zondag 13 juli 2014

WK-hits 2014 (7 – Slot)

Nederland heeft het WK-voetbal - voor het eerst – ongeschonden afgesloten door ook de zogenaamde troostfinale tegen Brazilië te winnen met 3-0. Het leverde Nederland voor het eerst brons op. De finale zondag tegen Argentinië, werd zoals verwacht gewonnen door Duitsland, maar pas in de verlenging. Ze hebben het WK nu voor de vierde keer gewonnen. En daarmee is de 20e editie van dit WK-voetbal ten einde gekomen. Ook aan de WK-hits, tijd voor een laatste beschouwing.

De grootste hits van dit WK werden bepaald door twee supermarktketens en een goed doel.

Op 24 mei, dus nog ruim voordat het WK begon, scoorden Jan Smit & Johnny de Mol een #1-hit met ‘Nederland wordt kampioen!’. Van het nummer werden meer dan 10.000 stuks gedownload, goed voor goud dus. Dat is vooral te danken aan het goede doel waar het aan werd gekoppeld: de Johan Cruijff Foundation. Doel: de jeugd in de sloppenwijken van Salvador de Bahia in Brazilië, de mogelijkheid geven samen te sporten en te spelen. Het nummer leverde ruim € 2500,-- op. Aangezien het nummer niet speciaal voor het WK is geschreven, kan het nog jaren mee voor andere (sport) evenementen.

Tijdens de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal op 13 juni, werd voormalig wereldkampioen Spanje met 1-5 verslagen. Dat gaf zowel de spelers als de supporters moed voor de rest van het toernooi. Ook het team achter Gerard Joling werd wakker geschut en kwam met de actie ‘reservebank’.

Fans maakten op vertoon van het bewijs dat ze zijn single ‘Rio’ hadden gedownload, kans om samen met hun idool op de bank te kijken naar de wedstrijd Nederland – Chili. Een actie die volledig werd gesponsord door wie anders dan de PLUS supermarkt keten. Veel fans gaven gehoor aan de oproep en downloaden ‘Rio’ dat daardoor op 21 juni naar de eerste plaats steeg.

Naast Joling had ook René Froger zich verbonden aan een supermarkt, in dit geval Jumbo. Samen met stylist van het zuiden Roy Donders is hij te zien in een spotje waarin Donders zijn speciaal voor Jumbo ontworpen Juichpak toont. In het spotje zingt René zijn WK-lied ‘Juich voor Nederland!’ Aanvankelijk bleef het nummer een beetje achter bij de andere twee, maar nadat het Nederlands elftal zich geplaatst had voor de achtste finales, steeg het naar de tweede plaats. ‘Rio’ van Gerard Joling was net iets te sterk.
De week daarop zag het er naar uit dat Joling zijn eerste plaats zou prolongeren, maar het liep anders af. René Froger pakte met ‘Juich voor Nederland!’ de eerste plaats van hem af. De aanleiding was echter geen speciale actie rond zijn WK-single, maar het bericht dat René oververmoeid was en dringend behoefte had aan veel rust. Zijn stem was volledig weg en tot 7 augustus zijn alle publieke optredens gecanceld, zodat hij zich daarna weer kan richten op optredens. Alle promotie voor ‘Juich voor Nederland!’ werd ook stopgezet. Dit bericht en alle publiciteit hierover, heeft er mede voor gezorgd dat ‘Juich voor Nederland!’ doorsteeg naar de eerste plaats en voor een uniek hitfeit zorgde. Het was de derde WK-#1 binnen één toernooi.

Gerard Joling was echter niet voor één gat te vangen en kwam met een nieuwe actie: gesigneerde T-shirts, door hem persoonlijk overhandigd. De deelnemers mochten alleen meedoen als ze zijn single ‘Rio’ opnieuw downloaden. Het werkte, want ‘Rio’ steeg terug naar #1. Op zijn Facebook bedankt Gerard Joling nog even alle downloaders:

“Ik wil jullie nogmaals allemaal bedanken voor het downloaden van mijn WK-single Rio. Door jullie heeft het nummer op nummer 1 kunnen staan.”

Dan volgt hier een overzicht van alle Nederlandse WK-hits, in volgorde van de hoogste plaats:
#1 Jan Smit & Johnny de Mol: Nederland wordt kampioen! (#1)
#1 Gerard Joling: Rio
#1 René Froger: Juich voor Nederland! (#1)
#13 Danny de Munk vs. Tony Star: De beuk erin oranje
#18 Gordon: Sambabal
#35 Gebroeders Ko: Voor oranje
#45 de Hollanders: Louis is een genie (juichen!)
#48 Vengaboys: 2 Brazil!
#66 Gers Pardoelpunt: Lowietje (van de reservebank)
#72 Johnny Gold: Nederland … oh Nederland
#77 André Hazes & het Nederlands elftal: Wij ♥ Oranje’ (uit 1988)
#94 Mattie & Wietze: Kop die bal in de goal
#96 Wolter Kroes: Viva Hollandia (uit 2008)

Grote afwezige dit WK was Wolter Kroes met zijn single ‘Oranje verover’, dat niet verder kwam dan de Bubbling under, de wachtkamer van de Single Top 100. Opvallend genoeg ging ‘Viva Hollandia’, zijn EK-hit uit 2008, even op herhaling. Daarvan weten we nu al dat het er over twee jaar, tijdens het EK-voetbal van 2016, zeker bij zal zitten. Evenals ‘Wij ♥ Oranje’ van André Hazes & het Nederlands elftal, dat ook dit WK weer op herhaling ging. 

In bovenstaand overzicht staat één nummer dat we nog niet eerder zijn tegengekomen.

#45 de Hollanders: Louis is een genie (juichen!)

Als eerbetoon aan bondscoach Louis van Gaal, die met zijn 5-3-2 systeem er voor zorgde dat het Nederlands elftal de kwartfinale haalde, namen de Hollanders begin juli het nummer ‘Louis is een genie (juichen!)’ op. Tot deze week kreeg het nummer weinig aandacht, maar met de finale in zicht, veranderde dat en werd het veel gedownload, genoeg voor een 45e plaats. We hoefden alleen nog maar de halve finale tegen Argentinië te winnen …
Onder de naam De Hollanders wordt er al voor de zesde keer gescoord. De eerste keer was met ‘Het Oranjelied’ (EK 1988, #4). Daarna volgden ‘Wat zijn die pizza’s stil’ (WK 1990, #54), ‘Foutje bedankt’ (persiflage op reclame, #62 in 1992) en ‘HØP Holland HØP (We geun neur Zweuden teu)’ (EK 1992, #80). Van bovenstaande vier hits nemen we aan dat dezelfde mensen hier achter zaten.

In 2000 scoorden de Hollanders (welke?) met ‘Campione Oranje kampioen!’ (EK 2000, #82).

Anno 2014 zijn ‘ze’ er weer, nu met een hommage aan bondscoach Louis van Gaal.

Naast het oranjegeweld, scoorden nog drie WK-gerelateerde nummers:
#9 Pitbull feat. Jennifer Lopez & Claudia Leitte: We are one (ole ola), het officiële FIFA nummer
#48 Stromae: Ta fête, het lied van de Rode Duivels, het Belgische elftal
#61 Shakira: Dare (la la la) / La la la (Brasil 2014) feat. Carlinhos Brown

Geen opmerkingen:

Een reactie posten