vrijdag 1 februari 2008

Dubbelhit voor Amy Winehouse. Kane nieuw op #2 en grootste hit voor 3js

Wat was het spannend deze week! Woensdag zag het er naar uit dat ‘Bleeding love’ van Leona Lewis de meeste kans had om de nieuwe #1 te worden. Maar niet Leona (gestegen naar #3)en ook niet Kane met ‘Catwalk criminal’ (nieuw binnen op #2) is dat geworden. Want we hebben nog geen nieuwe #1! Met slechts een verschil van net 2% blijven Mark Ronson feat. Amy Winehouse met ‘Valerie’ de Single Top 100 aanvoeren, en dat voor de derde week. En daarvoor had Amy niet eens de verkopen nodig van haar eigen versie van ‘Valerie’ dat binnenkomt op #9. Daarmee staat Amy met twee keer hetzelfde nummer in de top 10. Zoiets komt zelden voor. De laatste keer was in februari 2003 toen ‘Heaven’ van Do genoteerd stond in twee versies: ‘Heaven (Yanou’s candlelight remix)’ en ‘Heaven (unplugged)’.

Op een achtste plaats komt ‘Watermensen’ van 3js binnen, het titelnummer van hun laatste album. Daarmee scoren deze Zilveren Harp winnaars gelijk hun grootste hit.


Het carnaval nadert en dus willen een aantal acts daar nog van mee profiteren. Het zijn René Schuurmans met ‘Handen in de lucht’ (op #30), de SRV-mannen met ‘O.j.e.e.’ (op #55) en Schiffie & Co met ‘De pinguindans’ (op #52). Niet echt carnavalesk, maar gelukkig is er dan altijd nog Dj Glenn B met ‘Carnival de Brazil’ (op #80).


Overigens is ‘De pinguindans’ niet de enige dans die deze week zijn intrede doet. Na de jump dient zich een nieuwe rage aan: ‘The shuffle’, overgewaaid uit Australië. De Nederlandse act Melbourne shufflers scoren op #51 er hun eerste hit mee. En dat geldt ook voor Syb (van der Ploeg), voormalig zanger van de Kast en Spanner, want hij komt binnen op #48 met ‘Als ik jou zie’, zijn eerste solosingle.

Na Kate Nash en Lily Allen dient zich een nieuw talent aan dankzij MySpace. Het is Adele Adkins met ‘Chasing pavements’ op #63. Al lang niet nieuw meer is Britney Spears, wiens comeback maar niet echt wil lukken, getuige de binnenkomst van ‘Piece of me’ op #62. Veel te laag, op #88, komt ‘Lucky all my life’ van Racoon binnen. Jan Keizer doet het in duet met dochter Nelly met ‘Geef mij je lach’ op #89 een stukje beter.

Drie nummers gaan op herhaling. Nu ‘I don’t wanna hurt’ van Anouk eindelijk uit is op cd-single én fysieke single, is de weg vrij voor een hoge notering; het nummer komt binnen op #21. Stevie Ann probeert het voor de derde keer met ‘Baby blue’ op #90. En de Cooldown café sluit de rijen op #100 met ‘Ben ik te min’.

Ook in de Mega Album Top 100 heeft Amy Winehouse flink moeten inleveren. Haar album ‘Back to black’ blijft weliswaar op #1 staan, maar haar voorsprong is geslonken van 48% naar 28%. Dat heeft ze te danken aan Arjan Lucassen en zijn project Ayreon met ‘101100’, dat binnenknalt op #2. Net aan de rand van de top 10 (op #12) komt ‘Rain’ binnen van Joe Jackson. Er zijn veel debutanten deze week in de albumlijst. Michiel Borstlap met ‘Eldorado’ op #39, ‘Red passion’ van Guido’s orchestra op #44, José James met ‘The dreamer’ op #57, ‘S.o.s.: save our soul’ van Marc Broussard op #58, 'The scarecrow' van Avantasia op #65, het project van de Duitser Tobias Sommet, en ‘Chronozba I’ van rapper Blaxtar op #81.En ergens daar tussenin, op #42, komt ‘The bedlam in Goliath’ van the Mars volta binnen. Een verzamelaar zit er onder de binnenkomers: op #64 ‘All the best’ van Zucchero.

Aanstaande maandag staat er weer een nieuwe Megaman voor je klaar met de feiten over alle binnenkomers in de Single Top 100 (waaronder het complete verhaal achter ‘I don’t wanna hurt’ van Anouk) & Album Top 100 en nog meer!

woensdag 30 januari 2008

Midweek: wie wordt de nieuwe #1, Leona of Kane?Met grote zekerheid kunnen we nu al stellen dat de Single Top 100 aanstaande vrijdag een nieuwe #1 kent. De vraag is alleen nog wie ‘Valerie’ van Mark Ronson feat. Amy Winehouse van de eerste plaats zal stoten. Leona Lewis met ‘Bleeding love’ die de midweek aanvoert, of Kane met ‘Catwalk criminal’?

Onder de binnenkomers zien we ‘Watermensen’ van 3Js en ‘Valerie’ van Amy Winehouse, maar dan zonder Mark Ronson. De feestnummers zijn deze week vertegenwoordigd door René Schuurmans (‘Handen in de lucht’) en de SRV-mannen (‘O.j.e.e.’). En zeker van een notering zijn Britney Spears met ‘Piece of me’ en ‘Als ik jou zie’, de eerste solosingle van Syb van der Ploeg.

Terwijl ze in de Single Top 100 de troon zal moeten afstaan, regeert Amy Winehouse in de Mega Album Top 100 gewoon verder met haar album ‘Back to black’. Ayreon, het project van Arjen Lucassen, mag rekenen op een riante top 10-notering met ’1011001’. Verderop verwelkomen we sinds zeventien jaar weer een popalbum van Joe Jackson: ‘Rain’. Daarnaast komen ‘Eldorado’ van Michiel Borstlap, ‘The bedlam in Goliath’ van the Mars volta, 'The scarecrow' van Avantasia en ‘Chronozba I’ van rapper Blaxtar binnen in de lijst.

Aanstaande vrijdag lees je in de Hitflits wat er van deze voorspellingen is uitgekomen.

maandag 28 januari 2008

Megaman 26 januari 2008

Welkom bij de Megaman van 26 januari 2008, waarin Amy Winehouse eindelijk gaat afkicken, Lenny Kravitz al 3 jaar geen sex heeft, Paul McCartney wordt ingeruild en Tatjana Nederlands zingt. Dit en nog veel meer nieuws over de Single Top 100 en Album Top 100 in de nieuwe Megaman!

Amy Winehouse gaat afkicken

Mark Ronson feat. Amy Winehouse: Valerie (1)

Voor de tweede week voeren Mark Ronson feat. Amy Winehouse de Single Top 100 aan met ‘Valerie’. De afstand met ‘Father and friend’ van Alain Clarke is bijna 30%, en vormt daarmee de enige serieuze bedreiging voor ‘Valerie’. Ook op het albumfront gaat het Amy voor de wind; ‘Back to black’ blijft op een ruime voorsprong (zie de Albumsnippers).

En na maanden doet Amy Winehouse wat ze in haar hit ‘Rehab’ zweerde nooit te doen, en dat is zich laten opnemen in een afkickkliniek. De aanleiding is tweeërlei. In de eerste plaats de foto’s die de Britse krant The Sun publiceerde waarop Winehouse naar het schijnt een crackpijpje rookt, en dat is strafbaar in Groot-Brittannië. Wat misschien nog wel de doorslag geweest kan zijn, is haar nominatie voor zes Grammy awards in februari, en die wil of mag ze niet missen. Volgens het management wil Amy eindelijk haar drugs- en alcoholverslaving een halt toeroepen. “Amy heeft besloten zich te laten opnemen na overleg met haar platenlabel, management, familie en artsen”, luidt de verklaring. “Ze heeft ingezien dat ze professionele hulp nodig heeft om blijvend te herstellen van haar drugsverslaving.” Het is niet de eerste keer dat ze zich laat opnemen in een ontwenningskliniek. In augustus liet ze zich al eens voor korte tijd opnemen in een ontwenningskliniek. Een maand later werd ze in Noorwegen opgepakt en beboet wegens het in bezit hebben van marihuana.

Naast familie en management, komt er hulp uit onverwachte hoek. Zangeres Mary J. Blige, die zelf weet hoe het is om af te kicken, wil Amy helpen. Mary is een groot fan van Amy en zegt dat ze altijd met haar kan praten als ze iemand nodig heeft. Blige: “Ik wil met Amy Winehouse praten. Over leuke dingen, maar ook over herkenbare onderwerpen.” Mary geeft toe dat Winehouse misschien nog niet klaar is om professioneel geholpen te worden met haar drugsverslaving. Zelf heeft de zangeres ook de nodige drugsproblemen gehad. “Ik denk dat Amy nu niet naar me wil luisteren, want toen ik zelf in dezelfde situatie zat, wilde ik dat ook niet.” We blijven het in de gaten houden.

Geen sex voor Lenny, wel de grootste hit

Lenny Kravitz: I’ll be waiting (5)

Drie keer eerder stond Lenny Kravitz in de top 10. In 1991 met ‘Always on the run’ en in 1993 met ‘Are you gonna go my way’ (beide op #8) en in 2002 met ‘Believe in me’, goed voor een tiende plek. En dat geloof in Lenny is gebleven, want deze week scoort hij zijn grootste hit met ‘I’ll be waiting’ dat van 14 naar #5 stijgt. In 1989 scoorde Lenny zijn debuuthit met ‘Let love rule’ (#26) en dus ruim achttien jaar later scoort hij zijn grootste hit. De aanhouder wint dus duidelijk! Vorig jaar bereikte ‘It ain’t over till it’s over’ de negende plek dankzij Mutuy Buena die een sample daarvan had verpakt in ‘Real girl’; het origineel kwam in 1991 niet verder dan de twaalfde plek. Volgende week verschijnt zijn nieuwe album ‘It’s time for a revolution’, en dan zal het ook snel afgelopen zijn met ‘I’ll be waiting’. Op 28 juni staat Lenny op ‘Rockin’ park’ in het Goffertpark in Nijmegen, waar ook R.E.M., Keane en Jamie Cullum zullen optreden.

Lenny lacht om ’40 dagen zonder sex’

Momenteel zendt de EO een serie uit met de veelzeggende titel ‘40 dagen zonder sex’, waarin jongeren die aan sex verslaafd zijn, de uitdaging aan gaan om 40 dagen geen sex te hebben. In de serie is te zien hoe moeilijk sommigen het daarmee hebben. Dan moeten ze eens met Lenny Kravitz gaan praten, want die heeft al drie jaar geen sex meer! Na zijn huwelijk met Lisa Bonet en relaties met onder anderen Madonna, Nicole Kidman, Penelope Cruz, Kylie Minogue, Vanessa Paradis, Natalie Imbruglia en Adriana Lima, heeft hij zich voorgenomen geen sex meer te hebben, voordat hij de ware heeft gevonden. Lenny: “het is gewoon een belofte die ik heb gemaakt tot ik ga trouwen. Zoals ik nu in het leven sta, moeten vrouwen met iets anders komen, niet alleen lichamelijk, maar vooral mentaal en geestelijk. Ze schrikken hiervan, maar het is niet anders. Ik kijk nu naar het gehele plaatje.”

3x is scheepsrecht voor Dave Armstrong

Dave Armstrong & Redroche ft. H-Boogie: Love has gone (40)

‘Love has gone’ had de derde hit voor Dave Armstrong kunnen zijn, ware het niet dat twee eerdere nummers bij anderen belandden. In 2004 scoorde de Belgische Junior Jack een hit met ‘Stupidisco’ dat gebaseerd was op zijn ‘Make your move’ uit 2003. Eind 2004 was het Britse Uniting nations hem ook te snel af met ‘Out of touch’ dat ‘Out of time’ heette in de versie van Dave zelf. Dit keer heeft Dave Armstrong (28 jaar en afkomstig uit Canada) het slimmer aangepakt. Nadat hij ‘Love has gone’ had gemaakt, heeft hij het opgenomen met landgenoot Redroche en de Britse zangeres H-Boogie, die je ook mag aanspreken met Haidara Swaray. Het nummer stamt uit 2005 en werd door Peter Gelderblom van een remix voorzien.

zondag 27 januari 2008

Paul McCartney ingeruild voor Will.i.am

Michael Jackson with Will.i.am: The girl is mine 2008 (41)

In augustus wordt Michael Jackson vijftig jaar. Tevens is het dit jaar meer dan vijfentwintig jaar geleden dat
het album ‘Thriller’ werd uitgebracht; oorspronkelijke releasedatum was 30 november 1982. Sindsdien zijn er volgens het Guinness book of records 104 miljoen exemplaren van verkocht, waarmee het het best verkochte album aller tijden is. Genoeg reden voor een feestje en dus wordt het album 11 februari opnieuw uitgebracht. De ’25th anniversary edition’ bevat bonus tracks, nooit eerder uitgebrachte nummers en remixen door Will.i.am en Kanye West.

Als eerste single is gekozen voor ‘The girl is mine’, destijds ook de eerste single, en goed voor een zestiende plek. Toen zong Jacko het nummer met Paul McCartney, maar die is ingeruild voor Will.i.am van de Black eyed peas. Daarnaast bevat ‘The girl is mine 2008’ nieuwe stukken tekst ingezongen door Michael zelf op de plaats waar Paul voorheen te horen was. Naast deze albumversie maakte Will.i.am ook nog een club remix die ook op de cd-single staat, alsmede de originele demoversie uit 1982. ‘The girl is mine 2008’ is de zeventigste notering voor Michael Jackson in de Single Top 100 en haar voorgangers. Later dit jaar komt Michael met echt nieuw werk, waaraan naast Will.i.am, ook Fergie en Akon hebben meegewerkt.

Geen ongeluk voor Milk inc met dertiende notering

Milk inc: Tonight (44)

Ruim tien jaar geleden scoorde het Belgische Milk inc. de eerste hit met ‘La vache’ dat niet verder kwam dan #86. Daarna was het goed raak met ‘Walk on water’, goed voor een derde plek en nog steeds hun grootste hit. Milk inc. is een danceproject van de producers Regi Penxten (Hasselt, 4 maart 1976) en Philip Vandueren, aangevuld met gitarist John Miles jr. (zoon van dé John Miles) en (sinds 2000) zangeres Linda Mertens (Wiltijk, 20 juli 1978). In Vlaanderen stonden ze naast ‘Walk on water’ ook met ‘Whisper’ op de eerste plaats. De clip van Tonight, hun dertiende notering, namen ze in september op tijdens een optreden in het Sportpaleis in Antwerpen in het kader van hun ‘Milk inc. supersized’ optredens.

het Feestteam is allang niet meer lazarus

het Feestteam: De olifant (47)

Eigenlijk is ‘De olifant’ al de dertiende notering voor het Feestteam. Alleen zo hebben ze niet altijd geheten.
Voordat ze zich het Feestteam noemden, bedienden ze zich met de naam Altijd lazerus!. Die naam riep echter nogal wat negatieve associaties met drankmisbruik, en dus veranderden ze sinds 2003 hun naam geleidelijk via Altijd lazerus (en) het Feestteam, tot het Feestteam nu. De bezetting is al die jaren dezelfde gebleven: Stan van de Dobbelsteen en Peter Barendregt. Samen met platenbaas Adrie van de Berk schreven ze ‘De olifant’. Daarin zit de melodie verpakt van ‘Sollicitere’ van de Janse Bagge bend uit 1983, die het weer hadden van ‘Gimme some lovin’’ van de Spencer Davis group. Stan houdt er naast het Feestteam ook nog een eigen entertainment bureau op na: Dobbelsteen entertainment & promotions bv. Daardoor zal het ook wel komen dat http://www.hetfeestteam.nl/default.cfm, de eigen site van het Feestteam nog niet is bijgewerkt. Het laatste ‘nieuwsdeurtje’ dateert namelijk van 1 mei 2007.

