vrijdag 17 september 2010

Hitflits: Ellen ten Damme helpt 3js aan #1-hit

Ze hebben er drie jaar overgedaan, maar uiteindelijk is het de 3js gelukt #1 te komen. ‘Wat is dromen’, de single die ze opnamen met Ellen ten Damme, knalt binnen op de eerste plaats van de Single Top 100. Na twaalf hits, waaronder zeven top 10- noteringen, waarvan ‘Hou van mij’ het hoogste kwam (#4), stoten ze eindelijk door naar de eerste plaats. ‘Wat is dromen’ is na ‘Loop met me over zee’ (#7) en ‘Geloven in het leven’ (#9), beide eerder dit jaar, de derde single van het album ‘Dromers en dwazen’. Ellen ten Damme scoort na drie Engelstalige hitjes, waarvan ‘Vegas’ in 2003 het verst kwam (#31), haar eerste grote hit en helpt de 3js daarmee aan hun eerste #1-notering.

‘Nein, Mann!’ van Laserkraft is de enige nieuweling van buiten de top 10. Het nummer stijgt in de tweede week van 31 naar #6.

Vorig weekend vond de finale plaats van Hollands got talent, waarbij Martin Hurkens de derde editie won. Tijdens de finale presenteerde jurylid Gordon zijn nieuwste project: Los Angeles, the voices met het nummer ‘Blijf veilig bij mij’, dat binnenkomt op #16.

Het restant eersteweeks noteringen:
#18 Rihanna: ‘Only girl (in the world)’
#28 Monique Smit: ‘Maak je move’
#33 Ruben Hein: ‘Elephants’
#37 Kings of Leon: ‘Radioactive’
#42 Solomon Burke & de Dijk: ‘What a woman’
#63 Jelle B: ‘Vriendinnen’
#76 Xander de Buisonjé: ‘Een brief’
#83 Hurts: ‘Wonderful life’
#91Christina Aguilera: ‘You lost me’
#95 Max & Macy: ‘Steen voor steen’

In de Album Top 100 is Ilse DeLange al na twee weken haar eerste plaats kwijt. Haar album ‘Next to you’ maakt in de derde week een flinke duikeling, naar de vierde plaats. Niet dat er ineens zo weinig exemplaren van ‘Next to you’ worden verkocht, maar er zijn drie albums die het gewoon beter doen.

De eerste is ‘Mirage’ van Armin van Buuren, dat binnenkomt op de derde plaats. Het album, waar Armin twee jaar aan heeft gewerkt, kent twee gezichten: een trance en een popkant. Op de popkant krijgt hij hulp van Sophie Ellis-Bextor, Nadia Ali, Christian Burns (zanger BBMak) en Adam Young (= Owl city). ‘Mirage’ is na ‘Imagine’ (#1 in 2008), zijn tweede top 10-album.

Weer een stapje hoger, op #2, komt ‘Groots met een zachte G 2010 (jubileumeditie)’ van Guus Meeuwis binnen. De cd bevat vijftien liedjes opgenomen tijdens de optredens die Guus op 12 + 19 juni gaf in het Philips stadion in Eindhoven. Het was de vijfde keer dat hij zijn concertreeks ‘Groots met een zachte G’ deed, en dus waren er speciale gasten, waaronder Rowwen Hèze en Marco Borsato. Naast de cd-uitvoering, is er ook eentje met een dubbel DVD. ‘Groots met een zachte G 2010 (jubileumeditie)’ is van de serie ook direct de meest succesvolle. De andere afleveringen kwamen niet verder dan de vierde plaats. De DVD komt binnen op de tweede plaats van de DVD Muziek Top 30.

En dan blijft er nog maar één album over dat de voorgaande drie is voor gebleven. Dat is ‘Going back’ van Phil Collins dat binnenknalt op de eerste plaats. De eerste single ‘(love is like a) Heatwave’ stond in juli een weekje op #96 genoteerd, maar gaat dankzij de aandacht voor het album (vorige week de hele week op Radio 2), deze week op herhaling op #82. ‘Going back’, een coveralbum met Motown hits, is na ‘No jacket required’ (1x in 1985), ‘… But seriously’ (7x in 1990), ‘Seriously hits … live’ (2x in 1991), ‘Both sides’ (1x in 1993) en ‘… Hits’ (2x in 1998), de zesde #1-notering voor Collins.

einde record

Overigens betekent de #1 van Phil Collins wel, dat er nu een einde komt aan een periode van 32 weken onafgebroken #1-albums door Nederlandse acts. Een absoluut record, behaald door slechts vier acts:
8x: Caro Emerald: ‘Deleted scenes from the cutting room floor’, van 6 februari t/m 27 maart
1x: Jan Smit: ‘Leef’, 3 april
8x: Caro Emerald: ‘Deleted scenes from the cutting room floor’, van 10 april t/m 29 mei
1x: Alain Clarke: ‘Colourblind’ (1x), 5 juni
12x: Caro Emerald: ‘Deleted scenes from the cutting room floor’, van 12 juni t/m 28 augustus
2x: Ilse DeLange: ‘Next to you’, van 4 t/m 11 september

niet eenmalig

Op een vijfde plaats, zo’n 8% onder ‘Next to you’ van Ilse DeLange, komt ‘Together again’ van Jan Keizer & Anny Schilder binnen. Het optreden van de twee op 31 december 2009, tijdens het programma ter ere van de 80ste verjaardag van Mies Bouwman was eenmalig bedoeld, maar de reacties waren zo lovend dat de twee verder zijn gegaan. Er werd een heel album opgenomen en de eerste single ‘Take me to Ibiza’, stond zes weken in de top 10 met een derde plaats als hoogste notering. Vorige week woensdag, 8 september, werd het eerste exemplaar van ‘Together again’ uitgereikt door … Mies Bouwman. Vervolgens verhoogde André van Duin de feestvreugde, door als zijn alter ego Meneer Wijdbeens, de twee een gouden plaat te overhandigen. De handel heeft vertrouwen in een goede verkoop en kocht bij voorbaat meer dan 25.000 exemplaren in.

het is (nog) niet alles goud wat er blinkt

Als Jan Keizer & Anny Schilder voor ‘Together again’ (binnen op #5) een gouden plak krijgen, dan moeten de noteringen daarboven op zijn minst ook goud gehaald hebben, toch? Nee, dat hoeft niet, want bij het bereiken van de goudstatus, gaat het niet om het aantal verkochte exemplaren, maar om het aantal uitgeleverde exemplaren. Het aantal verkochte exemplaren is bepalend voor een notering in de Album Top 100, en van ‘Together again’ is dat nog maar een tiende! Dus het duurt nog even voor die 25.000 daadwerkelijk zijn verkocht.

En dan denk je dat we er zijn met hoge eersteweeks noteringen? Nog niet, want naast de genoemde vier nieuwe noteringen in de top 5, komen er nog twee albums binnen bij de bovenste tien. Op #7 is dat ‘A thousand suns’ van Linkin park. Het is hun vijfde top 10-album, waarvan twee, ‘Meteora’ (in 2003) en ‘Minutes to midnight’ (in 2007) het beste deden: #2.

De andere hoge notering is ‘Beyond hell/ Above heaven’ van Volbeat dat binnenkomt op de negende plaats. Volbeat komt uit Denemarken en bestaat sinds 2001. De basis van de groep werd gelegd door zanger Michael Poulsen die eerst deel uitmaakte van Dominius, een death metal band. In 2000 was hij daar helemaal klaar mee en startte een nieuwe band, nu meer rock georiënteerd. Dat werd in 2001 Volbeat, vernoemd naar ‘Vol.beat’, een album van Dominius uit 1997. In 2005 verscheen het eerste album van Volbeat, ‘The strength / The sound / The songs’, maar de doorbraak kwam drie jaar later met ‘Guitar gangsters & cadillac blood’, dat bij ons de 29ste plaats haalde.

Besluiten we met de overige (12) nieuwe noteringen:
#16 Grinderman: ‘Grindermand 2’
#23 Skunk anansie: ‘Wonderlustre’
#26 Leonard Cohen: ‘Songs from the road’
#40 Robert Plant: ‘Band of joy’
#41 Röyksopp: ‘Senior’
#46 Finalisten van het Junior Song Festival 2010: ‘Junior Song Festival 2010’
#80 Lilian Hak: ‘Old powder, new guns’
#83 Tame Impala: ‘Innerspeaker’
#93 Black mountain: ‘Wilderness heart’
#96 Charlie Dée: ‘Husbands and wives’
#97 Mavis Staples: ‘You’re not alone’
#98 Weezer: ‘Hurley’ (zal Michiel Veenstra leuk vinden!)

Na het weekend melden we ons weer met een nieuwe Megaman.

zondag 12 september 2010

Megaman bij week 37 – 11 september 2010

Welkom bij de Megaman, waarin Italianen #1 komen dankzij twee Spanjaarden, filmstudenten een danshit maken, Ne-Yo hoeden gaat ontwerpen, Milow platenbaas wordt en Scouting for girls beroemd wil worden. Dat en meer over de Single Top 100 van deze week.

Italianen danken #1-hit aan Spanjaarden

Ricky L. feat. M:ck: Born again (Balearic soul mix) (1) *** eerste week op #1 ***

De strijd om de #1 leek deze week te gaan tussen ‘F**k you’ van Cee-lo Green en ‘Loesje’ van Tony Junior & Nicolas Nox. Maar waar twee honden vechten … loopt de derde er mee heen en dat is Ricky L. feat. M:ck met ‘Born again (Balearic soul mix)’. Na een kleine terugval twee weken geleden van 5 naar #7, steeg het nummer vorige week door naar de derde plaats en pakt deze week de #1. Iets wat niet veel mensen twaalf weken geleden hadden verwacht, toen het nummer op #76 binnenkwam.

Ricky L en M:ck komen uit Italië en heten volgens de burgerlijke stand daar Riccardo Luchini en Michele Coletti. Michele is een man, geboren in Perugia in 1974. In 1997 presenteerde hij een site die informatie geeft over de muzikale roots en ontstaansgeschiedenis daarvan. Als M:ck werkt hij al zo’n tien jaar samen met Ricky L in de club Red Zone in Perugia, waar Ricky de vaste dj is.

met dank aan Spanjaarden

De twee schreven ‘Born again’ samen en namen het al in 2005 op, maar verder dan de clubs kwam het niet. Vervolgens gingen diverse dj’s/remixers er mee aan de gang. Elk jaar verschenen er wel één of meerdere versies van het nummer, maar nog steeds zat daar geen hitversie bij. Tot in 2009 het Spaanse duo Gonzalo Luis & Ramón López, beter bekend als Balearic soul, zich met het nummer gingen bemoeien. Dat bleek een schot in de roos, want deze versie werd al snel door de clubs omarmd. Een hitnotering lag in het bereik en toen de versie tijdens het dansfestijn Sensation, begin juli, veel werd gedraaid, was er geen houden meer aan.

--> prix Italia

Met de #1-positie voor Ricky L. feat. M:ck, is er sinds 2002 weer een Italiaanse act dat zo hoog komt. De voorlaatste was in 2002 ‘Tiziano Ferro’ met ‘Perdono’, dus de Italianen redden het niet vaak bij ons. Sterker, Ricky L feat. M:ck is pas de achtste Italiaanse act dat een #1 scoort in Nederland. Hier volgen ze alle acht:

1983: Ryan Paris: ‘Dolce vita’
1987: Tony Esposito: ‘Papa chico’
1992: Double you: ‘Please don’t go’
1994: Cappella: ‘Move on baby’
1999: Eiffel 65: ‘Blue (dab a dee)’
2001: Gigi d’Agostino: ‘L’amour toujours’
2002: Tiziano Ferro: ‘Perdono’
2010: Ricky L. feat. M:ck: ‘Born again (Balearic soul mix)’

Italiaanstalige #1-hits komen maar weinig voor, want met uitzondering van ‘Perdono’ van Tiziano Ferro, zijn de anderen allen gezongen in het Engels. Toch is er nog een Italiaanstalige #1-hit geweest: ‘Que sera’ van José Feliciano in 1971. Alleen Feliciano is geen Italiaan, maar is geboren in Puerto Rico en woont al jaren in de Verenigde Staten van Amerika.

Grootste hit voor the Script, thuis en bij ons

the Script: For the first time (25) *** hoogste eersteweeks ***

Het lijkt er op dat the Script elk jaar even een hit komt scoren. In 2008 debuteerden de Ierse groep met ‘The man who can’t be moved’, dat tot #50 kwam. ‘Breakeven’ deed het in 2009 ietsje beter: #48. En ‘For the first time’ hoogste eersteweeks op #25, is nu al hun grootste hit. In eigen land kwam het nummer afgelopen week zelfs op #1 binnen, waarmee ze daar ook hun grootste hit scoren. ‘For the first time’ is de voorloper van hun tweede album ‘Science & faith’, dat deze week uitkomt. De meeste teksten van hun liedjes worden geschreven door Danny O’Donoghue (zanger/keyboards/piano) en Mark Sheehan (leadgitaar/achtergrondzang). De twee kennen elkaar uit de tijd dat ze nog in de band My town zaten. Die band stopte toen de boybands opkwamen. Later ontmoetten de twee elkaar weer in een pub in Dublin en bleek dat ze een gezamenlijke liefde hebben: zwarte muziek uit Amerika. Op uitnodiging van producers, vertrokken ze naar Canada en Amerika, waar ze met Dallas Austin, Montell Jordan en Teddy Reilly werkten aan nieuwe nummers. Na een aantal jaren keerden ze terug naar Dublin waar ze met Glen Power (drums/percussie/achtergrondzang) the Script begonnen. Hun debuutalbum ‘The Script’ bereikte de eerste plaats van de Amerikaanse en Britse hitparade.

Filmstudenten maken danshit

Laserkraft 3D: Nein, Mann! (31)

Niels Reinhard (Mannheim, 1987) begon in 2004 als dj en maakte al snel naam in het studentenuitgaansleven van Manheim. Het jaar daarop was hij niet meer weg te slaan uit de clubs en werd hij als DJ Groove Juice, de vaste dj in ‘Deep’ in Heidelberg en in ‘Ritzz’ in Mannheim. Aan de beroepsacademie van Mannheim volgde hij de opleiding digitale media. In 2007 maakte hij de film ‘Helden des Campus – Studieren für Anfänger’.

Tim Hoffmann (Kaiserslautern, 1986) volgde dezelfde opleiding als Neils Reinhard. In 2008 maakten ze samen met een groep medestudenten, in het kader van het crossmedia project ‘Solo 2070’, de film ‘Soloaufnahmen’, die veel indruk maakte. Naast de liefde voor film, hebben ze nog een gemeenschappelijke passie: muziek. Tim was een tijdje zanger van de rockgroep fraYed Froods. In de zomer van 2009 kwamen beide op het idee om Laserkraft 3D te beginnen. De eerste single ‘Polyester’ werd in de clubs veel gedraaid, maar een doorbraak bleef uit. Die komt nu met ‘Nein, Mann!’.

tijd voor een feestje

Het idee voor ‘Nein, Mann!’ hadden ze in december 2009. Beiden bevonden zich samen met een groep vrienden in een club, waar het goed vertoeven was. Op een gegeven moment wilde iedereen naar huis, behalve Tim, die ze terugvonden op de dansvloer, waar hij niet vandaan te krijgen was. De eerste reactie van de anderen was: dit kan toch niet! Maar bij nader inzien, zagen ze dat Tim gelijk had: waarom zou je een leuke avond niet besluiten op de dansvloer? Dat gegeven hebben de twee verder uitgewerkt, waarbij Neils de beats aanleverde en Tim de zang voor zijn rekening nam. Daarnaast zorgden de twee voor een opvallende videoclip, een T-shirt en de rest is geschiedenis.

Ne-Yo gaat hoeden ontwerpen

Ne-Yo: Beautiful monster (57)

Als de notering in de Britse hitparade een voorbode is van wat ‘Beautiful monster’ van Ne-Yo gaat bereiken, dan zou het wel eens zijn grootste hit kunnen worden. Half augustus kwam het nummer daar binnen op de eerste plaats en was al zijn derde #1-hit. Bij ons scoorde hij acht hits, waarvan ‘Closer’ in 2008 het verst kwam: #10. Wellicht zit er voor ‘Beautiful monster’ meer in, dat al wordt vergeleken met een Michael Jackson compositie. Het nummer is de voorloper van zijn vierde studioalbum ‘Libra scale’, dat op 19 oktober uitkomt.

kaal

Of ‘Beautiful monster’ ook op Ne-Yo zelf slaat? Al tijden zie je hem met een hoedje op, en we weten sinds kort ook waarom. Ne-Yo, wiens echte naam Shaffer Chimere Smith luidt, wordt kaal! Dat is niet van de laatste tijd, maar speelt al sinds hij nog op school zat. Toen begon zijn haar al uit te vallen, waarmee hij werd gepest. Hij loste dat op met het dragen van een hoedje, wat inmiddels zijn handelsmerk is geworden. En nu gaat hij zelf hoeden ontwerpen en op de markt brengen. Dan is hij altijd verzekerd van een goede hoed!

Gouden single voor Wesley Klein

Wesley Klein: Een mooie dag (59)

In februari scoorde Wesley Klein als kersverse winnaar van Popstars, een #1-hit met ‘You raise me up’. Inmiddels zijn daar meer dan 10.000 exemplaren van verkocht, goed voor goud dus. Afgelopen donderdag, 9 september, ontving hij die tijdens de Buma NL Awards. Tevens won hij de award voor ‘grootste talent 2010’. ‘Een mooie dag’ is alweer de vierde hitsingle voor Wesley. Alle nummers staan ook op zijn album ‘Vandaag en morgen’, dat twee weken geleden, na zeven weken, uit de Album Top 100 verdween, met als hoogste plaats #5.

prijzen voor het Nederlandse lied

De Buma NL Award-uitreiking op 9 september was de eerste awardshow voor het Nederlandstalige lied. In’s-Hertogenbosch vond het tweedaagse evenement Buma NL plaats, een gezamenlijk initiatief van Buma Cultuur en Buma/Stemra. De Awardshow was het afgelopen weekend te zien op Sterren.NL. Tja, als ze zo’n evenement niet landelijk uitzenden, wordt het nooit wat natuurlijk.

Nog even alle winnaars van een Buma NL Award op een rijtje:
- Frans Duijts: ‘beste zanger’ (hij kreeg ook een platinaplak voor zijn debuutalbum ‘Zo ben ik mezelf’)
- Glennis Grace: ‘beste zangeres’
- Nick & Simon: ‘beste groep’
- Edwin van Hoevelaak: ‘beste auteur’, auteur en producer van onder andere Nick & Simon en Jeroen van der Boom
- Emile Hartkamp: ‘lifetime achievement award’, schrijft en produceert voor onder anderen Frans Bauer, Marianne Weber, Koos Alberts en Corry Konings

Steve Angello voor het eerst solo

Steve Angello: Knas (80)

Als Sebastian Ingrosso nu ook nog een hit scoort, hebben alle leden van de Swedish house mafia naast hun gezamenlijke hit met ‘One’ op 35, ook een eigen hit. Vorige week kwam Axwell feat. Errol Reid binnen op #91 met ‘Nothing but love’, dat deze week zakt naar #100. Twintig plaatsen hoger komt zijn maatje Steve Angello binnen met ‘Knas’. Het nummer is zijn vijfde notering, maar de eerste in zijn eentje. Op de andere vier werkte hij steeds samen met één of meer leden van de Swedish house mafia, één keertje met Deborah Cox en twee keer met Laidback Luke.

Milow naast vriend nu ook platenbaas van Nona Mez

Nona Mez & Milow: Hard luck stories (84)

Nona Mez (= Geert Maris) en Milow (= Jonathan Vandenbroeck) kennen elkaar al jaren. De twee ontmoetten elkaar zo’n tien jaar geleden in het STUKcafe in Leuven, de plaats waar ze beide zijn geboren. Mez werd door Tom Helsen, een andere Belgische zanger, aan Milow voorgesteld met de aankondiging: “dit is de toekomst van de Leuvense muziek”. Ze woonden bij elkaar in de buurt en Milow heeft zelfs nog in de keuken van Mez opgenomen. In 2004 was Mez zijn geluidsman tijdens optredens. In datzelfde jaar deed Milow mee met Humo's Rock Rally en brak door met ‘You don’t know me’. Mez had in 1996 al meegedaan met de band Fungus, maar miste op een haar na de finale. Nona Mez is een verbastering van No names

uit handen geven

Vijftien jaar deed hij alles zelf tot en met de productie van zijn drie albums en de EP die verschenen tussen 2002 en 2007. Niet omdat het hem zo goed uitkwam, maar omdat hij geen geld voor een producer had. Op het dubbelalbum ‘Radio rain & hard luck stories’ heeft hij voor het eerst alles uit handen gegeven. ‘Radio rain’ werd geproduceerd door Wim Janssens, bij ‘Hard luck stories’ zat Jo Francken achter de knoppen.

Op ‘Hard luck stories’ staan nummers van eerdere albums, waaronder het titelnummer dat origineel afkomstig is van de EP ‘The right one for me’ uit 2007. De nieuwe versie nam Mez op met Milow. Hoewel Mez een eigen label heeft, ‘Ten digit binary’, is het dubbelalbum uitgebracht op ‘Homerun’, het label van Milow, waarbij zijn vriend dus ook zijn platenbaas is! Milow kwam zelf met het idee om ‘Hard luck stories’ opnieuw op te nemen, maar vond het niet passen op ‘Radio rain’. En dus kwamen ze te praten over een dubbelalbum, waarbij Mez op het tweede album alleen met zijn stem en gitaar is te horen. Mez: “Wij hebben de plaat gemaakt vanuit liefde voor ons vak, omdat wij geven om het album.” Milow: “We geloven allebei sterk of iets goed of slecht is, een middenweg is er niet”.

geen concerten in België

Dan nog even over Milow. Hij heeft momenteel succes in Duitsland. Wereldwijd zijn er zo’n 600.000 albums van hem verkocht. Hij zal echter niet veel in eigen land optreden. Milow: “ik heb het gevoel dat ze het hier wel al gezien hebben en dat ik beter pas na een volgende plaat weer concerten zal geven in België.”

Scouting for girls wil beroemd worden

Scouting for girls: Famous (91)

We hadden een stille hoop dat, na het succes van ‘This ain’t a lovesong’ (#41 in juni), ‘‘Elvis ain’t dead’’ uit 2007 opnieuw uitgebracht zou worden. Maar misschien is het wel goed dat het niet gebeurd is, want nu blijft dat een novelty song. Bovendien komen er in ‘Famous’ ook allerlei beroemdheden voorbij, zoals Audrey Hepburn, Bette Davis en niet te vergeten James Dean. ‘Famous’ is de tweede single van het album ‘Everybody wants to be on tv’ dat in april verscheen. Het is ook al bekend wat de opvolger daarvan wordt. Nee, niet ‘Elvis ain’t dead’, maar ‘Don’t want to leave you’, dat eerst ‘Silly song’ heette.

Sia verandert nummer

Sia: You’ve changed (95)

In Australië was ‘You’ve changed’ de grootste hit voor Sia. Begin dit jaar bereikte het nummer daar de 31ste plaats. Sia, geboren in Adelaide, Zuid-Australië, maakte deel uit van de jazz/indie groep Crisp, waarmee ze twee albums maakte. Ook zong ze mee op drie albums van het Britse duo Zero 7. In 1997 bracht ze haar eerste album ‘Only see’ uit, in juni van dit jaar verscheen ‘We are born’, haar vijfde album. ‘Clap your hands’ was daarvan de eerste single, goed voor een tiende plaats en nog steeds in de Single Top 100, deze week op #47.

nieuwe opname

You’ve changed’ is de tweede single van het album ‘We are born’. Maar het nummer is al zeker twee jaar oud. In 2008 schreef ze het nummer samen met de Amerikaanse dj/producer Lauren Flax. Vorig jaar bracht zij het nummer uit als Lauren Flax featuring Sia, met remixen van onder andere Junior Sanchez Voor het album ‘We are born’ nam Sia het nummer opnieuw op, maar nu zonder Lauren.

Adrian Lux beïnvloed door muziek uit Brazilië

Adrian Lux: Teenage crime (97)

De Zweedse dj/remixer Adrian Lux wordt wel de nieuwe Eric Prydz genoemd. Prydz is bij ons vooral bekend van ‘Call on me’ en zijn samenwerking met de Swedish house mafia, waar hij korte deel van uitmaakte. Eric Prydz is dan ook één van de favoriete dj’s van Adrian Lux, die geboren werd in Stockholm. De creativiteit is hem al vroeg met de paplepel ingegoten, want hij is de zoon van een voormalige punkrocker en een modefotografe/filmmaakster. Het duurde echter nog tot zijn zeventiende dat muziek echt wat voor hem betekende en hij de hiphop ontdekte. Dat veranderde na zijn studie en een trip naar Brazilië. In plaats van de traditionele sambamuziek, kwam hij tot zijn verbazing in aanraking met elektronische muziek, veel techno en progressieve house. Terug in Stockholm begon hij te werken aan eigen tracks. De eerste ‘Strawberry’ (in 2008) maakte indruk, ‘Can’t sleep’ (in 2009) deed het al beter en met ‘Teenage crime’ breekt hij ook buiten Zweden door.

Daarop neemt Linnéa Martinsson de vocalen voor haar rekening. Ze groeide ook op in Stockholm en volgde ballet aan de Nationale Zweedse Balletacademie. Linnéa maakt deel uit van de theatergroep DiggaPony, dat in heel Zweden stukken opvoert. Daarnaast vormt ze samen met Andrea C Rygh het duo EasyPony, dat een afsplitsing is van DiggaPony. Linnéa haar favoriete clip is ‘Ego’ van Beyoncé. En als het haar lukt, kijkt ze online naar de tv-serie ‘Twin Peaks’!

1000 years wordt breed gesteund

the Coral: 1000 years (98)

Als er nog een Paradeplaat op Radio 2 zou bestaan (zeg maar de Megahit van Radio 2), dan was ‘1000 years’ van the Coral er vast een geworden. Rob Stenders, die tot voor kort ‘Best of2night’ presenteerde, was één van de voortrekkers. Maar niet alleen Radio 2 draait dit nummer erg vaak, ook 3FM steunt het nummer volop. Sinds juni is het nummer op die zender al zo’n 100 (nog geen 1000) keer langsgekomen. Het verwondert ons dan ook dat ‘1000 years’ nu pas binnenkomt. Maar beter laat dan nooit!

Verantwoordelijk voor ‘1000 years’ is de Britse groep the Coral, opgericht in 1996 door zes schoolvrienden op het Britse schiereiland Wirral Peninsula, nabij Liverpool. Tijdens hun schooltijd luisterden ze veel naar muziek en speelden samen gitaar. Na hun schooltijd besluiten ze om samen verder te gaan en verhuizen naar een klein huisje aan de kust. Daar nemen ze enkele demo’s op, en mogen dankzij Alan Willis, impresario en zelf muzikant, een EP opnemen. Hij opende deuren die anders gesloten bleven en in 2002 brengen ze hun album ‘the Coral’ uit.

Inmiddels zijn ze vijf albums verder, die allen de Britse top 10 haalden; ‘Magic and medicine’ kwam in 2003 zelfs tot de eerste plaats. ‘Butterfly house’, hun zesde album, waar ze twee jaar aan hebben gewerkt, kwam niet verder dan #16. Ook bij ons wil het niet vlotten met het album. Wellicht dat de single ‘1000 years’, binnen op #98, daar verandering in zal aanbrengen. Sinds 2008 bestaat the Coral nog uit vijf leden: James Skelly (zang/gitaar), Paul Duffy (gitaar), Nick Power (keyboards), Lee Southall (bas) en Ian Skelly (drums).