vrijdag 20 april 2012

Hitflits: Anouk helpt Trijntje Oosterhuis aan #1-album; Triggerfinger sterker dan Nick & Simon

Samen met haar broer Tjeerd, was Trijntje Oosterhuis in de jaren ’90 de spil van de band Total touch. Twee studioalbums bracht de band uit, waarvan ‘This way’ in 1998 zes weken op #1 stond. Vervolgens ging ze alleen verder en bereikte opnieuw de eerste plaats, nu samen met het Metropole orkest en het album ‘The look of love - Burt Bacharach songbook’. Ook dat album stond zes weken op de eerste plaats, eind 2006/begin 2007.

Na diverse soloalbums, die telkens net niet de eerste plaats haalden, is het deze week eindelijk ook raak, met ‘Wrecks we adore’. Het album, geproduceerd door Anouk en geschreven door Anouk, samen met Tore Johansson en Martin Gjerstad, is de nieuwe #1 in de Album Top 100. ‘Happiness’, de eerste single, zakt in de derde week van 23 naar #44.

grootste hit én album voor Jason Mraz

Sinds 7 april is ‘I’m yours’ (#9 in 2008) niet langer de grootste hit van Jason Mraz, maar ‘I won’t give up’, dat in die week naar de 7e plaats steeg. Vorige week klom het nummer naar de 6e plaats en deze week stijgt het zelfs door naar de 3e plaats. In het jaar van ‘Im yours’, 2008, bereikte zijn album ‘We sing, we dance, we steal things’ de 6e plaats. Ook die hoogste plaats wordt met voeten getreden door de binnenkomst van zijn nieuwe album ‘Love is a four letter word’, op de tweede plaats! Het verschil met ‘Wrecks we adore’, het #1-album van Trijntje Oosterhuis, is zo’n 17%. Op vrijdag 4 mei komt Mraz langs bij Paul de Leeuw, dat op 5 mei wordt uitgezonden.

én album voor Miss Montreal

Door deze twee hoge binnenkomers, moet ‘The Kyteman orchestra’ van The Kyteman orchestra flink inleveren, absoluut slechts twee plaatsen, maar relatief zo’n 60%! Twee plaatsten daaronder, op #5, komt ‘I am hunter’ van Miss Montreal binnen. Het album, volledig ingespeeld in Nashville, is haar meest succesvolle album. Haar debuutalbum, ‘Miss Montreal’ bereikte in 2009 de 15e plaats, ‘So … anything else?’ kwam in 2010 tot #10. De single ‘I am hunter’ stijgt in de tweede week van 82 naar #20.

nasleep 3FM awards

Tijdens de 3FM Awards, op donderdag 12 april 2012, sleepte Racoon er drie in de wacht. Voor ‘beste single: ‘No mercy’ en inmiddels goud, ‘beste artiest pop’ en ‘beste album: ‘Liverpool rain’. Als gevolg hiervan stijgt het album in de 50e week van 22 naar #8. Hoogste plaats tot nu toe: #2 op 14 mei 2011, de week van binnenkomst. Ook de single ‘Don’t give up the fight’ (waarvan een stukje was te horen), zit weer in de lift en stijgt in de zeventiende week van 69 naar #39. Een nummer dat ze morgen, zaterdag, zeker zullen spelen als de band een uur lang te gast is in het TROS Muziekcafé op Radio 2.

En dan het restant eersteweeks noteringen:
#16 Train: California 37
#18 Anathema: Weather systems
#20 Only seven left: Anywhere from here [NL]
#27 Patrick Watson: Adventures in your own back yard
#41 Ryan Ricks: Ryan Ricks, trompetspeler uit Zeeland [NL]
#68 Jack White: Blinderbluss
#74 Jungle by night: Hidden [NL]
#77 Morton Harket: Out of my hands, vijfde soloalbum van de voormalige zanger van de Noorse band A-ha
#81 Woven hand: Live at Roepaen, band uit Colorado, die in december 2010 een concert gaf in poppodium ‘Roepaen’ in Ottersum, Limburg
#96 London Wainwright III: Older than my old man now

De Back Catalog Top 50 kent ook een nieuwe #1. Na twee weken ‘For bitter or worse’ van Anouk, neemt Whitney Houston met haar verzamelalbum ‘The ultimate collection’ het stokje van haar over. Het album stond in februari en maart al vijf weken bovenaan.

classic albums

Wij hadden echter een andere #1 verwacht: ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ van Caro Emerald, dat wel van 16 naar #2 stijgt en een derde achterloopt op het album van Whitney. Aanleiding voor de stijging zijn twee momenten. Allereerst het minioptreden van Caro tijdens de 3FM awards vorige week donderdag, waar de hits van het album langskwamen. Het tweede moment en misschien nog wel meer bepalend, is vorige week zaterdag. Toen werd op Nl. 3 het uitstekende tv-programma ‘Classic albums’ uitgezonden, waarin het ontstaan van de nummers en het succes van de nummers van Caro werd verklaard. Terugkijken kan nog op uitzendinggemist.nl.

