vrijdag 16 november 2012

Hitflits: goud voor One direction en Kinderen voor kinderen; tweede #1 voor Robbie Williams


Hoewel zijn optreden, vorige week vrijdag tijdens de live show van The voice of Holland, niet geheel zuiver was, belonen de kopers Robbie Williams wel met een #1-hit. Nadat ‘Candy’ vorige week eindelijk na acht weken de top 10 bereikte, stoot het nu door naar de eerste plaats van de Single Top 100. En daarmee scoort hij, tien jaar na ‘Feel’ in 2002, zijn tweede #1-hit.

Niet alleen solo, maar ook in totaal, want in ons land heeft geen enkele Take that single de eerste plaats bereikt. ‘Back for good’ kwam in 1995 tot de tweede plaats, twee keer. Geen dubbelhit dus voor Robbie bij ons zoals deze week wel bij de Britten, want zijn album ‘Take the crown’ moet al na één week het veld ruimen voor … zie de albumsnippers!

Overigens is die #1 van Robbie Williams van korte duur, want vandaag verschijnt ‘Ze lijkt net niet op jou’, de nieuwe single van Nick & Simon. De single verschijnt in een drieluik met in totaal negen nummers van het Carré concert dat het duo in september gaf bij de release van het album ‘Sterker’. Volgende week meer daarover.

Terug naar de singlelijst van deze week, waarin de rest van de top 5 vast zit: ‘Skyfall’ van Adele (op #2), ‘Let her go’ van Passenger (#3), ‘Diamonds’ van Rihanna (#4) en ‘Gangnam style’ van Psy (#5). ‘Sla je armen om me heen’ van Jan Smit ft. Roos van Erkel, dat vorige week, dankzij een zestal instores terug naar #1 steeg, zakt deze week naar de zesde plaats.

Onderweg naar een plek in die top 5 is ‘Wallpaper’ van Staygold feat. Style of Eye & Pow, dat in de derde week van 17 naar #8 stijgt. Dat zal 3FM dj Gerard Ekdom goed doen, want hij draait het nummer, afgelopen week Megahit, zo’n beetje elk uur. Ekdom won afgelopen donderdag de Gouden Radioring voor zijn programma ‘Effe Ekdom’. Daarnaast kreeg hij voor het tweede achtereenvolgende jaar de Zilveren  radioster voor beste mannelijke presentator. Die van beste vrouwelijke presentator ging naar Kristel van Eijk van Q-music (voorheen dj op 3FM).

Van de 18 eersteweeks noteringen deze week, komen er vier uit de eerste liveshow van The voice of Holland:
#19 Marjet van den Brand: Dichterbij dan ooit
#23 Leona Philippo: I just want to make love to you
#33 Tessa Belinfante: Pride (in the name of love)
#73 Babette van Vugt: Where have you been
En dan te bedenken dat het er 12 meer hadden kunnen zijn, want in de eerste live show zaten maar liefst 16 liedjes. Naast deze vier staat ‘More’ van `Sandra van Nieuwland nog steeds genoteerd, op #25, van #13.

Vanavond komen weer 16 liedjes aan bod, waaronder Sandra van Nieuwland met haar versie van ‘Keep your head up’ van Ben Howard. Zal het haar weer lukken om daar ook een #1-hit mee te scoren? Volgende week weten we het. Overigens staan alle 32 liedjes ook op 2 cd’s. Vanavond is Emeli Sandé te gast in The voice of Holland. Haar single ‘Beneath your beautiful’ samen met Labrinth gaat van 41 naar #15.

Het restant eersteweeks noteringen:
#21 Party Piet Pablo: Zwarte pieten style (Sinterklaasversie van ‘Gangnam style’ van Psy)
#42 Mr. Polska: Hausa wausa
#44 Gebroeders Ko feat. DJ Willem de Wijs & Feest DJ Bas: De blauwe stier, bewerking van ‘Het dorpscafétje’ van Jantje Koopmans uit 1987 (#48)
#46 Don Diablo feat. JP Cooper: The artiest inside
#47 Wildstylez feat. Niels Geusebroek: Year of summer
#51 Grad Damen: Zolang ik lichtjes in jouw ogen zie
#56 Dikdakkers: Bobsleelied
#57 #LoesenCharly: Het was me alles waard
#61 Eric Prydz: Every day
#80 Henk Damen: Ik heb genoeg van jou
#93 VanVelzen: Sing sing sing
#96 Kayaman met Tjerk: Sluit jezelf niet af
#98 Olly Murs feat. Flo Rida: Troublemaker
#100 David Guetta feat. Taped Rai: Just one last time

Albumsnippers

Zoals reeds vermeld is Robbie Williams zijn eerste plaats kwijt in de Album Top 100. Na één week lijdt ‘Take the crown’ een gevoelig verlies, niet absoluut (het zakt naar de tweede plaats), maar wel relatief. Het album verkoopt iets meer dan een kwart van de nieuwe #1, ‘Take me home’, het tweede album van de Britse boyband One direction. Hun vorige album ‘Up all night’ staat deze week precies een jaar genoteerd en stijgt van 27 naar #18. Hoogste plaats was #7, op 26 november 2011, datum van binnenkomst.

Van ‘Take me home’ zijn meer dan 25.000 exemplaren besteld, dus goed voor een gouden plak. Hun single ‘Live while you’re young’ gaat in de zevende week weer omhoog, van 33 naar #17. Zes weken geleden kwam het binnen op de derde plaats.

gouden kinderen

Nog meer goud werd er, afgelopen zondag in het Jeugdjournaal, vergeven aan Kinderen voor kinderen voor het album ‘Hallo wereld’ waarvan er ook echt meer dan 25.000 stuks zijn verkocht. Het is de eerste gouden plaat sinds ‘Kinderen voor kinderen 19’ dat in 1998 de 7e plaats bereikte. Destijds moest je voor een gouden plaat nog 50.000 exemplaren verkopen.
Van de vorige week zaterdag uitgezonden liveshow van ‘Hallo wereld’, verschijnt vandaag, 16 november 2012, de DVD. De opbrengst van ‘Hallo wereld’ (single, album en DVD) gaat naar My book buddy, een organisatie die kinderbibliotheken opzet in ontwikkelingslanden.

Net als in de Single Top 100 vind er ook in de albumlijst een grote schoonmaak plaats. Maar liefst 28 albums ruimen het veld en daar komen 19 albums voor teug die we nog niet eerder in de lijst zagen, de rest gaat op herhaling. Behalve One direction op #1, is er nog een hoge binnenkomer in de top 10:
#4 Rolling stones: Grrr! Greatest hits, ouwe meuk dus in het 50e jaar van de band, met uitzondering van twee nummers: ‘Doom and gloom’ (#43, van #94) en ‘One more shot’.

En dan het restant:
#12 Christina Aguilera: Lotus
#13 Green day: !Dos!, opvolger van ‘!Uno! (#8 in september). In januari volgt ‘!Tré!’
#15 Lana Del Rey: Born to die – the paradise edition
#16 Anastacia: It’s a man’s World, eerste album in vier jaar tijd van Anastacia Lyn Newkirk, met tien covers van onder andere Foo fighters (‘Best of you’), Guns ’n roses (‘Sweet child o’mine) en Kings of Leon (‘Use somebody’)
#24 Soundgarden: King animal
#28 Deftones: Koi no yokan
#35 Eros Ramazzotti: Noi
#44 Rod Stewart: Merry Christmas, baby

In 2011 zette hij zijn liedjes op YouTube onder de naam the Weeknd. Later hoorden we daar ene Abel Tesfaye (Toronto, 16 februari 1990) achter zat. Na drie mixtapes komt hij nu met ‘Trilogy’, binnen op #48. Daarop staan nummers van de mixtapes, maar dan wel geremasterd plus drie nieuwe nummers.

#49 de Kast: Dreamflecht yn die tijd
#57 Elvis Presley: Prince from another planet
#61 Whitney Houston: I will always love you: the best of Whitney Houston, naast alle hits (30 stuks) staat er één nieuw nummer op: ‘Never give up’. Daarnaast is haar stem op ‘I look to you’ gemengd met die van R. Kelly, die het nummer op haar begrafenis zong.
#70 Twilight Saga: Breaking dawn part 2

The New London Chorale is een project van de Brit Tom Parker, dat vooral bewerkingen maakt van klassieke componisten. Mozart, Schubert en Verdi zijn de revu reeds gepasseerd. 2013 is het 200ste geboortejaar van de Italiaanse componist Giuseppe Fortunino Francesco Verdi, dus genoeg reden om nog een keer composities van Verdi te bewerken. Dat doet hij niet alleen, maar samen met Gordon Neville, Janet Mooney, Lance Ellington en Jennalee James, The City of London Choir en The Royal Phiharmonic Orchestra op het album ‘Viva Verdi’, binnen op #80.

