vrijdag 18 juli 2014

Hitflits: Nederland zegt Yes! tegen Jason Mraz


In 2012 zat Jason Mraz er heel dicht bij, toen Love Is A Four Letter Word op #2 binnenkwam. Onze eigen Trijntje Oosterhuis wist hem met haar album Wrecks We Adore voor te blijven. Dit keer is er niemand die hem kan tegenhouden en dus komt Yes! van Jason Mraz binnen op de eerste plaats, wat hem zijn eerste #1-notering oplevert. Jason nam het album op met de vier meiden van de indie rockband Raining Jane.

TOP 5

1. e.w. Jason Mraz: Yes!
2. (2) the Common linnets: The Common Linnets
3. (5) Stromae: Racine Carrée
4. (1) Nick & Simon: Herinneringen: Het Beste Van Nick & Simon
5. (4) Coldplay: Ghost Stories

Waren er vorige week slechts 6 eerste weeks noteringen, deze week zijn het er 15! Dat hoge aantal is vooral te danken aan het North Sea Jazzfestival dat vorig weekend werd gehouden in Rotterdam. Daarover straks meer, eerst de ‘gewone’ noteringen. Naast Jason Mraz zijn dat de volgende 7:
#8 Fink: Hard Believer
#26 Judas Priest: Redeemer Of Souls
#28 Morrissey: World Peace Is None Of Your Business
#42 Jungle: Jungle
#43 Rise Against: The Black Market
#73 Julian Velard: If You Don’t Like It, You Can Leave
#68 N.U.T.S.: Spill The Blues

Invasie van North Sea Jazz artiesten

Evenals voorgaande jaren wordt de Album Top 100 een week na het North Sea Jazzfestival overspoeld met albums van artiesten die daar optraden. In 2012 waren het er 28, vorig jaar 30 en dit jaar zijn het er 27. Daarvan gaan er 17 op herhaling, 3 stonden vorige week al genoteerd, 3 zijn nieuw (net voor het festival uitgebracht). Blijven er 4 over van voor 2014, die nog niet eerder genoteerd stonden.

Hier volgen ze alle 27, met tussen haakjes de hoogste stand. Als er niets staat, betreft het een album van voor 2014. Staat er ***nieuw***, dan is het een album dat pas is uitgebracht.
#7   (80) Gregory Porter: Liquid Spirit (6)
#9   (10) Typhoon: Lobi Da Basi (8)
#17  (32) Pharrell Williams: G I R L (2)
#20 Benjamin Herman: Trouble *** nieuw ***
#29 Charles Bradley: Victim Of Love (9)
#30 Gregory Porter: Be Good (10)
#31 Ibrahim Maalouf: Illusions (27)
#34 Charles Bradley: No Time For Dreaming (40)
#37 Eric Vloeimans / Tuur Florizone / Jörg Brinkmann: Oliver’s Cinema (48)
#46 Paloma Faith: A Perfect Contradiction (41)
#47 Gregory Porter: Water (40)
#50 Al Jarreau: Celebrating George Duke *** nieuw ***
#71 Dirty Loops: Loopified (76)
#72 Lala Hathaway: Where It All Begins
#74 Snarky puppy: Ground Up
#76 Ibrahim Maalouf: Dia (Diagnostic + Diasporas + Diachronism) (69)
#77 Robin Thicke: Blurred Lines (3)
#82 Ibrahim Maalouf: Wind (17)
#86 Snarky puppy: Tell Your Friends (84)
#88 Robin Thicke: Paula *** nieuw ***
#90 SOHN: Tremors (42)
#91 The Cat Empire: Steal The Light (98)
#92 Nick Mulvey: First Mind (73)
#94 Tedeschi Trucks Band: Everybody’s Talkin’ - Live
#95 Darkside: Psychic (98)
#98 Sharon Jones & the Dap Kings: Give The People What They Want (28)
#97 Cécile McLorin Salvant: Womanchild

