vrijdag 10 januari 2014

Hitflits: Laatste week voor Marco Borsato? OneRepublic onderweg naar de top 10

Ondanks diverse pogingen, ook deze week weer, lukt het Beyoncé niet om met haar gelijknamige album, Marco Borsato weer van de troon te stoten. Zijn album ‘Duizend spiegels’ blijft ook deze week de bovenste beste in de Album Top 100. Het album was één van 27 albums die in 2013 de eerste plaats haalden, 5 minder dan in 2012, toen een recordaantal van 32 albums op #1 kwam.

TOP 3

  1. (1) Marco Borsato: Duizend spiegels (zesde week)
  2. (2) Beyoncé: Beyoncé
  3. (3) Stromae: Racine carrée
De winterslaap van de platenmaatschappijen lijkt bijna ten einde, want langzamerhand komen er nieuwe albums uit. Vandaag is de digitale versie van het debuutalbum van Julia van der Toorn, winnares van de vierde editie van The voice of Holland, verschenen. Hoewel de 14 nummers op het album allemaal covers zijn, is het de vraag of Marco Borsato volgende week nog de albumlijst zal aanvoeren. En anders is er nog iemand die op zijn eerste plaats aast, en dat is Bruce Springsteen. Diens opgepepte album ‘High hopes’ verscheen afgelopen vrijdag en niet pas aanstaande vrijdag zoals we eerder berichtten. De fysieke versie van het album van Julia verschijnt wel aanstaande vrijdag.

Wat de eerste weeks noteringen betreft, gaat het nog maar om 5 stuks, waarvan 4 echt nieuwe albums. Foreverly van Billie Joe + Norah verscheen al in november. Hier volgen ze alle 5:
#30 Ladies decision: Not otherwise specified, debuutalbum van groep uit Utrecht. Sinds 3 januari heeft Ladies decision een nieuwe zangeres: Leslie Weiss. Morgenavond is in De IJsbrekeer in Leusden de cd-presentatie, nog met de oude zangeres Nicky Stouwdam.
#47 Ricky Koole: No use crying, eerste album sinds ‘Wind om het huis’ (#15 in 2011) van zangeres/actrice Ricky Koole
#61 Kid ink: My own lane, tweede album van Brian Todd Collins, alias rapper Kid ink

#80 Billie Joe + Norah: Foreverly, remake van het album ‘Songs our daddy taught us’, van the Everly brothers uit 1958 door Billie Joe Armstrong (zanger Green Day) en zangeres Norah Jones
#85 Iced Earth: Plagues of Babylon, elfde studioalbum van Amerikaanse power metalband

SINGLES

  1. (1) Pharrell Williams: Happy (zesde week)
  2. (5) John Legend: All of me (stond met kerst al een weekje op #1 en lijkt daar weer naar onderweg)
  3. (3) Stromae: Formidable
Het ziet er naar uit ‘Happy’ van Pharrell Williams de komende zondag in de nieuwe Britse singlelijst terugstijgt naar #1. Twee weken terug stond het nummer daar ook al een weekje, maar werd vorige week verdrongen door ‘Timber’ van Pitbull feat. Ke$ha (dat deze week naar #1 gaat in de Amerikaanse hitparade). Het #1-album in de Britse albumlijst blijft ‘Halcyon’ van Ellie Goulding.

Terug naar onze lijsten. Na vorige week 4 nieuwe noteringen, zijn er het er deze week zelfs 7,
bijna het dubbele dus! De echte hausse verwachten we volgende week. Nu doen we het met:
#47 Armin van Buuren: Save my night
#58 Byentl: Inside out
#83 Gerrit Vos: Jij was mijn beste vriend
#88 Bruno Mars: Moonshine
#90 Milky chance: Stolen dance
#95 Faul & Wad Ad & Pnau: Changes
#96 Kid ink feat. Chris Brown: Show me

Opvallendste stijger in de lijst, is ‘Counting stars’ van OneRepublic dat in de elfde week van 27 naar #14 stijgt. Na een zeer matige start op 26 oktober 2013 op #98, was het twee weken later al weer verdwenen. Op 23 november ging het op herhaling op #92 (nog geen vetpot), steeg door naar #52 en stond twee weken op #48. Tegen de kerst werd het nummer door de radiostations opgepikt, veel gestreamd en dat vertaalde zich in een stijging naar 36, 34, 27 en deze week #14. Wellicht volgende week een top 10-notering voor ‘Counting stars’ van OneRepublic, hun eerste sinds ‘Apologize’ (#2 in 2007) presents Timbaland.

Met deze noteringen gaan wij het weekend in en komen daarna weer bij je terug met een nieuwe Megaman. Intussen kun je op de nieuwspagina van 3FM terecht voor de albumsnippers en voor de volledige lijsten op Dutch Charts.