vrijdag 5 juni 2015

Hitflits: Ancora herhaalt stunt van twee jaar geleden en scoort tweede #1-album

In 2013 enterde Ancora met Vrij Als De Wind de top van de Album Top 100. Twee jaar later lukt het de groep opnieuw, nu met Voorbij De Horizon. De formule is nagenoeg dezelfde gebleven, dus een aanstekelijke, hedendaagse mix van Shanty, Irish folk en pop. Daarnaast krijg je bij het album een DVD met alle clips, net als in 2013.
Een week geleden werd het eerste exemplaar van Voorbij De Horizon uitgereikt door zeebonk Michiel De Ruyter. De nep Michiel (niet acteur Frank Lammers uit de gelijknamige film) overhandigde het exemplaar op de Norderney, het voormalige Veronicazendschip, aan de heren van Ancora: Patrick Jongschaap, Harm Wolters en Martin Dams.
TOP 5

1. EW  Ancora: Voorbij De Horizon
2. EW  Simply Red: Big Love
3. EW  Florence & the Machine: How Big, How Blue, How Beautiful
4. EW  Jamie XX: In Colour
5. (2)   Mumford & Sons: Wilder Mind

Vorige week pakte Kenny B alsnog de eerste plaats met zijn gelijknamige album. Hij heeft daar echter kort van kunnen genieten, want deze week zakt het album naar de zesde plaats. Tevens bereikte Lobi Di Basi van Typhoon vorige week een nieuw hoogtepunt: #4. Deze week vinden we het album pas op #21 terug.

Over naar de overige eerste weeks noteringen:
#12 Melody Gardot: Currency Of Man
#13 Major Lazer: Peace Is The Mission
#25 Heather Nova: The Way It Feels
#28 Paradise Lost: The Plague Within
#31 Jason Derulo: Everything Is 4
#44 DIO: De Man
#50 Willie Nelson & Merle Haggard: Django And Jimmie
#54 Robin Gibb: Saved By The Bell – The Collectd Works Of Robin Gibb 1968 - 1970
#73 Helloween: My God-Given Right
#84 Collabro: Act Two
#90 Babymetal: Babymetal
#95 Sun Kil Moon: Universal Themes

Op #63 komt de geremasterde versie van Sticky Fingers van the Rolling Stones binnen. De originele versie stond in 1971 tien weken bovenaan de Hilversum III LP Top 10.

SINGLES

TOP 5

1. (1)   Kenny B: Parijs (achtste week op #1 en nu de grootste Surinaamse #1-hit)
2. (2)   Major Lazer feat. DJ Snake & Mø: Lean On (achtste week op #2)
3. (3)   Kygo feat. Parson James: Stole The Show
4. (4)   Wiz Khalifa feat. Charlie Puth: See You Again
5. (5)   Felix Jaehn feat. Jasmine Thompson: Ain’t Nobody (Loves Me Better)

Vorige week binnen op #58, deze week al op #10: ‘Terwijl Jullie Nog Bij Me Zijn’ van Ali B feat. Ruben Annink. Voor Ruben is het zijn eerste top 10-notering, Ali B mag zijn twaalfde top 10-hit bijschrijven.

De opvallendste stijgers:
#30 (53) Lil’ Kleine & Ronnie Flex: Drank & Drugs
#33 (54) Avicii: Waiting For Love
#46 (56) Nicky Jam & Enrique Iglesias: El Perdón
#52 (88) Madcon feat. Ray Dalton: Don’t Worry
#74 (83) the Common Linnets: We Don’t Make The Wind Blow
#65 (72) Christine and the Queens: Christine, stijging is te danken aan optreden dinsdag in RTL Late Night en Giel de ochtend daarop, waar ze een gouden plaat kreeg voor 'Christine'

Eurovisie Songfestival 2015

Vorige week kwamen vijf nummers uit de finale van het liedjesfestival binnen. Daarvan blijven er deze week nog maar twee over: Zweden, de winnaar en België, de nummer vier:
#31 (12) Mäns Zelmerlöw: Heroes
#48 (26) Loïc Nottet: Rhythm Inside
En daarmee kan de 60e editie van het Eurovisie Songfestival worden afgesloten, slechts twee weken na het festival. Dit keer zit er geen tweede ‘Euphoria’ in (Loreen won daarmee in 2012 het festival en scoorde er een wereldhit mee).

opnieuw Nederlands succes in Britse hitlijst

Haar succes begon in de Amerikaanse hitparade. Vervolgens waaide het over naar ons land en nu is Groot-Brittannië aan de beurt. Als alle voorspellingen uitkomen, scoort de 26-jarige Natalie la Rose, uit Amsterdam Zuidoost, dit weekend met ‘Somebody’ feat. Jeremih, haar eerste #1-hit in de Britse hitparade.
Nog twee dagen lang moet ze ‘Want To Want Me’ van Jason Derulo voorblijven en dan is ze de negentiende Nederlandse act met een Britse #1-hit! Bij ons kwam ‘Somebody’ niet hoger dan de 17e plaats (in mei), maar dat zou nu wel eens hoger uit kunnen komen als ze zondag de eerste plaats pakt in de Britse hitparade. Deze week blijft 'Somebody' op #19 staan. De opvolger ligt al klaar: 'Around The World' feat. Fetty Wap.

update 7-6-2015: geen #1-hit voor ‘Somebody’

Helaas is het Natalie la Rose niet gelukt om een #1-hit te scoren in de Britse hitparade. Zondag moest ze genoegen nemen met een tweede plaats (ook niet slecht!). ‘Want To Want Me’ van Jason Derulo blijft voor de tweede week het bestverkochte en gestreamde nummer in het Verenigd Koninkrijk.

De eerste weeks noteringen van deze week zijn de volgende:
#11 Dee: You
#50 Anouk: New Day
#64 Jessie J: Flashlight
#72 Disclosure feat. Gregory Porter: Holding On
#94 Martin Garrix & Tiësto: The Only Way Is Up

Tot zover deze Hitflits. Later deze middag vind je op de nieuwssite van 3FM de albumsnippers. En ergens dit weekend melden we ons met een nieuwe Megaman. Daarin onder andere 'Mag Ik Dan Bij Jou' van Claudia De Breij, dat op herhaling gaat op #95 en nu voor de 52e week genoteerd staat.

dinsdag 2 juni 2015

Megaman bij week 22 – 30 mei 2015

Kenny B evenaart Damaru

En verder in deze Megaman:
-          Eurovisiefinale levert 5 hits op
-          Avicii introduceert 360 graden videoclip
-          Tranen Ali B roeren ook tv-kijkers
-          Madcon maakt zich geen zorgen (meer)

Hij moest een weekje langer opwachten, maar deze week maakt Kenny B alsnog zijn dubbelslag. Je leest er alles over in de albumsnippers op de nieuwssite van 3FM.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Kenny B evenaart Damaru

#1 Kenny B: Parijs   *** zevende week op #1 ***

Meer dan 7 miljoen keer is ‘Parijs’ van Kenny B gestreamd en zeven weken staat het nummer nu bovenaan de Single Top 100. ‘Parijs ‘ is nu de grootste Nederlandstalige #1-hit sinds ‘Mi Rowsu (Tuintje In Mijn Hart)’ van Damaru & Jan Smit dat in 2009 ook zeven weken bovenaan stond en evenaart daarmee de grootste #1-hit van een Surinaamse artiest.

Van de deelnemers aan het Eurovisie Songfestival heeft Kenny B geen gevaar meer te duchten, want ‘Heroes’ van winnaar Måns Zelmerlöw komt slechts binnen op de twaalfde plaats en maakt geen kans meer op een hogere notering. Ook ‘Terwijl Jullie Nog Bij Me Zijn’ van Ali B feat; Ruben Annink (binnen op #58 en volgende week top 10) vormt geen echte bedreiging. Wat overblijft is ‘Lean On’, de voormalige #1 van Major Lazer & DJ Snake feat. MØ (al zeven weken op #2). Of een nummer dat nu nog niet in de lijst staat, maar dan moet je wel heel veel gedownload zijn en/of gestreamd! Vrijdag weten we het!

Eurovisiefinale levert 5 hits op

Een record aantal van 27 landen deed dit jaar mee aan het Eurovisie Songfestival in Wenen, Oostenrijk. Vanaf het begin waren Rusland en Zweden de grote favorieten. Tijdens de eerste en tweede halve finale eindigden beiden dan ook op de eerste plaats. En uiteindelijk bepaalden zij wie er met de winst ging strijken tijdens de finale op zaterdag 23 mei 2015. Twee landen kregen helemaal geen punten: Duitsland en gastland Oostenrijk.
In 2014 haalden zeven Eurovisienummers de Single Top 100. Dit jaar zijn het er vijf, waaronder bijna de volledige top 5. Alleen ‘Grande Amore’ van il Volo, de Italiaanse inzending die derde eindigde, heeft de lijst net niet gehaald. Hier volgen ze alle vijf, waarvoor het tevens de hoogste plaats is.

Måns Zelmerlöw maakt favorietenstatus waar

#12 Måns Zelmerlöw: Heroes         *** hoogste eerste weeks ***

21 landen hadden gestemd en nog steeds was de Russische Polina Gagarina met ‘A Million Voices’ het populairste liedje van het Eurovisie Songfestival 2015. Vervolgens gaf het Verenigd Koninkrijk de punten en nam de Zweed Måns Zelmerlöw met zijn nummer ‘Heroes’, met slechts één punt verschil, de leiding over. Toen 36 landen hadden gestemd was zijn voorsprong zo groot (328 om 274), dat de overwinning hem niet meer kon ontgaan, waarop de organisatie hem alvast als winnaar uitriep. De vier landen die daarna nog volgden zorgen er voor dat het overwicht alleen maar groter werd: 365 om 303 punten.

Het verloop van de stemmen was dus spannend, ook al zijn we daarin natuurlijk gemanipuleerd. Immers bij de organisatie, waar alle stemmen van de landen binnenkomen, wisten ze al lang wie het festival ging winnen. Zij bepalen dan ook de volgorde waarin de stemmen worden gegeven om het nog een beetje spannend te houden. De echte kenners wisten het natuurlijk al lang dat Zweden, de grote favoriet dit jaar, zou winnen. Tijdens de tweede halve finale sleepte ‘Heroes’ de meeste punten in de wacht: 217.

drie keer is scheepsrecht

Voor Måns Zelmerlöw (Lund, 13 juni 1986) was het winnen van het Eurovisie Songfestival een droom die uitkwam. Twee keer eerder deed hij mee aan Melodifestivalen, de Zweedse voorronde. In 2007 eindigde hij als derde en in 2009 werd hij vierde. Dit jaar waagde hij het er weer op en met succes. Niet alleen werd hij dit keer wel voor Zweden uitgevaardigd, hij won het festival ook nog eens, waarmee Zweden de zesde overwinning binnenhaalt. De zevende zit er de komende jaren ook wel in en dan staat Zweden op gelijke hoogte met Ierland, dat zeven keer het Eurovisie Songfestival won.

pesten

‘Heroes’ is een sterk lied, maar het oog wil ook wat. En dus bracht Måns Zelmerlöw een knappe choreografie die synchroon liep met een animatie. Het poppetje is niet lukraak gekozen, maar is zijn alter ego toen hij tien jaar was. Måns: “Er was een pestkop die mijn vrienden tegen me opzette. Toen kwam er een nieuwe jongen die mij zag als het buitenbeentje en zich over mij ontfermde.” Måns heeft niets aan het toeval overgelaten, want niet minder dan drie maanden had hij op de choreografie geoefend! Deze week verschijnt zijn album
Perfectly Damaged.

België scoort hoogste plaats in 12 jaar

#26 Loïc Nottet: Rhythm Inside

De laatste vier jaar wist België niet echt te imponeren op het liedjesfestival. Met uitzondering van ‘Love Kills’ van Roberto Bellarosa (winnaar The Voice Belgique, de Waalse Voice en twaalfde in 2013), haalde geen inzending meer de finale. In 2010 imponeerde Tom Dice met het zelfgeschreven ‘Me And My Guitar’, waarmee hij zesde werd en bij ons tot #30 kwam. 
Op #26, vier plaatsen hoger, start Loïc Nottet met ‘Rhythm Inside’, dat op het festival op de vierde plaats eindigde. Loïc Edward Nottet (Courcelles, 10 april 1996) werd in 2014 tweede bij The Voice Belgique, achter Laurent Pagna. RTBF, de Franstalige omroep in België, vaardigde Nottet dit jaar af voor het festival, waar hij eindigde als vierde. De hoogste plaats in 12 jaar, sinds ‘Sanomi’ van Urban Tred dat in 2003 tweede eindigde.

‘Rhythm Inside’ schreef Nottet samen met de Amerikaanse Beverly Jo Scott. Zij belandde in 1982 in Brussel en sindsdien schrijft ze voor diverse Belgische artiesten, de laatste jaren voor Triggerfinger en Stan Van Samang.

Australië verrast op jubilerend festival

#71 Guy Sebastian: Tonight Again

Een Europees muziekfestival, maar met een Australische deelnemer. Hoe kan dat? Heel simpel: het was de 60e editie van het Eurovisie Songfestival en Australiërs zijn al jaren fan van het festival en volgen het ’s nachts (!). En dus mochten ze een keertje meedoen, met vooraf de mededeling dat mocht Australië winnen, het festival niet het jaar daarop naar dat continent zou verhuizen, maar gewoon in Europa wordt gehouden en door één of meerdere  landen wordt georganiseerd.

Lange tijd was ‘Together Again’ van Guy Sebastian één van de favorieten voor de overwinning. Uiteindelijk moet hij genoegen nemen met een vijfde plaats en is hij in Australië als een held ontvangen. Guy Theodore Sebastian (Klang, Maleisië, 26 oktober 1981), heeft een Maleisië vader en een Britse moeder. In 1988 migreerde de familie naar Australië. Guy leerde viool spelen en later ook gitaar, piano en drums. In 2003 won hij de allereerste editie van Australian Idol. Sindsdien scoort hij daar de ene na de andere hit. Zijn debuutsingle ‘Angles Brought Me Here’ was het bestverkochte nummer van de Zeroes. De totale verkoop van zijn singles staat daar op meer dan 3,7 miljoen stuks.

Elina Born durfde niet te reageren op Facebook-verzoek

#73 Elina Born & Stig Rästa: Goodbye To Yesterday

Met uitzondering van 1995, doet Estland sinds 1994 mee aan het Eurovisie Songfestival. In 2001 sleepten Tanel Padar & Dave Benton met ‘Everybody’ zelfs de overwinning in de wacht. Sindsdien haalde het land zeven keer de finale niet en zeven keer wel. Daaronder zaten vier top 10-noteringen, dus als het land de finale haalt, komt het ook ver. Zo ook ‘Goodbye To Yesterday’ van Elina Born & Stig Rästa, dat dit jaar als zevende eindigde.

Stig Rästa (Tallinn, 24 februari 1980) schreef ‘Goodbye To Yesterday’ al in 2013, maar nam het nummer nooit op. In 2014 zag hij op YouTube een filmpje van Elina Born, waarin ze ‘Cruz’ zong van Christina Aguilera. Daarop zette hij een berichtje op haar Facebook met het verzoek om het nummer met hem op te nemen. Het duurde een paar dagen eer ze daarop reageerde, want ze was helemaal van de kaart.
Elina Born (Lehtse, 29 juni 1994), deed in 2003 met ‘Enough’ mee aan de Letse voorronde en eindigde op de achtste plaats. Voor Stig was het de vijfde keer dat hij met een zelfgeschreven liedje meedeed aan de voorronden en nu dus met succes.

Polina Gagarina waande zich lange tijd winnares

#99 Polina Gagarina: A Million Voices

Bij ons net nog binnen op #99, maar tijdens het festival stond ‘A Million Voices’ van Polina Gagarina lange tijd bovenaan. Uiteindelijk liep Måns Zelmerlöw met ‘Heroes’ met de winst weg en won Zweden het festival. Polina Sergejevna Gagarina (Moskou, 27 maart 1987), bracht een groot deel van haar jeugd door in Griekenland, omdat haar moeder daar optrad als  balletdanseres. In 2003 won ze de Russische zangwedstrijd Fabrika Zvjozd. Ze is afgestudeerd in pop en jazzmuziek en theater. ‘A Million Voices’ is geschreven door een team bestaande uit twee Russen, twee Zweden en een Australiër, die woont in Berlijn.

‘Walk Along’ verdwenen

Trijntje Oosterhuis: Walk Along    *** uit de lijst gevallen ***

Vorige week ging ‘Walk Along’ van Trijntje Oosterhuis nog op herhaling op #56. Dat blijkt echter maar voor één week te zijn, want deze week is het nummer uit de Single Top 100 verdwenen. Niet vreemd, omdat het liedje de eerste halve finale niet had overleefd. Met een zevende plaats (in december 2014), is ‘Walk Along’ onze slechts presterende Eurovisie-inzending sinds ‘Young Heart Belongs To Me’ van Hind dat in 2008 een zestiende plaats  bereikte en ook niet de finale haalde. Na 2008 behaalden vijf acts de eerste plaats en eentje de tweede plaats.

Avicii introduceert 360 graden videoclip

#54 Avicii: Waiting For Love

Na ‘The Days’ (#16 in 2014) en ‘The Nights’ (#20 eerder dit jaar), is ‘Waiting For Love’ de derde single van Stories, het tweede, nog uit te brengen album van de Zweedse dj/producer Avicii. De gelijknamige wereldtournee is al op 27 februari gestart in Auckland, Nieuw-Zeeland en brengt hem op 13 juni naar Pinkpop in Landgraaf. Of Martin Garrix daar ook zal zijn, met wie Avicii ‘Waiting For Love’ maakte, is nog maar de vraag.

Zoals gebruikelijk krijgt de vocalist op nummers van Avicii geen credit. Dat zijn vaak onbekende artiesten. Avicii redeneert dat mensen anders een nummer zouden kopen omdat een beroemde zanger(es) het zingt. Nu kopen ze het omdat het een goed nummer is. Een uitzondering op de onbekende artiesten, was ‘The Days’, gezongen door Robbie Williams.

Na Aloe Blacc (‘Wake Me Up!’), Dan Tyminksi (‘Hey Brother’), Audra Mae (‘Addicted To You’) en Ras Furlong (‘The Nights’), mag op ‘Waiting For Love’ een zekere Simon John Aldred schitteren. Aldred (41) is de zanger van de Britse indieband Cherry Ghost, dat sinds de start in 2005, drie albums heeft uitgebracht. In 2013 bracht Aldred onder de naam Out Cold het album Invasion Of Love uit. Maar hij is nog beter bekend als de schrijver van het nummer ‘People Help The People’, dat twee keer een notering kreeg. Door Birdy (#5 in 2012) en door Anne Keizer (#21 in 2013).

twee videoclips

Bij ‘Waiting For Love’ zijn twee videoclips gemaakt. De eerste, een animatie met een hond die op zoek gaat naar zijn baasje, een militair. De hond gaat door weer en wind, trotseert het oorlogsgebied en vindt zijn gewonde baasje. Voor de tweede videoclip is gebruik gemaakt van YouTube’s interactieve 360 graden video, gemaakt door Kurt Hugo Schneider, waarin Avicii zelf ook even is te zien. Op bepaalde platformen kun je een clip dan 360 graden bekijken.

Tranen Ali B roeren ook tv-kijkers

#58 Ali B feat. Ruben Annink: Terwijl Jullie Nog Bij Me Zijn

Tijdens de laatste uitzending van De Wereld Draait Door van dit seizoen, stond het album Lobi Di Basi van huisband Typhoon centraal: ‘Liefde is de baas’. Naast andere tafelheren en dames was Ali B gevraagd of hij iets wilde vertellen over het thema. Ali: “Liefde is pas echt de baas als het pijn doet en daar heb ik een liedje over geschreven.” Dat bleek ‘Terwijl JullieNog Bij Me Zijn’ voor zijn zoontjes Omar (3) en Amin (6) te zijn met de strekking ‘Ik mis je nu al terwijl ze er nog zijn.’ Al tijdens het vertellen over het lied, schoot Ali vol en dat gebeurde ook een paar keer tijdens het liedje.
Het liedje is voor Ali een persoonlijke uitlaatklep, waarin ook het overlijden van zijn vader, in april, langs komt. Ali was dan ook niet van plan om er mee naar buiten te treden en het zeker niet uit te brengen. Maar ook in de studio hielden mensen het niet droog en zo verging het talloze kijkers. De roep om het nummer werd alsmaar groter en na de Pinksteren besloot Ali het nummer alsnog op te nemen en uit te brengen, want veel mensen herkenden veel in het nummer.

Tijdens de uitzending werd Ali begeleid door Ruben Annink op gitaar, die ook het refrein zong. Slechts een paar uur voor de uitzending, toen Ali het liedje met de redactie besprak, en vond dat er een zanger bij moest komen, werd Ruben gebeld. In de resterende tijd heeft hij daarop het liedje zich eigen gemaakt.

Ruben Annink, geboren in Haarlem, is met zijn zestien jaar de jongste deelnemer aan de vierde editie van De Beste Singer-songWriter van Nederland (DBSSW). Ruben speelt al vanaf zijn zevende gitaar. Na een tip van zijn docent Alfred van der Linden van de Nederlandse Pop Academie in Utrecht, waaraan hij studeert, gaf Ruben zich op voor DBSSW.

Voor DBSSW deed hij mee aan een andere talentenjacht: the Voice Kids, waar hij nu enorm spijt van heeft. Op 18 mei haalde Ruben met vijf anderen de finale, die gewonnen werd door de Vlaamse Anne Rune.

magie verdwenen

De emotionele lading die ‘Terwijl Jullie Nog Bij Me Zijn’ van Ali B feat. Ruben Annink had op vrijdag 24 mei, in De Wereld Draait Door, is op de opnieuw ingezongen versie gedeeltelijk verdwenen.

Iets soortgelijks gebeurde bij ‘Candle In The Wind 1997’ van Elton John, dat hij voor het eerst zong tijdens de herdenkingsdienst na het overlijden van Lady Di. Dat riep zoveel emoties los, waarop Elton John samen met producer George Martin de studio indook en het nummer opnieuw inzong. Het succes was er niet minder om: met 33 miljoen stuks werd het nummer de bestverkochte single allertijden. Toen nog alleen op cd-single en cassettesingle!

Madcon maakt zich geen zorgen (meer)

#88 Madcon feat. Ray Dalton: Don’t Worry

Twee hits scoorde het Noorse Madcon: ‘Beggin’’ (#1 in 2008, pas de tweede Noorse #1) en ‘Glow’ (#59 in 2010, dankzij hun optreden als interval act tijdens het Eurovisie Songfestival in Oslo). ‘Freaky Like Me’ feat. Ameerah, mede geproduceerd door Tjeerd Oosterhuis, is in 2010 aan ons land voorbij gegaan, maar was in eigen land meervoudig platina.

Madcon dat staat voor Mad Conspiracy, wordt gevormd door Tshawe Baqwa en Yosef Wolde-Mariam. Tshawe komt uit Zuid-Afrika, Yosef uit Eritrea. Hun ouders zijn politiek vluchteling en kozen voor Noorwegen. Met Madcon begonnen de twee in 1992, hun doorbraak kwam in 2004 met het album It’s All A Madcon, waarvoor ze een Noorse Grammy award kregen.

Drie jaar later volgde het album So Dark The Con Of Man, dat in Noorwegen in drie dagen tijd de platina status haalde. In datzelfde jaar won Tshawe de Noorse versie van Dancing with the stars. In 2013 verscheen het voorlaatste album Icon, tevens hun eerste #1-album in eigen land. 
Op ‘Don’t Worry’, platina in Noorwegen, krijgt Madcon hulp van een oude bekende, Ray Dalton. Hem kennen we nog van ‘Can’t Hold Us van Macklemore & Ryan Lewis (#5 in 2013). Overigens is de making of de videoclip bij 'Don't Worry' ook vermakelijk om naar te kijken.