vrijdag 9 september 2022

Afscheidstournee van Kensington houdt album Greatest Hits op eerste plaats; 'Calm Down' van Rema terug op #1

Vorige week begonnen ze al aan hun afscheidstournee in de huidige bezetting en deze week maakten ze die af. Kensington, volgens sommigen de beste band van deze eeuw.

Van jong tot oud bezocht één van de zes concerten in de Ziggo Dome in Amsterdam. Velen  schaften (alsnog) een album aan en zorgen voor vijf noteringen in de Album Top 100. De hoogste is op #1, Greatest Hits, voor de tweede week. Natuurlijk dankzij de concerten, maar ook dankzij het vinylexemplaar dat afgelopen week verscheen en ook de eerste plaats pakt in de Vinyl 33.
Daarnaast staat de groep uit Utrecht ook nog met vier studioalbums genoteerd, die veel fysiek worden aangeschaft:
#4 (18) Unplugged Live (94), uit 2021, evenaart hoogste plaats #4 van 30 april 2022
#26 (37) Control (34)
#39 (47) Time (44)
#49 (64) Rivals (13)
 
ALBUM TOP 7, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. (1)   Kensington: Greatest Hits (90)          *** tweede week op #1 ***
2. EW  Yungblud: Yungblud (83), op 6,97%
Eerste top 10-album voor de 25-jarige Brit Dominic Harrison ofwel rockzanger Yungblud
3. (4)   Harry Styles: Harry’s House (20)
4. (18) Kenington: Unplugged Live (94)
5. (5)   Burna Boy: Love, Damini (0)
6  (6)   Goldband: Betaalbare Romantiek (6)
7. EW  Megadeth: The Sick, Dying … And The Dead! (89)
Dit is het zestiende studioalbum, vijftiende notering bij ons en pas eerste top 10-notering voor deze Amerikaanse trass metal band. Hoogste stand tot deze week: #20 voor Youthanasia in 1994. Op The Sick, Dying … And The Dead! drumt voor het eerst de 47-jarige Belg Dirk Verbeuren mee.
 




Komen we nog even terug op vorige week toen Madonna een diepterecord boekte met Finally Enough Love - 50 Number Ones dat van de eerste plaats helemaal uit de Album Top 100 viel. De afgelopen week hoorden we dat het album zakte naar #130.

Gaan we verder met de andere nieuwe noteringen van deze week.
#24 Steve Hackett: Genesis Revisited Live: Seconds Out & More (100)
De nummers zijn opgenomen tijdens zijn Britse tour in september en oktober 2021. Seconds Out is een live album uit 1977 van de Britse groep Genesis, waarin Hackett van 1971 – 1977 gitaar speelde.
 
#57 Zack Ink: Eigen Richting (0)
#77 Epica: Live At Paradiso (100)
De opnames stammen uit 2006, maar waren niet eerder verschenen op een geluidsdrager.
 
SINGLES
 
Twee weken wachtte hij rustig zijn kans af: de Nigeriaan Rema met zijn wereldhit ‘Calm Down’. Deze week slaat hij opnieuw toe en herovert de eerste plaats op Van Mij Zijn’ van Katnuf. In totaal staat ‘Calm Down’ voor de vierde week bovenaan de Single Top 100.
Wellicht is het ook de laatste week voor ‘Calm Down’ op #1, want met zevenmijlslaarzen komen David Guetta & Bebe Rexha aangesneld. Hun ‘I’m Good (Blue)’ stijgt in de tweede week van de zeventiende naar de derde plaats. Als ze dit tempo aanhouden, kan het voor beiden hun eerste #1-hit betekenen.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (2)   Rema: Calm Down     *** terug op #1 / vierde week op #1 ***
2. (1)   Katnuf: Van Mij Zijn, op 2,19%
3. (17) David Guetta & Bebe Rexha: I’m Good (Blue),  op 18,96%
4. (3)   LF System: Afraid To Feel
5. (5)   La Fuente: I Want You
 
Twee keer eerder bereikte een nummer van OneRepublic de top 10. In 2007 ‘Apologize’ met Timbaland, hun eerste notering, kwam zelfs op #7 binnen en eindigde pas op #2. ‘Counting Stars’ uit 2013 bereikte de top 10 in twee etappes: 3 + (2 afwezig) + 10 weken. Hoogste plaats: #7.
 
‘I Ain’t Worried’, gestegen naar de tiende plaats, is de derde top 10-notering voor OneRepublic dat daar 13 weken voor nodig had. Na ‘Hold My Hand’ van Lady Gaga (#76 in juli), is ‘I Ain’t Worried’ de tweede notering dankzij de film ‘Topgun – Maverick’. In 1986 bereikte ‘Take My Breath Away’ van Berlin, dat zat in ‘Topgun’, de tweede plaats.
 
beste Nederlandstalige lied
 
‘Noodgeval’ van Goldband eindigde afgelopen week in de ‘Top 1003 van deze eeuw’ van 3FM op de tweede plaats. Daarmee was het nummer het beste Nederlandstalige nummer. In de derde week stijgt ‘Noodgeval’ van 16 naar 14, waarmee een top 10-notering verkeken lijkt. O ja, het beste liedje in de ‘Top 1003 van deze eeuw’ is ‘The Pretender’ van Foo Fighters, vorig jaar nog #3.

Sluiten we af met de eerste weeks noteringen van deze week:
#18 Suzan & Freek: Kwijt
#21 Josylvio feat. Antoon: Soms
 
#25 Jaap Reesema: Grijs
‘Grijs’ is een nummer van de gelijknamige EP van zanger Nielson uit 2021 die hij opnam onder zijn eigen naam Niels Littooij. De zes nummers zijn een eerbetoon aan zijn neef en boezemvriend Nathan die in 2020 overleed aan leukemie. Voor Neils zelf was het een manier om zijn verdriet te verwerken. ‘Muziek om te verwerken in plaats van te vermaken’.
 
Vorig jaar leverde het tv-programma ‘Beste Zangers’ geen enkele notering op, terwijl het jaar daarvoor 18 hits werden gescoord. Deze week is het Jaap Reesema die de toon zet voor de eerste notering, Hij doet dat met ‘Grijs’ het nummer van Nielson.
De liedjes en inspiratiebronnen van Nielson stonden vorige week donderdag centraal in de vijftiende editie van ‘Beste Zangers’. In totaal is ‘Grijs’ door Reesema de 35e notering dankzij ‘Beste Zangers’ (in al zijn uitvoeringen), dat in april werd opgenomen in een villa in het Spaanse Sevilla.
 
#53 Mario Cash x Boef: Did A Lotta Shit
#54 Broederliefde: Stylo
 
#58 Eliza Rose & Interplanetary Criminal: B.O.T.A. (Baddest Of Them All)
Eliza Rose is een vrouwelijke dj uit Hackney, Oost-Londen. Vanaf haar vijftiende werkte ze in een  platenzaak, waar ze onder andere met de muziek van jazz/soul-zangeressen Billie Holiday en Nina Simone in aanraking kwam. Sinds die tijd schrijf ze ook eigen nummers.
 

poster
Interplanetary Criminal, een dj/producer uit Manchester, stuurde haar een nummer, waarmee ze aan de slag ging. Het idee voor de titel ‘Baddest Of Them All’ kreeg Rose toen ze in de slaapkamer van haar vriendje een Coffy poster zag hangen met de woorden ‘She’s the baddest, wickedest in town’.

Op het Glastonbury festival in juni werd het nummer ‘B.O.T.A. (Baddest Of Them All)’ een paar keer gedraaid, waarna het viral ging. Sinds vorige week staat het nummer bovenaan de Britse Single Top 100, de 1400ste.
 
‘B.O.T.A. (Baddest Of Them All)’ bevat een sample van ‘Let The Beat Hit ‘Em (LL w/ Love RC Mix)’ van Lisa Lisa & Cult Jam (singleversie: #30 in 1991).
 
#81 Nicki Minaj: Super Freaky Girl
 
#96 Ghost: Mary On A Cross
Na drie noteringen in de Album Top 100, is ‘Mary On A Cross’ de eerste notering voor de Zweedse metalband Ghost in de Single Top 100.
 
#98 Zack Ink, Paramocro & Boef: Ik Zweer Het
Zowel Zack Ink als Boef hebben meerdere hits gescoord. Voor Paramocro is ‘Ik Zweer Het’ zijn eerste. Wel zou je hem al kunnen kennen van het album Houdini (#18 in 2018). De 35-jarige Paramocro is geboren in Delft en van Marokkaanse afkomst. Hij maakte deel uit van de rapgroep annex beweging Scheme015.
 

#99 Steve Lacy: Bad Habit
Steve Lacy heet voluit Steve Thomas Lacy-Moya en is geboren op 23 mei 1998 in Compton, California. Op zijn zevende leerde hij gitaar spelen met het videospel ‘Guitar Hero’. Hij werkte samen met onder andere Solange en Frank Ocean. In 2013 bracht Lazy zijn eerste album Ego Death uit, dat een Grammy-nominatie kreeg in de categorie ‘beste urban contemporary album’. ‘Bad Habit’ is de tweede single van zijn tweede album Gemini Rights dat in juni is uitgebracht.
 
#100 Mau P: Drugs From Amsterdam
Mau P is de 25-jarige Nederlander Maurist Jan Westveen uit Amsterdam. Hij treedt ook op als Maurice West. In 2018 maakte hij naam met de remix ‘Everytime We Touch’ van Cascade, die hij maakte met Hardwell. ‘Drugs From Amsterdam’ is de komende week de Slam FM Mixmarathon.