vrijdag 10 februari 2017

Hitlits: zanger Elbow wordt vader en scoort met zijn groep eerste #1-notering

Van hits hoeft de Britse groep Elbow het niet te hebben. Bijna zes jaar geleden, in 2011, scoorde de groep met ‘Lippy Kids’ hun enige notering, dat tot #36 kwam. ‘One Day Like This’ uit 2008,  het bekendste nummer van de groep, haalde de hitparade niet eens. 
Nee, Elbow is een albumgroep, met twee top 5-noteringen: Build A Rocket Boys! (#5 in 2011) en The Take Off And Landing Of Everything (#4 in 2014). Maar nog geen #1-notering dus.

verder zonder drummer

Tot deze week, want Little Fictions, het zevende album van de groep uit Manchester, komt binnen op de eerste plaats van de Album Top 100. Sneu voor drummer Richard Jupp, die dit succes niet meer meemaakt. Tot grote verrassing van de overige leden verliet hij in maart 2016 de groep waar hij 25 jaar deel van uitmaakte. De andere leden hebben nog geprobeerd hem terug te halen, maar tevergeefs. De energie was op bij Jupp, de interesse ontbrak. Hij ging zich toeleggen op eigen projecten en zijn eigen drumschool.

tweede start

Nadat de groep het vertrek van Jupp had verwerkt, begonnen ze in Schotland aan het nieuwe album.Volgens bassist Pete Turner, voelde het als een tweede start en dan een #1-album scoren!  Voor zanger Guy Garvey, is het dubbel feest, want behalve zijn eerste Nederlandse #1-notering deze week, liet hij weten voor de eerste keer vader te worden. Zijn vrouw Rachael Stirling, verwacht in maart hun eerste kindje . Twee jaar geleden scoorde Garvey een notering met zijn eerste soloalbum Courting The Sqaull dat niet verder kwam dan de 19e plaats.

ALBUM TOP 5

1. EW  Elbow: Little Fictions
2. (2)   Ed Sheeran: X
3. (1)   Kensington: Control
4. (3)   Frenna: Geen Oog Dichtgedaan
5. (5)   Adele: 25

Gaan we direct over naar de andere eerste weeks noteringen:

#9 Big Sean: I Decided ., vierde album van rapper Big Sean, maar zijn eerste notering bij ons 

#13 Earth & Fire: Memories – Complete Album Collection, twee jaar na het verzamelalbum in de serie The Golden Years Of Dutch Pop Music (#80 in 2015), verschijnt er van de Haagse rockband de box Memories – Complete Album Collection. Negen studioalbums + 1 bonuscd. De twee nog in leven zijnde leden, Jerney Kaagman en Bert Ruiter, hebben mee geholpen aan de cd-box.

Naast de muziek door Earth and Fire, toert er dit jaar een tributeband langs de theaters onder de noemer ‘Invitation To The Sound Of Jerney Kaagman And Earth And Fire’. Die band wordt gevormd door Marieke Eelman (voormalig Nilsson-zangeres) en haar band.

#14 Snollebollekes: … En Door, na zes hitsingles het eerste album van Snollebollkes, een project in 2013 bedacht door Maurice Hermans (DJ Maurice) & Jurjen Gofers (dj bij Veronica). In 2007 ontdekt een platenbaas Rob Kemps, die bezig is met standup-comedy. Kemps wordt tweede bij het BNN-programma ‘Lama Gezocht’, waarop de platenbaas Rob in contact brengt met Maurice en Jurjen en  Snollebollekes is geboren.

#38 Sampha: Process, debuutalbum van de 28-jarige Sampha Sisay uit Morden, Zuid Londen, die op zijn derde piano leerde spelen. Sampha zong onder meer met Drake, Kanye West, Frank Ocean en Solange. Op het album Process verwerkt Sampha het overlijden van zijn ouders, die beide overleden aan kanker.

#92 Spinvis: Omnibus, zevende notering van Erik de Jong, geboren op 6 februari 1951 in Spijkenisse. In 2002 bracht hij zijn eerste album uit onder de naam Spinvis dat de gouden status bereikte. Omnibus is een verzameling van zijn meest radiovriendelijke liedjes, waaronder de single ‘Hallo Maandag’. In april volgt een nieuw album, Trein, Vuur en Dageraad.

En tenslotte weer een worp, de achtste inmiddels, in de serie The Golden Years Of Dutch Pop Music van vier Nederlandse nederpop acts:
#52 Unit Gloria
#55 Bojoura
#60 Greenfield & Cook
#61 Bolland & Bolland
Daarmee komt het totaal aantal albums in deze serie dat een notering kreeg, op 34.

SINGLES

We kunnen er rustig een paar weekjes tussenuit knijpen, want de top 3 is dezelfde als drie weken geleden. Sterker, de top 3 is al vijf weken niet gewijzigd en dus voert Ed Sheeran al vijf weken de Single Top 100 aan met Shape Of You’. Nog één week bovenaan en Sheeran evenaart ‘Thinking Out Loud’, zijn eerste #1-hit dat in 2014/2015 zes weken op de eerste plaats stond en deze week op #90 staat. Wij achten die kans groot, want echte concurrentie heeft Shape Of You’ nog niet.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Ed Sheeran: Shape Of You (vijfde week op #1)
2. (2)   Ronnie Flex feat. Frenna: Energie (op bijna 33%)
3. (3)   Clean Bandit feat. Sean Paul & Anne-Marie: Rockabye
4. (7)   the Chainsmokers: Paris
5. (6)   James Arthur: Say You Won’t Let Go

En wat gebeurt er verder in de Single Top 100 van deze week? De volgende nummers hebben we nog niet eerder in de lijst gezien:
#33 Soufiane Eddyani: Een Dief Als Broer
#74 Dr Phunk, Paul Elstak & Jebroer: Kind Van De Duivel
#76 Big Sean: Bounce Back
#87 Childsplay feat. Jairzinho & BKO: Barman
#92 Olivia Holt: History
#97 Bizzey feat. Young Felix, Jozo, Adje & YOUNGBAEKANSIE: Doe Je Dans
#100 Little Mix: Touch

De afgelopen weken zaten we elders (in de Franse sneeuw) met het hoofd. Het zal dus even weer wennen om ons met megazaken bezig te houden. Het resultaat daarvan kun je later dit weekend tegemoet zien in een nieuwe Megaman.