vrijdag 30 mei 2014

Hitflits: Common linnets gehalveerd, maar terug op #1

De afgelopen week leek Waylon zoek. Er werd zelfs ‘een zoekactie’ naar hem gestart op Twitter met de #waarisWaylon? Na een paar dagen kwam de zanger met het verlossende antwoord: “The Common linnets is een project van Ilse DeLange. Het enige optreden dat gepland stond, is op ‘Tuckerville’, op 21 juni in de Grolsch Veste in Enschede.” Vanaf het begin af aan is het de bedoeling geweest dat het duo in wisselende samenstelling zou optreden. Tijdens een promotieoptreden in Wenen trad Ilse DeLange op met Jake Etheridge  die ‘Calm after the storm’ mee heeft geschreven.

dilemma

Maar er is meer, want Waylon wilde meer artistieke inbreng, meebeslissen over wat er gebeurt. Iets waarover hij schijnbaar geen overeenstemming heeft kunnen bereiken met Ilse DeLange. En dus kiest hij voor zijn eigen carrière. In september komt zijn album Heaven After Midnight uit. Kan z’n hoed ook weer af.

TOP 5

  1. (2)       the Common linnets: Calm after the storm (vierde week)
  2. (7)       Pharrell Williams: Happy
  3. (3)       Michael Jackson feat. Justin Timberlake: Love never felt so good
  4. (1)       Jan Smit & Johnny de Mol: Nederland wordt kampioen
  5. (6)       Kiesza: Hideawy
 ‘Calm after the storm’ pakte al na het weekend de eerste plaats terug. Door alle publiciteit is die positie alleen maar verstevigd. Het nummer staat nu voor de vierde week bovenaan de Single Top 100 en evenaart daarmee een ander Songfestivalnummer: ‘Ein bisschen Frieden’ van Nicole, winnares voor Duitsland in 1982, dat ook vier weken bovenaan stond.

Of die vijfde week er in zit voor ‘Calm after the storm’? Als het aan Nick & Simon ligt, zeker niet. Zij zetten alles op alles om hun single ‘De horizon’, die vanaf vandaag in diverse formaten te koop is, volgende week op #1 te krijgen.

De eerste weeks noteringen van deze week zijn de volgende:
#30 Sam Smith: Stay with me
#65 Röyksopp & Robyn: do it again
#72 OneRepublic: Love runs out
#86 Pharrell Williams: Come, get it bae
#87 Ron van den Beuken & Nils van Zandt feat. Monty Wells: House of cards
#88 Wesley Klein: Hey jij, hoe heet je?
#89 Martin Garrix: Proxy
#90 Rinus Werrens: Geem me liefde
#96 Igyy Azalea feat. Charli XCX: Fancy

WK-hits

Na vorige week drie nieuwe WK-hits, voegen zich deze week twee bij het in opbouw zijnde elftal. Het zijn:
#36 Gordon: Sambabal
#66 GersPardoelpunt: Lowietje

ALBUMS

Vorige week werd de hegemonie van the Comnon linnets in single en albumlijst doorbroken doordat single ‘Calm after the storm’ een stapje terug moest doen ten gunste van ‘Nederland wordt kampioen’ van Jan Smit & Johnny de Mol. Deze week is dat weer rechtgezet en zijn  the Common linnets weer heer en meester(es) in hitparadeland!
Het album is niet alleen bij ons de bovenste beste, maar verkoopt elders ook goed. Vorige week was het met zo’n 71.000 exemplaren zelfs het op vier na bestverkochte album wereldwijd! Van die 71.000 is 75% in Nederland verkocht. Bestverkochte album was Xscape van Michael Jackson, waarvan in één week 365.000 exemplaren over de wereld vlogen.

