vrijdag 19 september 2014

Hitflits: the Script piekt te vroeg, Jan Smit terug op #1

Vorige week was de Ierse groep the Script in ons land voor promotie van hun album No Sound Without Silence. Ze traden op in RTL Late Night en gaven een concert in Paradiso in Amsterdam. Vrijdag kwam het album uit en na het weekend leek alles er op dat het hun eerste #1-notering zou worden. Tot zover geen vuiltje aan de lucht, maar dat zou snel veranderen.

Jij En Ik van Jan Smit werd vorige week van de eerste plaats verstoten door Heaven After Midnight van Waylon. Maandag had Jan nog een achterstand van zo’n 20% op the Script, maar op woensdag was die al omgebogen in een voorsprong van bijna 10%. De dagen daarna is de voorsprong echter verkleind tot slechts 3%. Echter niet meer op the Script, maar op Barbra Streisand met Partners, die dus net niet haar tweede #1-hit scoort.

100%NL

De terugkeer op #1 dankt Jan mede aan zijn aanwezigheid bij 100%NL. De afgelopen week presenteerde hij iedere ochtend 100% Jan, waar diverse artiesten langs kwamen (vanochtend Kraantje pappie). Natuurlijk maakte Jan reclame voor zijn album en waren zijn liedjes te horen in het programma.

Al met al mist the Script dus hun eerste #1-notering. Wel is de #3-notering van No Sound Without Silence een record voor the Script, want tot deze week was de hoogste plaats #8, voor #3 in 2012. Tja, hadden ze nog maar een weekje langer in Nederland moeten blijven!

TOP 5

1. (2)   Jan Smit: Jij En Ik (derde week)
2. EW  Barbra Streisand: Partners
3. EW  the Script: No Sound Without Silence
4. (1)   Waylon: Heaven After Midnight
5. EW  Chris Brown: X

Over naar de overige eerste weeks noteringen:
#6 Slash feat. Myles Kennedy & the Conspirators: World On Fire
#12 Counting Crows: Somewhere Under Wonderland
#18 Train: Bulletproof Picasso
#24 Keizer: Karma
#49 Gregory Porter: Issues Of Life
#50 Allah-Allas: Worship The Sun
#63 Daniel Romano: Come Cry With Me
#87 Elvis Presley: Young Man With The Big Beat (album uit 2011)
#88 Deep Purple: Graz 1975
#90 Gideon van Gelder: Lighthouse
#98 Party Animals: Greatest Hits & Underground Anthems

SINGLES

TOP 5

1. (1)   Pitbull feat. John Ryan: Fireball (derde week)
2. (2)   Lilly Wood & the Prick: Prayer in C (Robin Schulz remix)
3. (3)   Sam Smith: Stay with me
4. (4)   Enrique Iglesias feat. Sean Paul / Gente DeZona / Descemer Bueno: Bailando
5. (31) Calvin Harris feat. John Newman: Blame (volgende week zijn eerste #1?)

Naast Calvin Harris op #5, is ook ‘All about that bass’ van Meghan Trainor de top 10 ingestormd. Het nummer gaat in de vierde week van 12 naar #6. In de Amerikaanse hitparade is ‘All that base’ ook deze week de bovenste beste, voor de tweede week inmiddels.

De belangrijkste stijgers op een rijtje:
#20 (57) Wesly Bronkhorst: Ik ga maar
#26 (42) Maroon 5: Animals
#27 (44) Kyla la Grange: Cut your teeth (Kygo remix)
#34 (53) Iggy Azalea feat. Rita Ora: Black widow
#50 (81) Afrojack & Martin Garrix: turn up the speakers
#70 (94) Henk Bernard: Dan ga je maar

Dan nu alle zeven eerste weeks noteringen:
#18 Anouk: Places to go
#37 O’G3NE: Emotion
#43 Mike Mago & Dragonette: Outlines
#71 Diana Dekkers: Als ik jou heb beloofd
#78 Hans Steiger: Ritmo de la noche
#92 Otto knows: Parachute
#94 Marianne Weber: Reuzenrad

Grote afwezige in de Single Top 100 is ‘The miracle of (Joey Ramone)’ van U2. Afgelopen week was het nummer zowel Radio 2 Top Song als 3FM Megahit en was het op veel andere stations te horen. Het blijft echter bij veel airplay, want het nummer zit niet in Spotify en kan ook niet gedownload worden bij iTunes. Streaming en downloads zijn de belangrijkste peilers voor de Single Top 100, waarin geen airplay telt. Dus voorlopig geen hit voor U2.

deal

De reden dat het nummer van U2 niet te koop is, heeft te maken met de deal die de Ierse band gesloten heeft met Apple. Die deal houdt in dat iedereen die een iTunes-account heeft (vermoedelijk een half miljard mensen!), het album Songs Of Innocence gratis kan downloaden. Tot 13 oktober, want daarna is het alsnog legaal te downloaden. Daarna kan zowel de single als het album een notering krijgen. Tegen die tijd komen we er op terug.

Zaterdag duiken we verder in de nieuwe noteringen van de albumlijst, dat je kunt nalezen in de albumsnippers op de nieuwspagina van 3FM. Na het weekend melden wij ons weer met een nieuwe Megaman.

2 opmerkingen:

  1. Wesley Bronkhorst :-) In 2007 veel euro's voor ontvangen ... om zijn eerste hitje te maken. En nu anno 2014 ineens zonder streaming Top20. Dat was een dure grap :-) Hoop dat 't de moeite waard is.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Toen kon dat nog heel makkelijk, was niet de enige. Maar het gebeurd nog. Eric de Zwart heeft het bewezen van Gordon. Zelfs in het nieuws. Triest en jammer dit. Marcel

    BeantwoordenVerwijderen