vrijdag 12 april 2013

Hitflits: musical Sister act levert #1-album; Nederland eerste land met #1 voor Blurred lines

Na negen jaar staat er weer een musical van een Nederlandse cast bovenaan de Album Top 100. In 2004 was het ‘Mamma Mia!’ dat tevens de allereerste Nederlandstalige musical was dat #1 kwam. Nu is het ‘Sister act’, naar de gelijknamige film uit 1992 met in de hoofdrol Whoopi Goldberg. In 2009 werd de film als basis genomen voor een musical en sinds 3 maart is er ook een Nederlandse versie, die te zien is in het AFAS Circustheater Den Haag.
De muziek op het album ‘Sister act’ is van de Amerikaanse componist Alan Menken (Disney films, maar ook muziek van onder andere ‘The little mermaid’). Martine Bijl vertaalde de teksten van de eveneens Amerikaanse Glenn Slater (ook ‘The little mermaid’). Bijl vertaalde al eerder musicals, waaronder The lion king’, ‘The Wiz’ en vrij recent ‘The little mermaid’. De liedjes op het castalbum van ‘Sister act’ zijn live opgenomen en worden gezongen door onder anderen Simone Kleinsma, Stanley Burleson en Caroline Dijkhuizen.

TOP 3

1 E.W. Het Nederlandse cast album: Sister act
2  (3)   Racoon: The singles collection
3  (76) André Rieu: Rieu Royale

‘Breaking the rules’ van Mainstreet, de #1 van vorige week, heeft een flinke duikeling gemaakt naar de tiende plaats. Zo’n val vanaf de eerste plaats is niet meer gemaakt sinds ‘Xandre in concert’ van Xander de Buisonjé, dat zelfs naar #17 zakte in de tweede week.

En wat gebeurt er verder in de Album Top 100? ‘Beyond hell above heaven’, het voorlaatste studioalbum van Volbeat, de Deense metalband, bereikte in 2010 al de achtste plaats. ‘Outlaw gentlemen & shady ladies’ doet het nog beter en komt binnen op de vierde plaats. Op het album speelt de Amerikaanse lead gitarist Rob Caggiano, voorheen van Anthrax, voor het eerst mee. Caggiano heeft het album samen met Jacob Hanssen geproduceerd.

Afgelopen maandag was hij bij Giel Beelen te gast, diezelfde avond in De Wereld Draait Door en later op de avond zond de NTR een documentaire over hem uit in ‘Het uur van de wolf’. We kunnen dus wel zeggen dat Charles Bradley, want over hem hebben we het, goed in de spotlights staat. Het gevolg is dat ‘Victim of love’, het tweede album van deze 64-jarige soulzanger, in de tweede week stijgt van 37 naar #9. In juli staat Bradley op North Sea Jazz.

Het restant eerste weeks noteringen is als volgt:
#7 John de Bever: Vaarwel alle zorgen NL, zevende album opgenomen in de studio van Laurens van Wessel, die ook samenwerkt met Frans Bauer. Hoogste notering tot nu toe was #44 voor ‘Geef je over aan de liefde’ uit 2009.

#18 Paramore: Paramore, vierde studioalbum van Amerikaanse rockband uit Franklin, Tennessee, opgenomen in het najaar van 2012 in drie studio’s in Los Angeles. Aanstaande zondag zal het album hun eerste #1 worden in de Britse albumlijst
#32 James Blake: Overgrown
#37 Torr Florim & Roos Rebergen: Tweede speeldoos NL, vervolg op ‘De speeldoos’ uit 2009 (#51)
#38 Soul sister dance revolution: Playground kids NL
#39 New kids on the block: 10, eerste notering sinds ‘No more games (the remix album)’ uit 1990 (#27 begin 1991)
#47 Stone sour: House of gold & bones
#52 Tessa Rose Jackson: Songs from the sandbox NL (nou ja half Brits)
#53 Kurt Vile: Wakin on a pretty daze, Amerikaanse singer-songwriter, ex-The war on drugs

Op #77 gaat ‘The last waltz’ van the Band uit 1978 op herhaling. Destijds stond de elpee (!) 13 weken genoteerd met als hoogste notering #13. Sinds deze week is er ‘Collected’, een verzameling van 3 cd’s, 2 met muziek van the Band zelf en eentje met solomateriaal van de leden. De box, inclusief een DVD, is samengesteld door Leo Blokhuis naar aanleiding van diens theatertournee ‘The Band: Music from Big Pink to The last waltz. ‘Collected’ komt binnen op #61

#63 Veils: Time stays we go, vierde album, na 4 jaar, van Britse rockband
#67 Knife: Shaking the habitual, Zweeds electronicaduo bestaande uit zus Karin Andersson en broer Olaf Dreijer
#83 Ibrahim Maalouf: Wind, vierde album van trompetspeler uit Beirut, Libanon
#87 Bombino: Nomad, tweede album van Omara Moctar, muzikant uit Niger

SINGLES

We hadden het al een beetje voorspeld: ‘Blurred lines’ van Robin Thicke feat. T.I. & Pharrell is de nieuwe #1 in de Single Top 100. Het nummer stijgt van de vijfde naar de eerste plaats en betekent voor alle artiesten hun eerste #1-hit. Van de drie artiesten kwam Robin Thicke het verst: #5 in 2003 met ‘When I get you alone’ (als Thicke). Pharrell kwam in 2005 tot #7, toen hij meedeed op ‘Drop it like it’s hot’ van Snoop dogg. En voor T.I. is het helemaal feest, want ‘Blurred lines’ is zijn eerste top 10-notering! Zijn hoogste notering was #13 voor ‘Soldier’ van Destiny’s child and Lil Wayne in 2005, tevens zijn eerste hitsingle. Nederland is het eerste land waar ‘Blurred lines’ #1 komt.

TOP 3

1  (5)   Robin Thicke feat. T.I. & Pharrell: Blurred lines
2 E.W. Armin van Buuren feat. Trevor Guthrie: This is what it feels like
3  (2)   René Froger: Daar sta je dan 2013 (waar zijn al je vrienden)

Na twee weken bovenaan, zakt ‘Sonnentanz’ van Klangkarussel naar de vierde plaats. Nieuw bij de bovenste tien is ‘Langzaam wordt het zomer’ van het duo Monique Smit & Tim Douwsma dat in de derde week van 14 naar #10. Het scoort daarmee drie plaatsen beter als ‘Éen zomeravond met jou’ uit 2011.

Wat een hilarisch optreden tot gevolg kan hebben blijkt deze week uit de sprong die ‘It’s a beautiful day’ van Michael Bublé maakt. Het nummer zakte vorige week van 64 naar #70, maar nadat Bublé zich van zijn humoristische kant liet zien én horen in ‘Langs de Leeuw’, afgelopen zaterdag (maar drie dagen daarvoor opgenomen), stijgt het nummer naar de 29e  plaats. Het is zijn grootste hit sinds ‘Haven’t met you yet’ (#16 in 2009). Vandaag verschijnt ‘To be loved’, zijn achtste studioalbum, dat volgende week hoge ogen gaat gooien in de Album Top 100.

Het restant eerste weeks noteringen van deze week:
#13 Gebroeders Ko: Koning pils NL
#22 Jim Bakkum: Zo stil NL (uit ‘The passion’)
#25 Toppers: 1001 nacht NL, Nederlandse versie van ‘C’est la vie’ van Khaled (#92 in 2012)
#55 Jaman: Spoken bestaan niet NL
#63 Showtek: Slow down (Anthem Emporium 2013) NL
#83 Nicki Minaj feat. Lil Wayne: High school
#84 Anita Meijer: Laat me nu toch niet alleen NL (uit ‘The passion’)
#86 Phillip Phillips: Home
#91 DJ Antoine: Bella vita
#93 Avril Lavigne: Heres to never growing up
#97 Bridgit Mendler: Ready or not
#99 Krystl: Circles NL, komende week Megahit op 3FM

Nog meer achtergronden bij de albums staan iedere zaterdagmiddag op de nieuwssite van 3FM. De volledige hitlijsten staan op Dutch Charts. En na het weekend is er weer een nieuwe Megaman.

zondag 7 april 2013

Megaman bij week 14 – 6 april 2013

Klangkarussel kan nog één week genieten van de eerste plaats.

En verder in deze Megaman:
Videoclip van Opposites (nog) niet geweerd op YouTube, Django Wagner is niet de nieuwe volkszanger, Chris Brown brengt eerbetoon aan Michael Jackson, Niels Geusebroek maakt gewoon wat hij zelf erg mooi vind en Mainstreet doet voorprogramma van hun voorbeeld Justin Bieber. Dat en meer over eerste weeks en/of bijzondere noteringen in de Single Top 100 van deze week.

Daarnaast kun je de achtergronden bij de albumnoteringen lezen op de nieuwsstite van 3FM en staan de volledige lijsten weer op Dutch Charts. Vrijdagmiddag zijn we er weer met een nieuwe Hitflits en misschien wel met twee nieuwe lijstaanvoerders.

Laatste week voor Klangkarussel

Klangkarussel: Sonnentanz (1)       *** tweede week op #1 ***

In de tweede week dat ‘Sonnentanz’ van Klangkarussel bovenaan de Single Top 100 staat, is de voorsprong vergroot van 5 naar 20%. Het zal echter onvoldoende zijn om de aanval die  Robin Thicke feat. T.I. + Pharrell met ‘Blurred lines’ hebben ingezet, te weerstaan. En dus mogen Tobias Rieser en Adrian Held, alias Klangkarussel, nog één weekje genieten van die eerste plaats. Tenslotte hebben ze er zelf ook niet zoveel moeite voor gedaan, door uit samples het nummer samen te stellen!

Overigens moeten we even een correctie doen op de lijst van instrumentale #1-hits. Vergeten daarin was ‘Freefall’ van Jeckyll & Hyde, dat op 5 en 12 mei 2007 bovenaan de Single Top 100 stond. En daarmee komt het aantal instrumentale #1-hits op 14. Vorige week waren we net terug van een heerlijk ski-avontuur in Frankrijk en hadden alle hits nog niet op een rijtje. Gelukkig Harry wel, waarvoor dank!

Videoclip Opposites (nog) niet geweerd op YouTube

Opposites feat. Mr. Probz: Sukkel voor de liefde (10)     *** hoogste eerste weeks ***

YouTube heeft de ‘unrated version’ van ‘Blurred lines’ van Robin Thicke feat. T.I. + Pharrell van de site gehaald. De clip, waarin drie modellen half naakt rond huppelen, is verwijderd wegens ‘een schending van het beleid op het gebied van naakthied of seksuele inhoud’. Dan hebben ze daar vast de clip bij ‘Sukkel voor de liefde’ van Opposites feat. Mr. Probz nog niet gezien. Daarin gebeuren nog veel meer zaken die de ‘gevoelige YouTube-kijker’ niet aankan!

nu echt nieuw album

‘Sukkel voor de liefde’ is inmiddels na ‘Slapeloze nachten’ (#2) en ‘Hey DJ’ (#21), beide in 2012, het derde nummer van het nieuwe album van Opposites. Lange tijd kondenTwan van Steenhoven en Willem de Bruin niet zeggen wanneer dat album er aan zou komen. Maar tijdens de presentatie van de single meldden ze aan Giel Beelen dat het 10 mei is. Dus daar kunnen ze nu niet meer onderuit! Dat is twee maanden voordat het duo, op zaterdag 15 juni, Pinkpop aandoet voor een optreden.

graffiti

Op ‘Sukkel voor de liefde’ krijgen the Opposites hulp van Mr. Probz, wiens echte naam Dennis Princewell Stehr luidt. Dennis, geboren op 15 mei 1984 in Amsterdam, hield zich op jonge leeftijd bezig met graffiti en schreef teksten naar wat hij dagelijks meemaakte. Hij maakte deel uit van de rapformatie Most official en Traumashop. Daarnaast werkte Probz ook met Amerikaanse hiphop artiesten. Verder was hij te zien in de film ‘Bolletjes blues’, de eerste Nederlandse hiphopfilm. In  2010 scoorde hij een hit samen met Kleine Viezerik en het nummer ‘Meisje luister’ (#93). Momenteel werkt Probz aan zijn eerste album ‘The treatment’.

Django Wagner is niet de nieuwe volkszanger

Django Wagner: Dat ene moment (35)

Tijdens optredens bleek dat het nummer ‘Dat ene moment’ van Django Wagner een populair nummer was. Fans drongen dan ook aan het op single uit te brengen, en daar kan een artiest natuurlijk geen nee tegen zeggen. Het nummer is de veertiende hit voor Wagner, die al vier top 10-noteringen op zijn naam zette.

Vlaanderen

Nu Nederland verovert is, volgt Vlaanderen. Samen met het daar bekende accordeonduo the Sunsets, heeft Django Wagner zijn nummer ‘Die mooie ogen (hebben mij bedrogen)’ (#15 in 2011) in een nieuw jasje gestoken. Het nummer staat op het album ‘Accordeon toppers‘ van the Sunsets dat daar in maart is uitgebracht. In het verleden bracht het duo ook al nummers uit met Frans Bauer en dat heeft hem geen windeieren opgeleverd!

cover

‘Dat ene moment’ van Django Wagner is geen eigen nummer, maar een cover van André Hazes. Het nummer staat op zijn album ‘Alleen met jou’ uit 1985, waar ook de twee hitsingles ‘Al jouw woorden zijn te veel’ (#10) en ‘Morgen ben ik thuis’ (#21) vanaf kwamen.

meezingfestijn

Het is dit jaar negen jaar geleden dat André Hazes overleed. Maar de muziek van hem is populairder dan ooit. Dat blijkt wel uit het succes van de musical ‘Hij gelooft in mij’, waarin acteur/zanger Martijn Fischer de volkszanger vertolkt. Daarnaast waren de twee concerten van het jaarlijkse Hazes-meezingfestijn in het Ziggo Dome in Amsterdam op 15 en 16 juni, in no-time uitverkocht en dus is er een derde aan toegevoegd, op zondagmiddag 16 juni.

nieuwe volkszanger

Aan het meezingfestival werken zo’n 30 Nederlandse artiesten mee, waaronder Trijntje Oosterhuis, André van Duin, Jeroen van der Boom, Willeke Alberti, Leona Philippo, Peter Beense, Chantal Janzen en Martijn Fischer. Het hele gebeuren wordt gepresenteerd door de kinderen van Hazes, Roxeanne en Dré Hazes Jr. Zijn kinderen zijn ook betrokken bij het SBS6 programma ‘Bloed, zweet en tranen’, een zoektocht niet naar de nieuwe Hazes, maar naar een nieuwe volkszanger. Zeker is dat het Django Wagner niet is, want hij doet niet mee!

André Rieu past Engelse wals aan voor onze koning

André Rieu: Kroningswals (59)

Toen André Rieu op verzoek van de Engelsen voor hun koningin, de ‘Coronation waltz’ had gecomponeerd, dacht hij direct ook aan onze toekomstige Koning Willem Alexander en Koningin Màxima Zorreguieta. Hij schreef daarop ook de ‘Kroningswals’, nog voordat bekend werd wanneer de twee zullen aantreden.

Voor de wals van de Engelsen had Rieu, samen met Frank Stijns, violist in zijn orkest, die ook piano speelt, ruim een week nodig. De ‘Kroningswals’ hadden de twee binnen een uur klaar. Het nummer is een medley van de volgende herkenbare oer hollandse melodieën:
(1) In naam van Oranje doe open de poort (ook wel bekend als ‘Een liedje van Koppestok, den veerman’, geschreven door Abraham Schooleman in 1872)

Het lied verhaalt de herinname van het stadje Den Briel (het huidige Brielle) in Zuid-Holland (Nederland) door de Watergeuzen onder leiding van Lumey op 1 april 1572. Schooleman schreef het voor de herdenking, 300 jaar later, in 1872.

(2) Oranje boven, leve de koningin. De oorsprong van het lied ligt aan het eind van de  negentiende eeuw, toen Emma koningin van Nederland werd. Eerder dit jaar heeft André van Duin, met het oog op de troonwisseling, een nieuwe versie gemaakt, getiteld ‘Oranje boven, leve de koning én Máxima’.

Het ‘Oranje boven’ verwijst naar de Nederlandse driekleur oranje-wit-blauw, ontstaan rond 1630 tijdens de Tachtigjarige oorlog met Spanje. ‘Oranje boven’ verwees zowel naar de vlag als naar Prins Willem van Oranje, de leider van de Watergeuzen. De Nederlandse driekleur werd een symbool van vrijheid en bleef dat ook toen de kleur oranje van de vlag later in rood veranderde

(3) De Zilvervloot (Piet Hein), lied uit 1844 geschreven door J.J. Viotta (muziek) en J.P. Heije (tekst).
Dit lied werd geschreven als eerbetoon aan Piet Hein, commandant van de West-Indische Compagnie, die in 1628 de Spaanse zilvervloot (een konvooi van schepen waarin kostbaarheden van de Spaanse koloniën in Amerika werden verscheept naar Spanje) veroverde.

(4) Wij houden van Oranje. De oorsprong hiervan is een traditioneel nieuwjaarslied uit 1788: ‘Auld lang syne’, van de Schotse dichter Robert Burns. Daarvoor werd een andere melodie gebruikt, van The Duke Of Bucclugh (1687).
De tekst ‘Wij houden van oranje’stamt uit 1988 en is van Hans van Hemert. Hij schreef het voor het EK voetbal 1988 en bood het Willeke Alberti aan. Zij weigerde omdat ze net getrouwd was met Søren Lerby, de Deense voetballer. Vervolgens nam André Hazes het nummer op, samen met het Nederlands Elftal. Toen het elftal kampioen werd stond het nummer drie weken op de eerste plaats. Kijken hoe hoog Rieu komt met de ‘Kroningswals’.

Koningsbal

Toen Rieu in De Wereld Draait Door bekend maakte dat hij de ‘Kroningswals’ had geschreven, werd hij een tijdje later door Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam, benaderd om samen met zijn Johann Strauß Orchestra te komen spelen op het Koningsbal, 30 april op het Museumplein in Amsterdam, dat voor één keer het Oranjeplein is gedoopt.

3x André

Op 30 april zal Rieu niet de enige André zijn, want onder het motto ‘het koningsbal met de drie André’s’ (een idee van Joop van den Ende), staan er nog twee andere André’s op het plein. De ene is André van Duin die ‘Oranje boven’ zal zingen. De andere is acteur Marijn Fischer in de rol van André Hazes die hij speelt in de musical ‘Hij gelooft in mij’. Fischer/Hazes zal het nummer ‘Zij gelooft in mij’ zingen. Daarnaast zal Rieu het nummer ‘Time to say goodbye’ spelen, als eerbetoon aan de dan afgetreden koningin Beatrix en ‘Don’t cry for me Argentina’ voor Máxima. Het koningsbal eindigt met ‘You’l never walk alone’.

Album

Speciaal voor het kroningspaar heeft Rieu ook nog een album samengesteld met walsen, getiteld ‘Rieu royale’, dat deze week binnenkomt in de Album Top 100 op #76. Bescheiden, maar dat gaat de komende tijd wel veranderen als we dichter bij 30 april komen. Van het album zijn op voorhand al 25.000 exemplaren besteld, goed voor goud dus.

Koningslied

Naast het ‘Kroningslied’ komt er ook nog een nationaal Koningslied. De melodie is geschreven door John Ewbank en iedereen mag tekstbijdragen leveren. Radio 2 heeft daar de afgelopen week een speciale lijn voor geopend. Ewbank zegt het nummer al in 2005 te hebben geschreven. Hij had het nummer al die jaren liggen, maar het was ‘te groots’ voor Marco Borsato voor wie hij veel nummers schrijft. Afgelopen vrijdag hebben de twee een start gemaakt met het lied.

bedanklied

Tenslotte werkt Eric van Tijn samen met Jochem Fluitsma, waarmee hij in 1996 de #1-hit ’15 miljoen mensen’ scoorde, aan een nieuwe tekst. De nieuwe versie is een initiatief van RTL Boulevard, en wordt aanstaande dinsdag opgenomen met een keur van artiesten waaronder René Froger, Willeke Alberti, Frans Bauer, Josje Huisman, Ralf Mackenbach, Edwin Evers en Najib Amhali. De opbrengst gaat naar het Prinses Beatrix Fonds, waarvan Beatrix de beschermvrouwe is.

Chris Brown brengt eerbetoon aan Michael Jackson

Chris Brown: Fine China (68)

‘Fine China’ is het eerste nummer van Chris Brown dat niet afkomstig is van zijn album ‘Fortune’ dat vorig jaar verscheen. ‘Fine China’, zijn zestiende notering, is de voorloper van ‘X’, zijn zesde album dat voor de zomer wordt verwacht. Het nummer werd op 1 april, in een flash mob gepresenteerd. In de videoclip danst en beweegt hij als een jonge Michael Jackson. De clip is dan ook een eerbetoon aan de in 2009 overleden zanger.

trouwen

Fine China’ ging in première tijdens een, nogal spraakmakend interview. Daarin verklaarde Chris Brown, ondanks alle geruchten, hij en Rihanna niet uit elkaar zijn. Sterker, ze zijn vaker samen, en hij sluit niet uit dat de twee deze zomer gaan trouwen. Tevens verklaarde hij dat hij haar nooit meer zou slaan.

Niels Geusebroek maakt gewoon wat hij zelf erg mooi vind

Niels Geusebroek maakt gewoon wat hij zelf erg mooi vind

Niels Geusebroek: The truth (83)

Het lijkt een beetje de week van de afvallers van de tweede editie van The voice of Holland. Op #96 hadden we al Chris Hordijk, die tweede werd. Nu op #83, gaat het om Niels  Geusebroek die in diezelfde editie al in de halve finale afviel. Geusebroek scoorde begin dit jaar met Wildstylez een #2-hit met het dansnummer ‘Year of summer’.

Ondanks dat succes voelt Niels geen druk om meer van zulke nummers te gaan opnemen. Hij maakt gewoon wat hij zelf erg mooi vind, omdat het de grootste kans op succes heeft. Op ‘The truth’ is het dan ook een ingetogen zanger die we horen. En dat is tevens de voorbode van het album ‘Lines’ dat op 23 mei verschijnt. Daarop komen geen dancenummers en wordt er alleen met echte instrumenten gespeeld. Dat betekent echter niet dat hij nooit meer zal samenwerken met een danceartiest.

Bob Offenberg mocht naar Parijs

Bob Offenberg: In Parijs (89)

Dat wil natuurlijk iedere jongen van bijna 19 jaar (op 28 april is hij jarig): naar Parijs! Het overkwam Bob Offenberg, die voor de opnames van de videoclip bij zijn nieuwste single ‘In Parijs’ naar Parijs moest. Want als je over Parijs zingt, moet je er ook naar toe. Het nummer is een cover van het gelijknamige nummer van Frans Bauer van zijn album ‘Een nieuw begin’ uit 2011. Het had een hit van Bauer kunnen zijn, als hij het had uitgebracht destijds. Het album was echter niet te koop in de winkels, maar werd weggegeven bij de aankoop van minstens 3 kaarten voor de concerten die Bauer destijds in Ahoy gaf.

Mainstreet doet voorprogramma van hun voorbeeld Justin Bieber

Mainstreet: My main girl (92)

Het feest kan niet meer stuk bij Nils Käller, Daan Zwierink, Owen Playfair en Rein van Duivenboden, de vier jongens van Mainstreet. Hun album ‘Breaking the rules’ komt binnen op de eerste plaats van de Album Top 100, waarmee ze de eerste Nederlandse boyband zijn die dat lukt. Zie ook de Hitflits.
Maar misschien waren ze vrijdag nog wel blijer met het nieuws dat ze aanstaande zaterdag, 13 april, het voorprogramma mogen verzorgen van Justin Bieber in het Gelredome in Arnhem. Voor Mainstreet is Bieber een voorbeeld. En nu mogen ze ook nog eens hun 7 nummers spelen, zo’n 20 minuten lang. Rein: “Als klein jongetje stond ik hem al na te doen voor de spiegel. We zijn allemaal fan van hem. We gaan hem ook ontmoeten, dat is wel een soort droom die uitkomt.” Mainstreet vervangt Carly Rae Jespen die verhinderd is.

Chris Hordijk komt met album

Chris Hordijk: Heartbreaks & earthquakes (96)

Chris Hordijk heeft ruim 20 liedjes geschreven met diverse producers en songwriters. Hij  scoorde al twee eigen hits na het avontuur met The voice of Holland, waar hij tijdens de tweede editie tweede werd. Al met al genoeg nummers voor een album, dat later dit jaar van hem verschijnt. ‘Heartbreaks & earthquakes’ schreef Chris samen met Arno Krabman, die het ook produceerde. In juli is Chris zijn vrouw, Christi, uitgerekend en wordt de 29-jarige Chris voor de eerste keer vader.

Fedde le Grand was voor het eerst in Australië

Fedde le Grand, Sultan + Ned Shepard: Long way from home (100)

Op 15 maart eindigde Fedde le Grand op het hoofdpodium van het Ultra Music Festival in Miami, zijn ‘Road to ultra’. De ‘Road to ultra’ is de naam van de tour die hem langs negen steden in de Verenigde Staten van Amerika bracht. De clip bij ‘Long way from home’, met beelden van de tour, is het anthem van de tour ‘Road to ultra’ en werd op 15 maart vrijgegeven.
 Fedde maakte het nummer met Sultan + Ned Shepard en het zal ook de enige track zijn die hij dit jaar met anderen maakt. Wel heeft hij een nummer van Marco V onder handen genomen. Later dit jaar komt Fedde met een nieuw album. Begin dit jaar heeft hij een tour gedaan door Australië, het enige continent waar hij nog niet eerder was geweest.

Sultan + Ned Shepard is een duo uit Canada dat sinds 2002 vooral elektronische muziek maakt. Sultan, geboren op 13 november 1978 als Ossama Al Sarraf in Koeweit, belandde in 1996 in Montreal, Canada. Tijdens zijn studie machinebouw belandde hij in het nachtleven en na een tijdje als dj, bracht hij zijn eerste nummer uit: ‘Primal instinct’.

Ned Shepard komt uit Montreal. De liefde voor elektronische muziek ontstond op zijn veertiende na het horen van ‘Born slippy’ van Underworld. In 2002 zag hij een optreden van  Sultan, waarna hij Sultan een cd gaf met nummers waar hij mee bezig was. De ochtend daarop belde Sultan hem op en gaf aan graag met hem te willen samenwerken. Sindsdien vormen ze het duo Sultan + Ned Shepard. In 2008 startten ze het label Harem Records en de Stereo Nightclub in hartje Montreal. Sultan + Ned Shepard maakten remixen voor Lady Gaga, Madonna en Robyn. Tiësto noemde hen de ‘kings of the progressive scene’.