vrijdag 12 mei 2017

Hitlits: #1-album van Ayreon maakt grootste val ooit in tweede week; grootste hit voor SBMG

Na een tweede plaats voor 01011001 in 2008 was het vorige week eindelijk raak voor Ayreon, het project van Arjan Lucassen. The Source, zijn negende studioalbum, kwam binnen op de eerste plaats en dat zal zeker gevierd zijn huize Lucassen!
De pret is echter van korte duur, want deze week maakt het album een gigantische val naar de 39e plaats. Zo’n grote val vanaf de eerste plaats is niet meer gemaakt sinds Christmas van Michael Bublé, dat op 7 januari 2012 naar de 50e plaats zakte na drie weken bovenaan te hebben gestaan.

René Froger record kwijt

Als we kijken naar de grootste zakker in de tweede week vanaf de eerste plaats, dan blijkt The Source met 38 plaatsen, de grootste val aller tijden te hebben gemaakt. Na dertien jaar breekt het album het record van The Platinum Edition van René Froger, dat op 12 juni 2004 ‘slechts’ 27 plaatsen zakte in de tweede week.

derde hitrun voor Ed Sheeran

En dus hebben we een nieuwe #1 deze week en is het een oude bekende. Niet Slaaptekort van Boef dat stijgt naar de tweede plaats. Het is weer ÷ (Divide) van Ed Sheeran, dat na een weekje afwezigheid terug is op de eerste plaats van de Album Top 100. Vorige week moest Sheeran nog twee albums voor zich duchten: 2 Gezichten van Josylvio (op #2) en The Source van Ayreon (op #1). Josylvio zakt naar de derde plaats en Ayreon valt ver buiten de top 10.
Het is niet de eerste keer dat het album van Sheeran terug stijgt naar de eerste plaats. Na de eerste run van twee weken op de eerste plaats, zakte het album naar de tweede plaats en bleef daar drie weken staan, waarna het nog een plekje zakte. Vervolgens steeg het album twee weken geleden voor één week terug naar de eerste plaats.

ALBUM TOP 5

1. (3)   Ed Sheeran: ÷ (Divide)
2. (4)   Boef: Slaaptekort (op bijna 13%)
3. (2)   Josylvio: 2 Gezichten
4. (7)   Kendrick Lamar: Damn.
5. (8)   John Mayer: The Search Of Everything

Deze week hebben we geen hoge eerste weeks noteringen. Alle nieuwe noteringen komen buiten de top 10 binnen en volgen nu:
#12 Nick Cave & the Bad Seeds: Lovely Creatures – The Best Of
#15 Kippie: Djezja
#22 Logic: Everybody
#32 Diana Krall: Turn Up The Quiet
#35 Kasabian: For Crying Out Loud (2017)
#38 Slowdive: Slowdive
#48 Mac Demarco: This Old Dog
#56 Wesley Bronkhorst: 15
#58 Ásgeir: Afterglow
#59 the Afghan Whigs: In Spaces
#66 Soundtrack: Once Upon A Time – the Musical Episode
#76 John Moreland: Big Bad Luv
#78 Blondie: Pollinator
#79 Chris Stapleton: From A Room Volume 1

SINGLES

Woensdagavond gaf O’G3NE een vlekkeloos optreden voor de vakjury. Gisteravond traden de zussen op tijdens de tweede halve finale en gaven de kijkers hun stemmen voor het liedje ‘Lights and Shadows’. Na de finale zaterdag horen we hoeveel punten het liedje van beide jury’s kreeg. Het waren er in elk gevalt voldoende voor een finaleplaats morgenavond.
Alle aandacht de afgelopen week voor O’G3NE zorgt er voor dat ‘Lights and Shadows’ op herhaling op #63. Dat is nog 11 plaatsen verwijderd van de 52e plaats op 11 maart, in de week van binnenkomst. Maar met een mogelijke top 5-notering morgenavond zal het nummer snel veel hoger komen.

Naast de single ‘Lights and Shadows’ zit het album van O’G3NE ook weer in de lift. Na vorige week op herhaling te zijn gegaan op #25, stijgt het album deze week door naar de 13e plaats. Hoogste plaats tot nu toe: #1, op 8 oktober 2016, in de week van binnenkomst.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Luis Fonsi feat. Daddy Yankee & Justin Bieber: Despacito (derde week op #1)
2. EW SBMG feat. Lil' Kleine & DJ Stijco: 4x Duurder (op ruim 19%)
            20e notering en grootste hit voor SBMG
3. (2)   Lil’ Kleine: Alleen
4. (7)   DJ Khaled feat. Justin Bieber, Quavo, Chance the Rapper & Lil Wayne: I’m The One
5. (3)  Ed Sheeran: Shape Of You

Net geen top 10 is er voor ‘There’s Nothing Holdin’ Me Back’ van Shawn Mendes. Het nummer stijgt in de derde week van de 14e naar de 12e plaats. Zijn album Illuminate staat voor de tweede achtereenvolgende week bovenaan de Midprice Top 50, de lijst met goedkoop geprijsde albums.

Dan rest nog de andere eerste weeks noteringen van deze week:
#31 Ronnie Flex festival. Boef: Come Again
#60 Niall Horan: Slow Hands
#61 Lucas & Steve: Up Till Dawn (On The Move)
#75 Cheat Codes festival. Demi Lovato: Nog Promises

Vanuit de underdog positie is O’G3NE inmiddels één van de favorieten en opgeklommen tot een vijfde plek. En misschien zit er nog wel meer in! Morgenavond zou het zomaar kunnen. Na de finale zetten wij ons aan de albumsnippers en een nieuwe Megaman. We duimen voor O’G3NE!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten