vrijdag 31 oktober 2008

Hitflits: So incredible: Ilse DeLange op #1


We zullen maar direct met de deur in huis vallen: de downloadactie vorige week is geslaagd: ‘So incredible’ van Ilse DeLange stijgt in zowel de Single Top 100 als Download Top 50, van de veertiende naar de eerste plaats. Felicitaties dus voor Ilse die haar #1 vanochtend zelf meldde in ‘Giel’: ‘Da’s so kicken’! Ook al is het maar voor één week, want vandaag is ‘Als je lacht’, de nieuwste single van Jan Smit verschenen.

De enige nieuwe in de top 10 is ‘So what!’ van P!nk, dat stijgt van 17 naar #10. Haar album ‘Funhouse’ doet het nog beter, want dat komt binnen op de eerste plaats van de Album Top 100 (zie onder). En zoals al in de midweek gemeld: Beyoncé is met ‘If I were a boy’ de hoogste binnenkomer op #20.

2008 lijkt het jaar van de remixen te worden. Vorige week bereikte ‘Infinity 2008’ van the Guru Josh project zelfs de eerste plaats. De Wamdue project heeft hun #2-hit ‘King of my castle’ uit 1999 van een nieuw jasje voorzien, noemde het ‘King of my castle 2009’ en komt er mee binnen op #37. Ook Seal is terug met een oud nummer, maar niet van hem zelf: ‘A change is gonna come’ staat op #38.


Naast de nieuwe #1, ‘Funhouse’ van P!nk, komen er nog twee albums de top 10 binnen van de Album Top 100. ‘The Katie Melua collection’ op #4 en ‘A hundred million suns’ van Snow patrol op #9. ‘Frans & Marianne’, de #1 van vorige week van Frans Bauer & Marianne Weber, maakt een flinke duikeling, van 1 naar #6. Ilse DeLange, vorige week nieuw op #2, blijft daar staan, met een verschil van 9% op ‘Funhouse’ van P!nk.

Andere binnenkomers zijn er onder meer van: Anastacia met ‘Heavy rotation’ (op #15), Andrea Bocelli met ‘Incanto’ (op #28), Don Diablo met ‘Life is a festival’ (op #37), the Cure met ‘4:13 dream’ op (#38), Heather Nova met ‘The jasmine flower’ (op #43) en Glennis met ‘Glennis’ (op #48). En nadat vorige week ‘Sinterklaas en het geheim van het grote boek’ van Diego op #88 binnenkwam (en deze week naar #100 zakt), zien we deze week ‘Liedjes van de club van Sinterklaas’, het nieuwe album van de Club van Sinterklaas binnenkomen op #79. Maar dan wel zonder Coole Piet, eh Diego.

Al weer een weekend met een nieuwe #1 in beide lijsten, waarvan Ilse in de singlelijst wel de meest opvallende is. Daar komen we dan ook na het weekend op terug in een nieuwe Megaman.

woensdag 29 oktober 2008

Midweek: Ilse DeLange naar #1

Vermoedelijk dankzij een downloadstunt, zal Ilse DeLange haar eerste #1-hit scoren met 'So incredible'. Het nummer staat in de voorlopige singlelijst op de eerste plaats, op de voet gevolgd door 'Sweet about me' van Gabriella Cilmi en Coldplay met 'Viva la vida'. De meeste kans voor de hoogste binnenkomer maakt Beyonce met 'If I where a boy'.

Ook de albumlijst wordt aangevoerd door een vrouw: 'Funhouse' van P!nk blijft zowel Ilse DeLange ('Incredible') als Marco Borsato ('Wit licht') voor. Katie Melua met 'The Katie Melua collection' en Snow patrol met 'A hundred million suns' komen hoog in de top 10 binnen. Anastacia valt met 'Heavy rotation' daar net buiten.

Als het album 'Incredible' van Ilse DeLange nog even een flinke eindsprint inzet, komt het nog #1. En dan zou Ilse zelfs een dubbelslag kunnen slaan! Nog twee dagen en dan weten we het. In de Hitflits op vrijdag lees je er alles over.

zondag 26 oktober 2008

Megaman bij week 43 – 25 oktober 2008

Welkom bij de Megaman, waarin Guru Josh van drie kanten hulp krijgt, Danny de Munk alles overheeft voor zijn gezin, Jannes en Kane teleurstellen, Total touch vooruit kijkt naar 2009, Flair z’n masker afdoet en Scooter een jumpversie maakt van een oude Status quo hit. Dit en nog veel meer over de hits in de Single Top 100.

In de Album Top 100 boeken Frans Bauer & Marianne voor de tweede keer samen een #1-album. Je leest het in de albumsnippers.

Infinity: na 18 jaar op #1

The Guru Josh project: Infinity 2008 (1) *** eerste week op #1 ***

Twee keer verloor ‘Infinity 2008’ terrein. Op 27 september zakte het nummer van 4 naar #6 en vorige week van 3 naar #4. Deze week stijgt het naar de eerste plaats, waaruit blijkt dat de weg naar boven niet altijd een rechte hoeft te zijn. Uiteindelijk waren er tien weken voor nodig om de bestverkochte single & download te worden. 2008 is vooral een jaar van remixen, maar nog niet eerder heeft een remix dit jaar zo goed gescoord. De oorspronkelijke versie ‘Infinity 1990's... time for the guru’ uit 1990, had destijds zeven weken nodig om de hoogste plaats te bereiken: #3.


‘Infinity 2008’ is het tweede nummer waarvan de remix de eerste plaats bereikte. De eerste was ‘Macarena (bayside boys remix)’ uit 1996; de originele versie ‘Macarena’ kwam in 1993 niet verder dan een vijftiende plek. Bij beide versies waren de Spanjaarden Antonio Romero Monge en Rafael Ruiz Perdigonez betrokken, beter bekend als Los del Rio. Klik hier voor een volledig overzicht van alle #1-remixen dan wel een andere uitvoering van een nummer, waarbij de originele uitvoerenden actief zijn betrokken. Dus geen samples!

the Guru Josh project

Anno 2008 is het niet alleen meer de Brit Paul Walden (=Guru Josh) die verantwoordelijk is voor ‘Infinity 2008’. In 2007 vormde Paul samen met de Ier Darren Bailie (=DJ DazPerz) en de Zweed Anders Nyman (=SnakeByte) the Guru Josh project. Alledrie houden van elektronische muziek en rave musiek uit de jaren ’90. Met hun muziek willen ze de magie van de dance scène uit de jaren ’90 terugbrengen. ‘Infinity 2008’ is slechts een voorproefje van wat ons nog te wachten staat. Er bestaan plannen om ‘Who’s law (is it anyway?)’, zijn tweede en laatste hit (#30 in 1990), ook van een remix te gaan voorzien.


Darren Bailie is geboren in 1974 in Ierland. Hij is al z’n hele leven bezig met muziek en houdt er van te drummen. Dj-en interesseerde hem pas op zijn zestiende, nadat hij op een feestje een dj had zien scratchen. De week daarop schaft Darren een set platenspelers aan om zich in het dj-en en scratchen te bekwamen. In 1999 leerde hij Paul Walden (Guru Josh) kennen en sindsdien zijn het goede vrienden. Een paar jaar geleden begon Darren, inmiddels onder de naam DJ DazzPerz, met produceren, dat serieus werd met zijn eigen mix van ‘Infinity’, dat hem een platencontract opleverde.

Anders Nyman afkomstig uit Malmö in Zweden, begon in 1991 met het draaien van plaatjes. Na acht jaar werd het serieuzer en sindsdien kan hij er zelfs van leven. Als producer SnakeByte heeft hij in de Zweedse muziek scène al naam gemaakt.

mix van de remix

En dan is er nog iemand verantwoordelijk voor het succes van ‘Infinity 2008’. Dat is de Duitse dj Klaas Gerling, die een aantal mixen maakte van het nummer, dat dus op zichzelf al een remix is. Gerling, kortweg DJ Klaas is een veelgevraagd remixer. Drie van zijn remixen prijkten reeds in de Single Top 100: ‘Can't stop playing (Klaas & Micha Moor remix)’ van Dr. Gucho & Gregor Salto (#16 in 2005), ‘Everybody’s free’ van Global deejays feat. Rozalla (#70 in 2007) en pas geleden nog ‘Space’ van Micha Moor (#82). DJ Klaas komt uit Keulen en zit sinds 1998 in het dj-circuit. Samen met collega Micha Moor maakte hij ‘Slip & slide’. ‘Get twisted’ en ‘Confession’ werden grote hits in de Duitse dancelijst. Sindsdien is hij een veelgevraagd remixer en producer. En dat zal met een #1-hit voor ‘Infinity 2008’ alleen nog maar toenemen.

Remix verlengt levensduur Mojito song

Robert Abigail: Mojito song (4)

‘Mojito song’ van Robert Abigail staat inmiddels dertien weken genoteerd en maakt deze week een verrassende sprong van 15 naar #4. de stijging komt voor het belangrijkste deel voor rekening van de maxi cd-single die begin oktober werd uitgebracht. Twee weken geleden steeg het nummer van 30 naar #15, waarna het deze week doorstijgt tot een vierde plek. Op de cd-maxi staan maar liefst zes remixen, waaronder die van DJ Rebel van ‘Mojito song’. De gewone cd-single met slechts één remix, beleefde op 30 augustus zijn hoogtepunt: #17.

Nog even ter herinnering. ‘Mojito’ is een Cubaanse cocktail, die in 2006 werd geïntroduceerd door Bacardi. Na het succes in de Verenigde Staten van Amerika, kregen wij ook in Europa de gelegenheid om dit drankje te proeven, aangewakkerd door de commercial The muddle. De muziek die daarin gebruikt werd, is van de Nederlander Patrick Robert Abergel, geboren op 25 juni 1981 in Rotterdam. Twee jaar geleden maakte Robert een edit van het reclamelied, en zette deze op YouTube. De track kwam op een paar compilatiealbums, maar een single was er nog niet. Tot begin augustus toen het Belgische BIP records hem benaderde om het nummer uit te brengen, dat inmiddels een vette top 10-hit is geworden. Een toast op Patrick, die zelf helemaal niet van de mojito houdt, hij drinkt liever een baco, een Bacardi-coke!

Voor Danny betekent zijn gezin alles

Danny de Munk: Het levende bewijs (9)

Voor het album ‘Hart en ziel’, binnen op een zesde plek van de Album Top 100 (zie ook daar), schreef Danny de Munk – voor het eerst – zeven nummers zelf. Het titelnummer ‘Hart en ziel’, is een bewerking van ‘Mon amour’ van Jacques Brel en had een single op zich kunnen zijn. Toch is het de tweede track op ‘Het levende bewijs’, dat geschreven werd door Jochem Fluitsma & Eric van Tijn. ‘Het levende bewijs’ is een eerbetoon aan zijn dochter Bo en zoon Davy. Danny: “Mijn gezin is mijn hart”. Het nummer is na ‘Ik voel me zo verdomd alleen’ (#1), ‘Mijn stad’ (#2), beide in 1984 en ‘Mijn meissie’ (#5 in 1985), zijn vierde top 10-hit. Vanaf 7 november is Danny te zien in ‘Ranking with the stars’ en op 4 april 2009 geeft hij een concert in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

Sabrina Starke maakt rare sprongen

Sabrina Starke: Do for love (10)

We hebben een hele merkwaardige Single Top 100 deze week. Veel platen die al lang en breed op de terugweg waren, zitten weer in de lift deze week. Het meest treffende voorbeeld is natuurlijk de nieuwe lijstaanvoerder, Guru Josh; vorige week nog gezakt naar #4, maar deze week ineens door naar de top. Niet schrikken, maar van de 33 platen die deze week stijgen in de lijst, zijn er maar liefst 26 in een eerder stadium al gezakt; allemaal terugstijgers dus.

Ook een hele typische in dat kader is de Rotterdamse Sabrina Starke. Op 23 augustus zagen we haar binnenkomen met ‘Do for love’, op #85, maar een paar weken later verdween ze al weer uit de lijst. Op 27 september keerde ze terug op #60, maar na een paar weken lichte stijging ging het vorige week weer bergafwaarts, van 42 naar #59. Des te verbazingwekkender is de sterke winst deze week van 59 naar #10. Nou zal een sterk tv-optreden in ‘De wereld draait door’ daar wellicht debet aan zijn geweest, maar opvallend blijft het wel. Hoe het ook zij, Sabrina Starke is een prima zangeres, ‘Do for love’ is een sterk nummer, dus verdiend is het zeker!

Tegenvaller voor Jannes

Jannes: Als jij maar bij mij bent (16) *** hoogste eersteweeks ***

De hele trucendoos heeft Jannes opgengetrokken om van ‘Als jij maar bij mij bent’ een succes te maken. Met dat in het achterhoofd valt die zestiende plek eigenlijk toch wel tegen...

Met een drietrapsraket probeerde Jannes de Single Top 100 te veroveren. Ten eerste maakt ‘Als jij maar bij mij bent’ deel uit van in totaal drie singles die passen in de digipack van ‘Ga dan’. In die luxe uitgave van zijn vorige single is plaats voor drie cd-singles, waarvan ‘Als jij maar bij mij bent’ de tweede is. Daarnaast is de tweede track van deze nieuwe single een nummer dat nog niet eerder is uitgebracht, ‘In ons kikkerlandje’. Ten slotte is ‘Als jij maar bij mij bent’ niet alleen op cd, maar ook op vinyl verkrijgbaar. In een gelimiteerde oplage van duizend stuks, handgenummerd, is het nummer ook als ouderwetse single verkrijgbaar. Goed voor een #1-positie dus? Wel als er ook een goedlopende download van ‘Als jij maar bij mij bent’ was geweest. Nu moet Jannes het met een zestiende plek doen.

‘Als jij maar bij mij bent’ is de tweede single van Jannes’ nieuwe album ‘Meer dan een vriend’, dat sinds 20 september in de Album Top 100 staat. Dat album miste maar net de toppositie; het kwam destijds op #2 binnen, en wist alleen de nieuwe plaat van Metallica niet te verslaan. Jannes droeg ‘Meer dan een vriend’ op aan zijn vriend en manager Dick Oosting, die in juni ineens aan een hartaanval overleed. Jannes legde direct daarna al zijn werk stil, maar is intussen weer met hernieuwde kracht aan de slag.

Kane slaat munt uit LAT-relatie

Kane: It’s London calling (25)

Tsja, je kunt natuurlijk bij de pakken neer gaan zitten als je zelf in de Verenigde Staten zit en je vriendinnetje in Londen, en dikke tranen van verdriet huilen op je hotelkamer. Je kunt ook elkaar bellen, uren aan de lijn hangen en een torenhoge telefoonrekening opbouwen. Of je kunt er, net als Dienand Woesthoff, een liedje over schrijven en er nog geld aan verdienen ook. ‘Elk nadeel hep se voordeel’, zei een bekend Nederlands filosoof al eens.

Inderdaad, toen Woesthoff met Kane in de VS bezig was met de opnamen voor hun album ‘Everything you want’, woonde zijn nieuwe vriendinnetje, Lucy Hopkins, tijdelijk in Londen. Kanes nieuwe single gaat over de telefoongesprekken tussen die twee in die tijd. De videoclip is dan ook heel toepasselijk opgenomen in, eeh, Brussel. Gelukkig is er hier en daar een plaatje van London tussendoor gemixt, om ons aan het onderwerp te herinneren.

‘It’s London calling’ is de vierde track ter promotie van het album ‘Everything you want’. De vorige, ‘Wanna make it happen’, is alleen aan de radiostations aangeboden, maar is nooit als commerciële single of download verschenen en behaalde dus ook geen notering. Verder scoorde Kane al wel hits van het album met ‘Catwalk criminal’ en ‘Shot of a gun’. Die singles bereikten in respectievelijk februari en april als hoogste plek een tweede positie (allebei ook de plaats van binnenkomst). De 25e plek voor ‘It’s London calling’ is dus wel een domper. Sterker nog, het is voor het eerst in vijfenhalf jaar tijd dat een single van Kane níet in de top 10 debuteert!

Wil je Kane live aan het werk zien met ‘It’s London calling’, kijk dan eens naar deze amateuropname van het nummer tijdens een liveconcert in de Kuip in Rotterdam.

Trijntje & Tjeerd in de remix

Remote vs Total touch: Touch me 2009 (52)

Met ‘Touch me there’ legden broer en zus Tjeerd en Trijntje Oosterhuis in 1996 de basis voor de groep Total touch. Het nummer bereikte de dertiende plek en er zouden nog vele hits volgen, waaronder top 10 noteringen voor ‘Somebody else’s lover’ (#3 in 1996) en ‘Ill say goodbye’ (#5 in 1998). Met ‘Forgive, won’t forget’ (#70 in 1999) was de koek op. Tjeerd ging zich meer en meer toeleggen op het produceren en Trijntje startte een zeer succesvolle solocarrière.

‘Touch me there’ is nog steeds een veel gevraagd nummer en blijft veel dj’s bezighouden. Zo ook Luke van Scheppingen, oftewel Laidback Luke. Hij maakte samen met Steve Angello de remix ‘Touch be here’, die goed werd ontvangen in de clubs. Die versie is nu officieel uitgebracht onder de naam Remote vs Total touch: ‘Touch me 2009’, en scoort nu al op #52. De vraag is altijd wat de originele uitvoerenden van zo’n nieuwe versie vinden. Trijntje is daar heel duidelijk over op haar website: “Ik weet van de remix en ik vind het heel grappig dat het nu opnieuw weer een hit is. Even terug naar die goede ouwe tijd.” Zou ze Total touch dan toch missen?

Booty luv’ toe aan nieuw album

Booty luv’: Dance dance (54)

Booty luv’ is het Britse duo Cherise Roberts en Nadia Shepherd, die voorheen deel uitmaakten van Big brovaz dat in 2002 een #2-hit scoorde met ‘Nu flow’. In 2006 werden Cherise en Nadia benaderd om een nieuwe versie op te nemen van ‘Boogie 2nite’ van zangeres Tweet. Aangezien de hits van Big brovazv uitbleven, zagen de twee dit project wel zitten, en stapten uit de groep. Eind december 2006 kwam ‘Boogie 2nite’ op single uit en werd overal een grote hit (bij ons: #13). Daarna werden de hits kleiner.‘Dance dance’ is hun vijfde notering, afkomstig van het album ‘Boogie 2nite’. Tijd dus voor een nieuw album, dat nog dit jaar moet uitkomen, uitsluitend met eigen nummers.

Truus Trut laat de andere kant van Flair zien

Truus Tut & de Terlenka’s: Stil en verlaten (57)

Truus Trut leeft met haar vijf broers Theo Jr., Tinus, Teun, Ted en Tom op een afgelegen boerderij op de Veluwe waar de tijd lijkt te hebben stil gestaan. Ze houden vooral van Nederlandstalige muziek, zoals Frans Bauer, Andre Hazes, Ronnie Tober, Corry Konings en Koos Alberts. Althans, dat wil de biografie van Truus Tut & de Terlenka’s ons laten weten. Nu het echte verhaal.

De zes leden van Truus Trut & de Terlenka’s zijn niet anders dan de leden van de feestgroep Flair uit Noord-Holland. Onder die naam boekten ze acht hits met als grootste ‘AJAX is kampioen’, samen met Danny Lukassen ism de AJAX supportersclub (#3 in 1995). Hun eerste eigen hit was datzelfde jaar met ‘Oh middernacht’ (#14). De leden zijn Hester van der Vliet, Leo van der Fluit, Jan de Lange, John Dekker, Peter Smit en Kees Klaassen.

twee gezichten

Maar doordat ze veel verzoeken kregen voor Nederlands volksrepertoire en dat niet echt bij Flair vonden passen, startten ze in 2002 na de dag van het Hollandse lied, Truus Trut & de Terlenka’s. Eigenlijk ontstaan als grap na een melige repetitieavond van Flair. En ze hebben succes, met de (grote) Nederlandstalige hits van weleer. Aangezien die liedjes vrij kort waren, kunnen ze er op een avond wel 45 nummers brengen. ‘Stil en verlaten’, ook op JoeTjoep, is niets minder dan een aaneenrijging van titels van (grote) Nederlandstalige hits van weleer. Wat te denken van:

- Aan het strand stil en verlaten (de Havenzangers)
- Jantje zag eens pruimen hangen
- Als het gras twee kontjes hoog is (Hydra)
- Zie de maan schijnt door de bomen
- Daar bij ons in de Jordaan (Johnny Jordaan)
- Ik heb mijn wagen volgeladen (Henk Wijngaard)
- Kom van dat dak af (Peter Koelewijn)
- Maar vanavond heb ik hoofdpijn (Hanny)
- Hoeperdepoep zat op de stoep
enz. enz.
Overigens bestaat Flair nog steeds. En komt het wel eens voor dat Hester op één avond zowel zangeres is van Flair als van Truus Trut & de Terlenka’s.

Twinsz vraagt je mening

Twinsz: Wat denk je zelf? (66)

Als we eerlijk zijn dan verwachten we niet dat ‘Wat denk je zelf?’ beter zal scoren dan ‘De eerste dag (van de rest van je leven)’ dat eind mei tot #23 kwam. En afhankelijk van een goede hitnotering komt er een heel album van Twinsz.

Twinsz?

Even het geheugen opfrissen. Twinsz was begin dit jaar een talentenjacht waarin op zoek werd gegaan naar getalenteerde eeneiige tweelingen die samen een band vormen. Op 15 mei werd de definitieve samenstelling bekend: Rick en Bob Engeringh, Daniëlle en Maybritt Slof, Laura en Nina Halmos.

Dicecream durft eindelijk clip uit te brengen

Dicecream feat. the Partysquad, Reverse, Darryl & Sjaak: Whoop whoop (71)

Bijna was ie er geweest, Jerry Leembruggen van the Partysquad... Op 23 september, toen hij samen met Partysquad-collega Ruben Fernhout op Ibiza was voor het opnemen van een aantal videoclips, kreeg hij in de bergen een ernstig auto-ongeluk. Jerry belandde in kritieke toestand in het ziekenhuis. Hij werd nog diezelfde nacht op Ibiza geopereerd, lag wekenlang aan de beademing en werd kunstmatig in slaap gehouden. En nog is het maar de vraag of en wanneer de dj volledig zal herstellen. Dat ongeluk is de reden waarom deze single van Dicecream, waarop ook the Partysquad te horen is, enige tijd is tegengehouden. Inmiddels gaat het weer wat beter met dj Jerry en durft Dicecream de video vrij te geven voor vertoning.