Morgenavond staat ‘At home’ het eerste album van Shocking blue in de schijnwerpers, met zanger/componist Robbie van Leeuwen, die sinds 27 jaar weer op gitaar speelt. We zijn benieuwd hoe hoog dat album volgende week komt!

Over naar de Single Top 100 waar het Nick & Simon weer niet is gelukt om met ‘Vrij’ de eerste plaats te veroveren. Dankzij het uitkomen van de fysieke cd-single, stijgt het nummer nog wel van de 13e naar de 4e plaats, maar daar blijft het ook bij. Meer daarover in de nieuwe Megaman. En dus blijven de Belgen van Triggerfinger met ‘I follow rivers’ de bovenste beste. De single staat nu voor de zevende week bovenaan en is inmiddels platina.

Toch neemt het overwicht van ‘I follow rivers’ af, want ‘Call me maybe’ van Carly Rae Jepsen, voor de derde week op #2, begint flink in te lopen. Vorige week was het verschil nog de helft, deze week is het nog meer een kwart. Volgende week weer een Canadese zangeres op #1?

En als zij het niet wordt, dan zit de toekomstige #1 wellicht onder de tien eersteweeks noteringen, en dat zijn:
#28 Gusttavo Lima: Balada
#42 Simple plan feat. Sean Paul: Summer paradise
#66 Golden earring: Still got the keys to my first Cadillac
#69 Linkin park: Burn it down
#72 Gerard van Maasakkers: Zomaar onverwacht
#73 B.o.b.: So good
#79 Henk Dissel: Lange nacht
#80 Tiësto & Wolfgang Gartner feat. Luciana: We own the night
#83 Xander de Buisonjé: Life
#98 David Guetta feat. Chris Browne & Lil’ Wayne: I can only imagine

Na het weekend alles over deze noteringen en meer in een nieuwe Megaman.

zondag 15 april 2012

Megaman bij week 15 – 14 april 2012

Welkom bij de Megaman, waarin Triggerfinger (voorlopig) voor de laatste week op #1 staat, Nick & Simon geïnspireerd worden door de vrijheid, Miss Montreal trots is op zichzelf, Jeroen van der Boom aan nieuw album werkt, Kris Berry vroeger niet in het openbaar durfde te zingen en Alabama shakes nummers maakt met hun publiek. Dat en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

(voorlopig) laatste week voor Triggerfinger

Triggerfinger: I follow rivers (live @ Giel! – VARA 3FM’) (1) *** zesde week op #1 ***

Nog steeds, nu al voor de zesde week, staat ‘I follow rivers’ bovenaan de Vlaamse Ultra Top 50 en de Nederlandse Single Top 100. In de Waalse Ultra Top 50 zal het nummer de eerste plaats niet meer halen; daar zakt het van de 4e naar 10e plaats. Maar ook bij ons zou het deze week wel eens de laatste week kunnen zijn. Vrijdag verscheen de fysieke cd-single van ‘Vrij’ van Nick & Simon, dus dat betekent dat de Belgen (voorlopig) moeten terugtreden. Inmiddels is er voor de versie van Triggerfinger ook interesse getoond uit Frankrijk en Spanje.
Zes weken staat Triggerfinger al op de eerste plaats van de Nederlandse en Vlaamse hitparade. Daarmee heeft de groep inmiddels bijna alle voorgaande #1-hits van Belgische acts die ook gelijktijdig bovenaan stonden in beide hitparades, ingehaald. Deze week evenaren ze ‘MaMaSé!’ van K3, dat het in 2009 ook zes weken bovenaan volhield. Nu is er nog één ‘hobbel’ en dat is ‘Summer jam 2003’ van the Underdog project vs the Sunclub dat zeven weken gelijktijdig #1 stond in beide lijsten. Maar of dat er van komt, weten we volgende week.

