vrijdag 6 februari 2009

Hitflits: B-Yentl nu met twee hits genoteerd

Terwijl haar vorige single ‘No one but you’ opnieuw de top 10 induikt (van 11 naar #8), is haar opvolger ‘Thinking about you’ de hoogste binnenkomer op #20. We hebben het over zangeres B-Yentl. Nu haar album ‘Memories’ nog. Robbie Williams nam op zijn album ‘Rudebox’ een cover op van het nummer ‘We’re the Pet shop boys’ van de Pet shop boys. Sander van Doorn kreeg de gelegenheid om het nummer te remixen en maakte daar ‘Close my eyes’ van. De remix van Sander vs Robbie Williams wordt beloond met een 26ste plek. Ook binnen bij de bovenste 50 zijn Coldplay met ‘Life in technicolor II’, nu voorzien van tekst (op #44) en M25 met een remake van ‘Better off alone’ (op #46).

Aan de top van de Single Top 100 is niets veranderd. Cidinho e Doca blijven voor de tweede week de bestverkochte single én download met ‘Rap das armas (Quintino remix). Ze worden, op een afstand van 21%, belaagd door Adele met ‘Make you feel my love’, dat opnieuw probeert op #1 te komen. Nieuw bij de bovenste tien zijn Lady Gaga feat. Colby o’Donis met ‘Just dance’ (in de veertiende week gestegen van 17 naar #7) en James Morrison feat. Nelly Furtado met ‘Broken strings’ (van 15 naar #10 in de achtste week). Aan de rand van de top 10 staan de Kings of Leon met ‘Use somebody’, gestegen van 21 naar #11. Nathalie Makoma heeft de top 10 (nog) niet gehaald, ze stijgt met ‘I won’t forget’ van 16 naar #12. Nikki, waarvan ze in 2008 Idols verloor, komt met ‘What did I do’ binnen op #88.

Andere binnenkomers zijn er onder andere van Shaft met een remix van ‘(Mucho mambo) Sway’ uit 1999 (op #51), Armin van Buuren feat. Jaren met ‘Unforgivable’ (op #66) en Metro station met ‘Shake it’ (op #73), deze week de 3FM Megahit. ‘Step into the light’ van Red! is eindelijk op een cd-single te koop en gaat dan ook op herhaling op #54.

Ook in de Album Top 100 blijft Adele de #1 bestoken. Het verschil tussen haar album ‘19’ en ‘Working on a dream’ van Bruce Springsteen, is bijna 17%. Kings of Leon blijven #3 met ‘Only by the night’. Hoogste binnenkomer op #4, is Boris met ‘Live my life’. Ook nieuw bij de bovenste 10 zijn Wouter Hamel met ‘Nobody’s tune’ (gestegen van 34 naar #8), Sabrina Starke met ‘Yellow brick road’ (van 12 naar #9) en Krezip met ‘Best of’ (van 14 naar #10). Even buiten de top 10, op #15, komt ‘We moeten praten’ van Veldhuis & Kemper binnen.

Verder onderin de lijst zien we nieuwe albums van Anneke van Giersbergen met ‘Pure air’ (op #42), Andrew Bird met ‘Noble beast’ (op #64), Johan met ’12,5 years’ (op #70), Lady Gaga met ‘The fame’ (op #73) en Zijlstra met ‘Kalm en ruw’ (op #79).

Rust aan de top dus van beide hitparades. Adele zal nog een weekje geduld moeten hebben, alvorens ze (weer) kan toeslaan. Dan zetten wij eerst maar even de Megazaken op een rijtje in een nieuwe Megaman. Na het weekend staat deze weer voor je klaar.

woensdag 4 februari 2009

Midweek: Eindelijk fysieke single voor Red!

Het ziet er naar uit dat komende vrijdag de #1 dezelfde zal zijn als de afgelopen week: Cidinho e Doca met ‘Rap das armas (Quintino remix)’. Want zowel Milow met ‘Ayo technology’ als Adele met ‘Make you feel my love’ richten niet veel uit. De enige die nog roet in het eten kan gooien, is Jeroen van der Boom met ‘Alles min één’. En we weten dat hij dat kan!

Een Top 10-hit zit er zeker in voor Nathalie met ‘I won’t forget’ en misschien ook voor James Morrison feat. Nelly Furtado met ‘Broken strings’.

Wat de binnenkomers betreft, lijkt M25 de hoogste ogen te gooien met de zoveelste versie van ‘Better off alone’ uit 1998 van Alice deejay, maar een hit voor DJ Jurgen een jaar later. Nu de fysieke cd-single uit is, zien we een herhalingsoefening voor Red! in het verschiet met ‘Step into the light’, de voormalige #1. En wellicht de eerste hit voor ‘Shake it’ van Metro station.

In de Album Top 100 belaagt Adele met ‘19’, ‘Working on a dream’ van the Boss, Bruce Springsteen. Het album ‘Live my life’ van Boris gaat voor een top 5-notering. Terwijl andere binnenkomers te verwachten zijn van Anneke van Giersbergen met ‘Pure air’, Andrew Bird met ‘Noble beast’ en Johan met ’12,5 years’.

