maandag 16 januari 2012

Tim Knol stopt tijdelijk en scoort grootste hit

Tim Knol: Letting go/Glory days, golden years (28)

In oktober 2011 maakte Tim Knol bekend dat hij na de lopende tournee, die nog tot het einde van het jaar liep, voor onbepaalde tijd uit de Nederlandse muziekwereld zou stappen. Tim destijds over zijn aangekondigde pauze: “Ik heb twee fantastische jaren achter de rug en heb twee albums gemaakt waar ik ontzettend trots op ben. Daarna ga ik er een flinke tijd tussenuit in Nederland. Ik weet nog niet wat precies wat ik ga doen, maar ik ga me in elk geval veel bezighouden met fotografie.
Inmiddels is die melding achterhaald, want naast een theatertournee in maart, is Tim alweer bezig met zijn derde album. Officieel heet het dan ook geen pauze, maar gaat Tim zich vanaf nu concentreren op het schrijven van nieuwe liedjes en een doorbraak in Duitsland en België. Tim Knol en stoppen? We dachten het niet!

verzoek

‘Letting go’ is een nummer dat Tim schreef naar aanleiding van het voornemen van de directie van de Free record shop, om de Fame Megastore in de Kalverstraat in Amsterdam na 21 jaar te sluiten. Na dit bericht kreeg hij van Arthur ter Braak, de bedrijfsleider van de vestiging, het verzoek of hij niet een bijpassend lied wilde schrijven. Arthur: “Ik wilde het einde van de Fame Megastore niet ongemerkt voorbij laten gaan. Het is toch het einde van een tijdperk.” Tim heeft een aantal jaren in de Fame Megastore gewerkt en gaat het als popmuzikant en als verzamelaar aan het hart dat steeds meer platenzaken verdwijnen, dus hij wilde graag gehoor geven aan het verzoek.

Samen met Matthijs van Duijvenbode, zijn toetsenist, schreef hij het nummer ‘Letting go’, waarvan de muziek geschreven werd in Assen waar de band moest optreden. Tim: “Daar stond een vleugel, waar Matthijs achter kroop. Binnen een paar uur hadden we de muziek. Met de tekst zijn we nog wel een avondje zoet geweest.” Vervolgens nam Tim het nummer met zijn band op, waarvan de kosten door de Megastore werden gedragen.

doorstart

Korte tijd na de opname kwam het bericht dat de sluiting van Fame niet doorging: vanaf februari maakt de winkel een doorstart in winkelcentrum Magna Plaza. Tja, wat te doen met ‘Letting go’? Gewoon uitbrengen vond Tim, want het nummer gaat niet speciaal over de voorgenomen sluiting, dat was slechts de directe aanleiding. Het nummer gaat over definitief afscheid nemen. Op verzoek van Tim is het nummer op een vinylsingle geperst, samen met ‘Glory days, golden years’, een nummer van zijn tweede album ‘Days’. Tot deze week was ‘Sam’ (#32 in 2010) zijn grootste hit, nu is dat ‘Letting go’ dat binnenkomt op #28.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten