woensdag 29 april 2009

Hitflits: Lady Gaga terug naar #1

In verband met Koninginnedag en 1 mei (voor velen een vrije dag), maakt GfK Dutch Charts, vandaag woensdag 29 april 2009, al de lijsten voor het komende weekend bekend. Daardoor missen de lijsten dus twee verkoopdagen, de woensdag en de donderdag. De verkopen lopen nu van vrijdag tot en met dinsdag.

Wederom heeft Paul de Leeuw een aandeel in de nieuwe #1 in de Single Top 100. Vorige week had hij Adele te gast, waardoor ‘Make you feel my love’ naar de eerste plaats steeg. Afgelopen weekend was Lady Gaga te gast in ‘Mooi! Weer de Leeuw’, waar ze een pianoversie deed van ‘Poker face’. En wat zien we in de Single Top 100? Het nummer stijgt terug naar de eerste plaats, waar het al twee weken had doorgebracht.

Overigens stond Lily Allen met ‘Fuck you’ op de nominatie om #1 te komen, want het nummer stond zowel op maandag als op dinsdag bovenaan. Lily moet (voorlopig) genoegen nemen met een tweede plaats (gestegen van #4), terwijl ‘Beggin’’ van Madcon van 5 naar #3 stijgt. Adele zakt naar de vijfde plaats. 3j’s scoren ook dit keer geen #1-hit; ‘Bevlogen als vogels’ zakt in de tweede week van 8 naar #81. ‘De dag dat alles beter is’ van Nick & Simon, twee weken geleden nog bovenaan, zakt van 10 naar #37.

Drie binnenkomers zijn er bij de bovenste 10. De hoogste op #8 is Guus Meeuwis met ‘Dat komt door jou’, gevolgd op #9 door VanVelzen met ‘Love song’, zijn tweede top 10-hit. Van 15 naar #10 gestegen, is Valerius met ‘She doesn’t know’.

De 3FM awards werken nog na. Want Ilse DeLange, winnares van drie awards, ziet haar singles flink stijgen. ‘Miracle’ gaat in de 15de week van 9 naar #6, terwijl ‘So incredible’ in de 32ste week van 46 naar #17 stijgt. Bob Sinclar & Sugerhill gang hebben hun krachten gebundeld in het nummer ‘Lala song’ dat binnenkomt op #21. Twee plaatsen lager komt ‘Tot jij mijn liefde voelt’ van Van dik hout binnen, de Nederlandstalige versie van ‘Make you feel my love’, geschreven door Huub van der Lubbe.

De overige binnenkomers zijn:
#60: the Veronicas: ‘Untouched’
#71: Edwin: ‘Ga met me mee’
#75: die Twa: ‘Asto mar by my bist’
#80: B-bass allstars: ‘Fucked up’
#83: Nils van Zandt vs Sergio Silvano & Chaquilo MC: ‘The beat don’t stop’
#91: Max Jens: Mooi maar ten einde’


In de Album Top 100 weet Adele de #1-positie te behouden met haar album ‘19’. Op #2 blijft ‘Best of’ van Krezip en op #3 komt ‘Together through life’, het 26ste studioalbum van Bob Dylan, binnen. Het is een goede week voor Bob Dylan, want in de Backcatalogue Top 50 staan maar liefst vier oudere albums van hem genoteerd. Op #15 ‘Collection’, #36 ‘Desire’, #49 ‘Modern times’ en op #50 ‘Blonde on blonde’.

De andere zes binnenkomers zijn:
#38: Heaven and hell: ‘The devil you know’
#46: Melody Gardot: ‘My one and only thrill’
#58: Meindert Talma: ‘Tamango’
#67: Antje Monteiro: ‘100% Antje’
#71: Rob van Daal: ‘Omdat we vrienden zijn’
#73: John de Bever: ‘Geef je over aan de liefde’

Voor velen breekt nu een extra vroeg en lang weekend aan. Ook voor ons. Pas na het weekend laten we weer van ons horen met een nieuwe Megaman. Veel plezier de komende dagen!

maandag 27 april 2009

Megaman bij week 17 – 25 april 2009

Welkom bij de Megaman. Met deze week: Adele alleen #1 in Nederland, Beggin’’ slaat eindelijk ook bij ons aan, 3j’s gaan dorpsgenoten achterna en Voutlooz Van dik hout, Eminem werkt samen met souldiva en Captain Jack is back, maar blijkt niet meer de echte te zijn. Dit en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

Ook in de Album Top 100 pakt Adele de eerste plaats met haar album ‘19’, inmiddels voor de vierde keer. Je leest het in de albumsnippers.

Make you feel my love alleen #1 in Nederland

Adele: Make you feel my love (1) *** eerste week op #1 ***

Vorige week steeg ‘Make you feel my love’ van Adele onverwacht van #16 terug de top 10 in, naar een zevende plek. De reden: de aanloop naar twee uitverkochte concerten in die week in de Heineken Music Hall in Amsterdam en in de Oosterpoort in Groningen. In de aanloop daarnaar trok de verkoop van de single flink aan. De concerten zijn geweest en dus was een stijging nog wel te verwachten, maar niet naar de eerste plaats.

Nederlandstalige versie

Daaraan is Paul de Leeuw mede ‘schuldig’. Voor zijn programma ‘Mooi! Weer de Leeuw’ had hij een oproep gedaan voor een Nederlandstalige tekst. Meer dan 500 mensen hadden aan de oproep gehoor gegeven en samen met tekstschrijfster Coot van Doesburgh zocht Paul de beste drie uit. Vervolgens heeft Paul voor elk een versie ingezongen en deze winnaars kregen daarvan een cd mee naar huis. In de uitzending van 18 april, waarvan Adele een groot deel bij aanwezig was, zong hij samen met haar het lied dat het beste bij hem paste: ‘Zo puur kan liefde zijn’ van Gerrit Holstege. Als het aan Paul ligt komt zijn versie op single uit. In de dagen na de uitzending is ‘Make you feel my love’ van Adele massaal gedownload en schiet deze week naar de eerste plaats van de Single Top 100.

lange aanloop

‘To make you feel my love’ gezongen door Adele Laurie Blue Adkins, kwam op 29 november 2008 binnen op #63. Vervolgens steeg het via 15 naar #6. Op 3 januari stond het een weekje op #2, waarna het zakte. Maar op 7 februari steeg het opnieuw naar de tweede plek, waar het de week daarop ook verbleef. Daarna zakte het weer en op 7 maart deed het nummer weer een aanval op de eerste plaats, wederom zonder succes. Vervolgens zakte het nummer weer en nu harder: 6, 9, 13, 13 en 16. Vorige week steeg het opnieuw de top 10 in naar #7, om deze week de sprong naar #1 te maken. In de 22ste week! Zolang heeft nog geen enkele #1-hit er over gedaan. Zelfs als we de #63-notering niet meetellen en dus een vergelijking kunnen trekken met alle Top 50-lijsten vanaf juni 1978 (daarvoor was het een Top 30), is er geen act te vinden die er zolang overdeed om #1 te komen. De enige act die een beetje in de buurt komt is Treble met ‘Ramaganana’. Zij hadden er in 2004 achttien weken voor nodig (Top 50: vijftien weken). Een goede derde is Twarres met ‘Wêr bisto’ in 2001 dat er veertien weken overdeed om #1 te komen (Top 50: twaalf weken).

#1-cover

Helaas voor Adele is ‘Make you feel my love’ geen eigen nummer, maar een compositie van Bob Dylan. Hij schreef het nummer in 1997 voor zijn dubbelalbum ‘Time out of mind’. Volgens kenners één van zijn beste albums, beladen met drie Grammy awards, waaronder ‘beste album van 1998’. Het is de tweede keer dat een Bob Dylan compositie #1 komt in Nederland. De eerste keer was in 1989 toen Guns ’n roses zijn nummer ‘Knockin’ on heaven’s door’ opnam en daar zelfs de hit van het jaar mee scoorde. ‘Make you feel my love’ van Adele is hard daar naar onderweg. ‘Make you feel my love’ is door velen gecoverd, waaronder Kelly Clarkson, Billy Joel, Ronan Keating en Bryan Ferry. Alleen Billy Joel had een bescheiden notering in ons land: #99 in 1997. ‘Make you feel my love’ is de zestiende hit voor een Bob Dylan compositie. Klik hier voor alle zestien hits, al dan niet in de uitvoering van hemzelf. Volgende week komt de oude meester zelf met zijn 46ste studioalbum ‘Together through life’.

Nederland weer de eerste

Overigens is Nederland het enige land waar ‘Make you feel my love’ de eerste plaats bereikt. In de Britse hitparade kwam het nummer niet verder dan de 26ste plaats. Alleen in Noorwegen werd het een top 10-hit, met een vijfde plek als hoogste notering. Daar bereikte ‘Chasing pavements’ wel de eerste plaats. ‘Make you feel my love’ is de eerste #1 door een Britse zangeres sinds Amy MacDonald met ‘This is the life’ op 12 juli 2008. Ook daarmee liep Nederland voorop, want alleen bij ons bereikte dat nummer de eerste plaats.

Dubbelhit

Gelijktijdig met de #1-single, stijgt ook het album ‘19’ naar de eerste plaats van de Album Top 100. Inmiddels voor de vierde keer! Zie ook onder de albumsnippers. De laatste keer dat een act gelijktijdig #1 stond in de single en albumlijst, was op 3 januari van dit jaar. Marco Borsato steeg toen met zijn album ‘Wit licht’ terug naar de eerste plaats, terwijl zijn single ‘Dochters’ ook terug naar #1 ging.

zondag 26 april 2009

Beggin’ slaat eindelijk ook bij ons aan

Madcon: Beggin’ (5)

Evenals ‘Make you feel my love’ van Adele (zie onder #1), heeft ook ‘Beggin’’ van Tshawe Baqwa and Yosef Wolde-Mariam, oftewel het Noorse Madcon, een lange aanloop. Het nummer stond eind november 2007 zes weken #1 op de eerste plaats van de Noorse hitparade. Vervolgens werd het nummer in maart 2008 uitgebracht in de rest van Europa. Bij ons stond het nummer van 31 mei tot en met 14 juni 2008 genoteerd met de standen 85, 62 en #92. In oktober gingen ook Frankrijk en Walonië overstag en bereikte het de eerste plaats. Daarna volgden Italië, Groot-Brittannië, Duitsland, Oostenrijk, Ierland, Zwitserland en Turkije.

nu Nederland nog

2009 begon goed voor Madcon, want ook in Spanje bereikte het nummer de eerste plaats. En eindelijk gaan we ook in Nederland overstag. Mede dankzij het gebruik daarvan in een reclamespot van Adidas. Drie weken geleden ging ‘Beggin’’van Madcon op herhaling op #41 en via 15 bereikt het deze week de vijfde plek. De originele versie van ‘Beggin’’ van de Four seasons uit 1967, bereikte destijds de zestiende plaats in de Amerikaanse hitparade.

Liefde fans duurt slechts één week

Nick & Simon: De dag dat alles beter is (10)

Eerlijk gezegd valt ons de val van ‘‘De dag dat alles beter is’ van Nick & Simon nog mee. Het nummer zakt in de tweede week van de eerste naar de tiende plaats. ‘Pak maar m’n band’ ging in 2007 harder onderuit: naar #11. Maar de val naar #10 valt in het niet bij de val die P3 met ‘P.o.w.n.e.d.!’ op 4 april maakte: van #1 naar #74!

3Js gaan dorpsgenoten achterna

3Js: Bevlogen als vogels (8) *** hoogste eersteweeks ***

De 3Js uit Volendam hebben nog niet de status bereikt van hun muzikale vrienden Jan Smit en Nick & Simon. Deze hebben al een aantal #1-hits in Single en Album Top 100 op hun naam staan. De 3Js moeten het voorlopig doen met top 10-noteringen voor twee albums en vijf singles. Wel komen hun laatste vijf singles steevast binnen in de top 10. Alleen ‘Kamers van m’n hart’ kwam niet verder dan #28. ‘Bevlogen als vogels’ is de tweede single van het album ‘Kamers van mijn hart’, dat in oktober de vierde plaats bereikte. Maar dat album hebben de fans al lang, dus moet je met wat extra’s komen, willen die de cd-single kopen. En dat doen ze, in navolging van dorpsgenoten Jan Smit en Nick & Simon, komen de 3Js met twee nog niet eerder uitgebrachte nummers, ‘Als ik ooit een vrouw kon zijn’ en ‘Van elke kant’ plus de videoclip van ‘Bevlogen als vogels’. Het blijkt echter (nog) niet genoeg te zijn om hun dorpsgenoten volledig na te volgen, die wel keer op keer een #1-hit scoren. Maar wat niet is, kan altijd nog komen natuurlijk.

Eminem werkt samen met souldiva

Eminem: We made you (19)

‘Crack a bottle’ bracht in ieder geval bij ons, niet de hitnotering die we van Eminem gewend zijn. Het nummer dat hij samen opnam met Dr. Dré & 50 cent, verdwijnt deze week uit de Single Top 100 na een verblijf van slechts acht weken met als hoogste notering #56. Zo laag was Eminem bij ons nog nooit geëindigd. Maar met ‘We made you’, zijn twintigste notering en binnen op #19, is hij weer op de goede weg. En dat is ook te zien aan de hilarische videoclip, waarin Eminem zijn alter ego Slim shady weer op laat draven. Het nummer is afkomstig van het album ‘Relapse’ dat 15 in de winkels moet liggen. Aangezien Eminem en Dr. Dré zoveel nummers hebben opgenomen, verschijnt er later dit jaar nog een Eminem album, getiteld ‘Relapse 2’.

souldiva

Zangeres op ‘We made you’ is Charmagne Tripp. Het is opvallend dat ze aan het nummer meewerkte, want zelf is ze meer van de jazz en rhythm & blues (de originele R&B dus, niet te verwarren met de huidige aR & Bie !). Ze heeft dan ook al opgetreden met Brian Knight, Deborah Cox en Roy Ayers, maar ook voor P. Diddy/Sean Combs. In 1998 bracht ze het album ‘Cafe on magne’ uit, met allemaal eigen nummers. Zes jaar later, in 2004, volgde ‘Purpose’, haar derde album. Daar tussendoor verscheen nog in 2001 het kerstalbum ‘This Christmas’. In april 2006 voegde Charmagne zich bij de Eight to the bar, een populaire swing, blues en R&B band. Daarnaast werkt ze al meer dan tien jaar samen met het R&B trio Porter soul. Wellicht dat ze met haar medewerking aan ‘We made you’ van Eminem een ander publiek wil aanboren?

Platenbaas koppelt Django Wagner aan Rosenberg trio

Django Wagner & the Rosenberg trio: Kali (51)

Als Adrie van den Berk van Berk music er niet geweest was, dan had Django Wagner (Nuenen, 26 oktober 1970) waarschijnlijk nog steeds geen plaat opgenomen. Adrie zag Django optreden en was direct om. Zijn stemgeluid deed hem danken aan die van Barry White gemixt met Dean Martin. Adrie wilde dolgraag een nummer met hem opnemen. Aangezien Django uit een zigeunerfamilie komt, was de link met het Rosenberg trio snel gelegd, met als resultaat het nummer ‘Kali’, geschreven door Django, goede vriend Frank van Weet en Waylon van der Heyden, die als Goldfinger op accordeon is te horen. Tevens speelt Martin Wagner, neef van Django, viool op het nummer. Voorloper van een heel album.

zigeunerfamilie

Het Rosenberg Trio bestaat uit de twee gitaristen Stochelo en Nonnie en de bassist Nous’che Rosenberg, alle drie neven van elkaar. Nous’ che (Helmond, 23 februari 1965) begon te spelen met zijn neef en vriend, Stochelo (Helmond, 19 februari 1968), toen deze ongeveer tien jaar was. Als duo treden ze op, op het Django Reinhardt Jazz Festival in Frankrijk. Maar ze missen nog iets in hun muziek. Enige tijd later benaderden ze neef Nonnie (9 maart 1956) die bassist is en vanaf 17 juni 1989 is het Rosenberg trio een feit. Hun inspiratie ligt bij Django Reinhardt, de legendarische Sinti-gitarist van de jaren ’30. Sinti is ook één van de vier talen die Django Wagner spreekt.

Broers vinden elkaar op soundtrack

Paul & Fritz Kalkbrenner: Sky and sand (58)

‘Sky and sand’ van de broers Paul & Fritz Kalbrenner is bijna twee jaar oud. Het nummer is door Fritz geschreven en opgenomen in de studio van Paul. Daarna hebben beiden aan het nummer gesleuteld tot de track wat het nu is. Het gebruik van het bas en vioolthema was een idee van Paul. Toen de documentaire ‘Berlin calling’ in beeld kwam, vatten de twee broers het plan het nummer daarin te gaan gebruiken. Niet alleen produceerde Paul de film, hij is er ook in te zien als de DJ Ickarus, die na een overdosis, in een kliniek wordt opgenomen.

scouting

Fritz, geboren in Berlijn, is vier jaar jonger als Paul. Fritz is een totale muziekjunkie. Alles van soul, jazz tot techno, hij laat zich door allerlei muziekstromen beïnvloeden. Daarnaast is hij ook acteur. Broer Paul daarentegen heeft al die soorten muziek niet nodig en vaart zijn eigen koers. Paul (Leipzig, 1977) groeide op in Berlijn en maakte deel uit van het oude scoutingregime in de voormalige DDR (nu onderdeel van Duitsland). Hij leerde er trompet spelen (reveil). Paul werd dj en werkte daarnaast als editor bij de Duitse tv. Met het daar verdiende geld zette hij zijn eigen studio op en startte hij in 1999 een eigen label: BPitch control. Onlangs sloot hij het festival ‘Mysteryland’ af.

Savanna redt het zonder talentenjacht

Savanna: Niet voorbij (64)

Drie keer deed ze mee aan het Junior songfestival (2005, 2006 en 2007), één keer aan ‘So you wanna be a popstar’ en ‘Bijna beroemd’. Ze kwam echter niet verder dan de voorrondes, maar het weerhield Savanna Treitel (Hoogvliet, 11 maart 1995) er niet van om door te gaan. En inmiddels heeft dat geresulteerd in een eerste prijs op het Oranje harpen festival van TV Oranje.

Voor Savanna begon het zingen al op vierjarige leeftijd. Niet alleen thuis, maar ook bij de kapper liet ze zich horen, en daar genoten de klanten dan weer van. Vier jaar later maakte ze haar tv-debuut in ‘De wereld van K3’ en won daar de eerste prijs van de karaoke wedstrijd. De tweede keer dat ze meedeed aan het Junior songfestival, schreef ze het liedje ‘Als een roos’, opgedragen aan haar oma en met behulp van omroep Max op single uitbracht voor het goede doel ‘Max maakt mogelijk’.. De gehele opbrengst van deze single kwam ten goede aan de ouderen in Moldavie. Vorig jaar verscheen de single ‘Geen kind meer’ en dit keer is het raak met ‘Niet voorbij’, geschreven en geproduceerd door het producerteam Future presidents, die ook actief zijn voor onder andere Yes-r, Fouradi, DJ Nicky, Tess en Lisa, Amy & Shelly.

Green day naar Nederland

Green day: Know your enemy (73)

Drie jaar geleden scoorde Green day zomaar een #1-hit. Dankzij hun medewerking aan ‘The saints are coming’ door U2, dat ze opnamen voor de stichting ‘Music rising’. Het doel: geld inzamelen voor de musici die het slachtoffer waren geworden van de orkaan Katrina en daardoor geen instrumenten meer hadden. Daar bleef het ook bij voor Green day, want een jaar later scoorde ze weer gewoon een middenmoot hit met ‘Working class hero’, dat tot #39 kwam. Met ‘Know your enemy’, binnen op #73, en hun achtste notering, verwachten we ook niet veel. Beter zal het de Amerikaanse groep van Billie Joe Armstrong (zang/gitaar), Mike Dirnt (basgitaar/zang) en Tré Cool (drums/percussie) afgaan met het album ‘21ste century breakdown’ dat 15 mei verschijnt. Vanaf juli gaat de band weer tournee, eerst in Amerika en Canada (zo’n veertig concerten), en daarna komt de band ook naar Europa. Op 16 oktober staan ze in Ahoy Rotterdam. De voorverkoop start aanstaande zaterdag. Maar de gehele week kun je daar kaartjes voor winnen bij ‘Giel’ op 3FM.

Voutlooz wil Van dik hout achterna

Voutlooz: Waar ik ga (82)

Dit jaar is het precies vijftien jaar geleden dat Van dik hout hun eerste hit scoorde met ‘Stil in mij’, dat inmiddels tot één van de grootste Nederpop klassiekers gerekend mag worden. Van dik hout komt uit Den Helder en daar ligt ook de basis van Voutlooz. De vier leden, Ed Dekker, Jeroen Gmelich (beide zang en gitaar), Marcel Kranenburg (drums) en Coen Geelhoed (bas) maakten deel uit van verschillende coverbands. Tot een samenwerking was het nog nooit gekomen, tot begin 2007 toen elkaar weer tegenkwamen. En toen waren ze er allemaal klaar voor: een band beginnen met eigen werk en het liefst Nederlandstalig.

Na de eerste avond lagen er al drie liedjes klaar en in anderhalf jaar twintig. Vorig jaar brachten ze in eigen beheer het nummer ‘Zomaar zomer’ uit. Dat bleef niet onopgemerkt. Tom Pearce, producer van ondermeer Elton John, Paul McCartney, Eric Clapton en Led zeppelin hoorde het nummer en riep hun op zijn site uit tot artiest van de maand. Sindsdien is hij een soort van mentor van de band. In september komen ze met een heel album. Volgens Marcel is het spelen van eigen werk zoveel leuker dan covers. En natuurlijk altijd foutloos, want het zijn onze eigen nummers. Vandaar de bandnaam Voutlooz!

Zangeres zong voor Milli vanilli

Dance 2 trance: Power of American natives 2009 (84)

Net als Captain Jack (zie onder #92), is Dance 2 trance een danceact uit de jaren ’90, bedacht door Duitse producers. In 1993 scoorde het gezelschap van Jam El Mar (=Rolf Ellmer), DJ Dag (= Dag Lerner) en zangeres Linda Rocco, een wereldhit met ‘P.ower of A.american natives’; bij ons kwam het nummer tot de derde plaats. Op de opvolger ‘Take a free fall’, dat tot #32 kwam, was Linda niet te horen, maar zanger Tony Clark. Naast dit project maakten Rolf en Dag diverse remixen, voor onder andere Snap! en hun eigen project Peyote. Rolf vormt samen met Mark Spoon (= Markus Löffel), het producersteam Jam & Spoon, en samen zitten ze achter de act Tokyo ghetto pussy.

sessiezangeres

Linda Rocco komt uit Cleveland, Ohio. Behalve haar deel aan Dance 2 trance, was zij ook samen met haar tweelingzuster Jodi, de vrouwenstem achter de hits van Milli vanilli. Ze maakten echter geen deel uit van de groep the Real milli vanilli, toen bekend werd dat Milli vanilli een podiumact was van twee goeduitziende jongens, die echter niet hun hits zelf hadden ingezongen. Een ideetje van de Duitse producer Frank Farian, die de (mooie) jongens liever op het podium zag in plaats van de (minder mooie) studiomuzikanten. Na Dance 2 trance, was Linda van 1996 – 1998 zangeres van Masterboy, een danceproject van Rolf en Dag. Daarna is ze met haar man een dansschool in Frankfurt begonnen. Zij heeft dan ook niets van doen met ‘Power of American natives 2009’, waarvan al sinds 1993 diverse remixen zijn verschenen en nu negen stuks op het Armada label van Armin van Buuren. Niet verwonderlijk dus, dat er in één van de remixen ook een stukje zit van ‘Rain’ van de meester zelf. Overigens is Linda is nog steeds actief in de muziek; kijk maar eens hoe ze het nummer ‘Fly with me’ brengt.

Captain Jack is back?!

Captain Jack: Turkish bazar (92)

Als je denkt dat ‘Turkish bazar’ de terugkeer inluidt van Captain Jack, dan moeten we je teleurstellen. Het geluid is totaal anders dan dat van de #1-hits ‘Captain Jack’ en ‘Drill instructor’, beide uit 1996. Dat geluid werd mede bepaald door de uit Cuba afkomstige Francisco Alejandro Gutierrez, die als Franky Gee, de nummers voorzag van zijn karakteristieke ‘militaristische stem’. Op 22 oktober 2005 overleed Francisco aan de gevolgen van een hersenbloeding. En daarmee werd het einde van Captain Jack ingeluid? Vergeet het maar!

Captain Jack is back!

Want nog geen twee jaar later organiseerden de Duitse producers Udo Niebergall en Eric Schnecko audities voor een volledig nieuwe Captain Jack. Zangeres Ilka-Anna-Antonia Traue, die sinds 2000 zangeres Illi Love was in de voorlaatste versie van Captain Jack, had er geen trek meer in. De auditie leverde uiteindelijk Bruce Lacy en Jamie Lee voor de nieuwe Captain Jack. Bruce (Albuquerque, 20 april 1963) komt uit een muzikale familie. Zijn vader , Freeman Lacy, was een bekende jazzmusicus in de jaren ’70 en ’80. Voordat Bruce het legeruniform aandeed, werkte hij als stripper. Hij dankt het aan zijn vrouw Daniela dat hij deel uitmaakt van de nieuwe Captain Jack. Zij hoorde op een Tupperware party van de auditie en stuurde hem daar naartoe! In de zomer van 2008 verscheen in Duitsland de single ‘turkish bazar’, enkele maanden later gevolgd door het album ‘Captain Jack is back’. Zonder Franky Gee en zijn karakteristieke stemgeluid, kan er echter geen sprake zijn van een terugkeer van Captain Jack.

Franz Ferdinand voor derde keer op Pinkpop

Franz Ferdinand: No you girls (95)

‘No you girls’ van Franz Ferdinand is de tweede single van het album ‘Tonight: Franz Ferdiand’. ‘Ulysses’ kwam in januari niet verder dan #74. Behalve ‘Do you want to’ (#13 in 2005), kwamen al hun zes andere hits niet verder dan de onderste helft van de Single Top 100. Van ‘No you girls’ verwachten we niet anders. Gewoon omdat deze Schotten geen echte singlehit makers zijn. Op 1 juni, Pinkstermaandag, staat de groep op het jubilerende Pinkpop. Dat is dan na 2004 en 2006 voor de derde keer.

Antje Monteiro gaat voor 100%

Antje Monteiro: Je kent me (98)

Woensdag 22 april 2009 was het eindelijk zover. In restaurant Porto in Loosdrecht overhandigde Irene Moors haar het eerste exemplaar van ‘100% Antje’, het album van Antje Monteiro. Het album zou vorig jaar al verschijnen, maar is vanwege de switch van platenmaatschappij verlaat. Ter ondersteuning van het album, dat maandag 27 april in de winkels ligt, is het nummer ‘Je kent me’ op single uitgebracht. Vreemd dan ook dat ze dat nummer niet zong in ‘Mooi! Weer de Leeuw’ van twee weken geleden, maar ‘Ik voel niets meer’. ‘Je kent me’ is niet speciaal voor haar geschreven. Het nummer was in 2007 al een #12-hit in Vlaanderen voor Wim Soutaer, en toen heette het ‘Ze kent me’. Aanstaande woensdagnacht, treedt Antje op tijdens de ‘Artiesten nacht van Oranje 2009’ in het Sportpaleis in Ahoy Rotterdam. Andere artiesten in de Koninginnenacht, zijn ondermeer 3j’s, de Deurzakkers, Jan Smit, Jannes en Lee Towers.

Album Top 100: Adele voor de vierde keer terug naar #1

Adele: 19 (1) *** terug op #1 / zesde week op #1 ***
Anderhalf miljoen exemplaren zijn er wereldwijd verkocht van ‘19’ van Adele. Daarvan neemt Nederland er 210.000 voor rekening, drie keer platina dus. Dat kan nog wel een vierde platina plak worden, want het album gaat voor de vierde keer terug naar de eerste plaats en staat twee en zestig weken genoteerd. Inmiddels is ze bezig met een nieuw album. Zes nummers heeft ze al en tijdens de twee concerten vorige week in ons land, zong ze een stukje van ‘Stand by me’, één van de nieuwe nummers. Ze liet echter weten nog niet tevreden te zijn en daarom liet ze het tweede deel weg.

Depeche mode: Sounds of the universe (7) *** hoogste eersteweeks ***
In 2005 bereikte ‘Playing the angle’ de elfde plek en dat was de hoogste notering voor een Depeche mode album. Vier jaar daarna komt de Britse groep met het nieuwe album ‘Sounds of the universe’, hun twaalfde, en knalt daarmee binnen op de zevende plaats. In de Britse hitparade stond het album op de nominatie om hun derde #1-album te worden, maar op het laatst bleek ‘The fame’ van Lady Gaga te sterk met een verkoop van 33.828 albums tegenover 30.537 voor Depeche mode. Never change a winning team, want net als ‘Playing the angle’, is ‘Sounds of the universe’ geproduceerd door de Brit Ben Hillier. Op 10 mei begint Depeche mode aan de wereldtournee ‘Tour of the universe’ in Tel Aviv in Israël. En op 31 mei staan ze op Pinkpop.

Ruth Jacott: Passie (13)
Acht jaar heeft Ruth Jacott (Paramaribo, 2 september 1960) gewerkt aan ‘Passie’ en het is ook nog eens haar achtste studioalbum. Daarnaast verscheen een live album en een verzamelalbum van haar. ‘Passie’ is een dubbelalbum met dertien Nederlandstalige nummers en negen Spaanstalige nummers. Alle liedjes op het album zijn door haar zelf uitgekozen. Op de liedjes die allemaal uit Zuid Amerika komen, zijn door Cees Stolk, Bram Koning en Coot van Doesburgh, Nederlandstalige teksten geschreven. ‘Passie’ is tevens de naam van de theatershow waarmee ze door Nederland toert.

Jiggy Djé: De ark de triomf (32)
Jiggy Djé is het pseudoniem van rapper Vincent Patty uit Amersfoort. Hij begon met rappen in 1997 en maakte met D.a.c. twee albums uit. In 2006 won hij tijdens de Grote prijs van Nederland, de publieksprijs. In dat jaar verscheen ook zijn debuutalbum ‘Noah’s park’ op zijn eigen gelijknamige label en goed voor een week op #75. Aan ‘De ark de triomf’ werkte onder andere Pete Philley mee.

the Sheer: Here and now and long before (48)
Op ‘Here and now and long before’, het derde album van de Haarlemse formatie the Sheer, is gitarist Jan-Peter Hoekstra voor het eerst te horen. Jan-Peter is afkomstig van Krezip, dat er eind juni mee stopt. Jan-Peter kende zanger/gitarist Bart van Liempt al van de cd-winkel, waar Bart één dag per week werkt. Ze wilden altijd al eens iets samen doen, maar het kwam er niet van. Nu Krezip er mee stopt, hebben ze elkaar weer opgezocht. Tijdens het spelen bleek dat Jan-Peter elk instrument kan bespelen, piano, gitaar het maakt niet uit. Daarop vroegen ze hem om bij de band te komen spelen. Stevie Ann zingt mee op twee nummers, waaronder de single ‘The devil on his own’. Ook voor dit album schreef zanger/gitarist Bart van Liempt alle nummers, die soms ver ging voor de inspiratie. Bart: “Ik ben een keer zomaar op de trein naar Maastricht gestapt, heb daar een paar uur rondgelopen en ben weer teruggegaan.” De band heeft niet alleen hun ziel en zaligheid in het album gestopt, maar ook hun geld, dat uitgebracht is op hun eigen label Song one records en gedistribueerd wordt door PIAS.

Lucky Fonz III: A family like yours (50)
Otto Fons Wichers (Gouda, 20 april 1981) ken je beter als Lucky Fons III, bekend van zijn muzikale bijdrage, eens in de maand, aan ‘De wereld draait door’. In 2006 won hij de singer-songwriter-categorie van de Grote prijs van Nederland. Na de albums ‘Lucky Fonz III’ (uit 2005 en uitgebracht in eigen beheer) en ‘Life is short’ (#70 in 2008), is het met ‘A family like yours’ tijd voor het grote werk. Naast singer-songwriter is Lucky ook actief als theatermaker en DJ. Samen met Roos ‘Roosbeef’ Rebergen vormt hij het DJ-duo De Rotjes. Ook speelt hij piano in diverse bands, waaronder Amsterdams/Rotterdamse collectief Aemstellarcreek.

Laura Izibor: Let the truth be told (61)
Uit Dublin, Ierland komt zangeres Laura Izibor, wiens bijnaam Izzy luidt. Volgende maand wordt ze 22. Op dertienjarige leeftijd ontdekte ze de muziek van Stevie Wonder, Marvin Gay, Roberta Flack en Otis Redding. In 2003 wint ze de zangwedstrijd ‘Jacob's/RTÉ 2fm’ en twee jaar later, begint ze met het schrijven van de nummers van haar debuutalbum ‘Let the truth be told’. De nummers zijn opgenomen in studio’s in New York, Philadelphia, Atlanta, en natuurlijk Dublin. In het buitenland mocht Laura de shows openen van onder anderen James Brown, Angie Stone en the Roots. In ons land stond ze twee keer in het voorprogramma van John Legend. Gemist? Op 4 juni komt ze terug voor een optreden in Paradiso Amsterdam. Alvast een voorproefje? Kijk hier naar haar optreden bij Giel.

Lacuna coil: Shallow life (76)
In 2006 stond ‘Karmacode’ van Lacuna coil een weekje op #86. ‘Shallow life’, het vijfde studioalbum, begint deze week op #76, dus dat is al tien plaatsen winst. Het album is opgenomen in het najaar van 2008 in een platenstudio in Los Angeles. Lacuna coil komt uit Milaan, Italië, bestaat sinds 1996. De bezetting bestaat uit Cristina Scabbia, Andrea Ferro (beide zang), Cristiano ‘Pizza’ Migliore, Marco ‘Maus’ Biazzi (beide gitaar), Marco Coti Zelati (bas) en Cristiano ‘Criz’ Mozzati (drums).

Anne Soldaat: In another life (81)
Zes jaar geleden, op 26 mei 2003, stopte de band Daryl Ann er mee. Anne Soldaat was daarvan samen met Jelle Paulusma de zanger en beiden schreven de nummers. Jelle brengt in 2006 het album ‘Here we are’ uit, terwijl Anne Soldaat de Utrechtse formatie Gem coacht bij hun tweede album ‘Escapades’. Ook formeert Anne een eigen bandje Do-the-undo en neemt in 2007 het gelijknamige album op. Een jaar geleden vloog Anne naar Amerika om daar samen met multi-instrumentalist Jason Falkner het album ‘In another life’ op te nemen. Jason werkte mee aan het album ‘10,000 hz legend’ van de Franse formatie Air.