vrijdag 1 mei 2020

Hitflits: ‘Roses (Imaneb Remix)’ van SAINt JHN levert eerste #1-hit op voor producer uit Kazachstan.

Direct na het weekend deed ‘Roses (Imaneb Remix)’ van SAINt JHN een succesvolle aanval op de eerste plaats van Davina Michelle & Snelle met hun ’17 Miljoen Mensen’. Hoewel het duo de afgelopen dagen weer terrein terugwon, is dat onvoldoende gebleken om de eerste plaats te behouden. En dus hebben we na vijf weken een nieuwe #1 in de Single Top 100.

‘Roses (Imaneb Remix)’ van SAINt JHN had achttien weken nodig om de eerste plaats te bereiken: 63-50-45-36-39-32-34-29-22-18-11-4(4x)-3-1. Daarmee staat het nummer op gelijke hoogte met ‘Ramaganana’ van Treble uit 2004. Voor beide nummers is dat echter geen record, want dat staat op naam van ‘To Make You Feel My Love’ van Adele uit 2009, dat daar destijds 22 weken voor nodig had. Let wel: het gaat om #1-hits die in hun eerste run de eerste plaats haalden.

Toch boekt ‘Roses (Imanbek Remix)’ van SAINt JHN deze week een record. Vorig jaar werd  ‘Roses’, oorspronkelijk uit 2016 van SAINt JHN, geremixed door de toen 18-jarige Imanbek Zeykenov uit Kazachstan. Dankzij deze producer bereikte het nummer inmiddels de eerste plaats van de Australische, Britse en Ierse hitparade en deze week ook bij ons. Het record zit ‘m in het hitfeit dat nog nooit eerder een act uit de republiek van Kazachstan een #1-hit in Nederland scoorde.

film

Phillips Carlos St. John uit Brooklyn, New York, ofwel SAINt JHN, schreef het nummer ‘Roses’ in 2016. Tijdens de opname van ‘Roses’, draaide de film ‘Werckmeister Harmonies’ op een scherm, maar zonder geluid. De film uit 2000 speelt in een verlaten Hongaarse stad in de tijd van het Communisme. Het beeld trok zijn aandacht, waarop hij ‘Roses’ het donkere geluid gaf zoals we dat nu kennen.

SINGLE TOP 5

1. (3)   SAINt JHN: Roses (Imanbek Remix) (eerste week op #1)
2. (1)   Davina Michelle & Snelle: 17 Miljoen Mensen (op 1,49%)
3. (4)   the Weeknd: Blinding Lights (op 1,91%)
Al drie maanden het meest gedraaide nummer op de Nederlandse radio en tv-stations
4. (2)   Drake: Toosie Slide
5. (5)   Lil’ Kleine: Jongen Van De Straat

Vorige week binnen op de elfde plaats en nu doorgestegen naar de negende plek: ‘Video Vixen’ van Bilal Wahib feat. Bizzey. Voor Bizzey is het zijn twaalfde top 10-notering, voor Wahib zijn eerste.

Coronahits (6)

Ondanks dat er bijna wel elke dag een nummer bijkomt dat een link heeft met het coronavirus, blijven de noteringen daar ver bij achter. Naast ‘17 miljoen mensen’ van Davina Michelle & Snelle op #2 is dat alleen nog ‘Ali B feat. Poke & Judeska: Anderhalf’ op #32, gezakt vanaf #28. ‘Living In A Ghost Town’ van the Rolling Stones heeft het nog niet gehaald (staat op #134). Het nummer is de komende week Top Song op NPO Radio 2, dus wie weet volgende week.

Maar waar blijven ‘Satellites’ van De Kom In Actie gelegenheidsband, ‘Ik … Je Op Afstand’ van Arjan Lubach & Merol en diverse versies van ‘You Never Walk Alone’, waaronder die van Marcus Mumford?

In de Britse hitparade is dat totaal anders. Daar kwam vorige week vrijdag ‘You Never Walk Alone’ van de (toen nog) 99-jarige Capt. Tom Moore & Michael Ball & the NHS Voices of Care Choir binnen op de eerste plaats. Het nummer was meer dan 80.000 keer gedownload.
Met 99 jaar 11 maanden en drie weken, is hij de oudste act met een Britse #1-hit. Afgelopen donderdag werd de oude veteraan 100.
Daarnaast heeft de BBC het initiatief genomen tot het bijeenbrengen van 23 acts die gescheiden van elkaar het Foo Fighters nummer ‘Times Like These’ opnamen onder de naam Live Lounge All Stars. Het nummer kwam vorige week op basis van slechts een halve dag (!)  binnen op de vijfde plaats en pakt vandaag (vrijdag 1 mei) vermoedelijk de eerste plaats. van beide nummers gaat de opbrengst naar goede doelen.

update 1 mei / 20.00 uur

Zoals verwacht is ‘Times Like These’ van Live Lounge All Stars de nieuwe #1 in de Britse singlelijst. ‘Times Like These’ werd zo'n 66.000 keer verkocht, waarvan 78% downloads). 'Blinding Lights' van the Weeknd deed er 3.000 minder. ‘You Never Walk Alone’ van Capt. Tom Moore & Michael Ball & the NHS Voices of Care Choir zakt naar de 21e plaats.
‘Times Like These’ is een nummer van Foo Fighters uit 2003, dat destijds de 12e plaats bereikte. Hoger dan een vierde plaats kwam de band van Dave Grohl nooit: in 2005 met 'Best Of You'. En dus scoort de groep die ook deel uitmaakt van Live Lounge All Stars, met ‘Times Like These’ hun eerste #1-hit.

59 keer voor het goede doel

Twee weken achter elkaar een #1-hit voor een goed doel (NHS: Britse gezondheidszorg / Comic Relief, Children In Need), is niet uniek in de Britse hit-historie. De vorige keer was in 2014, toen 'Wake Me Up' door Gareth Malone’s All Star Choir (doel: Children In Need), van de eerste plaats werd gegooid door 'Do They Know It’s Christmas?' door Band Aid 3.0 (doel: hongersnood in Ethiopië). In totaal is ‘Times Like These’ van Live Lounge All Stars de 59e Britse #1-hit voor een goed doel. Klik hier voor een totaal overzicht.

Terug naar onze hitparade met de nieuwe noteringen van deze week, drie echte en drie op herhaling:
#19 the Scotts: The Scotts (=Travis Scott & Kid Cudi)
#38 Juice Wrld: Righteous
#51 HH Travis Scott: Sicko Mode (25e week)
#61 Travis Scott feat. Kendrick Lamar: Goosebumps
#69 HH Travis Scott: Highest In The Room (20e week)
#97 Bløf feat. Geike Arnaert: Zoutelande (83e week)

ALBUMS

Na Nightwish vorige week, blijft Lil’ Kleine deze week ook Future Nostalgia van Dua Lipa voor. Haar album keert terug op de tweede plaats, waar het al twee keer eerder stond. Jongen Van De Straat van Lil Kleine staat voor de vierde week bovenaan de Album Top 100 en vast niet voor de laatste week.

Want in tegenstelling tot ons land waar veel winkels open zijn, omdat wij wel naar buiten mogen, is dat in veel landen niet het geval. En dus zijn daar veel winkels al weken dicht, waaronder platenzaken. De Record Store Day, aanvankelijk gepland voor 18 april en verzet naar 20 juni, staat nu gepland voor na de zomer en is verdeeld over de drie laatste zaterdagen van augustus, september en oktober.

Veel buitenlandse artiesten hebben hun geplande release dan ook opgeschort tot het najaar. Daaronder Lady Gaga, Sam Smith, OneRepublic en Alanis Morissette. Smith gaat zelfs een andere titel bedenken; Too Die For is nu niet zo handig.

ALBUM TOP 5

1. (1)   Lil Kleine: Jongen Van De Straat (vierde week op #1)
2. (3)   Dua Lipa: Future Nostalgia (op 18,37%)
3. (4)   the Weeknd: After Hours
4. (7)   Billie Eilish: When We All Fall Asleep, Where Do We Go?
5. (9)   Danny Vera: Pressure Makes Diamonds 1 & 2

Over naar de nieuwe albums van deze week
#24 Lucinda Williams: Good Souls Better Angels (#1 in de Vinyl33)
#41 Katatonia: City Burials
#46 Trivium: What The Dead Men Say
#57 Tom Misch & Yussef Dayes: What Kinda Music
#71 Other Lives: For Their Love