vrijdag 24 juli 2009

Hitflits: Lisa van #1 af

Vroeg of laat zat het er natuurlijk aan te komen dat Lisa de eerste plaats zou moeten afstaan. Tien weken stond ze met ‘Halleluja’ op de eerste plaats en dat neemt niemand haar meer af!

Alleen de vraag was deze week aan wie zou ze die eerste plaats afstaan? Aan Pitbull of Diggy Dex feat. Eva de Roovere? We zullen je snel uit de droom helpen, want geen van beide is het geworden. Vanuit het niets namelijk knalt ‘Give’ van G-lontra & Rockz feat. Chelc-d, het thema van Extrema Outdoor, dat op zaterdag 18 juli plaatsvond in Best, binnen op de eerste plaats van de Single Top 100. Achter dit project zitten vader Ed en zoon Jan van Otterdijk (G-Lontra), Eeg van Kruysdijk (Rockz) en de 19-jarige Chelsea van de Kimmenade (Chelc-d). Het nummer komt uitsluitend binnen op downloads, heeft een voorsprong van 48% op ‘I know you want me (calle ocho)’ van Pitbull, 51% op ‘Slaap lekker (fantastig toch?)’ van Diggy Dex feat. Eva de Roovere en 50% op ‘Halleluja’ van Lisa, die dus sowieso haar eerste plaats kwijt zou raken. Ook nieuw bij de bovenste tien is ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’ van Damaru, gestegen van 17 naar #7.

Grote stijgers zijn er deze week van: B-yentl met ‘Nowhere to run’ (van 47 naar #12), Michael Cleis feat. Totó La Momposina met ‘La mezcla’ (van 71 naar #15) en nogmmaals B-yentl, maar nu met ‘No one but you’ dat nu 35 weken genoteerd staat. Verder doet Melanie Lavie het goed met ‘Ik weet het zeker’ (van 67 naar #26) en boekt ‘Lambada 3000’ van Gregor Salto & Kaoma een flinke winst, door te stijgen van 57 naar #36.

Naast ‘Give’ van G-lontra & Rockz feat. Chelc-d op #1, zijn er nog tien binnenkomers, het zijn:
#25 – Lady Gaga: ‘Paparazzi’
#35 – Vinzzent: ‘Alles wat ik hebben wil’
#42 – Red!: ‘Conga’
#47 – Jordy van Loon: ‘Een kusje voor jou’
#58 – Sono: ‘Keep control’
#64 – Silvio Ecomo & Chuckie: ‘Moombah’
#72 – Jim: ‘Dat ben jij’
#83 – Caro Emerald: ‘Back it up’
#93 – Green day: ’21 guns’
#95 – Rob Ronalds: ‘Meisjes van de nacht’

Michael Jackson

De honger naar (oude) nieuwtjes over Michael Jackson lijkt niet te stillen, want iedere dag komt er wel iets over hem naar buiten. Daarentegen neemt het aantal hits wat aan hem is gerelateerd, verder af. Twee weken geleden waren het er nog 39, vorige week 33 en deze week zijn het er 22 in de Single Top 100. In de Album Top 100 staan dezelfde vier van vorige week nog genoteerd met voor de derde week op #1 ‘King of Pop – the Dutch collection’. Daarnaast is er zelfs nog een album bijgekomen: ‘Gold’ op #60.

In de Backcatalog Top 50, de lijst met oudere albums, moet Michael echter flink inleveren. Van de 17 albums vorige week, blijven er deze week nog 11 over. Daaronder de volledige top 10 met een #1-notering voor ‘Number ones’.

Later deze avond komen we weer met een totaaloverzicht van al zijn noteringen.

Terug naar de Album Top 100. Daarin is ‘Rock & rotzooi’ van Mooi wark de hoogste binnenkomer op #7. Naast het genoemde album van Michael Jackson, zijn er nog de volgende binnenkomers: Diana Ross: ‘The complete collection’ (op #53), Scantraxx presents Brennan Heart: ‘Musical impressions’ (op #62) en Paul Simon: ‘The essential Paul Simon’ (op #75).

Na het weekend komen we met een nieuwe Megaman met alle feiten achter de hits.

zondag 19 juli 2009

Megaman bij week 29 – 18 juli 2009

Welkom bij de Megaman, waarin Lisa vanaf nu tot de drie beste zangeressen behoort met de meeste weken op #1, Gregor Salto zich ook aan de ‘Lambada’ waagt, er leven na de Havenzangers is voor Willem Mulder, Michel Cleis heel veel van Columbiaanse muziek houdt, Corry Konings 40 jaar in het vak zit en Marlous drie keer editie deed voor Idols. Dit en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

Michael Jackson

Sinds zijn dood, nu meer dan drie weken geleden, zijn er wereldwijd meer dan 9 miljoen albums van Michael verkocht, waarvan in de Verenigde Staten van Amerika alleen al zo’n 2,5 miljoen. Hoe hoog de teller in ons land staat is niet bekend. Wel dat het om enkele tienduizenden gaat. En dan hebben we het alleen over de legale verkopen. De legale downloads beslaan slechts 15% van het totaal. Dat betekent dat er op elke 7 exemplaren van Michael Jackson die gedownload worden, er slechts 1 legaal is! De populairste download is ‘Triller’ (14% legaal), een goede tweede is ‘Billie Jean’ (20% legaal). Voor de derde week beheerst Michael Jackson de hitlijsten nog steeds. In de Single Top 100 neemt zijn aandeel af met 6 noteringen, maar er blijven er altijd nog 33 over. Van die 33 zijn er nog slechts 5 die winst boeken, waarvan ‘Will you be there’ de grootste winst boekt, van 25 naar #14. Het grootste verlies is er voor ‘Off the wall’ dat een val maakt van 31 plaatsen, van 44 naar #75. En van de drie top 10-noteringen vorige week, is alleen ‘Billie Jean’ nog over, gezakt van 3 naar #4.

Maar er is ook goed nieuws, want in de Album Top 100 blijft het aantal noteringen van Michael op 4, met opnieuw een eerste plaats voor ‘King of Pop – the Dutch collection’. Wel levert ‘Thriller’ 7 plaatsen in en belandt op een achttiende plek.

Om een beeld te krijgen hoe verkoop van de singles en albums van Michael Jackson zich dagelijks verloopt, hebben we deze noteringen op een rijtje gezet in het trendoverzicht.

In de Back catalog Top 50, met oudere albums, komen nog drie albums binnen, waarmee het totaal op 17 uitkomt. Voor de tweede week is de volledige top 10 gevuld met Michael Jackson albums.

Lisa behoort tot de drie beste zangeressen aller tijden met de meeste weken op #1

Lisa: Halleluja (1) *** tiende week op #1 ***

Al vier weken wordt er geknaagd aan de #1-positie van ‘Halleluja’ door Lisa. En al die weken is het een en dezelfde act, Pitbull met ‘I know you want me (calle ocho)’. Maar de afgelopen week leek het er even op dat een andere act de eerste plaats van haar zou overnemen. Drie dagen lang stond ‘Zumba yade’ van Kathleen & Soweto gospel choir bovenaan de voorlopige Single Top 100. Pas op donderdag heroverde Lisa de eerste plaats en blijft daarmee de best verkochte single en download in Nederland, 4% voor op Pitbull. De verhouding digitaal – fysiek is echter drastisch omgeslagen, in het voordeel van de download. Vorige week was deze nog fifty – fifty, deze week 80 – 20, oftewel op elke 100 exemplaren van ‘Halleluja’ gingen er slechts zo’n 20 over de toonbank en werden er 80 digitaal verkocht. Die fysieke daling heeft alles te maken met de vakanties in Nederland. Dan zakt de verkoop van cd-singles altijd in.

beste drie zangeressen aller tijden qua weken op #1

Tien weken staat ‘Halleluja’ van Lisa op de eerste plaats van de Single Top 100. Daarmee behoort zij tot de top 3 van zangeressen die ook tien weken of meer op de eerste plaats stonden. De andere twee zijn Shakira met ‘Whenever wherever’ (10 weken in 2002) en ‘My heart will go on’ van Céline Dion (11 weken in 1997). De echte volhouders, meer dan 11 weken, zijn allemaal mannen. We hebben ze allemaal op een rijtje gezet in het overzicht van de langst genoteerde #1-hits van Tien weken en meer. We zijn benieuwd of Lisa volgende week Céline Dion zal evenaren of dat de Pitbull alsnog met de winst wegloopt. Of toch nog iemand anders …

Vandaag, maandag 20 juli 2009, maakte platenmaatschappij Sony Music bekend, dat er van 'Halleluja' nu meer dan 50.000 exemplaren zijn verkocht. Daarvan is 40% verkocht in de winkels op cd-single en 60% gedownload via internet.

Gregor Salto waagt zich ook aan de ‘Lambada’

Gregor Salto & Kaoma: Lambada (57) *** hoogste eersteweeks ***

In 1989 had het Franse ‘Kaoma’ met ‘Lambada’ de hit van het jaar. Daarna was de groep nog goed voor drie noteringen. Chico et Roberto, de jongen en het meisje die dansten in de videoclip van ‘Lambada’, scoorden zelf ook nog een hit met ‘Frente a frente’ (#36 in 1990).

‘Lambada’ van Kaoma was geen eigen nummer, maar een vertaling van het Peruaanse lied ‘Llorando se fue’ uit 1982 van de Boliviaanse groep Los Kjarkas, waarvoor echter geen toestemming was gegeven. Wereldwijd zijn er 5 miljoen stuks van ‘Lambada’ door Kaoma verkocht. Los Kjarkas werd door de Fransen afgescheept met een symbolische schadevergoeding.

We hopen dat Gregor Salto, pseudoniem van Gregor van Offeren (Haarlem, 21 april 1976), die de versie van Kaoma nu in de remix heeft gegooid en de titel Lambada 3000 meegaf, de originele uitvoerenden wel volledig vergoed. Voor zijn versie heeft Braz Loalwa, zangeres van Kaoma, het nummer opnieuw ingezongen.

Overigens is Gregor niet de eerste die ‘Lambada’ onder handen neemt. Onze eigen Arie Ribbens nam al in 1989 een Nederlandstalige versie op, ‘Bij Rio linksaf’, dat tot #51 kwam. En vorig jaar kwam de Duitse producer Ian Oliver met het nummer ‘Skankin’’, waarin de ‘Lambada’ ook zat. En wellicht dat er binnenkort nog een ‘Lambada’ in de Single Top 100 staat. De Franse producer Bob Sinclar feat. DJ Roland Clark heeft namelijk het nummer ‘Give me some more’ uitgebracht, met ook daarin een sample van ‘Lambada’.

Marco Kanters gaat voor meer dan 1 week

Marco Kanters: My little lady (61)

Aanstaande zondag, 26 juli, wordt Marco Kanters uit Moerdijk 30 jaar. We denken te weten wat zijn grootste wens is: langer dan één week in de Single Top 100 staan met ‘My little lady’. ‘’t Is hier gezellig’, zijn vorige hitsingle, hield het vorig jaar namelijk maar één weekje vol op #100, de 28ste in de rij... My little lady’, zijn veertiende single en nieuw op #61, gaat hem al veel beter af, maar die eerste week zit ‘m niet lekker. Het nummer is wederom een cover, dit keer van the Tremeloes uit 1968. De Nederlandse tekst is van Henk van Broekhoven, die ook ‘Ik heb de zomer voor je meegebracht’ van Jacques Herb schreef, dat deze week stijgt naar #41.

Mulder & Mulder gokken op twee hits

Mulder & Mulder: Alarmfase rood! (65)

Willem Mulder (Epe, 9 mei 1963) zit dit jaar zo’n 35 jaar in het vak. Op zijn elfde deed hij zijn eerste televisieoptreden in het Circus Boltini. Vier jaar later wordt hij één van de Havenzangers. In 2007 bracht hij twee singles uit: ‘Een gouden ster’ en ‘Mag ik bij je blijven’. Op 9 februari 2008 viel het doek voor de Havenzangers, dat toen nog bestond uit Henk Pleket en Willem Mulder. Henk Pleket gaat verder als Havenzanger Henk Pleket, Willem (rechts) legt zich volledig toe op een solocarrière. Maar het loopt anders, want in de zomer van 2008 begint hij samen met zijn zoon Wesley (Apeldoorn, 19 januari 1988) het duo Mulder & Mulder. Wesley (links) groeide op met de muziek van zijn vader en ging regelmatig met optredens mee. Zo ontstond ook de samenwerking tussen vader en zoon. Tijdens optreden doen de twee een‘Havenzangers medley’, want daar is Willem mee groot geworden. Inmiddels hebben vader en zoon al drie singles uitgebracht: ‘Cheerio’, ‘Ladioo’ en ‘Alarmfase rood!’. Van ‘Cheerio’ is een speciale remix verschenen, die ook uit is. Dus wellicht dat vader en zoon binnenkort met twee nummers in de Single Top 100 staan. Moeten ze het nummer wel even aanmelden bij GfK Dutch Charts, want anders tellen de verkopen niet mee.

Wordt Melanie Lavie de Nederlandse Lady Gaga?

Melanie Lavie: Ik weet het zeker (67)

‘Ik hou van jou (jij houdt van mij)’ van Melanie Lavie kwam in oktober 2008 tot de 69ste plaats. Geen slecht begin voor je debuutsingle. Vervolgens volgde de single ‘Superman’, maar redde het niet. Met ‘Ik weet het zeker’, een Nederlandstalige versie van 'Poker face' van Lady Gaga, komt het er dus nu op aan voor de 17-jarige Melanie, geboren in Tilburg, en wonend in Diessen. Onlangs heeft ze haar HAVO-diploma gehaald en kan ze zich volledig storten op de muziek.

Michel Cleis houdt van Columbiaanse muziek

Michel Cleis feat. Toto la Momposina: La mezcla (71)

Dat maak je niet vaak mee. Een nummer, dat opgebouwd is uit meerdere samples, afkomstig van dezelfde artiest én hetzelfde album. De Zwitserse dj Michel Cleis blijkt een groot fan te zijn van de Columbiaanse Sonia Bazanta Vides, beter bekend als zangeres Totó La Momposina. Van haar kreeg hij de toestemming om de nummers El Pescador’ en ‘Curura’ te gebruiken in zijn nummer ‘La mezcla’. De samples zijn afkomstig van haar album ‘La candela viva’ uit 1993, uitgebracht op het label Real world van zanger Peter Gabriel. ‘Curura’, ‘het fluitje’, werd ook al gebruikt in ‘Indian flute’ van Timbaland & Magoo feat. Rajeshwari uit 2003.

Michel Cleis is afkomstig uit het plaatsje Cureglia, in het Italiaanse deel van Zwitzerland, valkbij Lugano en niet ver van Milano verwijderd. Op jonge leeftijd had hij vier jaar pianoles. Tevens begon hij op zondagmiddag met dj-en. Voor zijn studie verbleef hij in Berlijn en Barcelona, en zag daar de verschillen tussen de culturen in Noord en Zuid Europa. In die tijd verzamelde Michel veel vinyl, nummers ideaal voor het samplen. Teruggekomen in Zwitserland, kocht hij een sampler en ging aan de slag. Hij werkt regelmatig samen met de Chileense producer Luciano van het label Cadenza. Vorig jaar september bracht Michel zijn eerst plaatje uit: ‘Dixie on Monday’.

Corry Konings 40 jaar in het vak

Corry Konings: 1000 keer aan jou gedacht (74)

Afgelopen zondag, 19 juli 2009, heeft zangeres Corry Konings in het speciaal voor de gelegenheid tot Corry Konings Arena omgedoopte evenemententerrein Chasséveld in Breda, haar 40-jarig jubileum als zangeres gevierd. Op het feest getiteld ‘Mooi was die tijd’, naar haar grootste hit uit 1990, traden diverse Nederlandse artiesten op. Uit handen van roddeljournalist Evert Santegoeds ontving Corry het boek ‘Mooi was die tijd’, waarin ze onthult op haar zestiende onder dwang een abortus te hebben moeten ondergaan. In het kader van het jubileum volgt later dit jaar een 8-delige reallife soap. Cornelia Helena Konings is geboren op 8 september 1951 in Sint Willebrord, een kerkdorp in de gemeente Rucphen in de provincie Noord-Brabant. In 1966 brak ze door als zangeres van de Mooks. Platenhandelaar Ries Brouwer, die onder de indruk was van haar stem, bracht haar in contact met Pierre Kartner, die Corry aan de Rekels koppelde. Dat resulteerde in 1970 in de hits ‘Mijn stil verdriet’ (#30) en ‘Huilen is voor jou te laat’ (#6). Sinds 1970 is Corry een regelmatige hitmaakster gebleken, met in totaal 42 noteringen, waaronder 8 top 10-noteringen.

Naast Nederland, is Spanje haar tweede huis geworden. Vorig jaar ging een lang gekoesterde wens in vervulling: een Tapascafé op het Corry Koningsplein in Benalmadena bij Puerto Marina aan de Costa de sol. Mocht Corry willen stoppen met zingen, dan kan haar dochter Sharona het zo overnemen. Samen met haar moeder nam ze vorig jaar het nummer ‘Mama, hoe gaat het met jou?’ op voor het album ‘Een boeketje rode rozen’.

La Roux maakt folkmuziek met een synthesizer sausje

La Roux: Bulletproof (82)

Bij de eerste tonen van ‘Bulletproof’, dachten we van doen te hebben met de nieuwe single van de Bloodhound gang. Maar gelukkig wordt ons deze onderbroekenlol bespaard en blijkt de uitvoerende het Britse duo la Roux te zijn en ‘Bulletproof’ best wel een leuk nummer te zijn. Blikvanger van la Roux is zangeres Elly Jackson (Londen, 8 maart 1988), Ben Langmaid is op de achtergrond bezig als schrijver en producer. Elly raakte geïnteresseerd in muziek door de platencollectie van haar ouders, met platen van Carole King en Nick Drake. Het leidde er toe dat Elly ook folkachtige liedjes ging maken. Maar naarmate ze ouder werd, kwam ze in aanraking met andere soorten muziek en raakte gefascineerd door rave muziek. Naar school gaan vond ze maar niets. Haar ouders, waaronder haar moeder de actrice Trudie Goodwin, steunden haar financieel zodat ze zich op de muziek kon concentreren. In die tijd, waarin ze menig ravefeestje bezocht, kwam ze Ben Langmaid tegen. Ben was fan van jaren ’80 bands Japan, Blancmange en Simple minds. Dankzij Ben, die ook producties maakt voor andere bands waaronder Kubb, lukte het Elly om haar folkliedjes een synthesizer sausje mee te geven, waarmee la Roux was geboren. De naam la Roux komt volgens haar uit een boekje met babynamen die ze uit een vuilnisbak had gevist. La Roux betekent in het Frans ‘de rooie’, en dat past wel bij Elly, want ze heeft rood haar.

platencontract

Het platencontract dankt ze aan haar vader, die een paar demo-opnames meegaf aan een vriend, die op zijn beurt mensen kende in de platenindustrie. Het contract legt alle betrokkenen geen windeieren, want ‘Bulletproof’ stond eind mei/begin juni twee weken op de eerste plaats van de Britse hitparade. Het nummer is de derde single van het album ‘La Roux’, dat geïnspireerd is op een knipperlicht relatie van Elly in de afgelopen jaar vijf jaar. Het album werd in Groot-Brittannië van de eerste plaats afgehouden door ‘The essential’ van Michael Jackson.

Adele sloot tournee af in Nederland

Adele: Hometown glory (86)

In 2007 was ‘Hometown glory’ de eerste single van Adele Laurie Blue Adkins in Groot-Brittannië. Adele schreef het nummer in slechts tien minuten, nadat haar moeder haar had proberen te overtuigen, het ouderlijk huis in Londen te verlaten, toen ze naar de universiteit ging. Adele: “I played it to her as a protest song and said this is why I'm staying.” Het nummer flopte, maar werd in 2008 opnieuw uitgebracht en bereikte alsnog de achttiende plaats. ‘Hometown glory’ is de vierde single van haar debuutalbum ‘19’. Op zondag 12 juli stond Adele op North sea jazz, waar ze haar laatste optreden gaf in het kader van haar ’19-tournee’. Een tournee waarmee ze meer dan een jaar onderweg is geweest. Met ‘thank you for making me #1 in Holland’, bedankte ze het Nederlandse publiek voor ‘Make you feel my love’, dat alleen in ons land de eerste plaats haalde. Tijdens het optreden verontschuldigde ze zich dat ze nog maar één album heeft, en daardoor wel covers moet zingen. Zo deed ze naast het Bob Dylan nummer ‘Make you feel my love’, ‘Fool as I am’ van haar favoriete zangeres Etta James. Na afloop van het concert heeft ze zich samen met haar manager (te) goed gedaan aan enige alcoholische dranken. Thuisgekomen in Londen, waar haar flat een verbouwing ondergaat, heeft ze de schaar in haar gezet en gezelschap gekregen van een huisdier: een hond(je). En nog meer goed nieuws: Adel heeft al zo’n vijf nummers klaar voor haar tweede album.

Marlous deed 3x auditie voor Idols

Marlous: Jij alleen jij (89)

Marlous Oosting (Assen, 11 juli 1988), begon op tienjarige leeftijd met zingen in een kinderkoor. In 2006 deed ze mee aan de voorrondes van Idols-3. Nadat ze drie keer het nummer ‘Come on over’ van Christina Aguilera had gezongen, mocht ze door naar de volgende ronde. Het jaar daarop nam ze de single ‘Als hij 's nachts piano speelt’ op en nu twee jaar later, scoort ze haar eerste hit met ‘Jij alleen jij’. In september komt de opvolger, gevolgd door een heel album.

Dario begint eigen groep

Dario: Vandaag (is zo’n dag) (95)

‘Vandaag (zo’n dag)’ is de tweede hit dit jaar voor Dario Kreuger. Begin dit jaar scoorde hij met ‘Laat me leven zoals ik ben’ zijn grootste hit: #21. Dario (Amsterdam, 30 december 1963), begon met zingen toen hij 21 jaar jong was. Hij deed mee aan diverse talentenjachten, en nam in 1992 zijn eerste single op: ‘Al die tijd’. Vier jaar later scoorde hij een Mega Tip 30 notering met ‘De clown’, waarna hij van zingen zijn beroep maakte. Het eerste hitsucces kwam in 2003 met ‘Ze was mooi’ dat tot #26 kwam. ‘Vandaag (zo’n dag)’, zijn zevende notering, is geschreven door zijn vrouw Rita van de Wateringen en Justin Pieplenbosch. Rita schreef al eerder nummers voor Dario en Justin schrijft nummers voor onder anderen Jeroen van der Boom, Wolter Kroes en Thomas Berge. In 2004 had Dario ook al wat met het thema ‘dag’. Toen verscheen van hem de single ‘Dit is zo’n dag’. Naast zijn eigen carrière, maakt Dario (in het midden) sinds kort ook deel uit van het trio Tijdloos, dat nummers brengt vanaf de jaren ’70 tot nu. Naast Dario bestaat Tijdloos nog uit Ramon Beense en Alberto Nicolay. Dario liep al langer met het plan rond en vroeg de anderen om mee te doen.

Albert van Benthum helpt Roy Raymonds een handje

Roy Raymonds & Albert ‘Casanova’ van Benthem: De reiger (100)

Toen in februari the Block binnenkwam met ‘Het vliegerlied’ (#71), maakten we al melding van diverse andere versies, onder andere van Roy Ramonds, getiteld ‘De reiger’. Naast the Block, scoorde ook Roel C. Verburg met ‘Wat is dit een mooie dag (vliegerlied)’ (#48). De basis voor al deze versies ligt bij het ‘Fliegerlied (So a schöner Tag)’, een kinderliedje uit 2002, van de Duitse band DONIKKL.

In februari lukte het Roy niet te imponeren met zijn versie van ‘De reiger’. In plaats van het nummer opnieuw uit brengen, heeft hij het opnieuw ingezongen met Albert ‘Casanova’ van Benthum en is er een nieuwe clip opgenomen in Waterspeelpark Splesj in Hoeven. En nu lukt het Roy wel, die precies een jaar geleden een hit scoorde met ‘Zomer op het plein’ (#81). Het inzingen van meerdere versies van een nummer is Albert van Benthem niet vreemd, want eerder dit jaar scoorde hij onder zijn eigen naam met ‘Viva viva casanova!’ (#13) en als Fons met ‘Viva Casablanca’ (#89). Overigens heeft Albert het nummer ‘De reiger’ ook op zijn eigen repertoire staan.