vrijdag 22 april 2016

Hitflits: tweede #1 dit jaar voor Drake

Lang hebben Fifth Harmony feat. Ty Dolla $ign niet mogen genieten van hun eerste plaats, want al na één week moet ‘Work From Home’ die afstaan. Vorige week leek het er nog op dat ‘Sex’ van Cheat Codes x Kris Kross Amsterdam die van hun zou overnemen, maar zij zijn ingehaald door een ander nummer.
Dat is ‘One Dance’ van Drake feat. Wizkid & Kyla. In de tweede week sprint het nummer van de 69e naar de 1e plaats. Het is de grootste sprong naar de eerste plaats sinds ‘Recht Uit M’n Hart’ van Jan Smit, die op 14 februari 2015 vanaf de 77e plek kwam. Voor Drake is ‘One Dance’ na ‘Work’ met Rihanna in februari’, zijn tweede #1-hit dit jaar.

TOP 5

1. (69) Drake feat. Wizkid & Kyla: One Dance (tevens de topsprinter)
2. (3)   Cheat Codes x Kris Kross Amsterdam: Sex
3. (1)   Fifth Harmony feat. Ty Dolla $ign: Work From Home
4. (2)   Mike Posner: I Took A Pill In Ibiza (SeeB Remix)
5. (4)   Sia feat. Sean Paul: Cheap Thrils

Vanochtend hebben Koning Willem Alexander en Koningin Máxima de jaarlijkse Koningsspelen geopend met een ontbijt op basisschool Drostenburg in Amsterdam-Zuidoost.  Sinds 2013 worden de Koningsspelen gehouden, met als doel kinderen te laten zien hoe leuk het is om samen te ontbijten en te bewegen.
Meer dan 1,2 miljoen kinderen op bijna 6.000 basisscholen doen dit jaar mee. Voor de muzikale opwarming zorgden de Kinderen voor Kinderen aanwezig met het nummer ‘Hupsakée’, geschreven door producer Tjeerd Oosterhuis en Lucia Marthas, die de choreografie bedacht bij ‘Hupsakée’ dat binnenkomt op de 64e plaats.

Gaan we over naar andere eerste weeks noteringen van deze week:
#70 Timeflies: Once In A While
#71 Kiara: Gold
#73 Drake feat. the Throne: Pop Style
#92 Galantis: No Money
#95 Nathan Goshen: Thinking About It (Let It Go)
#97 Future feat. the Weeknd: Low Life
#98 Era Istrefi: Bonbon

ALBUMS

Hè hè, eindelijk een nieuwe #1 in de Album Top 100. Daar leek het althans op deze week. Op maandag pakte PJ Harvey die met The Hope Six Demolition Project, maar raakte deze op woensdag kwijt aan Purpose van Justin Bieber. Maar zoals de afgelopen vijf weken, is het ook dit keer Lil Kleine weer die aan het einde van de week bovenaan staat met zijn album WOP!, nu voor de negende week!

TOP 5

1. (1)   Lil’ Kleine: WOP! (negende week)
2. (3)   Justin Bieber: Purpose (verschil met WOP! iets minder dan 4%)
3. EW  Ladies of Soul: Live At The Ziggo Dome 2016
4. EW  PJ Harvey: The Hope Six Demolition Project
5. (24) Shawn Mendes: Handwritten

De stijging van Handwritten van Shawn Mendes dankt de Canadese zanger aan een signeersessie die hij afgelopen zondagmiddag gaf in de Media Markt aan de Oosterdokskade in Amsterdam. De eerste 250 fans die het album hadden aangeschaft, mochten naar binnen om het te laten signeren. ’s Avonds gaf de zanger een concert in Paradiso in Amsterdam.

ode aan de independents én het vinyl

Afgelopen zaterdag, 16 april, vond voor de zevende keer in ons land Record Story Day (RSD) plaats. Op RSD vieren de onafhankelijke platenwinkels en platenlabels een feestje. Artiesten treden op en er worden diverse opnames uitgebracht. Dit jaar gaven zo’n 111 acts 250 optredens verdeeld over ruim 70 platenzaken in het hele land. Zangeres Eefje de Visser was dit jaar de ambassadeur, Metallica was dat internationaal. Op RSD zijn meer dan 400 cd’s en elpees uitgebracht, veel met oud werk. Een aantal daarvan zijn genoeg verkocht voor een notering in de Album Top 100 en dat zijn de volgende:
#48 David Bowie: The Man Who Sold The World
#51 van Kooten en de Bie: De Blijvers – Het vinylste van Van Kooten en De Bie
#68 Eefje de Visser: De Koek, debuutalbum uit 2011 voor het eerst op vinyl
#77 Urban Dance Squad: : The Singles Collection (Vinyl)
#91 Metallica: Liberté Egalité Fraternité Metallic! – Live At The Bataclan, album uit 2003 geremixed, exclusief te koop tijdens RSD

Gaan we over naar de overige eerste weeks noteringen:
#7 Santana: Santana IV
#8 Indian Askin: Sea Of Patrol
#12 Stephanie Struijke: Stephanie Struijke
#17 Blue Grass Boogiemen: Grassified
#22 Graham Nash: This Path Tonight (ook op vinyl uitgebracht)
#26 MHD: MHD
#44/#62 Phil Collins: No Jacket Required / Testify (beide deluxe editions)
#58 Ace Frehley: Origins Vol. 1
#66 Sturgill Simpson: A Sailor’s Guide To Earth
#81 Mala Vita: So Far So Good
#95 Friends of the Family: Time
#99 Donnie: Loei Ordinair

Net geen noteringen voor Prince, want de tijd was daar te kort voor. Drie albums haalden nog wel de Bubbling Under Top 100, de wachtkamer van de Album Top 100. Dat zijn:
#110 Purple Rain (4x #1 in 1984)
#131 Parade (1x #1 in 1986)
#172 Hit ‘N Run Phase Two (uit 2015, geen notering)
Daarnaast staan er wel drie albums in de Midprice Top 50, zie ons item ‘Prince albums massaal gedownload’.

Tot zover de Hitflits van deze week. De albumsnippers komen later deze middag of anders morgen op de nieuwspagina van 3FM. En wij melden ons later dit weekend met een nieuwe Megaman.

Prince albums massaal gedownload

Gisterenavond, rond 7 uur, kwam het bericht dat diezelfde ochtend, Prince Rogers Nelson, dood gevonden was in een lift in zijn studiocomplex Paisley Park in Minneapolis. Toen was nog onduidelijk wat de doodsoorzaak is. Nu wordt al gespeculeerd over een overdosis, want een griepje is erg onwaarschijnlijk. Prince is slechts 57 jaar geworden.
Direct na het bekend worden vond er wereldwijd een run plaats op zijn nummers, zowel fysiek als digitaal. Alle nummers die tot middernacht zijn gedownload, leiden er toe dat drie van zijn albums de Midprice Top 50, de lijst met goedkopere albums, binnenkomen. Dat zijn:
#1 Ultimate (#39 in 2006)
#2 The Very Best of Prince (#3 in 2001)
#30 Sign ‘O’ The Times (#2 in 1987)
Noteringen zijn uit de ‘reguliere’ albumlijst.

In de Album Top 100 staan geen noteringen van Prince, want de tijd was daar te kort voor. Drie albums haalden nog wel de Bubbling Under Top 100, de wachtkamer van de Album Top 100. Dat zijn:
#110 Purple Rain (4x #1 in 1984)
#131 Parade (1x #1 in 1986)
#172 Hit ‘N Run Phase Two (uit 2015, geen notering)

sneeuw in april

Naast deze albums zijn ook diverse (album)tracks van Prince massaal gedownload. Het meest ‘Sometimes It Snows In April’, afkomstig van zijn album Parade uit 1986. De tijd dat deze nummers konden worden gedownload, minder dan 5 uur (de hitlijsten stoppen middernacht met tellen) is echter te kort voor een notering. Er zijn geen cijfers van Spotify, omdat Prince niet wilde dat zijn muziek daarop was te beluisteren (hij had een haat-liefde verhouding met de platenwereld). Wel staan zijn nummers op Tidal, het streamingsplatform, opgezet door artiesten.

handvol #1-albums

In totaal scoorde Prince in ons land 48 hits, waaronder twee #1-hits: ‘Purple Rain’ met The Revolution (4x in 1984) en ‘The Most Beautiful Girl’ als the Symbol (1x in 1994). Daarnaast bracht hij meer dan 40 albums uit, daaronder ook albums alleen via internet. 34 albums, waarvan 4 verzamelalbums, haalden een notering. Vijf bereikten de eerste plaats:
-          Purple Rain (3x in 1984)
-          Around The World In A Day (1x in 1985)
-          Parade (2x in 1986)
-          Lovesexy (3x in 1988)
-          Batman (soundtrack) (1x in 1989)

met dank aan Prince

Tenslotte een niet volledig lijstje met nummers door hem geschreven, maar door anderen uitgevoerd:
-          Chaka Khan: I Feel For You (#12 in 1984)
-          the Bangles: Manic Monday (#22 in 1986), onder de naam Christopher Tracey
-          Kid Creole & the Coconuts: The Sex Of It (#31 in 1990)
-          Sinéad O’ Connor: Nothing Compares 2 U (7x #1 in 1990, hit van het jaar)
-          Lois Lane: Qualified (#14 in 1992) + ‘Sex’ (#48 in 1993)
-          Alicia Keys: How Come You Don’t Call Me (#73 in 2001)
Sheila E, Vanity Six, Wendy & Lisa, Taja Seville, allemaal protégees van hem, ontbreken in deze lijst. Kijk voor een volledig overzicht op DutchCharts.

maandag 18 april 2016

Megaman bij week 16 – 16 april 2016

‘Working From Home’ naar #1, maar niet voor lang

En verder in deze Megaman:
-          Broederliefde begint al lekker binnen te lopen
-          Maan moet meer downloaden (en streamen)
-          Nick Jonas zonder broers maar met Tove lo
-          Zangeres Kyla kreeg telefoontje van Drake
-          Drie Canadese acts verenigen krachten

Hoe lukt het Lil Kleine toch elke keer om met zijn album WOP! de eerste plaats te behouden? Nu al voor de vijfde achtereenvolgende week? Je leest het hier.

Mededeling

Sinds streams meetellen voor de Single Top 100 is de lijst trager geworden en blijven nummers langere tijd in de lijst. De doorstroming van nieuwe nummers is marginaal, vorig jaar waren er meerdere weken dat er maar twee (!) nieuwe nummers binnenkwamen. Andere lijsten lopen ook tegen de traagheid aan, en laten airplay zwaarder wegen en/of tellen andere zaken mee, zoals het aantal kliks op YouTube.

aanpassing Single Top 100

Voor de Single Top 100 worden, naast nog enige fysieke verkoop, alleen downloads en streams meegenomen. De enige mogelijkheid is dus het aanpassen van de verhoudingen van de verschillende onderdelen. En dus heeft GfK, de samensteller van de lijsten op onze blog, vandaag, 18 april 2016, bekend gemaakt dat de verhouding streams tot downloads is aangepast naar 150:1. Dit betekent dat 150 streams tellen als 1 download. Voorheen was de verhouding 100:1. Deze wijziging zal zeker gevolgen hebben voor de Single Top 100, want streams tellen nu minder zwaar mee. Komende vrijdag kunnen we daarvan het eerste resultaat zien.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets te missen.

Fifth Harmony feat. Ty Dolla $ign verdrijven Mike Posner na zeven weken van de eerste plaats

#1 Fifth Harmony feat. Ty Dolla $ign: Working From Home

Vorige week voorspelden we het al dat Mike Posner met ‘I Took A Pill In Ibiza (SeeB Remix)’ zijn zevende en laatste week bovenaan de Single Top 100 zou ingaan. Ook over de opvolger waren we duidelijk: Fifth Harmony feat. Ty Dolla $ign met ‘Working From Home’.
Tot zover niets nieuws dus, of toch wel?

De kans echter dat ‘Working From Home’ van Fifth Harmony feat. Ty Dolla $ign volgende  week nog de bovenste beste is in de Single Top 100, achten wij niet zo groot. Als de lijst een dag later was samengesteld, had ‘Working From Home’ niet eens op #1 gestaan, maar ‘Sex’ van Cheat Codes x Kris Kross Amsterdam. Het verschil tussen beide nummers is net iets meer dan 2%. Maar ook dat is niet zeker.
Dat is allemaal van later zorg, want deze week is de #1-notering voor Fifth Harmony feat. rapper Ty Dolla $ign. Voor beide acts is het hun eerste #1, waar ook ter wereld. Voor hun vorige hit, ‘Worth It’ vroeg Fifth Harmony (derde in X Factor USA in 2012), ook al een rapper: Kid Ink. Maar hoger dan de 25e plaats kwam het nummer vorig jaar niet. Hun ‘Working From Home’ doet het veel beter en is de eerste #1 door een damesgroep sinds ‘MaMaSé!’ van K3 in 2009.

Voor rapper Ty Dolla $ign (echte naam: Tyrone Griffin) is het zelfs zijn eerste notering in ons land en dan direct een #1-hit scoren, dat lukt niet iedere rapper! Na Nederland heeft ‘Working From Home’ dit weekend ook de eerste plaats bereikt van de hitparade van Nieuw Zeeland.

Broederliefde begint al lekker binnen te lopen

#57 Broederliefde feat. Frenna: Ik Was Al Binnen                                  *** hoogste eerste weeks ***

Hard Works Pays Off van Broederliefde is een groot succes. De EP met negen nummers, kwam op 26 september 2015 de Album Top 100 binnen op de dertiende plaats, en staat minus twee weken, nog steeds genoteerd, nu voor de 28e week. Over twee weken, op 29 april, verschijnt Hard Works Pays Off 2, met vijftien tracks. Als eerste single verscheen deze week ‘Ik Was Al Binnen’ feat. Frenna dat deze week de hoogste eerste weeks is op de 57e plaats.

Maan moet meer downloaden (en streamen)

#66 Maan: Ride It

Meer dan 700.000 keer is haar vorige single ‘Perfect World’ (#25 in februari) gestreamd. Dat lijkt veel, maar als je weet dat 100 streams gelijk staan aan 1 download, zijn dit dus slechts 7000 downloads. Toch behaalde het nummer van Maan de status goud, want het is meer dan 10.000 gedownload en komt daarmee dus boven de 15.000, de grens voor goud, uit. De onderscheiding kreeg Maan op 1 april (geen grap dus), uit handen van Hardwell die het nummer had geproduceerd.

Net op tijd, want vanaf 1 april zijn de normen voor goud en platina aangepast. Voor een gouden single moet je er nu minstens 20.000 verkopen (of 2 miljoen streamen), voor platina het dubbele. De gouden plaat van ‘Perfect World’ hangt boven de keukentafel in huize de  Steenwinkel in Bergen.

Voor ‘Ride It’, haar tweede single, werd een andere producer gevraagd, Julien Willemsen, ofwel Jack $hirak, de man achter het grote succes van Ronnie Flex, Lil Kleine en het project New Wave. Ook net op tijd, want in Nederland heeft hij zijn plafond bereikt en dus droomt hij van het buitenland.

Eind januari won de 19-jarige Maan de Steenwinkel de zesde editie van the Voice of Holland. Net als ‘Perfect World’ is ‘Ride It’ al geschreven voor de finale van de talentenjacht. Maan sprong dan ook een gat in de lucht toen ze hoorde dat Jack $hirak het nummer zou produceren. $hirak had het nummer geschreven met Carlos Vrolijk, Simon Gitsels en Glen Faria. Of ‘Ride It’ ook de gouden status haalt (nu minimaal 20.000 downloads), is afwachten. “Voor een heel album zijn voorlopig nog geen plannen”, vertelde Maan in februari. Toen zei ze ook vooral dingen te gaan doen die ze zelf leuk vind.

Jostiband

Daaronder valt zeker het optreden op 5 september met de Jostiband in de Ziggo Dome in Amsterdam. Het orkest van verstandelijk gehandicapten viert dan het 50-jarig bestaan. Naast Maan heeft Guus Meeuwis ook toegezegd om te komen. De orkestleden hopen dat Adele ook komt, maar dat lijkt ons wat te hoog gegrepen.

Nick Jonas zonder zijn broers maar met Tove lo

#67 Nick Jonas feat. Tove Lo: Close

Net geen eerste plaats was er in 2014 voor ‘Stay High’ van Tove Lo feat. Hippie Sabotage. Daarna werden de hits voor de Zweedse zangeres kleiner tot een 85e plaats in 2015 voor ‘Fun’ met Coldplay. Met ‘Close’ wordt de weg omhoog weer ingezet voor Tove Lo.
Dat dankt ze misschien wel aan de Amerikaanse zanger-acteur Nick Jonas. ‘Close’ is zijn eerste notering onder zijn eigen naam, maar samen met zijn broers Kevin en Joe, maakte hij al furore als de Jonas Brothers. In 2008 stonden ze met drie nummers in totaal tien weken genoteerd. Hoogste plaats was #65 voor ‘Burnin’ Up’. Binnenkort komt Nick Jonas met zijn tweede album Last Year Was Complicated. Overigens staat zijn broer Joe ook in de Single Top 100, op #19 met ‘Cake By The Ocean’, als deel van de groep DNCE.

Zangeres Kyla kreeg telefoontje van Drake

#69 Drake feat. Wizkid & Kyla: One Dance

Eind volgende week, op 29 april, ligt Views From The 6, het vierde studioalbum van de Canadese rapper Drake in de (digitale) schappen. Als voorproefje op het album verscheen in februari het nummer ‘Summer Sixteen’, dat niet hoger kwam dan de 84e plaats. ‘One Dance’ feat. Wizkid & Kyla doet het met een 69e plaats stukken beter. Maar dat is nog niets vergeleken met noteringen in de Franse en Britse hitparade, waar het nummer dit weekend de eerste plaats bereikte. In beide landen is het na ‘Work’ van Rihanna, eerder dit jaar zijn tweede #1-notering.

Zowel Wizkid als Kyla maken hun debuut deze week, en dus stellen we ze even aan je voor. Om met de laatste te beginnen, Kyla, werkt niet echt mee aan ‘One Dance’. Haar nummer ‘Do You Mind?’ uit 2007 dat ze maakte met de Britse producer Errol Reid onder zijn naam DJ  Paleface, wordt gesampled in ‘One Dance’. In 2008 maakte Crazy Cousinz (Reid met zijn neef Luke) al een remix van ‘Do You Mind?’ en een jaar later coverde the XX haar nummer. Maar hoe belandde het nu bij Drake?

telefoontje

Begin dit jaar was Kyla Smith, zoals ze volledig heet, bij vrienden op bezoek. Op een gegeven moment gaf haar telefoon aan dat ze een email had ontvangen. Ze besteedde er geen aandacht aan, want ze was immers op bezoek. Toen er meer mailtjes kwamen, keek ze er toch maar even naar. Daarin stond te lezen: “Please contact Sony. They’re trying to get hold of you.” Maar nog steeds vond ze het niet nodig om te reageren. Vervolgens belde haar schoonvader, met dezelfde melding. Sony had zijn telefoonnummer achterhaald en probeerde het nu via hem. Maar ook nu zag Kyla daar de ernst niet van in.

sample of credit?

Pas toen ze thuis kwam, belde ze het nummer en toen bleek dat het team rond Drake haar wilde spreken. Zij meldden haar dat Drake haar nummer had gebruikt voor een track op zijn album en dat ze het als één van de eerste singles wilden uitbrengen. Vervolgens kreeg ze de vraag of ze een credit (feature) wilde of dat het nummer als een sample vermeld zou worden. De keuze was snel gemaakt, want bij een credit krijgt Kyla telkens als het ergens gedraaid of verkocht wordt een deel van de opbrengst, bij een sample een eenmalige vergoeding.

nieuw werk

Zo’n zeven jaar geleden stopte Kyla Smith met lesgeven om zich meer op haar muzikale carrière te kunnen richten. Kyla Smith en Errol Reid hadden elkaar ook op het liefdesvlak gevonden. De twee trouwden in 2012 en vestigden zich in Huntingdon, even buiten Londen. Sinds twee en half jaar geleden is ze moeder van een zoon. De muziek heeft ze niet vaarwel gezegd. Als haar zoontje slaapt zit ze samen met haar man in de studio en werken ze aan nieuwe nummers.. 

Nigeria

De tweede debutant op ‘One Dance’ is Wizkid, geboren als Ayodeji Ibrahim Balogun op 16 juli 1990 in Surelere, Lagos in Nigeria. Op zijn elfde startte zijn muziekcarrière in het plaatselijke kerkkoor. In 2010 begon hij met de opnames van zijn debuutalbum Superstar dat het jaar daarop verscheen. Sinds 2010 heeft hij diverse awards gewonnen, waaronder MOBO Awards en diverse Hip Hop Awards. Sounds From The Other Side, is de titel van zijn derde soloalbum dat later dit jaar verschijnt.

Drie Canadese acts verenigen hun krachten

#96 DVBBS & Shaun Frank feat. Delaney Jane: La La Land

Voor Shaun Frank en Delaney Jane is het de tweede keer dat hun samenwerking in een hit resulteert. Vorig jaar namen deze Canadese muzikanten samen met onze Oliver Heldens het nummer ‘Shades Of Grey’ op, dat in oktober de 65e plaats bereikte.
Op La La Land zochten  ze het dichter bij huis, want DVBBS komt ook uit Canada. Hoewel, de broers Christopher en Alexandre van der Hoef woonden drie jaar in Almere, alvorens ze naar Canada verhuisden. Eind 2013 scoorden de broers samen met de Amerikaan Borgeous een #1-hit met ‘Tsunami’.

Albumsnippers bij week 16 - 16 april 2016

#1 Lil Kleine: WOP!
Sinds Lil Kleine op 19 maart de eerste plaats heroverde op Anouk, begint hij elke week met een achterstand. Een andere act (drie keer André Hazes Jr., the Last Shadow Puppets en Anouk) voert dan de voorlopige Album Top 100 aan. Vervolgens neemt Kleine op woensdag (tweede pijlmoment in de week) de leiding over en geeft die niet meer uit handen. Gevolg: al vijf weken lukt het geen andere act om de hegemonie van Kleine te doorbreken.

streaming
Dit komt voornamelijk omdat die andere acts weinig of niet actief zijn op de streamplatforms. Dit in tegenstelling tot Lil Kleine, die het juist van de streams moet hebben. Nu al voor de achtste week in totaal. We zijn benieuwd hoelang WOP! nog op #1 zal staan. Wellicht komt de nieuwe #1 wel uit een heel onverwachte hoek.

#2 Jeffrey Heesen: Intens
Acht jaar geleden was de start van de muzikale carrière van Jeffrey Johannes Jacob, geboren in het Brabantse Oss. Vervolgens hoorden we niets meer van hem, tot vorig jaar. In maart 2015 werd Jeffrey, inmiddels 24 jaar, tweede tijdens ‘Bloed Zweet En Tranen’, de zoektocht naar de nieuwe Nederlandse volkszanger(es). Winnaar werd Driekes.

Maar in tegenstelling tot Driekus, waar we sindsdien weinig meer van hebben vernomen, komt Jeffrey nu met zijn debuutalbum Intens. Daarop staan liedjes mede door hemzelf geschreven en zijn producers Waylon van der Heijden en Adrie van de Berk. De komende weken doet Jeffrey een aantal instores (signeersessies), dus Lil Kleine mag zich zorgen gaan maken!

#8 Kanye West: The Life Of Pablo
In navolging van Noorwegen, knalt The Life Of Pablo van Kanye West ook in de Amerikaanse albumlijst binnen op de eerste plaats, waarmee hij daar zijn zevende #1-album scoort. Bij ons blijft het ook met The Life Of Pablo (binnen op de achtste plaats) dromen van een eerste plaats, want hoger dan een derde plek kwam West bij ons nog niet. Dat was in 2011 met Watch The Throne, dat hij maakte met Jay-Z.
In februari, toen The Life Of Pablo alleen uit was op Tidal, de streamingdienst voor en door artiesten, verklaarde West nog dat het nooit beschikbaar zou komen via Apple. Maar zeg nooit nooit … Want naast de 250 miljoen streams werd het album ook meer dan 500.000 keer illegaal gedownload. Uiteindelijk koos hij dus eieren voor zijn geld, door het album alsnog beschikbaar te stellen via onder andere Spotify. Alleen (veel) te laat.

#15 Deftones: Gore
Het heeft even geduurd, maar met Gore, hun achtste album, scoort de Amerikaanse metalband Deftones hun hoogste notering in onze albumlijst. Na het succesvolle Deftones (#22 in 2003) volgde het mindere Saturday Night Wrist (#63 in 2006). Daarna vond de groep de weg weer terug omhoog met Diamond Eyes (#55 in 2010), Koi No Yokan (#28 in 2012) en nu Gore (#15).

#22 the Lumineers: Cleopatra
Het is ruim drie jaar geleden dat we kennismaakten met de Amerikaanse folkgroep the Lumineers. Het aanstekelijke ‘Ho Hey’ fleurde menig festival op in 2013. Het titelloze album bereikte bij ons de zesde plaats en stond in de Amerikaanse albumlijst op de tweede plek. Cleopatra is de opvolger, het zogenaamd altijd moeilijke tweede album. Als de groep, die sinds dit jaar is uitgebreid met een vijfde lid er in slaagt een nummer à ‘Ho Hey’ te brengen, dan wordt het weer een mooie muzikale zomer. In de Britse albumlijst komt Cleopatra binnen op de eerste plaats.

#30 Max Meser: Change
Tot 2012 woonde Max Meser in het Spaanse Catalonië, waar hij 23 jaar geleden is geboren. Meser zijn vader komt uit Mokum, zijn moeder is Spaanse. Aan de Costa Brava trad Max met muzikanten op uit heel Europa. Na een mislukt avontuur in Frankrijk, vertrok hij naar Amsterdam, waar zijn familie woont. Hij werkte als barman in Casa Rosso en deed diverse optredens.

Moke
Tijdens een huiskameroptreden kwam hij in contact met Phil Tilli, die na zijn vertrek uit Moke op zoek was naar een nieuwe uitdaging. Tillli nam Meser onder zijn hoede, en regelde optredens, onder andere het voorprogramma van Tangerine en Douwe Bob. Inmiddels heeft Meser een band rond zich gevormd met Mano Hollestelle, Gini Cameron en  de Spanjaard Isaac Wadsworth, die hem was nagereisd. Het album Change maakte Meser met producer Matthijs van Duijvenbode (Tim Knol, Tangerine).

Nederpop
Net als twee maanden geleden krijgen deze week vier albums uit de serie The Golden Years of Dutch Pop Music, albums van Nederpopgroepen uit de jaren ’60 en ’70, een notering. Het totaal aantal komt daarmee uit op 26. In de zesde worp zijn dat de volgende vier:
#54 Alquin
#67 Jumping Jewels
#68 George Baker Selection
#77 les Baroques

#57 M83: Junk
Een paar jaar geleden boekten Franse elektronicabands successen in Nederland, onder andere  C2C. M83 bestaat sinds 2001, bracht al zes albums uit, maar geen daarvan kreeg bij ons een notering. Opvallend dat het met Junk wel lukt, net nu Morgan Kirby, zangeres en keyboardspeler van het eerste uur, de groep heeft verlaten. Kaela Sinclair is haar opgevolgd.

#71 Ben Harper & the Innocent Criminals: Call It What It Is
Get Up!, het voorlaatste album van Ben Harper kwam in februari 2013 binnen in dezelfde week dat the Lumineers hun debuut maakten. En ook deze week komen zowel the Lumineers (Cleopatra op #22) als Ben Harper (Call It What It Is op #71) met een nieuw album. De 46-jarige Benjamin Chase ‘Ben’ Harper uit Claremont, Californië, nam Call It What It Is, zijn dertiende studioalbum, met zijn begeleidingsgroep the Innocent Criminals op. Op 28 april komen ze naar Paradiso in Amsterdam.

#89 All Saints: Red Flag
In ons land komen in mei de Dolly Dots, de meest succesvolle meidengroep die we in Nederland hebben gekend, weer bijeen. Dat wil zeggen zonder Ria Brieffies die in 2009 overleed aan longkanker. De vijf overige meiden treden in mei op tijdens de concerten van de Toppers in de Ziggo Dome. Of het tot een nieuwe cd van de Dolly Dots zal leiden, is afwachten.
Die is er al wel van Melanie Blatt, Shaznay Lewis en de zusjes Nicole en Natalie Appleton, in 1995 gestart als All Saints. In de jaren ’90 scoorde het Britse viertal diverse hits waaronder  ‘Never Never’ (#4) en ‘Bootie Call’ (#8), beide in 1998. Nadat ze eerst in 2001 en in 2009 opnieuw het bijltje er bij neergooiden, zijn ze sinds 2013 weer actief. In 2014 tourden ze met de Backstreet Boys, en dat beviel hen zo goed, dat ze een nieuw album opnamen. Red Flag is in totaal hun vierde album en het eerste album in tien jaar.