maandag 18 april 2016

Albumsnippers bij week 16 - 16 april 2016

#1 Lil Kleine: WOP!
Sinds Lil Kleine op 19 maart de eerste plaats heroverde op Anouk, begint hij elke week met een achterstand. Een andere act (drie keer André Hazes Jr., the Last Shadow Puppets en Anouk) voert dan de voorlopige Album Top 100 aan. Vervolgens neemt Kleine op woensdag (tweede pijlmoment in de week) de leiding over en geeft die niet meer uit handen. Gevolg: al vijf weken lukt het geen andere act om de hegemonie van Kleine te doorbreken.

streaming
Dit komt voornamelijk omdat die andere acts weinig of niet actief zijn op de streamplatforms. Dit in tegenstelling tot Lil Kleine, die het juist van de streams moet hebben. Nu al voor de achtste week in totaal. We zijn benieuwd hoelang WOP! nog op #1 zal staan. Wellicht komt de nieuwe #1 wel uit een heel onverwachte hoek.

#2 Jeffrey Heesen: Intens
Acht jaar geleden was de start van de muzikale carrière van Jeffrey Johannes Jacob, geboren in het Brabantse Oss. Vervolgens hoorden we niets meer van hem, tot vorig jaar. In maart 2015 werd Jeffrey, inmiddels 24 jaar, tweede tijdens ‘Bloed Zweet En Tranen’, de zoektocht naar de nieuwe Nederlandse volkszanger(es). Winnaar werd Driekes.

Maar in tegenstelling tot Driekus, waar we sindsdien weinig meer van hebben vernomen, komt Jeffrey nu met zijn debuutalbum Intens. Daarop staan liedjes mede door hemzelf geschreven en zijn producers Waylon van der Heijden en Adrie van de Berk. De komende weken doet Jeffrey een aantal instores (signeersessies), dus Lil Kleine mag zich zorgen gaan maken!

#8 Kanye West: The Life Of Pablo
In navolging van Noorwegen, knalt The Life Of Pablo van Kanye West ook in de Amerikaanse albumlijst binnen op de eerste plaats, waarmee hij daar zijn zevende #1-album scoort. Bij ons blijft het ook met The Life Of Pablo (binnen op de achtste plaats) dromen van een eerste plaats, want hoger dan een derde plek kwam West bij ons nog niet. Dat was in 2011 met Watch The Throne, dat hij maakte met Jay-Z.
In februari, toen The Life Of Pablo alleen uit was op Tidal, de streamingdienst voor en door artiesten, verklaarde West nog dat het nooit beschikbaar zou komen via Apple. Maar zeg nooit nooit … Want naast de 250 miljoen streams werd het album ook meer dan 500.000 keer illegaal gedownload. Uiteindelijk koos hij dus eieren voor zijn geld, door het album alsnog beschikbaar te stellen via onder andere Spotify. Alleen (veel) te laat.

#15 Deftones: Gore
Het heeft even geduurd, maar met Gore, hun achtste album, scoort de Amerikaanse metalband Deftones hun hoogste notering in onze albumlijst. Na het succesvolle Deftones (#22 in 2003) volgde het mindere Saturday Night Wrist (#63 in 2006). Daarna vond de groep de weg weer terug omhoog met Diamond Eyes (#55 in 2010), Koi No Yokan (#28 in 2012) en nu Gore (#15).

#22 the Lumineers: Cleopatra
Het is ruim drie jaar geleden dat we kennismaakten met de Amerikaanse folkgroep the Lumineers. Het aanstekelijke ‘Ho Hey’ fleurde menig festival op in 2013. Het titelloze album bereikte bij ons de zesde plaats en stond in de Amerikaanse albumlijst op de tweede plek. Cleopatra is de opvolger, het zogenaamd altijd moeilijke tweede album. Als de groep, die sinds dit jaar is uitgebreid met een vijfde lid er in slaagt een nummer à ‘Ho Hey’ te brengen, dan wordt het weer een mooie muzikale zomer. In de Britse albumlijst komt Cleopatra binnen op de eerste plaats.

#30 Max Meser: Change
Tot 2012 woonde Max Meser in het Spaanse Catalonië, waar hij 23 jaar geleden is geboren. Meser zijn vader komt uit Mokum, zijn moeder is Spaanse. Aan de Costa Brava trad Max met muzikanten op uit heel Europa. Na een mislukt avontuur in Frankrijk, vertrok hij naar Amsterdam, waar zijn familie woont. Hij werkte als barman in Casa Rosso en deed diverse optredens.

Moke
Tijdens een huiskameroptreden kwam hij in contact met Phil Tilli, die na zijn vertrek uit Moke op zoek was naar een nieuwe uitdaging. Tillli nam Meser onder zijn hoede, en regelde optredens, onder andere het voorprogramma van Tangerine en Douwe Bob. Inmiddels heeft Meser een band rond zich gevormd met Mano Hollestelle, Gini Cameron en  de Spanjaard Isaac Wadsworth, die hem was nagereisd. Het album Change maakte Meser met producer Matthijs van Duijvenbode (Tim Knol, Tangerine).

Nederpop
Net als twee maanden geleden krijgen deze week vier albums uit de serie The Golden Years of Dutch Pop Music, albums van Nederpopgroepen uit de jaren ’60 en ’70, een notering. Het totaal aantal komt daarmee uit op 26. In de zesde worp zijn dat de volgende vier:
#54 Alquin
#67 Jumping Jewels
#68 George Baker Selection
#77 les Baroques

#57 M83: Junk
Een paar jaar geleden boekten Franse elektronicabands successen in Nederland, onder andere  C2C. M83 bestaat sinds 2001, bracht al zes albums uit, maar geen daarvan kreeg bij ons een notering. Opvallend dat het met Junk wel lukt, net nu Morgan Kirby, zangeres en keyboardspeler van het eerste uur, de groep heeft verlaten. Kaela Sinclair is haar opgevolgd.

#71 Ben Harper & the Innocent Criminals: Call It What It Is
Get Up!, het voorlaatste album van Ben Harper kwam in februari 2013 binnen in dezelfde week dat the Lumineers hun debuut maakten. En ook deze week komen zowel the Lumineers (Cleopatra op #22) als Ben Harper (Call It What It Is op #71) met een nieuw album. De 46-jarige Benjamin Chase ‘Ben’ Harper uit Claremont, Californië, nam Call It What It Is, zijn dertiende studioalbum, met zijn begeleidingsgroep the Innocent Criminals op. Op 28 april komen ze naar Paradiso in Amsterdam.

#89 All Saints: Red Flag
In ons land komen in mei de Dolly Dots, de meest succesvolle meidengroep die we in Nederland hebben gekend, weer bijeen. Dat wil zeggen zonder Ria Brieffies die in 2009 overleed aan longkanker. De vijf overige meiden treden in mei op tijdens de concerten van de Toppers in de Ziggo Dome. Of het tot een nieuwe cd van de Dolly Dots zal leiden, is afwachten.
Die is er al wel van Melanie Blatt, Shaznay Lewis en de zusjes Nicole en Natalie Appleton, in 1995 gestart als All Saints. In de jaren ’90 scoorde het Britse viertal diverse hits waaronder  ‘Never Never’ (#4) en ‘Bootie Call’ (#8), beide in 1998. Nadat ze eerst in 2001 en in 2009 opnieuw het bijltje er bij neergooiden, zijn ze sinds 2013 weer actief. In 2014 tourden ze met de Backstreet Boys, en dat beviel hen zo goed, dat ze een nieuw album opnamen. Red Flag is in totaal hun vierde album en het eerste album in tien jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten