vrijdag 19 september 2014

Hitflits: the Script piekt te vroeg, Jan Smit terug op #1

Vorige week was de Ierse groep the Script in ons land voor promotie van hun album No Sound Without Silence. Ze traden op in RTL Late Night en gaven een concert in Paradiso in Amsterdam. Vrijdag kwam het album uit en na het weekend leek alles er op dat het hun eerste #1-notering zou worden. Tot zover geen vuiltje aan de lucht, maar dat zou snel veranderen.

Jij En Ik van Jan Smit werd vorige week van de eerste plaats verstoten door Heaven After Midnight van Waylon. Maandag had Jan nog een achterstand van zo’n 20% op the Script, maar op woensdag was die al omgebogen in een voorsprong van bijna 10%. De dagen daarna is de voorsprong echter verkleind tot slechts 3%. Echter niet meer op the Script, maar op Barbra Streisand met Partners, die dus net niet haar tweede #1-hit scoort.

100%NL

De terugkeer op #1 dankt Jan mede aan zijn aanwezigheid bij 100%NL. De afgelopen week presenteerde hij iedere ochtend 100% Jan, waar diverse artiesten langs kwamen (vanochtend Kraantje pappie). Natuurlijk maakte Jan reclame voor zijn album en waren zijn liedjes te horen in het programma.

Al met al mist the Script dus hun eerste #1-notering. Wel is de #3-notering van No Sound Without Silence een record voor the Script, want tot deze week was de hoogste plaats #8, voor #3 in 2012. Tja, hadden ze nog maar een weekje langer in Nederland moeten blijven!

TOP 5

1. (2)   Jan Smit: Jij En Ik (derde week)
2. EW  Barbra Streisand: Partners
3. EW  the Script: No Sound Without Silence
4. (1)   Waylon: Heaven After Midnight
5. EW  Chris Brown: X

Over naar de overige eerste weeks noteringen:
#6 Slash feat. Myles Kennedy & the Conspirators: World On Fire
#12 Counting Crows: Somewhere Under Wonderland
#18 Train: Bulletproof Picasso
#24 Keizer: Karma
#49 Gregory Porter: Issues Of Life
#50 Allah-Allas: Worship The Sun
#63 Daniel Romano: Come Cry With Me
#87 Elvis Presley: Young Man With The Big Beat (album uit 2011)
#88 Deep Purple: Graz 1975
#90 Gideon van Gelder: Lighthouse
#98 Party Animals: Greatest Hits & Underground Anthems

SINGLES

TOP 5

1. (1)   Pitbull feat. John Ryan: Fireball (derde week)
2. (2)   Lilly Wood & the Prick: Prayer in C (Robin Schulz remix)
3. (3)   Sam Smith: Stay with me
4. (4)   Enrique Iglesias feat. Sean Paul / Gente DeZona / Descemer Bueno: Bailando
5. (31) Calvin Harris feat. John Newman: Blame (volgende week zijn eerste #1?)

Naast Calvin Harris op #5, is ook ‘All about that bass’ van Meghan Trainor de top 10 ingestormd. Het nummer gaat in de vierde week van 12 naar #6. In de Amerikaanse hitparade is ‘All that base’ ook deze week de bovenste beste, voor de tweede week inmiddels.

De belangrijkste stijgers op een rijtje:
#20 (57) Wesly Bronkhorst: Ik ga maar
#26 (42) Maroon 5: Animals
#27 (44) Kyla la Grange: Cut your teeth (Kygo remix)
#34 (53) Iggy Azalea feat. Rita Ora: Black widow
#50 (81) Afrojack & Martin Garrix: turn up the speakers
#70 (94) Henk Bernard: Dan ga je maar

Dan nu alle zeven eerste weeks noteringen:
#18 Anouk: Places to go
#37 O’G3NE: Emotion
#43 Mike Mago & Dragonette: Outlines
#71 Diana Dekkers: Als ik jou heb beloofd
#78 Hans Steiger: Ritmo de la noche
#92 Otto knows: Parachute
#94 Marianne Weber: Reuzenrad

Grote afwezige in de Single Top 100 is ‘The miracle of (Joey Ramone)’ van U2. Afgelopen week was het nummer zowel Radio 2 Top Song als 3FM Megahit en was het op veel andere stations te horen. Het blijft echter bij veel airplay, want het nummer zit niet in Spotify en kan ook niet gedownload worden bij iTunes. Streaming en downloads zijn de belangrijkste peilers voor de Single Top 100, waarin geen airplay telt. Dus voorlopig geen hit voor U2.

deal

De reden dat het nummer van U2 niet te koop is, heeft te maken met de deal die de Ierse band gesloten heeft met Apple. Die deal houdt in dat iedereen die een iTunes-account heeft (vermoedelijk een half miljard mensen!), het album Songs Of Innocence gratis kan downloaden. Tot 13 oktober, want daarna is het alsnog legaal te downloaden. Daarna kan zowel de single als het album een notering krijgen. Tegen die tijd komen we er op terug.

Zaterdag duiken we verder in de nieuwe noteringen van de albumlijst, dat je kunt nalezen in de albumsnippers op de nieuwspagina van 3FM. Na het weekend melden wij ons weer met een nieuwe Megaman.

zondag 14 september 2014

Megaman bij week 37 – 13 september 2014

Pitbull prolongeert #1-hit

En verder in deze Megaman:
Grootste hit voor the Script, Calvin Harris scoort opnieuw Spotify-record, 20e notering voor Waylon, Sam Smith maakt verwachtingen waar en Voice-kandidaat eert Frank Boeijen.

Na een #1-notering met the Common Linnets scoort Waylon er nu ook zelf eentje. Je leest het in de albumsnippers op de nieuwspagina van 3FM.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Pitbull prolongeert #1-hit

#1 Pitbull feat. John Ryan: Fireball       *** tweede week op #1 ***

Pitbull heeft er 25 hits op moeten wachten, dus zal hij er alles aan doen om ‘Fireball’ feat. John Ryan, zijn eerste #1-hit, zolang mogelijk te behouden. Nou ja, daar doet hij zelf niets aan natuurlijk, want dan zal hij naar Nederland moeten komen en dat zien we op korte termijn niet gebeuren. Wellicht over een maand of twee als de live shows van The Voice of Holland beginnen.


En dus moet Pitbull het van de downloads en de streams hebben. Dat laatste is ook deze week weer meer dan een half miljoen keer gedaan, tegenover nog geen 1500 downloads. En daarmee is Nederland nog steeds het enige land waar ‘Fireball’ op de eerste plaats staat, nu voor de tweede week.

grootste hit voor the Script

#13 the Script: Superheroes
#93/#97 Hail or sunshine / Army of angels

De afgelopen week was de Ierse groep the Script in ons land voor promotie van hun vierde album No Sound Without Silence, dat vrijdag is uitgebracht. De groep ging langs bij diverse radio en tv-programma’s en gaf een optreden in Paradiso in Amsterdam. Een hoge plaats in de Album top 100, wellicht een eerste, zit er zeker in komende vrijdag. Daar kan 3FM ook nog aan meewerken, want daar is het deze week het album van de week.

grootste hit

Als opwarmertje voor het album werden vorige week twee nummers vrijgegeven, ‘Hail or sunshine’ en ‘Army of angels’, die daardoor een notering krijgen op #93 respectievelijk #97. ‘Superheroes’, dat de groep speelde in RTL Late Night (niet geheel zuiver overigens), blijft echter de officiële single. Het nummer stijgt deze week door naar #13, waarmee de groep hun grootste hit scoort. Tot deze week was dat ‘Hall of fame’feat. Will.i.am (#16 in 2012).

Calvin Harris boekt weer een Spotify record

#31 Calvin Harris feat. John Newman: Blame                                        *** hoogste eerste weeks ***

Vorige week meldde de streamingdienst Spotify dat de nummers van Calvin Harris bij elkaar zo'n 1 miljard keer waren beluisterd. Deze week bereikte de Britse dj weer een mijlpaal. ‘Blame’ feat. John Newman is in slechts drie dagen tijd wereldwijd het meest gestreamd op datzelfde Spotify. Normaal gesproken doet een nummer daar zeven weken over!

Eerste weeks op #31 is dus slechts een begin voor ‘Blame’, waarmee Harris zijn dertiende notering scoort. In de Britse hitparade scoort hij met ‘Blame’  dit weekend in totaal zijn zevende #1-hit, waarvan vijf solo. ‘Blame’ wordt gezongen door John Newman die daarmee zijn derde #1-hit mag bijschrijven, waarvan twee met anderen.

20e notering voor Waylon

#68 Waylon: Love drunk

Dit is de week van Waylon. Zijn album Heaven After Midnight, komt in de Album Top 100 binnen op de eerste plaats. Het album had hij vanwege het Eurovisie-avontuur moeten uitstellen. Dat het dan nu op #1 binnenkomt, is een echte opsteker voor hem na alle heisa rond the Common Linnets. Zie ook de albumsnippers.
Hoewel Heaven After Midnight een terugkeer is naar de country, is de single ‘Love drunk’ dat niet echt. Het is meer rock dan soul. Dat zegt echter niets over het nummer. Daarnaast schreef hij in juni hitgeschiedenis met the Common Linnets door met alle dertien tracks van het gelijknamige album in de Single Top 100 te komen, waarmee ‘Love drunk’ zijn 20e notering is.

Martin Garrix scoort 5x sneller als Afrojack

#81 Afrojack & Martin Garrix: Turn up the speakers

Tussen ‘In your face’ (#60 in 2006) en ‘No beef’ (#23 in 2011) met Steve Aoki feat. Miss Palmer, ligt zo’n vijf jaar. Het zijn de eerste zeven hits van Afrojack. De tijden veranderen, want Martin Garrix, die met ‘Animals’ (#3 in 2013) zijn eerste hit scoorde, is met ‘Turn up the speakers’, een jaar later, nu al toe aan zijn zevende notering! Voor Afrojack is het zijn zeventiende notering.

Sam Smith maakt verwachtingen waar

#82 Sam Smith: I’m the only one

Begin dit jaar werd de Britse zanger Sam Smith winnaar van de Sound of 2014, de lijst van de Britse BBC met meest belovende artiesten. We kunnen wel zeggen dat hij de verwachtingen meer dan waar heeft gemaakt. Zowel zijn single ‘Stay with me’ als zijn album In The Lonely Hour bereikten wereldwijd de top 10, waarvan de eerste plaats in eigen land en Nieuw-Zeeland. ‘I’m the only one’ is de vierde single van het album en komt voorzichtig binnen op #82.

Sjors van der Panne eert zijn held opnieuw

#89 Sjors van der Panne: Zeg me dat het niet zo is

Twee weken geleden, op vrijdag 5 september 2014, startte de vijfde editie van The Voice of Holland. De eerste blind audition leverde geen hit op, maar de tweede doet dat wel. Op #89 komt de Amsterdamse zanger Sjors van der Panne binnen met ‘Zeg me dat het niet zo is’.  Al na enige seconden draaide Marco Borsato zijn stoel en volgden de andere coaches.
Sjors van der Panne, geboren in 1979 en dus 35 jaar, is niet zomaar een zanger die even een nummer zingt. Hij groeide op met veel verschillende stijlen muziek, waarin hij al vroeg zijn toevluchtsoord vond. Sjors trad op in cafés, en tijdens intieme concerten. Regelmatig speelde hij tijdens de muziekavonden van het Amsterdams Kleinkunst Festival.

In 2008 won hij de publieksprijs van het Concours de la Chanson Alliance Francaise met het nummer ‘Qui a le droit’ van Patrick Bruel. Naast Franse liedjes zingt Sjors ook zelf geschreven Nederlandstalige liedjes. In 2011 verscheen van hem het album Één nacht.

held

Tijdens de blind audition zong Sjors ‘Zeg me dat het niet zo is’ van de FrankBoeijen Groep (#39 in 1990). Want Frank Boeijen is zijn grote held. Op 30 juni 2013 bracht Sjors in het KRO-programma Hemelbestormers een ode aan Frank, die daar erg verlegen mee was. Frank Boeijen schreef het nummer na het overlijden van de moeder van Amanda Redington, zijn toenmalige partner. Amanda, waarmee hij van september 1990 – juni 1994 getrouwd is geweest, was er helemaal kapot van.

mooiste liedje

In 2012 is ‘Zeg me dat het niet zo is’ in het SBS6-programma Vrienden van Amstel zingen kroonjuwelen, uitgeroepen tot het mooiste Nederpopliedje van de afgelopen 40 jaar. Edsilia Rombley vertolkte het nummer en scoorde er haar grootste eigen hit mee: #6.

nu al klassiek

Sjors zal ver komen in The Voice of Holland, maar winnen zal hij de talentenjacht niet. Dat is ook beter van niet, want dan kan hij zijn eigen gang blijven gaan. Dat betekent onder meer optreden met kleinkunstkenner Daan Bartels met de voorstelling Nieuwe Klassieken in Theater Dakota in Den Haag. Elke tweede zondag om de maand, nog tot en met april 2015, vertelt Daan over de nieuwe klassiekers en speelt Sjors het oude én het nieuwe repertoire.

geen streams

Tot slot nog een opmerking over de lage notering (#89) van ‘Zeg me dat het niet zo is’. Voor een notering in de Single Top 100 worden streams al belangrijker. De nummers uit The Voice of Holland staan echter niet in Spotify of andere streamprofiders. Wil een nummer uit the Voice hoog scoren, dan moeten er wel heel veel van worden gedownload en niet alleen via iTunes. Wellicht kan 8BALL/Talpa eens te rade gaan bij Gordon of Gerard Joling. Die weten immers heel goed hoe je aan voldoende downloads kunt komen om een #1-hit te scoren, ook al heb je weinig of geen streams!

Henk Bernard covert Vlaamse zanger

#94 Henk Bernard: Dan ga je maar

Sorry Henk dat we je afgelopen vrijdag in de Hitflits niet genoemd hebben in het rijtje eerste weeks noteringen. Gelukkig was Marcel zo attent om ons daarop te wijzen. Bedankt Marcel, ook namens Henk Bernard, die met ‘Dan ga je maar’ zijn negende hit scoort!


Dan ga je maar’, inmiddels de derde single van het album Pure Liefde (#6 in juni), is, zoals de meeste nummers van Henk, geen eigen nummer. De melodie en het refrein zijn afkomstig van ‘Dan ga je maar’ van de Vlaamse zanger Bobby Prins uit 2012 van zijn album Een Album Vol Dromen. Voor Henk zijn de coupletten herschreven door een andere Henk, van Broekhoven. In de jaren ’80 scoorde deze Henk diverse hits als John Spencer. Ook dat waren bewerkingen van andere nummers.

Ibizahit waait over naar vasteland

Momenteel beleven we in Nederland een mooie nazomer. De komende week kan het zelfs 25 graden worden, en dat voor half september! Daar hoort ook lekkere zomerse muziek bij en die wordt geleverd door de Duitse dj Oliver $ (= Oliver Siebert uit Berlijn) en de Zwitserse dj Jimi Jules (=Jules Muff uit Bern) met het nummer ‘Pushing on’, dat op Ibiza deze zomer al een hit was.

tv-serie

Pushing on’ bedachten de heren niet helemaal zelf, maar bevat een sample uit het gelijknamige nummer van the Quantic soul orchestra feat. Alice Russell uit 2005. Die versie, geschreven door William Holland, de man die het orkest oprichtte, is gebruikt in de eerste aflevering van de serie Californication.

Wolter Kroes & Isabella hebben de op één na kortst lopende #1-hit

Wolter Kroes & Isabella: Ik ben je prooi  *** buiten mededinging ***

Vorige week maakte ‘Ik ben je prooi’ van Wolter Kroes & Isabella al de op één na grootste val vanaf de eerste plaats door te zakken naar #45. Deze week valt het nummer nog dieper, want het staat niet meer in de Single Top 100. Daarmee hoort ‘Ik ben je prooi’ tot de top-4  van #1-hits die het nog maar één week volhielden:
#72 P3: Powned! (2009), actie van GeenStijl
#45 Wolter Kroes & Isabella: Ik ben je prooi (2014), Utopia
#42 René Froger: Samen (2012), EK-voetbal
#17 André Hazes: Eenzame kerst (1977), kersthit

Daarbij zij nog opgemerkt dat de val van André Hazes naar #17 na twee weken werd gemaakt. Officieel was er geen hitparade op 1 januari 1977. Bovendien bestond de hitparade in 1977 nog maar uit 30 nummers.

concert

Aanstaande dinsdag, 16 september, vind in de loods van Utopia een concert plaats van Wolter Kroes en Isabella en andere artiesten. De kans is dan ook groot dat ‘Ik ben je prooi’ de komende week gewoon op herhaling gaat. Dus dan weet je dat vast!