#93 Kathleen: Dag Sinterklaasje

Als je volledige naam Brian Peter George St. John le Baptiste de la Salle Eno luidt, dan is het meer dan logisch dat je een korte roepnaam kiest zoals bijvoorbeeld Brian Eno. Eno, geboren op 15 mei 1948 in het Britse Woodbridge, Suffolk, is vooral bekend van zijn tijd bij Roxy Music en zijn samenwerking met David Bowie op de ‘Berlin’-triologie. Daarnaast produceerde hij drie albums van Talking heads en zeven van U2 en werkte hij met diverse muzikanten.
Je vraagt je af waar de man de tijd vandaan haalt, want sinds 1973 heeft hij zestien studioalbums en acht ambient albums uitgebracht. ‘Lux’, binnen op #99, valt onder de laatste groep. De term ambient is halverwege de jaren ’70 door Eno zelf geïntroduceerd om zijn eigen soort van omgevingsmuziek te beschrijven. Het woord ambient komt uit het Latijn ‘ambire’ en betekent rondgaan. Het gaat Eno om het scheppen van subtiele geluiden die de luisteraar zowel insluiten als veranderen.

Tot slot nog een kijkje in de Midprice Top 50, de lijst met goedkopere albums. Daarin moet Mumford & suns met het album ‘Sigh no more’ opnieuw een veer laten. Dat doen ze ten gunste van André Hazes met ‘Alle 40 goed’, dat in de 37e week van de vijfde plaats komt. Niet zonder reden natuurlijk, want de afgelopen week stonden de media bol van de musical ‘Hij gelooft in mij’. In de ‘gewone albumlijst’ gaat de box ‘De Hazes 100’ uit 2006, op herhaling op #41.

De eerste Sinterklaashit, Carnaval/Apres-ski hits, dancehits, er zit van alles bij. Dat moet wel een interessante Megaman opleveren. Wij gaan aan de slag, zodat deze er na het weekend weer fris bij staat.

maandag 12 november 2012

Megaman bij week 45 – 10 november 2012

In deze Megaman moet Jan Smit alle zeilen bijzetten om Adele te verdrijven van de eerste plaats, maakt Racoon een eenmalig Nederlandstalig uitstapje, scoort Wesley Klein zijn tiende hit en Gotye de langst genoteerde Belgische hit en krijgt Emeli Sandé erkenning. Dat en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

Signeersessies helpen Jan Smit terug op #1

Jan Smit ft. Roos van Erkel: Sla je armen om me heen (1)         *** terug op #1 / tweede week op #1 ***

Op 20 december, over ruim een maand, gaat ‘De bokser’, met in de hoofdrol Jan Smit als boxer Vincent en Roos van Erkel als zijn vriendin Eva, in première. Zolang zal ‘Sla je armen om me heen’, dat na een afwezigheid van één week, terug is op #1, het niet volhouden. Ook al is het weer voor één week, daarvoor moest Jan wel flink aan de bak!

instores

In de afgelopen week, heeft Jan Smit in drie dagen tijd zes instores gegeven waar fans hun cd-single konden laten signeren. De eerste vier leverden nog niet de eerste plaats op, ‘Skyfall’ van Adele was nog net iets sterker. Maar de laatste twee, in Rotterdam en Alphen aan de Rijn, gaven de doorslag en zorgen dat ‘Sla je armen om me heen’, zo’n 11% voor blijft op Adele, dat nog steeds het meest gedownloade nummer is. Sterker, Jan en Roos staan slechts op plek 3 in de Download Top 50, want ook ‘Let her go’ van Passenger is vaker gedownload.

3 duetten

Voor Jan Smit is het de derde keer dat een single van hem terugstijgt naar de eerste plaats en in alle drie de gevallen ging het om een duet. De eerste keer was in 2009 met ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’ dat hij zong met Damaru. Na vier weken moest het duo een ander duo voor laten gaan: Nick en Simon met ‘Lippen op de mijne’. Daarna moest het nummer weer een weekje wijken, vanwege ‘Three days in a row’ van Anouk, waarna het weer terugsteeg naar #1

De keer daarop was vrij recent, in juni van dit jaar. Jan zong toen het nummer ‘Echte  vrienden’ met Gerard Joling, dat na twee weken even ruimte moest maken voor een EK-nummer: ‘Samen’ van René Froger. Vervolgens bleef ‘Echter vrienden’ nog twee weken bovenaan staan. Dat zal ‘Sla je armen om me heen’ waarschijnlijk niet lukken, want de instores zijn voorbij en mede dankzij de film die allerlei records breekt, verkoopt de download van ‘Skyfall’ stukken beter. Of pakt Passenger de eerste plaats? Want uit The voice of Holland, dat afgelopen vrijdag van start is gegaan met de live shows, komt (nog) geen enkele bedreiging. Vrijdag weten we wat het geworden is en dan lees je het in een nieuwe Hitflits.