TOP 5

  1. (1)       the Common linnets: The Common Linnets (derde week)
  2. (2)       Coldplay: Ghost Stories
  3. e.w.     Django Wagner: Samen …
  4. (2)       Michael Jackson: Xscape
  5. e.w.     Sam Smith: In The Lonely Hour, aanstaande zondag nieuwe #1 in de Britse albumlijst
De overige eerste weeks noteringen:
#6 Gers Pardoel: De Toekomst Is Van Ons
#14 Mariah Carey: Me, I Am Mariah, The Elusive Chanteuse
#18 Neil Young: A Letter Home
#40 Case Mayfield: Another Glorious Battle For The Kingdom
#42 Austin Mahone: The Secret
#87 the Eagles: The Studio Albums (1972 – 1979)
#88 de Règâhs: Règâh love
#90 Echo & the Bunnymen: Meteorites
#94 Cher Lloyd: Sorry I’m Late
#95 Walter Trout: The Blues Came Callin’
#100 Sturgill Simpson: Metamodern Sounds In Country Music

Voor de meesten is het weekend gisteren al begonnen met de Hemelvaartsdag. We zijn dus nog maar halverwege! In dit lange weekend kun je onder andere nog uitzien naar de albumsnippers (morgen op de nieuwspagina op 3FM) én een nieuwe Megaman.

zondag 25 mei 2014

Megaman bij week 21 – 24 mei 2014

Jan Smit en Johnny de Mol scoren vroegste WK-#1.

En verder in deze Megaman: Guus Meeuwis brengt nummer toch uit, Mainstreet is de populairste boyband, Usher speelt niet op zeker en Maarten Hoogstraten gaat alleen verder met Bingo players.

In de meeste landen knalt Ghost Stories van Coldplay binnen op #1, In de Britse albumlijst is het met een verkoop van meer dan 168.000 exemplaren zelfs het snelst verkopende album dit jaar. Hoe dat zit in Nederland, lees je in de albumsnippers op de nieuwspagina van 3FM. Wij melden ons vrijdag weer met een nieuwe Hitflits. Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Jan Smit & Johnny de Mol scoren vroegste WK#1

#1 Jan Smit & Johnny de Mol: Nederland wordt kampioen!              *** hoogste eerste weeks ***

Met een overwicht van net iets meer dan 2%, is ‘Nederland wordt kampioen!’ van Jan Smit & Johnny de Mol de nieuwe #1 in de Single Top 100. Na twee weken achtereen op #1, zakt ‘Calm after the storm’ van the Common Linnets naar de tweede plaats, maar of het definitief is?

Jan Smit vs Marco Borsato: 19:19

Voor Jan Smit is ‘Nederland wordt kampioen!’ zijn negentiende #1-hit en komt hij op gelijke hoogte met Marco Borsato, daar waar het #1-hits zijn onder hun eigen naam. Beide acts zijn dan nog drie verwijderd van het record van 22 #1-hits door the Beatles. Voor Johnny is ‘Nederland wordt kampioen!’ zijn eerste #1-notering, dus een record kan hij wel vergeten. Wel maakt Johnny snel vorderingen, want eerder dit jaar scoorde hij nog maar zijn eerste hit met ‘De glimlach van een kind’, samen met zijn moeder Willeke Alberti (#4 in februari).

opwarmen

‘Nederland wordt kampioen!’ kwam tot stand in het RTL 4-programma ‘Johnny In Oranje’, dat Johnny de Mol sinds 7 mei presenteert. Daarin probeert hij Nederland op te warmen voor het WK, onder andere door een nummer op te nemen met zijn goede vriend Jan Smit. De twee kennen elkaar al lang en Jan was vorig jaar te gast in ‘Waar is de Mol’, het tv-programma van Johnny de Mol.
Samen schreven ze ‘Nederland wordt kampioen’, waarvoor de twee zich lieten inspireren door interviews met spelers en bekende voetbalhits. Johnny: “De één wilde strijd en passie in het nummer en de ander bloed, zweet en tranen. Dat is allemaal in het lied verwerkt.”