Nick & Simon: vrijheid inspireert ons

Nick & Simon: Vrij (13) *** hoogste eersteweeks ***

Meer dan een zevende plaats zat er de afgelopen week niet in voor ‘Vrij’ van Nick & Simon. Dat was aan het begin van de week. Daarna zakte het nummer via 8,11 en 12 naar de 13e plaats, waar het uiteindelijk binnenkomt. Het zal zeker geen ongeluk brengen, want volgende week staat het nummer bovenaan, waarover zo dadelijk meer.

geheim huwelijk

Zeker geen ongeluk was afgelopen vrijdag de 13e , in Edam, om 13.13 uur, het ‘geheime huwelijk’ van Simon Keizer met zijn vriendin Annemarie Hoek. Alleen naaste familieleden waren er bij, zelfs zijn maatje Nick was er niet bij aanwezig; hij hoorde het pas de avond van te voren. Maar het mooiste komt nog: de volledige roddelpers had het nakijken en is nu woedend!

geen datum

Zij wisten zo zeker dat de trouwerij op 12 mei zou zijn, omdat, naar het schijnt, Albert Verlinde deze datum heeft geroepen. Tja, en dan is het wel zuur als het een maand eerder is. “Maar een datum is nooit genoemd”, verklaarde Simon in ‘Life4you’. En hij voegde daar aan toe dat publiciteit rond Nick & Simon iets totaal anders is dan de trouwerij. Annemarie staat daar helemaal los van en heeft daar niets mee te maken en wilde het privé houden. Nick is dus niet meer ‘Vrij’.

alleen download

En daarover gesproken, ‘Vrij’ is de achttiende notering van Nick & Simon, en de eerste die op #13 binnenkomt. Maar daar maken we ons helemaal geen zorgen over. De notering is enkel op basis van de download van ‘Vrij’. De komende week komen daar de verkopen van de cd-single bij, die sinds vrijdag te koop is. Daarop staan weer de gebruikelijke extra’s, zoals de videoclip van ‘Vrij’, maar ook nog een nieuw nummer ‘De mooiste melodie’, beide nummers van een nieuw album dat dit najaar verschijnt. Bovendien waren ze donderdag te gast in De Wereld Draait Door en afgelopen zondag in Life4you. Als dat geen #1-hit word volgende week?!

ambassadeurs van de vrijheid

‘Vrij’ is niet zomaar een nummer van Nick & Simon, maar is gekoppeld aan hun ambassadeurschap voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei. In januari werd het duo samen met Go back to the zoo en Alain Clark benoemd tot ambassadeurs van de vrijheid 2012. Het thema van dit jaar is ‘Vrijheid geef je door’. Nick & Simon ervaren de vrijheid ook in hun beroep: “Daardoor kunnen wij ons creatief uiten en gaan en staan waar we willen. Vrijheid inspireert ons. Als wij ervoor kunnen zorgen dat ook jongeren door vrijheid worden geïnspireerd, is ons ambassadeurschap geslaagd.”
Het ambassadeurschap houdt onder andere in dat alle drie de acts met een helikopter de veertien bevrijdingsfestivals zullen afgaan. Nick & Simon zullen die van Vlissingen, Den Haag, Haarlem en Utrecht aandoen. ‘Vrij’ schreef Simon samen met Gordon Groothedde, producer/tekstschrijver van ondermeer 3js, Krezip, Pearl Jozefzoon en Nick & Simon zelf. Tevens is er een opvallende clip bij ‘Vrij’ gemaakt.

bevrijdingsfestivals

In 1990 werd 5 mei officieel uitgeroepen tot een Nationale Feestdag en besloot het Nationaal Comité om in elke provincie een bevrijdingsfestival te organiseren. Sinds 1994 worden er op 5 mei in alle provincies en in de hoofdstad, in totaal veertien, op jongeren gerichte muziekfestivals georganiseerd. Door de jaren heen zijn artiesten gevraagd om op die dag ambassadeur van de vrijheid te zijn. Deze ambassadeurs gaan dan die dag per helikopter een aantal van de festivals af en vieren met de bezoekers de dag van de vrijheid.

Tot en met 1999 was het gebruikelijk om jaarlijks een nummer uit te brengen in het kader van ‘Vier vijf mei – vier je vrijheid’. Dan werd in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een act aangewezen om met een (bestaand of speciaal geschreven) nummer te komen, dat op single werd uitgebracht.

standaardlied

In 2005 werd zanger Thé Lau gevraagd om een tijdloos nummer te schrijven, waarop hij met het nummer ‘In vrijheid’ kwam, dat sindsdien ‘Het lied van de vrijheid’ is en elk jaar in verschillende arrangementen gespeeld. Op de site van het Nationaal Comité 4 en 5 mei kun je de bladmuziek downloaden en je eigen draai aan het nummer geven. De bedoeling daarvan is dat het nummer op 5 mei als muzikale rode draad door alle lokale en nationale activiteiten loopt.

Vorig jaar was Moke één van de ambassadeurs van de vrijheid en stonden zij het nummer ‘Grace of God’ af, waarvan de opbrengst naar het Herinneringskamp Westerbork ging.

Ambassadeur(hits)

Tenslotte volgt nog een overzicht van alle artiesten die als ambassadeurs van de vrijheid optraden op de diverse festivals met hun bevrijdingslied:
1991 Hessel: Somebody told me (#25)
1992 Pia Douwes: Hier sta ik (geen notering)
1994 Jazzpolitie: Bommen en granaten (geen notering)
1996 Marco Borsato: Vrij zijn (#34)
1997 Total touch: Standing strong together (#32)
1998 de Kast: Zo jong/Iedereen (#27)
1999 Skik: Als ik wil … (#74)
2005 Thé Lau : In vrijheid (#48)
2011 Moke: Grace of God (#77)
2012 Nick & Simon: Vrij (#3, voorlopige notering)

Jennifer Lopez gaat scheiden

Jennifer Lopez feat. Pitbull: Dance again (66)

Never change a winning team. En dus gaat Jennifer Lopez op ‘Dance again’ opnieuw de samenwerking aan met de Amerikaanse rapper Pitbull. Met hem scoorde ze vorig jaar na jaren een wereldhit met ‘On the floor’, dat bij ons de 4de plaats bereikte. Overigens dateert haar eerste samenwerking met Pitbull al uit 2009, toen ze met hem het nummer ‘Fresh out the oven’ opnam, dat uitgebracht werd als promosingle voor haar album ‘Love?’, maar daar nooit op terecht kwam. Lopez is er nog steeds niet uit of ‘Dance again’, mede geschreven door Enrique Iglesias, bestemd is voor een verzamelalbum met de grootste hits of haar achtste studioalbum. Ach weet je wat, doe op beide!

nieuwe vriendje

In de videoclip speelt ze een erotisch spelletje met haar nieuwe vriendje en achtergronddanser de 25-jarige Casper Smart. Hij neemt de plaats in van Marc Anthony, met wie ze in 2004 trouwde en tot halverwege 2011 samen was. De afgelopen week zag ook Marc dat het huwelijk niet meer te redden valt, en vroeg echtscheiding aan. Het gerucht gaat dat Lopez in maart in alle stilte (komt in de ‘beste’ families voor dus) in Mexico met Smart is getrouwd en dat hij haar twee zoontjes wil adopteren.

Basto neemt nummer op met ex-leraar

Basto & Yves V: Cloudbreaker (68)

Basto, het alter ego van Jef Martens, ken je van hits als ‘Gregory’s theme’ (#47) en ‘Again and agan’ (#19), beide in 2011. Daarnaast is Martens ook actief met zijn broer Toon in het project Lazy Jay, dat dankzij Azelia Banks een hit heeft met ‘212’, deze week op #30. Banks samplet in ’212’ hun nummer ‘Float my boat’ uit 2009. En tenslotte is Martens samen met Peter Luts, de man achter het Belgische dansproject Lasgo. Op ‘Cloudbreaker’ gaat Basto de samenwerking aan met Yves V.

leraar

Yves V heet volledig Yves Van Geertsom, geboren in Antwerpen op 10 april 1981. Yves begon op zijn 15e met het draaien van plaatjes. Twee keer stond hij op het dance-evenement ‘Sensation white’ in het Sportpaleis in Antwerpen. Inmiddels wordt hij gerekend tot één van de beste dj-talenten in de Benelux en kun je hem dan ook overal tegenkomen. Een paar jaar geleden was Yves nog leraar lichamelijk opvoeding en zedenleer.

Miss Montreal is trots op zichzelf

Miss Montreal: I am hunter (82)

Ach, Sanne Hans, wat is ze de afgelopen week ‘geplaagd’ met de beelden van de uitreiking van de Schaal van Rigter, waarbij ze in tranen uitbarstte. Het was dan ook aandoenlijk om te zien dat het haar zoveel deed: ‘ik werk er heel hard voor en nu heb ik eindelijk eens iets gewonnen.’ En voegde ze daar aan toe ‘voor mezelf heb ik nu echt iets bereikt. Ik ben heel trots op mezelf’. En wij op jou Sanne!
Die prijs kreeg ze op dinsdag 3 april 2012 voor haar nummer ‘Wish I could’ dat het afgelopen jaar het meest is gedraaid op 3FM: 285 keer, zonder dat het Megahit was. En dan ook nog sinds 28 juni 2011 toen het nummer voor het eerst in de avondprogrammering was te horen. De schaal van Rigter is in 2005 ingesteld voor Nederlandse artiesten en vernoemd naar dj Wim Rigter die het jaar daarvoor overleed aan slokdarmkanker.

Maar het feest voor Sanne was nog niet ten einde, want drie dagen later, op vrijdag 6 april, hoorde ze dat ‘I am hunter’ verkozen was tot 3FM Megahit, na ‘Just a flirt’ (#4 in 2008) en ‘Swing the night away’ (#23 in 2010) haar derde.

naar Nashville

‘I am hunter’ is de tweede single van het gelijknamige derde album dat afgelopen vrijdag verscheen. Sanne heeft een jaar gewerkt aan het album met de Amerikaanse songschrijvers Nate Campany en Joshua Crosby. Vervolgens is ze met haar band wezen repeteren en is ze samen met hen naar Nashville afgereisd om het daar op te nemen. De komende week zal ze het album verder promoten, onder andere aanstaande woensdagavond in ‘Het oog’ op radio 1.

3FM Awards

‘De schaal van Rigter’ vormt jaarlijks de opmaat voor de 3FM Awards, die afgelopen donderdag zijn uitgereikt. Miss Montreal was in twee categorieën genomineerd: ‘beste zangeres’ en ‘beste single’ voor ‘Wish I could. Die prijzen gingen beide aan haar neus voorbij, maar ze was niet teleurgesteld, want ze heeft ‘De schaal van Rigter’!

Hier volgen alle winnaars:
- beste artiest pop: Racoon
- beste artiest rock: Go back to the zoo
- beste artiest dance: Armin van Buuren
- beste artiest hiphop: De jeugd van tegenwoordig
- beste artiest alternative: de Staat
- beste zanger: Waylon
- beste zangeres: Ilse DeLange
- beste band Go back to the zoo
- beste single Racoon: No mercy
- beste album Racoon: Liverpool rain
- beste live act: Kane
- beste nieuwkomer: Gers Pardoel
- 3FM Serious Talent Award: Gers Pardoel
- Schaal van Rigter, voor meest gedraaide single door een Nederlandse artiest: Miss Montreal: Wish I could
Met uitzondering van de twee laatste categorieën, worden zowel de nominaties als de winnaars van de andere twaalf bepaald door de bezoekers van de 3FM site, het zijn dus publieksprijzen.

De 3FM Serious Talent Award wordt bepaald door een deskundige jury en wordt uitgereikt aan de artiest of band die ten volste gebruik heeft gemaakt van het predicaat Serious Talent. Alle genomineerden, Chef’Special, Chagall, Dotan en Gers Pardoel, hebben een jaar lang de tijd gehad om zichzelf te bewijzen en hun carrière naar een hoger niveau te tillen. Volgens de jury heeft Gers Pardoel dat dus meer gedaan dan de andere genomineerden en ontving hij daarvoor op zaterdag 7 april op Paaspop de award.

Jeroen van der Boom werkt aan nieuw album

Jeroen van der Boom: Kom maar op (85)

Een jaar geleden bracht Jeroen van der Boom zijn derde album ‘Grote liefde’ uit, dat vijf hitsingles opleverde, waaronder zijn vijfde #1-hit ‘Niemand anders’. In november verscheen de DVD-versie van het album, opgenomen in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

De afgelopen tijd is Jeroen van der Boom vooral druk geweest met tv-programma’s, zoals ‘The winner is …’, ‘Wedden dat ik het kan’ en de spelshow ‘Wat schat je?’. Overeenkomst tussen alle drie tv-programma’s, is behalve dat ze op SBS6 worden uitgezonden, geen goede kijkcijfers haalden. Naar de eerste aflevering van ‘Wat schat je?’ keken afgelopen zaterdag
slechts 326.000 mensen.

nieuw album, nieuw (vertrouwd) geluid

Naast zijn ‘tv-carrière’ vond Jeroen ook nog tijd de studio in te duiken om te werken aan een nieuw album, dat nog dit jaar moet verschijnen. Daarvan is ‘Kom maar op’ de eerste single, en zijn 17e notering. Volgens Jeroen klinkt hij op het nummer zoals hij op dit moment wil zijn: energiek en vol passie voor de muziek en zal dat ook de ‘vibe’ worden voor de rest van het nog op te nemen album.

Zangeres Christina Novelli komt niet uit Italië

Gareth Emery feat. Christina Novelli: Concrete angel (90)

Voordat Gareth Thomas Rhys Emery (Southampton, 18 juli 1980) zich bezig ging houden met elektronische muziek, speelde hij gitaar in een punkband. Daarnaast is hij afgestudeerd politicoloog en in klassieke piano. Op zijn 26e verhuisde hij naar Manchester, waar hij zijn eigen studio heeft, een club runt en een platenlabel, beide Garuda geheten.

Zijn eerste wapenfeit was in 2002 een remix van ‘Nervous breakdown’ van the Shrink, die niet alleen gedraaid werd door Britse dj’s, maar ook door Armin van Buuren en Tiësto. Sindsdien heeft Emery diverse remixen afgeleverd en ook eigen albums. Op ‘Concrete angel’, binnen op #90, gaat hij een samenwerking aan met zangeres Christina Novelli.

In tegenstelling tot haar naam, Christina Novelli die Italiaans aandoet, komt ze net als Emery, toch echt uit het Britse Southampton. Haar vader, Jean-Christophe Novelli, is echter wel van Italiaanse komaf. Ze groeide op met muziek van artiesten als Tina Turner, Lauryn Hill, P!nk en Johnny Cash, en wilde altijd al zangeres worden. Op haar 17e begon ze een eigen bandje en na 2008 ging ze solo verder.

De afgelopen jaren heeft ze veel getourd, zowel alleen als met een volledige band, waarin ze zelf, linkshandig, gitaar speelt. Christina heeft het voorprogramma verzorgd van onder anderen Sugababes, Atomic kitten en Lemar. Ze schrijft haar eigen nummers en heeft in 2010 de cd ‘Lost without you’ uitgebracht. Christina woont in Londen en is mede-componist van ‘Concrete angel’.

Taio Cruz roept hulp in van Zweedse hitmakers in … Los Angeles

Taio Cruz: Troublemaker (91)

Waarschijnlijk komt het door de lange adem die ‘Hangover’, de vorige single van Taio Cruz feat. Flo rida heeft (deze week voor de 25e week genoteerd op #45), dat wij zolang hebben moeten wachten op ‘Troublemaker’. Dat nummer verscheen al in augustus 2011 in Frankrijk en begin dit jaar in Duitsland en Groot-Brittannië. In Frankrijk flopte ‘Troublemaker’, maar in de Duitse hitparade bereikte het de 6e plek en de 3e in de Britse hitparade.

‘Troublemaker’ is de derde hitsingle van het album ‘TY.O’ dat eind januari een weekje op #100 doorbracht. ‘Rokstarr’, het vorige album van Cruz deed het in 2010 iets beter: een weekje op #95! We kunnen dus wel concluderen dat albums van hem niet erg populair zijn in ons land. Maar ook zijn singles willen niet allemaal potten breken. Onder de acht noteringen zitten drie top 20 noteringen, waaronder een #4-notering voor ‘Dynamite’ in 2010.

Wellicht dat hij daarom heeft besloten om maar eens over de grenzen heen te kijken. En zo kwam hij terecht bij de Zweedse producer Rami Yacoub, die z’n sporen verdiende met hits voor onder anderen Britney Spears (twee #1-hits), Lutricia McNeal, Backstreet boys en One direction. Samen met Max Martin was Yacoub lange tijd verbonden aan de legendarische Cheiron studios in Stockholm, voordat hij in 2008 zijn eigen Kinglet studios in Los Angeles begon.

Verder benaderde Cruz de eveneens Zweedse producer Carl Falk, die sinds 2010 in Los Angeles woont en werkt. Beide producers werken samen met Steve Angello van de Swedish house mafia, die een groot deel van het jaar ook verblijft in Los Angeles. Dus zover hoefde Cruz niet te reizen!

Tiende hit voor Jan Leliveld

Jan Leliveld: Zij hoort bij mij (92)

In juni 2011, een klein jaar geleden dus, verscheen ‘Één voor één’, het tweede album van Jan Leliveld. Daarvan is ‘Zij hoort bij mij’ alweer de vierde single en tiende notering. De populariteit van Jan lijkt tanende, want geen van de drie voorgaande singles werd een grote hit. ‘Laat het feest beginnen’ kwam het verst: een jaar geleden tot #33. Daarna bereikte ‘Stadsgek’ de 75e plaats en ‘Ons eigen café’ de 56e plaats. Tijd dus voor nieuw werk Jan!

Kris Berry durfde vroeger niet in het openbaar te zingen

Kris Berry: Love trip (94)

Afgelopen vrijdag, 13 april 2012, vond in de ‘Sugar factory’ in Amsterdam, de officiële albumpresentatie plaats van ‘Marbles’, het debuutalbum van de Nederlandse zangeres Kris Berry. Het album is echter al een week te koop en de liefhebbers beloonden het met een 9e plaats in de Album Top 100.

Voor Kris Berry, geboren als Kristel de Haak in 1982 op Curaçao waar ze tot haar 19e woonde, is Engels haar moedertaal. Nederlands leerde ze pas op haar elfde, waardoor ze nog steeds in het Engels denkt. Volgens Berry begon de liefde voor muziek al toen ze nog niet eens geboren was. Berry: “Mijn moeder zegt dat ze me heel veel klassieke muziek liet horen, maar dat heb ik opvallend genoeg nooit echt geluisterd. Ik heb dynamiek nodig en nieuwe dingen. Ik vind alles wat net aan rauw klinkt, of net verfijnd, of net uniek, helemaal te gek.”

Barcelona

Na de middelbare school verliet Berry de Caraïben en verhuisde naar Europa. Ze werkte een tijdje in Barcelona, en ontmoette in de metro een muzikant, waarmee ze aan de praat raakte. Ze ging met hem mee naar huis, waar hij een studio had. Zingen durfde ze echter niet hem. Wel is deze ontmoeting en haar groeiende interesse in artiesten als Ella Fitzgerald en Nat King Cole van grote invloed geweest.

persoonlijk

Toch was muziek lange tijd iets van haar alleen, iets dat ze niet zomaar met de hele wereld wilde delen. Berry: “Zingen deed ik altijd al veel en graag, maar het was voor mij heel persoonlijk. Ik neuriede altijd wel mee met cassettebandjes die ik van mijn moeder had gekregen, zat op zang- en pianoles, maar ik had nooit de behoefte om - letterlijk- onder de douche vandaan te stappen en op te treden.”

Dat veranderde in 2008, toen een vriend haar tipte over een auditie bij the Oriental jazz band, een jonge jazzband uit Enkhuizen. In het begin vond ze de auditie doodeng, maar tegelijkertijd ook geweldig, waarna ze wist dat ze dit vaker wilde doen.

geen muzikale opleiding

En maar goed ook, want anders had gitarist Paul Willemsen (bekend van onder anderen Beans & Fatback, Lefties soul connection en Zuco 103), misschien nooit haar zelfgeschreven liedjes gehoord, en was ze niet in zijn studio beland. Sindsdien schrijft ze met hem alle liedjes en heeft ze een aparte taal ontwikkeld. Berry heeft namelijk geen muzikale opleiding gevolgd, maar laat vooral haar gevoel spreken. Willemsen is iemand die precies snapt wat ze bedoelt als ze een idee voor een liedje omschrijft.

Begin vorig jaar verscheen een EP met vijf zelfgeschreven liedjes. Vervolgens pakte Radio 6 het op, speelde ze het hele land door en stond in het voorprogramma van Selah Sue. Het hoogtepunt tot nu toe, was haar optreden van een uur tijdens het North Sea Jazz Festival 2011. Tot afgelopen vrijdag vermoeden wij, want toen was de releaseparty van haar debuutalbum ‘Marbles’.

Elena Gheorghe kan beter

Elena Gheorghe: Your captain tonight (95)

Elena Gheorghe (Boekarest, Roemenië, 30 juli 1985), stond al twee keer eerder in de Single Top 100 met ‘Disco romancing’ (#59) en ‘Midnight sun’ (#21), beide in 2011. Gezien de notering voor ‘Midnight sun’ (#21), zit er progressie in haar hits. Of ‘Your captain tonight’, binnen op #95, die trend doorzet, wagen wij te betwijfelen. Daarvoor is het nummer te gewoontjes voor een single van Elena. Dat kan ze beter.

Alabama shakes maakt nummers met het publiek

Alabama shakes: Hold on (98)

Als je als beginnende band bejubeld wordt door onder anderen Bon iver, Jack White en Adele en je nummers gaat schrijven met legende Booker T. Jones, dan kun je niet meer van een hype spreken. Gezien de live reputatie van Alabama shakes en het debuutalbum ‘Boys and girls’, deze week binnen op de 10e plaats van de Album Top 100, is er meer aan de hand. Bovendien verkoos 3FM de single ‘Hold on’ deze week (eindelijk!) tot Megahit.