SINGLES

TOP 5

1. (1) Lilly Wood & the Prick: Prayer in C (Robin Schulz remix) (tweede week )
2. (2) Anders Nilsen: Salsa tequila
3. (3) Tove lo feat. Hippie Sabotage: Stay high
4. (4) Dotan: Home
5. (7) Calvin Harris: Summer

Vier weken lang stond ‘Don’t’ van Ed Sheeran al genoteerd als één van de populairste tracks van zijn album X, met als hoogste plaats #33. De afgelopen week werd het nummer officieel bestempeld tot tweede single, waarna 3FM het uitriep tot Megahit. Het gevolg: een stijging van 28 plaatsen naar #38 en het einde is nog niet in zicht.

Over naar de drie (!) eerste weeks noteringen van deze week:
#58 the Him: Skinny dipping
#86 Train: Angel in blue jeans
#87 Alle Farben feat. Graham Candy: She moves (far away)

WK-hits

‘Juich voor Nederland!’ van René Froger (vorige week op #5) en ‘Rio’ van Gerard Joling (op #6), de twee grootste WK-hits van dit toernooi, zijn nergens meer te bekennen. De enige WK-2014 gerelateerde nummers zijn:
#18 (9) Pitbull feat. Jennifer Lopez & Claudia Leitte: We are one (ole ola), het officiële FIFA nummer
#46 (48) Stromae: Ta fête, het lied van de Rode Duivels, het Belgische elftal
#97 (61) Shakira: Dare (la la la) / La la la (Brasil 2014) feat. Carlinhos Brown
Van de Oranjehits zijn we dus al af!

Zaterdag volgen de albumflitsen op de nieuwspagina van 3FM. Wij melden ons na dit warme weekend weer.

maandag 14 juli 2014

Megaman bij week 28 – 12 juli 2014

Opnieuw helpt Duitse dj mee aan #1-hit

En verder in deze Megaman:
Arina Grande zingt over haar ex, nabeschouwing van de WK-hits, Kensington is ‘Bloedlink’, Mainstreet puzzel is kompleet en Gin Dutch heeft een missie.

Na één week pakken Nick & Simon met hun verzamelabum Herinneringen: Het Beste Van Nick & Simon de eerste plaats terug in de Album Top 100. Je leest het in de albumsnippers op de nieuwspagina van 3FM. 

Half Nederland is met vakantie, maar wij blijven op onze post en melden ons vrijdag weer met een nieuwe Hitflits. Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Kijk hier voor het overzicht van de grootste hits over het eerste halfjaar van 2014.

Duitse dj bezorgt Lilly Wood & the Prick #1-hit

#1 Lilly Wood & the Prick: Prayer in C (Robin Schulz remix)

Niet Anders Nilsen met ‘Salsa tequila’ scoort de eerste zomerhit van 2014, maar Lilly Wood & the Prick met ‘Prayer in C (Robin Schulz remix)’. Het is zelfs de vraag of Anders Nilsen die alle ingrediënten waaraan een zomerhit zou moeten voldoen in zijn nummer stopte, de eerste plaats nog gaat halen. De komende weken moet dat uitwijzen.

‘Prayer in C’ is een nummer van Lilly Wood & the Prick, afkomstig van hun album Invincible Friends uit 2010. Eind vorig jaar nam de Duitse producer Robin Schulz het nummer onder handen,  maakte er een remix en zette het op SoundCloud. Er kwamen veel reacties op, maar het duurde nog tot juni dat het officieel uitkwam. Sindsdien scoort het nummer als een malle, met naast Nederland ook een #1-notering in Duitsland, Oostenrijk en Vlaanderen. In Wallonië staat de remix op #2 en in Frankrijk op #3, maar dat is een kwestie van tijd dat het daar ook #1 staat.

met dank aan Duitse dj

Opnieuw dankt een act de #1 aan een Duitser. In 2012 was het de Duitse student Jacob Dilßner alias Wankelmut, die van ‘Reckoning song’ van Asaf Avidan & the Mojos een remix maakte. Als ‘One day / Reckoning song (Wankelmut remix)’ bereikte het in de zesde week de eerste plaats. Nu is het Robin Schulz die met de remix van 
‘Prayer in C’, Lilly Wood & the Prick de eerste plaats bezorgt. In mei deed hij dat ook al met 'Waves' van Mr. Probz, maar dan in de Britse hitparade.

Israël

Er is nog een overeenkomst tussen beide nummers en dat is Asaf Avidan net als Nili Hadida (= Lilly Wood) geboren is in Israël. Ze bezocht een Britse kostschool en woonde een tijdje in Califonië alvorens ze naar Frankrijk terugkeerde. Benjamin Cotto (= The Prick) is Fransman van geboorte. Daarmee is ‘Prayer in C’ dus een gedeelde #1 door een Israëlisch/Duits/Franse act. Een combinatie die nog niet eerder is voorgekomen

Frankrijk

De voorlaatste #1 door een (gedeelde) Franse act, is ‘Danza kaduro’ van Lucenzo. Ook dat was geen zuivere Franse #1.  Er waren twee versies van het nummer, die bij elkaar werden geteld en de Franse Lucenzo was bij beide betrokken. De eerste was de Franstalige versie, ‘Danza kaduro’ feat. Don Omar (uit Porto Rico), de tweede, de Portugese versie, feat. Big Ali (Amerikaanse MC).

zondag 13 juli 2014

Ariana Grande zingt over haar ex

#23 Ariana Grande feat. Zedd: Break free   *** hoogste eerste weeks ***

Afgelopen week scoorde Ariana Grande haar eerste Britse #1 met ‘Problem’ feat. Iggy Azalea, dat in mei bij ons tot #10 kwam. Of ze met ‘Break free’ feat. Zedd ook zover zal komen, moeten we nog maar afwachten. Het begin is ieder geval veelbelovend: binnen op #23 en daarmee de hoogste eerste weeks. Beide nummers staan op haar album My Everything dat op 25 augustus uitkomt.

‘Break free’, waarin Ariana zingt over haar ex, is geschreven door hetzelfde duo als ‘Problem’, Max Martin en Savan Kotecha (beide schrijven/produceren voor onder andere Britney Spears en One direction). Op ‘Problem’ kregen ze hulp van Iggy Azalea,  op ‘Break free’ is het Anton Zaslavski, die we beter kennen als de Duitse producer Zedd, die ook een credit krijgt voor ‘Break free’.

WK-hits 2014 (7 – Slot)

Nederland heeft het WK-voetbal - voor het eerst – ongeschonden afgesloten door ook de zogenaamde troostfinale tegen Brazilië te winnen met 3-0. Het leverde Nederland voor het eerst brons op. De finale zondag tegen Argentinië, werd zoals verwacht gewonnen door Duitsland, maar pas in de verlenging. Ze hebben het WK nu voor de vierde keer gewonnen. En daarmee is de 20e editie van dit WK-voetbal ten einde gekomen. Ook aan de WK-hits, tijd voor een laatste beschouwing.

De grootste hits van dit WK werden bepaald door twee supermarktketens en een goed doel.

Op 24 mei, dus nog ruim voordat het WK begon, scoorden Jan Smit & Johnny de Mol een #1-hit met ‘Nederland wordt kampioen!’. Van het nummer werden meer dan 10.000 stuks gedownload, goed voor goud dus. Dat is vooral te danken aan het goede doel waar het aan werd gekoppeld: de Johan Cruijff Foundation. Doel: de jeugd in de sloppenwijken van Salvador de Bahia in Brazilië, de mogelijkheid geven samen te sporten en te spelen. Het nummer leverde ruim € 2500,-- op. Aangezien het nummer niet speciaal voor het WK is geschreven, kan het nog jaren mee voor andere (sport) evenementen.

Tijdens de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal op 13 juni, werd voormalig wereldkampioen Spanje met 1-5 verslagen. Dat gaf zowel de spelers als de supporters moed voor de rest van het toernooi. Ook het team achter Gerard Joling werd wakker geschut en kwam met de actie ‘reservebank’.

Fans maakten op vertoon van het bewijs dat ze zijn single ‘Rio’ hadden gedownload, kans om samen met hun idool op de bank te kijken naar de wedstrijd Nederland – Chili. Een actie die volledig werd gesponsord door wie anders dan de PLUS supermarkt keten. Veel fans gaven gehoor aan de oproep en downloaden ‘Rio’ dat daardoor op 21 juni naar de eerste plaats steeg.

Naast Joling had ook René Froger zich verbonden aan een supermarkt, in dit geval Jumbo. Samen met stylist van het zuiden Roy Donders is hij te zien in een spotje waarin Donders zijn speciaal voor Jumbo ontworpen Juichpak toont. In het spotje zingt René zijn WK-lied ‘Juich voor Nederland!’ Aanvankelijk bleef het nummer een beetje achter bij de andere twee, maar nadat het Nederlands elftal zich geplaatst had voor de achtste finales, steeg het naar de tweede plaats. ‘Rio’ van Gerard Joling was net iets te sterk.
De week daarop zag het er naar uit dat Joling zijn eerste plaats zou prolongeren, maar het liep anders af. René Froger pakte met ‘Juich voor Nederland!’ de eerste plaats van hem af. De aanleiding was echter geen speciale actie rond zijn WK-single, maar het bericht dat René oververmoeid was en dringend behoefte had aan veel rust. Zijn stem was volledig weg en tot 7 augustus zijn alle publieke optredens gecanceld, zodat hij zich daarna weer kan richten op optredens. Alle promotie voor ‘Juich voor Nederland!’ werd ook stopgezet. Dit bericht en alle publiciteit hierover, heeft er mede voor gezorgd dat ‘Juich voor Nederland!’ doorsteeg naar de eerste plaats en voor een uniek hitfeit zorgde. Het was de derde WK-#1 binnen één toernooi.

Gerard Joling was echter niet voor één gat te vangen en kwam met een nieuwe actie: gesigneerde T-shirts, door hem persoonlijk overhandigd. De deelnemers mochten alleen meedoen als ze zijn single ‘Rio’ opnieuw downloaden. Het werkte, want ‘Rio’ steeg terug naar #1. Op zijn Facebook bedankt Gerard Joling nog even alle downloaders:

“Ik wil jullie nogmaals allemaal bedanken voor het downloaden van mijn WK-single Rio. Door jullie heeft het nummer op nummer 1 kunnen staan.”

Dan volgt hier een overzicht van alle Nederlandse WK-hits, in volgorde van de hoogste plaats:
#1 Jan Smit & Johnny de Mol: Nederland wordt kampioen! (#1)
#1 Gerard Joling: Rio
#1 René Froger: Juich voor Nederland! (#1)
#13 Danny de Munk vs. Tony Star: De beuk erin oranje
#18 Gordon: Sambabal
#35 Gebroeders Ko: Voor oranje
#45 de Hollanders: Louis is een genie (juichen!)
#48 Vengaboys: 2 Brazil!
#66 Gers Pardoelpunt: Lowietje (van de reservebank)
#72 Johnny Gold: Nederland … oh Nederland
#77 André Hazes & het Nederlands elftal: Wij ♥ Oranje’ (uit 1988)
#94 Mattie & Wietze: Kop die bal in de goal
#96 Wolter Kroes: Viva Hollandia (uit 2008)

Grote afwezige dit WK was Wolter Kroes met zijn single ‘Oranje verover’, dat niet verder kwam dan de Bubbling under, de wachtkamer van de Single Top 100. Opvallend genoeg ging ‘Viva Hollandia’, zijn EK-hit uit 2008, even op herhaling. Daarvan weten we nu al dat het er over twee jaar, tijdens het EK-voetbal van 2016, zeker bij zal zitten. Evenals ‘Wij ♥ Oranje’ van André Hazes & het Nederlands elftal, dat ook dit WK weer op herhaling ging. 

In bovenstaand overzicht staat één nummer dat we nog niet eerder zijn tegengekomen.

#45 de Hollanders: Louis is een genie (juichen!)

Als eerbetoon aan bondscoach Louis van Gaal, die met zijn 5-3-2 systeem er voor zorgde dat het Nederlands elftal de kwartfinale haalde, namen de Hollanders begin juli het nummer ‘Louis is een genie (juichen!)’ op. Tot deze week kreeg het nummer weinig aandacht, maar met de finale in zicht, veranderde dat en werd het veel gedownload, genoeg voor een 45e plaats. We hoefden alleen nog maar de halve finale tegen Argentinië te winnen …
Onder de naam De Hollanders wordt er al voor de zesde keer gescoord. De eerste keer was met ‘Het Oranjelied’ (EK 1988, #4). Daarna volgden ‘Wat zijn die pizza’s stil’ (WK 1990, #54), ‘Foutje bedankt’ (persiflage op reclame, #62 in 1992) en ‘HØP Holland HØP (We geun neur Zweuden teu)’ (EK 1992, #80). Van bovenstaande vier hits nemen we aan dat dezelfde mensen hier achter zaten.

In 2000 scoorden de Hollanders (welke?) met ‘Campione Oranje kampioen!’ (EK 2000, #82).

Anno 2014 zijn ‘ze’ er weer, nu met een hommage aan bondscoach Louis van Gaal.

Naast het oranjegeweld, scoorden nog drie WK-gerelateerde nummers:
#9 Pitbull feat. Jennifer Lopez & Claudia Leitte: We are one (ole ola), het officiële FIFA nummer
#48 Stromae: Ta fête, het lied van de Rode Duivels, het Belgische elftal
#61 Shakira: Dare (la la la) / La la la (Brasil 2014) feat. Carlinhos Brown

David Guetta is aan 30e compaan toe

#54 David Guetta feat. Sam Martin: Lovers on the sun

‘Lovers on the sun’ is de 33e notering voor de Franse dj/producer David Guetta. Slechts één daarvan maakte hij helemaal alleen: ‘The alphabeat’ (#88 in 2012). Blijven dus 32 hits over die hij maakte met anderen, de ene keer met één artiest, de andere keer met meerdere tegelijk.

Daarnaast vielen een aantal artiesten zo in de smaak, dat ze vaker mochten opdraven. De Amerikaanse zanger Chris Willis mocht zelfs zes keer opdraven. Voor het eerst in 2002 (op ‘Love, don’t let me go’, #37), voor het laatst in 2010 (op ‘Getting’over you’ feat. Fergie & LMFAO, #21).


Op ‘Lovers on the sun’ neemt Sam Martin (New York City, 7 februari 1983) de zang voor zijn rekening. Sam groeide op in Lake Oswegeo in de Amerikaanse staat Oregon. Met zijn oudere broer Connor begon hij Con Bro Chill (CBC), dat een mix brengt van LMFAO, Andrew W.K. en Freddy Mercury. Sam, leadzanger van het kwartet, heeft zo’n beetje elke videoclip van CBC geregiseerd en elk nummer geschreven en geproduceerd.

Daarnaast heeft Sam al drie albums uitgebracht, diverse films gemaakt en werkte hij samen met Ziggy Marley, T.I., Pitbull, Enrique Iglesias, Jason Derulo, Flo Rida, Max Martin, Guy Sebastion, Sultan + Ned Sheperd, No doubt en Rihanna. Sam schreef ook nummers voor V, het nieuwe album van Maroon 5. Niet de eerste keer, want ‘Daylight’ op Exposed uit 2012 is mede van zijn hand.

Voor ‘Lovers on the sun’ werkte David Guetta niet alleen samen met Sam Martin, maar ook met Avicii, Frédéric Riesterer, Jason Evigan, Michael Einziger en onze eigen Giorgio Tuinfort die het nummer met hem schreven.

