vrijdag 17 mei 2013

Hitflits: Birds van Anouk #1, nu zaterdag in Malmö nog!

Wat haar in maart niet lukte, maakt Anouk deze week in één klap meer dan goed: een #1-notering voor ‘Birds’. In maart was ‘Julia’ van Nick & Simon te sterk voor ‘Birds’. Nu sprint het nummer in de tiende week vanaf de 23e plek naar de toppositie in de Single Top 100, dat Anouk na ‘Three days in a row’ (#1 in 2009), haar tweede #1-notering oplevert.
Aanleiding voor deze stijging is natuurlijk het winnen, afgelopen dinsdag, van de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival, waardoor Anouk zaterdag in de finale staat. Het is maar goed dat ze in de eerste halve finale zat, en niet in de tweede halve finale die donderdag was, want dan had ‘Birds’ de eerste plaats nog niet gehaald. Nu had het nummer ruim twee dagen de tijd om de eerste plaats te bereiken.

vierde Songfestival #1

In tegenstelling tot andere hitparades is ‘Birds’ in de Single Top 100 niet het eerste Songfestivalliedje dat de eerste plaats haalt nog voordat het gewonnen heeft. Er gingen haar drie voor, waarvan één zelfs twee keer. Meer daarover in de nieuwe Megaman, waarin we ook weten op welke plaats Anouk eindigde in de eerste halve finale.

Vandaag is ‘Sing along songs’, het nieuwe album van Anouk verschenen. Dus wellicht volgende week een dubbele #1! Naar aanleiding van haar optreden en alles er om heen, wordt het album wereldwijd uitgebracht.

‘Birds’ is niet het enige liedje van het Eurovisie Songfestival dat scoort. Emmelie de Forest met ‘Only teardrops’, de inzending van Denemarken en misschien wel de grootste concurrent van Anouk, scoort op #36 en Dina Garipova met ‘What if’, voor Rusland, komt binnen op #100. Dus qua notering heeft Nederland al gewonnen van Denemarken!

Behalve ‘Birds’ van Anouk, knalt er nog een nummer de top 10 binnen. Vanaf de 49e plaats stijgt ‘Waves’ van Mr. Probz in de derde week naar de 6e plaats, wat hem na ‘Sukkel voor de liefde’ van the Opposites (#10 in april), zijn tweede top 10-notering oplevert. De stijging van ‘Waves’ is geheel toe te schrijven aan het optreden dat hij afgelopen dinsdag gaf in De Wereld Draait Door. Dat was op dezelfde dag dat bekend werd dat vorig weekend zijn gehele huis en studio verwoest was door een brand. De 6e plaats zal niet de hoogste zijn voor ‘Waves’, want het nummer is de komende week de Megahit op 3FM.

TOP 3

1 (23)  Anouk: Birds
2  (1)   Robin Thicke feat. T.I. & Pharrell: Blurred lines
3  (2)   Daft punk feat. Pharrell Williams: Get lucky

Alvorens we overgaan naar de AlbumTop 100, waarin Nederland ook de scepter zwaait, kijken we eerst nog naar de eerste weeks noteringen van deze week.
#8 Gerard Joling & Jandino: Mijn liefde
#66 Sebastian Ingrosso, Tommy Trash, John Martin: Reload
#73 Thamara Kingma: Hamba nawe
#77 Queens of the stone age: My God is the sun
#78 David Guetta feat. Ne-Yo & Akon: Play hard
#84 Selena Gomez: Come & get it
#89 Dean Saunders: Ben jij
#91 Bruno Mars: Treasure
#92 Dimitri Vegas, Moquai & Like Mike :Mammoth
#94 Theo Mezz: Diana
#95 Catharina Hulters: Er is maar een vrouw
#98 Chris Malinchak: So good to me

ALBUMS

“Ach, hoe hoog hij binnenkomt en waar hij eindigt is helemaal niet belangrijk.” Aldus Guus Meeuwis vorige week vrijdag bij de release van zijn nieuwe album ‘Het kan hier zo mooi zijn’. Stilletjes zal Guus toch wel gehoopt hebben op een zesde #1-notering, maar dat zit er dit keer niet in, want ‘The shocking Miss Emerald’ blijft de bovenste beste in de Album Top 100, nu voor de tweede week.

Overigens is Caro in de Britse albumlijst wel haar eerste plaats kwijt. Met 34236 exemplaren was het daar vorige week het bestverkochte album. ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ verkocht in de eerste week in oktober 2010, 2359 stuks, maar kwam dan ook binnen op de 74e plaats.

Na 39 weken steeg het album naar de 4e plaats en in totaal zijn er 410.662 exemplaren van verkocht. Grandmono, het label waarop de albums van Caro worden uitgebracht gaat voor ‘The shocking Miss Emerald’ voor een half miljoen exemplaren. Daarbij geholpen door een aantal singles waaronder ‘Liquid lunch’, waarvan men een grote zomerhit verwacht. Sowieso staan er tot maart 2014 zeven singles in de planning!

O ja, de nieuwe #1 in de Britse albumlijst wordt ´Time´ van Rod Stewart, zijn eerste in 34 jaar!

strijd

Terug naar ons land, waar Caro Emerald volgende week (even) ruimte moeten maken. Dan zullen twee albums om de eerste plaats vechten. Anouk met ‘Sing along songs’, die haar negende #1-notering binnen kan  slepen en Daft punk met ‘Random access memories’, dat ook vandaag is uitgekomen. We verwachten dat Anouk deze strijd zal winnen. Haar album was afgelopen week exclusief op Radio 2 te horen en is platina uitgeleverd. Afgelopen maandag heeft 3 voor 12 het album van Daft punk integraal laten horen, nadat iemand het album geript had van iTunes.

TOP 3

1  (1)   Caro Emerald: The shocking Miss Emerald (tweede week)
2 E.W. Guus Meeuwis: Het kan hier zo mooi zijn
3  (2)   Armin van Buuren: Intense

Het restant eerste weeks notering van deze week zijn:
#5 Wende: Last resistance
#6 the Opposites: Slapeloze nachten
#10 Lisa Lois: Breaking away
#14 Agnetha Fältskog: A
#17 Demi Lovato: Demi
#20 Vampire weekend: Modern vampires of the city
#72 Mark Lanegan & Duke Garwood: Black pudding
#73 Zaz: Recto verso
#95 Boz Scaggs: Memphis
#98 Miles Davis Quintet: Live in Europe 1969 - The bootleg series vol. 2

Tot zover deze Hitflits. Wij maken ons op voor de 58e finale van het Eurovisie Songfestival in Malmö en duimen voor Anouk. Zaterdag weten we hoe hoog zij is gekomen en ergens dit Pinksterweekend lees je het natuurlijk in de nieuwe Megaman. Vanaf zaterdagmiddag kun je voor de achtergronden bij de nieuwe albums  terecht op de nieuwssite van 3FM. De volledige hitlijsten staan op Dutch Charts. Veel plezier morgenavond!

zondag 12 mei 2013

Megaman bij week 19 – 11 mei 2013

‘Blurred lines’ onbedreigd aan kop, maar hoe lang nog?

En verder in deze Megaman:
Single nekt Armin van Buuren, Johannes Rypma krijgt hulp van Linda de Mol,  Editors worden rockband, Mariah Carey doet duet met halve Mexicaan, Mika covert zichzelf en het Goede doel zingt voor alle moeders. Daarnaast aandacht voor de oude garde en nog meer over eerste weeks en/of bijzondere noteringen in de Single Top 100 van deze week.

Achtergronden bij de albumnoteringen vind je op de nieuwssite van 3FM. De volledige lijsten staan op Dutch Charts. Aanstaande vrijdag zijn we er weer met de Hitflits. Volg ons op Twitter en je mist niets meer.

Tot slot nog een mededeling.
Reacties op berichten worden altijd gelezen en hoog gewaardeerd. We maken de blog immers voor jou en  nemen je opmerkingen serieus (mits ze inhoudelijk zijn en iedereen met respect wordt behandeld).

Gezien de grote toeloop van spam de laatste tijd (dagelijks honderden), is het vanaf nu alleen nog mogelijk om reacties te plaatsen door middel van woordverificatie. Veel sites en blogs maken hier gebruik van ter voorkoming van spam.

We vinden het vervelend dat het zo moet. Maar het is altijd nog beter dat je alleen nog kunt reageren als een (geregistreerde) gebruiker. Dat willen we niet, want reageren moet altijd kunnen en nergens aan gebonden zijn.

Bedankt alvast voor je begrip.

de Megaman.

Blurred lines onbedreigd aan kop

Robin Thicke feat. T.I & Pharrell: Blurred Lines (1) *** derde week op #1 ***

Onbedreigd blijft ‘Blurred lines’ van Robin Thicke feat. T.I. & Pharrell de aanvoerder van de Single Top 100, nu voor de derde week. De enige bedreiging, Pharrell nog een keer, maar dan samen met Daft punk met het nummer ‘Get lucky’ is niet dreigend, aangezien het nummer ruim een vijfde minder verkoopt dan ‘Blurred lines’. In de Britse hitparade is het ‘Lucky’ al wel gelukt. Daar staat het nummer voor de derde week bovenaan en staat de teller bijna op een half miljoen verkochte exemplaren. Daar is ‘Blurred lines’ (nog) geen hit.

vreemde vogel(s)

Of ‘Blurred lines’ volgende week nog bij ons #1 staat, zou wel eens kunnen afhangen van Anouk. Aanstaande dinsdag komt ze met ‘Birds’ voor ons land uit, tijdens de eerste halve finale van  het Eurovisie Songfestival. In jaren zijn de reacties op onze bijdrage niet zo positief: velen zijn onder de indruk van het liedje. Daarnaast heeft ze tijdens de twee repetities afgelopen week laten horen dat ze het nummer ook goed live kan zingen. En last but not least, ze is ontspannen, dat bleek wel tijdens de talrijke interviews die ze gaf. Voor haar is het verblijf in Malmö als een vakantie, omdat ze voor het opnemen van albums vaker in Zweden verblijft.

Bij de bookmakers wordt ‘Birds’ nog steeds getipt als één van de kanshebbers voor de overwinning. Maar ja, dan moet ze wel eerst de finale halen. Wij hebben er vertrouwen in dat het haar gaat lukken, waardoor Nederland sinds 2004 weer meetelt (Re-union met ‘Without you’). Daarnaast willen we ons aan een voorspelling wagen: omdat Anouk de finale gaat halen, achten wij de kans erg groot dat hierdoor ‘Birds’ volgende week alsnog naar #1 stijgt. In de aanloop naar het festival zit het nummer weer in de lift, nadat het tot de 41e plaats was gezakt.

blessure

Oei! Het heeft haar stem niet geraakt, maar toch is Anouk afgelopen zondag geblesseerd geraakt. Volgens haar manager Kees Koning is tijdens het bowlen haar onderrug gekneusd en heeft ze een been verdraaid. Hierdoor moet ze voorlopig plat liggen en miste ze zondagavond de openingsceremonie van het Eurovisie Songfestival (wat ze overigens niet zal betreuren). Maandag kijkt de fysiotherapeut hoe ernstig de situatie is. 's Avonds werd gemeld dat ze een beenspier heeft verrekt en het kalm aan moet doen, niets voor Anouk natuurlijk.

Zal je net hebben. Hebben we eindelijk een winnares in huis, raakt ze geblesseerd! Gelukkig hoeft ze tijdens het zingen van 'Birds' niet veel te bewegen op het podium. Indien noodzakelijk kan ze op een kruk zitten. Dat is natuurlijk niets voor Anouk en zien we dan ook niet gebeuren! En anders kan ze altijd Apeldoorn even bellen ...

Yellow claw & the Opposites brengen eerbetoon aan het Thunderdome-tijdperk

Yellow claw & the Opposites: Thunder (10)                                    *** hoogste eerste weeks ***

Maanden hebben de fans moeten wachten, maar sinds vrijdag is ie er eindelijk: ‘Slapeloze nachten’, het vierde album van the Opposites. Ook dat album zal vrijdag een hoge notering krijgen in de nieuwe Album Top 100, waarover dan meer. ‘Thunder’, hun twaalfde notering, is één van de negentien tracks op het album. Dus het lange wachten wordt wel enigszins goedgemaakt.

‘Thunder’ namen Willem en Twan (the Opposites) op met de hiphoppers van Yellow claw (=Jim Aasgier, Nizzle en Bizzey), die daarmee na ‘Krokobil’ feat. Sjaak & Mr. Polska (#5 in 2012), hun tweede top 10-notering scoren. The Opposites zelf staan nu op zes, waaronder een #1-hit voor ‘Broodje bakpao’ feat. Gers & Sef in 2010.

‘Broodje bakpao’, opgenomen voor de serie ‘New kids’, zat al in het straatje van ‘Thunder’, dus zo’n raar uitstapje is het niet voor the Opposites.

Thunder’ is een eerbetoon aan de  muziek uit het ‘Thunderdome-tijdperk’. Het hoogtepunt van de Thunderdomefeesten, georganiseerd door ID&T, waar voornamelijk hardcore house en gabbermuziek werd  gedraaid, lag in de jaren ’90. Ze bestaan echter nog steeds, maar ID&T heeft zich teruggetrokken. Hun laatste Thunderdomefeest was op 15 december 2012 in de RAI in Amsterdam.

single nekt Armin van Buuren

Armin van Buuren feat. Miri Ben-Ari: Intense (14)

Het album ‘Intense’ van Armin van Buuren heeft net niet de eerste plaats gehaald van de Album Top 100. ‘The shocking Miss Emerald’ van Caro Emerald verkoopt net iets beter (zie ook de albumsnippers). In de Britse albumlijst komt het album van Armin slechts binnen op de 37e plaats. Ook daar strijkt Caro met de eer, want ‘The shocking Miss Emerald’ is ook daar de nieuwe #1, haar eerste! In de eerste week verkoopt het album bijna 3.000 exemplaren meer dan ‘Home’ van Rudimental, vorige week #1.

Wel scoort Armin met ‘This is what it feels like’ zijn grootste hit in de Britse hitparade, want het nummer feat. Trevor Guthrie komt daar binnen op de 6e plaats. Hoogste plaats tot deze week was #18 voor ‘Communiction’ in 2000.

single te vroeg

Dat Armin van Buuren bij ons de eerste plaats misloopt dankt hij aan zijn fans, of eigenlijk aan zichzelf. Want als de titeltrack ‘Intense’ feat. Miri Ben-Ari niet of later op single was uitgebracht, hadden die kopers waarschijnlijk het album gekocht. En die aantallen kunnen net het verschil uitmaken. ‘Intense’ is de opvolger van ‘Intense mini mix’ (vorige week op #78), dat de fans lekker moest maken voor het album en dan ook niet op het album staat. Dat was wél een goede zet.

#1-hit

Op ‘Intense’, zijn 28e notering, speelt Miri Ben-Ari de hoogste viool. De naam zegt je waarschijnlijk niet zo veel, toch heeft ze al een #1-hit op zak. Ari speelt namelijk viool op ‘Fallin’’, de #1-hit van Alicia Keys uit 2001!

militaire dienst

Ari, geboren op 4 december 1978 in Tel Aviv, Israël, begon al met vioolspelen toen ze nog maar 5 jaar jong was. Het leger bracht haar op het juiste pad van de muziek: tijdens haar diensttijd hoorde ze een album van de Amerikaanse jazz saxofonist Charlie Parker, waarop ze de jazz in haar hart sloot en nooit meer los liet. Op haar 21e bracht ze haar eerste cd ‘Sahara’ uit.

Jay-Z

In 2000 deed Miri Ben-Ari een optreden tijdens ‘106 & Park’, een hiphop / r&b show, uitgezonden op de kabel van Washington. Dat optreden werd ook door Jay-Z bekeken, die haar uitnodigde om te komen spelen op het jaarlijkse Summer Jam Concert, waar ze een staande ovatie kreeg.
Dit optreden leidde tot meer uitnodigingen van andere artiesten. Ze werkte onder andere samen met Kanye West, met wie ze het nummer ‘Jesus walks’ schreef. Haar bijnaam is ‘The hiphop violinist’, naar de gelijknamige cd die ze in 2005 uitbracht en waarop ze samenwerkt met onder andere Fatman Scoop, Akon, John Legend en Pitbull. Kortom, Armin heeft dus niet zomaar een violist voor ‘Intense’ gevraagd!

Johannes Rypma krijgt hulp van Linda de Mol

Joannes Rypma: My heart don’t wanna let go (28)

Na the Voice-hits ‘When the lady smiles’ (#12 in december) en ‘Play me / Libben yn’e rock & roll’ (#10 in februari), moet Johannes Rijpma het nu op eigen kracht doen. En dus werd er iets bedacht voor de presentatie van zijn nieuwe single ‘My heart don’t wanna let go’.

Op 22 april, de dag van de presentatie, onthulde Linda de Mol de cover van het mannenblad ‘l Homo’, waarvan Johannes Rypma de voorkant siert. In het blad een pikante fotorapportage opgenomen op Mauritius, waarin Johannes meer lijkt op Billy Idol dan op zichzelf. Johannes is hetero, heeft niets tegen homo’s, maar ziet liever geen kussende mannen. Zelf ziet hij de fotorapportage, die zijn vriendin Carmen prachtig vind, als een goede reclame voor zijn nieuwe single. Op 14 juni verschijnt zijn album ‘Play me’. We zijn benieuwd wat voor stunt daar weer omheen wordt bedacht!

het Goede doel zingt voor alle moeders

het Goede doel: Alle moeders heten mama (43)

Vorig jaar eerde Justin Bieber zijn moeder voor ‘Mother’s day’ (moederdag) met het nummer ‘Turn to you (Mother’s dedication)’. Het was voor het eerst dat een buitenlandse act bij ons scoorde met een moederdag liedje. Dit jaar komt het moederdagliedje weer gewoon uit Nederland maar is eigenlijk voor alle moeders.

Dat liedje heet ‘Alle moeders heten mama’ en wordt gezongen door het Goede doel, dat daarmee in totaal de 21e notering scoort. Niet dat Henk Temming en Henk Westbroek (met baard) het nummer speciaal voor moederdag hebben opgenomen. Ze zongen het al op 16 januari in een aflevering van het programma ‘Ali B. op volle toeren’, dat in 2012 werd opgenomen.

In het programma gaat Ali B. met een bevriende rapper op bezoek bij de iconen van de Nederlandse muziek. De rapper neemt een liedje van het icoon onder handen, het icoon krijgt een week de tijd voor het nummer van de rapper. Mr. Polska, de rapper, kwam met zijn nummer ‘Berghuis’ uit 2010.

iets terug doen

Daarin rapt hij:
“koop een wasmachine voor me moeder
laat me sparen voor een huis op een berg”
Mr. Polska (echte naam Dominik Włodzimierz Groot) kwam op zijn derde van Polen naar Nederland. Zijn moeder zorgde voor hem en zijn zusje. Hij wilde iets terug doen en schreef ‘Berghuis’.

moederliefde

Volgens Henk Westbroek is ‘Berghuis’ eigenlijk een liedje over moederliefde. Daarop schreef hij een liefdesliedje voor alle moeders, Temming na de muziek voor zijn rekening en  ‘Alle moeders heten mama’ was geboren. Polska reageerde daarop met: “Heel tof dat jullie iets van mijn nummer hebben genomen en dat dit er uit is gekomen”.

Ook de bijdrage van Polska met Ali B en Brownie Dutch, die het nummer ‘België’ van het Goede doel (#4 in 1982/1983) onder handen namen, kon op waardering rekenen van de beide Henken. Temming: “Wat leuk zeg” en Westbroek: “Echt te gek, ik ben flabbergasted, zoals dat in goed Nederlands heet.” ‘België 2013 is vooralsnog niet op single uitgebracht, maar zal ongetwijfeld het verzamelalbum halen, dat aan het eind van derde seizoen verschijnt.

favorieten

‘Alle moeders heten mama’ haalt sowieso een ander verzamelalbum: ‘Was alles maar precies zoals het was’ van het Goede doel zelf. Daarop staan de persoonlijke favorieten van Henk en Henk en daar valt ‘België’ niet onder! Gelukkig wel ‘Alles geprobeerd’, onze favoriet. Op 23 mei, de dag voor de release, is de première van het dubbelalbum in Stairway to heaven in Utrecht, het rockcafé van Henk Westbroek en partner Julia Harris.

Editors ondergaan metamorfose

Editors: A ton of love (55)

Als je het niet zou weten, dan zou ‘A ton of love’ best een nieuwe single van één of andere rockband kunnen zijn. In ieder geval niet van de Schotse Editors. Zanger Tom Smith klinkt anders en minder op de voorgrond. Daarnaast zijn gitaren prominent aanwezig op ‘A ton of love’ in plaats van de synthesizers. Kortom Editors klinkt nu meer als een rockband uit de jaren ‘80. Een muzikale richting die gitarist Chris Urbanowicz waarschijnlijk niet zag zitten, want in april 2012 heeft hij de band verlaten.

A ton of love’, deze week Megahit op 3FM, is de eerste hit van Editors sinds de live single ‘No sound but the wind (live at Rock Werchter 2010)’ uit 2010 (#72). Qua studionummers was de voorlaatste notering nog langer geleden: ‘Papillon’ (#16 in 2009), hun grootste hit.

uitbreiding

 ‘A ton of love’ is de voorloper van het vierde album ‘The weight of your love’, opgenomen in Nashville, dat op 1 juli uitkomt. Een album dus zonder gitarist Chris Urbanowicz, maar met twee nieuwe leden: Justin Lockey en Elliott Williams. Jacquire King, producer van Kings of Leon, heeft het album van de vernieuwde Editors voor zijn rekening genomen.

Horen hoe het live klinkt? Dat kan: 7 juli op Rock Werchter, 8 juli in de Gashouder in Amsterdam, 10 augustus op Sziget of op 17 augustus op Lowlands. Mogelijkheden genoeg! En anders luisteren naar 3FM die al deze festivals uitzend.

Mariah Carey in duet met halve Mexicaan

Mariah Carey feat. Miguel: #Beautiful (68)

Monroe, het twee jaar oude dochtertje van Mariah Carey zal te horen zijn op haar veertiende studioalbum, dat na de zomer verschijnt. Mariah: “Ze kan nog niet echt een volledige zin uitspreken, maar ze heeft het goed gedaan”.

‘#Beautiful’ feat. Miguel, is van het album de eerste single en haar eerste notering sinds ‘Obsessed’ (#61 in 2009). Voor een echt grote hit van Mariah Carey moeten we terug naar 2005: ‘We belong together’ goed voor een derde plaats. Of we dat ook weer gaan beleven met ‘#Beautiful’, haar 41e notering? We zullen het snel weten.

‘#Beautiful’ schreef en produceerde Carey, inmiddels 43, met Miguel Jontel Pimentel en Nathan Perez. Miguel bracht tot nu twee albums uit, die samen zo’n 800.000 keer over de Amerikaanse toonbank ging. Zijn samenwerking met Carey, hij zingt ‘#Beautiful’ met haar, zal hem geen windeieren leggen.

halve Mexicaan

Voor Miguel begon het leven op 23 oktober 1985 in San Pedro in Los Angeles, Californië. Zijn ouders, vader Mexicaan, moeder Afrikaans-Amerikaans, scheidden toen hij acht jaar was. Van zijn moeder kreeg hij de oude r&b mee, van zijn vader funk, hiphop, jazz en rock. Op zijn veertiende schreef Miguel zijn eerste liedjes en tijdens de middelbare school leerde hij hoe de muziekbizz in elkaar zat. Toen hij klaar was met school, lag de weg vrij voor een carrière in de muziek, dat hem al twee hitalbums opleverde.

Jan van Est stoft oud nummer af

Jan van Est: Dat komt door jou (74)

Voor de vijfde single van de 31-jarige Jan van Est uit Dordrecht (23 mei is Jan jarig), heeft Jan zijn drie albums nog eens beluisterd. Op ‘Laat me maar gaan’ uit 2008 kwam hij het nummer ‘Dat komt door jou’ tegen.
Toen deed het nummer niets, maar niet geschoten altijd mis. En dus nam hij het nummer opnieuw op en scoort er nu wel mee, dankzij de productie van Harald Queens, die gewerkt heeft met Ronnie Tober en Mulder & Mulder.

Matthijs Koning is toe aan nieuw album

Matthijs Koning: Drink nog wat van mij (75)

Zes hits scoorde Matthijs Koning (Oosterhout, 27 september 1992) en alle zes waren  afkomstig van zijn eerste album ‘Matthijs Koning’ dat vorig jaar verscheen. Hitsingle #7, ‘Drink nog wat van mij’, is dan ook de voorloper van een nieuw album dat geproduceerd zal worden door Edwin van Hoevelaak. Zoals twee eerdere hits, ‘Sleutel van jouw hart’ (#32) en ‘Hallo hallo’ (#24), beide in 2011, ligt de oorsprong van ‘Drink nog wat van mij’ ook in Zuid-Afrika en is de Nederlandse tekst weer van zijn broer Koen. Wat is het origineel Matthijs?

Jason Derulo zingt nummer voor zijn vriendin

Jason Derulo: The other side (85)

Een echt grote hit scoorde de Amerikaanse Jason Joel Desrouleaux nog niet bij ons. Hoogste plaats tot nu toe: #22 voor ‘Watcha say’ in 2009. Of ‘The other side’, nieuw binnen op #85, dat gaat overtreffen, valt af te wachten.

inspiratie

De inspiratie voor het nummer haalde Jason Derulo, zoals hij zich noemt, uit twee nummers: ‘Billie Jean’ van Michael Jackson en ‘Like a virgin’ van Madonna. De basis van beide nummers lijkt erg op elkaar en daar begint ‘Don’t wanna go home’ mee. Vervolgens maakte hij er zijn eigen versie van, door zijn ervaring met zijn vriendin Jordin Sparks erin te verwerken. Sparks zou je kunnen kennen van haar hit  'No air' with Chris Brown (#17 in 2008).

Wax leerde het rappen van muziekvideo’s en MTV

Wax: Rosana (87)

Nee, dit is niet het duo Wax dat onder meer scoorde met ‘Building a bridge to your heart’ (#6 in 1987) en nee, ‘Rosana’ is ook geen cover van Toto (#6 in 1982 voor ‘Rosanna’, met dubbel n). Deze Wax maakt heel andere muziek, rap en in zijn eentje. Geboren als Michael Jones op 20 augustus 1980 in Washington, D.C., leerde hij rappen door naar veel muziekvideo’s en  MTV te kijken. De meeste invloed maakten Guns ’n roses en DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince. Voor Jones begon het met een gitaar, en daarna kwam de rap.

YouTube

Ervaring met rappen deed hij op in de band MacGregor, waarvan hij de lead vocalist en gitarist was. In die tijd bracht hij tevens zijn eerste EP uit ‘Biatch!’. Halverwege 2007 begon hij samen met zijn tweelingbroer Herbal T, video’s te uploaden naar YouTube. Sindsdien zijn de clips meer dan 36 miljoen keer bekeken.

In maart 2011 sloot hij een contract met Def Jam Recordings, waarbij begin dit jaar zijn vierde album ‘Continue’ uitkwam. Daarop staat ook ‘Rosana’, dat in de Duitssprekende landen de top 10 haalde en in Oostenrijk zelfs de eerste plaats.

Daar zal zeker de hilarische videoclip met het Playboy model Melissa Soria als Rosana, aan meegeholpen hebben. De clip leverde haar al enkele huwelijksaanzoeken op! Er is ook een filmpje waarin een aantal scenes zijn te zien die de clip niet haalden. De opvolger staat ook al klaar: ‘Toothbrush’, waarin Melissa ook weer te zien is.

eindelijk internationaal succes voor Canadese muzikanten

Classified feat. David Myles: Inner ninja (91)

Luke Boyd (Enfield, Nova Scotia, Canada, 13 december 1977) is al bezig sinds zijn achttiende, maar groot succes heeft hij nog nooit gekend. Op een eigen label, Half Life Records, bracht hij als Classified in 1995 zijn eerste elpee ‘Time’s up’, kid’ uit. Diverse albums volgden, waarvan sommigen met andere Canadese artiesten. Sinds 2008 scoorde hij in eigen land singlehits, maar daarbuiten nog niet.

Op ‘Inner inja’ wordt Classified bijgestaan door zijn landgenoot, de bijna 4 jaar jongere David PT Myles. Miles groeide op in Fredericton, hoofdstad van de Canadese provincie New Brunswick. Op zijn tiende begon hij trompet te spelen en trad op in schoolbandjes. Hij studeerde politieke wetenschap, maar kon de muziek niet los laten.

Mandarijn

Toen hij in 2001, tijdens een uitwisseling, in China belandde, om het Mandarijn te leren, kocht hij zijn eerste gitaar. Daarna ging het snel: hij belandde in de jazz scène, nam diverse albums op, maar ook voor hem bleef het grote succes uit. Tot deze week met ‘Inner ninja’ dat voorzichtig binnenkomt op #91, waarbij zowel Classified als David Myles hun eerste succes buiten Canada hebben.

Mika covert zichzelf

Mika feat. Ariana Grande: Popular song (92)

Aangezien de verkopen van zijn derde album ‘The origin of love’ uit 2012 ver achter blijven bij de verwachtingen, zou een (radio) hit wel van pas kunnen komen. En dus nam zanger Mika een nieuwe versie op van het nummer ‘Popular song’ dat hij op het album zingt met Priscilla Renea, die het nummer mee schreef. Origineel is het nummer gebaseerd op ‘Popular’ uit de musical ‘Wicked!’.

Renea werd aan de kant gezet, het arrangement ingrijpend gewijzigd, het tempo opgevoerd en enkele krachttermen als ‘shit’ en ‘bitch’ werden verwijderd. De laatste stap was het binnenhalen van een nieuwe zangeres.

Dat werd actrice/zangeres Arina Grande, bij ons bekend van haar hit ‘The way’ feat. Mac Miller (#22 in maart en deze week op #71). En zie daar een nieuwe versie van ‘Popular song’ was geboren. Sinds april is er ook een videoclip van. Maar of het Mika zal helpen om er een hit van het kaliber ‘Grace Kelly’ (#4 in 2007) of ‘We are golden’ (#15 in 2009) mee te scoren? Wij verwachten het niet.

Charly Luske neemt af en toe gas terug

Charly Luske: Slow down (93)

Zou Charly Luske zelf wel weten dat hij een nieuwe single heeft? Als we zijn site bekijken, zou je zeggen van niet, want die opent nog met de clip van ‘Meant to be’, zijn vorige single (#40 in september 2012). Als we dan verder klikken op zijn blog, blijkt deze al niet meer te zijn geupdate sinds tijden en over de agenda zullen we het helemaal niet hebben. Een minpuntje dus.

Gelukkig zijn er tegenwoordig meer bronnen en daaruit maken we op dat de vorm van ‘Slow down’ enorm is veranderd, sinds hij zich er mee heeft bemoeid. Het nummer heeft hij samen  geschreven met een Belgische en een Engelse componist. ‘Slow down’ slaat vooral op zijn eigen leven, waarin zoveel leuke dingen gebeuren. Een keuze maken is dan erg moeilijk, maar nog steeds staat zijn gezin op #1, want daar draait het echt om in het leven. En als hij het weer moeilijk mee heeft, even loslaten, oftewel ‘Slow down’. Die Charly Luske is bij de les, nu zijn site nog.

Crystal fighters gaan opnieuw voor een zomerhit

Crystal fighters: You & I (99)

‘Plage’ van Crystal fighters kwam op 12 maart 2011 binnen op #89 en bereikte na 4 maanden de 9e plaats. Dus het zegt nog niets dat ‘You & I’ nog maar binnenkomt op #99. Beide nummers waren Megahit op 3FM. ‘You and I’ vorige week, ‘Plage’ pas een maand na binnenkomst, waarna het nummer doorsteeg naar #25. Vervolgens kwam de zomer, en steeg ‘Plage’ de top 10 in.
Maar het succes was nog niet ten einde, want in augustus 2011 deed het Spaans/Britse gezelschap Lowlands aan, waarna het nummer opnieuw de top 10 insteeg. Uiteindelijk werden er meer dan 10.000 van verkocht, goed voor een gouden plak dus. Zo ver zien we ‘You & I’ echter niet komen. Tenzij we een echte zomer krijgen, want dan kan dit één van de grootste zomerhits worden.

‘You & I’ is de voorloper van het album ‘Cave rave’, dat deze maand verschijnt. 1 november staat Crystal fighters in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Daarvoor kun je ze al zien op 27 mei in Paradiso.

De oude garde

Onder de oude garde vallen die acts die al eerder een hit scoorden in de Single Top 100. Dit keer krijgen ze een minder uitgebreide behandeling als de andere eerste weeks. Met deze week de oudgedienden van:

Henk Damen: Vandaag begint m’n leven (27)

Het  album ‘Vandaag begint m’n leven’ van Henk Damen doet het bijzonder goed in de Album Top 100, want het staat al twee weken in de top 10 (standen: 9-10). Opmerkelijk dan ook dat de gelijknamige single, zijn achttiende notering, zo hoog binnenkomt, op #27.

Fantasticos: Verb♥den liefde (58)

Verboden liefde’ is de vijfde hitsingle van het duo de Fantasticos en weer afkomstig van het album ‘Fantasticos’ (#16 in december 2012), waar het ‘Jij bent ’n verboden liefde’ heet. De melodie van het nummer zou je kunnen kennen, want die gebruikten de beide heren ook al voor hun kersthit ‘Mijn allermooiste kerst kado’ (#22 in december).

Lisa Lois: Crazy (81)

Sinds afgelopen vrijdag ligt ‘Breaking away’, het tweede album van Lisa Lois in de (digitale) schappen. Aanstaande vrijdag verwachten we dat het album hoog binnenkomt en dan komen we er uitgebreid op terug in de albumsnippers. ‘Crazy’, geschreven door Airto Edmundo en Neil Thomas, is na ‘Silhouette’ (#31 in januari), de tweede single van het album en haar zevende notering.

René Schuurmans: De avond van mijn leven (84)

Eind deze maand zal René Schuurmans voor de derde keer optreden tijdens de Toppers concerten in de Amsterdam ArenA. Er zijn dus nog enkele weken om te oefenen op de tekst van ‘De avond van mijn leven’, zijn 21e hitsingle in negen jaar tijd. Want er moet natuurlijk wel meegezongen worden straks!