vrijdag 24 april 2015

Hitflits: na acht jaar weer #1-album voor Boudewijn de Groot

De carrière van Boudewijn de Groot (op 20 mei wordt hij 71 jaar), ontspant inmiddels 51 jaar. Een #1-hit zat er nooit in, wel bereikte het album Lage Landen in 2007 de eerste plaats. Nu, acht jaar later, behaalt een album van Boudewijn opnieuw de eerste plaats. Dat doet hij met Achter Glas, zijn twaalfde studioalbum, opgenomen in de ICP Studio’s te Brussel. Een locatie die ook succesvol bleek voor onder andere De Dijk (Brussel), Guus Meeuwis (Armen Open) en Bløf (In Het Midden Van Alles), want zij allen bereikten ook de eerste plaats.

TOP 5

1. EW  Boudewijn de Groot: Achter Glas
2. (5)   André Hazes: Hazes 100
3. (4)   Kovacs: Shades Of Black
4. EW  Alabama Shakes: Sound & Color
5. (2)   Jannes: Zoals Ik Ben

Vorige week verrassend binnen op #1: Better Than Home van Beth Hart. Dat het album het niet langer dan één week vol zou houden bovenaan, was snel duidelijk. Maar dat naar de negende plaats zou zakken, hadden we niet verwacht. Daaruit blijkt duidelijk dat de #1-notering te danken is aan het concert dat Beth de week daarvoor gaf in de Ziggo Dome in Amsterdam. Een val naar #9 is de grootste val sinds 1989 van Taylor Swift dat op 8 november 2014 in de tweede week naar de 11de plaats zakte.

Record Store Day

Lobi Da Basi van Typhoon sprint in de 44e week van 34 naar #17. Aanleiding is Record Store Day, vorige week zaterdag gehouden. Typhoon was daarvan de ambassadeur en trad op in Plato Zwolle. Kopers van het album kregen een speciale print cadeau, een full-color A2 print op 300 grams papier, ontworpen door Jay Sunsmith, de vormgever van de hoes van Lobi Da Basi. De vinylversie van Lobi Da Basi verkocht dan ook het beste het vorig weekend. Wat speciale items betreft, was Get Behind Me Satan van the White Stripes de bestverkochte elpee en ‘Changes’ van David Bowie de bestverkochte single.

Hier volgt het restant eerste weeks:
#12 Anne Soldaat: Talks Little, Kills Many
#24 Snarky Puppy & het Metropole Orkest: Sylvia
#29 Edwin Evers Band: Akoestisch
#57 TenTemPiés: Rebelucionario
#61 Tourist Lemc: En Route
#63 Passenger: Whispers II
#64 Ludovico Einaudi: Taranta Project
#66 Smutfish: Trouble
#67 Christine & the Queens: Chaleur Humane
#70 Johnny Dowd: That’s Your Wife On The Back Of My Horse
#71 Broken Brass Ensemble: Brasshopper
#73 Jarrod Lawson: Jarrod Lawson
#95 Roxette:The 30 Biggest Hits XXX

SINGLES

TOP 5

1. (1)   Kenny B: Parijs (tweede week)
2. (2)   Major Lazer feat. DJ Snake & Mø: Lean On
3. (3)   Wiz Khalifa feat. Charlie Puth: See You Again
4. (6)   Kygo feat. Parson James: Stole The Show
5. (4)   OMI: Cheerleader (Felix Jaehn Remix)

De grootste stijgers zijn de volgende:
#45 (56) Chris Brown & Tyga: Ayo
#55 (65) Jess Glynn: Hold My Hand
#67 (82) Lil’ Kleine & Ronnie Flex: Drugs & Drank
#75 (89) Matoma & the Notorious B.I.G. feat. Ja Rule & Ralph Tresvant: Old Thing Back
#78 (91) Robin Schulz feat. Ilsey: Headlights
#80 (98) Listenbee feat. Naz Tokio: Save Me

