vrijdag 16 december 2022

Hitflits: Nederland eerste land waar album SOS van SZA eerste plaats haalt en Mariah Carey voor het vijfde jaar op #1

Vijf jaar geleden, in september 2017, hoorden we voor het eerst van de Amerikaanse Solána Imani Rowe, ofwel SZA. De toen 27-jarige Rowe scoorde samen met Maroon 5 met het nummer ‘What Lovers Do’ haar eerste top 10-notering. Daarna volgden diverse hits met als voorlopig hoogtepunt in 2021 ‘Kiss Me More’ met Doja Cat dat tot #7 kwam.
Deze week bereikt de inmiddels 33-jarige Rowe een nieuwe hoogtepunt, want haar album SOS komt binnen op de eerste plaats van de Album Top 100. Nederland is daarmee het eerste land waar dit lukt. In de afgelopen vijf jaar heeft ze aardig wat progressie geboekt, want in 2017 kwam haar debuutalbum Ctrl niet hoger kwam dan de 58e plaats.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  SZA: SOS (0) *** eerste weeks op #1 ***
2. (5)   Michael Bublé: Christmas (13), op 10,37%
3. (1)   Lijpe: Lijpe (0)
4. (7)   Mariah Carey: Merry Christmas (6)
5. (4)   Taylor Swift: Midnights (33) 

Volgt nu een overzicht van de andere nieuwe noteringen:
 
#9 Senna: Senna (97)
Zingen is haar passie, voor de 18-jarige Senna Willems uit Helmond. In 2018 deed ze mee aan Voice Kids en won ze de finale van Volkszanger Junior in Tilburg. In 2021 eindigde Senna als tweede in het tv-programma We Want More, dat haar een platencontract opleverde bij Dino Music. In oktober van dit jaar won ze de Buma Award voor Grootste Talent.
 
#13 Sevn Alias: The Last Flowbender (0)
#17 Guus Meeuwis: Groots Met Een Zachte G 2000 – Live In Het Philips Stadion (87)
#37 A Boogie Wit Da Hoodie: Me vs. Myself (0)
 
#74 Jul: Coeur Blanc (0)
Voluit heet hij Julien Mari, geboren op 14 januari 1990 in Marseille. Sinds 2015 halen zijn albums in eigen land diverse statussen, van 1x goud tot 3x platina en 1x diamant. Coeur Blanc is na 100 Rien (#93 in 2019), pas de tweede notering in onze albumlijst.
 


#76 Dikke: Beef Met Mezelf (5)
In november 2021 debuteerde Mohamed Eddahbi Agounad uit het Belgische Limburg, ofwel rapper Dikke, met het nummer ‘Praat Money’ feat. Josylvio dat een weekje op #80 stond. In eigen land werd het nummer geen hit, maar knalde zijn debuutalbum 130 Kilo wel binnen op de eerste plaats daar. Beef Met Mezelf komt bij ons binnen op #76. De notering in eigen land is nog niet bekend.
 
#81 Djezja: Autobahn (0)

SINGLES
 
Vorige keer pakte ze pas in de laatste week van het jaar de eerste plaats. Nu doet ze dat al de week voor kerst. We hebben het natuurlijk over Mariah Carey en haar kersthit ‘All I Want For Christmas Is You’, dat nu voor het vijfde achtereenvolgende jaar de eerste plaats bereikt van de Single Top 100. Het nummer is één van de 36 kersthits deze week, waarover straks meer.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (2)   Mariah Carey: All I Want For Christmas      *** terug op #1 / negende week op #1 ***
In de Britse hitparade pakte ze vorige week al de eerste plaats, maar moet die deze week afstaan aan een andere kerstklassieker: ‘Last Christmas’ van Wham! In 1984 werd Wham! van de eerste plaats gehouden door ‘Do They Know It’s Christmas’ van Band Aid. Pas in 2021 pakte ‘Last Christmas’ van Wham alsnog de eerste plaats en nu opnieuw. Van ‘Last Christmas’ zijn de afgelopen week 48.535 stuks omgezet, waarvan 1004 downloads en 47.531 omgerekend aantal streams.
 
2. (5)   Wham!: Last Christmas, op 10,66%
3. (1)   Claude: Ladada (Mon Derniet Mot)
4. (3)   Maan feat, Goldband: Stiekum
5. (16) Michael Bublé: It’s Beginning To Look A Lot Like Christmas
 
Met uitzondering van ‘Miss You’ van Oliver Tree & Robin Schulz op #6 (van #4) en ‘Escapism.’ Van Raye feat. 079 Shake op #8 (van #9), zijn het alleen nog kerstnummers in de top 10. Nu al zes stuks en dat worden de komende drie weken alleen maar meer. Zijn er nog nummers die niets met kerst te maken hebben? Ja hoor, en hier komen ze:
 
Allereerste drie tracks van het #1-album SOS van SZA:
#48 Kill Bill
#73 Nobody Gets Me
#95 Blind

En dan nog twee andere eerste weeks noteringen:
#93 MC L Da Vinte feat. MC Gury: Parado No Bailão
Beiden komen uit Brazilië. MC L Da Vinte, 22 jaar, is afkomstig uit Belo Horizonte en begon op zijn dertiende te experimenteren met verschillende muziekstijlen. Mc Gury scoorde in eigen land diverse hits.
‘Parado No Bailão’ van MC L Da Vinte feat. MC Gury komt uit 2018. De clip is meer dan 150 miljoen keer bekeken. Dat het nummer nu scoort, dankt het duo voor een deel aan de prestaties van het Braziliaanse voetbalelftal op het WK in Catar. Dit nummer is bij verscheidene gelegenheden gebruikt. Nu het Braziliaanse elftal verslagen is door les Bleus, het Franse elftal, zal dit nummer niet lang stand houden.
 
#94 Stephen Sanchez: Until I Found You
Ook dit nummer gaat al even mee. Geen vier jaar, maar al wel sinds 2021. Dankzij TikTok, waar het meer dan 70 miljoen keer is bekeken, scoort het nummer, dat zo uit de jaren ’50 lijkt te komen, alsnog. Stephen Sanchez, Amerikaan en 19 lentes jong, bracht in 2021 twee EP’s uit. Van de tweede, Easy On My Eyes komt ‘Until I Found You’, dat vooral in Azië heel populair is.
 
Kerstnoteringen (6)
 
De zes Sinterklaasalbums zijn volledig verdwenen uit de Album Top 100. Met 18 kerstalbums komt kerst nu echt op stoom. Naast de negen noteringen vorige week (A Very Backstreet Christmas van Backstreet Boys hield het wederom niet langer vol dan één week), komen daar deze week negen bij:
#38 Nat King Cole: The Christmas Song (3), 5e hitrun, 8e week/#24
#49 John Lennon: Yes – Signature Box (0), 4e hitrun, 9e week/#19
#54 Frank Sinatra: Christmas Songs By Sinatra (0), 3e hitrun, 8e week/#12
#61 Elvis Presley: Elvis’ Christmas Album (2), 3e hitrun, 7e week/#20
#80 Frank Sinatra: A Jolly Christmas From Frank Sinatra (5), 3e hitrun, 4e week/#48
#88 Bianca Ryan: Bianca Ryan (0), 3e hitrun, 4e week/#38
#93 Soundtrack / George Michael: Last Christmas (6), 4e hitrun, 8e week/#13
#94 Pentatonix: A Pentatonix Christmas (6), 7e hitrun, 23e week/#13
 
Dit waren er acht, de negende is een nieuw kerstalbum: Kerstliedjes 2022 (fysiek: 0%) van DD Company & Minidisco op #82. Achter DD Company zit Ddi Dubbeldam en Jan van der Plas. Hun bedrijf heet Minidisco. Als DD Company maken de twee diverse kinderliedjes, maar ook Sinterklaas en Kerstnummers.
Het andere echt nieuwe kerstalbum van dit jaar, Christmas When You’re Here van Dennis Van Aarssen (volledig fysiek) stijgt in de tweede week van 51 naar #21.
 
Dertien kersverzamelaars staan er in de Verzamel Album Top 30, met Christmas Hits [2018] op de eerste plaats. Onder die dertien zitten geen nieuwe verzamelaars

Sluiten we weer af met de kersthits, vorige week nog 25, nu al 36. De volgende 11 gaan deze week op herhaling:
#49 Coldplay: Christmas Lights, 13e hitrun, 34e week/#2
#60 Daryl Hall & John Oates: Jingle Bell Rock, 6e hitrun, 8e week/#35
#66 Bruce Springsteen: Santa Claus Is Coming To Town, 7e hitrun, 10e week/#34
#67 Perry Como & the Fontane Sisters: It’s Beginning To Look A Lot Like Christmas, 5e hitrun, 7e week/#38
#68 Train: Shake Up Christmas, 14e hitrun, 26e week/#7
#80 Mud: Lonely This Christmas, 5e hitrun, 15e week/#1
#82 Darlene Love: Christmas (Baby Please Come Home), 2e hitrun, 2e week/#82 (zelfde plaats)
#83 Elvis Presley: Blue Christmas, 8e hitrun, 10e week/#29
#88 Nat King Cole: The Christmas Song (Merry Christmas To You), 7e hitrun, 7e week/#49
#91 Meghan Trainor: I’ll Be Home, 6e hitrun, 7e week/#63
#98 Burl Ives: A Holly Jolly Christmas, 2e hitrun, 2e week/#75
 
Waar blijven the Kinks, Fay Lovsky, the Pogues, Kate Bush, Kinderen voor Kinderen enz.??
Wat de nieuwe nummers betreft, geeft NPO Radio 2 het goede voorbeeld door ‘California Christmas’ van Judy Blank uit te roepen tot TopSong.
 
Jaarlijks blijven wij dus zitten met al die kerstklassiekers. Dan doen ze het in Groot-Brittannië toch veel beter. Vandaag start daar de race om the Christmas #1, welk nummer staat er met kerst op de eerste plaats. Naast de bekende nummers van onder andere Mariah Carey, Wham! en the Pogues, doen daar ieder jaar ook nieuwe nummers aan mee. Dit jaar onder andere van Sam Smith, George Ezra en Lauren Spencer Smith.
 
Ook dit jaar wordt de race waarschijnlijk gewonnen door Ladbaby. Dit duo, bestaande uit het echtpaar Mark en Roxanne Hoyle neemt elk jaar een bekend nummer onder handen en maakt daar dan, een vaak hilarische tekst op, iets met ‘sausage rolls’. Alle opbrengsten van de nummers gaan jaarlijks naar het Trussel Trust, een organisatie dat zich inzet voor mensen in het VK die wel wat steun kunnen gebruiken.
Dit jaar neemt Ladbaby het nummer ‘Do They Know It’s Christmas’ van Band Aid uit 1984 onder handen, samen met presentator en financieel specialist Martin Lewis. Een tijdje geleden hebben ze Bob Geldof en Midge Ure, destijds de initiatiefnemers van Band Aid en de schrijvers van het nummer, benaderd met de vraag of ze het nummer mochten gebruiken voor hun jaarlijkse kersthit.
 
Die kregen ze. Nu maar afwachten of Ladbaby met de nieuwe versie, getiteld ‘Food Aid’, dit jaar hit-geschiedenis gaat schrijven. Als ze ook dit jaar the Christmas #1 scoren, gaan ze the Beatles voorbij, die er ook vier scoorden, niet achter elkaar overigens. Volgende week vrijdag, even voor 7 uur, weten we het.

Het belangrijkste echter, is dat er veel geld binnenkomt voor de Trussel Trust én the Band Aid Trust. In de videoclip van ‘Food Aid’ doen allemaal look-a-likes mee, van Elton John tot Kylie Minogue. Maar wij dachten ook de echte Robbie Williams te zien.