vrijdag 29 maart 2013

Hitflits: Klangkarussel levert eerste instrumentale Oostenrijkse #1


Twee weken lang voerden 154 versies van ‘Julia’ van Nick & Simon de boventoon in de Single Top 100. Een derde week red het duo echter net niet, want ‘Sonnentanz’ van  Klangkarussel neemt de eerste plaats van hen over. Daarmee is het de eerste instrumentale #1-notering voor een Oostenrijkse act en de eerste instrumentale #1-hit sinds ‘Epic’ van Sandro Silva & Quintino op 23 december 2011. Meer over #1-hits door Oostenrijkse acts in de nieuwe Megaman.

TOP 3

1        (3)       Klangkarussel: Sonnentanz
2        (1)       Nick & Simon: Julia
3        (4)       P!nk feat. Nate Ruess: Just give me a reason

Buiten de hoogste eerste weeks (waarover zo dadelijk meer) zijn er nog twee nieuwe bij de bovenste tien. De eerste is ‘Watch out for this (Bumaye)’ van Major Lazer feat. Busy Signal, the Flexican & FS Green, dat in de vierde week stijgt van 26 naar #7. Voor Major Lazer is het na ‘Get free’ feat. Amber Coffman (#7 in 2012), zijn tweede top 10-notering. De anderen bereikten onder hun eigen naam nog niet eerder de top 10. De tweede binnenkomer bij de bovenste tien is 'Mirrors' van Justtin Timberlake dat in de zevende week van 12 naar #10 stijgt.

Over naar de achttien (!) eerste weeks noteringen van deze week:
#4 Guus Meeuwis: Het kan hier zo mooi zijn
#16 Macklemore & Ryan Lewis feat. Ray Dalton: Can’t hold us
#22 Ariana Grande feat. Mac Miller: The way
#29 Monique & Tim: Langzaam wordt het zomer
#42 Hind: Make it count
#48 F: Geen fuck om jou
#63 Afrojack feat. Chris Brown: As your friend
#65 Billy the Kit feat. Duvall: Burn it down
#68 Flume: Holdin on (komende week de 3FM Megahit)
#71 Will.i.am feat. Justin Bieber: #Thatpower
#74 Xander de Buisonjé: Van jou
#77 Sebastian Cruz feat. Devon Paxx: Ready for love
#83 Eva Simons: Chemistry
#85 Wankelmut & Emma Louise: My head is a jungle
#90 Robin Thicke feat. T.I. & Pharrell: Blurred lines
#96 Colinda: Breng me nog eenmaal naar huis
#97 Sway: Stop and stare
#100 Ronnie Flex: Tankstation

ALBUMS

In de Album Top 100 is alles nog bij het oude en dus blijft ‘The singles collection’ van Racoon voor de tweede week het bestverkochte album. ‘Liverpool rain’, hun vorige #1-album blijft in de 99e week op #33 staan. ‘The singles collection’ verkoopt ruim een derde meer dan de #2, ‘The next day’ van David Bowie dat terugstijgt naar de tweede plaats.

Hoogste eerste weeks op #3, is ‘Delta machine’, het dertiende studioalbum van Depeche mode. Het album is geproduceerd door de Britse producer Ben Hiller, die al twee eerdere albums van Depeche mode onder handen nam: ‘Playing the angel’ (#11 in 2005) en ‘Sounds of the universe’ (#7 in 2009). Laatst genoemd album was het voorlaatste album van de Britse band. In 1985 scoorden ze met ‘Love in itself – 2 – 3 and live tracks’ zelfs een #1-notering.

Na haar platina succes met ‘Bells’ uit 2009 komt Laura Jansen eindelijk met de opvolger. Elba’, binnen op #5, scoort eentje plaatsje hoger dan ‘Bells’. Jansen nam 'Elba' op in een garage in Los Angeles, samen met producer Matt ‘Aqualung' Hales (Lianne La Havas, Jason Mraz). Via Skype leverden verschillende muzikanten een bijdrage, waaronder Ed Harcourt in ‘Call to arms’. Op het album staat ook een cover van ‘Small town boy’ van Bronski beat, één van haar  favoriete liedjes uit de jaren ’80.

Het restant eerste weeks noteringen:
#7 Eric Clapton: Old sock
#37 OneRepublic: Native
#40 Akademie für alte Musik Berlin: Septem verba a christo in cruce
#42 Strokes: Comedown machine
#49 Iron maiden: Maiden England ‘88
#52 Lil’Wayne: I am not a human being II
#65 Suede: Bloodsports
#67 Madeleine Peyroux: The blue room
#75 Maison du malheur: Wicked transmission
#83 Stephen Stills: Carry on
#86 Simple minds: Celebrate – greatest hits
#100 James Hunter six: Minute by minute

Nog meer achtergronden bij de albums staan iedere zaterdagmiddag op de nieuwssite van 3FM. De volledige hitlijsten staan op Dutch Charts. En na het weekend is er weer een nieuwe Megaman.