Chicas in de herkansing

Dj Steady vs Dj Idriss: Chicas (59)

In oktober stond het nummer ‘Chica’s’ van Dj Steady vs Dj Idriss twee weken genoteerd: 88 en 100. Toen ging het uitsluitend om de download. Wegens succes (..) in de clubs is het nummer nu ook op een cd-single verschenen, maar toch gaat het niet om hetzelfde nummer. Volgens Chartfreak Jeroen de Vries verschillen de versies van ‘Chicas’ één minuut. En daarmee is de ‘Chicas’, niet alleen een grotere hit dan in oktober, maar ook nog eens een cover van die versie. De uitvoerenden zijn wel dezelfde: Dj Steady (bijnaam: de viezerik) en Dj Idriss (=Idriss Rouchiche, werkzaam als producer bij FunX). “Na een dag niks nuttigs doen dan alleen maar ouwe platen beluisteren, kwamen we op het idee om ‘Chica's del cane’ te remixen,”, aldus Dj Idriss.

Skilied beschrijft après-ski gevoel

Dj Daroon ft. Goldfinger: The ski song (ga met me mee) (60)

De tijd dat feestliedjes werden uitgebracht met een (directe) link naar het carnaval dat jaarlijks wordt gevierd in de zuidelijke provincies, ligt ver achter ons. Met uitzondering van ‘Houdoe’ van de Deurzakkers, deze week op #39, richten bijna al die liedjes zich op de après-ski (feesten), die hun oorsprong kennen in de skilanden. Het werd dan ook tijd dat er eindelijk een liedje binnenkomt dat daar ook werkelijk over gaat! Tenminste als we op de titel afgaan ‘The ski song (ga met me mee)’ van Dj Daroon ft. Goldfinger. De tekst is van platenbaas Adrie van de Berk en Waylon van der Heijden, oftewel Dj Goldfinger. Voor de melodie gingen beide heren echter te rade bij ‘Running bear’ van Johnny Preston uit 1959, geschreven door zijn ontdekker The big bopper.

Dj Daroon, echte naam Ronald van Grootel afkomstig uit Uden, begon zijn loopbaan in Megaland direct goed. Vorig jaar stond hij twee keer in de Single Top 100, met ‘PSV jump’ (#5 in mei) en ‘Jodeljump’ (#94 in oktober), beide met de Zware jongens. Dj Goldfinger scoorde ook twee hits onder eigen naam: ‘Welcome to the Costa Brava’ (#27) en ‘La raspa’ (#84), beide in 2003. Daarna kwamen we hem nog drie keer tegen als ‘secundant’ (Dj Goldfinger speelt namelijk ook accordeon) op hits van anderen.

Rattlesnake shake: van heavymetal tot publiekslieveling

Rattlesnake shake: Babica (63)

Afgelopen zondag vond in ‘de Pas’ in Heesch de presentatie plaats van de videoclip ‘Babica’ van de coverband Rattlesnake shake. Op vertoon van de cd-single ‘Babica’ kon je daar gratis bij zijn. Er schijnen al zo’n 2.000 van verkocht te zijn. Mocht je dit gemist hebben, dan is er nog een opname van een optreden in februari 2007 in Paradiso . Volgens ons hebben ze die clip dan ook helemaal niet nodig. De band won op 31 maart 2007 in ‘Stadion de Vechtse banen’ in Utrecht de ‘Dommelsch Clash of the Coverbands public's favourite award 2006’. The Blues brothers & Band werden die avond tot ‘beste coverband’ uitgeroepen. Lees hier het verslag van de finale.

Rattensnake shake komt uit Oss en bestaat uit Jan Loeffen (zang), Eugene Dappers (gitaar/zang), Frits Appel (gitaar), Berrie Vermeulen (drums) en Michel Dappers (bas). Van origine zijn het vijf heavymetal muzikanten die een aantal jaren geleden besloten om het te proberen als coverband. Niet eentje die trouw de nummers naspeelt, maar een band die naast het vakkundig brengen van covers net dat ietsje meer weet te brengen. Het repertoire kent een mix van klassiekers en actuele hits die met de nodige humor worden gebracht. En dat al meer dan vijftien jaar. Inmiddels komen de fans uit zes verschillende landen.

Babica is een mix van drie nummers:
- ‘Jimmy’ van Boudewijn de Groot (#7 in 1973)
- ‘Malle babbe’ van Rob de Nijs (#9 in 1975)
- ‘Nothing else matters’ van Metallica (#4 in 1992 en #3 in 1999 with Michael Kamen conducting the San Francisco symphony orchestra)

Homecoming: goedhoudertje voor lange wachten Coldplayfans

Kanye West & Chris Martin: Homecoming (64)

2008 wordt weer het jaar van Coldplay, de groep van zanger Chris Martin. In mei een nieuw album, werktitel ‘Prospekt’ en op 9 november een concert in het Gelredome in Arnhem. Althans volgens de geruchten. De afgelopen twee jaar hebben de heren hard gewerkt aan het nieuwe album. Tussen de bedrijven door vond Chris nog tijd om mee te werken aan ‘Graduation’ van Kanye West. Op dat album brengen de twee het nummer ‘Homecoming’. Behalve deze versie is er ook een eigen versie van allereerste opname stamt uit 2003, toen Kanye West het nummer opnam met John Legend.

Popcorn opnieuw gecoverd

Team x: Popcorn (67)

Precies twee jaar geleden liet Team x voor het eerst van zich horen met ‘Pump up’ dat tot #42 kwam. ‘Pump up’ was een cover van ‘Hung up’ van Madonna (waarin een sample zat van ‘Gimme! Gimme! Gimme! (a man after midnight)’ van Abba). Dit keer gaan de heren voor ‘Popcorn’, dat in 1972 in drie versies een hit werd:
- Hot butter (#12)
- Anarchic system (#10), met op de b-kant zelfs nog een ‘gezongen versie
- Popcorn makers (#1)
Daarna is het nummer nog twee keer gecoverd:
- 2004: Didier Friso (#61), als ‘Popcorn king (popcorn)’
- 2005: Crazy frog (#39)

Maar geen bovenstaande versies is origineel. ‘Popcorn’ werd geschreven door Gershon Kingsley. In 1969 nam hij de eerste versie op voor zijn lp ‘Music to moog by’. In het nummer gebruikt Gershon het instrument de moog-synthesizer, uitgevonden door de Amerikaanse muziekinstrumentenbouwer dr. Robert Moog. Met zijn minimoog maakt Robert Moog de synthesizer bereikbaar voor minder draagkrachtige muzikanten. De klassieke synthesizer was vooral een groot en duur instrument. De Amerikaan Stan Free die achter Hot butter zat, was de eerste die commercieel succes had met de moog.

Achter Team x zitten de producers John Dirne en Roy Poortmans, die al sinds 1998 samenwerken. Ze produceerden nummers voor onder anderen Dj Galaga, Level 2 feat. Dexx en Oliviya. Ook maken ze regelmatig zelf nummers. John Dirne als John Marks, terwijl Roy Poortmans zich Roy Gates laat noemen. ‘Clap your hands’ was het eerste nummer dat ze als Team x opnamen. Het nummer werd echter niet op single uitgebracht, maar belandde wel op verzamelalbums. Vervolgens kwamen ze in 2004 met ‘Your smile’, dat het niet redde. Het succes kwam in 2005 met het eerder genoemde ‘Pump up’.

Klubbhead doet Avant garde in de remix

Avant garde: Get down (again) (70)

In 1999 kwam Avant garde met ‘Get down’ tot #51. Avant garde was het project van DJ Maui, Jerry Roperós (uit België) en Terri Bjerre (uit Hamburg). Wat er van Dj Maui is terecht gekomen blijft vooralsnog een raadsel. Maar van Jerry weten we dat hij zich bezighoudt met mixen en producties voor, van en met anderen. Avalanche en Clubworxx zijn een paar van zijn projecten. In 2004 heeft Jerry zelf al eens een remix gemaakt van ‘Get down’.

Terri Bjerre had al voor Avant garde succes. Ze was zangeres van ‘Oh la la la’ van 2 Eivissa (#30) en ‘Keep the fire burning’ van Future breeze (#62), beide in 1997. In 2004 scoorde ze haar grootste met ‘Nothing I won’t do’ van Special D (#8). En een jaar later was het raak met ‘Pump up the jam’ als D.O.N.S. feat. Technotronic (#43). Samen met Jerry Roperós en Dennis de Menace doet ze house optredens.

Met ‘Get down (again)’ uit juni 2007, hebben geen van de oorspronkelijke uitvoerenden iets te maken; de remix is afkomstig van Johnny Crockett, die wij beter kennen als Koen Groeneveld of Dj BoozyWoozy. Samen met zijn maatje Addie van der Zwan vormt hij de Klubbheads, en die hebben ook een remix ‘Get down’ gemaakt.

Tatjana gaat op de Nederlandse toer

Tatjana: Ik laat je gaan (73)

Na negen anderstalige hitsingles, gaat Tatjana over op het Nederlands met ‘Ik laat je gaan’. Het nummer is geschreven door Ed van Hoevelaak en muziekproducent René Ros. Edwin heeft zijn sporen reeds verdiend met het schrijven, arrangeren en inspelen en produceren van nummers voor onder anderen Jannes, Grad Damen, Imca Marina en Dennie Christian, maar ook van Jeroen van der Boom en Nick & Simon. Hij doet dat in zijn eigen studio in Holten. Daarnaast was Edwin co-presentator van ‘de Regiotap’ van RTV Oost en krijgt hij daar binnenkort een eigen realife soap. Tatjana was onlangs te gast bij ‘de Regiotap’ om haar verhaal te doen én haar plaatje te promoten.

Tatjana Šimić werd geboren op 9 juni 1963 in Zagreb, Kroatië. In 1979 verhuisde ze met haar familie naar Rotterdam en begon een carrière als fotomodel. Ze acteerde in de tv-serie (en later ook film) ‘Flodder’, waarin ze de rol speelde van rondborstige dochter Kees. Tatjana was altijd al geïnteresseerd in een zang- en danscarrière. Na diverse jaren zangles gevolgd te hebben, bracht ze in 1987 haar eerste single ‘Baby love’ uit, die flopte. Een jaar later ging het met ‘Chica Cubana’ stukken beter, het kwam tot de negende plek. Er volgden nog twee kleinere hits, totdat ze in 1992 met Gerard Joling het duet ‘Can’t take my eyes off you’ opnam, dat een zesde plaats haalde. Ook daarna werden de hits weer kleiner. Haar voorlaatste hit scoorde ze in 2000 met ‘Baila baila’, dat de vierentwintigste plaats haalde. Tussendoor maakte ze voor onder andere Playboy en Bavaria een kalender. Voor een actie voor vluchtelingen in Kosovo, stelde ze duizenden verjaardagskalenders aan ter verkoop. ‘Ik laat je gaan is haar tiende hit en de voorloper van een heel Nederlandstalig album. Volgens Tatjana haalt ze veel informatie uit de liedjes van de Kroatische zanger Tony Cetinski. Aanstaande woensdag, 30 januari, schuift ze aan bij Myrna Goossen, in een uitzending van het RTL4 programma ‘Aperitivo’.

Pillbox levert dansvitaminen uit Frankrijk

Pillbox: Time to dance (74)

Pillbox is een duo dat komt uit Frankrijk. Het zijn producer Fab/P!ll en dj/producer Pierre-Yves oftewel DJ Bigboom. ‘Time to dance’ is ontstaan in de studio’s van het Parijse radiostation RadioFG, waar Pierre regelmatig over de vloer komt. Pierre (Montbéliard, 1981) is al sinds zijn achtste bezig met muziek. Hij was jaren lid van de fanfare en heeft aan diverse concoursen meegedaan. In zijn pubertijd komt hij in aanraking met andere soorten muziek en bekwaamt zich in het dj-en. Sinds 2002 werken de Fab & Pierre samen als Pillbox. De hitversie op #74 is gemaakt door dj/producer David Kane.

Rogier & Co vieren feest in Nederland

Rogier & Co: Oh Nederland (79)

De fans zal het waarschijnlijk niet opgevallen zijn, maar de hoezen van ‘Schatje, mag ik op de foto’ uit 2006 en ‘Oh Nederland’ uit 2008 zijn identiek. Waarschijnlijk te druk met optredens en wat minder oog voor detail Rogier? Rogier heet volledig Rogier van Oosterhout, geboren in Oosterhout op 12 april 1976. Hij studeerde sociale pedagogiek in Breda en journalistiek in Tilburg en werkt sinds augustus 2001 als presentator bij Omroep Brabant.

‘Oh Nederland’ is de vijfde hit voor Rogier. Zijn eerste was ‘Ik ben wel gek (maar niet op jou)’ dat in 2004 tot #48 kwam. Het nummer was het thema van de carnavalsuitzendingen van Omroep Brabant. Daarna volgden singles als Rogier & Co: ‘Lichtblond, donkerblond’ (#76 in 2005), ‘Schatje, mag ik je foto?’ (#89 in 2006) en ‘Bier met een rietje!’ (#79 in 2007). Tezamen met ‘Oh Nederland’ staan ze alle vijf op een heel album. Op de cd-single van ‘Oh Nederland’ staat naast de gewone versie ook nog de zogenaamde Bavaria reclameversie. Beide versies zijn geschreven door (daar zijn ze weer) platenbaas Adrie van de Berk en Waylon van der Heijden, beter bekend als Dj Goldfinger. Het is Rogier zijn grote wens om Michael Bublé te ontmoeten ‘en dan graag wat zangles’, voegt hij er aan toe. Naast zingen werkt hij als zelfstandige voor een groot aantal andere opdrachtgevers, als trainer, programmamaker, producer, verslaggever en/of presentator voor diverse bedrijfs- en tv-producties.

Nits zingen over Afghanistan

Nits: The flowers (88)

Hoewel er de afgelopen zestien jaar zo’n zes albums zijn verschenen van de groep Nits, zaten daar geen hitsingles meer bij. Het laatste hitfeit stamt uit 1992, toen de groep een hit scoorde met ‘Soap bubble box’ dat tot #40 kwam. ‘The flowers’, de zestiende notering, lift mee op het succes van het nieuwe album ‘Doing the dishes’, dat deze week binnenkomt op een achtste plek in de Mega Album Top 100 (zie onder Albumsnippers).

‘The flowers’ verhaalt van een meisje dat bloemen legt op het graf van haar vriend, die omgekomen is in Afghanistan. Daarmee is het volgens zanger/componist Henk Hofstede geen anti-oorlogsliedje, maar meer een troostlied. Naast Henk maken Rob Kloet (drums) en Robert-Jan Stips (toetsen) deel uit van de vaste kern van Nits, dat volgend jaar 35 jaar bestaat. In 1974 richtten Henk, Rob, Alex Roelofs (bas) en Michiel Peters (gitaar) the Nits op. Alle waren student aan de Rietveld Kunstacademie. Henk zat er maar één jaar op, waarna hij is gaan tekenen. Drie jaar later verschijnt de eerste single ‘Yes or no’. De eerste hit volgt drie jaar later met ‘Tutti ragazzi’ dat tot #22 komt. Door de jaren heen heeft de groep veel bezettingen gekend. Robert-Jan produceerde in 1979 het album ‘Tent’ en trad in 1981 toe tot de groep, als toetsenist en vervanger van bassist Alex. Michiel stapte in 1985 uit de groep; hij werd milieujurist. Zijn plaats werd ingenomen door Joke Geraets (bas), maar die verliet de groep in 1991. Nits reisden de halve wereld over en scoorden vijftien hits waarvan ‘Nescio’ in 1983 de tiende plaats bereikte, en daarmee hun grootste was. Daarnaast brachten ze niet minder dan drieëntwintig albums uit.

Andere richting voor Tess

Tess: Little pink thing (93)

In juni nam Tess ‘Mijn allerbeste vriend’ op, de titelsong van ‘Spetter’, een kinderserie over een dolfijn. Hoewel het nummer vooral bij jonge kinderen zeer populair is, deed het niets. Beter ging het met ‘De stem van mijn hart’, het duet met Thomas Berge. Dat nummer is de Nederlandstalige versie van ‘You are the music in me’ uit de film ‘High school musical 2’, en kwam tot #45. Maar de klapper maakte Tess al in 2005 met het zelfgeschreven ‘Stupid’, goed voor een zestiende plek. Dat nummer was de inzending voor het ‘Junior Songfestival’, waar ze een zevende plaats behaalde. Met ‘Little pink thing’ slaat Tess Gaerthé (Amsterdam, 21 augustus 1991) niet alleen muzikaal ook visueel een andere richting in. In de clip komt ze over als een jonge vamp die wel even zegt eh zingt waar het op staat. Tess is zestien, en volgt samen met haar broer Joel een opleiding in de muziek. Van Tess gaan we nog zeker meer horen en zien.

Danio Crespo kiest opnieuw voor Elvis Crespo

Danio Crespo: Lindah eh (100)

Tot 2005 had Daniël Hoekstra waarschijnlijk nog nooit van Elvis Crespo gehoord. In dat jaar werd het nummer ‘Suavemente’ van Elvis Crespo veel gedraaid en nam het Duitse Scooter hun versie op, goed voor een achttiende plaats. Dat hoorden Daniël en Dj Pascal ook, waarop ze ‘Tu son risa’ opnamen, ook een nummer van Elvis Crespo. Alleen dan kun je je niet meer Hoekstra blijven noemen en dus werd het Danio Crespo. Ook ‘Lindah eh’ is een nummer van Elvis Crespo en komt van diens album ‘Elvis Crespo’. Dat album is echter nergens meer te krijgen, en dus zal Daniël het wel kennen van het ‘Greatest hits’ album van Elvis Crespo uit 2002. Wij vonden wel twee andere versies: van Grupo mania en van Banda XXI. Voor Daniël begon als Danio Crespo, nam hij al een aantal nummers op als Hoekstra & van Gent (‘Regola’) en Dj Pascal & Hoekstra (‘Kermis in Venhuizen’). Naast Danio Crespo treedt Daniël ook op als Dj Danio Peruzo.

Fans laten Anouk vallen

Anouk: I don’t wanna hurt (**)

Vorige week kwam ‘I don’t wanna hurt’ van Anouk binnen op de vierenveertigste plaats. Deze week is het geheel uit de Single Top 100 verdwenen. Sterker nog, we troffen het nummer ook niet aan in de Bubbling-under, nummers die kans maken binnen te komen in de Single Top 100, maar ook nummers die in de Single Top 100 hebben gestaan. Hoewel we dit nog niet hebben kunnen verifiëren, vermoeden we dat de track, de fysieke single is er (nog) niet, binnengekomen is na een downloadactie. ‘I don’t wanna hurt’ was de populairste track van het album dat gedownload werd en het favoriete nummer op Anouks Myspace. Met de val van 44 naar ? schaart ‘I don’t wanna hurt’ zich in het illustere rijtje van nog grotere zakkers: Wham! verdween onlangs vanaf #4 met ‘Last christmas’.

Album Top 100: Amy Winehouse vergroot voorsprong

In de Album Top 100 hoeft Amy Winehouse voorlopig niets vrezen, staan Nits sinds negentien jaar weer in de top 10 en beleeft Kayak hun vijfendertig jarig jubileum.

Amy Winehouse: Back to black (1)
Zonder enige moeite houdt Amy Winehouse met haar album ‘Back to black’ stand aan de kop van de Mega Album Top 100. Het verschil met de #2, ‘Who’s your momma’ van Anouk is bijna 50%. Wellicht dat de echte bedreiging komt van de #3, Alain Clarke met zijn album ‘Live it out’. Eerst maar een #1-single en dan zien we wel verder voor Alain!

Nits: Doing the dishes (8)
In de Single Top 100 komt ‘The flowers’ binnen op #88. Precies tachtig plaatsen hoger komt het album ‘Doing the dishes’ de Mega Album Top 100 binnen. Sinds ‘Urk’ uit 1989 heeft de groep van Henk Hofstede, Robert-Jan Stips en Rob Kloet niet meer in de top 10 gestaan. ‘Doing the dishes’ is hun vierentwintigste album. Delen van het proces hebben ze op YouTube gezet. Tijdens dit proces hadden ze genoeg nummers voor wel zes cd’s! Daar bleven zo’n dertig nummers van over, waarvan vijftien nummers op het album terecht kwamen. En die andere nummers? "Die blijven allemaal goed bewaard in de Nits-archieven"!, liet Henk Hofstede weten in ‘TROS Muziekcafé’.

JW Roy: JW Roy (56)
Net als Frits (Spits) Ritmeester is Jan-Willem Roy (12 augustus 1968) geboren in Eindhoven. En dus was Jan-Willem vorige week maandag 21 januari, ook op het feestje van Frits, die zijn 60ste verjaardag en 35-jarig jubileum als radioman vierde. Jan-Willem begon op veertienjarige leeftijd de rockgroep Sez You. In 1995 was hij finalist in de nationale singer/songwritercompetitie. In 1996 verscheen zijn eerste cd, waarop rootsmuziek in Amerikaanse stijl. Hij trad dan ook twee keer op tijdens het festival ‘South by south west’ in Austin, Texas. Na zijn Americana-periode is hij hits gaan schrijven voor Guus Meeuwis. ‘JW Roy’ is zijn eerste album waar hij volledig in het Nederlands zingt, en duetten aangaat met Guus Meeuwis en Ilse DeLange. Eerder had hij al wel een cd in het Brabants opgenomen.

Kayak: Coming up for air (57)
Een jaartje ouder dan Nits, is Kayak, een andere Nederlandse groep. De band werd in 1972 opgericht door Ton Scherpenzeel (toetsen), Pim Koopman (drums), Max Werner (zang), Jean Michel Marion (basgitaar) en Johan Slager (gitaar). De band heeft vele wisselingen ondergaan, en uiteindelijk zijn van de oorspronkelijke bezetting, Ton, Pim en Max over. Samen met Rob Vunderink en Joost Vergoossen (beide gitaar), Cindy Oudshoorn (zang)
en Jan van Olffen (basgitaar), namen ze het album ‘Coming up for air’ op. Ook Kayak heeft het internet ontdekt en dus plaatsen ze daar de promo van het album. Begin dit jaar zijn ze begonnen aan ‘The anniversary tour’. Volgende week zaterdag, 9 februari, staat de groep centraal in het Radio-2 programma ‘TROS Muziekcafé’.

Cat power: Jukebox (63)
‘Jukebox’ is al het achtste album van Cat power, maar pas de eerste dat succes bij ons heeft. Achter Cat power gaat de Amerikaanse singer-songwriter Charlyn Marie Marshall geboren op 21 januari 1972, schuil. Haar eerste album ‘Dear Sir’, verscheen in 1995. In 2000 bracht ze ‘The covers record’ uit, met – de titel zegt het al – alleen maar covers. ‘Jukebox’ had ook ‘The covers record 2’ kunnen heten, want ook nu zijn het allemaal covers die op het album staan. Nummers van onder anderen CCR (‘Fortunate son’), Bob Dylan (‘I believe in you’) en Frank Sinatra (‘Theme from New York New York’). ‘Song to Bobby’ is een eigen nummer en een eerbetoon aan Bob Dylan.

Eels: Useless trinkets b-sides (77)
De laatste hitsingle van Eels dateert al weer van acht jaar geleden. Maar op albumgebied komen we Marc Everett (E) bijna elke twee jaar tegen. ‘Useless trinkets b-sides’ is zijn elfde album en het achtste album dat bij ons een notering krijgt. Het betreft een dubbelcd plus dvd, en bijzondere opnames zoals b-kantjes, filmmuziek en nooit eerder uitgebrachte nummers. Op 3 maart geeft E een optreden in de Oosterpoort in Groningen. Naast bijzondere uitgave, verscheen deze maand het komplete overzicht: ‘Meet the Eels – vol. 1 1996-2006’.

Benny Neyman: Onverwacht (82)
Een al te ijverige journalist van de webredactie van het Brabants Dagblad plaatste op vrijdag 18 januari dat zanger Benny Neyman was overleden. Aanleiding tot de plaatsing was een interview van Benny met Jacques d’ Ancona in het Dagblad van het Noorden, dat klaar lag voor plaatsing. De betreffende redacteur maakte hier op uit dat Benny was overleden. Inmiddels weten we dat Wilhelmus Albertus Neyman (Maastricht, 9 juni 1951), oftewel Benny Neyman, leeft. Het gaat zelfs weer wat beter met hem. De tumoren die bij hem in de onderrug zijn ontdekt, blijken geen uitzaaiingen te hebben. Benny zal waarschijnlijk nog wel een nieuwe chemokuur moeten ondergaan. Het album ‘Onverwacht’ dat deze week op #82 binnenkomt, is al in november uitgebracht. Een geplande tour werd vanwege de kanker afgelast. Vijftien jaar geleden boekte Benny een top 10-album met ‘Dichter bij jou’.

Amy MacDonald: This is the life (84)
Vorige week was ‘This is the life’ van de Schotse zangeres/componiste Amy Macdonald (Bishopbriggs, East Dunbartonshire, Schotland, 25 augustus 1987) de Radio 2 cd. Radio 2 is dus al om, de Britten ook, daar stond het album op de eerste plaats, dus nu wij nog! Amy leerde zichzelf op twaalfjarige leeftijd gitaar spelen door te luisteren naar de liedjes van de eveneens Schotse band Travis. Maar ook the Libertines rekent ze tot haar invloeden.

British sea power: Do you like rock music? (97)
Uit Brighton komt de vierkoppige band British sea power. In februari komen ze twee keer naar ons land voor optredens. Op de zestiende staan ze in Rotown, Rotterdam en een dag later in Paradiso in Amsterdam, en dan kun je zelf horen of zanger/gitarist Yan (Scott Wilkinson), gitarist Noble (Martin Noble), bassist, zanger en gitarist Hamilton (Neil Wilkinson) en drummer Wood (Matthew Wood) zelf van rockmuziek houden. Want dat vragen ze op hun derde album ‘Do you like rock music?’ aan de fans. Het album is opgenomen in Canada en Tsjechië.

Drive by truckers: Brighter than creation’s dark (98)
Net als Cat power (zie onder #63), brengt Drive by truckers uit Athens, Georgia, hun achtste album uit, en is het de eerste die een notering in ons land krijgt. De groep werd in 1996 in Alabama opgericht door Patterson Hood en Mike Cooley. Vorig jaar verliet gitarist Jason Isbell de groep voor een solocarrière. Inmiddels heeft bassiste Shonna Tucker de groep versterkt en naar verluidt doet ze Jason heel snel vergeten. Ze speelt niet alleen bas, ze schreef ook nog drie nummers op het album ‘Brighter than creation’s dark’, dat binnenkomt op #98. De titel komt uit het nummer ‘Checkout time in Vegas’ van Mike Cooley.

Voicst: 11-11 (99)
Dankzij spetterende optredens (ondermeer op Noorderslag), een hitsingle (‘Everyday I work on the road’) en bijna een top 10-notering voor het album ‘ A tale of two devils’, behaalt ‘11-11’, hun debuutalbum uit 2004, alsnog een notering. Zij het net binnen op #99, maar binnen is binnen! Voicst kon 2008 niet beter beginnen.