zaterdag 6 augustus 2011

Lucenzo houdt concurrenten op afstand

Lucenzo feat. Don Omar: Danza kuduro
Lucenzo feat. Big Ali: Vem dançar kuduro (1) *** derde week op #1 ***

Twee tracks tegelijk,‘Vem dançar kuduro’ van Lucenzo feat. Big Ali en ‘Danza kuduro’ van Lucenzo feat. Don Omar, voeren nu al voor de derde week de Single Top 100 aan. En al drie weken lang volgt de concurrentie op eerbiedige afstand. In zijn eerste week bovenaan had Lucenzo nog een voorsprong van 32% op de nummer 2, toen was dat ‘Loca people’ van Sak Noel. Vorige week steeg die voorsprong licht naar 34%; de #2 was toen inmiddels ‘Moves like Jagger’ van Maroon 5 & Christina Aguilera. En deze week staat Lucenzo nog altijd 30% voor op dezelfde nummer twee.

De Fransman Filipe Oliveira, want zo heet Lucenzo in het echt, doet dus prima zaken. Oliveira, de achternaam verraadt het al een beetje, is van Portugese komaf; vandaar dat op beide versies van ‘Danza kuduro’ de Portugese taal te horen is. Big Ali rapt daar in het Engels overheen en voor de Spaanse markt zingt Don Omar er in het Spaans bij. Die laatste versie is ook bij ons het populairst.

Vierde #1 in het Portugees

Danza kuduro’/ ‘Vem dançar kuduro’ is al de vierde Portugeestalige hit in Nederland. De allereerste was al weer way back in 1975, toen ‘Hey mal yo’ van Johnny & Orquesta Rodrigues drie weken op #1 stond. Daarna was het veertien jaar wachten op ‘Lambada’ van Kaoma, goed voor vier weken op #1 in de nazomer van 1989. Vervolgens springen we nog eens twintig jaar verder en komen in 2009 terecht, wanneer ‘Rap das armas’ van Cidinho e Doca in de winter drie weken aan kop gaat. En nu, twee jaar later, doet ‘Danza Kuduro’ een poging om de grootste Portugeestalige hit uit de hitgeschiedenis te worden. Opvallend daarbij is dat het telkens om niet-Portugese acts gaat! Johnny & Orquesta Rodrigues kwamen van de Kaapverdische Eilanden, Kaoma was een internationale groep gestationeerd in Frankrijk, Cidinho e Doca kwamen uit Brazilië en ook Lucenzo is uit Frankrijk afkomstig.

Inmiddels is ook de eerste coverversie in de Single Top 100 gesignaleerd: op #92 komt Danio Crespo binnen met ‘One more kuduro’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten