donderdag 9 april 2009

Hitflits: Hitlijsten een dag eerder. Zesde #1-album voor Bløf

Een dag eerder dan je van ons gewend bent. Morgen, Goede vrijdag, heeft GfK Dutch Charts namelijk een dagje vrij, en dus zijn de weeklijsten een dag eerder samengesteld. Dat betekent dus ook dat de nieuwe lijsten één verkoopdag, de donderdag, missen. Voor de albumlijst zal dat vooral gevolgen hebben voor nieuwe albums, die vaak op donderdag voor het eerst te koop zijn.

In de nieuwe Single Top 100 blijft Lady Gaga de bovenste beste met ‘Poker face’. Het verschil met ‘Beautiful goodbye’s’ van Krezip dat naar de tweede plaats stijgt, is bijna 40%. Terug op #3 is ‘Miracle’ van Ilse DeLange, waar het nummer op 7 maart ook al stond. De hoogste plaats was echter #2, een week later, op 14 maart. Van 8 naar #4 stijgt Flo rida feat. Ke$ha met ‘Right round’. Daarmee staat het nummer even hoog als waarvan het is afgeleid: ‘You spin me round (like a record)’ van Dead or alive uit 1985. We ronden de top 5 af met ‘The boy does nothing’ van Alesha Dixon, dat van 12 stijgt. Een optreden bij Paul de Leeuw werkt nog even door.

Ook nieuw bij de bovenste tien zijn Enrique Iglesias feat. Ciara met ‘Takin’ back my love’ (van 14 naar #7), Sidney Samson met ‘Riverside’ (van 11 naar #8) en ‘Merengue’ van Robert Abigail dat in de derde week een winst boekt van vijftig plaatsen en op #9 terecht komt. Met drie binnenkomers in de top 10, vallen er ook drie uit. De meest opvallende is wel ‘Dit was het land van’ van Lange Frans en Baas B. dat in de tweede week flink onderuit gaat: van 2 naar #77! ‘Play that beat’ van DJ Jean gaat ‘slechts’ van 6 naar #32.

Vijftien echte binnenkomers zijn er deze week. ‘Broken, beat and scarred’ van Metallica op #25 wint ternauwernood van ‘Aye’ van Dio feat. Sef dat op #24 binnenkomt. Colby o’ Donis stijgt in de 23ste week van 7 naar #6, op ‘Just dance’ van Lady Gaga. 31 plaatsen lager, op #37, komt hij binnen met ‘Beautiful’ van Akon & Kardinal Offishall. Drie plaatsen daaronder, op #40, sinds twee jaar, nieuw werk van Black eyed peas: ‘Boom boom pow’.

In Groot-Brittannië moeten ze het nog doen met ‘Father and friend’ (ook niet verkeerd). Maar wij mogen Alain Clark op #43 verwelkomen met de nieuwe single ‘Hold on’. ‘Gives you hell’ van All American rejects komt binnen op #45. Overeenkomst tussen beide nummers? Beide waren Megahit op 3FM.


In de Album Top 100 mag Bløf een zesde #1 bijschrijven. In navolging van ‘Oktober’ knalt ook ‘April’ op #1 binnen. Beide albums werden begin vorig jaar opgenomen in het Pickerton huis in Ierland. ‘Oktober’ stijgt in de 27ste week van 36 naar een negentiende plaats.


Op #23 vinden we de volgende binnenkomer: ‘Fork in the road’ van Neil Young, zijn 32ste studio album, dat in het teken staat van één van zijn liefdes: auto rijden. ‘Collected’ is het zoveelste verzamelwerk van onze eigen Golden earring: binnen op #38. Ook oud is ‘Niemand in de stad’ van De Dijk uit 1989, dat nu verkrijgbaar is in een mooie verpakking, compleet met b-kantjes. Nee dan doet Candy Dulfer het beter, want zij komt, op #49, gelijk met een dubbelalbum: ‘Funked up and chilled out’, volledig nieuw!

Onderin nog drie binnenkomers. ‘Aocana’ van Ojos de Brujo op #75. ‘Sun gangs’ van Veils op #96. En daartussenin, op #88, een box met 9 cd’s van Abba: ‘The albums’, voor het geval je ze nog niet had op cd.

We gaan een lang en hopelijk zonnig weekend tegemoet en hopen je daarna weer aan te treffen voor een nieuwe Megaman. Fijne paasdagen!

maandag 6 april 2009

Megaman bij week 14 – 4 april 2009

Welkom bij de Megaman, waarin Lady Gaga met een week vertraging haar eerste #1-hit scoort, Bart Zeilstra voor het laatst Baas B is, Harlingse zangeres eindelijk doorbreekt, Lily Allen geen blad voor de mond neemt, Miss Montreal maar beter geen 3FM award kan winnen, Ciara mannen verslijt en Jennifer Paige haar comeback heeft. Dit en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

In de Album Top 100 keert Adele voor de derde keer terug op de eerste plaats. Je leest het later deze week in de albumsnippers.

Lady Gaga met een week vertraging op #1

Lady Gaga: Poker face (1) *** eerste week op #1 ***

‘Just dance’ stijgt in de 22ste week van 17 naar #6. De hoogste plek was #4 op 14 en 21 februari. Maar deze week lukt het Lady Gaga al in de vijfde week met ‘Poker face’, de opvolger van ‘Just dance’, om de eerste plaats te bereiken. Eigenlijk had het nummer vorige week al naar #1 moeten stijgen, maar door een actie van GeenStijl (zie ook onder #74), werd dit even een weekje uitgesteld. En als Lange Frans & Baas B met ‘Dit was het land van’, Nick & Simon met ‘De dag dat alles beter is’ en U2 met ‘Magnificent’, geen roet in het eten gooien, zal ze daar nog wel een aantal weken blijven staan.

Madonna achterna

Stefani Joanne Angelina Germanotta (Yonkers (New York), 20 maart 1986) is de eerste vrouw die de eerste plaats haalt sinds ‘So incredible’ van Ilse DeLange op 1 november 2008. De laatste keer dat een zangeres uit Amerika bovenaan stond was een half jaar eerder. Op 17 mei 2008 steeg ‘4 minutes (to save the world)’ van Madonna feat. Justin Timberlake terug naar de eerste plaats. Lady Gaga wordt nog wel eens de nieuwe Madonna genoemd. Onzin natuurlijk, want er is maar één Madonna, netzo goed als er maar één Lady Gaga is.

internationaal succes Nederland is niet het eerste land waar Lady Gaga een #1-hit scoort. ‘Just dance’ bereikte de eerste plaats van de hitparades in Amerika, Canada, Ierland en Groot-Brittannië. ‘Poker face’ doet het nog beter, want het nummer heeft al in zeventien landen de eerste plaats bereikt. Wereldwijd zijn er al meer dan 2,5 miljoen stuks verkocht van ‘Poker face’. In de Britse hitparade staat het nummer voor de derde week bovenaan en nog altijd alleen dankzij de download. De fysieke cd-single wordt daar de komende week uitgebracht, dus het nummer zal daar nog wel even op #1 blijven staan. En sinds deze week staat haar album ‘Fame’ nu ook op de eerste plaats van de Britse albumlijst, waarmee ze dus een dubbelhit scoort.

Bart Zeilstra zet Baas B. aan de kant

Lange Frans & Baas B.: Dit was het land van … (2) *** hoogste eersteweeks ***

Op vrijdag 27 maart 2009 om 9 minuten voor 9, maakte Bart Zeilstra in ‘Giel’ op 3FM bekend, een punt te zetten achter zijn carrière als Baas B van het duo met Frans Frederiks, alias Lange Frans. Na vijf jaar stopt Bart met optredens, omdat het tijd is voor een nieuwe droom: het schrijven en produceren van nummers voor anderen. Bovendien was hij nooit zo’n podiumbeest als Frans, dus dat zal hij zeker niet missen. Geplande optredens tot juli worden gewoon afgewerkt. Frans blijft elke vrijdag in ‘Giel’ de week in rap en roer verzorgen, voor Veronica programma’s presenteren als ‘Fobiac’ en komt binnenkort met een eigen album. Diezelfde ochtend deden ze samen de week in rap en roer en was een nieuwe versie te horen van ‘Het land van …’, in 2005 hun tweede #1-hit. Het nummer, getiteld ‘Dit was het land van’ deed het duo diezelfde avond in X-factor, wat dus hun laatste gezamenlijke optreden was. ‘Dit was het land van’ komt deze week binnen op de tweede plek van de Single Top 100 en is hun tiende notering samen. Dit was het land van Baas B en Lange Frans...

Eindelijk succes voor Harlingse zangeres

Overnite: Where is the love (15)

Als je niet beter zou weten, dan zou je denken dat Overnite een nieuwe act is. Niets is echter minder waar, want voor de zoveelste keer (Drunkenmunky, Hi_tack, om maar een paar te noemen), bedienen Koen Groeneveld (Dj Boozywoozy) en Addie van der Zwan (DJ IttyBitty) zich van een andere naam. Je zou ze ook kunnen kennen van the Klubbheads, hun eigen speeltje. Koen en Addie zijn dan ook de mannen die achter de act Overnite zitten. Zangeres van ‘Where is the love’ is Sarina Kuipers.

Sarina, geboren in Harlingen, zong al toen ze nog maar zes jaar jong was. Ze deed mee aan talentenjachten en zat, nog voordat ze de havo had afgerond, in het achtergrondkoor van Rob de Nijs,. Vijf jaar lang was ze de leadzangeres van de Casina show band, waar ze alles zong van Carpenters tot rock en house. In 1998 deed Sarina mee aan de Soundmix show als Vanessa Williams. Vervolgens kwam ze in contact met het Joop van den Ende management, waardoor ze op de gekste plaatsen, van Showbiz City tot in de Efteling, verkleed als zeemeermin al zingend over de hoofden van het publiek heen zweefde. Ondertussen werkte ze aan haar eigen repertoire. Een demo-tape maakte zo’n diepe indruk op mensen bij platenmaatschappij BMG, dat ze haar een langdurig contract aanboden. Op internationaal niveau werd er dan ook hard aan haar carrière gewerkt. Speciaal voor Sarina schreef de Amerikaanse songschrijfster Diana Warren voor haar het nummer ‘Wishing on a star’ dat in 1999 tot #85 kwam. Twee jaar later stond ze met ‘I love you too’ een weekje op #100, dat de titelsong was van de film ‘Ik ook van jou’. Sinds oktober 2007 geeft ze zangles voor … € 20,-- per uur! Vorig jaar speelde ze een rol in de Friese soap ‘Bit’.

Lily Allen mag hier roepen wat ze wil

Lily Allen: Fuck you (52)

In Groot-Brittannië is gekozen voor een andere single, als opvolger van ‘The fear’, dat daar #1 kwam. In plaats van ‘Fuck you’ is daar ‘Not fair’ uitgekomen, dat deze week van 16 naar #12 stijgt. ‘Fuck you’ heeft daar wel even in de hitparade gestaan, op #154, maar dan als track van het album ‘It’s not me, it’s you’. Het nummer had meerdere werktitels als ‘Guess who Batman’, ‘Get wit the Brogram’ en ‘GWB’, waarbij deze letters staan voor George W. Bush, de voormalige president van de Verenigde Staten van Amerika.

Zelf zegt ze over het nummer: “Van origine gaat het nummer over de BNP, the British National Party, dat tegen de Islam is, vergelijkbaar dus met de PVV van Geert Wilders bij ons. Maar toen bleek dat dit onderwerp al genoeg onder de aandacht was gebracht, heb ik het algemener gehouden. Wij zijn de jeugd, wij hebben de toekomst, het is dus aan ons. We zijn alle haat die politici verspreiden zo beu. Het liedje is echter geen directe aanval op een bepaald persoon.” De uiteindelijke titel werd ‘Fuck you’. In sommige landen zijn tijdens het woord ‘Fuck you’ diverse geluiden te horen zoals paarden en stukjes uit tekenfilms.

Jeff van Vliet heeft geen tijd meer voor stratenmaker

Jeff van Vliet: Uit de weg (53)

In november 2008 debuteerde Jeff van Vliet met ‘’t Is niet mijn fout’ dat tot #15 kwam. Jeff komt uit Amsterdam, waar hij stratemaker is (als hij daar nog de tijd voor heeft tenminste). ‘Uit de weg’ is wederom geschreven door Jeroen Engelbert. Beide nummers staan op het album ‘Jeff van Vliet’, dat eind november 2008 verscheen.

Liever geen prijzen voor Miss Montreal?

Miss Montreal: This is my life (68)

Op 23 april vindt in de Gashouder in Amsterdam, de uitreiking plaats van de 3FM awards. Samen met Giovanca en Bertolf is Sanne Hans, Miss Montreal dus, genomineerd voor de 3FM Serious talent award. We hopen niet dat Sanne deze prijs wint, want de winnaar van 2008, the Jeremy’s, is alweer uit elkaar! En dat zou jammer zijn van het talent van Miss Montreal. Een ander gokje willen we wel wagen, en dat is voor de Schaal van Rigter. Het liedje van een Nederlandse artiest dat het afgelopen jaar het meest gedraaid is op 3FM krijgt deze onderscheiding, die vernoemd is naar dj Wim Rigter die in 2004 overleed. En het moet wel raar lopen als ‘Just a flirt’ (een #4-hit), dat niet was in 2008. Maar ook die prijs kan ze beter niet krijgen, want ‘Wonder woman’ van Leaf was in 2007 het meest gedraaide liedje op 3FM en je weet wat er van Leaf is terecht gekomen? Inderdaad, die is ook gestopt! Een andere gegadigde voor de Schaal van Rigter is zeker Alain Clarke met zijn vader Dane en het nummer ‘Father and friend’. En als Alain de schaal wint, is er geen man overboord, want hij is alleen. Dus stoppen zal hij niet zo gauw! (en anders houdt zijn vader hem wel tegen).

Proeve voor nieuwe zangeres Lasgo

Lasgo: Gone (70)

Bijna een jaar geleden vertrok zangeres Evi Goffin bij de Belgische groep Lasgo. Daarop ging Peter Luts op zoek naar een nieuwe zangeres. Deze werd na een zoektocht, waarvoor 200 meisjes zich hadden opgegeven, op 19 augustus 2008 gevonden. En sindsdien is Jelle van Dael (Opglabbeek, 2 mei 1990) de nieuwe zangeres van Lasgo. Voor haar tijd boekte de groep met hun eerste single ‘Something’ ook gelijk de grootste hit: #7 in 2001. Jelle nam vorig jaar het nummer ‘Out of my mind’ op, dat tot #26 kwam. Met ‘Gone’ zal ze moeten bewijzen een blijvertje te zijn. In Vlaanderen lukte dat al, want ‘Gone’ stond daar vorige week op #5, en dat is twee plaatsen hoger als ‘Out of my mind’ kwam. Beide nummers staan op het album ‘Gone’ dat binnenkort uitkomt.

DJ Yorit meldt plagiaat

DJ Yorit.com: Set you free (71)

Met ‘Set you free’, een remix van het gelijknamige nummer van N-trance (#9 in 1995), heeft DJ Yorit zijn hit binnen voor dit jaar. De afgelopen drie jaar scoorde hij telkens een hitje, waarvan ‘Open your mind’ vorig jaar april zijn grootste was: #37. DJ Yorit is het pseudoniem van Jorrit ter Braak, geboren op 7 augustus 1980 in Leidschendam. Na de middelbare school draaide hij drie maanden per jaar en vijf zomers lang in discotheek ‘Life’ in Playa del ingles op Gran Canaria. In 2001 ontmoette hij DJ Maurice, die hem bij de Skihut in Rotterdam introduceerde.

plagiaat?

