vrijdag 12 mei 2017

Hitlits: #1-album van Ayreon maakt grootste val ooit in tweede week; grootste hit voor SBMG

Na een tweede plaats voor 01011001 in 2008 was het vorige week eindelijk raak voor Ayreon, het project van Arjan Lucassen. The Source, zijn negende studioalbum, kwam binnen op de eerste plaats en dat zal zeker gevierd zijn huize Lucassen!
De pret is echter van korte duur, want deze week maakt het album een gigantische val naar de 39e plaats. Zo’n grote val vanaf de eerste plaats is niet meer gemaakt sinds Christmas van Michael Bublé, dat op 7 januari 2012 naar de 50e plaats zakte na drie weken bovenaan te hebben gestaan.

René Froger record kwijt

Als we kijken naar de grootste zakker in de tweede week vanaf de eerste plaats, dan blijkt The Source met 38 plaatsen, de grootste val aller tijden te hebben gemaakt. Na dertien jaar breekt het album het record van The Platinum Edition van René Froger, dat op 12 juni 2004 ‘slechts’ 27 plaatsen zakte in de tweede week.

derde hitrun voor Ed Sheeran

En dus hebben we een nieuwe #1 deze week en is het een oude bekende. Niet Slaaptekort van Boef dat stijgt naar de tweede plaats. Het is weer ÷ (Divide) van Ed Sheeran, dat na een weekje afwezigheid terug is op de eerste plaats van de Album Top 100. Vorige week moest Sheeran nog twee albums voor zich duchten: 2 Gezichten van Josylvio (op #2) en The Source van Ayreon (op #1). Josylvio zakt naar de derde plaats en Ayreon valt ver buiten de top 10.
Het is niet de eerste keer dat het album van Sheeran terug stijgt naar de eerste plaats. Na de eerste run van twee weken op de eerste plaats, zakte het album naar de tweede plaats en bleef daar drie weken staan, waarna het nog een plekje zakte. Vervolgens steeg het album twee weken geleden voor één week terug naar de eerste plaats.

ALBUM TOP 5

1. (3)   Ed Sheeran: ÷ (Divide)
2. (4)   Boef: Slaaptekort (op bijna 13%)
3. (2)   Josylvio: 2 Gezichten
4. (7)   Kendrick Lamar: Damn.
5. (8)   John Mayer: The Search Of Everything

Deze week hebben we geen hoge eerste weeks noteringen. Alle nieuwe noteringen komen buiten de top 10 binnen en volgen nu:
#12 Nick Cave & the Bad Seeds: Lovely Creatures – The Best Of
#15 Kippie: Djezja
#22 Logic: Everybody
#32 Diana Krall: Turn Up The Quiet
#35 Kasabian: For Crying Out Loud (2017)
#38 Slowdive: Slowdive
#48 Mac Demarco: This Old Dog
#56 Wesley Bronkhorst: 15
#58 Ásgeir: Afterglow
#59 the Afghan Whigs: In Spaces
#66 Soundtrack: Once Upon A Time – the Musical Episode
#76 John Moreland: Big Bad Luv
#78 Blondie: Pollinator
#79 Chris Stapleton: From A Room Volume 1

SINGLES

Woensdagavond gaf O’G3NE een vlekkeloos optreden voor de vakjury. Gisteravond traden de zussen op tijdens de tweede halve finale en gaven de kijkers hun stemmen voor het liedje ‘Lights and Shadows’. Na de finale zaterdag horen we hoeveel punten het liedje van beide jury’s kreeg. Het waren er in elk gevalt voldoende voor een finaleplaats morgenavond.
Alle aandacht de afgelopen week voor O’G3NE zorgt er voor dat ‘Lights and Shadows’ op herhaling op #63. Dat is nog 11 plaatsen verwijderd van de 52e plaats op 11 maart, in de week van binnenkomst. Maar met een mogelijke top 5-notering morgenavond zal het nummer snel veel hoger komen.

Naast de single ‘Lights and Shadows’ zit het album van O’G3NE ook weer in de lift. Na vorige week op herhaling te zijn gegaan op #25, stijgt het album deze week door naar de 13e plaats. Hoogste plaats tot nu toe: #1, op 8 oktober 2016, in de week van binnenkomst.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Luis Fonsi feat. Daddy Yankee & Justin Bieber: Despacito (derde week op #1)
2. EW SBMG feat. Lil' Kleine & DJ Stijco: 4x Duurder (op ruim 19%)
            20e notering en grootste hit voor SBMG
3. (2)   Lil’ Kleine: Alleen
4. (7)   DJ Khaled feat. Justin Bieber, Quavo, Chance the Rapper & Lil Wayne: I’m The One
5. (3)  Ed Sheeran: Shape Of You

Net geen top 10 is er voor ‘There’s Nothing Holdin’ Me Back’ van Shawn Mendes. Het nummer stijgt in de derde week van de 14e naar de 12e plaats. Zijn album Illuminate staat voor de tweede achtereenvolgende week bovenaan de Midprice Top 50, de lijst met goedkoop geprijsde albums.

Dan rest nog de andere eerste weeks noteringen van deze week:
#31 Ronnie Flex festival. Boef: Come Again
#60 Niall Horan: Slow Hands
#61 Lucas & Steve: Up Till Dawn (On The Move)
#75 Cheat Codes festival. Demi Lovato: Nog Promises

Vanuit de underdog positie is O’G3NE inmiddels één van de favorieten en opgeklommen tot een vijfde plek. En misschien zit er nog wel meer in! Morgenavond zou het zomaar kunnen. Na de finale zetten wij ons aan de albumsnippers en een nieuwe Megaman. We duimen voor O’G3NE!

zondag 7 mei 2017

Megaman bij week 18 – 6 mei 2017

Download originele versie Despacito populairder dan remix

En verder in deze Megaman:
-          Justin Bieber beconcurreert zichzelf
-          Josylvio tien hits rijker
-          tiende notering voor Ellie Goulding
-          Louivos & Mula B helpen Architrackz aan hit
-          Charlie Puth wil aandacht
-          singles Kraantje Pappie hebben aanloop nodig
-          diepterecord voor twintigste notering van Lady Gaga

Na vorige week in de Single Top 100, is Ed Sheeran deze week ook in de Album Top 100 zijn eerste plaats kwijt. Ayreon pakt die deze week (zie de Hitflits). En voor alle andere nieuwe noteringen verwijzen we je ook nog even naar de albumsnippers van deze week.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

download originele versie Despacito populairder dan remix

#1 Luis Fonsi feat. Daddy Yankee & Justin Bieber: Despacito
     *** tweede week op #1 ***

De download van ‘Despacito’ van Luis Fonsi feat. Daddy Yankee is populairder dan de remix van het nummer met Justin Bieber, dat op de vierde plaats staat. Bij de streams is het net andersom. Het maakt echter niet uit, want voor de hitparadenotering zijn beide versies bij elkaar geteld. Voor de tweede week prijkt ‘Despacito’ dan ook bovenaan de Single Top 100.

Hoelang ‘Despacito’ nog bovenaan blijft staan, is natuurlijk afwachten. Concurrentie is onderweg, wellicht van DJ Khaled, Quavo, Chance the Rapper & Lil Wayne met ‘Í’m The One’, de hoogste eerste weeks op #7 (zie daar), waaraan Justin Bieber ook meedoet. Dat nummer pakt deze week al wel de eerste plaats in de Britse hitparade. Maar ook daar rukt  ‘Despacito’ op, want het nummer in al zijn gedaanten, stijgt naar de vierde plaats.

Justin Bieber beconcurreert zichzelf

#7 DJ Khaled feat. Justin Bieber, Quavo, Chance the Rapper & Lil Wayne: I’m The One
    *** hoogste eerste weeks ***

Een eerste plaats, zoals in de Britse hitparade deze week, zit er voor ‘I’m The One’ van DJ Khaled feat. Justin Bieber, Quavo, Chance the Rapper & Lil Wayne (nog) niet in. Maar hoogste eerste weeks op #7 is een mooi begin voor het nummer. Begin februari zette DJ Khaled enkele fragmenten daarvan op zijn Instagram account, eind april verscheen het volledige nummer.
Naast DJ Khaled doen ook Quavo (Quavious Keyate Marshall) , Chance The Rapper (Chancelor `Jonnathan Bennett), Lil Wayne (Dwayne Michael Carter Jr.) en Justin Bieber mee. Quavo is lid van het hiphop trio Migos. Samen met Migos-lid  Offset doet Quavo ook mee op ‘Slide’ van Calvin Harris feat. Frank Ocean & Migos, deze week op #23.

debuut

Voor DJ Khaled is ‘I’m The One’ zijn hitparade debuut. Khaled Mohamed Khaled, geboren op 6 november 1973 in New Orelans, Louisiana, heeft de liefde voor muziek niet van een vreemde. Zijn ouders, ook muzikanten, draaiden veel Arabische muziek. Khalid werkte een tijdje in een muziekwinkel waar diverse rappers hun platen kochten. Daaronder Lil Wayne, ver voordat deze bekend werd. Na een tijdje bekwaamde Khalid zich in het dj-en en ging aan de slag bij een radiostation. Sinds 2016 heeft hij een eigen programma op Beats 1, het station van Apple.

Vorig jaar was Khalid te horen op ‘#Whereisthelove’ van the Black Eyed Peas feat. The World, waarvan de opbrengst bestemd was voor onderwijsprogramma’s.

Een grote hit met ‘The One’ (#1 in de Britse hitparade volgende week ook in de Amerikaanse Billboard hitparade), komt Dj Khalid goed uit. Hij staat op het punt, Grateful zijn tiende album uit te brengen. Succes verzekerd!

