vrijdag 29 mei 2015

Hitflits: dubbelslag voor Kenny B


Vorige week hadden we deze kop al voorbereid, maar op het laatste moment ging het mis, omdat Douwe Bob met Pass It On de eerste plaats voor Kenny B wegkaapte.
Maar deze week slaat Kenny B alsnog zijn slag en boekt zijn eerste dubbelslag: single ‘Parijs’ en album Kenny B voeren tegelijk de single en albumlijst aan. Proficiat! Daarnaast is Kenny B ook nog de eerste Surinamer die een dubbelslag slaat.

dubbelslag

Kenny B is dit jaar de derde artiest die een dubbelslag maakt. In januari lukte het Ed Sheeran met 'Thinking Out Loud' en het album X, gedurende twee weken. Vervolgens voerde Jan Smit op 14 februari beide lijsten aan met ‘Recht Uit M’n Hart’ en zijn album Recht Uit M’n Hart – Ballades. Het was Jan zijn vierde dubbelslag.

debutanten

Voor Kenny B is zowel zijn single als album een eerste kennismaking met de Nederlandse hitlijsten. Als we zijn prestatie vergelijken met een andere debutant, dan komen we uit op 17 mei 2014. Op die dag pakten the Common Linnets met het gelijknamige album de eerste plaats, terwijl de single ‘Calm After The Storm’ voor de derde week de Single Top 100 aanvoerde.

TOP 5

1. (2)   Kenny B: Kenny B

2. (4)   Mumford & Sons: Wilder Mind
3. (1)   Douwe Bob: Pass It On4. (25) Typhoon: Lobi Da Basi, stijging is te danken aan het optreden afgelopen vrijdag in de laatste aflevering van dit seizoen van De Wereld Draait Door. Typhoon was dit seizoen de huisband van het programma. Hoogste plaats tot deze week was #8, op 28 juni 2014, de week van binnenkomst
5. (3)   Django Wagner: Mijn Muziek, Mijn Passie
#12 Hillsong United: Empires
#32 Liesbeth List: Echo
#37 Unknown Mortal Orchestra: Multi-Love
#46 A$AP Rocky: At.Long.Last.A$AP
#54 Alesso: Forever
#63 il Volo: Sanremo Grande Amore
#66 Leprous: The Congregation
#82 the Vaccines: English Graffiti

SINGLES

TOP 5

1. (1)   Kenny B: Parijs (zevende week), evenaring van de grootste Surinaamse #1-hit: ‘Mi Rowsu (Tuintje In Mijn Hart) van Damaru & Jan Smit uit 2009
2. (2)   Major Lazer feat. DJ Snake & Mø: Lean On
3. (4)   Kygo feat. Parson James: Stole The Show
4. (3)   Wiz Khalifa feat. Charlie Puth: See You Again
5. (5)   Felix Jaehn feat. Jasmine Thompson: Ain't Nobody (Loves Me Better)

Bij ons al weer een beetje op de terugweg: ‘Want To Want Me’ van Jason Derulo. Het nummer, met een zevende plaats vorige week zijn grootste hit tot nu toe, zakt naar de 8e plaats. Maar in de Britse hitparade wordt het dit weekend waarschijnlijk zijn vierde topper, want als alles meezit, komt het nummer binnen op de eerste plaats.

Na drie jaar scoort Eva Simons weer een top 10-hit. Haar ‘Policeman’ stijgt in de derde week van 12 naar #9. In 2012 scoorde Eva een #2-hit met ‘This Is Love’ samen met Will.I.Am.

De opvallendste stijgers:

#16 (23) David Guetta feat. Nicki Minaj & Afrojack: Hey Mama
#27 (35) Listenbee feat. Naz Tokio: Save Me
#46 (66) Adam Lambert: Ghost Town
#56 (70) Nicky Jam & Enrique Iglesias: El Perdón
#87 (93) the Common Linnets: We Don’t Make The Wind Blow

invasie

Voor ‘Walk Along’ van Trijntje Oosterhuis is alweer voorbij, het nummer valt vanaf de 88e plaats uit de lijst. Maar voor vijf deelnemers aan de finale van het Eurovisie Songfestival, begint het pas. Hier volgen ze met tussen haakjes, het land en de positie:
#12 Mäns Zelmerlöw: Heroes (Zweden, #1)
#26 Loïc Nottet: Rhythm Inside (België, #4)
#71 Guy Sebastian: Tonight Again (Australië, #5)
#73 Elina Born & Stig Rästa: Goodbye To Yesterday (Estland, #7)
#99 Polina Gagarina: A Million Voices (Rusland, #2)
Naast de vijf Songfesitvalhits, komen er ook nog andere nummers binnen en dat zijn:
#54 Avicii: Waiting For Love
#58 Ali B feat. Ruben Annink: Terwijl Jullie Nog Bij Me Zijn
#88 Madcon feat. Ray Dalton: Don’t Worry
Zowel in de album als singlelijst hebben we acht nieuwe noteringen. Wat de albums betreft, daarvan kun je nu al op de nieuwssite van 3FM de achtergronden lezen. De singles komen later dit weekend uitgebreid aanbod in een nieuwe Megaman

maandag 25 mei 2015

Megaman bij week 21 – 23 mei 2015

‘Parijs’ (nog) onverslaanbaar

En verder in deze Megaman:
-          ‘Walk Along’ eindigde veertiende
-          Guus Meeuwis krijgt liedje van Kenny B
-          Adam Lambert wilde geen coveralbum opnemen
-          Nicky Jam werd ontdekt in de groentewinkel
-          Danny De Munk bezingt zijn levensmotto opnieuw

Bijna maakte Kenny B een dubbelslag door ook met zijn album Kenny B de eerste plaats te halen. Er was echter één album dat net iets meer verkocht. Welke? Je leest het in de albumsnippers op de nieuwssite van 3FM.

jarig

Overigens is het deze week exact 46 jaar geleden dat de albumlijst startte, en dus is de Album Top 100 jarig. In de week van 23 mei 1969, nog als onderdeel van Tijd Voor Teenagers op Hilversum II, presenteerde Herman Stok de tien populairste albums van die week, met op #1 James Last Op Klompen van James Last. Nog vier jaar dus, en dan bestaat de albumlijst 50 jaar!

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Kenny B onverslaanbaar aan kop

In de voorlaatste Megaman van 2 mei was de kop: (Voorlopig) laatste week voor ‘Parijs’. Die  voorspelling kwam niet uit, want Jan Smit faalde in zijn poging om met ‘Kleine Superster’ zijn 23e #1-hit te scoren. En dus bleef ‘Parijs’ van Kenny B de bovenste beste in de Single Top 100, net als de afgelopen drie weken. Zijn album Kenny B haalde deze week net niet de eerste plaats.
Inmiddels staat ‘Parijs’, dat een week geleden werd bekroond met dubbelplatina, voor de zesde week op de eerste plaats. Nog één weekje en dan evenaart Kenny B de grootste hit door een Surinamer: Damaru, die met Jan Smit en het nummer ‘Mi Rowsu (Tuintje In Mijn Hart)’, in 2009 zeven weken bovenaan stond. Dus als alles meezit voor Kenny B, dan kan hij over twee weken de grootste Surinaamse #1-hit scoren.

De komende week wordt bepalend, want Måns Zelmerlöw, winnaar voor Zweden van het 60e Eurovisie Songfestival zou met zijn ‘Heroes’ wel eens een serieuze bedreiging kunnen vormen.

‘Walk Along’ eindigde veertiende

#56 Trijntje Oosterhuis: Walk Along        *** hit op herhaling ***

Al voor de uitschakeling, afgelopen dinsdag, zou ‘Walk Along’ van Trijntje Oosterhuis op herhaling gaan. De vraag was alleen nog op welke positie, en dat was afhankelijk van winst of verlies tijdens de eerste halve finale. Het werd verlies en toen vrijdag de balans werd  opgemaakt, bleek er niet meer in te zitten dan een 56e plaats.
In december kwam ‘Walk Along’ op #7 binnen, zakte naar #62, verdween een weekje, en ging op 10 januari even op herhaling op #90. Nu het nummer alsnog niet #1 komt, wat Anouk en the Common Linnets de afgelopen jaren wel lukten, is ‘Walk Along’ de eerste Nederlandse bijdrage in zes jaar dat niet de eerste plaats bereikt.

acherhoede

Zaterdag na de finale werd bekend op welke plaats ‘Walk Along’ is geëindigd in de eerste halve finale. Dat blijkt een bedroevende veertiende plaats te zijn met 33 punten, evenveel als ‘The Way You Are’ van het Deense Anto Social Media. De Denen eindigden dertiende, vanwege een hoger gemiddelde: ze kregen twee keer 7 punten, Nederland slecht één keer en die kregen we ook nog van Denemarken!

Het hoogste aantal punten, 12, gaven we aan ‘Rhythm Inside’ van Loïc Nottet van België, dat ‘Walk Along’ beloonde met de helft, 6 punten. De Belgen zelf eindigden met 149 punten op de tweede plaats. Eerste werd  'A Million Voices' van Polina Gagarina voor Rusland. Van de 182 punten, kreeg zij er 10 van ons. Van haar landgenoten kregen we geen enkele punt.

uitgesloten

De EBU, de Europese radio-unie, het samenwerkingsverband van voornamelijk Europese publieke omroepen, maakte tevens bekend dat van twee landen tijdens de finale de punten niet worden meegeteld. Doordat zowel Macedonië als Montenegro alleen televoting hebben meegenomen in de jurering en geen punten van een vakjury, worden hun punten helemaal niet meegeteld. In juni volgt daar meer uitsluitsel over.
Dit zal overigens geen invloed hebben op de eindstand, want ook met 355 punten, 10 minder dan de 365, blijft ‘Heroes’ van Måns Zelmerlöw de winnaar. En dus gaan we volgend jaar, voor de zesde keer, naar Zweden! Voor alle rangen en standen, zie de site van Eurovision TV.

Eurovisie 2016

Natuurlijk doen we volgend jaar gewoon weer mee met het Eurovisie Songfestival. De afgelopen twee jaar kwamen we met een nummer dat volgens de kenners niet zou passen op het festival. Anouk en the Common Linnets hebben echter het tegendeel bewezen. Dit jaar weken we daar vanaf door met ‘Walk Along’ te komen, een leuk liedje, maar daar waren er meer van. De podiumpresentatie maakte het nummer er niet beter op, terwijl de mogelijkheden legio zijn, dat zagen we wel aan andere liedjes.

nadruk op liedje én presentatie

Naast een goed liedje is de presentatie belangrijk. Daarbij is het belangrijk dat we bij ons zelf blijven (dus geen circusachtige toestanden). Het liedje moet ook stand houden zonder de presentatie. Dat bewijzen België (vierde) en Zweden (eerste).
Groot-Brittannië daarentegen, pakte flink uit met 'Still In Love With You' door Electric Velvet, maar het liedje was te zwak om te imponeren. Tevens is pijnlijk duidelijk geworden dat Caro Emerald voor Nederland geen optie meer is; een groot deel van Europa heeft het niet zo met een mix van oude swing, het liedje kreeg slechts 5 punten! Ook al waarderen de Britten haar muziek nog zo.

Maar wie dan wel? Namen als Dotan, O’GENE en zelfs Waylon komen via de sociale media langs. Ook worden al een aantal jaren dj’s als Armin van Buuren en Martin Garrix genoemd. En wat te denken van Within Temptation, die al hebben aangegeven er geen trek in te hebben.

Ergens in het najaar horen we het wel van de AVRO-TROS. Hopelijk wordt het nummer niet weer zo vroeg gepresenteerd als bij deze editie, in december! Dat had natuurlijk alles te maken met de finale van The Voice of Holland, waarin Trijntje Oosterhuis voor het laatst als coach optrad.

tijd genoeg

Daarna moest ze nog aan de gang voor haar album Walk Along, dus daarna was er geen tijd meer. Overigens staan er op het album veel betere tracks die meer bij haar passen, meer soul, en waarmee visueel ook meer valt te doen. En daar heb je echt geen vier maanden voor nodig, zoals nu. Je zou zeggen genoeg tijd om na te denken over de kleding en de presentatie …

Guus Meeuwis krijgt liedje van Kenny B

#64 Guus Meeuwis: Jij Bent De Liefde                                                           *** hoogste eerste weeks ***

Voor de zesde week staat ‘Parijs’ van Kenny B bovenaan de Single Top 100. Zijn album, Kenny B, haalde (nog) niet de eerste plaats. Daarop staat het nummer ‘Jij Bent De Liefde’, dat in de uitvoering van Guus Meeuwis een notering krijgt.

In oktober kreeg Guus de demo van ‘Jij Bent De Liefde’ te horen, waarna hij er mee aan de gang ging. Dat vond Kenny B al een super dope idee. Maar toen hij hoorde dat Guus het nummer ook op single zou uitbrengen, vond hij dat een grote eer.

Guus daarentegen zegt ook vereerd te zijn. Over ‘Jij Bent De Liefde’ zegt hij: “Het is een fantastisch liedje en Kenny B is te gek. Hij zegt dat hij vereerd is dat ik zijn liedje wilde opnemen, maar ik vind het een eer dat hij dit liedje aan mij wilde ‘geven’.” Guus op zijn beurt heeft Kenny uitgenodigd voor zijn Groots met een zachte G concerten in juni in het Philips Stadion in Eindhoven.

Engels feestje

Of het dak er dan ook weer afgaat, zoals zondag in de Royal Albert Hall in Londen, waar Guus na Caro Emerald, de tweede Nederlandse artiest is die daar een optreden gaf. In ieder geval de eerste met Nederlandstalige nummers. Niet alleen de meer dan 5.000 fans waren door het dolle, Guus zelf ook, die zeer onder de indruk was van de zaal, waar grootheden als the Beatles en Adele hebben gestaan.

Adam Lambert wilde geen coveralbum opnemen

#66 Adam Lambert: Ghost Town

Met ‘Whataya Want From Me’ maakte de Amerikaanse zanger Adam Lambert in 2010 zijn debuut (#23). Het jaar daarvoor was Adam Mitchel Lambert, zoals hij volledig heet, tweede geworden tijdens de achtste editie van American Idol. In tegenstelling tot winnaar Kris Allen, had Adam wel de vrije hand en nam het album For Your Entertainment op, dat bij ons de 25e plaats bereikte. Vrij snel daarna bracht hij nog twee albums uit, die het minder goed deden.

nieuwe start

In juli 2013 hakte Adam de knoop door en vertrok bij platenmaatschappij RCA. Officieel wegens creatieve meningsverschillen, maar al snel bleek dat RCA hem een album wilde laten opnemen met covers uit de jaren ‘ 80 en daar bedankte hij voor. De dag daarna had hij een contract op zak bij Warner Bros Records.

Begin 2014 begon Adam in het Zweedse Stockholm te werken aan The Original High, zijn nieuwe album, dat over twee weken verschijnt. ‘Ghost Town’ is daarvan de eerste single, mede geschreven door Max Martin, de Zweedse producer verantwoordelijk voor het success van onder andere Britney Spears, the Backstreet Boys en zijn eerste hit ‘Whataya Want From Me’!

Nicky Jam werd ontdekt in de groentewinkel

#70 Nicky Jam & Enrique Iglesias: El Perdón

Na een afwezigheid van drie jaar, was Enrique Iglesias er vorig jaar weer. Met ‘Bailando’ feat. Sean Paul / Gente de Zona / Descemer Bueno scoorde hij sinds zes jaar weer een top 3-hit. Of ‘El Perdón’ dezelfde kant op gaat, moeten we nog maar afwachten. Enrique maakte het nummer met Nicky Jam, die hiermee zijn debuut maakt in de Single Top 100.

Nicky Jam is de bijnaam van Nick Rivera Caminero, geboren op 25 februari 1980 in Boston en op zijn zesde verkast naar Puerto Rico. De bijnaam kreeg Nicky, bij wijze van grap, van een oudere dakloze. Een naam die Nicky eerst maar niets vond, maar dat veranderde, toen hij daar ook de voordelen van inzag: bekendheid.

Zijn familie had het niet al te breed en om geld te verdienen werkte hij in de groentewinkel van zijn ouders. In de pauze stond hij voor de winkel en improviseerde er op los. Op een dag passeerde een dame van een muzieklabel en bood hem een contract aan, dat leidde tot zijn eerste album Distinto A Los Demas.

Het album werd geen succes, maar hier door kwam hij wel in contact met de reggaeton zanger/producer Daddy Yankee. De twee gingen samenwerken en namen diverse nummers op. In 2004 eindigde na een ruzie de samenwerking, die acht jaar later weer werd bijgelegd.

El Perdón’, dat ‘vergeving’ betekent, nam Nicky Jam begin dit jaar eerst zelf op. Platenmaatschappij SONY zag wel wat in dé vertolker van reggaeton, en bood hem een contract aan. Vervolgens nam Nicky het nummer opnieuw op met Enrique Iglesias, waarmee Nicky zijn eerste hit niet meer kan missen.

T-Wayne was bijna profvoetballer geworden

#74 T-Wayne: Nasty Freestyle

Om maar direct een misverstand uit de weg te ruimen: T-Wayne staat niet voor het gelijknamige project van de rappers T-Pain en Lil Wayne, waarvan echter nooit een album is verschenen. T-Wayne heet volledig Tyshon Dwayne Nobles, geboren op 27 oktober 1990 in Abilene, Texas. De naam T-Wayne gebruikt hij al sinds zijn tiende.

profvoetballer

Als hij geen schouderblessure had opgelopen, was hij misschien nooit in de muziek belandt, want hij speelde niet onverdienstelijk American football. Sinds een jaar of vier is hij overgegaan op freestyling onder de naam Rickey Wayne. Pas geleden bracht hij de mixtape Who Is Rickey Wayne? uit.

Nasty Freestyle’ bereikte de top 10 in Amerika en aangezien er geen grenzen meer zijn met het internet, komt zo’n track ook in ons land boven drijven. Het nummer is niet origineel van T-Wayne, maar van Bandit Gang Marco, die in 2014 het nummer ‘Nasty’ opnam. Met een freestyle scoort T-Wayne daar nu zijn eerste hit mee.

Danny De Munk bezingt zijn levensmotto opnieuw

In 2008 scoorde Danny De Munk twee hits: ‘Het Levende Bewijs’ (#9) en ‘Laat Ons Niet Alleen’ met Dave (#10). Beide nummers waren afkomstig van zijn album Hart En Ziel (#6). Daarop stond ook het nummer ‘Je Leeft Maar Eén Keer’, onder meer geschreven door René Froger. Anno 2015 heeft Danny het nummer in een nieuw jasje gestoken en scoort daarmee  zijn 22e hit.

Waarom Danny de Munk het nummer opnieuw heeft opgenomen en nu wel op single uitbrengt, legt hij zelf uit. Danny: "Tijdens mijn huidige theatertournee, waarbij ik het publiek meeneem op een muzikale biografie door mijn carrière, sluit ik de show ermee af. Ik koos daarvoor omdat ‘Je leeft maar één keer' mijn levensmotto is.. Na de shows kreeg ik zoveel positieve reacties op dat nummer dat ik besloten heb het op single uit te brengen.” De theatertournee begon in januari en wordt volgende week afgesloten in De Lawei in Drachten.