Een jaar later maakten de twee als Summerlove het nummer ‘Remember (na na na hey)’ (#44 in 2003), dat vooral populair was in Griekenland en Turkije. In 2008 heeft de Amerikaanse zanger Akon het nummer ‘Right now (hey hey hey)’ opgenomen (#30). Vanwege de gelijkenis tussen beide nummers zal binnenkort de plagiaatcommissie van Buma/Stemra, de auteursrechtenorganisatie, zich daarover buigen. ‘Remember (na na na hey)’ daarentegen heeft zijn basis in ‘Fiesta de los tamborileros’ van the Sunclub uit 1997.

Ciara verslijt mannen

Ciara feat. Justin Timberlake: Love, sex, magic (72)

Ciara Princess Harris (Austin, Texas, 25 oktober 1985) verslijt mannen, die elkaar ook erg snel opvolgen. Van haar zes noteringen, waren ze er vier met een man: Petey Pablo (‘Goodies’, #24 in 2004), Ludacris (‘Oh’, #44 in 2005), Enrique Iglesias (‘Takin’ back my love’, #11 in 2009) en nu dus met Justin Timberlake (‘Love, sex, magic’). De andere twee waren met dezelfde vrouw, Missy Elliott: ‘1,2 step’ (#12) en ‘Lose control’ (#24), beide in 2005. Op laatstgenoemde hit deed ook nog Fatman scoop mee. Ciara debuteerde in 2005 met het album ‘Goodies’, waarvan wereldwijd 5 miljoen stuks zijn verkocht. Van de opvolger, ‘Ciara: the evolution’ uit 2006 zijn inmiddels 2 miljoen stuks verkocht. ‘Love, sex, magic’ is na ‘Never ever’ met rapper Young Jeezy (weer een man!), de tweede single van het album ‘Fantasy ride’, dat begin mei wordt uitgebracht.

GeenStijl aanhang laat zich niet muilkorven

P3: P.o.w.n.e.d.! (74)

Vorige week knalde ‘P.o.w.N.e.d.!’ van P3 binnen op de eerste plaats van de Single Top 100. De website GeenStijl wilde door middel van een oproep aantonen om #1-hit te kunnen scoren. Bovendien hadden ze nog wat leden nodig voor PowNed, dus daar zou een plaatje zeker aan mee kunnen helpen. Toen hen dat gelukt was, werd vriendelijk doch dringend verzocht het nummer vanaf nu niet meer te kopen: “Illegaal downloaden mag wel, we kwamen van niets op 1 binnen en willen net zo rap weer verdwijnen. Want waarom zou je, we hebben toch bereikt wat we wilden?!” Toch zijn er enige tientallen personen geweest die de oproep aan hun laars hebben gelapt, want ‘P.o.w.N.e.d.!’ valt nog niet buiten de Top 100 (hoewel GeenStijl dat wel meldt op hun site), maar zakt naar #74. Daarmee maakt het nummer de grootste val ooit van #1. Tot deze week was dat ‘Viva Hollandia (EK versie)’ van Wolter Kroes, dat op 5 juli van #1 naar #52 zakte. Dat was na de uitschakeling van Nederland op het EK, dus die val is wel te verklaren.

Chris Lake succesvol met vrouwen

Chris Lake feat. Nastala: If you knew (75)

In 2007 deed de Britse houseproducer Chris Lake het nog met Laura V (op ‘Changes’, #82) en Emma Hewitt, zijn vrouw, (op ‘Carry me away’,#55). Begin dit jaar leek het er op dat hij ‘Only one’ in zijn eentje had gemaakt. Niets is echter minder waar, want de zangeres op dat nummer, dat in januari een weekje op #90 stond, was Nastala. Ze kreeg er alleen geen credit voor.

Dat wordt met ‘If you knew’ goed gemaakt en het levert hem direct een 75ste plaats op. Daarvoor had Chris op ‘Start again’ uit 2008 ook al samengewerkt met Nastala. Zij komt uit Europa, groeide op in de stad Detroit in de Amerikaanse staat Michigan, en woont tegenwoordig in Londen. Op haar negende zong ze een deuntje en verbaasde daarmee de zanglerares van haar moeder met haar natuurlijke uitstraling. Op haar twaalfde schreef ze haar eerste liedje en op haar achttiende zette ze de stap tot zangeres. Dankzij de samenwerking met Chris, gingen er meer deuren voor haar open.

John Legend toe aan nieuw album

John Legend; This time (77)

‘This time’ is inmiddels de vierde single van het album ‘Evolver’ van John Legend. Het album kwam eind oktober 2008 uit en sindsdien zijn er wereldwijd nog geen miljoen stuks van verkocht. Dit in tegenstelling tot ‘Get lifted’ uit 2004, waar meer dan 3 miljoen van verkocht zijn en ‘Once again’ uit 2006 waarvan de teller ver boven het miljoen staat. Met andere woorden, ondanks vier singles is het album ‘Evolver’, waaraan niet de minsten meewerkten als Kanye West, Estelle, Pharrell Williams en Andre 3000, minder succesvol als de vorige albums. Dan wordt het dus tijd voor een nieuw album. ‘This time’ is bij ons zijn negende notering.

Dirtyrockers debuteren

Dirtyrockers: Shockwave (84)

Dirtyrockers zijn de Nederlandse dj’s/producers Harm Hartsuiker en Richard Hoekstra. Naast de Dirtyrockers is Harm actief als DJ Brainwave.

Jennifer Paige schrijft liedje op Ibiza

Jennifer Paige: Underestimated (92)

Als je Jennifer Paige zegt, dan roep je ‘Crush’, de wereldhit uit 1998. Het leek er dan ook op dat het daarbij zou blijven voor Jennifer Scoggins (Marietta, Georgia, 3 september 1973). Op haar vijfde begon ze met zingen en drie jaar later liep ze samen met haar oudere broer Chance de koffiehuizen en restaurants af om liedjes te zingen. Op haar tiende begon ze met pianospelen en op haar dertiende schreef ze haar eerste liedjes. Ze studeerde dans, zang en kunst. Op haar zeventiende verhuisde ze naar Los Angeles, van waaruit ze een landelijke tour deed met een coverband.

Ibiza

In 1996 kwam Jennifer in contact met Jonathan First, baas van het platenlabel Edel records, die op zoek was naar een frisse popverschijning. Hij was onder de indruk van haar zangtalenten en gaf haar een platencontract. In augustus 1998 leidde dat tot haar debuutalbum ‘Jennifer Paige’ met daarop de hit ‘Crush’ (#6). Pas drie jaar later verscheen haar tweede album, ‘Positively somewhere’, met daarop de radiohit ‘Stranded’ (#83 in 2002). In 2003 werd het verzamelalbum ‘Flowers: the hits collection’ uitgebracht, dat tevens het afscheid betekende van Edel records. In 2007 ging ze naar Ibiza in Spanje, om nummers te schrijven. Dat leidde vorig jaar tot het album ‘Best kept secret’, dat werd uitgebracht in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. ‘Underestimated’ geschreven door Jennifer samen met Peter Ries, is na ‘Wasted’ de tweede single.

Amerikaan Shawn Mitiska gaat in zee met Nederlandse producers

Dash Berlin with Cerf, Mitiska & Jaren: Man on the run (93)

Dash Berlin (de Nederlanders Eelke Kalberg ‘Pronti’ en Sebastiaan Molijn ‘Kalmani’) scoorde vorig jaar een hit met ‘Till the sky falls down’ (#36). Ook Cerf en Jaren zijn geen onbekenden in Megaland. Jaren is de vrouw van Matthew Cerf en zong begin dit jaar de vocalen op het nummer ‘Unforgivable’ van Armin van Buuren en kwam tot #62. Alleen Mitiska stond nog niet eerder in de Single Top 100. Shawn Mitiska luidt zijn volledige naam, geboren op 28 januari 1986 in Denver, Colorado. Sport, kunst en muziek beheersen zijn leven. Zijn muzieksmaak heeft zich in de jaren ontwikkeld van rockmuziek (Linkin park) via hiphop naar elektronische muziek. ‘Never gonna back down’ van BT bracht de liefde en waardering voor elektronische muziek.