vrijdag 3 mei 2019

Hitflits: derde #1-album voor P!nk; eerste #1-notering voor Arcade is binnen

Na vier weken komt er een (voorlopig?) einde aan de hegemonie van de Amerikaanse Billie Eilish bovenaan de Album Top 100 met haar album When We All Fall Asleep, Where Do We Go?. Het is echter niet een rapper of hiphopper die de eerste plaats overneemt, maar een andere zangeres: landgenoot Alecia Beth Moore ofwel P!nk.
De single ‘Walk Me Home’ klimt in de tiende week naar de 26e plaats, maar het album Hurts 2B Human knalt meteen binnen op de eerste plaats. Dat is een mooi begin in de aanloop naar haar concert op 16 juni in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam.

Na Funhouse (in 2008) en Beautiful Trauma (in 2017), is Hurts 2B Human haar derde #1-album. Aan het album, haar achtste, werkten onder andere Khalid, Cash Cash, Wrabel en Chris Stapleton mee. Naast P!nk zelf, werd het album geproduceerd door onder andere Max Martin, Ryan Tedder en Greg Kurstin.

vrouwen blijven aan de macht

Voor het eerst in vier jaar zijn het meerdere vrouwen die de mannen van de eerste plaats houden in de Album Top 100. In april 2015 waren er zelfs drie zangeressen die achter elkaar de eerste plaats bezet hielden: Selah Sue met Reason, Kovacs met Shades Of Black en Beth Hart met Better Than Home. Het ziet er niet naar uit dat een derde zangeres de leiding overneemt van P!nk, want vandaag verschijnt Vrij, het nieuwe album van Kevin.

ALBUM TOP 5

1. EW  P!nk: Hurts 2B Human
2. (1)   Billie Eilish: When We All Fall Asleep, Where Do We Go? (op ruim 30%)
3. EW  Rowwen Hèze: Voorwaartsch
4. (3)   Frenna: Francis
5. EW  Idaly: Idaly

Snel over naar de andere nieuwe noteringen, want we hebben ook nog groot Eurovisienieuws!
#7 Bears Den: So That You Might Here Me (#1 in de Vinyl 33)
#14 Schoolboy Q: Crash Talk
#17 D-Double: Cash Fetisj
#20 Alan Parsons: The Secret
#27 J.J. Cale: Stay Around
#41 Kingsize: Lang Leve De Koning
#43 Marina: Love + Fear
#45 the Cranberries: In The End
#65 Original Soundtrack: For The Throne (Music Inspired By Games Of Thrones)
#81 Blackbear: Anonymous
#83 Winne: Vinyl Box

oud en nieuw werk van Prince

De laatste nieuwe notering treffen we aan op #69: Prince: Ultimate Rave. Dit is een box met de albums Rave Un2 The Joy Fantastic uit 1999 (#11 in de Vinyl 33), het  remixalbum Rave In2 The Joy Fantastic uit 2001 (#7) en het liveconcert Rave Un2 The Year 2000. Alles verzameld op twee cd’s plus één DVD of twee elpees. Ouwe meuk dus, maar op 21 juni komt het album Originals van wijlen Prince uit, met vijftien nummers, waarvan veertien niet eerder zijn uitgebracht.

eerste #1-notering voor Arcade is binnen

Alvorens we overgaan naar de hits van deze week, kunnen we een uniek hitfeit melden. ‘Arcade’ van Duncan Laurence staat op de eerste plaats … tezamen met de 40 andere liedjes van het Eurovisie Songfestival. Sinds 1999 verschijnt er jaarlijks een dubbel-cd met de liedjes van alle deelnemers aan het festival, en die stijgt deze week naar de eerste plaats van de Verzamelalbum Top 30. En dus staan alle deelnemers op de eerste plaats en dat is voor het eerst in het 21-jarig bestaan van de Eurovisie-cd! De eerste #1 voor ‘Arcade’ is binnen, nog twee te gaan!
Twee weken geleden kwam de jaarlijkse verzamelaar binnen op de vierde plaats, maar zakte vorige week naar de negentiende plek. Die noteringen waren echter alleen op basis van downloads. Sinds vorige week vrijdag zijn de nummers ook fysiek te koop en daar gaan de meeste kopers voor, met als resultaat een eerste plaats.

Tot deze week was de tweede plaats (vier keer) het hoogst haalbare voor de Eurovisie-cd. Van de 21 cd’s die sinds 1999 zijn verschenen, kreeg alleen de editie uit 1999 geen notering. De laagste notering was een twintigste, voor de editie van 2002, het jaar waarin Marie N voor Letland won met ‘I Wanna’.

Nederland mocht dat jaar niet mee doen, omdat we het jaar daarvoor te laag waren geëindigd. Zangeres Michelle kwam in 2001 met ‘On My Own’ niet hoger dan de achttiende plaats. Toen gold nog dat je minimaal bij de top 15 moest eindigen. Vanaf 2004 mag ieder land meedoen, maar moet wel eerst één van de halve finales zien door te komen.

Dat zien we dit jaar met alle vertrouwen tegemoet voor Duncan Laurence met ‘Arcade’. Over dertien dagen, op donderdag 16 mei, mag hij aantreden tijdens de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival in Tel Aviv. Twee dagen daarna staat hij er weer, maar dan in de finale.

Al vanaf de bekendmaking, staat ‘Arcade’ hoog genoteerd bij de bookmakers. Het lijkt er dan ook op dat de overwinning hem niet meer kan ontgaan. Maar eerst moet hij nog wel even twee keer aantreden! Zijn inzending ‘Arcade’ is terug bij de bovenste tien, waar het op 16 maart binnenkwam. Morgen, zaterdag 4 mei, geeft Duncan Laurence zijn laatste optreden voordat hij afreist naar Tel Aviv. Dat is te horen op NPO Radio 2 in ‘Muziek Café’, tussen 4 en 6 uur.

update 6 mei:

Afgelopen zaterdag kreeg Duncan uit handen van presentator Daniel Dekker een gouden plak voor de verkoop van meer dan 40.000 stuks van ‘Arcade’. Het nummer is inmiddels zo'n 10 miljoen keer gestreamd. Maandagochtend is de Nederlandse delegatie naar Tel Aviv vertrokken, waar deze week de repetities van start gaan. Dinsdag weten we hoe Duncan zijn nummer op het Eurovisie-podium zal brengen. 

SINGLE TOP 5

1. (1)   Lil Nas X: Old Town Road / remix feat. Billie Ray Cyrus (derde week op #1)
2. (2)   Avicii feat. Aloe Blacc: SOS (op ruim 16%)
3. (3)   Mabel: Don’t Call Me Up
4. (4)   Daddy Yankee feat. Snow: Con Calma
5. (6)   Billie Eilish: Bad Guy

Hebben we nog de nieuwe noteringen voor je:
#7 Kalvijn: De Missie
#12 Josylvio: Body
#21 Taylor Swift feat. Brendon Urie of Panic At The Disco!: Me!
#31 Frenna feat. André Hazes Jnr.: Dat Is Mijn Kind Niet
#48 Equalz feat. Henkie T & Dopebwoy: Ballin’
#53 Kevin, Bizzey & Trobeats: Zielige Gozer
#54 Murda feat. Kraantje Pappie & Bizzey: Stretch
#88 Martin Garrix feat. Macklemore & Patrick Stump of Fall Out Boy: Summer Days
#89 Jonas Blue feat. Theresa Rex: What I Like About You

Komen we tot slot nog even terug op ‘Zoutelande’ van Bløf feat. Geike Arnaert, dat vorige week voor de derde week op #100 stond en deze week stijgt naar de 90e plaats. Wij konden niet zo snel achterhalen of dit vaker was gebeurd, waar jullie wel!

Op 14, 21 & 28 september 2002 stond Het Gebaar - Als ik jou was op nummer 100.
In 2013/2014 stond Imagine Dragons - Radioactive 5 maal op nummer 100 waarvan 2 weken achter elkaar.
Dank voor je reactie Anoniem, blijf ons volgen!