Josylvio tien hits rijker

Vorige week had Josylvio nog maar vijf noteringen op zijn naam staan. Maar dankzij zijn album 2 Gezichten (#2 in de Album Top 100), zijn dat er in één klap tien meer. Hiermee wordt weer eens aangetoond dat het van de gekke is dat albumtracks meetellen voor de Single Top 100. We hebben dit al eerder aangekaart. De oplossing moet echter uit het buitenland komen, want ook daar zitten ze met dit probleem. Zolang die er nog niet is, slaan we ons er maar weer doorheen. Dus hier volgen alle noteringen van Josylvio.
#30 Abu Dhabi, met Kevin, Vic9 & Sevn Alias, deze week de FunX Dixte
#34 (53) Westside feat. 3Robi & Killer Kamal
#37 Kleine Jongen
#50 Betaal Mij, met Boef
#53 Double Up, met Hef & Kevin
#54 Mama
#56 Steeds Iets Meer
#60 Onderweg
#66 Meters
#76 Lil Bish
#93 Intro 2 Gezichten

De andere drie tracks van 2 Gezichten, 'No Long Things', met Hansie, Jermaine Nifer & Eves Laurent,  ‘F.A.S.T.’ en ‘Outro 2 Gezichten’ staan in de Bubbling Under, de wachtkamer van de Single Top 100 op #105, #129 en #149.

Daarnaast doet Josylvio mee op ‘Doorgaan’ van Jairzinho feat. Kevin, Biko & Vic9, deze week op #84, gezakt van #82.

tiende notering voor Ellie Goulding

#57 Kygo & Ellie Goulding: First Time

Na drie hits in 2015 en twee in 2016, werd het een beetje stil rond de Britse zangeres Ellie Goulding. Maar dankzij de Noorse producer Kygo scoort ze weer een hit, haar tiende inmiddels. Voor Kygo is ‘First Time’ zijn elfde notering en de eerste single van zijn nieuwe album. Dat wordt dan de opvolger van Cloud Nine (#4 in 2016), deze week op #51, in de 51e week!

Louivos & Mula B helpen Architrackz aan hit

#63 Architrackz, Louivos & Mula B: Gespend

LouiVos en Mula B werkten al vijf keer eerder met elkaar, maar nooit met Architrackz. ‘Gespend’ is de eerste samenwerking met Architrackz (echte naam: Dwayne Meerzorg) die hem een echte hit oplevert. Zijn ‘Flex Op Me Ex’ feat. Chivv, stond in maart een weekje op #95. ‘Ex’ van LouiVos en Mula B, begin op april op #11, staat deze week op #25.

Charlie Puth wil aandacht

#83 Charlie Puth: Attention

‘Attention’ is de voorloper van het nieuwe album van Charlie Puth. Zijn vorige album Nine Track Mind leverde vierde hitsingles op, waaronder een #3-hit in 2015 met ‘See You Again’ van Wiz Khalifa. ‘Attention’, zijn vijfde hitsingle, heeft Charlie Puth alleen ingespeeld en geproduceerd. De bas op het nummer is geen echte, maar komt uit een computer. Begin juli start zijn tournee met vriend Shawn Mendes.

singles Kraantje Pappie hebben aanloop nodig

#86 Kraantje Pappie: Pompen

‘Pompen’ van Kraantje Pappie verscheen al in januari. Maar doordat ‘De Manier’ feat. Bizzey pas laat op gang kwam (release: oktober 2016, pas in januari 2017 genoteerd en vorige week verdwenen), krijgt ‘Pompen’ alsnog een notering. Beide nummers zijn afkonstig van zijn album Crane II uit november 2016. Dankzij het succes van ‘De Manier’ ging het album op herhaling en staat sindsdien nog steeds genoteerd, deze week op #53.

diepterecord voor twintigste notering van Lady Gaga

#98 Lady Gaga: The Cure

In 2008, negen jaar geleden, maakte de Amerikaanse Stefani Joanne Angelina Germanotta, ofwel Lady Gaga, haar debuut met ‘Just Dance’ feat. Colby O’Donis. Aanvankelijk kwam het nummer niet hoger dan de 31e plaats en verdween het na tien weken uit de hitparade. Diverse remixen verschenen, maar die van producer RedOne, één van de componisten, zorgde er voor dat het nummer na drie maanden op herhaling ging en na zes weken de vierde plaats bereikte. Wereldwijd gingen er tien miljoen exemplaren van ‘Just Dance’ over de (digitale) toonbank. De opvolger, ‘Poker Face’, deed het nog beter met 14 miljoen exemplaren en een eerste plaats in zo’n twintig landen.

diepterecord voor twintigste notering

Diverse hits volgden waaronder nog een #1-hit (‘Born This Way’ in 2011). Toch zijn de hits sindsdien kleiner, met een voorlopig dieptepunt in 2011 voor ‘You And I’ dat niet hoger kwam dan de 83e plaats. Dat record wordt deze week verbroken met de binnenkomst van ‘The Cure’ op #98. Ook al stijgt het nummer, hoger dan de 83e plaats zit er vast niet in. En  dan te bedenken dat ‘The Cure’ de twintigste notering voor Lady Gaga is. Het nummer is de opvolger van ‘Perfect Illusion’ (#58 in 2016) en beide nummers zijn afkomstig van haar album Joanne (#5 in 2016).