zaterdag 6 augustus 2011

Megaman bij week 32 – 6 augustus 2011

Welkom bij de Megaman, waarin Lucenzo de concurrentie op afstand houdt, Christina Aguilera de Zoetemelk van de popwereld dreigt te worden, Snow patrol naar Los Angeles afreist, Otis Redding weer even tot leven komt en Amy Winehouse een postume albumtopper scoort. Dat en meer over de tien eersteweeks noteringen in de Single Top 100 van deze week.

Lucenzo houdt concurrenten op afstand

Lucenzo feat. Don Omar: Danza kuduro
Lucenzo feat. Big Ali: Vem dançar kuduro (1) *** derde week op #1 ***

Twee tracks tegelijk,‘Vem dançar kuduro’ van Lucenzo feat. Big Ali en ‘Danza kuduro’ van Lucenzo feat. Don Omar, voeren nu al voor de derde week de Single Top 100 aan. En al drie weken lang volgt de concurrentie op eerbiedige afstand. In zijn eerste week bovenaan had Lucenzo nog een voorsprong van 32% op de nummer 2, toen was dat ‘Loca people’ van Sak Noel. Vorige week steeg die voorsprong licht naar 34%; de #2 was toen inmiddels ‘Moves like Jagger’ van Maroon 5 & Christina Aguilera. En deze week staat Lucenzo nog altijd 30% voor op dezelfde nummer twee.

De Fransman Filipe Oliveira, want zo heet Lucenzo in het echt, doet dus prima zaken. Oliveira, de achternaam verraadt het al een beetje, is van Portugese komaf; vandaar dat op beide versies van ‘Danza kuduro’ de Portugese taal te horen is. Big Ali rapt daar in het Engels overheen en voor de Spaanse markt zingt Don Omar er in het Spaans bij. Die laatste versie is ook bij ons het populairst.

Vierde #1 in het Portugees

Danza kuduro’/ ‘Vem dançar kuduro’ is al de vierde Portugeestalige hit in Nederland. De allereerste was al weer way back in 1975, toen ‘Hey mal yo’ van Johnny & Orquesta Rodrigues drie weken op #1 stond. Daarna was het veertien jaar wachten op ‘Lambada’ van Kaoma, goed voor vier weken op #1 in de nazomer van 1989. Vervolgens springen we nog eens twintig jaar verder en komen in 2009 terecht, wanneer ‘Rap das armas’ van Cidinho e Doca in de winter drie weken aan kop gaat. En nu, twee jaar later, doet ‘Danza Kuduro’ een poging om de grootste Portugeestalige hit uit de hitgeschiedenis te worden. Opvallend daarbij is dat het telkens om niet-Portugese acts gaat! Johnny & Orquesta Rodrigues kwamen van de Kaapverdische Eilanden, Kaoma was een internationale groep gestationeerd in Frankrijk, Cidinho e Doca kwamen uit Brazilië en ook Lucenzo is uit Frankrijk afkomstig.

Inmiddels is ook de eerste coverversie in de Single Top 100 gesignaleerd: op #92 komt Danio Crespo binnen met ‘One more kuduro’.

Christina Aguilera blijft wéér steken op #2

Maroon 5 feat. Christina Aguilera: Moves like Jagger (2)

Nee, het ziet er uit dat het wéér niet gaat lukken voor Christina Aguilera. Al drie keer eerder reikte ze tot de tweede plaats, maar die laatste, belangrijke horde wist ze telkens niet te nemen. Ook met ‘Moves like Jagger’ gaat haar dat waarschijnlijk niet lukken, want de achterstand op ‘Danza Kuduro’ is afgelopen week maar amper kleiner geworden. Aguilera dreigt hiermee de Joop Zoetemelk van de popmuziek te gaan worden…

Even een overzichtje van de net-niet-nummer één-hits van Christina:

2001: ‘Lady Marmalade’: zes weken op #2 achter ‘Angel’ van Shaggy
2002: ‘Dirrty’: vijf weken op #2 achter ‘Dilemma’ van Nelly & Kelly Rowland
2006: ‘Hurt’: een week op #2 achter ‘Cupido’ van Jan Smit
2011: ‘Moves like Jagger’: (voorlopig) twee weken op #2 achter ‘Danza Kuduro’ van Lucenzo

Tel daar nog eens twee #2-hits en twee #3-hits voor Christina bij op en je mag concluderen dat ze steeds vlak in de buurt komt, maar nooit net dat laatste stapje kan zetten. Toch jammer.

Snow patrol naar Los Angeles voor nieuwe single

Snow patrol: Called out in the dark (15) *** hoogste eersteweeks ***

Daar keken we toch al weer twee jaar naar uit, naar nieuw werk van Snow patrol. De stadiongroep uit Noord-Ierland, onder aanvoering van Gary Lightbody, liet in 2009 voor het laatst van zich horen met de #2-hit ‘Just say yes’, het nummer dat hun megadoorbraak betekende. Nu staat hun nieuwe album, ‘Fallen empires’, op het punt van uitkomen. Maar daaraan voorafgaand eerst deze nieuwe single.

‘Called out in the dark’ is geschreven door zanger Lightbody. De productie is van Jacknife Lee, die ook de drie voorgaande albums produceerde. Als je weet dat de verkoopteller van Snow patrol-albums al boven de tien miljoen staat, dan is het aanhouden van deze producer geen verrassing…

Voor de opname van de single togen de Britten (die afkomstig zijn uit Bangor, maar inmiddels opereren vanuit het Schotse Glasgow) naar Topanga Canyon, vlakbij Los Angeles. Dat is al decennia een bekende plek voor artiesten. In 1970 nam Neil Young er zijn ‘After the goldrush’ op. In nachtclub Topanga Corral kwamen lokale artiesten optreden als Canned heat, Little feat, Emmylou Harris en Etta James. De tent is al twee keer afgefikt, maar nog steeds biedt het ruimte aan veel artiesten en acteurs.

Gotye & Kimbra: import-Australiërs bundelen hun krachten

Gotye ft. Kimbra: Somebody that I used to know (33)

Met ‘Somebody that I used to know’ maken we kennis met twee nieuwe namen aan het popfirmament, Gotye en Kimbra. Beide wonen ze in Melbourne, maar beide komen ze daar niet vandaan.

Gotye heet eigenlijk Wouter de Backer, en werd op 21 mei 1980 geboren in het Vlaamse Brugge. Al jong verhuisde hij met het gezin naar Australië, alwaar zijn ouders zijn voornaam veranderden in Walter, omdat dat in de Engelse taal makkelijker uit te spreken was. Toen hij een artiestennaam ging kiezen, vertaalde hij eerst zijn voornaam naar het Frans, dat werd Gaultier. En dat spelde hij vervolgens fonetisch, waarna Gotye overbleef. Al in 2006 verscheen zijn debuutsingle, ‘Learnalilgivinanlovin’, die bij ons in 2008 nét geen hit wist te worden. Maar nu is het dan gelukkig wel raak, en wel samen met Kimbra.

Ook Kimbra woont in Melbourne, maar ook zij komt oorspronkelijk uit een ander land. Ze komt wel van dichterbij dan Gotye trouwens; Kimbra Johnson werd in 1990 geboren in Hamilton in Nieuw-Zeeland. Als zeventienjarige breekt ze al door, wanneer haar debuutsingle wordt aangeprezen door de befaamde blogger Perez Hilton. Later deze maand komt haar debuutalbum eraan, dat ‘Vows’ gaat heten.

In ‘Somebody that I used to know’ komt een sample voor van ‘Seville’ van Luiz Bonfa. En let ook eens op de clip, want daarin is de winterschilder langs geweest…

Raymond Leest gaat elke dag naar z’n ‘schoonmoeder’

Raymond Leest: Als ik jou niet had (77)

Ach ja, de een gaat naar Los Angeles om een nieuwe single op te nemen, en de ander raakt in Etten-Leur verzeild; verschil moet er wezen. Helaas voor Raymond Leest hoort hij bij die laatste categorie. Maar goed, het levert hem wel zijn debuuthit op.

Raymond is de uitbater van het Leidse café ‘M’n schoonmoeder’, maar als er een lekker moppie gezongen moet worden, dan is hij ook altijd van de partij. Hij rolde een aantal jaren geleden in het zingen, toen hij – als portier van een discotheek – werd gevraagd om in te vallen tijdens een talentenjacht. Die won hij prompt, waarna hij zich volledig op het zingen ging storten.

Het leverde hem voorprogramma’s op bij Jan Smit, Nick & Simon, Wolter Kroes en Gerard Joling. En nu dan ook een eigen hit, geschreven door Rinus Ponsen.

Ben Saunders gaat internationaal

Ben Saunders: All over (82)

Een hele bescheiden binnenkomst voor een nieuwe single van Ben Saunders, dat zijn we wel anders gewend! ‘All over’ komt deze week binnen op #82, en we zijn benieuwd of het de bovenste vijftig nog weet te halen, nu de Ben Saunders-hype een beetje overgewaaid is.

Dat was eind vorig jaar wel anders, want toen scoorde Saunders in acht weken tijd maar liefst drie #1-hits, een volstrekt unieke prestatie. Inmiddels heeft zo’n beetje iedere fan wel Bens album ‘You thought you knew me by now’ in huis gehaald, dus ‘All over’, al weer de vijfde single van die plaat, zal voor weinigen nog nieuw klinken.

Aan de andere kant: Ben heeft inmiddels een internationaal platencontract op zak, dus misschien gaat ‘t ‘m over de grens ook nog lukken. Hij is geboren in Londen, dus met z’n Engelse uitspraak zit het wel goed. Of anders heeft hij altijd nog zijn tattooshop in Hoorn, Lucky 6 Tattoo.

Alle 13 jaanke sprokkelt teksten bij elkaar

Alle 13 jaanke: Sja la la (83)


Wat moet dat toch heerlijk zijn: je hebt als artiest totaal geen inspiratie, je krijgt geen letter op papier, maar tóch scoor je een hit! Dat overkomt het trio Alle 13 jaanke uit Raamsdonksveer met hun zevende hitsingle. De tekst is volledig opgebouwd uit zinsneden van bekende kinderliedjes en hitsingles en geen woord hebben ze er zelf aan meegeschreven. Zo hoort de Megaman fragmenten langskomen uit:
- Honkie tonkie pianissie (van Nico Haak)
- Als de klok van Arnemuiden (van de Havenzangers)
- Berend Botje
- Daar was laatst een meisje loos
- In de maneschijn
- Op een grote paddestoel
- Ik zag twee beren broodjes smeren
- Zagen zagen wiedewiedewagen
- Toen onze mop een mopje was
- Twee violen en een contrabas
- Wilhelmus van Nassouwe

Voor de fans van Alle 13 jaanke maakt het allemaal niet uit, die zorgen er wel weer voor dat de dame en heren een nieuwe hitsingle scoren. Ze zijn nog lang niet zover als hun grootste hit, een 27e plek voor ‘Playa’, vorig jaar zomer, maar het begin is er voor ‘Sja la la’.

Rob Ronalds op de Latin tour

Rob Ronalds ft. DJ Gerrit & Scotch: Palo palo bonito (85)


Dertien bleek vorig jaar geen ongeluksgetal te zijn voor Rob Ronalds. Met zijn dertiende hit wist hij namelijk afgelopen augustus zijn grootste hit te scoren: ‘Op de camping’ bereikte de twintigste plek. En dat terwijl Ronalds toch al vanaf 2002 solohits scoort, dus hij heeft even moeten wachten op een fraaie hitnotering.

Misschien kan hij er met zijn veertiende hit nog een schepje bovenop doen. Ronalds laat in ieder geval niets aan het toeval over, want hij ging voor zijn nieuwe hit op zoek in de Caribbean. ‘Wat Lucenzo kan, kan ik ook’, moet hij gedacht hebben, dus ging hij shoppen bij de Puertoricaanse zanger Chayanne.

Mooie stok

Chayanne, de artiestennaam van Elmer Figueroa de Arce, scoorde als tiener al een aantal #1-hits in de Latin lijst in de Verenigde Staten met de groep los Chicos. Op z’n negentiende, in 1987, ging Chayanne solo en vervolgens groeide hij uit tot een tieneridool in Latijns Amerika. In de jaren ’90 verhuisde hij naar Miami. Hij is, samen met Ricky Martin, nog altijd de grootste ster van Puerto Rico en heeft inmiddels ook al een aantal filmrollen op zijn naam staan.

Anyway, die Chayanne dus, nam het nummer oorspronkelijk op als ‘Palo bonito’, wat letterlijk ‘Mooie stok’ betekent. Snap jij het, snap ik het…

Danio Crespo covert de kuduro

Danio Crespo: One more kuduro (92)

Ja, daar kon je op wachten natuurlijk; een klapper van een zomerhit als ‘Danza Kuduro’ schreeuwt gewoon om een coverversie. Er zijn meer kapers op de kust, maar Danio Crespo is de eerste die er een hit mee weet te scoren. Zijn versie heet ‘One more kuduro’. Danio heeft er een stevige dansversie van gemaakt, maar het kenmerkende ‘Oi oi oi’ is nog steeds duidelijk herkenbaar.

Met ‘One more kuduro’ is Danio Crespo toe aan zijn vierde hitsingle. Eigenlijk heet ie gewoon Daniël Hoekstra en is hij afkomstig uit Noord-Holland, maar met zo’n naam kom je in de Latin wereld niet ver natuurlijk, dus vandaar dat hij uitkwam bij de achternaam van een van zijn idolen, Elvis Crespo. Met ‘Tu son risa’ schopte hij het in 2005 tot #40, en de afgelopen jaren kwamen daar nog twee kleine hitjes bij. ‘One more kuduro’ brengt hem voor het eerst in tweeënhalf jaar weer terug in de Single Top 100.

Johnny Gold vergrijpt zich aan ‘Samen zijn’

Johnny Gold: Samen zijn (93)

Ja, er zijn mensen die dit leuk vinden. Niet veel gelukkig, want ‘Samen zijn’ komt voorlopig niet verder dan de 93e plek, maar toch.

24 jaar geleden was het origineel van ‘Samen zijn’ een hit, in de versie van Willeke Alberti. Curieus is dat dit mooie, gevoelige nummer het thema was van de kinderserie ‘Pompy de robodoll’. Willeke kwam er in 1987 mee tot de 23e plek.

Tegenwoordig kun je overal een feestversie van maken; vooral het Feestteam is daar goed in. Ook Johnny Gold waagt nu een poging met ‘Samen zijn’. Met een rare bek en je haren rechtop geföhnd kom je in ieder geval al een flink eind.

Johnny Gold heet eigenlijk Kees Verlee en hij is actief als presentator, zanger en stemmingmaker. Als de helft van het duo Rob & John scoorde hij tussen 2005 en 2009 al vier hits, waarvan ‘Een keer in je leve’ met een bescheiden 67e plek de grootste werd. Als Johnny Gold scoorde hij vorig jaar vervolgens ook een solohit, alhoewel ‘Ik ben wat lator’ niet verder kwam dan #97. Wat dat betreft doet ‘Samen zijn’ het nu in ieder geval al vier plaatsen beter…

Gary Go schrijft nummers met Twitter en iPhone

Benny Benassi feat. Gary Go: Cinema (94)

Op #68 staat zijn vorige single nog genoteerd, ‘Beautiful people’, maar op #94 komt Benny Benassi al weer met een nieuwe hit binnen: ‘Cinema’. ‘Beautiful people’ maakte hij samen met Chris Brown; het werd zijn een na grootste hit, met een 25e plek. Nog beter deed zijn debuuthit het, ‘Satisfaction’, samen met the Biz; die bereikte in 2003 de tiende plaats.

Ook op ‘Cinema’ is Benassi niet in z’n eentje te horen. Op zijn nieuwe single is Gary Go als zanger te horen. Gary heet eigenlijk Gary Baker en komt uit Londen. In 2007 liet hij voor het eerst van zich horen via de EP ‘So so’. In 2000 leerde half Engeland hem kennen, toen hij het voorprogramma deed van de come back-tournee van Take that en twintig stadions van binnen zag. Daarna toerde hij ook met Lady Gaga en met Mika.

Nieuwe media

Gary Go is niet alleen bekend van zijn optredens, ook met het gebruik van nieuwe media speelt hij zich in the picture. Zo schreef hij al eens een liedje met behulp van Twitter; hij plaatste een afbeelding van een hartvormige ballon en vroeg zijn twitter-followers om een tweet met een suggestie voor de songtekst. Daarnaast gaf hij tijdens instore-optredens in Apple-vestigingen in Londen en New York concerten met behulp van de iPhone en demonstraties hoe hij de iPhone gebruikt als hulpmiddel bij het componeren van nieuwe songs.

Jay-Z en Kanye West brengen Otis Redding weer even tot leven

Jay Z & Kanye West feat. Otis Redding: Otis (99)

Dubbele pech voor Otis Redding in 1967: niet alleen liet hij het leven bij een vliegtuigongeluk op 10 december van dat jaar, maar bovendien gebeurde dat negen maanden te vroeg. Driekwart jaar later zou hij namelijk net z’n 27e verjaardag gehaald hebben, en dan had hij nu naast Amy Winehouse, Kurt Cobain, Jim Morrison, Janis Joplin, Jimi Hendrix en noem ze allemaal maar op in de club van 27 hebben gezeten.

Soulster

Otis was de belangrijkste en beste soulster van zijn tijd; in Nederland scoorde hij pas na zijn dood twee top 10-hits: in 1968 kwam hij tot #4 met ‘(Sittin’ on) The dock of the bay’ en tot #7 met ‘I’ve got dreams to remember’. Dat laatste nummer kwamen we trouwens ook in recentere tijden nog tegen, want in 1994 werd het nog gebruikt in een reclamecampagne voor bier kwam de single weer even tot #43.

Sample

Maar wat doet Otis in 2011? Welnu, deze keer wordt hij gesampled door het hiphopduo Jay-Z en Kanye West. Nou ja, gesampled, de eerste halve minuut lijkt het wel of Otis solo een nummer zingt, en wat Jay-Z en Kanye daarna komen doen klinkt eerder hinderlijk dan als een samenwerking. Dat wordt nog wat, want hun gezamenlijke album ‘The throne’ zit er al heel rap aan te komen; we zijn benieuwd wat daarop te horen is.

In januari brachten Jay-Z en Kanye West hun eerste gezamenlijke werkstukje al naar buiten, maar verder dan één weekje op #53 bracht het nummer ‘H*a*m’ het niet. Nee, voor echt grote successen van de twee hiphoppers moeten we wat verder terug. Jay-Z is met ‘Otis’ al toe aan zijn 22e notering; met ‘Umbrella’ in 2007 en ‘Empire state of mind’ schopte hij het twee keer tot een tweede plaats. Kanye West scoort met deze hit pas zijn 17e notering, en hij wist nog niet verder te komen dan een vijfde plaats voor ‘American boy’.

Try a little tenderness

Het nummer ‘Otis’ drijft op een sample van ‘Try a little tenderness’ . Dat was in 1966 een Britse (#46) en Amerikaanse (#25) hit voor Redding, maar het nummer is al veel ouder. Het werd al geschreven in 1932 en voor het eerst gezongen door Val Rosing, met begeleiding van het orkest van Ray Noble. Een jaar later werd het nummer pas écht bekend in een versie van Bing Crosby. Ondertussen hebben ook mensen als Frank Sinatra, Rod Stewart, Nina Simone, Tina Turner, John Miles en the Von Bondies het op de plaat gezet.

Het is niet voor het eerst trouwens dat artiesten een ode aan Otis Redding brengen. In 1993 scoorde de Britse zanger Paul Young een hit (zijn laatste) met ‘Otis Blue’ (#36), een verwijzing naar een album van Redding uit 1965.

Album Top 100: Amy Winehouse scoort postuum #1-album

Is me dat even schrikken: in de Album Top 100 wordt Adele pardoes van de eerste plaats afgedrukt! Amy Winehouse scoort postuum opnieuw een #1-hit met haar album ‘Back to black’. In 2008 stond die plaat bij leven en welzijn van de uitvoerende ook al op bovenaan in de Album Top 100. Adele volgt met 12% achterstand; we rekenen erop dat ze volgende week weer terug gaat stijgen naar de top.

John Hiatt scoort hit van de eeuw

Verderop in de albumlijst komen we nog twee nieuwkomers tegen die inmiddels al zijn overleden, maar gelukkig is de hoogste nieuwe van deze week nog wel in leven: John Hiatt. Met ‘Dirty jeans and mudslide hymns’ komt hij binnen op #24 en dat levert hem zijn hoogste positie van de eeuw op. Sterker nog, met slechts twee van zijn in totaal twaalf voorgaande albumnoteringen heeft de Amerikaanse singer-songwriter hoger gestaan, en dan moeten we helemaal terug naar 1990 (#17 met ‘Stolen moments’) en 1993 (#13 met ‘Perfectly good guitar’). Wat opvallend is, want zijn twee meest geroemde albums, ‘Bring the family’ en ‘Slow turning’, wisten in de jaren ’80 nog maar net de bovenste veertig te halen.

Een stukje lager op #48 is Celtic woman nieuw met ‘Songs from the heart’. Het is de derde albumnotering voor de damesgroep na eerdere hits in 2006 en 2007.

BYentl staat er voor de tweede keer in. Na ‘Payday’ uit 2010 is ze nu terug met ‘Persistence’ op #48.

Ede Staal nog niet vergeten

En dan die twee overleden nieuwkomers. Johnny Hoes is nog maar pas dood; hij overleed op dezelfde dag als Amy Winehouse, maar die impact op de Album Top 100 blijft beperkt tot een bescheiden 62e plaats voor ‘Zijn allergrootste hits’. En nog een stukje lager, op #81, komt Ede Staal binnen met ‘As vaaier woorden’. Maar die Groningse troubadour is al wat langer dood; hij overleed al in 1986. ‘As waaier woorden’ verscheen in Staals overlijdensjaar postuum als zijn tweede en laatste album. Twee weken geleden zond de regionale omroep RTV Noord een anderhalf uur durende documentaire uit over leven en werk van deze streektaalzanger. En dat leidt nu dus tot een notering in de Album Top 100. Zijn tweede al, want ‘As ’t boeten stormt’ kwam in 1996 al tot #22; ook dat was een notering naar aanleiding van een tv-reportage trouwens.

maandag 1 augustus 2011

Megaman bij week 31 – 30 juli 2011

Welkom bij de Megaman, waarin er nog geen concurrentie is voor de dubbele #1-hit van Lucenzo, de Gebroeders Ko inspiratie halen uit reclames, Amy Winehouse met zeven nummers genoteerd staat, Stef Ekkel een oud gezang zingt, Gym class heroes terug naar de basis gaat, Splendid zich meer op de radio richt, De Jeugd van tegenwoordig het thema van de Smurfenfilm smurft en het doek valt voor ‘I gotta feeling’. Dat en meer over de vijftien eersteweeks en alle noteringen van Amy Winehouse in de Single Top 100 van deze week.

update 1-8-2011:
Het item 'Amy Winehouse met drie nieuwe noteringen' is uitgebreid met de verkoopcijfers van haar nummers in de Britse hitparades plus een eerbetoon van Adele.

Nog geen concurrentie voor Lucenzo

Lucenzo feat. Don Omar: Danza Kuduro / feat. Big Ali: Vem dançar kuduro (1) *** tweede week op #1 ***

‘Vem dançar kuduro’ van Lucenzo feat. Big Ali en ‘Danza Kuduro’ van Lucenzo feat. Don Omar, de dubbelhit van Lucenzo, voeren nu voor de tweede week de Single Top 100 aan en er is momenteel niemand die daar iets aan kan veranderen. ‘Moves like Jagger’ van Maroon 5 feat. Christina Aguilera stijgt weliswaar naar de tweede plaats, maar is relatief gezien nog ver verwijderd van de eerste plaats; het nummer verkoopt een derde minder dan de #1. Aangezien er in deze tijd weinig nieuwe nummers uitkomen en de meeste kopers zich met andere zaken bezig houden (vakantie), zal Lucenzo het nog wel enige tijd volhouden.

Gebroeders Ko halen inspiratie uit reclames

Gebroeders Ko: Alleen maar schoenen aan (6) *** hoogste eersteweeks ***

In één klap knalt ‘Alleen maar schoenen aan’ van de Gebroeders Ko binnen op de zesde plaats, waarmee de broers hun elfde top 10-notering scoren. Het nummer is (als we ‘Zonnebril / Muggen hier, muggen daar’ uit 2004 als een dubbelhit rekenen) hun 31ste notering en niet hun 32ste zoals ze op hun eigen site zetten.

Van die 31 hits scoorden ze er zes die (in) direct met een reclame te maken hebben:
2002: Boswandeling (#67), likeurtje met dezelfde naam
2004: Zonnebril (#5), uitgebracht in samenwerking met Pearl opticiens
2008: Nie praten nie & nie zingen nie (#7), quote uit KPN-reclame rondom het typetje Fons
2010: Doe de daeloring (#12), uitgebracht ter ondersteuning van het gelijknamige puzzelspelletje
2011: Wunderbar! feat. Walter & Hüber (#6), gebruikt voor een campagne van Maestro

De zesde en vast niet laatste ‘reclame’-hit voor de Gebroeders Ko is ‘Alleen maar schoenen aan’. Na het zien van de reclame van Zalando, een online schoenenwinkel, waarbij een bezorger van schoenen op een nudistencamping komt, kwamen de broers op het idee voor ‘Alleen maar schoenen aan’. In de begeleidende clip komen ze geen schoenen brengen (want die hebben de dames al), maar een kluis waar de schoenen in kunnen worden bewaard.

ook voor anderen

De broers schrijven niet alleen hits voor zichzelf, maar zijn ook actief voor anderen. Zo schreven ze het nummer ‘Amore’ voor Marianne Weber (deze week gezakt naar #59). Op 5 oktober gaat de ‘Sinterklaas en het raadsel van 5 december, de nieuwste Sinterklaasfilm in première. Het nummer ‘Vlieg maar met ons mee’, dat gezongen wordt door Frans Bauer en Coole Piet Diego, is ook van hun hand.

Berk Music brengt de nummers van de Gebroeders Ko uit. En uit diezelfde stal komt ook Django Wagner. Vorige week was hij op #5 de hoogste eersteweeks met ‘Zwarte haren, zwoele gitaren’, dat zoals verwacht zakt, en nu op de veertiende plaats staat. We zijn benieuwd waar ‘Alleen maar schoenen aan’ van de Gebroeders Ko volgende week staat.

Amy Winehouse vier keer op herhaling

Valerie (8) / Rehab (#13) / You know I’m no good (27) / Valerie (version revisited) met Mark Ronson (58)

Zaterdag 23 juli 2011 gaat de muziekgeschiedenis in als de dag waarop weer een muzikant op 27-jarige leeftijd het leven liet. In navolging van Brian Jones (gitarist en bedenker van de naam Rolling stones, verdronken in zijn eigen zwembad), Jimi Hendrix (overdosis slaappillen), Janis Joplin (overdosis heroïne), Jim Morrison (vermoedelijk overdosis drugs) en Kurt Cobain (zelfmoord), overleed ook Amy Jade Winehouse op 27-jarige leeftijd.
Naast deze zes muzikanten, zijn er nog minstens veertien andere muzikanten die overleden op hun 27ste. We noemen nog Robert Johnson (blueszanger), Dave Alexander (Stooges), Pete de Freitas (Echo & the Bunnymen), Pete Ham (Badfinger), Alan ‘Blind Owl’ Wilson (Canned heat), Kristen Pfaff (Hole).

Winehouse werd in de middag van 23 juli 2011 dood aangetroffen door de portier in haar huis in Camden, een buitenwijk van Londen. Zoals bekend had Winehouse een drank en drugsprobleem, maar of dat de oorzaak is van haar overlijden, is onbekend. De autopsie heeft dat niet aangetoond. Aanvullend toxicologisch onderzoek moet uitwijzen wat de oorzaak is, maar het kan nog wel enkele maanden duren eer dat bekend is.