Een rustige midweek dus. Maar dat is geen garantie voor een rustige eindlijst! Dus we zullen nog even tot vrijdag moeten wachten, alvorens we je de echte verschuivingen in de Hitflits kunnen melden.

maandag 2 februari 2009

Megaman bij week 5 – 31 januari 2009

Welkom bij de Megaman, waarin de #1-hit al 15 jaar oud is, Nederland kiest voor ‘Shine’, Nathalie Makoma eindelijk aan de bak mag, Daniel Muñoz nooit meer aan Idols meedoet, Frans Duijts eindelijk zichzelf is en Bruce Springsteen met twee nummers tegelijk genoteerd staat. Dit en meer over de hits in de Single Top 100.

In de Album Top 100 scoort Bruce Springsteen zijn vijfde #1-album. Je leest het NU in de albumsnippers.

nieuwe #1 is al 15 jaar oud

Cidinho e Doca: Rap das armas (Quintino remix) (1) *** eerste week op #1 ***

De rappers Cidinho e Doca schreven ‘Rap das armas’ al in 1994, maar pas in 2009 wordt het een hit. Dat is dankzij de film ‘Tropa de elite’ van de Braziliaanse regisseur José Padilha uit 2007, waar het liedje in gebruikt wordt. De film gaat over het leven in de sloppenwijken van Rio de Janeiro en de strijd tegen de drugshandel die gevoerd wordt door de zogenaamde 'tropa de elite', in Rio de B(atalhão) de O(perações) P(oliciais) E(speciais) (BOPE) genaamd, het bataljon van de speciale eenheden. Op 17 februari 2008 won de film de ‘Gouden beer’ tijdens de 58ste editie van het filmfestival van Berlijn. Vervolgens ging de film verder de wereld over en daarmee ook ‘Rap das armas’ van Cidinho e Doca.

Veel dj’s raakten gefascineerd door het liedje en maakten hun eigen remix of namen het zelf op. Zoals de Duits/Nederlandse combinatie Rockstarzz feat. Antoine Montana & DJ Bo. Eind oktober 2008 kwamen zij met hun versie de Single Top 100 binnen en bereikten de 62ste plaats. Inmiddels is het nummer al voor de derde keer op herhaling en staat in de tiende week op #39. Ook andere dj’s gingen met het nummer aan de slag, al dan niet gevraagd. Daaronder Gregor Salto en Quintino. In totaal staan er 6 remixen op de cd-single van ‘Rap das armas’ van Cidinho e Doca. Het nummer kwam op 3 januari 2009 binnen op #33 en steeg via 9,8,5, deze week naar de eerste plaats van de Single Top 100.

verboden

Wat ook helpt aan het scoren van een hit, zijn verboden. Want dat wekt de nieuwsgierigheid. De verboden rond het nummer van Cidinho e Doca zijn: (1) de clip mag niet meer worden vertoond op de Braziliaanse tv en (2) het nummer is al na twee weken van de soundtrack van de film ‘Tropa de elite’ verwijderd. De reden is dat de tekst van ‘Rap das armas’ het gebruiken van drugs zou propageren en het geweld goed praat van de drugs dealers. Het lied bezingt het dagelijks leven in Rio de Janeiro, waar veel geweld heerst.

topper uit Brazilië

Je zou denken dat Cidinho e Doca de eerste Brazilianen zijn met een #1-hit in Nederland. Dat is maar ten dele waar. Als act klopt dat, als persoon niet. Er is namelijk één zanger, geboren in Brazilië, die als onderdeel van een groep, op #1 stond. We doelen hier op de groep Frankie goes to Hollywood en de #1-hit ‘Two tribes’ uit 1984. Zanger was Holly Johnson, geboren als William Johnson op 19 februari 1960 in Rio de Janeiro in Brazilië. Andere Braziliaanse hitmakers zijn Alessandra da Silva met ‘Dance dance dance’, met Jody Bernal (#45 in 2003), Liliana Chachion, zangeres van Negrocan met ‘Cada vez’ (#78 in 2000) en Lílian Vieira, zangeres van Zuco 103 met ‘Treasure’ (#83 in 2002) en ‘Futebol’ (#57 in 2004).

Aanvulling 3/2:
Vanzelfsprekend hoort Sergio Mendes ook in het rijtje Braziliaanse hits thuis. Van de drie hits die hij scoorde, kwam er eentje bijna op #1: ‘Mas que nada’, #2 in 2006, samen met Black eyed peas.

nog een aanvulling 4/2:
Cidinho e Doca is niet de tweede Braziliaanse act met een #1-hit in Nederland. Ze moeten de Franse groep Kaoma voor laten gaan. Kaoma scoorde in 1989 een wereldhit met ‘Lambada’, dat bij ons de bestverkochte single van het jaar werd. Zangeres van Kaoma was Loalwa Braz, en zij is (de achternaam geeft het al aan) geboren in Braz ilië!

Wederom bedankt voor het meedenken!

Toppers zingen ‘Shine’ in Moskou

Jeroen van der Boom: Alles min één (2)

In de derde week blijft ‘Alles min één’ van Jeroen van der Boom op een tweede plaats staan. De afstand met ‘Rap das armas (Quintino remix)’ van Codinho e Doca is slechts 7%. In de Download Top 50 is ‘Alles min één’ ook naar een tweede plaats gestegen, vlak achter ‘Rap das armas’.

Nationaal songfestival

Maar het echte nieuws deze week is natuurlijk het lied waarmee de Toppers ons land op 14 mei (en hopelijk ook op 16 mei) gaan vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Moskou. Afgelopen zondag, 1 februari, zongen René Froger, Gordon & Jeroen van der Boom zes liedjes. Al snel bleken twee liedjes favoriet bij de vakjury die bestond uit Getty Kaspers (zangeres Teach in, dat in 1975 het festival won met ‘Ding-a-dong’), Tatjana Simic (zangeres), Daniel Dekker (dj Radio 2), Tony Berk (platenbaas) en Emiel Hartkamp (songschrijver en producer, die nog even een lans brak voor het Nederlandstalige lied).

De jury was unaniem van mening: ‘Angel of the night’ kreeg 60 punten, het maximum aantal. Tweede werd ‘Shine’ met 50 punten. Vervolgens was de publieksjury aan de beurt en deze koos massaal voor ‘Shine’. Aangezien die punten voor 2/3 tellen en die van de jury voor 1/3, is het liedje dat de Toppers in Moskou gaan zingen Shine’.

Gordon zingt eigen liedje in Moskou

De tekst van ‘Shine’ is geschreven door Ger van Westelaken, de muziek door Bas van den Heuvel. Achteraf bleek dat Gordon de naam Ger van de Westelaken had verzonnen. Hij had de tekst van ‘Shine’ zelf geschreven. Gordon: “Het was erg raar om het lied te repeteren dat ik al kende. Zelfs René Froger en Jeroen van der Boom wisten van niets!”

zondag 1 februari 2009

‘Get on your boots’ voorlopig alleen digitaal

U2: Get on your boots (5) *** hoogste eersteweeks ***

Een vijfde plaats is mooi, maar nog mooier was een binnenkomst van ‘Get on your boots’ van U2 op #1 geweest natuurlijk. Het nummer is alleen nog maar op download verkrijgbaar, de fysieke cd-single volgt op 13 februari. Veertien dagen later, op 27 februari, gevolgd door het twaalfde studioalbum ‘No line on the horizon’. ‘Get on your boots’, de 44ste hitsingle voor de Ieren, had als werktitel ‘Sexy boots’.

Nathalie Makoma mag aan de bak

Nathalie Makoma: I won’t forget (16)

Het heeft wel even geduurd voor Nathalie Makoma (Kinshasa, Congo, 24 februari 1982). Nadat ze op 1 maart 2008 Idols-4 verloren had van Nikki Kerkhof, bleef het lange tijd stil. Eerst werd Nikki alle gelegenheid gegund om een carrière op te starten. Van haar zijn inmiddels drie singles verschenen en één album. Maar eindelijk mag ook Nathalie voor het voetlicht treden. Al in november was haar nummer ‘I won’t forget’ te horen en te zien in ‘Raymann is laat’. Toch liet de release nog lang op zich wachten, maar vorige week was het eindelijk zover, en deze week is het op #16, de één na hoogste binnenkomer.
Nathalie is niet zomaar een Idols-sterretje. Ze is al sinds haar zevende met muziek bezig. Ze is dan nog te jong om mee te doen in de gospelband Makoma van haar drie broers en twee zussen. Bovendien kan ze nog niet lezen, maar dat ze maakt in no-time goed. Vanaf haar zevende verblijft de familie in Duitsland, omdat ze na zeven jaar Rotterdam moest verlaten; het gezin kreeg geen verblijfsvergunning. Als ze veertien is, keert ze terug naar Nederland; de verblijfsvergunning wordt nu wel verleend. Inmiddels heeft de band Makoma veel succes, reist de wereld rond, brengt drie albums uit en wint in 2002 een African music award voor ‘beste gospelgroep’ van Afrika. Nathalie, inmiddels begonnen met een opleiding aan de Rockacademie in Tilburg, stopt daarmee, omdat de studie niet meer valt te combineren met de optredens. Toch stopt ze ook daarmee en vertrekt in 2004 naar Groot-Brittannië en belandt in Ierland waar ze computerondersteuning geeft. Na drie jaar keert ze terug naar Nederland en neemt een baan in de ICT.

wel Idols of geen Idols

Het bloed blijft echter kriebelen, want eigenlijk wil ze niets liever dan zangeres worden. Meedoen aan een talentenjacht ziet ze niet zitten, omdat ze naar eigen zeggen niet voldoet aan het ideaal van een lange, blonde en slanke popster. Haar nichtje denkt daar anders over en geeft haar op voor Idols-4. We weten inmiddels hoe dat afgelopen is. Ondanks haar verlies krijgt Nathalie in navolging van winnares Nikki, een platencontract bij Sony BMG, waarbij ‘I won’t forget’ is uitgebracht.

3Js komen met wat extra’s

3Js: Kamers van mijn hart (28)

Terwijl hun dorpsgenoten Nick & Simon van de eerste plaats donderen met ‘Vallende sterren’ (naar #9), komen de 3Js met hun nieuwe single ‘Kamers van mijn hart’ op #28 binnen. Het nummer is het titelnummer van het album dat in oktober op #4 binnenkwam en nog steeds genoteerd staat. Dus daar zit niemand op te wachten. Maar daar hebben de drie heren wat opgevonden. Op de cd-single van ‘Kamers van mijn hart’ staan de nummer ‘Kom’ en ‘Hou van mij’, live opgenomen tijdens de ‘Jan Smit komt naar je toe tour’, het akoestische nummer ‘Summertime’ en de videoclip van ‘Kamers van m’n hart’, dat inmiddels hun achtste notering is. Volgende week #1 wellicht? Vanaf 6 mei start hun eerste Nederlandse theatertournee in Beverwijk.

Fans maken eigen versie van ‘Lucky’

Jason Mraz feat. Colbie Caillat: Lucky (41)

Zowel Jason Mraz (met ‘I’m yours’, #9) als Colbie Caillat (met ‘Bubbly’, #3) heeft er één top 10-hit opzitten. Dus nu gaan beiden samen voor hun tweede top 10-notering. Tenminste als ze ‘Lucky’ zijn, want het nummer moet voorlopig genoegen nemen met een 41ste plaats. ‘Lucky’ was al een favoriet op het album ‘We sing, we dance, we steal things’ van Jason Mraz en werd al lange tijd getipt als nieuwe single. De officiële clip op YouTube is er eentje zonder geluid omdat platenmaatschappij Warner brothers dat heeft verboden. Nog steeds heeft de platenindustrie niet door dat muziekliefhebbers cd’s kopen na het zien van clipjes op YouTube. Het schaad hen dus niet. Integendeel, het is zelfs gratis reclame, ze zouden er dus blij mee moeten zijn. Bovendien wordt de betreffende artiest(en) niets gevraagd. Het roept dan ook tegenreacties op. Dan maken we toch zelf een clip, bijvoorbeeld met de tekst of een eigen versie?

Voor Daniel Muñoz nooit meer een Idols

Daniel Muñoz: Tanto la querio (47)

Daniel Muñoz Repko, geboren in het Duitse Pforzheim op 28 december 1983, is half Spaans (vader) en half Nederlands (moeder). Op zijn elfde nam hij gitaarles. Nadat de familie naar Nederland was verhuisd, begon Daniel in 1999 aan de opleiding ‘Ondernemer’. Omdat hij Duitsland miste, waar hij is opgegroeid, ging hij daar in 2003 naar terug. Daar trad hij veel op met een band en in 2005 deed hij mee aan ‘Deutschland sucht den Superstar’, de Duitse versie van Idols, en eindigde als zevende.

geen Idols meer

Toch zou hij daar niet nog een keer aan meedoen. Daniel: “1 keer Idols is mooi, maar daarna nooit meer Idols. Je doet er veel ervaring mee op met interviews en jezelf presenteren, maar als je niet als eerste of tweede eindigt, ben je niet interessant meer voor ze. En voor de buitenwereld ben je toch degene die het net niet heeft gered. Van dat imago kom je niet meer af.” Toch heef Idols een positieve uitwerking voor Daniel, want zijn deelname heeft er wel voor gezorgd dat hij zich verder heeft ontwikkeld tot een betere muzikant. Hij organiseerde zelf concerten en is nummers gaan schrijven met zijn jongste broer, Ricardo. Daniel woont weer in Nederland. Na een korte studie ‘CHN’ in Leeuwarden voor Media entertainment management, stapte hij over naar de Academie voor Popcultuur.

Quintin stond in het voorprogramma van Tiësto

Quintin: Bleep it! (57)

Twaalf jaar geleden viel het kwartje voor Jody Quintin Beekman oftewel Quintin. In 1997 keek hij naar het programma ‘TMF the DJ’s’ op muziekzender TMF, en wist het: dat wilde hij ook! En dus ging hij zich toeleggen op het dj-en. In 2001 werd hij de vaste dj in Q club, waarbij hij vooral veel techno trance draaide. In 2002 won hij de Twix talent award, georganiseerd door ID&T. Sindsdien krijgt hij veel boekingen op diverse festivals, als Innercoty, Trance energy en Sensation black. In november 2005 ging hij met Tiësto mee op diens Oost-Europese tour.

Kim Leone ontdekt op verjaardagsfeest

Kim Leoni: Medicine (58)

Kim Leoni is geboren in Rotterdam Ze groeide op in drie continenten: Azië, Noord-Amerika en Europa. Haar ouders zijn van Nederlands-Indonesische afkomst. Toen de familie in Miami woonde, sloot Kim zich aan bij een dansgezelschap en trad ze op in clubs in Florida en omgeving. Op haar zeventiende kwam ze terug naar Nederland en kreeg interesse in modellenwerk. Na korte tijd zag ze dat echter voor gezien en belandde terug bij haar eerste interesse: muziek, optreden met een band en opnemen in een studio. In augustus 2006 kreeg ze de gelegenheid om de producers Michael Pollen en Brane Kovak te spreken. Dat was op een verjaardagsfeestje van een wederzijdse vriend, waar Kim een optreden gaf. Het leidde tot een samenwerking die nog steeds voorduurt en tot nu toe resulteerde in de single ‘Again’ en haar eerste hitsingle ‘Medicine’. Een album is in de maak.

Frans Duijts is eindelijk zichzelf

Frans Duijts: Lieveling (62)

Vraagje: wat is de overeenkomst tussen Frans Duijts, Frank Verkooyen, Robert Leroy, Antje Monteiro en Jettie Pallettie (behalve dat allen momenteel een hit hebben)? Antwoord: Alle vijf doen in diverse combinaties instoreoptredens bij filialen van de Music Store. Bij een instore doet een artiest een optreden in een cd-zaak. Belangstellenden kopen het plaatje, krijgen een handtekening en iedereen is tevreden. Zeker de artiest, want deze verkopen worden, mits aangemeld bij GfK Dutch Charts, de samensteller van de Single Top 100, meegeteld. Voor Nederlandse artiesten is het nog één van de weinige mogelijkheden om hun fysieke plaatje te slijten.
Frans Duijts doet daar dus ook aan mee en daar is niets mis mee. Naast zanger is Frans nog steeds werkzaam als sloper en asbestsaneerder in de zaak van zijn ouders in Tiel, de plaats waar hij in 1980 is geboren. Jaren trad hij op als de imitator van André Hazes. Maar na zijn eerste hit ‘Samen op het strand’ (#82 in 2007), en ‘Jij denkt maar dat je alles mag van mij’ (#32 in 2008), en een cover van Hazes, besloot hij hiermee te stoppen. Hij had er eenvoudig weg de tijd niet meer voor! Dat nummer werd zelfs door het radiostation 100% NL uitgeroepen tot het beste Nederlandstalige lied. Vervolgens ging het helemaal de goede kant op met ‘Komt er voor mij dan ook ’n dag’, dat tot #14 kwam. Frans is dus eindelijk zichzelf. Niet vreemd dat zijn album dat al achttien weken genoteerd staat, getiteld is ‘Zo ben ik mezelf’.

Twee hits voor Bruce Springsteen

Bruce Springsteen: Working on a dream (65)
Bruce Springsteen: The wrestler (92)


Er bestaat enige verwarring over nu eigenlijk de nieuwe single van Bruce Springsteen is: ‘The wrestler’ of ‘Working on a dream’? Deze week kregen we de duidelijkheid: beide. Aanvankelijk leek ‘The wrestler’ alleen een extra track te zijn op het nieuwste album ‘Working on a dream’, maar inmiddels is het een track op zich en krijgt dan ook een notering in de Single Top 100. Het titelnummer, ‘Working on a dream’ dus, is al vanaf het eerste moment een single. En dus scoort Bruce Springsteen daarmee zijn 26ste notering. Het gelijknamige album knalt binnen op de eerste plaats van de Album Top 100 (zie de albumsnippers).

Rapper Micklaay voor het voetlicht

Junior Rodgers feat. Micklaay: Boss up di bass (70)

Het is niet de eerste keer dat Junior Rodgers een samenwerking aangaat met straatrapper Micklaay. Vorig jaar scoorden ze zelfs een hit met ‘That Amsterdam sound’ (#54), samen met Carlos Barbosa & Glenn B. Op ‘Boss up di bass’ zijn Carlos & Glenn niet van de partij. In 2005 richtte Junior Rodgers (=Narry Landsmark) samen met DJ Fausto (=Fausto Talone) het label Excessive records op.

Micklaay is geboren als Miklos Peter Snijders op 8 december 1981 in Purmerend. Micklaay is eigenlijk altijd al met muziek bezig en één ding stond dan ook vast, dat het een belangrijk deel van zijn leven zou worden. Omdat hij meer op straat was dan in de schoolbanken, is hij nooit afgestudeerd. Het leven op straat had ook een negatieve kant voor hem, want hij belandde in de bak. Daardoor werd hij nog gemotiveerder om het te gaan maken in de muziekwereld. Hij bouwde een eigen studio en begon met produceren voor hem zelf en anderen. Hij heeft nu zijn eigen bedrijfje, Murdered productions. Als Micklaay bracht hij reeds de single ‘Neem je mee’ uit.

DJ Goldfinger bezorgt Frank Verkooyen hit

Frank Verkooyen: Kom, wie wil er met me dansen? (73)

In 2008 scoorde Frank Verkooyen twee hits: ‘Vrij met mij’ (#63) en ‘Voel de Sirtaki’ (#36). Dus als we de notering van ‘Kom, wie wil er met me dansen?’, nieuw op #73, omdraaien, komt zijn volgende single zeker tot #37 … ‘Kom, wie wil er met me dansen?’ nam Frank, die uit een muzikaal nest afkomstig is (zijn moeder zong begin jaren ’70 samen met Pierre Kartner als Duo X), al in 2007 op zijn album ‘Van harte’. Anno 2008 heeft DJ Goldfinger (die we in deze tijd zeer vaak tegenkomen op feesthits), het onder handen genomen.

Franz Ferdinand naar Pinkpop

Franz Ferdinand: Ulysses (74)

Met uitzondering van ‘Do you want to’ (#13 in 2005), scoren de vier heren van de Schotse groep Franz Ferdinand alleen maar hits in de marge. ‘Ulysses’, hun zevende notering en binnen op #74, zal daar vast niet (veel) van afwijken. De groep moet het dan ook vooral hebben van hun albums. ‘Tonight: Franz Ferdinand’, hun derde album, knalt dan ook binnen op een vierde plek van de Album Top 100 (zie daar). En daarnaast moeten ze het hebben van de optredens. Op 13 maart 2009 staan ze dan ook in Paradiso in Amsterdam, en eind mei op Pinkpop, voor de derde keer.

Al bijna 10 jaar Zware jongens

Zware jongens: Rosemarie (76)

De Zware jongens (Fokko Dam en Arie Kuipers) bestaan sinds 2000 en dus zijn ze volgend jaar toe aan hun tienjarig bestaan. Sinds 2000 ze met uitzondering van 2003 elk jaar één of meerdere hits. Met ‘PSV jump’ feat. DJ Daroon (zie ook onder #77) scoorden ze hun grootste: de vijfde plek. ‘Rosemarie’ is imiddels hun vijftiende notering en zeker niet hun laatste!

Nighttrain is ook niet van Kadoc

D.o.n.s. & Dbn feat. Kadoc: The nighttrain (77)

‘The nighttrain’ was midden jaren ’90 een wereldhit voor Kadoc. Bij ons kwam het nummer in 1996 tot #8. In 2004 ging het nummer in de remix en bereikte ‘The nighttrain 2004’ nog een 64ste plaats. Sindsdien zijn er verschillende remixen gemaakt, maar geen haalde de hitparade. Tot deze week. Want op #77 komt weer een remix binnen. Nu gemaakt door twee Duitse producersgroepen. D.o.n.s. zijn Ollie Goedicke en Nils Kartsten. Ollie maakte al remixen van ‘Pump up the jam’ van Technotronic en ‘Big fun’ van Inner city. Djani Dzihan, Patrick Kroepels & Tobias Hahn noemen zich samen Dnb, en zijn het tweede producersclubje. Zangeres op de nieuwe versie van ‘The nighttrain’ is Terri Bjerre uit Columbia. Terri was de leadzangeres van 2 Eivissa, dat met ‘Oh la la la’ in 1997 een #30-hit scoorde. Afgelopen jaar bracht ze haar eigen album ‘The Terri green project’ uit. Kadoc is nooit opgeheven en bestaat uit de Spanjaarden José David Peñín Montilla en Juan Carlos Molina.

‘The nighttrain’ is echter niet geheel een eigen nummer. Er zit een sample in van ‘The nighttrain’ van James Brown uit 1962. Diezelfde sample gebruikte Public enenmy ook voor hun versie van ‘The nighttrain’ in 1991 op het album ‘Apocalypse 91 … The enemy strikes back’. Maar beide acts waren niet de eerste die het nummer opnamen.

‘The nighttrain’ is van origine een instrumentaal blues. De eerste opname stamt uit 1940 als ‘That’s the blues, old man’van Johnny Hodges. In 1946 gebruikte Duke Ellington het zelfde beginstukje voor zijn nummer ‘Happy-go-lucky local’. Vijf jaar later, in 1951, nam Jimmy Forest, die ook gespeeld had met Duke Ellington, het nummer op als ‘Night train’, waarmee hij een R&B #1-hit scoorde. De eerste tekstversie stamt ook uit 1952, en is geschreven door Lewis P. Simpkins, hoofd van United records (hetzelfde label van Jimmy Forest) en gitarist Oscar Washington. ‘Nighttrain’ is daarna door velen gecoverd, zowel instrumentaal als vocaal.

Alesha gaat met Enrique Iglesias touren

Alesha Dixon: The boy does nothing (80)

Drie hits scoorde het Britse trio Mis-teeq in 2002/2003. Meest succesvol was ‘Roll on/This is how we do it’ dat in 2002 tot #25 kwam. Precies vier jaar geleden, in januari 2005, hield het trio er mee op, om ieder de gelegenheid te geven een solocarrière op te starten. Sabrina is druk doende met haar eerste album ‘Comfort zone’. Ook Su-Elise Nash komt later dit jaar met een album getiteld ‘Long way round’. Blijft over Alesha Anjanette Dixon (Welvyn garden city, 7 oktober 1978). In 2007 werd deze MC, zangeres, model, tv-ster, winnares van de danswedstrijd ‘Strictly come dancing’, kwam vorig jaar met het album ‘The Aleisha show’, waarvan ‘The boy does nothing’ de eerste single is. De opvolger is ook al bekend, dat wordt ‘Breathe slow’. Alesha is gevraagd voor de komende wereldtournee van Enrique Iglesias.

John de Bever werd ontdekt door Pierre Kartner

John de Bever: Niemand zal het ware weten (81)

Als we daar niet de beste zaalvoetballer ter wereld hebben! John de Bever (Berlicum, 1966). Alvorens hij in Brazilië in 1997 deze titel behaalde, had hij begin jaren ’80 een kortstondige carrière, die begon in 1980 met de ontdekking door Pierre Kartner (Vader Abraham). Als Johnny nam hij het nummer ‘Als ik later eens trouw’ op dat tot #28 kwam. Er zijn berichten die melden dat er 100.000 exemplaren van verkocht werden, maar dat is dan niet in Nederland geweest. Vervolgens koos John voor zijn andere passie: het voetbal, en belandde bij de FC Den Bosch, waarvoor hij 22 doelpunten maakte! Vervolgens trok hij naar België en speelde daar bij een aantal profclubs. Nog beter verging het hem als zaalvoetballer; hij werd landskampioen en werd op het WK zaalvoetbal in Brazilië in 1997 zelfs uitgeroepen tot de beste zaalvoetballer ter wereld!

Enige tijd later zette hij een punt achter zijn voetbalcarrière, en ging weer zingen. In 2006 leverde hem dat een hit op met het nummer ‘Toen kwam jij’, samen met Anny Schilder (#80). Stukken beter ging het vorig jaar met ‘Una fiesta del amor’ dat tot #24 kwam. En nu is er dan hit #3: ‘Niemand zal het ware weten’, afkomstig van zijn vijfde album dat over twee weken, op zaterdag 14 februari, Valentijnsdag, uitkomt.

Dikdakkers roepen hulp in van hitmaker DJ Daroon

Dikdakkers feat. DJ Daroon: Whohoho! (84)

Voor de vorige drie hits, waarvan ‘De Eskimodans’ de grootste was (#63 in 20008), hadden de Dikdakkers (=Anton Geerts en Hans Voogd) geen hulp nodig. Maar voor ‘Whohoho!’ riepen ze de hulp van DJ Daroon (=Ronald van Grootel uit Uden), die ook drie hits scoorde. Twee met de Zware Jongens en eentje met DJ Goldfinger. Zijn beste notering was #5, voor de ‘PSV jump’ in 2007, dat hij twee keer met de Zware jongens opnam. Dus als je een hit wilt scoren moet je dat met DJ Daroon doen.

Jordin Sparks komt met oud nummer

Jordin Sparks: Tattoo (87)

Tot nu toe leverde het album ‘Jordin Sparks’ van Jordin Brianna Sparks (New York City, 22 december 1989) één hit op: ‘No air’ with Chris Brown, goed voor een zeventiende plek. Deze week komt ‘Tattoo’, single #2 binnen. Een nummer dat in de rest van de wereld al in oktober 2007 werd uitgebracht. De zangeres die in 2007 de zesde editie van American idol won, en toen de jongste was die deze talentenjacht won, is dus hoog nodig toe aan nieuw werk.

Voor Dyna begon het met een keyboard

Dyna: Palo palo (90)

Achter Dyna gaat Vishaal Lachman (Suriname, 14 maart 1985) schuil. Op jonge leeftijd begon hij keyboard te spelen en daarmee ging een hele muzikale wereld voor hem open. Daarna ontwikkelde hij het dj-en en werd gevraagd de vaste dj te worden van ‘Club selected’ in Delft. Diverse clubs en gelegenheden volgden, zoals the Matrix in Nijmegen en Paard van Troje in den Haag. En nu is er dan zijn eerste hitsingle ‘Palo palo’.

Toffe pheren kiezen voor cover

de Toffe pheren: Medicijnman (97)

Je leest het goed, de uitvoerenden van ‘Medicijnman’ heten Toffe pheren, met een h dus. De Toffe pheren is het duo René Wittens en Jan Ariens uit Sint Michielsgestel. René zingt al jaren bij de band Purple haze en deed al veel tijdens de carnavalstijd. Jan deed badkamerwerk voordat hij twee jaar geleden met René het duo vormde. Het idee voor het duo kwam van een andere René, Schuurmans, zelf zanger. Samen met producer Kees Tel zoekt hij het repertoire uit van de Toffe pheren. In 2007 verscheen 'Kende gij den dieje’, vorig jaar gevolgd door ‘Ik dans met jou de samba’. Dit keer kozen ze voor een cover: ‘Mendocino’ van het Sir Douglas quintet (#16 in 1969) en maakten daar ‘Medicijnman’ van.

Alex feest verder

Alex: Zigge, zagge (98)

Alex Wielders kennen we sinds zijn #8-hit ‘Een bossie rooie rozen’ uit 2000. Daarna volgden nog vijf hits, waarna hij vorig jaar een nieuw platencontract tekende bij Plutomusic en overstapte naar een ander boekingskantoor, Lukassen produkties. ‘Zigge, zagge’, zijn achtste hit, schreef Alex samen met Kees Tel.

DJ Arnoud & DJ Jasper nemen Duits marslied op

DJ Arnoud & DJ Jasper: In de rij (100)

Begin vorig jaar gingen DJ Arnoud (= Arnoud van Nispen, geboren op 3 december 1980) en DJ Jasper (= Jasper den Draaier, geboren 9 juli 1985) al eens met een cover aan de haal. Toen namen ze ‘De oude soldaat’ en maakten daar een partyversie van. Het leverde de twee een #44-hit op.

Dit keer kozen ze voor een ouder lied, ‘Berliner Luft’ uit 1904, geschreven door de Duitse componist Paul Lincke. Hij schreef het voor de operette ‘Frau Luna’. Sindsdien geldt het lied als het onofficiële lied van de stad Berlijn. Tevens werd het één de beroemdste Duitse militaire marsen. Maar de meeste mensen kennen dit nummer het beste als ‘Een reisje langs de Rijn’ in de uitvoering van Willy & Willeke Alberti. Zij waren niet de eerste die dit van oorsprong Duitstalige nummer, van een tekst voorzagen. De allereerste Nederlandstalige uitvoering is van Louis Davids en zijn zuster Rika. Dj Arnoud & Dj Jasper hebben het In de rij genoemd.