Kensington word ‘Bloedlink’

#58 Kensington: All or nothing

Vanaf ‘Youth’ (#78 in 2010) zitten de singles van Kensington in de lift, met een voorlopig hoogtepunt voor ‘Streets’ (#19 in april, deze week gezakt naar #39). Als ze deze opgaande lijn volhouden, dan zit er binnenkort een top 10-hit in. Dat verwachten we echter nog niet van ‘All or nothing’, hun vijfde notering, dat binnenkomt op #58.

Wat we wel verwachten is dat ‘All or nothing’ van Kensington eind september nog genoteerd staat. Het nummer is namelijk het thema van de thriller ‘Bloedlink’, dat op 24 september de openingsfilm is van de 34e editie is van het Nederlands Film Festival. De film, met hoofdrollen voor Maran Kenzari, Tygo Gernandt en Sarah Chronis, is een remake van The Disappearance of Alice Creed.

Daarnaast is ‘All or nothing’ na ‘Streets’ de tweede hit van het album Rivals, dat op 8 augustus uitkomt.

Mainstreet puzzel is kompleet

#63 Mainstreeet: The missing link

Hoe toepasselijk is de titel van de negende hit voor Mainstreet: ‘The missing link’. Het is namelijk de vierde en laatste single uit het kwartet singles dat de boyband dit jaar zou uitbrengen, iedere maand één. Samen met ‘Dreamers’ (#45 in april), ‘Miss wonderful’ (#51 in mei) en  ‘All we wanna do’ (#58 in juni) vormen de vier singles een puzzle en die is nu kompleet. Als je goed hebt opgelet, zie je dat naarmate de puzzel vorderde, de notering  kleiner werd met als sluitstuk #63 voor ‘The missing link’.

Gin Dutch heeft een missie

#74 DJ Paul Elstak & Mental Theo feat. Gin Dutch: Raving beats

In de jaren ’90 maakten DJ Paul Elstak & Mental Theo Nederland onveilig met hun (happy) hardcore hits. Daarbij scoorde Mental Theo (= Theo Nabuurs) acht top 10-hits, DJ Paul Elstak (volledig Paul Roger Elstak) was verantwoordelijk voor zes op een rij. In 2010 scoorde hij zijn zevende met ‘Turbo’ samen met New Kids (#4).

Precies twee jaar geleden ging het gerucht dat beide dj’s samen een nummer zouden opnemen. Dat heeft dus nog twee jaar geduurd, want deze week komen ze met ‘Raving beats’ feat. Gin Dutch binnen op #74.

rapster


Gin Dutch is het alter ego van Jennifer Druiventak (Enschede, 26 januari 1983). Op veertien jarige leeftijd begon ze met rappen en maakte ze deel uit van de hip hop groep Boogie G Funk. Twee jaar later tekende ze haar eerste platencontract. Ze heeft in haar jeugd vervelende dingen meegemaakt, toen ze achttien was verhuisde haar moeder naar Amerika. Rappen is dan ook een uitlaadklep. Jennifer: ‘Ook de slechte dingen maken je tot wie je bent’.

Via via belandde ze in Amerika om daar een single te promoten. Ze wilde weten wat men daar van haar vond. Drie weken waren gepland, maar het werden drie maanden. In die tijd kreeg ze de gelegenheid contacten te leggen met collega’s en trad ze op met onder andere  Scarface en Too $hort. Het is dat haar visum was afgelopen, anders had ze er nu misschien nog wel gezeten!

X factor

Ervaringen die niemand haar meer afneemt. Toch is ze de laatste jaren minder bezig met underground hip hop en maakt ze nummers voor een breder publiek. Dat bracht haar er toe om zich in 2013 op te geven voor de talentenjacht X factor, waarbij ze onder de hoede kwam van Candy Dulfer. Net voor de live shows viel ze echter af, Candy vond het nog wat te vroeg om een raster door te laten gaan.

missie

Eerder dit jaar bracht Gin Dutch het nummer ‘Turnt up’ uit feat. Georgego. Met haar nummers heeft Gin Dutch één missie: ‘ruimte maken voor meer vrouwelijke rappers’. Wellicht lukt dat nu ze een hit scoort met ‘Raving beats’, samen met DJ Paul Elstak & Mental Theo.