Naast de Partysquad zijn trouwens ook rappers Reverse, Darryl en Sjaak te horen. Reverse scoort bij deze zijn eerste hit onder eigen naam, maar is natuurlijk al bekend als de helft van Art-officials. Zijn neef Darryl stond van de zomer nog in de top 10 als een van de uitvoerenden van de hit ‘Eejeejo’, een vakantiefavoriet van de Megaman. Sjaak staat deze week nog nét met nog een single genoteerd: op #98 staat hij op het punt van verdwijnen met ‘Baas’, zijn samenwerking met Ali B.

Dicecream heet eigenlijk Jonathan Mangal en is op 6 april 1982 geboren. Hij maakt naam als MC als hij tourt met Brainpower. Met diezelfde Brainpower maakt hij ook deel uit van het rapperscollectief ADHD. In de film ‘Afblijven’ heeft hij een figurantenrol. Samen met Brainpower is hij ook verantwoordelijk voor een deel van de soundtrack. In 2006 verschijnt daarnaast ook zijn debuutalbum. Dicecream is in november toe aan de opvolger daarvan; die gaat ‘De blaastest’ heten. Dit ‘Whoop whoop’ is daarvan de voorloper.

Carlos Barbosa loopt Nobelprijs mis

Carlos Barbosa: Dap dap (81)

Diepe gedachten van Nederlandse tekstdichters! Hadden we net al een ‘Whoop whoop’, nu zien we een ‘Dap dap’ langskomen. Jammer dat de Nobelprijs voor literatuur net al vergeven is.

Carlos Barbosa; z’n ouders komen uit Suriname, maar Carlos zelf is – in 1978 – geboren en getogen in Nederland. Zijn eerste schreden op het hiphop-pad zette hij als loopjongen in platenstudio Quiet storm, waar een internationale keur van artiesten hun albums kwamen opnemen. Na een aantal jaren achter de knoppen hebben gezeten, vond Carlos het in 1999 hoog tijd worden om eens aan de andere kant van de opnameapparatuur te gaan staan. Zijn carrière als housemuzikant kreeg een extra boost toen hij op de omslag van Nieuwe Revu kwam te staan. Inmiddels is Barbosa een aardig gevestigde naam in de Nederlandse dance- en housescene. ‘Dap dap’ is zijn derde hit dit jaar, na ‘That Amsterdam sound’ (#54 in mei) en ‘In ur eyes’ (#95 in juni).

Scooter brengt Status quo weer tot leven

Scooter vs Status quo: Jump that rock (whatever you want) (91)

Meer dan veertig jaar geleden al weer, in februari 1968, begon de carrière van Status quo in Nederland met een top 3 hit voor de flower-powerhit ‘Pictures of matchstick men’. Na nog een paar hippie-hits dat jaar hield de groep zich vijf jaar lang gedeisd, om in 1973 terug te keren met de drie-akkoorden-hardrock die al snel hun handelsmerk zou worden. Hun magnum opus is ‘Down down’, waarmee ze in 1975 een #1-hit scoorden. Na 1986 werden de hits schaarser; begin jaren ’90 scoorde de groep nog met twee medleys en in 1999 scoorde Status quo nog onverwacht drie kleine hitjes. Maar de groep bestaat nog steeds, ook al zijn de belangrijkste leden al aardig op leeftijd aan het raken: Rick Parfitt werd eerder deze maand zestig en Francis Rossi bereikt volgend jaar mei dezelfde leeftijd.

De muziek van Status quo is eerlijk gezegd al een tijdje uit de mode. Een paar jaar terug spanden de groepsleden zelfs een rechtszaak aan tegen de BBC, omdat de Britse omroep hun nieuwe plaat niet wilde draaien. De rechter gaf de BBC gelijk; geen Quo op de radio dus. De mannen mogen dus blij zijn dat de Duitser housers van Scooter hun hit hebben uitgekozen om in een ander jasje te steken. Voor Quo is het hun eerste hit deze eeuw. ‘Whatever you want’ dateert in de Quo-versie uit 1979 en kwam bij ons tot #5.

Voor hun 23e hit grijpen de heren van Scooter terug op een oud recept: een bekende hit bewerken tot housestamper. Zo namen H.P. Baxxter, Rick Jordan en Jay Frog eerder al onder meer ‘I was made for loving you van Kiss, ‘Weekend’ van Earth & fire en ‘’How do you do?’ van Mouth & MacNeal onder handen. En de Megaman durft het niet hardop te zeggen, maar toch: het klinkt helemaal niet vreselijk!

Frank Verkooyen op de bodem

Frank Verkooyen: Voel de sirtaki (100)

In 1996 kwamen we Frank Verkooyen al voor het eerst tegen, maar toen alleen in de Mega Tip 30, die onder de toenmalige Mega Top 50 hing. ‘Ik mis je zo’ bleef begin juni daar na vier weken steken. Pas twaalf jaar later, in mei van dit jaar, kwamen we hem weer tegen, toen ‘Vrij met mij’ de 63e plek bereikte. Nu is Verkooyen er opnieuw, helemaal op de bodem van de Single Top 100, met een late zomerhit, ‘Voel de sirtaki’.

