zondag 25 mei 2014

Jan Smit & Johnny de Mol scoren vroegste WK#1

#1 Jan Smit & Johnny de Mol: Nederland wordt kampioen!              *** hoogste eerste weeks ***

Met een overwicht van net iets meer dan 2%, is ‘Nederland wordt kampioen!’ van Jan Smit & Johnny de Mol de nieuwe #1 in de Single Top 100. Na twee weken achtereen op #1, zakt ‘Calm after the storm’ van the Common Linnets naar de tweede plaats, maar of het definitief is?

Jan Smit vs Marco Borsato: 19:19

Voor Jan Smit is ‘Nederland wordt kampioen!’ zijn negentiende #1-hit en komt hij op gelijke hoogte met Marco Borsato, daar waar het #1-hits zijn onder hun eigen naam. Beide acts zijn dan nog drie verwijderd van het record van 22 #1-hits door the Beatles. Voor Johnny is ‘Nederland wordt kampioen!’ zijn eerste #1-notering, dus een record kan hij wel vergeten. Wel maakt Johnny snel vorderingen, want eerder dit jaar scoorde hij nog maar zijn eerste hit met ‘De glimlach van een kind’, samen met zijn moeder Willeke Alberti (#4 in februari).

opwarmen

‘Nederland wordt kampioen!’ kwam tot stand in het RTL 4-programma ‘Johnny In Oranje’, dat Johnny de Mol sinds 7 mei presenteert. Daarin probeert hij Nederland op te warmen voor het WK, onder andere door een nummer op te nemen met zijn goede vriend Jan Smit. De twee kennen elkaar al lang en Jan was vorig jaar te gast in ‘Waar is de Mol’, het tv-programma van Johnny de Mol.
Samen schreven ze ‘Nederland wordt kampioen’, waarvoor de twee zich lieten inspireren door interviews met spelers en bekende voetbalhits. Johnny: “De één wilde strijd en passie in het nummer en de ander bloed, zweet en tranen. Dat is allemaal in het lied verwerkt.”

In ‘Nederland wordt kampioen’ zitten de invloeden van onder andere de nummers ‘Laat de leeuw niet in z’n hempie staan’ en ‘Bloed, zweet en tranen’. Het ritme van het liedje is  overgenomen van ‘Ome Jan’ van Willeke Alberti (#9 in 1993).

promotie

Vervolgens werd de promotiemachine in werking gezet. Na een bezoek aan Umberto Tan van RTL Late Night (14/5) gingen de twee de dagen daarop langs bij 538 (Edwin Evers) en andere radio en tv-stations. Zaterdag 17 mei speelde het Nederlands elftal in de Amsterdam ArenA in Amsterdam de oefenwedstrijd tegen Ecuador (uitslag: 1-1) en ook daar waren Jan en Johnny present. Vanwege pech onderweg, waren ze nog bijna te laat! Die pech kregen ze nadat ze terugkeerden van drie signeersessies in Eindhoven, Ede en Leeuwarden, want het plaatje moet ook nog aan de man worden gebracht.

goed doel

De opbrengst van de single (€ 0,25 per download) staan Jan en Johnny af aan de Johan Cruijff Foundation, dat met het geld een Cruyff Court in Salvador de Bahia wil realiseren. Het Cruyff Court biedt de jeugd die in de favelas (sloppenwijken) leven in Salvador de Bahia een mogelijkheid om samen te sporten en spelen en zo te ontsnappen aan het geweld en drugs van de favelas.

vroegste WK-#1 

Op 12 juni, dat is over bijna drie weken, begint het WK-voetbal in Brazilië en nu al staat ‘Nederland wordt kampioen!’ van Jan Smit & Johnny de Mol op de eerste plaats. Niet eerder bereikte een nummer voor het WK-voetbal zo vroeg de eerste plaats. De enige WK-#1 hiervoor, ‘As Dick me hullep nodig heb’ van Johan & De Groothandel, werd gescoord op 25 juni 1994, toen het WK al een week aan de gang was. 

maar EK was er nog eerder bij

Wat de vier EK #1-hits betreft, werd er eentje nog eerder gescoord. Voor het EK van 1980 dat in juni van dat jaar in Rome werd gehouden, namen André van Duin & het Nederlands elftal eind 1979 het nummer ‘Nederland, die heeft de bal’ op. Dat nummer werd echter niet in mei of april uitgebracht, maar al in januari 1980! Het nummer was enorm populair en stond binnen twee weken op de eerste plaats van de toenmalige Nationale Hitparade Top 50, waar het nog twee weken bleef.

Op 11 juni speelde het Nederlands elftal in Napels de eerste wedstrijd, tegen Griekenland, die eindigde in 0-0. Bijna drie maanden daarvoor, op 22 maart, stond ‘Nederland, die heeft de bal’ voor het laatst genoteerd … Na drie wedstrijden in Groep A was Nederland uitgeschakeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten