vrijdag 11 december 2009

Hitflits: Nick & Simon houden stand; Postuum #1 voor album Ramses Shaffy

De gehele week stond ‘Zing-vecht-huil-bid-lach-werk en bewonder’ van Ramses Shaffy op de eerste plaats. Maar op de laatste dag doen Nick & Simon het weer! Net als vorige week pakken ze op het laatst de eerste plaats met ‘Het masker/Santa’s party’, waarmee ze nu voor de derde week bovenaan de Single Top 100 staan. ‘Zing-vecht-huil-bid-lach-werk en bewonder’ moet het uiteindelijk met een derde plaats doen, gestegen vanaf #9. Het nummer evenaart ‘Pastorale’, zijn duet met Liesbeth List uit 1969. Maar zijn grootste hit blijft ‘Sammy’ dat in 1966 op #1 stond. Het nummer stijgt deze week van 36 naar #30. Behalve deze twee nummers van Ramses, zitten, op één na, alle nummers van hem in de lift. De grootste sprong maakt ‘Laat me/Vivre’, met Alderliefste en Liesbeth List uit 2005, dat van 32 naar #13 stijgt. De oorspronkelijke versie van ‘Laat me’ uit 1978, boekt zeven plaatsen winst en belandt op een negende plaats. In de albumlijsten boekt Ramses postuum een #1-notering.

‘Broodje bakpao’ van the Opposites feat. Gers & Sef is het meest gedownloade nummer en staat dan ook op de eerste plaats van de Download Top 50. En het was ook bijna het bestverkochte nummer in de Single Top 100 geworden, als Nick & Simon er niet waren geweest met ‘Het masker/Santa’s party’. Het verschil tussen beide nummers is slechts 5%.

Dat Sinterklaas het land heeft verlaten, is goed te merken, want ‘De verdwenen pakjes’ van Sjon & Sjeffrie feat. Diego, nog het enige Sinterklaaslied, is nu echt op de terugweg en zakt van 34 naar #41. Daarvoor in de plaats komen oude en nieuwe kerstnummers de Single Top 100 binnen. De hoogste is Thomas Berge met ‘Geen kerstfeest zonder jou’ op #44. Twee plaatsen daaronder, op #46, gaat ‘All I want for christmas’ van Mariah Carey op herhaling. En ook ‘Last christmas’ van Wham! (op 55) en Chris Rea met ‘Driving home for christmas’ (op #60), zijn weer van de partij. Wham! Inmiddels voor de twaalfde keer!! Maar gelukkig boekt onze eigen Miss Montreal met ‘Being alone at christmas’ een flinke winst, want het nummer stijgt van 92 naar #62, maar hoort nog veel hoger te komen!

Dan de overige binnenkomers:
#48 Timbaland feat. Nelly Furtado: ‘Morning after dark’
#57 Jettie Palettie: ‘Wie zijn vrouwtje lief heeft’
#59 Robbie Williams: ‘You know me’
#65 Ronnie Ruysdael van voorheen de Sjonnies: ‘Nooit meer’
#67 Duck sauce: ‘Anyway’
#79 Ramon: ‘Opa opa’
#80 David Guetta feat. Estelle: ‘One love’
#92 30 seconds from Mars: ‘Kings and queens’
#94 Steve Aoki feat. Zuper Blahq: ‘I’m in the house’
#95 Moke: ‘Love my life’

In de Album Top 100 blijven de dames van K3 met hun album ‘MaMaSé!’ de bovenste beste en dat voor de vierde week. Daarmee evenaren ze drie eerdere albums: ‘Alle kleuren’ (uit 2001), ‘Verliefd’ (uit 2002) en ‘Oya lélé’ (uit 2003), die elk ook vier weken op de eerste plaats stonden. Teruggestegen naar #2 is ‘I dreamed a dream’ van Susan Boyle, waarvan in Amerika nog eens zo’n 500.000 over de toonbank gingen, waarbij het totaal daar in twee weken op 1,2 miljoen uitkomt! Een week geleden, op vrijdag 4 december, gaf Anouk haar laatste concert in Ahoy in Rotterdam. Met als gevolg, dat haar album ‘For bitter of worse’ weer in de lift zit en van #7 naar #3 stijgt.

Michael Jackson is één van de grote voorbeelden voor Trijntje Oosterhuis. Niet vreemd dus dat ze als eerbetoon, in het jaar dat Michael overleed, een album heeft opgenomen met zijn nummers. Minder bekende en bekende nummers wisselen elkaar af op het album ‘Never can say goodbye’ naar het gelijknamige nummer van the Jackson 5 uit 1971, dat binnenkomt op #14 en de hoogste eersteweeks is.

In de Single Top 100 staan al vijf kersthits, in de Album Top 100 zijn het er twee: ‘My christmas’ van Andrea Bocelli (op #17) en ‘Kerst met’ van Jannes (op #76). Daarnaast komt er nog een album in de sfeer van de decembermaand de lijst binnen: ‘Winter songs’ van Ronan Keating op #30.

En dan het restant:
#31 30 seconds to Mars: ‘This is war’
#36 André Hazes: ‘Live box 1982 & 2002’
#70 Timbaland: ‘Timbaland presents: Shock value II’
#74 Neil Young: ‘Dreamin’ man live ‘92’ (tien nummers van ‘Harvest moon’ uit 1992, opgenomen in 1992)
#83 Chris Brown: ‘Graffity’

Nog even terug naar Ramses Shaffy. In de Single Top 100 staat hij met zeven nummers genoteerd. In de Album Top 100 slechts met één album: ‘Laat me’, blijft staan op #18. Maar in de Back Catalog Top 50, de lijst met oudere albums, staan vijf albums van hem, waaronder de top 2. Het album ‘Het mooiste van’ stijgt van #4 naar #1 en van #30 naar #2 gaat ‘Zijn grootste successen’. Er zijn drie albums van hem en Liesbeth List: ‘Hollands goud’ uit 2006 komt binnen op #6, ‘De 100 mooiste liedjes’ gaat van 13 naar #7 en op #29 komt ‘Het mooiste van’ binnen. En tenslotte komt ‘Laat mijn liedjes nu maar zwerven’ (ook uit 2006) van Ramses Shaffy alleen, binnen op #37. Kortom alle labeltjes willen nog een graantje meepikken van het overlijden van Ramses, die afgelopen dinsdag in besloten kring in Amsterdam is begraven.

Aanstaande maandag melden we ons weer met een nieuwe Megaman. Nu eerst eens op zoek naar die sneeuwschuiver …

maandag 7 december 2009

Megaman bij week 49 – 5 december 2009

Welkom bij de Megaman, waarin Nick & Simon hulp krijgen van Sinterklaas, Ramses Shaffy postuum overladen wordt met hits, Idols-zangeres Charlene het wachten beu was, Sanne Hans het niet erg vind om met kerst alleen te zijn en Susan Boyle verkooprecords boekt. Dit en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

Sinterklaas helpt Nick & Simon aan tweede week

Nick & Simon: Het masker/Santa’s party (1) *** tweede week op #1 ***

De hele week stond ‘MaMaSé!’ van K3 bovenaan, maar op de laatste dag, de vrijdag, waarop de weeklijst wordt samengesteld, nemen Nick & Simon het over van de dames met ‘Het masker/Santa’s party’, K3 volgt op slechts 4%. Nick & Simon mogen Sinterklaas wel dankbaar zijn, want zijn vele hulpsinterklazen hebben er mede voor gezorgd dat ze eindelijk, na vijf #1-hits, langer dan één op de eerste plaats staan. Nog twee weken en het is kerst, maar de kans dat Nick & Simon dan nog op #1 staan, is wel heel klein. Want naast ‘Just say yes’ van Snow patrol, maakt ‘Fireflies’ van Owl city de grootste kans om dan op #1 te staan. Wellicht dat volgende week al de beslissing valt.

Ramses Shaffy postuum overladen met hits

Dinsdag, 1 december 2009, om half acht in de ochtend, is Ramses Shaffy in Amsterdam overleden aan slokdarmkanker. Het nieuws werd rond 12.00 bekend gemaakt en in de uren daarna werden massaal nummers van hem gedownload. Dat ging de hele week door en ook de cd-winkels kregen een grotere vraag naar Ramses materiaal te verwerken. Vooral zijn dubbelcd ‘Laat me’, met op de tweede cd 22 nog niet eerder uitgebrachte nummers, doet het goed (#18 in de Album Top 100) . Tevens geldt dat voor de DVD-versie (op #6 in de Muziek DVD Top 30).

Maar ook aparte tracks van zijn albums werden veel gedownload. Acht daarvan komen de Single Top 100 binnen. Op één na zijn ze alle acht in het verleden op single uitgebracht. Daarover zo meteen meer, nu eerst een in memoriam.

pleeggezin

Ramses Shaffy werd geboren in Neuilly-sur-Seine, een voorstadje van Parijs op 29 augustus 1933. Hij groeit op in Cannes, samen met zijn alleenstaande moeder, een Poolse gravin van Russische afkomst. Zijn vader, een Egyptische diplomaat, ontmoet hij pas jaren later. Zijn moeder krijgt tbc en zet hem als zesjarige, op de trein naar Nederland, waar hij terecht komt bij zijn tante in Utrecht. Die wordt echter ziek, waardoor hij in een streng kindertehuis belandt. Vervolgens wordt hij geadopteerd door een pleeggezin uit Leiden, die hem meenemen naar musea, concertzalen en theaters en Ramses op pianoles doen. Ramses gaat naar de toneelschool, en gaat als acteur aan de slag bij de gerenommeerde Nederlandse Comedie, waar hij diverse rollen speelt. In 1964 richt hij Shaffy chantant op, een theatergezelschap waarin talentvolle jongeren als Liesbeth List, Louis van Dijk en Thijs van Leer naam zullen maken. Ze dragen gedichten voor en zingen chansons. Iedereen wil deze sfeer wil proeven en komt naar Amsterdam. Met Liesbeth List, die net als hij, is opgevoed in een pleeggezin, had hij een platonische relatie.

drank

In de jaren ’70 vindt een ommekeer plaats, Ramses raakt aan de drank. Begin jaren ’80 sluit hij zich aan bij de Bhagwan-beweging en stopt met drinken. Begin jaren ’90 doet hij weer van zich spreken als acteur in ondere andere de musical ‘De man van La Mancha’. In 1997 doet hij zijn laatste ‘Tour de chant’.

In 2002 maakt filmmaker Pieter Fleury de documentaire ‘Ramses, où est mon prince?’, dat op het Nederlands Film Festival onderscheiden wordt met een Gouden Kalf. De documentaire geeft geen vrolijk, maar wel realistisch beeld van de oud geworden artiest, voor zich uitstarend in het verzorgingshuis en samen met de andere oudjes meedeinend op een smartlap. In datzelfde verzorgingshuis overleed hij afgelopen dinsdagochtend op 76-jarige leeftijd.

onderscheidingen

Tijdens zijn leven heeft Ramses diverse onderscheidingen gekregen. Zoals een Edison (1967), de Louis Davidsprijs (in 1971 voor ‘Zing-vecht-huil-bid-lach-werk en bewonder’), Gouden Tulp (in 1976, samen met Liesbeth List), Gouden Harp (1980). Verder kreeg hij in 2002 het Ridderschap in de orde van Nederlandse Leeuw. En in 2006 kreeg hij de Edison Oeuvre-prijs.

