vrijdag 20 januari 2012

Hitflits: The voice of Holland II domineert singlelijst; eerste goud voor Chris Hordijk

We hebben er lang op moeten wachten, maar The voice of Holland II levert eindelijk de eerste #1-hit op in de Single Top 100. De eerste editie vorig jaar, was na de halve finale al goed voor drie #1-hits, allen voor Ben Saunders. De eerste dit jaar is ‘Time after time’ door Chris Hordijk, die daarmee na ‘The a team’ (op #4) en ‘Poker face’ (op #6), zijn derde top 10-notering scoort. Binnen een week zijn er meer dan 10.000 stuks van ‘Time after time’ gedownload, goed voor een (eerste) gouden plak voor Chris.
Van de vier finalisten scoort Chris het hoogst en gaat dus als #1 de finale in vanavond. Zijn voorsprong op Iris Kroes met ‘I can’t make you love me’ (op #3) is bijna 60%, op Erwin Nyhoff met ‘Nights in white satin’ (op #5) 66% en op Paul Turner met ‘Don’t stop me now’ (op #7) zelfs 72%.

Waarschijnlijk gaat het vanavond dan ook niet meer om wie de The voice of Holland II wint, maar wie tweede wordt en dat kan nog een spannende avond opleveren. Met zo’n voorsprong kan Chris de eerste plaats bijna niet meer ontgaan. Daarvan uitgaande, evenaart hij dan zijn zus Lisa Hordijk, die in 2009 X factor won met ‘Halleluja’. Lisa heeft zo’n 250 sms-jes gestuurd om haar broer te steunen. Samen zingen ze vanavond een duet. Andere gasten zijn Birdy, Taio Cruz en Gavin DeGraw.

De Single Top 100 van deze week wordt volledig gedomineerd door de tweede editie van The voice of Holland. Niet minder dan 22 nummers uit deze talentenshow (een record!), staan in de lijst. Tien daarvan zagen we al eerder langskomen, twaalf zijn er echt voor het eerst, waarvan je er nog zeven tegoed hebt:
#16 Iris Kroes: Nothing else matters
#23 Niels Geusebroek: Titanium
#33 Charly Luske: Nobody’s guy
#39 Wouter Vink: The reason
#58 Paul Turner: Reach out, I’ll be there
#73 Erwin Nyhoff: Rumour has it
#83 Erwin Nyhoff: The river

Vanwege de dominantie van The voice of Holland II, komen er maar negen andere nummers binnen, waarvan vier feestnummers, want het carnavalseizoen / après-ski tijd is weer aangebroken. De hoogste van die vier is ‘Ik laat je thuis’ van Gerst (op #45), een parodie op ‘Ik neem je mee’ van Gers Pardoel, die deze versie ‘wel lachen’ vind. Sowieso stukken beter dan de feestversie die het Feestteam er van maakte (deze week op #55). De andere feestnummers zijn:
#78 Double dj’s; Handen omhoog!, een moderne variant op ‘Hoofd, schouders, knie en teen’
#78 de Alpenzusjes: Hutje op de hei
#91 Alle 13 Jaanke: Orchidee

Buiten het Voice en feestgeweld, hebben we nog de volgende eersteweeks noteringen:
#30 Frans Duijts: Laat me nooit alleen
#71 R.i.o. feat. U-jean: Animal
#75 Bruce Springsteen: We take care of our own
#79 Go back to the zoo: What if
#87 Jason Derülo: Breathing

In de nieuwe Album Top 100 wordt de kans dat ‘21’ van Adele nog een keer terugstijgt naar #1, kleiner. De afgelopen twee weken kroop het album dichter naar de DVD/CD ‘Live at the Royal Albert Hall’, ook van Adele. Deze week wordt de afstand flink vergroot tot zo’n 25%.
Daarentegen gaat het ‘21’ in de Amerikaanse albumlijst wel voor de wind en bereikt een nieuw record. Het album gaat een 16e week in op de eerste plaats en dat is een Britse artiest met een studioalbum nog nooit eerder gelukt. Tot deze week werd dat record gedeeld door the Beatles met ‘Sgt Pepper’s Lonley Heart Club Band’ en ‘The wall’ van Pink floyd, elk met vijftien weken op #1. In vergelijking met internationale acts, evenaart ‘21’ deze week de soundtrack van ‘Titanic’, dat in 1998 ook zestien weken de Amerikaanse albumlijst aanvoerde.

Ach ja, en dan ‘19’, het debuutalbum van Adele. Dat is niet van de eerste plaats te slaan in onze Back Catalog Top 50, de lijst met albums ouder dan twee jaar. Van de 101 weken dat het album in die lijst staat, zijn er 63 weken bovenaan.

Vorige week kwam ‘Heavy flowers’ van Blaudzun binnen op de 4e plaats. Mede door het optreden op Noorderslag vorig weekend, weet het album zich redelijk staande te houden en levert slechts twee plaatsen in en zakt naar de 6e plaats. Op 20 februari wordt het album ook in Scandinavië uitgebracht en in mei volgt Frankrijk.

In deze maand vinden weinig grote releases plaats en dus vinden we de hoogte eersteweeks al op de 34e plaats. Het is er één van slechts acht stuks en dat zijn de volgende:
#34 Michel Teló: Na balada, vanwege the Voice is Michel tijdelijk zijn eerste plek kwijt met de platinasingle ‘Ai se eu te pego!’
#41 Various artists: The voice of Holland – seizoen 2 (live show 6)
#55 Gerard van Maasakkers: Lijflied
#56 Lisa Hannigan: Passenger
Bart Constant: Tell yourself whatever you have to
#74 Enter Shikari: A flash flood of colour
#75 Wooden saints: I know why your house is on fire
#80 Hospital bombers: At Budokan

Niet alleen de hitparade staat in het teken van The voice of Holland, ook dit hele weekend met vanavond de finale en zondag een bezoekje aan de Life4you studio. En na het weekend is er ook nog een Megaman die bol staat van The voice!

dinsdag 17 januari 2012

Megaman bij week 2 – 14 januari 2012

Welkom bij de Megaman waarin Michel Teló nog een weekje stand houdt, Jan Smit zijn vijftiende #1-hit misloopt, Gotye enthousiast is over cover, Nederlandse Birdy al na 1 dag scoort, Tim Knol tijdelijk stopt en zijn grootste hit scoort en Ilse DeLange haar overleden vader eert. Dat en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

Michel Teló houdt nog een weekje stand

Michel Teló: Ai se eu te pego! (1) *** tweede week op #1 ***

Het lijkt wel hoe meer covers er van ‘Ai se eu te pego!’ van Michel Teló komen, des te meer exemplaren er van het origineel worden gedownlooad. Met gemak weet het nummer de aanvallen van zowel Chris Hordijk als Jan Smit af te slaan (zie onder #3 en #2). ‘Ai se eu te pego!’ van Michel Teló voert nu voor de tweede week de Single Top 100 aan. De komende week moet het nummer opnieuw de strijd aan met de talenten uit The voice of Holland. Dus het zal (voorlopig) de laatste week zijn voor hem, want de vier finalisten zullen er alles aan doen om #1 te komen!

Jan Smit loopt (voorlopig) vijftiende #1-hit mis

Jan Smit: Dromen (2) *** hoogste eersteweeks ***

Hij zal er zeker van gedroomd hebben: de vijftiende #1-hit in het jaar dat hij vijftien jaar in het vak zit. Maar voorlopig zijn die dromen bedrog voor Jan Smit, want ‘Dromen’ komt ‘slechts’ binnen op de tweede plaats. In een gemiddelde week waren de verkopen van ‘Dromen’, dankzij voorinschrijvingen en instores, genoeg geweest voor een #1-positie. Maar doordat er van ‘Ai se eu te pego!’ van Michel Teló zo’n 1000 stuks per dag worden gedownload, ligt de lat een stuk hoger en moet Jan genoegen nemen met een tweede plek. Gezien de overmacht van ‘Ai se eu te pego!’, maar meer nog de nummers uit The voice of Holland, zien wij ‘Dromen’ niet nog #1 komen. En dat zal dan niet de eerste keer zijn. Maar daarover volgende week meer.

Impact The voice II blijft nog ver achter bij The voice I

The voice of Holland II– de kwartfinale

Nog steeds heeft The voice of Holland II niet die impact op de Single Top 100 als The voice of Holland I vorig jaar in dezelfde tijd wel had. Ben Saunders, de gedoodverfde winnaar vorig jaar had er toen al twee #1-hits opzitten. Daarnaast leverde de show nog twee andere top 10-hits op, waarmee het totaal op vier uitkwam. Dat alles was nog voor de kwartfinale.

Chris Hordijk: The a team (3)
Niels Geusebroek: Old & wise (13)
Charly Luske: (41)
Wouter Vink: Rain down on me (63)
Paul Turner: (90)


Pas deze week, ná de kwartfinale, levert The voice of Holland II de eerste top 10-notering en niet eens van de grote favoriet Charly Luske. Nee, het is Chris Hordijk die met ‘The a team’ binnenkomt op de derde plaats. Het nummer werd direct na de kwartfinales flink gedownload, waardoor het na het weekend op een haartje na (0,66%) binnenkwam op #2 in de voorlopige singlelijst. Maar doordat er geen vervolg opkwam (de show was immers al geweest op vrijdag en zaterdagavond) verloor het nummer aan kracht. Als het nummer voldoende indruk had nagelaten, had het op eigen kracht nog binnen kunnen komen op de eerste plaats, en juist dat ontbrak, zoals ook bij de andere nummers het geval is in deze editie.

‘Signed sealed delivered’, de single van Charly Luske komt pas binnen op #41. Daar tussenin zit nog Niels Geusebroek met ‘Old & wise’ op #13. De rij van liedjes uit de kwartfinale wordt gesloten door Wouter Vink met ‘Rain down on me’, op #63 en Paul Turner met ‘Somebody that I used to know’ op #90. Maar volgende week zal dat heel anders zijn.

finalisten

Afgelopen vrijdag vond de halve finale plaats van The voice of Holland II. Al voor de uitslag kon van alle acht kandidaten hun nummer worden gedownload. Hier volgen ze alle acht, met eerst de finalist, zijn/haar nummer (eindscore) / verliezer, zijn/haar nummer (eindscore):
- Erwin Nyhoff: Nights in white satin (101,2 /Neils Geusebroek: With every heartbeat: 98,2)
- Iris Kroes: I can't make you love me (125,4 / Sharon Doorson: Deeper love: 74,6)
- Paul Turner: Don't stop me now (101) / Wouter Vink: Blauwe ruis (99)
- Chris Hordijk: Time after time (104,5) / Charly Luske: A change is gonna come (95,5)
Afgelopen zondag begon het mediaoffensief van de vier finalisten met een uitzending van ‘Life4you’ die er geheel aan gewijd was. Deze week zul je de vier finalisten overal tegenkomen, in kranten en tijdschriften, maar vooral op straat en in radio en tv-programma’s. Want alle downloads die ze deze week binnenhalen tellen dubbel mee voor de finale aanstaande vrijdag. Op het moment dat we dit schrijven, worden er van ‘Time after time’ van Chris Hordijk, ruim twee keer meer dan van ‘I can't make you love me’ van Iris Kroes gedownload. De andere twee volgen op een straatlengte afstand.

Gotye enthousiast over cover van zijn liedje

Walk off the earth: Somebody that I used to know (9)

Een week geleden kenden nog maar weinigen de Canadese groep Walk off the earth. Inmiddels hebben meer dan 19 miljoen mensen de clip op YouTube bekeken van hun versie van ‘Somebody that I used to know’ van Gotye feat. Kimbra, dat zelfs op meer dan 45 miljoen staat.

Walk off the earth schrijft ook zelf nummers, maar is gespecialiseerd in het coveren van nummers, maar dan wel op hun eigen opvallende en soms amusante manier. Voor ‘Somebody that I used to know’ maakt het gezelschap gebruik van slechts één gitaar, die door alle leden wordt bespeelt. Het is echter niet alleen de opvallende clip (beeld), maar juist de eenvoud van hun versie (geluid), dat het nummer ook het beluisteren waard maakt. Het gevolg is dan ook dat het nummer genoeg is gedownload voor een negende plaats. En inmiddels zijn er ook al weer mensen die de versie van Walk of the earth playbacken!

Ook Wally de Backer, alias Gotye, laat via Twitter weten zeer enthousiast te zijn over de versie van Walk off the earth: “Ik weet alvast aan wie ik hulp moet vragen voor akoestische versies van ‘Somebody that I used to know’: Walk off the Earth. Hilarisch en briljant!”

De basis van Walk off the earth ligt in het Canadese Burlington in de provincie Ontario. Het kwartet bestaat uit Ryan Marshall (gitaar/zang), Gianni Luminati (bas/zang), Mike Taylor (keyboard) en Joel Cassady (drums). Ze bestaan sinds 2006, brachten twee albums uit en begonnen met het coveren van nummers van the Gregory brothers. Op ‘Somebody that I used to know’ krijgen ze hulp van Sarah Blackwood, stadsgenote en lid van de psychobilly- band the Creepshow en niet te verwarren van haar naamgenoot, ook zangeres, maar Brits.

Sarah Blackwood groeide op met de muziekcollectie van haar ouders. Op haar twaalfde verjaardag kreeg ze van haar vader een akoestische gitaar, die haar ook leerde er op te spelen. Naast frontvrouw van the Creepshow, heeft ze twee albums uitgebracht. Met Walk off the earth nam ze meer covers op, waaronder ‘Karma police’ van Radiohead en ‘Someone like you’ van Adele.

Kwartet coverversies van ‘Ai se eu te pego!’

Gerard Joling: Dan voel je me beter (18)
Jeronimo: I want you baby (59)
Willem Barth: Zeg me (88)


Hadden we vorige week nog maar één cover van ‘Ai se eu te pego! van Michel Teló, ‘Samen vanavond’ door Tom Haver (deze week op #66 van #95). Deze week komen daar maar liefst drie versies bij. Als Jody Bernal niet snel is met zijn versie, ‘Sabada’, dan mist hij nog de boot; het nummer is namelijk nog nergens gesignaleerd.

De hoogste en tot nu toe meest succesvolle cover van ‘Ai se eu te pego!, is van Gerard Joling op #18. Met de kerst verbleef Gerard voor een vakantie op Curaçao, waar hij het nummer heeft opgenomen. Een paar weken daarvoor liet Rudo de Raaff, zijn platenplugger (iemand die zijn plaatjes bij de media onder de aandacht moet brengen) het origineel horen, wat Gerard helemaal te gek vond. Vervolgens heeft zijn vaste producer Tom Peters het nummer ‘Dan voel je me beter’ gemaakt. Peters was ook verantwoordelijk voor de tekst van zijn 50e hit ‘‘Ik hou d’r zo van’, dat een cover was van het zigeunerlied ‘Kel laila kel’ en in 2008 twee weken op #1 stond.

De tweede nieuwe cover deze week is van Jeronimo. Vorig jaar stond hij twee genoteerd met ‘I am no Superman’ feat. Stay-C (#11) en ‘Somebody who loves me’ (#35). Jeronimo komt uit Bonito in Brazilië en is twee maanden na zijn geboorte geadopteerd door de Nederlandse familie van Ballegooien uit Hilversum. Jeronimo is bovenal acteur (onder andere in ‘Timboektoe’), maar zingen doet hij wel heel graag.

Ook zanger Willem Barth heeft een coverversie opgenomen van ‘Ai se eu te pego!, getiteld ‘Zeg me’. Voor Willem, die druk doende is met zijn nieuwe album dat later dit jaar verschijnt, is het nummer even een muzikaal uitstapje. Willem: “Ik twijfelde géén moment toen ik het origineel hoorde en ben meteen met een creatief team aan de slag gegaan om een leuke Nederlandstalige tekst te bedenken op het Braziliaanse thema.” Op zijn nieuwe album, dat geschreven en geproduceerd wordt door Emile Hartkamp en Norus Padidar, zullen meer nummers komen met Zuid-Amerikaans temperament.

Nederlandse Birdy scoort al na 1 dag

Anna Verhoeven: Signal (20)

Afgelopen donderdag, 12 januari 2012, koos 3FM dj Giel Beelen in zijn ochtendprogramma Anna Verhoeven tot de Nederlandse Birdy. Nadat in december 2011 de echte Birdy bij Beelen was langs geweest, regende het mailtjes van jonge meisjes die zeiden ook zo mooi te kunnen zingen. Beelen, die regelmatig aanschuift bij De Wereld Draait Door, deed in het programma een oproep voor de Nederlandse Birdy. Niet minder dan 366 meisjes, twee zusjes en een enkele jongen meldden zich aan.
Vervolgens mochten zijn luisteraars stemmen en daar rolde een top 3 uit. Zelf had hij al, samen met andere mensen, een eigen schifting gemaakt, waarbij vijf meisjes overbleven. De afgelopen tijd kwamen alle acht meiden bij hem langs om een (eigen) liedje te zingen. Daaruit koos hij afgelopen donderdagochtend zelf de Nederlandse Birdy. Beelen over zijn keuze van Anna Verhoeven: “Anna heeft een prachtige Engelse uitspraak, zet haar liedje (ook een cover) heel mooi neer en het oog wil ook wat.” Kortom het perfecte plaatje, zij heeft volgens hem de Birdy-factor.

Dat plaatje was donderdagavond kompleet, toen de meiden langskwamen in De Wereld Draait Door en samen een korte versie van ‘Skinny love’ brachten. Daarna mocht de winnares, Anna Verhoeven, haar liedje zingen, ‘Signal’. Een uur na de uitzending stond de versie van Anna, bij de bovenste tien van de iTunes-downloadlijst en twee uur later zelfs op de tweede plek. De verkopen van alleen de donderdag zijn voldoende voor een #20-notering.

Anna is dertien jaar en komt uit Haaren in Noord-Brabant. Het was haar vader die reageerde op de oproep van Giel Beelen en haar opgaf. Eerder had hij al een filmpje van zijn dochter op YouTube geplaatst, toen nog zonder haar achternaam. Voordat Anna naar de 3FM studio kwam, had ze nog nooit opgetreden. ‘Signal’ is een nummer van Laura Jansen van haar album ‘Bells’ uit 2008.

Laura Jansen vertelde trots te zijn op de versie die Anna van haar liedje maakte. En Birdy zelf twitterde een felicitatie naar Anna met de titel van Nederlandse Birdy.

maandag 16 januari 2012

Tim Knol stopt tijdelijk en scoort grootste hit

Tim Knol: Letting go/Glory days, golden years (28)

In oktober 2011 maakte Tim Knol bekend dat hij na de lopende tournee, die nog tot het einde van het jaar liep, voor onbepaalde tijd uit de Nederlandse muziekwereld zou stappen. Tim destijds over zijn aangekondigde pauze: “Ik heb twee fantastische jaren achter de rug en heb twee albums gemaakt waar ik ontzettend trots op ben. Daarna ga ik er een flinke tijd tussenuit in Nederland. Ik weet nog niet wat precies wat ik ga doen, maar ik ga me in elk geval veel bezighouden met fotografie.
Inmiddels is die melding achterhaald, want naast een theatertournee in maart, is Tim alweer bezig met zijn derde album. Officieel heet het dan ook geen pauze, maar gaat Tim zich vanaf nu concentreren op het schrijven van nieuwe liedjes en een doorbraak in Duitsland en België. Tim Knol en stoppen? We dachten het niet!

verzoek

‘Letting go’ is een nummer dat Tim schreef naar aanleiding van het voornemen van de directie van de Free record shop, om de Fame Megastore in de Kalverstraat in Amsterdam na 21 jaar te sluiten. Na dit bericht kreeg hij van Arthur ter Braak, de bedrijfsleider van de vestiging, het verzoek of hij niet een bijpassend lied wilde schrijven. Arthur: “Ik wilde het einde van de Fame Megastore niet ongemerkt voorbij laten gaan. Het is toch het einde van een tijdperk.” Tim heeft een aantal jaren in de Fame Megastore gewerkt en gaat het als popmuzikant en als verzamelaar aan het hart dat steeds meer platenzaken verdwijnen, dus hij wilde graag gehoor geven aan het verzoek.

Samen met Matthijs van Duijvenbode, zijn toetsenist, schreef hij het nummer ‘Letting go’, waarvan de muziek geschreven werd in Assen waar de band moest optreden. Tim: “Daar stond een vleugel, waar Matthijs achter kroop. Binnen een paar uur hadden we de muziek. Met de tekst zijn we nog wel een avondje zoet geweest.” Vervolgens nam Tim het nummer met zijn band op, waarvan de kosten door de Megastore werden gedragen.

doorstart

Korte tijd na de opname kwam het bericht dat de sluiting van Fame niet doorging: vanaf februari maakt de winkel een doorstart in winkelcentrum Magna Plaza. Tja, wat te doen met ‘Letting go’? Gewoon uitbrengen vond Tim, want het nummer gaat niet speciaal over de voorgenomen sluiting, dat was slechts de directe aanleiding. Het nummer gaat over definitief afscheid nemen. Op verzoek van Tim is het nummer op een vinylsingle geperst, samen met ‘Glory days, golden years’, een nummer van zijn tweede album ‘Days’. Tot deze week was ‘Sam’ (#32 in 2010) zijn grootste hit, nu is dat ‘Letting go’ dat binnenkomt op #28.

Frans Bauer leent hit van tegelspreuk

Frans Bauer: De wereld is een gekkenhuis en dit is het hoofdkantoor (37)

Afgelopen zondag kreeg Frans Bauer in ‘Life4you’ een award uitgereikt voor de verkoop van meer dan 25.000 exemplaren van de DVD ‘Live in Ahoy 2011’, die alleen verkrijgbaar was via het Algemeen Dagblad. In december stond Frans voor de 50e en 51e keer in de Rotterdamse Ahoy.

Vorig jaar bracht Frans Bauer het album ‘Gloednieuw’ uit, waarmee hij zijn twaalfde #1-notering binnenhaalde. Ondanks de zoveelste #1, was het voor Frans heel speciaal, omdat hij de veertien liedjes op het album zelf heeft geschreven. Na de single ‘Mijn hart gaat zo tekeer’ (#4 in 2011), komt hij nu met ‘De wereld is een gekkenhuis en dit is het hoofdkantoor’.

Dit nummer ontstond thuis in huize Bauer, toen hij een keertje op het toilet zat en het in de rest van het huis een ‘gekkenhuis’ was. Overigens heeft Frans de titel van zijn 47e notering niet zelf bedacht, want al jaren is het een tegelspreuk.

Frans zal er alles aan doen om te zorgen dat zijn laatste hit hoog eindigt. Zo komt hij aanstaande zaterdag, 21 januari, naar Groningen om zijn cd-single, waarvan de tweede track de Ahoy-versie van het lied is, te signeren. Daarna doet hij hetzelfde in Leeuwarden.

Henk Bernard scoort nu al/pas met een kerstnummer

Henk Bernard: Een ster zal schijnen over jou (57)

Vorig jaar maakten we voor het eerst kennis met Henk Bernard, geboren in Nijmegen en opgegroeid in Oss en Heesch, twee dorpen vlak boven ’s-Hertogenbosch. Met ‘Tranen zijn niet alleen om te huilen’ stond hij zes weken genoteerd met als hoogste plaats #50. Geen slecht begin voor een zanger die lange tijd niet overtuigd was van zijn eigen kunnen. Pas doordat anderen hem bleven aanmoedigen, zette hij de stap en nam in 2007 de single ‘Wat is voor mij een dag’ op.

‘Een ster zal schijnen over jou’ is van oorsprong een Duitstalig lied: ‘Ein Stern soll leuchten’ van het Oostenrijkse gezelschap die Paldauer. Zij zetten het in 1995 op hun kerstelpee ‘Schöne Wiehnachtszeit’. Vorig jaar brachten ze het dubbelalbum ‘Die schönsten Weihnachtslieder’ uit, waar het ook op voorkwam. Dus eigenlijk scoort Henk in januari al een kersthit of pas in januari. Je kunt er niet vroeg genoeg mee komen!

Blaudzun kan gaan oogsten

Blaudzun: Flame on my head (67)

Zijn derde album ‘Heavy flowers’ knalt deze week binnen op de vierde plaats van de Album Top 100. De naam van Blaudzun is dan ook definitief gevestigd en Johannes Sigmond (Arnhem, 1974) kan daarvan de vruchten gaan plukken. In 2006 liet hij de bandjes waarin hij speelde voor zich en begon als Blaudzun een solocarrière. Na zes jaar scoort hij met ‘Flame on my head’ zijn eerste hit. De naam Blaudzun heeft hij van de Deense wielrenner Michael Blaudzun, die hij op de tv zag. Johannes is een wielerfanaat en was meteen getriggerd. ‘Het klinkt romantisch en vaag. Iedereen kan zijn eigen invulling geven aan deze naam. Dat vind ik mooi’.

Charlotte ten Brink doet alles zelf en wil een groot gezin

Charlotte ten Brink: Fool (74)

In de week dat de tweede editie van The voice of Holland de vier finalisten oplevert, scoort Charlotte ten Brink haar tweede hit. Eind december 2010, vier weken nadat ze The voice of Holland I had verlaten, scoorde ze een hit met ‘Geef Haïti hoop cadeau’ (#18). Deze week komt ze met haar eerste echte eigen single ‘Fool’ dat binnenkomt op #74.

Charlotte Liza ten Brink (Amsterdam, 12 januari 1988) is de dochter van Robert ten Brink, rtv presentator en in de jaren ’80, Sinterklaas in de Avondspits. Robert heeft vijf dochters, waarvan Charlotte de derde en de meest muzikale is. Al op jonge leeftijd had Charlotte celloles en pianoles. Maar het is vooral zingen wat ze het liefste doet. Ze heeft er zelfs haar studie ‘Communicatiewetenschappen’ voor opgegeven.
Na in 2009 te hebben meegedaan als ‘mystery popstar’ in Popstars, was de volgende stap The voice of Holland, waar ze op 24 september 2010 debuteerde met ‘Miracle’ van Ilse DeLange. Alle coaches drukten op de knop, waarna ze Angela Groothuizen koos. Charlotte redde het tot de vierde liveshow op 3 december 2010.

Daarna is ze samen met producer Nando Eweg druk aan de gang gegaan met nieuwe nummers. Ze doet alles in eigen beheer en heeft haar eigen platenlabel opgericht: Dot’s records. De release van de single ‘Fool’ was afgelopen woensdag, 11 januari, via haar eigen Hyves.

kinderen

Naast zingen heeft Charlotte nog een droom en dat is een groot gezin. Charlotte: “Ik ben dol op kinderen en wanneer ik aan vroeger denk, heb ik alleen maar warme gevoelens. We hebben de Italiaanse gezelligheid van mijn moeder: met zijn allen aan de tafel met veel eten. Het zou fantastisch zijn als mij dat ook is gegund.”

Dennis Cornelissen is zelf nog een Poppy

Dennis Cornelissen: Schreeuw leef (77)

Toen ‘Non, non, rien n’a changé’ van les Poppys, het origineel van ‘Schreeuw leef’, #1 stond in Nederland (in 1971), was hij nog lang niet geboren en vermoedelijk hadden zijn ouders nog helemaal geen kinderen. Dennis Cornelissen uit Haulerwijk is van 30 oktober 1992. Op zijn zesde was hij al bezig met muziek, maar de vonk sloeg pas over op zijn veertiende, door aan artiesten te vragen, een nummer te mogen zingen. Een jaar later resulteerde dat in de single ‘Meisje uit m’n dromen’. Er volgden diverse singles en begin 2011 zelfs een heel album ‘In vuur en vlam’. ‘Schreeuw leef’, een tekst van Danny Lukassen, op #77, staat daar niet op.

Dennis Cornelissen is zeker niet de eerst die ‘Non, non, rien n’a changé’ van les Poppys covert. De eerste was het trio Van bill die de Franse titel handhaafden (maar dan zonder streepje op de é) maar er wel een eigen tekst opschreven (#37 in 2003).

Spinvis laat iedereen vrij

Spinvis: Kom terug (82)

Dankzij zijn album ‘Tot ziens, Justine Keller’ (#5 in november 2011), is Spinvis weer helemaal terug. Vier jaar lang had hij geen eigen album meer uitgebracht en dat heeft Erik de Jong, het alter ego van Spinvis zeker goed gedaan. Een grote hit zal ‘Kom terug’, zijn zesde notering nooit worden, maar dat maakt niets meer uit. Over het nummer zei Erik: “Ik wens iemand toe, het is persoonlijk, doe wat je wil, doe wat je droom, maar kom weer terug.”

Russische dj maakt nummer voor zijn vriendin

Arty: Kate (89)

Arty is dj Artem Stolyarov, geboren op 28 september 1989 in het plaatsje Engels in Rusland. Sinds 2009 is Arty actief en bracht diverse singles en EP’s uit. Daarnaast gebruikt hij het alter ego Alpha 9. Volgens de jaarlijkse verkiezing voor het Britse DJ Magazine behoort Arty tot de 25 beste dj’s van de wereld.‘Kate’ is zijn eerste notering bij ons en slaat op zijn vriendin Kate.

Ilse DeLange eert overleden vader

Ilse DeLange: Without you (acoustic) (92)

Ilse Delange had het zich allemaal nog zo mooi voorgesteld. Vorig jaar schreef ze samen met Mathhew Wilder het nummer ‘Doluv2luvu’, dat ze aanbood als themanummer voor Serious Request, de jaarlijkse actie van 3FM en het Rode Kruis. Op maandag 21 november presenteerde ze het nummer trots aan 3FM dj Giel Beelen. Het nummer liet een heel andere Ilse horen, dan we van haar gewend waren. Ze wilde haar eigen ‘hello’ moment, aangezien degene die het themalied aanlevert, ook mag optreden op het afsluitende concert. En Ilse zag zichzelf lekker springen op het plein, zoals dat in 2010 gebeurde tijdens ‘Hello’ van Martin Solveig feat. Dragonette.

Zoals we weten is het anders afgelopen. De dag na de première hoorde ze dat haar vader Joop de Lange, die aan kanker leed, niet lang meer te leven had. Drie dagen later maakte ze dit wereldkundig op haar site en meldde dat alle activiteiten werden opgeschort. Ilse: “Zingen doe ik met heel mijn hart. En dit hart heeft even tijd nodig. Ik wil er zijn voor mijn familie en niet denken aan andere dingen.”

Die tijd heeft ze gelukkig gekregen, want haar vader heeft nog geleefd tot afgelopen maandag, 9 januari 2012. Joop de Lange overleed te midden van zijn familie op 73-jarige leeftijd. De dag daarop heeft Ilse het nummer ‘Without you (acoustic) op haar site geplaatst als eerbetoon aan haar vader. Hij was het, die er voor heeft gezorgd dat ze is gaan zingen.

‘Without you’ is een nummer van het minialbum ‘Live at home’, dat in 2007 verscheen bij het het album ‘Ilse DeLange live’. Op het minialbum, thuis live akoestisch opgenomen, stonden vier nummer nummers, die ze had geschreven met de bevriende songwriter/zanger Bruce Gaitsch.

De afgelopen week meldde een krant dat Ilse op 6 april zal optreden op Pleinpop in Alpen.

De hits van Jan Leliveld glijden af

Jan Leliveld: Ons eigen café (95)

De hitcarrière van de inmiddels 55-jarige Jan Leliveld had in 2009 een vliegende start met twee #8-noteringen. Het jaar daarop kwamen er nog twee #8-hits bij en het leek niet op te kunnen gaan voor Jan. Daarna werden de hits kleiner, tot het dieptepunt in juli met ‘Stapelgek’ dat niet hoger kwam dan de 75e plaats. We houden ons hart dan ook vast voor ‘Ons eigen café’, binnen op #95. Het nummer staat op zijn album ‘Één voor één’ dat vorig jaar juni verscheen. Niets nieuws onder de zon dus.