vrijdag 16 november 2018

Hitflits: de jonkies (Muse) winnen het van de oudjes (the Beatles); Simulation Theory vierde #1-album voor Muse

De grote vraag deze week was of de oudjes (the Beatles met The White Album) of de jonkies (Muse met Simulation Theory) de eerste plaats zouden pakken. De gehele week stonden the Beatles aan kop, met een voorsprong van nog geen half procent op de rockers van Muse.

De laatste twee dagen hebben de oudjes echter genekt, want Muse pakt, met een overwicht van bijna 2%, de eerste plaats in de Album Top 100. Na The Resistance (in 2009) en The 2nd Law (in 2012) en Drones (in 2015), is Simulation Theory het vierde #1-album voor Matthew Bellamy, Christopher Wolstenholme en Dominic Howard.

ALBUM TOP 5

1. EW  Muse: Simulation Theory
2. HH  the Beatles: The White Album (op bijna 2% en #1 in de Vinyl 33)
3. EW  Imagine Dragons: Origins
4. (4)   Kinderen voor Kinderen: Kom Erbij! Deel 39 (op ruim 30%)
5. EW  Douwe Bob: The Shape I’m In

Lion van Jonna Fraser, vorige week nog op #1, zakt in de tweede week naar de zesde plaats.

The White Album, welk White album?

In november 1968, een half jaar voor het begin van de albumlijst in Nederland (toen nog een top 10), verscheen een dubbelalbum van the Beatles. Op de witte hoes stond niets, geen enkel lid van the Beatles. Al snel kreeg het album de titel The White Album mee, en als zodanig kennen we het nu.

In 1987 werd de dubbelelpee op twee cd’s uitgebracht en haalde een 23e plaats. In 2009 verscheen er een geremasterde versie van The White Album dat het tot de 65e plaats schopte. Zeven jaar later, in 2016, ging The White Album twee weken op herhaling met een 63e plaats als hoogste notering.

jubileum

Anno 2018 is het dus vijftig jaar geleden dat The White Album verscheen en dus wordt dit groots gevierd. Voor de huidige release zijn de originele analoge opnames van producer George Martin gebruikt. Niet alleen de volledige nummers, maar ook vele ouutakes en demo’s. Daarnaast staan er remixen op van ‘Lady Madonna’, ‘Hey Jude’ en ‘Revolution’. Nummers die in 1968 op single verschenen, maar destijds niet stonden op het originele album.
Anno 2018, vijftig jaar na dato, behaalt The White Album alsnog een hoge notering, want het gaat op herhaling op de tweede plaats van de Album Top 100. Opnieuw geen #1-notering dus voor een album dat vijftig jaar oud is. Vorig jaar scoorden de Fab Four met een heruitgave van Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, dat ook niet de eerste plaats haalde. Schrale troost echter voor Beatles-fans en dan vooral van het vinyl, want beide albums pakken wel de eerste plaats in de Vinyl 33!

Gaan we over naar de andere nieuwe noteringen van deze week:
#11 Trijntje Oosterhuis: Mensen Veel Geluk – Liedjes Van Haar Vader Huub Oosterhuis
#13 de Jeugd van Tegenwoordig: Anders (Different)
#16 Riffi: Andere Planeet
#19 Trippie Redd: A Love Letter To You 3
#21 Lil Peep: Come Over When You’re Sober Pt. 2
#34 Diggy Dex: Karavaan
#36 Steen, Stef & EZG: Infected
#66 Seffeline: Storing
#78 Jonas Blue: Blue
#85 Architects: Holy Hell
#96 GuesssWho: 11

SINGLES

Hoewel ‘Huts’ van the Blockparty & Esko feat. Mouad Locos, JoeYAK, Young Ellens & Chivv binnenkomt op de tweede plaats, is het geen enkele bedreiging geweest voor de eerste plaats van Davina Michelle met ‘Duurt Te Lang’, dat nu voor de tweede week de Single Top 100 aanvoert.

De hiphoppers volgen op ruime afstand, ruim 18%, meer dan 1 miljoen streams. De meeste hiphopnummers zakken in de tweede week. Echter de komende week is het nummer de Dixte op FunX, dus je weet maar nooit.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Davina Michel: Duurt Te Lang (tweede week op #1)
2. EW  the Blockparty & Esko feat. Mouad Locos, JoeYAK, Young Ellens & Chivv: Huts
3. (15) Ariana Grande: Thank U, Next
4. (2)   Frenna x Boef x Madam Julie feat. Kaeh: Speciaal
5. (3)   Bizzey, Frenna, KM & Ramiks: Culo

Dankzij de film ‘Bohemian Rhapsody’ staat de muziek van de Britse formative Queen weer volop in de belangstelling. Vorige week resulteerde dat al in de binnenkomst van het gelijknamige nummer op #79 en deze week stijgt het door naar de 56e plaats.

Tot slot noemen we nog de andere eerste weeks noteringen:
#22 Young Ellens, Kevin, Josylvio: SeƱorita
#36 Glades, Lijpe, Ali B: Hongersnood
#46 Imagine Dragons: Bad Liar
#48 XXXTentacion: Bad!
#72 Ellie Goulding, Diplo & Swae Lee: Close To Me
#84 Armin van Buuren feat. Sam Martin: Wild Wild Son
#85 Merol: Lekker Met De Meiden
#94 Paul Sinha feat. Frenna: Ey Ey Ey

En ja hoor, nog voordat Sinterklaas voet aan wal heeft gezet (zaterdag in Zaanstad, tenminste als er voldoende water in de Zaan staat, ha ha), dient de eerste kerstplaat zich al weer aan. En wat anders kan dat zijn dan ‘All I Want For Christmas Is You’ van Mariah Carey. Vorig jaar ging het nummer uit 1994 al op 25 november op herhaling. Dit jaar is het weer een week eerder, op 17 november! Het nummer komt binnen op de 86e plaats in de 58e week. Het is nu wachten op een andere kerstklassieker: ‘Last Christmas’ van Wham! Wellicht volgende week al.