vrijdag 24 april 2020

Hitflits: Lil’ Kleine houdt album Nightwish van de eerste plaats


Even leek het er deze week op dat het album Human.:||:Nativre. van Nightwish alsnog de eerste plaats zou pakken in de Album Top 100. Na vorige week vrijdag binnen te zijn gekomen op de vierde plaats, voerde het album na het weekend de voorlopige albumlijst aan met een voorsprong van ruim 30%. Op woensdag was deze echter geslonken tot minder dan 10%. En uiteindelijk is het album ingehaald door Jongen Van De Straat van Lil Kleine, dat nu  voor de derde week de albumlijst aanvoert.

Wel is Human.:||:Nativre. met een tweede plaats het meest succesvolle album van Nightwish. Tot deze week was dat Endless Forms Most Beautiful, dat in 2015 niet hoger kwam dan de derde plaats.

ALBUM TOP 5

1. (1)   Lil Kleine: Jongen Van De Straat (derde week op #1)
2. (4)   Nightwish: Human.:||:Nativre. (op 12,6%)
3. (2)   Dua Lipa: Future Nostalgia
4. (3)   the Weeknd: After Hours
5. EW  Jack: Traplove

De stijging van Human.:||:Nativre. van Nightwish is voor een belangrijk deel te danken aan de vinylversie, dat binnenkomt op de vierde plaats van de Vinyl 33. Daarin is Dua Lipa haar eerste plaats kwijt met het album Future Nostalgia.

Nederroots

De nieuwe #1 in de Vinyl 33 is Electrosaurus – 21st Century Heavy Blues … Vol. 2 van Various Artists. De ondertitel luidt: ‘Rare Grooves and Sounds From the Netherlands’ met het beste aan rootsmuziek uit de jaren 2017-2019, opgenomen in de Electrosaurus Southern Sound Studio in Utrecht van het trio DeWolff.

Electrosaurus – 21st Century Heavy Blues … Vol. 2 is een dubbelelpee uitgebracht op 180 grams GOLD vinyl in een klaphoes met goudfolie opdruk. Naast DeWolff werkten onder andere the Dawn Brothers, the Grand East en T99 aan de albums mee.

Record Store Day

Electrosaurus – 21st Century Heavy Blues … Vol. 2 stond gepland voor zaterdag 18 april, de dag waarop wereldwijd voor de veertiende en in ons land voor de elfde keer Record Store Day (RSD) zou worden gehouden. Vanwege de coronacrisis is RSD verschoven naar zaterdag 20 juni. DeWolff, die ambassadeurs zijn van het evenement, besloten echter het album toch op 18 april uit te brengen. De band wil hiermee de independent platenzaken een steuntje in de rug geven.

Over naar de andere nieuwe albums van deze week
#6 Dababy: Blame It On Baby
#27 Idaly & Sevn Alias: Idalias
#56 Marillion: Script For A Jester’s Tear (Deluxe Edition)
Het originele album stamt uit 1983 en kreeg destijds geen notering.

SINGLES

De bedreiging voor ‘17 Miljoen Mensen’ van Davina Michelle & Snelle komt van twee kanten. Zowel Drake met ‘Toosie Slide’ (op bijna 5%) als SAINt JHN met ‘Roses (Imanbek Remix)’ (op 5,08%) azen op de eerste plek. Deze week kunnen Snelle en Davina Michelle nog opgelucht adem halen, die vijfde week kan niemand hun meer afnemen.
Aanstaande maandag is het Koningsdag, in coronatijd omgedoopt in Woningsdag, omdat we allemaal zoveel mogelijk binnen moeten blijven. Snelle en Davina Michelle zullen dan niet thuis zijn, maar in het Rijksmuseum in Amsterdam, waar zij het ING Koningsdagconcert zullen geven.

Snelle: “Ik ben enorm vereerd dat we zijn gevraagd om iets moois te doen op Koningsdag. Het is fantastisch dat we in het Rijksmuseum tussen de meesterwerken mogen optreden.”

Davina Michelle: “Natuurlijk zal het raar zijn om in deze schitterende omgeving te staan zonder publiek maar we hopen op deze manier iets moois te geven aan heel Nederland op Koningsdag. Het voelt goed om juist op deze bijzondere dag nog een keer onze single ‘17 miljoen mensen’ te spelen”.

De ING, hoofdsponsor van het Rijksmuseum, wil met het online concert alle Nederlanders een hart onder de riem steken op deze nationale feestdag die in de huidige omstandigheden heel anders verloopt dan anders.

Als je dit concert niet wilt missen, moet je er maandag vroeg bij zijn. Om 9 uur wordt het live uitgezonden via YouTube.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Davina Michelle & Snelle: 17 Miljoen Mensen (vijfde week op #1)
2. (2)   Drake: Toosie Slide (op 4,77%)
3. (4)   SAINt JHN: Roses (Imanbek Remix) (op 0,31%)
4. (3)   the Weeknd: Blinding Lights
5. (5)   Lil’ Kleine: Jongen Van De Straat

Nieuw bij de bovenste tien is ‘Breaking Me’ van Topic feat. A7s, dat een winst boekt van twee plaatsen en daarmee op de negende plaats komt. Bij de binnenkomst zeven weken geleden op #90, meldden wie achter ‘Breaking Me’ zitten. Vergeten? Dan even een opfrissing.

Topic, alias van de 28-jarige Tobias Topic, komt uit het Duitse Solingen, Nordfhein-Westfalen. Op ‘Breaking Me’ werkt Topic samen met Alexander Tidebrink, ofwel de Zweedse producer A7s, die op 3 mei, zijn 26e verjaardag viert.

Coronahits (5)

Deze week valt ‘Quarantaine Sessie #1’ van Boef (vorige week op #97) af en blijven er nog maar twee ‘coronahits’ over. Naast ‘17 miljoen mensen’ van Davina Michelle & Snelle op #1 is dat ‘Ali B feat. Poke & Judeska: Anderhalf’ op #28, gezakt vanaf #16.

Volgende week verwachten we onder andere ‘Living In A Ghost Town’ van the Rolling Stones. Een nummer dat Mick Jagger en Keith Richards al in februari 2019 schreven en gedeeltelijk opnamen en bestemd was voor een nieuw album. Nu met de huidige coronacrisis vonden de twee het nummer toepasselijk, rondden het verder af, waarna de vier leden hun afzonderlijke deel opnamen.

Dan volgen tot slot de nieuwe noteringen van deze week:
#11 Bilal Wahib feat. Bizzey: Video Vixen
Voor Bizzey is dit zijn 60e (!) notering, maar voor Bilal Wahib is het nog maar zijn tweede. Zijn eerste was ‘Vliegen’, titelsong van de film ‘De Libi’ (#73 in 2019). Voluit heet hij Bilal El Mehdi Wahib, 21 jaar, acteur, zanger en rapper. Hij speelde onder andere in de tv-series ‘A’dam – E.V.A.’, ‘Nieuwe Buren’ en ‘Mocro Maffia’

#42 Dababy feat. Roddy Rich: Rockstar
#49 Kã: Goed Fout
#56 Henkie T feat. Qlas & Blacka: Niet Lief
#66 Tabitha & Nielson: Slapen Met Het Licht Aan
#78 Sam Smith & Demi Lovato: I’m Ready

Surf Mesa is een project van de 19-jarige Powell Aguirre uit Seattle. Powell komt uit een muzikale familie. Zijn over-overgrootvader speelde in een jazzband, zijn vader speelt saxofoon en zingt in een jazzband. Het bloed kroop waar het niet gaan kon, want ook Powell belandde in de muziek. Voor het nummer ‘Ily (I Love You Baby)’ feat. Emilee, binnen op #81, deed hij inspiratie op bij Petit Biscuit en ODESZA, laidback muzikanten.

Emilee die de vocalen zingt op ‘Ily (I Love You Baby)’, heet voluit Emilee Flood  en is afkomstig uit Batesville, Arkansas. In januari is ze twintig geworden. Ze staat bekend als tiktok ster, influencer en zangeres van covers.

‘Ily (I Love You Baby)’ is een cover van het nummer ‘Can’t Take My Eyes Off You’, in nam 1967 voor het eerst opgenomen door Frankie Valli. Daarna is het nummer diverse keren gecoverd. Inclusief de versie van Surf Mesa feat. Emilee, levert het voor de vijf keer een hit op.


Hier volgen de andere vier:
-          1982: Boys Town Gang (#1)
-          1987: Ross (#96)
-          1991/mei: Pet Shop Boys: Where The Streets Have No Name (I Can’t Take My Eyes Off You) (#14)
-          1991/september: Gerard Joling & Tatjana (#6)

#84 Jack & Dopebwoy: 100
#87 Spanker feat. SFB: Legendary

Jackman Thomas ‘Jack’ Harlow, 22 jaar, komt uit Louisville, Kentucky, maar woont in Atlanta, Georgia. Sinds 2014 heeft hij onder diverse namen, zo’n vijf mixtapes uitgebracht. ‘What’s Poppin’ afkomstig van zijn EP Sweet Action en binnen op #96, is niet alleen in ons land zijn eerste hit, maar wereldwijd.
Voor we het lange ‘oranjeweekend’ ingaan, wijzen we je nog even op onze kwartaalflits, met de grootste hits en meest verkochte albums over het eerste kwartaal in binnen en buitenland.