Verkooyen komt uit een muzikaal nest. Zijn moeder zong begin jaren ’70 samen met Pierre Kartner. Als Duo X maakten ze het land onveilig. Duo X heeft ook drie hits in de knip, maar toen was mevrouw Verkooyen er nog niet bij; die hits scoorde Vader Abraham samen met Annie de Reuver...

Album Top 100: Frans & Marianne weer op #1

’t Is weer een gekkenhuis in de Album Top 100! Zes grote albumreleases zetten de top van de Nederlandse albumlijst op z’n kop. De Kaiser chiefs vallen door de mand en debuteren slechts op #16; inderdaad: ‘Off with their heads’. Vijf andere albums komen ineens in de top 10 binnen. In de top 2 zijn alleen de bovenste twee platen van vorige week nog terug te vinden (op #4 en #5), de rest is nieuw. Met als winnaar: wie anders dan Frans Bauer!

Frans Bauer & Marianne Weber: Frans & Marianne (1) *** eersteweeks op #1 ***
Het was al een gekkenhuis rondom Frans Bauer en Marianne Weber natuurlijk: hun single ‘Als ik met jou op wolken zweef’ bereikte een paar weken terug al de eerste plaats, hun concerten in Ahoy liepen in de voorverkoop al zo hard dat er twee nieuwe data zijn bijgekomen (begin december staat het duo vijf keer in een uitverkocht Ahoy) en ook bij de signeersessies die het tweetal de afgelopen week deed ter promotie van het album liep het storm. Een eerste plaats voor hun nieuwe album kón dus gewoon niet uitblijven. ‘Frans & Marianne’ is het vierde duettenalbum van Bauer en Weber. In 1997 kwamen ze ook bovenaan, in 2000 bleven ze steken op #2 en met een kerstalbum kwamen ze eind 2001 tot #6.


Ilse Delange: Incredible (2)
Helaas voor Ilse, zelfs een interview en een a cappella en electrisch optreden bij Pauw en Witteman heeft haar album ‘Incredible’ niet op de eerste plaats kunnen brengen. Het was aan het eind nog knap spannend, maar Ilse bleef op 15% van Frans & Marianne steken. Bij de grootste platenketen van het land is het album trouwens in een uitgebreide versie verkrijgbaar; Delange heeft een deal gesloten om exclusief voor die keten twee extra nummers aan het album toe te voegen: de single ‘Watch me go’ en een liveversie van ‘So incredible’.

AC/DC: Black ice (3)
Honderdvijftig miljoen platen verkocht de Australische hardrockgroep AC/DC in zijn carrière, maar getuige de binnenkomst op #3 zitten er nog genoeg mensen op nóg meer AC/DC te wachten. Gitaarbeest Angus Young (volgend jaar wordt hij vijftig) woont dan ook in Nederland. Zanger Brian Johnson (eerder deze maand 59 geworden) woont in de Verenigde Staten, Malcolm Young in Groot-Brittannië, drummer Phil Rudd in Nieuw-Zeeland en bassist Cliff Williams in de VS. Dat er dan toch nog een nieuw album gemaakt kan worden, mag eigenlijk niet meer dan een wonder heten. Het is hun eerste in acht jaar tijd en de opvolger van ‘Stiff upper lip’ uit 2000.

Danny de Munk: Hart en ziel (6)
Eerlijk gezegd hadden we ‘m niet gemist, maar de laatste albumnotering van Danny de Munk blijkt toch al weer uit 1995 te dateren! Hoog tijd dus voor een nieuwe plaat van deze 39-jarige Amsterdammer die als kindsterretje doorbrak en inmiddels een succesvolle musicalcarrière heeft. De Munk stort zich in ‘Hart en ziel’ op het onvervalste levenslied. “Er is nu meer een schlagerachtige sound”, vertelt hij. “Maar die stijl van vroeger, met die hoge lange uithalen, meer op zang gericht, die is er niet meer en dat vind ik pijnlijk.” Presentator Matthijs van Nieuwkerk spoorde hem anderhalf jaar geleden in zijn talkshow ‘De wereld draait door’ aan om zich op het levenslied te storten. “Ik vind het een enorme eer als je dat door een ander krijgt aangeboden, die daar ook in gelooft.”

John Legend: Evolver (7)
Een binnenkomst in de top 10 voor John Legend, dat zat er wel zo’n beetje in natuurlijk. Ook zijn beide vorige albums bereikten namelijk de bovenste tien. Sterker nog: beide voorgangers kwamen in de top 5 terecht. ‘Get lifted’, het debuutalbum van John Stephens (zoals hij eigenlijk heet) bereikte die vijfde plek pas na exact een half jaar (halverwege 2006), maar de opvolger, ‘Once again’, ging daar al meteen overheen met een binnenkomst op #4 (oktober 2006) en, twee weken later, een top op #2. ‘Evolver’ is een beetje meer van het zelfde, dus wellicht helpen zijn fans hem volgende week alsnog de top 5 in. Waarschijnlijk niet trouwens, want het overgrote deel van de hoge binnenkomers van tegenwoordig zakt simpelweg in de tweede week...

Kaiser chiefs: Off with their heads (16)
Aanvankelijk zou ‘Off with their heads’ van de Kaiser chiefs een week eerder verschenen. Maar doordat er problemen waren met de verpakking, werd het de afgelopen week. En daardoor lopen ze in de Britse albumlijst (voorlopig) hun tweede #1-album mis. Want de afgelopen week kwam AC/DC sinds acht jaar met een nieuw album: ‘Black ice’, en die gaat overal als warme broodjes over de toonbank; bij ons komt het binnen op een derde plek (zie ook daar). ‘Off with their heads’ van de Kaiser chiefs is bij ons hun laagst genoteerde album, na ‘Employment’ (#12 in 2005) en ‘Yours truly, angry mob’ (#1 in 2007). ‘Off with their heads’ is geproduceerd door Mick Ronson, die ook verantwoordelijk was voor ‘Back to black’ van Amy Winehouse, dus daar kan het niet aangelegen hebben. Aan het album werd ook nog meegewerkt door Lily Allen en David Arnold. Op 16 februari geven de Kaiser chiefs in de Heineken Music Hall in Amsterdam.


Ray Lamontagne: Gossip in the rain (48)
Uit Wilton in Maine, komt Raymond Charles ‘Ray’ LaMontagne, geboren op 18 juni 1973. Nadat Ray een nummer van Stephen Stills hoorde, stopte hij met het werken in een schoenenfabriek. Sindsdien heeft hij drie albums uitgebracht, waarvan ‘Gossip in the rain’, nieuw op #48, zijn eerste notering in Nederland is.

Mariza: Terra (55)
Sinds 2002 stond Marisa dos Reis Nunes (Mozambique, 16 december 1973), drie keer met een album genoteerd. ‘Transparente’ uit 2005 kwam het verst: #13. Mariza groeide op in Lissabon, waar ze kennismaakte met de fado, zeg maar het Portugese levenslied. Haar grote voorbeeld is Amália Rodrigues. ‘Terra’ is het vijfde studioalbum van Mariza.

Neal Morse: Lifeline (76)
Neal Morse (Van Nuys, California, 2 augustus 1960), leerde pianospelen op zijn vijfde en even later was de gitaar aan de beurt. Op zijn twintigste schreef hij de twee musicals ‘Hit man’ en ‘Homeland’. In de jaren ’80 verbleef hij enige jaren in Europa. Terug in Amerika begon hij met zijn broer Alan de groep Spock’s beard. In 2002 werd hij Christen en op het album ‘Lifeline’ geeft Neal weer waarom hij die stap heeft gezet. Aan het album werd onder andere meegewerkt door drummer Mike Portnoy van Dream theater. Er is een bonusdisc aan toegevoegd met uitsluitend covers, waaronder ‘Crazy horses’ (the Osmonds) en ‘The letter’ (in de versie van Joe Cocker).

Diego: Sinterklaas en het geheim van het grote boek (88)
Nog zes weken en dan is Sinterklaas jarig. Het is nog even afwachten of we dit jaar ook weer een stroom aan Sinterklaashits kunnen verwachten. Maar een cd is er al, ‘Sinterklaas en het geheim van het grote boek’, behorende bij de gelijknamige film, die op 9 oktober in 130 bioscopen in première ging. De nummers op het album zijn alle geschreven door Diego, oftewel Harold Verwoert. Vorig jaar noemde hij zich nog Coole Piet in de serie ‘De club van Sinterklaas’ op kinderzender Jetix. Maar vanwege een zakelijk conflict is Coole Piet niet meer, maar hebben we nu Piet Diego voor de stichting ‘Regionale Sinterklaas promotie’. Aan de film wordt naast Sinterklaas ook meegewerkt door onder anderen Wieteke van Dort, Tony Neef, Gerard Cox, Christian Nieuwenhuizen en Ben Cramer. Het titelnummer ‘Het geheim’ zingt Diego met Gerard Joling, en komt binnenkort op single uit.