vrijdag 15 januari 2021

Hitflits: 17-jarige Olivia Rodrigo troeft Nederlandse hiphoppers af; Tabitha pakt eerste plaats in vinyllijst

Aan het begin van de week leek het er op dat de hiphoppers Lijpe en Frenna met ‘Mansory’ de eerste plaats zouden overnemen van ‘The Business’ van Tiësto. Maar na woensdag raakte het duo de eerste plaats kwijt aan Olivia Rodrigo en haar zelfgeschreven ‘Drivers License’. Aan het einde van de week heeft haar nummer een overwicht van bijna 20% op het duo.
 
streamrecord
 
Niet alleen bij ons pakt de 17-jarige Olivia Isabel Rodrigo uit Temecula, California de eerste plaats. Ze doet dat wereldwijd en boekt daarmee streamrecords. Afgelopen maandag werd het nummer wereldwijd 13,6 miljoen keer gestreamd en dat is – kerstnummers buiten beschouwing gelaten – een record. Het oude record stond met 10,9 miljoen op naam van ‘I Don’t Care’ van Ed Sheeran & Justin Bieber op 10 mei 2019.
 
jong, maar niet de jongste zangeres
 
Met 17,92 jaar (op 20 februari wordt Oliva 18 jaar), is ze de op acht na jongste zangeres met een #1-notering. De jongste zangeres is Joy Gruttmann alias Schnappi, die 9 jaar was toen op 12 februari 2005 ‘Schnappi, das kleine Krokodil’ naar de eerste plaats steeg. Als we niet alleen kijken naar zangeressen, is Barbara Ann van de Kelly Family de allerjongste. Zij was 4,71 jaar toen ’David’s Song (Who’ll Come With Me)’ op 12 januari 1980 naar de eerste plaats steeg.
 
SINGLE TOP 5
 
1. EW  Olivia Rodrigo: Drivers License (eerste week op #1)
2. EW  Lijpe feat. Frenna: Mansory (op 20,39%)
3. (1)   Tiësto feat. James Bell: The Business
Ook nu heeft Tiësto niet lang van zijn #1-hit kunnen genieten. ‘Traffic’ in 2003 hield het ook maar één week vol bovenaan
4. (2)   Jaap Reesema & Pommelien Thijs: Nu Wij  Niet Meer Praten
5. (9)   Justin Bieber: Anyone
 
Nieuw bij de bovenste tien is ‘Without You’ van Charlton Kenneth Jeffrey Howard, alias the Kid Laroi. In de zesde week stijgt het nummer van de dertiende naar de negende plaats, waarmee de 17-jarige rapper na het album F*ck Love (#2 deze week), nu ook zijn eerste top 10-notering scoort. Het nummer ‘So Done’ (#80 in december), stijgt in de vijfde week naar de 82e plaats.
 



Tijd voor de andere eerste weeks noteringen van deze week.
#93 Nass, Madina, Ismo: Te Laat
#95 KM & Chivv: Switch Sides
#96 Dodõ: Op Gang

ALBUMS
 
Net als bij de singles (zie daar), leek het er deze week op dat ook de albumlijst aangevoerd zou worden door een Nederlandse act. Het op vrijdag uitgebrachte album Hallo Met Mij van Tabitha op vinyl, steeg maandag naar de eerste plaats van de voorlopige Album Top 100 met een overwicht van ruim 50% op Fine Line van Harry Styles.
Op woensdag was de voorsprong geslonken naar ruim 2% en aan het einde van de week moet Tabitha genoegen nemen met een derde plaats achter F*ck Love van the Kid Laroi (op #2) en  Shoot For The Stars Aim For The Moon van Pop Smoke (op #1), dat in totaal voor de zesde week de albumlijst aanvoert. Schrale troost voor Tabitha: ze staat wel op de eerste plaats van de Vinyl 33!
 
ALBUM TOP 5
 
1. (1)   Pop Smoke: Shoot For The Stars Aim For The Moon (zesde week op #1)
2. (3)   the Kid Laroi: F*ck Love (op 10,48%)
3. (30) Tabitha: Hallo Met Mij
Op 3 oktober 2019 kwam het album van Tabitha binnen op de zevende plaats
4. (6)   Harry Styles: Fine Line
5. (2)   Ariana Grande: Positions
 
Hebben we tot slot nog de nieuwe noteringen voor je. Dat zijn de volgende drie:
 
#15 Barry Gibb & Friends: Greenfields: The Gibb Brothers Songbook, Vol. 1
Op dit album heeft de 74-jarige Barry Gibb, de enige van de broers die nog in leven is, twaalf oude Bee Gees nummers nieuw leven ingeblazen, overgoten met een countrysausje door producer Dave Cobb.
De vrienden van Barry Gibb op dit album zijn onder andere Dolly Parton, Olivia Newton-John, Jason Isbell en Alison Krauss. ‘To Love Somebody’ (nu een hit voor Tim Dawn, op #54 van #64), zingt Barry samen met Jay Buchaman, zanger van de rockband Rival Sons.
 
#18 Passenger: Songs For The Drunk And Broken Hearted
Zevende notering en eerste van Mike Rosenberg ofwel Passenger, sinds Runaway (#9 in 2018)
 
Een jaar geleden bracht Froukje Veenstra uit Nieuwkoop het nummer ‘Groter Dan Ik’ uit, waarmee ze het klimaatprobleem onder de aandacht wilde brengen. Het nummer werd direct omarmd door 3FM, dat het in maart uitriep tot Megahit.
Een jaar later heeft de 19-jarige Froukje weer de Megahit te pakken, nu met ‘Onbezonnen’, één van de zes nummers op haar EP Licht En Donker, dat binnenkomt op de 36e plaats. Dit weekend vind EuroSonic/Noorderslag plaats, zij het digitaal. Morgenavond om 9 uur treedt Froukje daar op, dat je gratis kunt volgen via deze stream. Vanwege corona is er dit jaar geen uitreiking van de Popprijs.
 
Tot zover deze Hitflits. We wijzen je graag nog even op de Megajaarman 2020 met alle jaarlijsten, analyses en buitenlandse lijsten. Je vindt deze onder het kopje ‘het hitjaar 2020’.