vrijdag 30 oktober 2020

Hitflits: Letter To You van Bruce Springsteen #1 in Album en Vinyllijst en Deens kinderliedje levert na 18 jaar hit op

Sinds twee maanden, de voorlaatste keer was op 29 augustus, hebben zowel de album als singlelijst, tegelijk een nieuwe aanvoerder. In de Album Top 100 is dat Letter To You van Bruce Springsteen, in de Single Top 100, ‘Scooter’ van Yssi B feat. Qlas & Blacka, Ashafar & Adf Samski.

Al bij de aankondiging, zo’n twee maanden geleden, waren de verwachtingen hoog gespannen voor het nieuwe album van Bruce Springsteen. En opnieuw maakt hij die waar met zijn Letter To You, zijn twintigste studioalbum, dat tevens zijn negende #1-album is. Nog maar een jaar geleden stond the Boss ook op #1, toen met Western Stars, dat het twee weken volhield bovenaan.

De twaalf nummers op Letter To You zijn in november 2019 in vier dagen opgenomen met zijn E Street Band. Drie van de twaalf nummers had Bruce Springsteen nog liggen. Hij had ze geschreven voor Greetings From Asbury Park, N.J., zijn debuutalbum uit 1973.

ALBUM TOP 7

1. EW  Bruce Springsteen: Letter To You (ook #1 in de Vinyl 33)
2. (1)   Pop Smoke: Shoot For The Stars Aim For The Moon (op 82,1%)
3. EW  Joe Bonamassa: Royal Tea
4. (3)   Kevin: Animal Stories
5. EW  Nothing But Thieves: Moral Panic
6. EW  Gorillaz: Song Machine, Season One – Strange Timez
7. (6)   Kinderen voor Kinderen: En Toen? - 41

Naast vier nieuwe noteringen bij de bovenste zeven, zijn er nog de volgende nieuwe noteringen deze week:
#33 Ares: Langetermijnvisie
#43 Pearl Jam: MTV Unplugged
Album stond vorig jaar, alleen dankzij de #1-vinyl notering, een weekje op #33. Vorige week verscheen eindelijk de cd-versie, die nu zorgt voor de notering op #43.

#46 Faithless: All Blessed
#48 Ty Dolla $ign: Featuring Ty Dolla $ign

Op #56 gaat In Het Diepe van Fresku op herhaling. Het album stamt uit 2019 en stond bijna een jaar geleden, op 30 november 2019, voor het laatst genoteerd. De herhaling deze week dankt het album aan de release vorige week op vinyl. De elpee komt dan ook binnen op de zevende plaats van de Vinyl 33.

laatste Record Store Day (RSD) levert ook noteringen op

Vanwege de coronacrisis was de jaarlijkse RSD in april, eerst verplaatst naar juni en vervolgens naar het najaar. Daarnaast was de dag waarop menig vinyl-liefhebber bijzondere releases aan zijn verzameling kan toevoegen, verdeeld over drie weekenden. De laatste was vorig weekend en die levert de volgende noteringen op in de Vinyl 33:

#8 Rory Gallagher: Cleveland Calling
#11 Lou Reed & John Cale: Songs For Drella
#14 Miles Davis: Double Image – Rare Miles From the Bitches Brew Sessions
#21 Frank Zappa: You Don’t Do That On Stage Anymore (Sampler)
#27 Thin Lizzy: Chinatown
#28 Johnny Cash: Classic Cash: Hall of Fame Series – Early Mixes
#30 Toto: Live In Tokyo

SINGLES

Sinds 15 augustus heeft geen Nederlandse rapper meer de eerste plaats behaald van de Single Top 100. We dachten al, waar blijven ze toch? Deze week lukt het een collectief bestaande uit Yssi B feat. Qlas & Blacka, Ashafar & Adf Samski dat met het nummer ‘Scooter’. De afgelopen week is het nummer ruim 2,5 miljoen keer gestreamd, een derde meer dan ‘Mood’ van 24Kgoldn feat. Iann Dior, dat na zeven weken de eerste plaats moeten afstaan.

Van het collectief is Ashafar de enige die eerder een #1-hit scoorde. In juni nog op ‘Nooit Thuis’ van Boef. Wel bereikten Qlas & Blacka in maart de eerste plaats met hun album Project 24 – Volume 1.

SINGLE TOP 5

1. EW  Yssi B feat. Qlas & Blacka, Ashafar & Adf Samski: Scooter
2. (1)   24Kgoldn feat. Iann Dior: Mood (op 34,95%)
3. (3)   Internet Money & Gunna feat. Don Toliver & Nav: Lemonade
4. (2)   Master KG feat. Burna Boy & Nomcebo Zikode: Jerusalema
5. (15) Justin Bieber & Benny Blanco: Lonely
Eerste top 10-notering voor Benjamin Levin ofwel Benny Blanco en achttiende voor Justin Bieber.

Beste Zangers (7)

Afgelopen donderdag was de duetten-avond van ‘Beste Zangers’. Of daar nog hits uit voortkomen, zullen we volgende week zien. Vorige week was de laatste uitzending waarin één van de muzikanten centraal stond. Dat was Lieuwe Albersma ofwel Wulf, en zijn avond levert de volgende noteringen op:

#52 Suzan & Freek: De Helft Van Wat Je Doet
Dit nummer is de Nederlandstalige versie van ‘Half Of What You Do’ van Wulf, dat hij schreef voor Monica Gerritsen, zijn vriendin, die hij al vijftien jaar kent.
#95 Milow: Regarde Le Soleil
Ook Milow heeft een nummer van Wulf bewerkt. ‘All Things Under The Sun’ (#55 in 2019) kreeg een Franse titel: ‘Regarde Le Soleil’. Het nummer was voor Wulf een herinnering aan de tijd dat hij steeds bekender werd.

Nog even een update van de andere hits uit ‘Beste Zangers’:
#9 (7) Miss Montreal: Door De Wind
#24 (23) Suzan & Freek: Papa
Beide uit de aflevering rond Stef Bos

#71 (63) Tabitha: Ik Hou Van Mij (uit de aflevering rond Miss Montreal)

En uit de aflevering van Milow resten nog:
#83 (67) Suzan & Freek: ’t Geeft Niet
#94 (76) Tabitha: Michael Jordan

Volgende week maken we de balans op van de hits die het dertiende seizoen van ‘Beste Zangers’ heeft opgeleverd.

Hebben we tot slot nog de andere eerste weeks noteringen van deze week voor je:
#8 Ariana Grande: Positions
#30 Jonna Fraser: Champagne Rain
#38 $hirak feat. Kevin & Lijpe: Allemaal Zo Zijn
#43 Kris Kross Amsterdam feat. Bilal Wahib & Emma Heesters: Donderdag

#63 Sigurd Barrett: Pilfingerdansen (remix)
Kanye West, diverse lopers, ziekenhuispersoneel, iedereen, zelfs Donald Trump, gaat los op een Deens kinderliedje uit 2002. ‘Pilfingerdansen’ heet het, dat wordt gezongen door Sigurd Barrett. Hij schreef het nummer in 2002 voor het programma ‘Sigurds Bjørnetime’. Een Pilfinger is een donzen diertje met een slurf.
Sigurd Barrett, inmiddels 53 jaar oud, is verrast door alle aandacht, die vooral dankzij het malle dansje op TikTok viral gaat als ‘Het ‘Fliep Flap lied’. Dat zag zijn landgenoot ook, muzikant Johny Cola, die een remix maakte van het nummer dat nu binnenkomt op #63.

#77 Ofenbach & Quarterhead feat. Norma Jean Martine: Head Shoulders Knees & Toes
En als we het toch over kinderliedjes hebben. ‘Hoofd, schouders, knie en teen’ (3x) is een kinderliedje dat kinderen zingen en daarbij ook de bewegingen maken met de handen van boven naar beneden.

Of Ofenbach & Quarterhead feat. Norma Jean Martine het daar van hebben, is niet duidelijk, maar hun nummer heet wel ‘Head Shoulders Knees & Toes’. Voor allen is het hun debuut, dus we stellen ze even aan je voor:

Ofenbach is een Frans duo, bestaande uit Dorian Landique en César Laurent de Rummel, die elkaar kennen van school. De naam Ofenbach kwam naar boven, toen ze hoorde van de Duits-Franse componist Jacques Offenbach, die leefde van 1819-1880.

Quarterhead is een duo uit het Duitse Wetzlar in de Bundesstaat Hessen. Janik Riegert (27) en Josh Tapen Josua Skraburski (26), vormen sinds 2010 Quarterhead.

Norma Jean Martine, komt uit Middletown, New York maar bivakkeert tegenwoordig in Londen. Ze zingt niet alleen, maar schrijft ook nummers voor anderen, waaronder Ronan Keating en Lena. In 2016 verscheen Only In My Mind, het debuutalbum van Norma Jean Martine, die op 21 maart 29 jaar werd.

#84 Lucas & Steve feat. Alida: Another Life

#91 KNALLER feat. Adje & Hef: We Hadden Niks
KNALLER (=Dartell Eugenio Mercera uit de Haagse schilderwijk) kwamen we al eerder tegen. In januari 1997 op het nummer ‘Wilde Westen – Megasessie – 101 Barz’ van LouiVos, Mula B, Iliass, Kingsize, Bartofso, Scarface en Boegie. Toen kwam hij tot #97, nu al 6 plaatsen hoger, op #91.

#97 Ty Dolla $ign feat. Post Malone: Spicy

‘Dreams’ van Fleetwood Mac, dat dankzij een filmpje op TikTok weer in de belangstelling staat, zakte in de derde week van 64 naar #72.