Tot slot de vijf nieuwe noteringen:
#52 Rihanna: American Oxygen
#87 Kinderen voor Kinderen: Energie! (het lied van de Koningsspelen dit jaar, vanochtend van start gegaan in Leiden)
#95 Fetty Wap: Trap Queen
#96 the Weeknd: Often
#97 Flo Rida feat. Robin Thicke & Verdine White: I Don’t Like It, I Love It

Tot zover deze Hitflits. Morgen volgen op de nieuwssite van 3FM alle achtergronden bij de nieuwe noteringen in de Album Top 100. Daarnaast vullen we dit weekend deze Hitflits nog aan voor de nieuwe noteringen.

maandag 20 april 2015

Megaman bij week 16 – 18 april 2015

Na elf Surinaamse #1-hits nu ook een #1 in Nederland voor Kenny B

En verder in deze Megaman:
-          Wit Licht na veel gedoe toch een hit
-          Ronnie Flex voert nieuwe lichting rappers aan
-          Django Wagner komt met nieuw album
-          Jess Glynn kan het ook alleen
-          Matoma deed klassieke pianoconcerten

In de Album Top 100 ging de strijd deze week om de bovenste positie tussen vrouwen. Wie gewonnen heeft, lees je in de albumsnippers op de nieuwssite van 3FM.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Na elf Surinaamse #1-hits nu ook een #1 in Nederland voor Kenny B

#1 Kenny B: Parijs   *** eerste week op #1 ***

“Ik ben zo blij voor mijn mensen. Ik hoop dat ik met dit liedje mijn bijdrage heb geleverd aan de liefde voor de Nederlandse taal.” Aldus de 53-jarige Kenneth Bron ofwel Kenny B afgelopen vrijdag, toen hij hoorde dat ‘Parijs’ doorgestegen was naar de eerste plaats van de Single Top 100.
Nog maar een half jaar geleden schakelde de Surinaamse zanger, met elf #1 hits in Suriname, over op het Nederlands. Het eerste nummer ‘Als Je Gaat’ flopte, maar met ‘Parijs’ scoort hij een vette #1-hit. Het nummer is veel gedownload en het eerste Nederlandstalige nummer dat meer dan 1 miljoen keer is gestreamd.

Na Damaru is Kenny B de tweede Surinaamse artiest met een #1 in Nederland. Damaru stond in 2009 vijf weken op de eerste plaats met het nummer ‘Mi Rowsu (Tuintje In Mijn Hart)’, samen met Jan Smit.

meertalig

‘Parijs’ is een meertalig lied. Het nummer bevat zinnen in het Nederlands en het Frans. Het is echter niet de eerste meertalige #1 waarin Nederlands de boventoon voert. Hier volgen ze alle acht, met tussen haakjes de verschillende talen:
-          1983: the Shorts: Comment Ça Va (Frans/Nederlands)
-          1992: Paul de Leeuw: Vlieg Met Me Mee (live) (Nederlands, Frans, Italiaans, Duits)
-          2001: One Day Fly: I Wanna Be A One Day Fly (Engels/Nederlands)
-          2004: Counting Crows & Bløf: Holiday In Spain (Nederlands/Engels)
-          2009: Jordy van Loon: Verliefdheid (Nederlands/Italiaans)
-          2009: Damaru & Jan Smit: Mi Rowsu (Tuintje In Mijn Hart) (Nederlands/Surinaams)
-          2014: Gerard Joling: Rio (Nederlands/Engels)
-          2015: Kenny B: Parijs (Nederlands/Frans)
Ook op zijn album Kenny B, dat op 15 mei uitkomt, zingt Kenny B niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Aucaans en Sranantongo, talen die in Suriname worden gesproken.

Hoofdstad

Parijs, de stad van de liefde en de hoofdstad van Frankrijk, is in diverse talen al bezongen (onder andere door Udo Jürgens), maar haalde nog nooit de eerste plaats. Dus keken we hoe het zit met de andere Europese hoofdsteden en dan blijkt dat die er ook bekaaid afkomen. Wij vonden er slechts één: Wenen, de hoofdstad van Oostenrijk in 1980 bezongen door Ultravox in 'Vienna’.

Eventueel zou je ‘We Gaan Naar Rome Toe (Hi, Ha, Honderiem)’ van André van Duin nog mee kunnen tellen. Dat nummer was de b-kant van ‘Nederland,  Die Heeft De Bal’, dat in 1980 vier weken bovenaan stond.

De hoogste notering voor een nummer over onze hoofdstad, Amsterdam, is slechts een negende plaats: ‘Hee Amsterdam’ van Drukwerk in 1983. Amsterdamser kan bijna niet!

Wit Licht na veel gedoe toch nog een hit

#15 Jeroen van Koningsbrugge: Wit Licht                                               *** hoogste eerste weeks ***

Ruim een week geleden was het nog de vraag of Jeroen van Koningsbrugge het nummer ‘Wit Licht’ mocht uitbrengen. Zijn optreden in The Passion op donderdag 2 april, kreeg lovende kritieken, maar een release bleef uit omdat KRO & EO bang waren voor een boete van het Commissariaat voor de media. Jeroen kondigde toen aan het nummer opnieuw, voor eigen rekening, te gaan opnemen, en nam daarmee het risico van een boete.
Maar nog voordat Jeroen de studio indook, liet het Commissariaat voor de media weten er geen probleem in te zien het nummer uit te brengen, mits er geen verwijzing is naar the Passion. Vrijdag 10 april vond de opname plaats en vanaf zaterdag 11 april kon de nieuwe versie in iTunes besteld worden. In dat weekend werd dat meer dan 1000 keer gedaan, waaronder 64x door een zekere MarnixAmsterda!

Maandag 13 april werd de download vrijgegeven en telden de aantallen mee voor een notering. Ondanks alle aandacht via de sociale media én het feit dat de opbrengsten volledig naar Orangebabies gaan, waarvan Jeroen de ambassadeur is, komt het nummer slechts binnen op de 15de plaats. Het origineel van Marco Borsato bereikte in 2008 de eerste plaats.

geen streaming

Meer dan een 15de plaats zit er waarschijnlijk niet in voor de nieuwe versie van ‘Wit Licht’, want het is allemaal te laat (inmiddels twee weken na the Passion) en het nummer is te weinig gedownload en mist een hoge notering door het ontbreken van streams. Zelfs het optreden afgelopen vrijdag in RTL Late Night zal daar weinig aan veranderen. Samen met zijn maatje Dennis van de Ven scoorde Jeroen als Jurk! vijf hits, waarvan ‘Zou Zo Graag’ in 2010 wel de eerste plaats bereikte. Maar ja, toen telden streams nog niet mee …

Ronnie Flex voert nieuwe lichting rappers aan

#47 Lil’ Kleine & Ronnie Flex: Zeg Dat Niet
#58 Ronnie Flex & SFB: Nigga Als Ik
#60 SFB, Ronnie Flex, Lil’ Kleine, Bokoesam: Investeren In De Liefde
#63 Bokoesam, Def Major , Lil’ Kleine, Jandro, Idaly & Ronnie Flex: No Go Zone
#65 Ronnie Flex, Idaly, Lil’ Kleine, Bokoesam, Jonna Fraser: Hoog/Laag
#78 Frenna: Langste SMS
#82 Lil’ Kleine & Ronnie Flex: Drank & Drugs
#93 Ronnie Flex, Jandro, Cartiez, Lijpe: Vallen In De Club
#99 Jonna Fraser, Lijpe, KM en Ronnie Flex: Kan Er Niet Omheen

In één klapt heeft Ronnie Flex er deze week acht hits bij, waarmee zijn totaal aantal op twaalf uitkomt. De acht nummers, tracks van het album New Wave, zijn genoeg gedownload en gestreamd, dat ze een notering verdienen in de Single Top 100. Het gelijknamige album komt binnen op de dertiende plaats van de Album Top 100 (zie de albumsnippers). De negentien tracks zijn samen meer dan 2 miljoen keer gestreamd!

Het is niet voor het eerst dat een flink aantal tracks van een album gelijktijdig met het album een notering krijgt. De eerste keer was op 17 mei 2014, toen twaalf tracks van het album The Common Linnets én zeven tracks van het album Xscape van Michael Jackson een notering kregen. Met de hitsingles ‘Calm After The Storm’ van the Common Linnets en ‘Love Never Felt So Good’ van Michael Jackson & Justin Timberlake, stonden toen zelfs alle nummers van beide albums in de Single Top 100!

Naast Ronnie Flex, zijn er een flink aantal rappers/hip hoppers die hun debuut maken deze week. Dat zijn: 

- SFB, dat staat voor Strictly Family Business, een hip hop collectief bestaande uit Francis ‘Frenna’ Edusei, Jackie ‘Priceless’ Osei, Alejandro ‘Jandro’ Hak en Keane ‘KM’ Marica. Donderdag en vrijdag traden ze op in Club Euphoria in Paramaribo, Suriname.

- Def Major en Cartiez Paris (echte naam: Jean-Marc Koorndijk) vormen met Kid de Blits, Maxi Milli, Mafe, producer Montex en Ronnie Flex de Lefensmannen.

- Idaly Faal (19) speelde in de film Richie Rich en wordt gesteund door rapper Reverse.

- Lijpe (Maarssen, 1993), werd ontdekt door rapper Kempi, die Kees de Koning, platenbaas van TopNotch tipte. Lijpe bracht in september 2014 de EP Van De Bodem Naar De Grond uit.

- Jonna Fraser (21) komt uit Zaandam en bracht in november de EP Maatjes 45 uit.

nieuwe lichting

Tot slot nog even waarom deze rappers en hiphoppers met nog een aantal anderen met elkaar samenwerken. Volgens het hiphop label TopNotch vertegenwoordigen ze een nieuwe lichting rappers die in hoog tempo aan populariteit wint. Het platenlabel wilde dit vastleggen, zoals dat ook gebeurd was met eerdere projecten Buitenwesten en Great Minds
Gekozen werd nu voor een weekje Schiermonnikoog in februari van dit jaar, waar de artiesten helemaal hun gang konden gaan. Uiteindelijk leverde dat het album New Wave op. De naam is niet toevallig gekozen: een nieuwe generatie, dus New Wave.

Passenger (even) weer op reis

Vanwege de grote invasie van bovenstaande negen tracks, valt ‘Let Her Go’ van Passenger deze week buiten de boot. Na 129 weken (in twee sessies) zoekt Mark Rosenberg alias Passenger het even elders. Of zijn afscheid definitief is, is nog maar de vraag, want het nummer is teruggevallen naar een plekje (#103) bij de Bubbling Under, de wachtkamer van de Single Top 100. Tot die tijd is ‘Waves’ van Mr. Probz het langst genoteerde nummer, deze week voor de 102de week!

zondag 19 april 2015

Django Wagner komt met nieuw album

#57 Django Wagner: Ik Hou Nog Steeds Van Jou

De laatste drie albums van Django Wagner eindigden alle bij de bovenste drie van de Album Top 100. Dat zien we dan ook wel gebeuren met zijn zevende album, Mijn Muziek, Mijn Passie, dat op 8 mei verschijnt. ‘Ik Hou Nog Steeds Van Jou’ is daarvan de voorloper. Op het nummer wordt de Sinti-zanger begeleid door Het Rosenberg Trio, Goldfinger op accordeon en Django’s neef Martin op viool.

Jess Glynne kan het ook alleen

 #65 Jess Glynne: Hold My Hand

Drie weken wist Jess Glynne de aanvallen op haar Britse #1-hit ‘Hold My Hand’ te pareren. Onder andere ‘Lost Stars’ van Stevie McCrorie, winnaar van de vierde editie van the Voice UK kwam er niet door.
Maar dit weekend kon Jess niet meer op tegen de overmacht van ‘See You Again’ van Wiz Khalifa feat. Charlie Puth, dat daar de nieuwe #1 is. In de afgelopen week zijn er 193.000 stuks van geteld en werd het nummer zo’n 3,68 miljoen keer gestreamd.

‘Hold My Hand’ is inmiddels de derde hitsingle voor Jess Glynne, maar de eerste in haar eentje. Een jaar geleden debuteerde ze als zangeres met ‘Rather Be’ met Clean Bandit, dat wereldwijd een grote hit werd (bij ons acht weken op #1). Vervolgens bereikte ze met ‘My Love’ samen met Route 94 de negende plaats.

Geen van beide nummers had ze geschreven, hetgeen wel opgaat voor ‘Hold My Hand’, dat ze schreef met Janée Bennett en Jack Patterson. Janée leerde Jess kennen toen ze beide studeerden aan het Music College. Met haar schreef ze ‘Right Here’, haar eerste single die in juli 2014 een top 10-hit was in eigen land. Jack is geen onbekende voor Jess, want hij maakt deel uit van Clean Bandit.

Tiësto introduceert KSHMR

#66 Tiësto & KSHMR feat. Vassy: Secrets

Eind maart is Tiësto gestopt met Tiësto’s Club Life, het radioprogramma dat hij zaterdag s'nachts maakte voor BNN op 3FM. Tijs Verwest, echte naam van Tiësto, is na vier jaar toe aan een nieuwe uitdaging en dat wordt dan bij een andere zender. Welke houd hij nog even voor zich.

‘Secrets’, binnen op #66, is zijn 23e notering en de eerste sinds ‘Wasted’ feat. Matthew Koma, dat vorig jaar zomer de 15de plaats aantikte. ‘Secrets’ maakte Tiësto met KSHMR feat. Vassy. De Australische zangeres Vassy (Vasiliki Karagiorgos) kennen we nog van ‘Bad’ van David Guetta & Showtek (#13 in 2014). Voor KSHMR is ‘Secrets’ zijn debuut, althans onder die naam.

Want achter KSHMR zit een oude bekende: Niles Hollowell-Dhar van het duo the Cataracs, waarmee hij twee hits scoorde. ‘Bass Down Low’ van Dev (#92 in 2011) en ‘Like A G6’ met Far *East Movement & Devy  (#3 in 2010). In augustus 2012 stapte David Benjamin Singer-Vine uit the Cataracs, wat nu dus alleen nog een project is van Niles Hollowell-Dhar.

Sinds 2013 gebruikt Niles de naam KSHMR en werkte hij samen met Firebeatz, R3hab, Martin Garrix en DVBBS & Borgeous. Tijdens het Ultra Music Festival, eind maart in Miami, onthulde Niles zichzelf en introduceerde Tiësto het nummer ‘Secrets’.

Matoma deed klassieke pianoconcerten

#89 Matoma & the Notorious B.I.G. feat. Ja Rule & Ralph Tresvant: Old Thing Back 

Op één na leven alle muzikanten nog van het nummer ‘Old Thing Back’. Die ene is rapper the Notorious B.I.G.(= Christopher George Latore Wallace), overleden op 9 maart 1997 tijdens een schietincident. In 2007 verscheen postuum zijn album Greatest Hits, met daarop de nooit eerder uitgebrachte track ‘WantThat Old Thing Back’ feat. Ja Rule & Ralph Tresvant.

In 2014 maakte de Noorse dj Matoma een remix van ‘Want That Old Thing Back’ en noemde het ‘OldThing Back’. Tijdens de zomer van 2014 was die versie zeer populair en liet Ja Rule (die aan het origineel meewerkte) weten zeer verrast te zijn. In maart 2015 werd de nieuwe versie uitgebracht en in eigen land een vette top 10-hit (#2) en platina. In buurtland Zweden bleef het net buiten de top 10 steken (#11). Het team achter Enrique Iglesias benaderde Matoma voor een remix van ‘Bailando’.

klassiek

DJ Matoma, echte naam Tom Stræte Lagergren, woont in het Noorse Trondheim. De 23-jarige dj/producer speelde van zijn negende tot zijn zestiende klassiek piano en deed zelfs concerten. Via zijn broer, die veel luisterde naar de muziek van dj’s Paul van Dyke en Armin van Buuren, kwam hij in aanraking met elektronische muziek. Diezelfde broer liet hem ook kennis maken met de hip hop muziek van Warren G, Snoop Dogg en the Notorious B.I.G. Daarop zette Tom de piano aan de kant, kocht een computer kocht en begon met mixen.

Lion King

De naam Matoma is uit een grap ontstaan. Tom had een naam die iedereen maar zo zo vond. Tijdens een feestje passeerden diverse namen de revue, maar de echte zat er nog niet bij. Toen zei zijn vriend Hendrik: “Tom, je bent een goede jongen, je maakt je niet al te druk. Jij neemt het leven zoals Timon en Puma (uit The Lion King) het ook doen: Hakuna Matata (maak je geen zorgen).” Waarop Tom zijn broer zei: “Wat dacht je van Matoma? Daar zit je naam ook nog in?” En dus werd het Matoma.

eerste eigen hit voor Robin Schulz

#91 Robin Schulz feat. Ilsey: Headlights

‘Prayer In C’ van Lilly Wood & the Prick was nooit zo’n grote hit geworden als de Duitse dj/producer Robin Schulz er geen remix van had gemaakt. En ook Mr. Probz zal de Duitser eeuwig dankbaar zijn voor de remix die hij maakte van zijn ‘Waves’, dat de eerste plaats bereikte van onder andere de Duitse en Britse hitparade. Kortom, de 27-jarige Schulz is zeer verdienstelijk voor anderen. Voor zichzelf begint het succes nu ook te komen. In eigen land bereikte zijn ‘Sun Goes Down’ in 2014 de tweede plaats en is ‘Headlights’ feat Ilsey daar hard naar op weg.

 Zingen doet Robin Schulz (nog) niet, dus benaderde hij voor ‘Headlights’ Ilsey Anna Juber (17 april 1986, Los Angeles County, Californië) met de meisjesnaam Schwartz. Als zangeres is ze nog niet zo bekend, in 2013 zong ze ‘Fire In The Sun’ in voor Paris Blohm, maar wel als componist. Ilsey was één van de schrijvers van de #1-hit ‘Fireball’ van Pitbull feat. John Ryan. Daarnaast schreef ze ook nummers voor onder andere Jennifer Lopez. ‘Headlights’ is mede van de hand van Ilsey zelf.

Listenbee geeft zich bloot

#98 Listenbee feat. Naz Tokio: Save Me

Je zou het misschien niet verwachten, maar ‘Save Me’ feat. Naz Tokio is niet de eerste hit voor Listenbee. Voluit heet hij David Jamahl Listenbee, afkomstig uit Princeton in New Jersey. Onder de artiestennaam GoonRock, scoorde hij in 2011 een #6-notering met ‘Party Rock Anthem’, samen met LMFAO. Daarnaast is David, afgelopen zaterdag werd hij 40, mede verantwoordelijk voor de andere hits van LMFAO, en schreef hij onder andere voor Sean Paul, Jennifer Lopez en Flo Rida. In december zette hij als Listenbee het nummer ‘Save Me’ op SoundCloud.

De zang op ‘Save Me’ is van Naz Tokio uit Atlanta, Georgië. Ook Naz schrijft nummers voor anderen, onder andere voor de Britse boyband McFly, Diplo, Iggy Azalea en B.O.B. Met Paris Schulman coverde ze in 2014 het Nirvana nummer ‘Smells Like Teen Spirit’. Daarnaast is Naz mede-eigenaar van Oyaji Games, dat het computerspel Mecho Wars ontwikkelde en op de markt bracht.