Zoals met zo vele bandjes begint het verhaal van Alabama shakes op een school. Psychologiestudent Brittany Howard (23) en gitarist, vraagt in 2009 bassist Zac Cockrell of hij met haar muziek wil maken. De twee spreken af na school en beginnen op de kamer van Howard met het schrijven van liedjes. Vervolgens wordt drummer Steve Johnson er bij gevraagd, die in de plaatselijke muziekwinkel werkt en met z’n drieën werken ze verder aan de nummers.
In een studio in het plaatsje Decatur nemen ze een aantal nummers op en deze demo belandt bij Heath Fogg, waarmee Howard al contact had, omdat hij de leadgitarist was in de schoolband. Fogg nodigt hen uit om in het voorprogramma van zijn band te komen spelen. Dat willen ze, maar dan op voorwaarde dat hij ook met hen mee zal doen. Dat belooft hij en die avond gaat het dak er af en maakt Fogg definitief deel uit van the Shakes zoals ze zich noemen.

internet

Tijdens optredens brengt de band een mix van eigen nummers en covers van onder anderen James Brown, Otis Redding, Led zeppelin en AC/DC. Van het verdiende geld kopen ze apparatuur om zelf opnames te kunnen maken, thuis bij Howard. Dat werkt echter niet echt (ze woonde zo’n beetje naast een drukbereden spoorlijn), en dus wijken ze begin 2011 uit naar een studio in Nashville waar zes van de elf nummers van het album ‘Boys and girls’ worden opgenomen. Dat blijft niet onopgemerkt en in juli belandt het nummer ‘You ain’t alone’ op een blog van Justin Gage, waarna ook de rest van de wereld kennismaakt met de vier muzikanten.

Het gevolg: diverse aanbiedingen van platenlabels, managers etc., waarvan Howard eerst nog dacht dat er een fout was gemaakt. Dat blijkt niet zo te zijn, en de band Drive-by truckers nodigt ze zelfs uit om te komen spelen in hun voorprogramma. Omdat er al een band was met de naam the Shakes, wordt de naam veranderd in Alabama shakes.

muzikanten voor altijd

Meer optredens volgen en daarmee ook de aanbiedingen van platenmaatschappijen. Tot die tijd hadden de vier nog hun baantje (Howard was postbode, Johnson was ’s nachts bewaker bij een kerncentrale), en werden de nummers in de vrije tijd opgenomen. Dat is niet meer te doen en inmiddels zijn alle leden fulltime muzikant. In september 2011 verschijnt de EP ‘Alabama shakes’ en twee maanden later sluiten ze een contract met een landelijk platenlabel.

liefde voor muziek

Het mooiste compliment dat ze tot nu toe ontvingen, ging niet over hun muziek, maar over de optredens, omdat daaruit blijkt hoe leuk ze het vinden om te doen, dat spat er van af. Op 29 april kun je dat zelf meemaken als Alabama shakes een middagconcert geeft in Bitterzoet in Amsterdam. Werchter (op 30 juni) volgt daarna en helaas hebben ze in het weekend van Lowlands (eind augustus) andere verplichtingen.

jamsessie

‘Hold on’ is ontstaan tijdens een optreden in ‘The brick’ in Decatur. Cockrell en Fogg begonnen met het spelen van een bepaalde riff, waarna Brittany Howard spontaan begon te zingen. Het aanwezige publiek zong met haar mee en het klonk allemaal heel erg vertrouwd, alsof ze het nummer al jaren kenden. De hele sessie duurde zo’n zeven minuten. Dat improviseren doen ze wel vaker, dus we kunnen nog een hoop goede nummers verwachten. En het helpt als je de druk van het publiek voelt.

Usher creëert een nieuw geluid

Usher: Climax (99)

Zowel in de videoclip als in het nummer zelf komt het niet echt tot een ‘Climax’, ondanks de titel. ‘Climax’ is de negentiende notering van Usher Terry Raymond IV, oftewel Usher. Onlangs onthulde hij dat ‘Climax’ helemaal niet gaat over sex, maar over de complexiteit van relaties. Wel geeft hij toe dat er sexuele hints in het nummer zitten.

‘Climax’ is de voorloper van zijn zevende album ‘Looking for myself’ dat in juni verschijnt. Op het album wil hij diverse genres combineren tot een nieuw geluid, ‘revolutionairy pop’, zoals hij het zelf noemt. Het begin is er met ‘Climax’, dat r&b en elektronische muziek combineert.