vrijdag 7 september 2018

Hitflits: rappers Eminem en Sevn Alias houden Ilse Delange van eerste plaats

Waar twee acts vechten om de eerste plaats, loopt een derde er mee weg. Zo leek het even te gaan de afgelopen week in de voorlopige albumlijst. Direct na het weekend nam Ilse DeLange met haar gelijknamige album, haar eerste in zes jaar, een flinke voorsprong (ruim 40%) op Kamikaze van Eminem en Recasso van Sevn Alias (net daaronder).

Maar halverwege de week leken de kansen voor DeLange gekeerd, toen het verschil met Eminem was teruggelopen tot nog maar 9% en 13% met Sevn Alias. Beide acts moeten het van downloads en streams hebben, want hun beider albums zijn (nog) niet fysiek verkrijgbaar.
Dit in tegenstelling tot het album van Ilse DeLange, dat vooral fysiek en als download wordt verkocht. In de Vinyl 33 is het zelfs het op één na bestverkochte album van deze week! Maar anno 2018 gaat het toch vooral om de digitale exemplaren. Vanavond is Ilse te gast in 'Pauw'.

En dus pakt Kamikaze, het tiende studioalbum van Eminem, de eerste plaats in de Album Top 100. Sevn Alias volgt op bijna 9% en Ilse DeLange moet zelfs genoegen nemen met een derde plaats, bijna 15% op Kamikaze. Na The Eminem Show (5x in 2002) en Revival (1x in 2017) is Kamikaze het derde #1-notering voor Eminem. Tien van de dertien tracks krijgen ook een notering in de Single Top 100 (zie onder singles).

ALBUM TOP 5

1. EW  Eminem: Kamikaze
2. EW  Sevn Alias: Recasso
3. EW  Ilse DeLange: Ilse DeLange
4. (1)   Broederliefde: We Moeten Door 2
5. (5)   BTS: Love Yourself: Answer

Over naar de andere nieuwe noteringen van deze week:
#9 Passenger: Runaway
#16 Troye Sivan: Bloom
#17 Why Don’t We: 8 Letters
#18 Tash Sultana: Flow State (#1 in de Vinyl 33)
#25 Jonathan Jeremiah: Good Day
#42 the Pineapple Thief: Dissolution
#50 Yves Berendse: Het Einde Van Het Begin
#56 the Kooks: Let’s Go Sunshine
#57 Sepa: Separaat
#80 Big Red Machine: Big Red Machine

SINGLES

TOP 5

1. (1)   Aya Nakamura: Djadja (vierde week op #1)
2. (2)   $hirak feat. SBMG, Lil’ Kleine, Boef & Ronnie Flex: Miljonair (op ruim 32%)
3. (6)   George Ezra: Shotgun (nu zijn grootste hit, ‘Budapest’ stond in 2014 drie weken op #4)
4. (8)   Dynoro & Gigi d’Agostiono: In My Mind
5. (4)   Kris Kross Amsterdam x the Boy Next Door feat. Conor Maynard: Whenever

Er zijn twee nieuwe noteringen bij de bovenste tien. De eerste is ‘Promises’ van Calvin Harris & Sam Smith, dat in de tweede week zestien plaatsen winst boekt en op de negende plek aankomt. De andere notering is ‘Mag Het Ff Lekker Gang’ van Sevn Alias feat. Josylvio dat van de negentiende naar de zevende plaats stijgt.

Alias dankt deze stijging aan de de release van zijn album Recasso (#2 in de Album Top 100), waarvan de andere dertien tracks ook een notering krijgen in de Single Top 100. We noemen de bovenste drie:
#33 L.I.A.B.
#41 Duw
#44 (76) Seeka

Ook Eminem heeft profijt van zijn album Kamikaze, dat binnenkomt op de eerste plaats van de Album Top 100. Tien van de dertien tracks krijgen een notering. Hierbij de bovenste drie:
#14 Lucky You feat. Joyner Lucas
#16 the Ringer
#37 Greatest

Buiten de 23 albumtracks van Sevn Alias en Eminem, zijn er toch nog nieuwe singlenoteringen deze week en dat zijn de volgende vier:
#62 Jacon Trill: Jacin
#80 Oualid feat. Ali B, MocroManiac & Kippie: Willie
#87 Armin van Buuren: Blah Blah Blah
#95 Paul Rosenberg: Paul

Tot zover deze Hitflits. Later dit weekend melden we ons nog met een nieuwe Megaman.

update 9 september: het lukt ons dit weekend niet om een Megaman te maken. Sorry.

zondag 2 september 2018

Megaman bij week 35 – 1 september 2018

Met ingang van deze week krijgt de Megaman een andere opzet. Niet langer wordt er voor elke notering een apart item gemaakt. We maken er nu nog twee, eentje voor alle singles en eentje voor alle albumnoteringen. Voor beiden is er een aparte link.

Heb je de Hitflits van vrijdag gemist? Geen nood, want we beginnen telkens met de top 5. Daarnaast leggen we de ene keer de nadruk op de albums, een andere keer krijgen de singles meer aandacht. Afhankelijk van de actualiteit. We hopen dat je hierdoor nog beter op de hoogte blijft van het reilen en zeilen in hitland.

de Megaman.

Met deze week:
Bij de albums pakt Broederliefde de eerste plaats terug van Ariana Grande
Bij de singles krijgt Emily Warren nu wel een credit van the Chainsmokers

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Albumflits: Broederliefde pakt eerste plaats terug van Ariana Grande met miniem verschil


ALBUM TOP 5

1. (2)   Broederliefde: We Moeten Door 2 (terug op #1, vijfde week op #1)
2. (1)   Ariana Grande: Sweetener (op 0,48%)
3. (4)   Drake: Scorpion
4. (5)   Soundtrack: Mamma Mia! Here We Go Again
5. EW  BTS: Love Yourself: Answer

Toelichting bij de nieuwe albums

#5 BTS: Love Yourself 'Answer'
BTS staat voor Bangtan Boys, maar ook ‘Beyond the Scene’. De groep is ontstaan uit audities gehouden in 2010, 2011 en 2012 door Big Hit Entertainment, een Zuid-Koreaanse entertainment bedrijf gespecialiseerd in K-Pop, Dance, R&B en Hiphop.
BTS bestaat sinds 2013 en wordt gevormd door V (Kim Tae-hyung, 30 december 1995), Jungkook (Jeon Jeong-guk, 1 septemer 1997), RM (Kim Nam-joon, 12 sepember 1994), Suga (Min Yoon-gi, 9 maart  1993), Jin (Kim Seok-jin, 4 december 1992), J-Hope (Jung Ho-seok, 18 februari  1994) en Jimin (Park Ji-min, 13 oktober 1995).

Love Yourself 'Tear’ het vorige album van BTS, bereikte in mei bij ons de zesde plaats en in de Amerikaanse albumlijst de eerste plek. Het album zakt in de vijftiende week naar de 51e plaats. Het dubbelalbum Love Yourself 'Answer', binnen op de vijfde plaats, is grotendeels een verzameling nummers van de vorig jaar verschenen EP Love Yourself 'Her' en het eerder genoemde Love Yourself 'Tear’. Waarom fans het album kopen is vanwege de zeven nieuwe nummers én de remixen.

De single ‘Idol’ feat. Nicki Minaj komt binnen op de 96e plaats van de Single Top 100 (zie daar). Op 13 oktober doet BTS de Ziggo Dome in Amsterdam aan voor een concert.

#10 Toppers: Toppers In Concert 2018 – Pretty In Pink “The Circus Edition”
De kaarten voor de vijftiende editie van de Toppers (op 24 en 25 mei 2019) zijn alweer te koop. Tot die tijd kunnen de fans zich laven aan de weergave van de editie van dit jaar, gehouden op 25 en 26 mei in de Johan Cruijff Arena Amsterdam. Naast René Froger, Jeroen van der Boom en Gerard Joling, was Jan Smit voor het eerst de vierde Topper. Naast hun optredens waren er gastoptredens van Snap en Right Said Fred. Eind september verschijnt de dubbel- DVD.

#14 Architrackz: Dashawn
Na Alles Groot met Adje, dat eind juni de twaalfde plaats bereikte, is Dashawn een album van  Architrackz alleen. Nou ja alleen, dat is bijna ondenkbaar voor een hiphopartiest. Op acht van de tien nummers van Dwayne Meerzorg alias Architrackz, doen dan ook andere rappers mee, zoals Mula B, Chivv, Valsbezig en Keizer.
Dashawn van Architrackz is vernoemd naar zijn zoontje, die hem motiveerde geld te verdienen en wat te worden in de maatschappij. Architrackz: “Dashawn gaf mij de focus om iets te bereiken”.

#16 Interpol: Marauder
Marauder, het zesde studioalbum van de Amerikaanse rockgroep Interpol, komt net als El Pintor uit 2014, binnen op de zestiende plaats. Beter doet de vinylversie het van Marander, want dat komt binnen op de eerste plaats van de Vinyl 33 die in 2014 nog niet bestond.

#30 Alice In Chains: Rainier Fog
Met een dertigste plaats voor Rainier Fog scoort de Amerikaanse grungeband Alice In Chains het beste album in 24 jaar. Alleen Dirt (in 1993) en Jar Of Flies (in 1994) deden het beide met een zeventiende plaats beter.
Rainier Fog is het zesde studioalbum van Alice In Chains. De titel is geïnspireerd op de Mount Rainier, met 4392 meter de hoogste berg in de staat Washington. Het heeft de meest actieve vulkaan die uitkijkt over het metropoolgebied Seatlle-Tacoma en het titelnummer is dan ook een eerbetoon op de Seattle muziekscène, waar de band uit is ontstaan.

#39 Ozuna: Aura
Deze week staat het album Odisea van de Puerto Ricaanse zanger Ozuna een jaar genoteerd in de Latin albumlijst van het Amerikaanse vakblad Billboard. Van die 52 weken staat het album in totaal 46 weken op de eerste plaats. Al bij de 30e week scoorde hij het record van zanger met het meeste aantal weken op de eerste plaats voor een Latin album. Odisea is nu nog 12 weken verwijderd van het record van Mi Tierra van Gloria Estefan, dat deze week precies 24 jaar geleden voor de 58e week op de eerste plaats stond van de Latin albumlijst.

Vreemd genoeg heeft Odisea van Ozuna geen notering behaald in onze albumlijst. Aura is dan ook de eerste notering in de Album Top 100 voor de op 12 maart 1992 in San Juan, Puerto Rico geboren Juan Carlos Ozuna Rosado, zoals hij eigenlijk heet.
#56 Ólafur Arnalds: Re:member
Van een heel andere orde dan Aura van Ozuna, is het album Re:member van de IJslandse multi-instumentalist Ólafur Arnalds. Hij is afkomstig uit de heavymetal (was drummer in metalbands), maar maakt tegenwoordig eigentijdse klassieke muziek. Re:member is zijn vierde album na zijn metalperiode.

#76 Blood Orange: Negro Swan
Negro Swan is het vierde album van Blood Orange, maar pas het eerste dat een notering bij ons krijgt. Blood Orange is het r&b project van de Brit David Joseph Michael Hynes, kortweg
Devonté Hynes uit Londen. Op 30 oktober staat Blood Orange in de Melkweg in Amsterdam.

Singleflits: Emily Warren krijgt nu wel een credit van the Chainsmokers


SINGLE TOP 5

1. (1)   Aya Nakamura: Djadja (derde week op #1)
2. (2)   $hirak feat. SBMG, Lil’ Kleine, Boef & Ronnie Flex: Miljonair (op bijna 24%)
3. (5)   Idaly feat. Ronnie Flex, Famek Louise & Bizzey: Idaly (remix)
4. (6)   Kris Kross Amsterdam x the Boy Next Door feat. Conor Maynard: Whenever
5. (3)   Drake: In My Feelings

De eerste weeks noteringen van deze week:

#19 Sevn Alias feat. Josylvio: Mag Het Ff Lekker Gang
Eerste track van het album Recasso van Sevn Alias dat vrijdag is uitgebracht en aanstaande vrijdag hoog zal eindigen in de nieuwe Album Top 100.

#35 Architrackz, Cho & Equalz feat. Mula B: Chemistry
Track van het album Dashawn van Architrackz, #14 in de Album Top 100

#40 $hirak feat. Bokoesam, Bizzey & Dopebwoy: My Money

#52 Marshmello & Bastille: Happier
De Britse groep Bastille lieten dit dit nummer een jaar liggen, omdat ze het meer geschikt vonden om het met een andere act uit te brengen. De Amerikaan Christopher Comstock, alias Marshmello, vond het wel wat en nam het met de Londense boys op.

#72 the Chainsmokers feat. Emily Warren: Side Effects
Op ‘Paris’ (#4 in 2017) van the Chainsmokers was Emily Warren al te horen, maar kreeg daar geen credit voor. Dit keer krijgt de Amerikaanse alle credits op ‘Side Effects’. Warren schreef nummers voor ondere anderen Jessie J, Shawn Mendes, Dua Lipa en scoorde zelf een hit met ‘Capsize’ met Friendship (#37 in 2016).

#73 Yung Felix feat. Mula B & 3robi: Fml
#79 Hef feat. Kevin & Jayboogz: Niet Huilen

#90 Bazzi feat. Camila Cabello: Beautiful
In 2017 nam de Amerikaan Andrew Bazzi het nummer ‘Beautiful’ op, maar wist daar in ons land geen potten mee te breken. Nu lukt het hem wel, dankzij Camila Cabello, die na zo’n 1,5 minuut invalt.

#96 BTS feat. Nicki Minaj: Idol
Het dubbelalbum Love Yourself 'Answer' van de Zuid-Koreaanse boyband BTS is de hoogste eerste weeks in de Album Top 100 en komt binnen op de vijfde plaats. ‘Idol’ feat. Nicki Minaj staat niet op de cd (het fysieke album dus), maar wel op de digitale versie. De razend populaire jongens hadden de zangeres/rapster benaderd voor het nummer en natuurlijk hapte zei toe.

record clicks

De videoclip van ‘Idol’, maar dan zonder Nicki Minaj, heeft met 56 miljoen kliks op de eerste dag het record verbroken van ‘Look What You Made Me Do’ van Taylor Swift, dat op 24  augustus 2017 43,2 miljoen keer werd bekeken. Inmiddels staat de teller van ‘Idol’ op ruim 120 miljoen, die met Nicki Minaj op 50 miljoen.