Tijdens haar leven bracht Amy twee albums uit: ‘Frank’ (in 2003) en ‘Back to black’ (in 2006). Van ‘Frank’, waarvan de titel zinspeelt op de aard en toon van haar teksten: openhartig, werd ‘Stronger than me’ een kleine hit (#87). Dat nummer heeft de Single Top 100 nu net niet gehaald, maar is één van de zeven nummers in de Bubbling Underlijst, de wachtkamer van de hitparade. Bij ons kwam het album ‘Frank’ in 2004 niet verder dan de 68ste plaats, maar gaat na haar overlijden deze week op herhaling op #7. Wereldwijd zijn er tot haar dood zo’n 1,5 miljoen van verkocht, maar dat aantal zal de komende tijd zeker wel verdubbelen.

In 2006 verscheen haar tweede album ‘Back to black’, waarvan ze de meeste nummers zelf schreef. Het album was tien keer genomineerd voor een Grammy Award en kreeg er uiteindelijk vijf, waarmee ze de eerste Britse zangeres was. Het album werd geproduceerd door Mark Ronson en Salaam Remi. Met Ronson had ze al samengewerkt op diens album ‘Version’, onder andere in het nummer ‘Valerie’, van the Zutons uit 2006. ‘Valerie’ van Ronson & Winehouse was eind 2007 één van de favoriete liedjes van de dj’s in het Glazen Huis van Serious Request.

In drie weken tijd bereikte het nummer de eerste plaats, waar het in totaal zes weken stond. Er was echter alleen een Nederlandse download van ‘Valerie’ beschikbaar, maar die was niet voldoende om de eerste plaats te halen. In het Verenigd Koninkrijk was echter wel een cd-single van ‘Valerie’ uitgebracht van Mark & Amy, die nu massaal werd geïmporteerd door de Nederlandse cd-zaken. De verkopen hiervan werden meegeteld voor de notering hier, dat voor de #1-positie zorgde.

Op 2 februari 2008, in de derde week dat ‘Valerie’ van Mark Ronson feat. Amy Winehouse op #1 stond, kwam er nog een versie van het nummer de hitparade binnen. Deze ‘Valerie’’ werd door Amy alleen gezongen en was aanvankelijk samen met ‘Hey little rich girl, een b-kantje in Groot-Brittannië van de single ‘Back to black’. Deze versie was nu ook in Nederland als download beschikbaar en kwam op #9 binnen. Deze week gaat het nummer een plaatsje hoger op herhaling op #8.

Van het album ‘Back to black’ verschenen nog de singles ‘Rehab’ (#14 in 2007) en ‘You know I'm good’ (#40 in 2007). Beide tracks gaan deze week ook op herhaling, op #13 respectievelijk #27.

EN

zondag 31 juli 2011

Amy Winehouse met drie nieuwe noteringen

Back to black (18) / Love is a losing game (88) / Tears dry on their own (100)

Behalve vier nummers die allen op herhaling gaan, zijn er ook nog drie nummers die niet eerder een notering kregen. Alle drie zijn ze afkomstig van het album ‘Back to black’, dat in de honderdste week op herhaling gaat op de tweede plaats. Noteringen uit het verleden die verderop genoemd worden, zijn dan ook standen in de Britse hitparade.

Love is a losing game’ was in 2007 de vijfde single van het album, maar kwam in de Britse hitlijst niet verder dan de 46ste plaats. Tijdens de Ivor Novello Awards, voor Britse songwriters, werd het liedje uitgeroepen tot beste nummer van 2008. Toen George Michael in 2007 werd gevraagd welk liedje hij zeker mee zou nemen naar een onbewoond eiland, noemde hij ‘Love is a losing game’. Prince coverde het nummer tijdens zijn shows en op 21 september 2007 stond hij samen met Amy op het podium in de O2-arena.

In ‘Tears dry on their own’, de vierde single van het album, gebruikt Winehouse een sample van ‘Ain’t no mountain high enough’ van Marvin Gaye & Tammi Terrell uit 1967. Hoger dan #16 kwam ‘Tears dry on their own’ niet in de Britse hitparade. Bij ons is het deze week de hekkensluiter op #100.

De laatste van de drie nummers die bij ons niet eerder een notering kregen, is ‘Back to black’, dat binnenkomt op #18. Hoewel het nummer elders wel op single is uitgebracht, is dat bij ons niet het geval. Tot deze week en alleen digitaal, want voor een fysiek exemplaar zal je naar een importwinkel moeten of het via internet bestellen. In de Britse hitparade bereikte het in 2007 de 25ste plaats.

Britse standen

Zoals aangekondigd in de Hitflits geven we je hierbij de nieuwste standen in de Britse hitparade, die zondag bekend werden gemaakt. Met tussen haakjes de verkoopaantallen.

Singles

#8 Back to black (27.414)
#27 Tears dry on their own (13.317)
#29 Rehab (12.593)
#33 Love is a losing game (11.727)
#37 You know I’m no good (9.607)
#41 Valerie (8.484)
#45 Valerie met Mark Ronson (7.706)
#62 Will you still love me tomorrow (5.171)

De track ‘Back to black’ kwam vorige weel al binnen op #81, nog geen dag na haar dood.

Albums

#1 Back to black (44.076)
#5 Frank (14.759)
#10 Frank/Back to black (7.480)

Het album ‘Back to black’ ging vorige week al op herhaling op #59. Voor het eerst zijn de verkoopaantallen van het gewone album en deluxe versie samengenomen.

vrouwen aan de macht

Adele staat ook met twee albums bij de bovenste vijf: ‘21’ (op #2, 42.433 stuks) en ‘19’ (op #4, 18.218). Daarnaast staat ‘4’ van Beyoncé op #3 (19.641), ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ van onze eigen Caro Emerald op een zesde plaats (gezakt van #4, 12.147 stuks) en ‘Born this way’ van Lady Gaga op #7 (10.901 stuks). Met de twee albums van Amy Winehouse (op #1 en #5) bestaat de Britse album top 7 voor het eerst volledig uit vrouwen. Vorige week bestond de volledige top 5 voor de tweede keer in de Britse history uit vrouwen. Van de 31 hitweken dit jaar, maakten de vrouwen al 27 weken de dienst uit.

eerbetoon

Adele is met haar album ‘21’, na twee weken weer haar eerste plaats kwijt, die ze heeft moeten afstaan aan Amy Winehouse met het album ‘Back to black’. Het zal echter niet definitief zijn.

Adele volgde samen met Amy Winehouse een opleiding aan de BRIT School of Performing Arts in Londen. Naar aanleiding van het overlijden van Amy, heeft Adele aan haar een eerbetoon geschreven. Adele: “Amy heeft de Britse muziek weer op de kaart gezet en ze heeft de weg vrijgemaakt voor mensen zoals ik. Ik denk dat Amy niet besefte hoe geniaal en belangrijk ze wel was. Niet veel mensen zijn in staat om te doen wat ze echt willen. Voor haar was het kinderspel. Ook al maakt het me erg droevig dat ze er niet meer is, het heeft me ook doen denken hoe ontzettend trots ik wel ben op haar en hoe dankbaar ik ben om door haar geïnspireerd te worden.”

Rihanna op de reggae tour

Rihanna: Man down (16)

De meningen over ‘Man down’ van Rihanna zijn zeer verdeeld. De een vind het een heerlijk reggaenummer, terwijl de ander juist vind dat haar poging om een r&b/reggae nummer te maken, mislukt is. Wij zijn er nog niet helemaal uit, maar vinden wel dat haar stem harder en daardoor kouder, afstandelijker, klinkt dan op andere nummers. Pas aan het einde, na heel veel ‘rumpapapum’ klinkt haar stem weer even vanouds.

Hoe dan ook, ‘Man down’, binnen op #16, scoort nu al beter dan de ballad ‘California king bed’, dat niet hoger kwam dan de negentiende plaats en deze week zakt naar #57. We zijn dan ook benieuwd hoe ver ‘Man down’ komt, want het is inmiddels de vijfde single van haar album ‘Loud’. De kans dat het nummer nog genoteerd staat als ze op 9 november naar het Gelredome in Arnhem komt voor een optreden, achten wij heel klein. Daarentegen zal ‘Man down’ er nog wel instaan in september, als op DVD de documentaire ‘Good girl, gone bad’ verschijnt.

Danny Vera kan beter eerder een single uitbrengen

Danny Vera: Tomorrow will be mine (20)

Vorig jaar scoorde Danny Vera (= Danny Polfliet, Middelburg, 31 mei 1977) een hitje met ‘Orange glow’ (#77), dat hij speciaal schreef als een ode aan het Oranjelegioen. Hij zong het nummer in ‘VI Oranje’, waarvan hij samen met The ordinary men, de huisband was. Dit jaar mochten Danny en zijn band weer dagelijks opdraven om in ‘Tour du jour’ te komen spelen, het sportprogramma van RTL5 rond de Tour de France.

Dit keer ging het om de leader, een verkorte versie van ‘Tomorrow will be mine’. En net als bij ‘Orange glow’, komt het nummer, een week na de laatste uitzending van ‘Tour du jour’, binnen in de Single Top 100. alleen wel stukken hoger, op #20. Een idee, om volgend jaar, tijdens het EK 2012, wanneer Danny vast weer de huisband mag zijn van ‘VI Oranje’, zijn plaatje iets eerder uit te brengen??

Naast de hit van Danny Vera, levert ‘Tour du jour’ ook nog succes op voor Dries Roelvink, die dagelijks aan het einde van het programma een aangepaste versie van zijn nummer ‘De Tour de France’ mocht komen zingen. Het nummer gekoppeld aan ‘Hé wat doe jij’, zakt deze week van de achtste naar de twaalfde plaats.

Stef Ekkel zingt een oud gezang

Stef Ekkel: Waarheen, waarvoor (21)

Jongstleden 10 maart, nam de 76-jarige Maria Berendina Johanna Telgenkamp, beter bekend als Mieke Telkamp, afscheid van het Nederlandse publiek in het programma ‘Tijd voor Max’ bij omroep MAX. Mieke houdt niet meer van aandacht, ze geniet vooral van de ‘gewone dingen’ in het leven, zoals boodschappen doen en het huishouden in Zeist. In de jaren ’50 was ze een tieneridool, en scoorde vooral hits in Duitsland. In ons land is ze vooral bekend geworden door het nummer ‘Waarheen, waarvoor’, dat ze in 1971 opnam met de Hi-five. Het nummer bereikte de negende plaats en er werden meer dan 100.000 stuks van verkocht.

‘Waarheen waarvoor’ wordt door velen geassocieerd met de dood. Het nummer stond dan ook jarenlang in de begrafenis top 10, nummers die veel worden gedraaid tijdens begrafenissen. Tegenwoordig zijn dat vooral de artiesten van nu, zoals Marco Borsato (‘Afscheid nemen bestaat niet’), Guus Meeuwis (‘De weg’) en Robbie Williams (‘Angels’).

We hadden al de parodie van Annie de Rooy ( b-kant van ‘Ik wil niet dat je liegt’ van Paul de Leeuw, #1 in 1993) en de feestversie van One two trio (#96 in 2000), uitvoeringen van ‘Waarheen waarvoor’, die ver liggen van die door Mieke Telkamp. En daar komt deze week die van Stef Ekkel bij, binnen op #21.

In alle gevallen is de melodie een paar honderd jaar oud. In de zeventiende eeuw werden de Schotse folksong ‘Loch Lomond’ en ‘Todlen Hame’, een Engels gezang, door John Newton (van kapitein op een slavenschip tot pastor), van een tekst voorzien en omgedoopt tot ‘Amazing grace’. Hij publiceerde het als onderdeel van The Olney Hymns in 1779.

De eerste versie van ‘Amazing grace’ stamt uit 1922 en is van het Sacred harp choir. In 1971 scoorde Judy Collins er een hitje mee (#26). Het jaar daarop kwam de instrumentale versie van Military band of the Royal Scots dragoon guards tot #15.

De versie van Judy Collins inspireerde Karel Hille, perschef van platenmaatschappij Bovema, tijdens zijn vakantie op de Canarische eilanden, tot het schrijven van de Nederlandse tekst ‘Waarheen waarvoor’.

Gym class heroes gaat terug naar de basis

Gym class heroes feat. Adam Levine: Stereo hearts (32)

In 2008 verscheen ‘The quilt’, het vierde album van de Amerikaanse hiphop band Gym class heroes. Tevens scoorde de groep in dat jaar hun voorlaatste hitje met ‘Cookie jar’ feat. The-Dream (#85). Drie jaar daarna komt de groep het ‘The papercut chronicles II’, een vervolg op ‘The papercut chronicles’ uit 2005. Of zoals de band het zelf formuleert: terug naar de basis van Gym class heroes in 2005.

De reden waarom het drie jaar duurde voordat de band weer met nieuw werk komt, is onder andere te wijten aan de succesvolle solocarrière van zanger Travie Mccoy. Hij scoorde onder andere een #4-hit met ‘Billionaire’ feat. Bruno Mars.

Op ‘Stereo hearts’ gaat Gym class heroes een samenwerking aan met Adam Levine, zanger van Maroon 5. Levine staat deze week op de tweede plaats met het nummer ‘Moves like Jagger’, samen met Christina Aguilera.

Splendid richt zich meer op de radio

Splendid: Again (80)

Tien jaar geleden begon surfer/zanger Patrick Schmitz de band Splendid, ontstaan uit diverse andere Haagse bandjes. Inmiddels telt Splendid elf leden, waaronder voormalige leden van de Rotterdamse Hermes house band. In 2005 speelde de band tijdens de Koninginnenach, een ska/reggaeversie van het ‘Wilhelmus’, waarmee ze zich live op de kaart zetten. In datzelfde jaar ontving de groep de Haagse Popprijs voor ‘beste live act’.

Die live reputatie maken ze ook al waar in het buitenland, in Frankrijk en Zwitserland. Vorig jaar namen ze met de Latin zanger Santos uit Los Angeles het nummer ‘Senorina Luna’ op, dat ook op diens album staat. Het voorlopig hoogtepunt voor de band was vorig jaar toen ze het voorprogramma van Madness in de Heineken Music Hall mochten verzorgen.
Voordat ze in december 2010 een contract tekenden bij PIAS, bracht Splendid al drie albums uit. Vorige maand verscheen het vierde album ‘Connect back to the stars’ uit, waarvan ‘Again’ de eerste single is. Dit album is meer radiogericht dan de drie voorgaande waarop de band een live gevoel heeft willen creëren.

Naast zanger Patrick, bestaat Splendid verder uit Jort Goderie (alt saxofoon), Bart Goderie (tenor saxofoon), Bart Jan Kerckhoff (basgitaar), Sven van Wijk (drums), Bart Janssen (toetsen), Sicco van Grieken (gitaar), Robin Veldman (synthesizer) en niet te vergeten de drie achtergrondzangeressen Laura en Janneke Nijhuijs en Linda van Leeuwen.

De Jeugd van tegenwoordig smurft thema Smurfenfilm

de Jeugd van tegenwoordig: The big Smurfout (82)

Wij moeten nog wachten tot aanstaande donderdag, 3 augustus 2011, wanneer ‘The Big Smurfout’ in première gaat. Maar in de Verenigde Staten van Amerika is ‘The Smurfs’, zoals de film daar heet, al te zien sinds afgelopen vrijdag, 29 juli. De nieuwe film over en met de Smurfen, geregisseerd door de Amerikaanse regisseur Raja Gosnell, speelt zich af in New York en is in 3D opgenomen.
De oorspronkelijke stemmen zijn van Jonathan Winters (Grote Smurf), Katy Perry (Smurfin), Hank Azaria (Gargamel) en Don Messick (Azraël). In de Nederlandse versie worden deze rollen vertolkt door Jack Wouterse, Kim-Lian van der Meij, Tygo Gernandt en Frank Welker. Giel Beelen is de Vertelsmurf. De leden van de Jeugd van tegenwoordig doen de stemmen van de Smulsmurf (Willie Wartaal), Bakkersmurf (P. Fabergé) en Boerensmurf (Vieze Fur). Daarnaast verzorgen ze het titelnummer ‘The big Smurfout’, dat het viertal (inclusief componist Bas Bron), hun negende hit oplevert.

stripreeks

De Smurfen is van oorsprong een Belgische stripreeks, bedacht door Peyo (= Pierre Culliford, 25 juni 1928 – 24 december 1992). Aanvankelijk maakte Peyo de strip ‘Johan en Pirrewiet’. In het negende album, getiteld ‘De fluit met zes smurfen’, speelden de smurfen voor het eerst een rol, dat naderhand tot een eigen reeks uitgroeide. Later kwam daar een tekenfilmreeks bij en nu dus een 3D-film.

zout

Peyo schreef de verhalen in het Frans. Toen hij tijdens een etentje met collega-stripauteur André Franquin (bekend van onder andere ‘Guust Flater’ en ‘Robbedoes’) niet zo snel op het woord zout kon komen en tegen Franquin zei: “Donnez-moi le schtroumpf.”, dat betekent ‘Geef le schtroumpf / de smurf even aan’, ontstond de naam. De Nederlandse naam ‘Smurf’ is bedacht door Peter Middeldorp, die in 1958 hoofdredacteur van ‘Robbedoes’ was, daarbij ondersteund door redacteur Armand Van Raalte.

Smurfenhits

In 1977 kwam Vader Abraham (Pierre Kartner) met ‘’t Smurfenlied’ dat niet alleen in ons land een groot succes was: zeven weken #1, met meer dan 400.000 verkochte exemplaren. Ook over de grenzen, waaronder Duitsland als ‘Das Lied der Schlümpfe’ en in Groot-Brittannië als ‘The Smurf song’. Het idee voor het nummer is niet van Kartner zelf, maar van Harry Thomas, destijds voorvechter van het Duitse lied en organisator van het Schlagerfestival. Hij wilde in samenwerking met Peyo, de Smurfen promoten en had daarvoor zijn protegé Dennie Christian in gedachten.

Maar doordat diens manager Toni Hendriks daar niets inzag en ook platenmaatschappij Dureco niet, stapte Thomas naar Kartner, die daarop ‘’t Smurfenlied’ schreef, met als voorwaarde dat hij het mocht zingen op het goed bekeken en bezochte Schlagerfestival. De rest is geschiedenis. Daarna verschenen er nog diverse Smurfenhouse hits onder andere door Irene Moors en het team van Rubberen Robbie. In 2005 nam Vader Abraham samen met de Belgische groep Dynamite ‘Het Smurfenlied’ op in een danceversie en bereikte er de 61ste plaats mee.

nog niet vergeten

Hoewel Kartner niets van doen heeft met de 3D-film van de Smurfen en ook niet met het themalied, wordt hij plat gebeld door diverse tv-zenders, vooral uit Duitsland, om ‘’t Smurfenlied’ nog een keer te komen zingen. Pierre: “Aanvankelijk was ik wel teleurgesteld dat mijn lied niet in de film is verwerkt. Dat had ik natuurlijk wel een eer gevonden. Maar in de afgelopen weken heb ik vele aanvragen binnengekregen voor optredens, dus ik weet maar al te goed dat men mij niet is vergeten.”

In Duitsland zijn ze Vader Abraham zeker niet vergeten, want in de Duitse hitparade komt Tim Toupet binnen op #76 met ‘Vater Abraham (...hat 7 Söhne)’, zo meldt ons Jochen Tierbach uit Oostenrijk. Het nummer bereikte in Nederland in 1971 de elfde plaats in de uitvoering van Vader Abraham met z’n Zeven zonen.

Krystl helpt je de (natte) zomer door

Krystl: Fool for you (83)

Begin deze maand werd Krystl Pullens 28 jaar. Na een carrière met haar eigen band L.i.n.e., achtergrondzangeres bij Do, bracht ze eind 2010 haar eerste eigen single ‘Golden days’ uit, dat tot #23 kwam. De opvolger ‘Bottles’ bleef daar ver bij achter en kwam niet verder dan #74. In mei kwam Krystl met het album ‘Rolling’ dat vorige week op herhaling ging op #58 en deze week doorstijgt naar de 50ste plaats en daarvoor #8 heeft gestaan.‘ Fool for you’ is niet alleen de derde single van het album, maar wordt ook nog eens gebruikt in de commercial ‘RTL viert de zomer’ van RTL4. Na de zomer begint Krystl aan een clubtour, met in het voorprogramma de band Someday.

Pitbull doet het met iedereen

Pitbull feat. Marc Anthony: Rain over me (89)

2011 dreigt zo langzamerhand het jaar van Pitbull te worden. Niet dat hij zulke grote hits heeft gescoord, maar ‘Rain over me’ is inmiddels wel zijn vierde notering dit jaar. En alle keren doet de Amerikaanse rapper het met iemand anders: Jennifer Lopez (‘On the floor’, #4), Ne-Yo, Afrojack & Nayer (‘Give me everything’, #2) en Shakira (‘Rabiosa’, #59). Op ‘Rain over me’ neemt Marc Anthony de vocalen voor zijn rekening, die daarmee zijn eerste hit in acht jaar scoort. Zijn voorlaatste notering was #100 in 2003 met ‘She mends me’.

Vato Gonzalez helpt onbekend talent bekend te worden

Vato Gonzalez feat. Foreign beggars: Badman riddim (jump) (93)

Badman riddim (jump)’ van Vato Gonzalez feat. Foreign beggars is door de BBC uitgeroepen tot het themalied van deze zomer. Dat bleef niet zonder gevolgen, want begin deze maand bereikte het nummer de zevende plaats van de Britse hitparade. Zo hoog zal het nummer bij ons niet komen, maar #93 betekent wel de start van de hitcarrière in Nederland voor Vato Gonzalez, dat het pseudoniem is van Björn Franken (Spijkenisse, 6 juni 1983).

Al op jonge leeftijd was Vato met muziek in de weer, maar het duurde tot zijn zestiende voor hij genoeg geld had voor de nodige apparatuur. Hij leerde producer/dj Hardwell kennen, waarmee hij veel heeft samengewerkt en veel van heeft geleerd. In 2007 bracht Vato zijn eerste twee tracks uit op het label van Hardwell. In de afgelopen jaren heeft Vato op eigen kracht het label, het evenement én de muziekstijl ‘Dirty house’ op de kaart gezet. Op zijn eigen label geeft Vato onbekende, talentvolle producers de kans om het grote publiek te bereiken.

Foreign beggars is een rapkwartet uit Londen dat anno 2011 bestaat uit de MC’s Orifice Vulgatron en Metropolis, producer DJ No Names en Human beat boxer Dag Nabbit. Vulgatron en Nabbit ontmoetten elkaar in 1993 in Dubaï, toen ze beide in diverse bandjes speelden. In 1996/1997 vormde ze samen een hiphop groep, draaiden housemuziek in grote sporthallen en danszalen, waarna hun wegen scheidden. Vulgatron ging naar Londen, Nabbit naar Noorwegen. Jaren later kwamen de twee elkaar weer tegen in Londen, waar ze opnieuw samen aan de slag gingen.
DJ No Names ontmoette Metropolis op een universiteit in 2000. Ook zij draaiden op houseparties. Vervolgens leerde No Names, Vulgatron kennen en daarna kwam ook Metropolis erbij. Door de jaren heen hebben nog andere personen deel uitgemaakt van Foreign beggars, waarvan al vijf albums zijn verschenen. In 2004 kregen ze tijdens de Britse Hip Hop Awards, eentje voor ‘beste nieuwe act’.

Gré Parelmoer houdt van strakke kuitjes

Gré Parelmoer: Knijp me in me kont! (94)

De Tour de France ligt al weer een week achter ons en de afgelopen week waren er nog de diverse criteriums met de renners uit de Tour. En daarmee duurt het weer een jaar voordat het hele wielercircus weer van start gaat. Gré Parelmoer, een typetje van de 54-jarige Astrid Ingrid Wevers, heeft het nummer ‘Knijp me in me kont!’ opgenomen, als ‘een ode aan al die topmodellen met strakke kuitjes’ (ja echt!). Mosterd na de maaltijd, en dus zal het ook bij één week notering blijven.

Brengt R.i.o. de zomer (terug)?

R.i.o.: Miss sunshine (95)

Als met dit nummer de zomer definitief terugkomt, dan moet het maar. Maar ‘Miss sunshine’ van R.i.o. is zeker niet hun sterkste nummer. Bovendien is het een afgeleide van ‘Sunshine’ van Dance nation (#25 in 2001), dus ook niet echt origineel, maar dat zijn we wel gewend van de producers Manuel Reuter en Yann Peifer. Zanger op ‘Miss sunshine’ is wederom Tony Dyer alias Tony T. Het nummer is afkomstig van het album ‘Sunshine’ dat eerder verscheen en waarop al hun acht hits staan en een paar remixen.

Doek valt voor ‘I gotta feeling’

Black eyed peas: I gotta feeling *** telt niet meer mee ***

Na 108 weken onafgebroken genoteerd te hebben gestaan (een unieke prestatie in binnen en buitenland), komt er deze week een einde aan ‘I gotta feeling’ van the Black eyed peas. Het nummer kwam op 4 juli 2009 binnen op #55, waarna het via 15, 13, 10, 4 naar #3 steeg, tevens de hoogste plaats. In totaal stond het nummer vier weken op de derde plaats. Na zestien weken verliet het nummer de top 10, waar het nog drie keer naar terug zou keren; de laatste keer was op 6 november 2010. Daarna kwam het niet meer boven de negentiende plaats uit.

In de honderdste week steeg ‘I gotta feeling’ nog naar de 42ste plaats, en daarna bewoog het zich rond de 60ste plaats, met als laatste notering #63. In de jaarlijst van 2009 stond het nummer op de zesde plaats, vorig jaar op de zevende plaats en de verwachting is dat het in de lijst over 2011 in de onderste helft zal eindigen. Het zal dan de eerste hit zijn die drie jaar achtereen de jaarlijst haalt.

‘I gotta feeling’ wordt in diverse tv-programma’s gebruikt en is nog steeds een floorfiller in de dansgelegenheden. Na het weekend leeft de verkoop op en wekelijks worden er nog enkele honderden van gedownload, genoeg voor een notering. Waarom valt het nummer dan nu toch buiten de Single Top 100?

GfK Dutch Charts volgt het fysieke en digitale releasebeleid van de maatschappijen, die bepalen wanneer een nummer meegeteld mag worden voor de hitparade. Een platenmaatschappij kan dus ook bepalen wanneer een nummer niet meer mag meetellen, bijvoorbeeld omdat ze bang zijn dat het nummer andere releases van de betreffende artiest in de wielen zal rijden. Bij the Black eyed peas hebben we echter gezien dat daar geen sprake van is. Na ‘I gotta feeling’ scoorden ze nog zonder moeite vijf hits.

eigen beleid?

Maar behalve de platenmaatschappij, kan ook de hitparade instantie zelf besluiten een nummer niet meer mee te tellen, en dat is het geval bij ‘I gotta feeling’. Schijnbaar wil de hitparade instantie hiermee aantonen dat ze zich (dit keer) niet laat leiden door platenmaatschappij Universal, dat twee weken geleden bepaalde dat de beide nummers van Lucenzo bij elkaar genomen moesten worden tot één notering.

Overigens lijkt het beleid van zowel de platenmaatschappijen als GfK Dutch Charts volstrekt willekeurig. Een nummer als ‘Waka waka (This time for Africa)’ van Shakira feat. Freshlyground stond voor het laatst genoteerd op 26 februari 2011 in de 42ste week. Het nummer verkoopt echter wekelijks genoeg voor een notering, soms zelfs meer dan ‘I gotta feeling’ van the Black eyed peas en zou dus deze week de 64ste week in moeten gaan.

Platenmaatschappij SONY besloot echter anders en bepaalde dat het nummer niet langer een notering kreeg. Zoals je weet was het nummer het thema van het WK 2010, dat alweer een jaar achter ons ligt. SONY is waarschijnlijk bang dat ‘Waka waka (This time for Africa)’ andere releases van Shakira in de wielen rijdt. Bij the Black eyed peas hebben we gezien dat daar helemaal geen sprake van hoeft te zijn. Ja zo gaat dat (tegenwoordig) in hitparadeland!