Album Top 100: Bruce Springsteen draagt album op aan overleden gitarist

Bruce Springsteen: Working on a dream (1) *** eerste week op #1 ***
Bruce Springsteen staat weer volop in de belangstelling. Hij gaf optredens ten bate van de presidentscampagne van Barack Obama. Hij trad op tijdens ‘We are one’, het concert voor het Lincoln monument op zondag 18 januari 2009, ter gelegenheid van de festiviteiten rond de inauguratie van Barack Obama, samen met Peter Seeger. Eind mei staat hij met zijn E-street band op Pinkpop. En nu is er dan ‘Working on a dream’, Bruce zijn zestiende studioalbum, dat meteen binnenknalt op de eerste plaats. Net als zijn voorgaande #1-album ‘Devils & dust’ uit 2005. ‘Working on a dream’, zijn vijfde #1-album, schreef Bruce vrij snel na de release van zijn vorige album ‘Magic’ in 2007. De opnamen vonden plaats in de ‘rust’ van de ‘Magic tour’. Het album is opgedragen aan keyboardspeler Dan Federice, die op 17 april 2008 overleed. Zijn zoon Jason speelt mee op het album. Behalve Nederland, staat het album nog in zes andere landen op de eerste plaats, waaronder de Britse en Amerikaanse albumhitparade.

Franz Ferdinand: Tonight: Franz Ferdinand (4)
‘Tonight: Franz Ferdinand’ is het derde album van de Britse band ‘Franz Ferdinand’ en gelijk hun bestscorende. Met een binnenkomst op de vierde plaats scoort het nu al beter dan ‘You could have it so much better’ uit 2005 dat tot een negende plaats kwam. Dat was op de datum van binnenkomst, dus de kans is groot dat hun derde album nu de hoogste plaats heeft bereikt. Van acht van de twaalf nummers op ‘Tonight: Franz Ferdinand’ ligt de basis al in 2005, toen ze tijdens de tournee zijn geschreven. Leadzanger Alex Kapranos herschreef de nummers, omdat hij een ander album voor ogen had. De opnames begonnen begin 2007 in de studio in Glasgow en werden in september 2008 afgerond.

Wouter Hamel: Nobody’s tune (34)
Op basis van slechts één verkoopdag, de donderdag, komt ‘Nobody’s tune’, het tweede album van Wouter Hamel binnen op de 34ste plaats van de Album Top 100. Dus dat belooft wat voor de komende, hele verkoopweek! Vreemd genoeg vindt de albumpresentatie pas op 21 februari plaats in Paradiso in Amsterdam. Van zijn vorige album ‘Hamel’ zijn meer dan 60.000 stuks verkocht, goed voor platina dus. Dat album maakte hij samen met producer Benny Sings, die ook weer aan ‘Nobody’s tune’ meewerkte, evenals Kyteman. De titel ‘Nobody’s tune’ verwijst naar het gelijknamige nummer op het album, dat het eerste was wat Wouter schreef toen hij aan dit album begon.

Wouter is net terug van zijn derde tour uit Japan, zijn leukste volgens eigen zeggen. In eigen land staat al weer een theatertournee gepland, gevolgd door enige festivals en een clubtour. En daarna, dan is het inmiddels najaar 2009, neemt hij drie maanden vakantie.

Mariah Carey: The ballads (45)
Later dit jaar komt ‘MC3’, een echt Mariah Carey album uit. Maar met het oog op de feestdagen (het album kwam eind 2008 uit in Amerika) is er het album ‘The ballads’, waarop zeventien nummers staan. Eigenlijk achttien, want opvallend genoeg staat ‘All I want for Christmas’ er ook op, als ‘bonusnummer’. Hoezo ‘The ballads’? Allemaal oude koek dus? Bijna, want ‘Hero’ werd opnieuw opgenomen, dit ter promotie van het album, dat er goed in zal gaan met het oog op Valentijnsdag, 14 februari.

John Frusciante: The empyrean (61)
Een nieuw album van de Red hot chili peppers laat nog even op zich wachten. De band heeft een (tijdelijke) stop ingelast van ongeveer twee jaar. In die tijd kunnen de afzonderlijke leden meer aandacht besteden aan hun dierbaren of zelf met een album komen. Gitarist John Anthony Frusciante (Astora, Queens, New York city, 5 maart 1970), is sinds 1998 weer terug bij de band, en komt met ‘The empyrean’, zijn tiende soloalbum. De opnames vonden plaats van december 2006 – maart 2008. Bassist Flea speelt mee op vier nummers. Dus toch een beetje Peppers!

Carpenters: The ultimate collection (67)
In 2001 verscheen ‘Yesterday once more – De Nederlandse singles collectie’. Dus je vraagt je af, wie zit er te wachten op weer een verzamelalbum van broer Richard & zus Karen Carpenter? Als je beide albums met elkaar vergelijkt wordt dat duidelijk. Het verzamelalbum uit 2001 besloeg ‘slechts’ één album met 20 nummers. ‘The ultimate collection’ bevat drie cd’s met in totaal 41 nummers. Carpenters was een duo dat vooral in de jaren ’70 zeer populair was. Karen overleed op 4 februari 1983, op 32-jarige leeftijd, aan de gevolgen van de eetstoornis anorexia nervosa. Wereldwijd verkocht het duo meer dan 100 miljoen albums.

Zwart licht: Bliksemschicht (68)
Zwart licht is niet de donkere versie van Marco Borsato’s ‘Wit licht’. Zwart licht is het samenwerkingsverband tussen producer Hayzee en MC Akwasi. De twee werken al langer samen en sinds november 2007 doen ze dat als Zwart licht. Aanvankelijk wilden ze het album ‘Bliksemschicht’ in eigen beheer uitbrengen. Maar Kees de Koning van platenlabel Top notch was genoeg onder de indruk van de nummers op MySpace en bood hen een platencontract aan.