Dan volgen hier alle acht binnenkomers:

#9 ‘Zing-vecht-huil-bid-lach-werk en bewonder’ (#22 in 1971), geschreven door Ramses zelf

#16 ‘Laat me’ (#26 in 1978), oorspronkelijk ‘Ma dernière volonté’ van de Franse zanger Serge Reggiani, geschreven door Sylvain Lebel en Alice Dona, die ook nummers hebben geschreven voor onder anderen Dalida en Frida Boccara. Herman Pieter de Boer schreef de Nederlandse tekst ‘Laat me’. In 2005 nam Alderliefste, samen met Ramses en Liesbeth List, een Franstalige/Nederlandstalige versie op, zie ook onder #32

#28 ‘Pastorale’, samen met Liesbeth List (#3 in 1969), geschreven door Boudewijn de Groot en Lennart Nijgh
#32 ‘Laat me/Vivre’, met Alderliefste en Liesbeth List (#8 in 2005), zie boven onder ‘Laat me’.
Dit schreven we op 17 september 2005 toen ‘Laat me/Vivre’ binnenkwam op een zestiende plaats:
Het nummer is in de jaren ‘90 opgenomen door de groep Alderliefste. In die tijd scoren ze een hitje met ‘Na vannacht’ (#57 in 1997). Enkele jaren daarna gaat de groep over op Franstalig repertoire en ontmoeten ze Liesbeth List. Liesbeth: “Ik ben jurylid bij het Concours de la chanson en kwam daar dit jaar in aanraking met de jongens van Alderliefste. Ze wonnen die middag de tweede prijs. Enige tijd later belden ze me op met het verzoek om samen met mij en Ramses een Frans-Nederlandse versie van ‘Laat me’ op te nemen. Ramses had al ‘ja' gezegd’”. Ook Liesbeth zegde toe en samen namen ze in mei ‘Laat me’ op, waarbij Liesbeth enkele strofen in het Frans zingt.

Ramses reageerde direct enthousiast op het verzoek van Alderliefste. De bandleden laten dan ook weten ‘be-re-trots’ te zijn dat ze met Ramses hebben mogen samenwerken rond het nummer ‘Laat me/Vivre’! ‘We hebben met het hele team heel mooie momenten gehad en de manier waarop Ramses en Liebeth List nog steeds ‘Doorgaan’ zingen is onbeschrijfelijk mooi.’

#36 ‘Sammy’ (#1 in 1966), geschreven door Ramses zelf. Hij vertelde ooit dat het nummer wel over hem zelf zou kunnen gaan

#44 ‘We zullen doorgaan’ (#22 in 1975), ook een eigen nummer. In datzelfde jaar maakte André van Duin een persiflage, ‘Doorgaan’, dat hem door Ramses niet in dank werd afgenomen. De versie van André kwam tot de zesde plaats.

#47 ‘‘t Is stil in Amsterdam’, was nooit een single, maar staat op zijn tweede elpee ‘Ramses II’ uit 1966

#57 ‘Shaffy cantate’, samen met Liesbeth List, Loesje Hamel, Polo de Haas en het koor en orkest van Bert Paige, komt uit 1965 en was zijn tweede single.

De laatste twee nummers kregen niet eerder een notering en zijn beide door hemzelf geschreven.

Daarnaast hebben twee nummers van Ramses de Single Top 100 (nog) niet gehaald, maar verblijven in de Bubbling under, de wachtkamer. Het zijn:
#113 ‘Zonder bagage (de wereld heeft mij toch failliet verklaard)’, uit 1970 van zijn elpee ‘Zonder bagage’ waarop ook ‘Zing-vecht-huil-bid-lach-werk en bewonder’ staat
#117 ‘5 uur’, oorspronkelijk de b-kant van ‘Sammy’
Beide nummers zijn van zijn hand.

Toen Michael Jackson in juni overleed, stonden er in één week 39 nummers van hem genoteerd, waarvan vier bij de bovenste tien. Het lijkt dat Ramses met ‘slechts’ acht hits daar schamel tegenover staat, waarvan eentje bij de bovenste tien. Maar vergeet niet dat Ramses bij zijn leven maar zes hits scoorde. Dan is acht hits nu een meer dan 100% score!

Ramses in de Top 2000

In de voorgaande tien jaren kwamen nummers van Ramses en/of Liesbeth List nooit hoger dan de 24ste plaats; ‘De pastorale’ was in 2006 de hoogst genoteerde. Maar dit jaar staat hij met drie nummers bij de bovenste tien. Door zijn overlijden hebben veel mensen nog in de laatste week een stem op zijn nummers uitgebracht. ‘De pastorale’ blijft ook nu zijn hoogst genoteerde nummer, maar dan wel op een zesde plaats. ‘Zing-vecht-huil-bid-lach-werk en bewonder’, hoogste notering #161 in 2005, eindigt in de lijst van 2009 op een zevende plaats. En ‘Laat me’ tenslotte, dat ook nooit de top 100 haalde (#138 in 2005), wordt door de stemmers beloond met een negende plek.

documentaire

In 2011 komt de AVRO met een serie over de levens van Ramses Shaffy en Liesbeth List, over hun leven in de jaren ‘60, als beiden de supersterrenstatus hebben bereikt. Documentairemaker Michiel van Erp werkt al een half jaar aan de serie. Michiel: “De dood van Ramses maakt het voor mij alleen maar waardevoller om deze serie te maken. Hun levensverhalen en hun muziek vormen de rode draad van het verhaal. Maar het wordt geen één op één verfilming van hun biografieën. Ik ben ook enorm geïnteresseerd in de turbulente jaren zestig waar zij boegbeelden van zijn.”

Sinterklaas liedjes dit jaar minder populair

Sjon & Sjeffrie feat. Diego: De verdwenen pakjes (31)
Coole Piet Diego: De club van Sinterklaas (ooh oh heejoo) (78)


Deze Single Top 100 is gedateerd op 5 december 2009, inderdaad de verjaardag van Sinterklaas. En dus kunnen we de balans opmaken van de Sinterklaashits dit jaar. En dat is bedroevend, en dan bedoelen we niet alleen de noteringen! Ondanks dat Diego drie noteringen haalde, is geen daarvan een grote hit geworden. En wij denken dat het komt doordat hij zijn aandacht moest verdelen over zowel Sjon & Sjeffie als Patricia Paay en twee keer zichzelf. ‘Waar is toch de pakjesboot?’ als Diego, vorige week nog op #92, is deze week gezakt naar #118. ‘Verliefd’ zijn duet met Patricia Paay, staat op #137 en heeft het dus niet gehaald. Wat overblijft zijn ‘De club van Sinterklaas (ooh oh heejoo)’ als Coole Piet Diego op #78 en ‘De verdwenen pakjes’ van Sjon & Sjeffrie feat. Diego op #31, dat de grootste Sinterklaashit is geworden. Als Coole Piet Diego/Harold Verwoert zich volgend jaar richt op één goed Sinterklaasnummer, zit er misschien weer een #1-hit in.

En nu op naar de kersthits!

Pearl jam komt naar Nederland

Pearl jam: Just breathe (37)

In september verscheen ‘Backspacer’ het negende studioalbum van Pearl jam. De eerste single ‘The fixer’ knalde er muzikaal gezien flink in, maar stond slechts twee weken genoteerd, met als hoogste notering #77. Beter vergaat het de ballad ‘Just breathe’, dat binnenkomt op #37 en hun zestiende notering is.Geruchten over een optreden van Pearl jam op de 41ste editie van Pinkpop in 2010, worden door Jan Smeets, Mr. Pinkpop, tegengesproken: ‘ze berusten niet op waarheid’. Maandag werd wel bekend dat Rammstein naar Pinkpop komt en dat Pearl jam op Rock Werchter staat. Dus Pinkpop zit er nu niet meer in. Wel komt Pearl jam op 27 juni naar het Goffertpark in Nijmegen om op te treden tijdens ‘Rocking in the park’.

Charlene was het wachten zat

Charlene: Too bright (62)

Charlene moet je niet vervangen met de 13-jarige Charlène de Lange die al acht Nederlandstalige hits op haar naam heeft staan. De Charlene van ‘Too bright’ is ouder, zingt Engels en brengt met ‘Charlene’ haar eerste album uit. Voluit heeft ze Charlene Meulenberg, geboren op 9 september 1988 in Zwolle. In 2007/2008 deed ze mee aan de vierde editie van de talentenshow Idols-4, en eindigde derde achter Nikki en Nathalie. Charlene komt uit een muzikale familie die verbonden was met Burning candle, één van de allereerste gospelgroepen in Nederland. Zelf maakte ze deel uit van de gospelgroepen the Sparks en Inside Out, waar ze Nikki en Nigel, ook Idols, van kent.

eindelijk aan de gang

Na haar Idols-avontuur wist platenmaatschappij SONY niet goed wat ze met de #2, Nathalie en de #3, Charlene aanmoesten. Daar wilde Charlene niet opwachten en ging met een andere producer in zee. Maar uiteindelijk liep die samenwerking op niets uit. Tijdens Idols had ze het nummer ‘Breezy’ van Wouter Hamel gedaan en dat vond hij heel leuk. Via hem kwam ze toen in contact met Bart Suèr, platenbaas van Dox records en dat leidde tot de huidige samenwerking. Samen met Dean Tippet schreef ze de nummers voor haar album ‘Charlene’. ‘Take me away’ was in mei de debuutsingle, maar redde het niet. Beter vergaat het ‘Too bright’ dat binnenkomt op #62. Op 10 januari 2010 staat Charlene met haar band op Noorderslag, waar de crème de la crème komt uit de Nederlandse popscène.

Zangeres Mavis Acquah nam de tijd

Laidback Luke & Gregor Salto feat. Mavis Acquah: Step by step (65)

Luuk van Scheppingen, oftewel Laidback Luke en Gregor van Offeren, oftewel Gregor Salto hebben al de nodige hits op hun naam staan. Luke zeven en Gregor acht stuks. Maar Mavis Acquah, zangeres op ‘Step by step’, is een debutant, dus tijd voor een kennismaking.

Hoewel haar naam anders doet vermoeden, Aquah, is ze toch in Nederland geboren, op 21 april 1969 in Haarlem. Haar moeder is Indisch, haar vader Ghanees. Muziek en dans heeft altijd haar interesse gehad en op jonge leeftijd stond ze al op het podium. Toch koos ze eerst voor een rechtenstudie die ze met een bul afrondde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Daarna nam ze de tijd om haar creativiteit en muzikaliteit te ontdekken en te ontwikkelen en volgde zang en danslessen. In 2006 ontmoette ze tijdens een optreden producer en muzikant Pim Kilian. De ontmoeting resulteerde in een aantal demo’s met verschillende muziekstijlen: soul, jazz, r&b en dance. Naast het schrijven van eigen nummers, werkt ze ook samen met andere muzikanten, zoals op ‘Step by step’, met Laidback Luke & Gregor Salto.

Rehab neemt andere naam aan

R3hab & Addy van der Zwan: Get get down (68)

Addy van der Zwan kennen we vooral als remixer (‘Turn up the base’, #27 in 1990), producer en als uitvoerende van diverse dancehits, samen met Koen Groeneveld. Denk maar aan Ultimate seduction, the Klubbheads en Drunkenmunky. In maart van dit jaasr bracht hij onder zijn eigen naam, Addy van der Zwan, het nummer ‘Nightmare’ uit dat tot #64 kwam. Ook scoorde hij met ‘I don’t mind’ als deel van Hi_tack, ook een project met Koen Groeneveld. Samen met Koen heeft Addy ook alweer een nieuw project: Dutch Basterds, dat het nummer ‘Beat is a booming’ uit heeft.

‘Get get down’ is een productie die Addy maakte met R3hab, Fadil El Ghoul uit Breda. Het nummer is een cover van ‘Get get down’ van Paul Johnson (#3 in 1999), dat vorig jaar nog een hit werd dankzij de remix die Laidback Luke er van maakte met als resultaat #58. Maar ook Paul Johnson had het niet van zichzelf, maar ‘leende’ de melodie van ‘Me and the gang’ van Hamilton Bohannon uit 1978. ‘Get get down’ is niet de eerste hit voor R3hab. In mei 2008 stond hij genoteerd met ‘MRKRSTFT’, als Hardwell presents Rehab (een e in plaats van een 3 dus), dat tot #38 kwam. Overigens heeft R3hab ook zelf een nummer uit ‘Rock this place’.

DJ Silence maakt urban sexy house muziek

DJ Silence: Bomba latina (77)

Voor de derde keer dit jaar doet DJ Silence (= Serkan Gunduz) weer een poging om ons in warmere sferen te laten vertoeven. In augustus probeerde hij het met ‘Mexican fever’ (#92), een maandje later met ‘Latin injection’ (#61) en nu in december met ‘Bomba latina’. Zelf noemt hij zijn muziek ‘urban sexy house music’. Maar hoe het ook noemt, het lijkt op van alles en wij worden er niet warm of koud van. DJ Silence komt niet zomaar uit de lucht vallen. In 1992 begon hij met dj-en. Twee keer, in 1998 en 2004 won hij de Technics Dutch house dj kampioenschappen. Daar tussendoor, in 2001, verscheen zijn eerste plaatje ‘Feel it’. Naast het draaien in clubs, geeft hij dj-workshops/livemix-demo’s en producer/dj cursussen.

Bazzookas geven van Katoen

Bazzookas: Doe het dan zelf (91)

Het laatste hitfeit van de band Van Katoen dateert al weer uit 2003, toen ‘Doe het dan zelf’ de 43ste plaats bereikte. Sinds begin dit jaar is zanger Bas ‘Bazz’ Barnasconi een samenwerking aangegaan met the Palookas uit Bergen op Zoom, en noemen zich Bazzookas (vat je ‘m?). Samen hebben ze de beste Van Katoen nummers omgebouwd tot aanstekelijke ska-versies. In mei ging hun tournee van start en op 22 november presenteerden ze in Stairway to heaven in Utrecht, het album ‘SupervetteSixPackVanDeBazzookas’. Bij de download van ‘Doe het dan zelf’ krijg je er via de site van Bazzookas, nog zeven nummers bij. Aanstaande vrijdag, 11 december, treedt de band op bij 3FM. Overigens bestaat de band van Katoen nog steeds.

Sanne Hans: alleen zijn met kerst is niet erg

Miss Montreal: Being alone at christmas (92)

Net op de valreep van 2009, scoort Sanne Hans met haar band Miss Montreal de vijfde hit. het begon met ‘Just a flirt’ dat in november 2008 de achtste plaats bereikte en dit jaar nog vijf weken genoteerd stond. Daarna volgden ‘This is my life’ (#19 in mei), ‘Seven friends’ (#31 in juli) en ‘Addicted to crying’ (#19 in november), dat deze week vanaf #40 uit de Single Top 100 valt. Maar we hoeven geen week zonder Miss Montreal te zitten, want deze week komt ze met ‘Being alone at christmas’ binnen op #92. Samen met haar band heeft ze in oktober in de studio van Holger Schwedt dit kerstnummer opgenomen, waarbij ze piano speelt. Met ‘Being alone at christmas’ wil Sanne aangeven dat het helemaal niet erg is dat je dan alleen bent, want ze is het zelf ook! Nou ja een beetje, want ze gaat wel even bij haar vader langs. Met hem bakte ze vroeger altijd kni(e)ppertjes, een zoete dunne harde wafel die traditioneel rond de jaarwisseling wordt gegeten in bepaalde regio’s.

Een clip is er nog niet van ‘Being alone at christmas’. De opnamen daarvoor stonden gepland voor 7 december in de 3FM studio tijdens het programma ‘Met Michiel’. Maar vanwege ziekte van Sanne is deze uitgesteld. En daarmee ook de start van de promotour.