In ‘Nederland wordt kampioen’ zitten de invloeden van onder andere de nummers ‘Laat de leeuw niet in z’n hempie staan’ en ‘Bloed, zweet en tranen’. Het ritme van het liedje is  overgenomen van ‘Ome Jan’ van Willeke Alberti (#9 in 1993).

promotie

Vervolgens werd de promotiemachine in werking gezet. Na een bezoek aan Umberto Tan van RTL Late Night (14/5) gingen de twee de dagen daarop langs bij 538 (Edwin Evers) en andere radio en tv-stations. Zaterdag 17 mei speelde het Nederlands elftal in de Amsterdam ArenA in Amsterdam de oefenwedstrijd tegen Ecuador (uitslag: 1-1) en ook daar waren Jan en Johnny present. Vanwege pech onderweg, waren ze nog bijna te laat! Die pech kregen ze nadat ze terugkeerden van drie signeersessies in Eindhoven, Ede en Leeuwarden, want het plaatje moet ook nog aan de man worden gebracht.

goed doel

De opbrengst van de single (€ 0,25 per download) staan Jan en Johnny af aan de Johan Cruijff Foundation, dat met het geld een Cruyff Court in Salvador de Bahia wil realiseren. Het Cruyff Court biedt de jeugd die in de favelas (sloppenwijken) leven in Salvador de Bahia een mogelijkheid om samen te sporten en spelen en zo te ontsnappen aan het geweld en drugs van de favelas.

vroegste WK-#1 

Op 12 juni, dat is over bijna drie weken, begint het WK-voetbal in Brazilië en nu al staat ‘Nederland wordt kampioen!’ van Jan Smit & Johnny de Mol op de eerste plaats. Niet eerder bereikte een nummer voor het WK-voetbal zo vroeg de eerste plaats. De enige WK-#1 hiervoor, ‘As Dick me hullep nodig heb’ van Johan & De Groothandel, werd gescoord op 25 juni 1994, toen het WK al een week aan de gang was. 

maar EK was er nog eerder bij

Wat de vier EK #1-hits betreft, werd er eentje nog eerder gescoord. Voor het EK van 1980 dat in juni van dat jaar in Rome werd gehouden, namen André van Duin & het Nederlands elftal eind 1979 het nummer ‘Nederland, die heeft de bal’ op. Dat nummer werd echter niet in mei of april uitgebracht, maar al in januari 1980! Het nummer was enorm populair en stond binnen twee weken op de eerste plaats van de toenmalige Nationale Hitparade Top 50, waar het nog twee weken bleef.

Op 11 juni speelde het Nederlands elftal in Napels de eerste wedstrijd, tegen Griekenland, die eindigde in 0-0. Bijna drie maanden daarvoor, op 22 maart, stond ‘Nederland, die heeft de bal’ voor het laatst genoteerd … Na drie wedstrijden in Groep A was Nederland uitgeschakeld.

WK-hits 2014 (2)

Op 19 april kwam ‘We are one (Ole ola)’, het officiële WK-lied van Pitbull feat. Jennifer Lopez & Cláudia Leitte de Single Top 100 binnen op #86. Sindsdien is het stil gebleven rond de WK-nummers. Tot deze week, want naast de binnenkomst van ‘Nederland wordt kampioen!’ van Jan Smit & Johnny de Mol op #1 (zie ook daar), komen er nog drie nieuwe WK-nummers binnen. Daarnaast gaat ‘We are one (Ole ola)’ op herhaling op #86. De voetbalkoorts is nu echt aan het oplopen, dus tijd voor aflevering 2 van WK-hits 2014!

#11 René Froger: Juich voor Nederland!

Twee jaar geleden scoorde René Froger een #1-hit met ‘Samen’. Het nummer was niet speciaal voor het EK-2012 geschreven, maar nadat hij het nummer had gezongen tijdens de presentatie van zijn album Froger (waar het niet opstond), sloot hij een deal met ING, hoofdsponsor van het Nederlands elftal. Zij vonden ‘Samen’ een op en top feel good song.
Dit keer is het niet de ING waar René mee in zee gaat, maar een andere ‘sponsor’, de supermarktketen Jumbo. René: “'Ik ben toch een voetbaldier en we hebben gewoon een te gek liedje. Dit moest ik gewoon uitbrengen.” Samen met stylist van het zuiden Roy Donders (tweede van rechts) is René Froger (tweede van links) te zien in een spotje waarin Donders zijn special voor Jumbo ontworpen Juichpak (oranje joggingpak om het Nederlands elftal om aan te moedigen) toont, dat natuurlijk besteld kan worden. René zingt ondertussen ‘Juich voor Nederland!’, dat deze week op #11 binnenkomt.

#73 Gebroeders Ko: Voor Oranje

Sinds het WK van 2010 zijn de Gebroeders Ko ook van de partij met een voetbalnummer. De eerste keer waren ze er zelfs heel vroeg bij, want voor het WK-2010 presenteerden ze al in september 2009 hun nummer ‘Vuvuzela’, dat tot #13 kwam. Tijdens het WK in juni 2010 ging het nummer nog even op herhaling, maar dat mocht geen naam hebben. Ook voor het EK-2012 waren de broers er vroeg bij, want op 12 mei 2012 kwam ‘Oranje springt’ feat. Factor 12 binnen, dat een maand later de negende plaats bereikte.

Dit jaar komen de broers met ‘Voor oranje’, een algemeen oranje nummer, dat ook bij andere oranje aangelegenheden meegezongen kan worden. Maar waarom ze dan voor een wals kozen? Om toch het juiste gevoel te krijgen, staan op de cd-single ‘Oranje springt’, ‘Vuvuzela’ en een Oranje medley.

#82 Gerard Joling: Rio

Vorig jaar namen de Dikdakkers het nummer ‘Rio’ op dat in augustus tot #58 kwam. Bijna een jaar voor het WK, dat is pas vroeg! De mannen hadden de tekst vrij algemeen gehouden, zodat het ook bij meerdere (sport) evenementen gebruikt kan worden. In 2016 worden de Olymische Zomerspelen in Rio gehouden en kan het dus zo weer op herhaling. Het ziet er naar uit dat Gerard Joling zijn ‘Rio’ wel op het WK-2014 heeft geënt. Voor de videoclip is hij er zelfs even geweest!

Voor zowel de Dikdakkers als Gerard Joling geldt, dat de melodie van het nummer niet origineel van hen is. Dat komt op naam van Maywood (#3 in 1981). Daarna is het nog gecoverd door het duo de Nostaalgies (#33 in 2009) en Inch (#53 in 2012).

Guus brengt nummer toch uit

#33 Guus Meewis: Zonder jou

Op 13, 14, 15 en 18 juni vind in het Philips Stadion in Eindhoven voor de negende keer de concertreeks ‘Groots met een zachte G’ van Guus Meeuwis plaats. Om alvast een beetje in de stemming te komen heeft Guus onlangs ‘geoefend’ op Texel. Tijdens het Groots Overzee concert presenteerde hij het nieuwe nummer ‘Zonder jou’. Aanvankelijk was het niet de bedoeling het ook uit te brengen, maar nadat Guus het nummer op 16 mei op 3FM bij Giel Beelen had gezongen en de reacties daarop zo enthousiast waren, werd besloten het alsnog uit te brengen.

Deze zomer gaat Guus een programma presenteren voor RTL over racen en koken, samen met
Johnny de Mol.

Mainstreet is de populairste boyband

#51 Mainstreet: Miss wonderfull

Nee, ‘Miss wonderful’ van Mainstreet is geen cover van het gelijknamige nummer van Wally Tax (#7 in 1974). Het nummer van Mainstreet, hun zevende notering, is een nieuw nummer. Na ‘Dreamers’ (#45 in april), is het de tweede hit van de boyband dit jaar. Aangezien ze er vier uitbrengen dit jaar, iedere maand eentje, kun je er dus nog twee verwachten.

populairste boyband

Dit weekend bereikt Mainstreet een nieuwe mijlpaal in hun jonge bestaan. Na een #1-notering van het album Breaking The Rules in 2013, werd hun nummer ‘Mind is blown’ (#8 in 2013) afgelopen vrijdag gekroond tot beste nummer van een boyband. Het nummer kreeg de meeste stemmen van de voornamelijk vrouwelijke fans voor de jaarlijkse Boyband Top 17 van Coen & Sander op 3FM.

droom

Nog een hoogtepunt beleeft de groep aanstaande zaterdag, 31 mei. Dan gaat de documentaire ‘Living our dream’ in première. Een jaar lang zijn ze met de camera gevolgd, wat een boyband zoal meemaakt en dat is in de documentaire te zien.

Dennie Christian gaat voor 50 hits

#63 Dennie Christian: Ik kijk je aan

Dit jaar viert Dennie Christian zijn 40-jarig jubileum met het album Ik Ga Mijn Weg – 40 Jaar Dennie Christian (#16 eerder deze maand). Natuurlijk horen daar ook hits bij. In maart scoorde Dennie al met  ‘Mijn Rosanna’ (#37), nu komt hij met ‘Ik kijk je aan’. Als Dennie nog twee hits scoort dit jaar zit hij aan de 50-hits, dat zou pas bijzonder zijn in het jaar dat hij zijn 40-jarig jubileum viert!

Kriss Kiss ging schrijven door Eminem

#84 Chocolate puma feat. Kriss Kiss: Step back

‘Step back’ is pas de vierde hit van Chocolate puma, maar zeker niet de eerste van Gaston Steenkist en René ter Horst uit Haarlem. Als de producers Dobre en Zki lieten ze al van zich horen als the Goodmen (2 hits), René et Gaston (1), Klatsch! (2), Jark Prongo (1) en Riva (1). Met de 4 noteringen van Chocolate puma gaat het in totaal om 11 noteringen.

Op ‘Step back’ krijgen Dobre en Zki hulp van Kriss Kiss. Voluit heet hij Kristian Kiss en is afkomstig uit St. Albans, Hertfordshire, even buiten Londen. Op zijn tiende raakte Kriss  geïnspireerd door de muziek van Michael Jackson.

Eminem

Rond 2000 veranderde Kriss Kiss zijn leven door nummers van rapper Eminem. De manier waarop hij omgaat met teksten was een verademing voor Kriss, waarna hij begon met het schrijven van teksten. Voor Kriss is het jaar 2000 een ommekeer in zijn leven, waardoor hij het pseudoniem 2K aannam; de K’s staan ook voor zijn naam Kristian Kiss. Sinds 2009 is zijn zelfvertrouwen toegenomen na deelname aan open MC-talentenjachten. Van Kriss verscheen de mixtape, ‘King of herts Vol.1’ en de EP ‘Imagine reality’.

Usher speelt niet op zeker

#89 Usher: Good kisser

Of Usher een ‘Good kisser’ is? Daar houden wij ons niet mee bezig. Wat ons interesseert is dat ‘Good kisser’ een zeer verrassende Usher oplevert! Usher, met acht top 10-hits (waaronder een #1-notering in 2004 voor ‘Yeah’ feat. Lil’Jon & Ludacris), speelt met het uitbrengen van ‘Good kisser’ niet op zeker en dat valt te prijzen. 3FM hoorde dat ook en riep het vorige week tot Megahit uit. We zijn benieuwd of het achtste album, waarvan ‘Good kisser’ de voorloper is, nog meer van zulke verrassingen bevat. Volgens Usher zelf wordt het album ‘everything you can imagine’.

Maarten Hoogstraten gaat alleen verder met Bingo players

#93 Bingo players: Knock you out

Voor Maarten Hoogstraten en Paul Bäumer van Bingo players was ‘Get up (rattle)’ feat. Far East Movement niet alleen het hoogtepunt (begin 2013 een #1-hit in de Britse hitparade). Tevens is het nummer het laatste hitfeit in die samenstelling. Op 17 december 2013 overleed Paul Bäumer op 37-jarige leeftijd aan kanker.

Het was de wens van Paul dat de Bingo players door zouden gaan. Hoewel het Maarten Hoogstraten zwaar valt, vervult hij die wens en gaat (voorlopig?) alleen door onder de naam Bingo players.  ‘Knock you out’ is het eerste nummer dat hij alleen heeft gemaakt.

Rene Schuurmans doet ook mee aan WK-koorts

#97 Rene Schuurmans: Geniet van het leven 

‘Geniet van het leven’ is de eerste notering dit jaar voor Rene Schuurmans. Wellicht dat Rene volgende week met nog een nummer genoteerd staat. Als namelijk de track ‘Oranje de kleur van ons hart WK versie’ genoeg gedownload en gestreamd wordt voor een notering. Deze oorspronkelijke EK-track feat. Factor 12 (#11 in 2012) staat op de cd-single van ‘Genieten van het leven’ en is ook verkrijgbaar als losse track.