vrijdag 21 februari 2020

Hitflits: Changes van Justin Bieber kaapt eerste plaats weg voor Tame Impala

Dat Maan met Onverstaanbaar haar eerste plaats kwijt zou zijn in de Album Top 100, zat er in. Vervolgens was het de vraag wie de leiding zou overnemen, Justin Bieber of Tame Impala. Beide scoorden in 2015 hun eerste #1-notering met Purpose respectievelijk Currents, beide voor één week.

Tot onze verrassing eiste Tame Impala met The Slow Rush na het weekend de eerste plaats op. Dat was echter voor kort, want op woensdag nam Justin Bieber het met Changes over. Wel pakt de groep van Kevin Parker de eerste plaats in de Vinyl 33Changes van Justin Bieber zul,je daar niet in aantreffen, want het album is (nog) niet op vinyl verkrijgbaar.

Maar wel digitaal en op cd en dus scoort Justin Bieber met Changes, na Purpose (1x in 2015) zijn tweede #1-album in de Album Top 100. Met uitzondering van één week, 29 december 2018, staat Purpose sinds 21 november 2015 onafgebroken genoteerd. Deze week staat het album op #69, in de 222e week!

ALBUM TOP 5

1. EW  Justin Bieber: Changes
2. EW  Tame Impala: The Slow Rush (op 23,3%, wel #1 in de Vinyl 33)
3. (1)   Maan: Onvoorstaanbaar
4. (2)   Billie Eilish: When We All Fall Asleep, Where Do We Go?
5. (5)   Snelle: Vierentwintig

Naast de nieuwe noteringen van Justin Bieber en Tame Impala, komen nog de volgende albums binnen:
#10 A Boogie Wit Da Hoodie: Artist 2.0 (opvolger van Artist, zijn eerste mixtape uit 2016)
#24 the Kik: Jin
#25 Murda: Doğa (volledig Turks album van de 36-jarige Önder Doğan. Album is vernoemd naar zijn dochtertje Indy Doğa)
#34 Riffi: Tempus
#62 Jalal Oba: Spotless Mind (=Jalal Oulad Ben Arroun)
#90 Nathaniel Rateliff: And It’s Still Alright

SINGLES

We zullen maar direct met de bekende deur in huis vallen: ‘No Time To Die’ van Billie Eilish, wordt niet haar eerste #1-hit in Nederland. Het nummer moet deze week genoegen nemen met een derde plaats, maar is daarmee wel haar grootste hit. Tot deze week was dat ‘Everything I Wanted’ (#4 in november).

de naam is Eilish, Billie Eilish

‘No Time To Die’ is het thema van de 25e James Bondfilm, die op 2 april in première gaat. Eilish is de elfde zangeres die het themanummer voor haar rekening neemt en met achttien jaar is zij de jongste zangeres.
De eerste zangeres was Nancy Sinatra met ‘You Only Live Twice’ (in 1965). Shirley Bassey mocht zelfs drie keer het James Bond thema zingen. Maar de meest succesvolle zangeressen waren Sheena Easton met ‘For Your Eyes Only’ (in 1981) en Adele met ‘Skyfall’ (in 2012), beide #1 in Nederland.

In 2008 hebben we een heel artikel gewijd aan alle James Bond thema's, want niet alle nummers werden een hit. In dat artikel stonden we ook stil bij Ian Fleming, de bedenker van James Bond. Dat artikel vind je hier. Na 2008 zijn daar nog 'Skyfall' van Adele (#1 in 2012), 'Writings On the Wall' van Sam Smith (#32 in 2015) bijgekomen en dit jaar ‘No Time To Die’ van Billie Eilish (#3), dat in totaal de vijftiende James Bond hit in Nederland is, waar het officiële thema's betreft.

SINGLE TOP 5

1. (1)   the Weeknd: Blinding Lights (derde week op #1)
2. (2)   Snelle: Smoorverliefd (op 12,22%)
3. EW  Billie Eilish: No Time To Die
4. (3)   Yxng Le x Frenna: Wat Is Je Naam
5. (19) Justin Bieber feat. Quavo: Intentions

Voor de derde week voert ‘Blinding Lights’ van the Weeknd de Single Top 100 aan. Afgelopen week heeft de Canadese muzikant een nieuw nummer uitgebracht: ‘After Hours’, titel van het gelijknamige album dat op 20 maart uitkomt. Ruim zeven maanden later, op 27 oktober, geeft the Weeknd een concert in de Ziggo Dome.

Met Changes scoort Justin Bieber zijn tweede #1-album in de Album Top 100. Ten tijde van Purpose, zijn eerste #1-album in 2015, kregen alle achttien tracks een notering in de Single Top 100. Begin dit jaar zijn de regels voor albumtracks aangepast, waardoor er gelijktijdig nog maar drie tracks van een album een notering kunnen krijgen. Deze week zijn dat:
#5 (19) Intentions feat. Quavo
#12 (20) Yummy
#31 Forever feat. Post Malone & Clever (Clever is de 35-jarige Joshua Tyler Huie uit  Gadsden, Alabama)

Daarnaast staat Justin Bieber ook nog genoteerd met:
#57 (60) I Don’t Care, met Ed Sheeran (afkomstig van No. 6 Collaborations Project van Ed Sheeran)
#94 (97) 10,000 Hours, met Dan + Shay

Summer is vroeg dit jaar

Alvorens we overgaan naar de andere nieuwe hits van deze week, staan we even stil bij ‘Year Of Summer’ van Wildstylez feat. Niels Geusebroek. Het nummer stamt uit 2012, stond begin 2013 op de tweede plaats en verdween op 18 januari 2014, tijdens de vijfde hitrun, uit de lijst.
Deze week gaat het nummer op herhaling op #95 in de 57e week. Aanleiding voor de notering deze week, is de versie die YouTuber Royalistiq van het nummer maakte. Roy Beszelsen, echte naam van Royalistiq, was één van de eerste Fortnite YouTubers.

Op 28 september 2013 beleefde ‘Year Of Summer’ van Wildstylez feat. Niels Geusebroek ook al een korte opleving. Aanleiding toen was de versie van Voice of Holland deelnemer Mãrel Bijveld tijdens de blind auditions. Haar versie kwam die week binnen op de 59e plaats.

Jingle Bells in het Nederlands 

Op de melodie van ‘Jingle Bells’ zong rapper, acteur, YouTuber en presentator Défano Holwijn, het nummer ‘Ringmntel’ tijdens een sessie voor 101Barz. Vervolgens nam hij het op met rapper Shennumbanine,  de 16-jarige Shenrailly Gregorius uit Amere-Haven. Beide scoren hiermee op #54.

van danklied ...

Het nummer ‘Jingle Bells’ is geschreven door de Amerikaan James Lord Pierpont onder de titel ‘One Horse Open Sleigh’. Het liedje was geïnspireerd op de populaire slee races destijds. Oorspronkelijk was het nummer, dat Pierpont in 1850 schreef, bedoeld voor het ‘Thanksgiving-feest’ in de kerk van Savannah, Georgia, waar hij organist was.

...naar populair kerstlied

Het verhaal gaat dat Mrs. Otis Waterman, een vriendin van Pierpont, het liedje bestempelde als ‘een merry little jingle’. In 1859 zou dat onderdeel worden van de nieuwe naam ‘Jingle Bells’. De eerste opname van het nummer stamt van 30 oktober 1889, gemaakt door Will Lyle. Begin twintigste eeuw werd het nummer één van de populairste kerstnummers aller tijden. In Nederland is ‘Jingle Bells’ in vier uitvoeringen een hit geweest. De meest succesvolle is van Basshunter (#31 in 2006).

Resten nog de andere nieuwe noteringen van deze week:
#81 Jandro: Vip Girls
#85 Sam Smith: To Die For
#90 Cho: Vergeet

Lathan Moses Echols (Seattle, Washington, 25 januari 2002) ofwel rapper Lil Mosey, heeft al twee albumnoteringen op zijn naam staan: Northsbest (#47) en Certified Hitmaker (#32), beide in 2019. Met ‘Blueberry Faygo’, de hekkensluiter, maakt hij deze week zijn debuut in de Single Top 100. Het nummer is de voorloper van zijn derde album The Land of Make Believe, dat verwacht wordt in oktober.

Dit weekend wordt (vooral onder de grote rivieren) het jaarlijkse carnaval gevierd. In de Single Top 100 is één (feest)hit doorgedrongen: 'De Toreador' van Opgeblazen feat. Wilbert Pigmans op #26, gestegen vanaf #44 (vermelding met dank aan Menno). Dat was in 2010 wel anders, toen er 25 (!) feestnummers stonden genoteerd. De hoogste op 13 februari 2010 was ‘Groeten Uit Brabant!’ van New Kids op een zesde plaats. Alaaf!