Chris Brown kan zich eindelijk weer met muziek bezighouden

Chris Brown feat. Lil Wayne & Swizz beatz: I can transform ya (95)

Het afgelopen jaar is Chris Brown voornamelijk in het nieuws geweest vanwege zijn losse handjes richting Rihanna. Chris zal dan ook blij zijn dat de aandacht zich nu weer richt op zijn muziek. Deze week verschijnt ‘Graffity’, zijn derde studioalbum. Een jaar geleden is hij daar aan begonnen te werken. Onze eigen Eva Simons is te horen in het nummer ‘Pass out’, wat waarschijnlijk de volgende single wordt. Maar eerst moeten we nog even door ‘I can transform ya’, dat Chris opnam met Lil Wayne & producer Swizz beatz (=New Yorker Kasseem Dean). Het nummer is geïnspireerd op Transformers, robotten uit de ruimte, waarover films en (computer)spellen zijn gemaakt, dat ook naar voren komt in de clip.

Susan Boyle boekt verkooprecords

Susan Boyle: Wild horses (99)

Susan Boyle is ongetwijfeld één van de meest besproken vrouwen van 2009. In april deed ze mee aan de derde editie van ‘Britain’s got talent’, een talentenjacht waaraan iedereen aan deel kan nemen. Susan Magdalane Boyle (Blackburn, West Lothian, Schotland, 1 april 1961) zong in het kerkkoor, maar toch was zingen voor haar meer dan een hobby. In 1999 stuurde ze een demo naar diverse platenmaatschappijen en tv-programma’s die talentenjachten organiseerden. Ze won er een paar en haar moeder moedigde haar aan om zich aan te melden voor Britain’s got talent. Haar deelname begin dit jaar heeft haar moeder echter niet meer mogen meemaken. Susan zong ‘I dreamed a dream’ uit ‘Les Misérables’ en mocht door naar de finale op 30 mei waar ze tweede werd achter dansgroep Diversity. Daarna stortte ze in. Maar ze kwam er weer bovenop en nam het album ‘I dreamed a dream’ op. In onze Album Top 100 kwam het op #2 binnen en inmiddels is het met 25.000 exemplaren goud. In Groot-Brittannië werden er in de eerste week 411.820 stuks van verkocht, een absoluut record voor een debuutalbum. Het vorige record stond op 375.872 stuks voor ‘Spirit’ van X-factor winnares Leona Lewis. Tevens is ‘I dreamed a dream’ het snelst verkopende album voor een zangeres daar. Susan verslaat daarmee de vorige recordhoudster, Dido met haar album ‘Life for rent’, waar in 2003, 400.351 stuks van werden verkocht. En ook in de tweede week weet Susan nog 303.708 stuks van haar album te verkopen, waarmee het totaal op 715.571 stuks uitkomt en nu al het op twee na bestverkochte album over 2009 is.

Ook in Amerika werd het album van Susan zeer goed ontvangen met een recordaantal voor een zangeres, van 701.000 stuks. Inmiddels heeft het album al in zeker zes landen de eerste plaats bereikt. Wereldwijd is de verkoop al opgelopen tot drie miljoen stuks en met de kerstdagen voor de deur zal deze alleen nog maar meer worden.

Op één nummer na, ‘Precious’, staan er allemaal covers op haar album. ‘Wild horses’, binnen op #99, is een nummer van the Rolling stones uit 1971. Susan over de keuze voor ‘Wild horses’: “het nummer brengt herinneringen boven van mijn kindertijd, de armoede en de strijd, ironie en bitterheid. Het is één van mijn persoonlijke favorieten”.

The Rolling stones namen het nummer op 2,3 en 4 december 1969 op en belandde op het album ‘Sticky fingers’ dat in april 1971 verscheen. Toch waren zij niet de eerste die ‘Wild horses’ uitbrachten. Dat waren, maar wel met goedkeuring van de Stones, the Flying Burrito Brothers op hun album ‘Burrito deluxe’ dat al in april 1970 in de schappen lag.