DVD

Afgelopen week werd bekend dat er van zijn jubileumconcerten in Ahoy (Jan zit 15 jaar in het vak), ook een DVD zal verschijnen. Dus tegen die tijd kan hij weer een #1-notering bijschrijven.

Racoon zingt eenmalig in het Nederlands

Racoon: Oceaan (32)            *** hoogste eersteweeks ***

In 2005 zong Racoon al eens over ‘Happy family’ dat tot #84 kwam. Was dat voor de makers van de familiefilm ‘Alles is familie’, die volgende week donderdag, 22 november, in première gaat, misschien een reden om Racoon te vragen voor een nummer?

zelfde gevoel

Voor ‘Alles is liefde’, voorloper van ‘Alles is familie’, had scenarioschrijfster Kim van Kooten in 2007 de band Bløf benaderd, die kwamen met het gelijknamige liedje. Voor ‘Alles is familie’ vroeg ze Racoon om een nummer te schrijven, waarna zanger Bart van de Weide met ‘Oceaan’ kwam. Volgens van Kooten is het liedje, dat niet zoals dat van Bløf aan het begin van de film zit, van wezenlijk belang voor het einde van de film. Bij de montage van de film kreeg zij met regisseur Joram Lürsen (regissseur), Peter Alderliesten (editor) en Frans van Gestel (producent) hetzelfde gevoel als bij ‘Alles is liefde’: kippenvel en tranen.

eng

Dat neemt echter niet weg dat zanger Bart van der Weide het eng vond in zijn moedertaal te schrijven. Bart: “Het wordt al snel zo hoogdravend, omdat Nederlands bij uitstek een taal voor theater en poëzie is. Hollandse bands verzanden daarom nog weleens in eindeloze metaforen. Dat wil ik juist niet. Het moest een aardse tekst worden, die mijn moeder ook zonder moeite kan begrijpen. Randy Newman in het Nederlands, dat was mijn droomscenario.” En dus schreef hij een ode aan zijn zus.

eenmalig

Dat was echt wel wennen, want Nederlandstalig is niet hun ding. Bart verwacht dan ook niet dat alle fans van zijn band meteen enthousiast zijn over ‘Oceaan’, hun 17e notering. Bart: “Maar eigenlijk interesseert me dat geen zak. Het is eenmalig en ik wilde dit verhaal graag op deze manier op muziek zetten.”

Engelstalige versie

3FM dj Giel Beelen vroeg afgelopen dinsdag bij de presentatie van ‘Oceaan’, of ze er ook een Engelse tekst op wilden maken. Bart heeft dit toegezegd en wellicht zullen ze die versie volgende week dinsdag, als ze weer bij hem te gast zijn, laten horen.

Behalve ‘Oceaan’ van Racoon (op #32), scoren Doe maar & Gers Pardoel met ‘Liever dan lief’ (op #9),  ook een hit dat komt uit de film ‘Alles is familie’. Daarnaast zal Stevie Ann in de film te zien zijn als singer-songwriter en zal ze het nummer ‘Leave me standing here’, een nummer van haar nieuwste album, zingen.

zondag 11 november 2012

Tiende hit voor Wesley Klein

Wesley Klein: Droom met mij (45)

Kopers (ja ja ze zijn er nog) van zijn album ‘Volg je hart’, kennen ‘Droom met mij’ al van Wesley Klein. Zij weten dan ook dat het een cover is. Het origineel heet ‘Unchained (lonely river)’ en werd in 1955 gezongen door Todd Duncan in de gevangenisfilm ‘Unchained’. Wij kennen het vooral in de uitvoering van de Righteous brothers uit 1965, dat door de film ‘Ghost’, in 1991, een #1-hit werd. Met meer dan 500 uitvoeringen in diverse talen, is ‘Unchained’ één van meest gecoverde nummers. En nu is er dus de eerste Nederlandstalige versie, die de titel ‘Droom met mij’ meekreeg.

Het nummer is inmiddels de tiende notering voor Wesley Klein. En daarmee is hij veruit de meest succesvolle winnaar van Popstars; Klein won deze talentenjacht in 2010. RED, de eerste winnaar in 2008, scoorde drie hits, maar bestaat niet meer. Beter vergaat het Dean Saunders (winnaar in 2011), die sindsdien al zes hits wist te scoren.

Wally de Backer scoort langst genoteerde Belgische hit

Gotye feat. Kimbra: Somebody that I used to know (59)

Voor de 67e week staat ‘Somebody that I used to know’ van Gotye feat. Kimbra genoteerd in de Single Top 100. Deze week boekt het nummer twee plaatsje winst en komt uit op #59, waar het drie weken geleden ook al stond. Met 67 weken is het nummer nu de langst genoteerde single door een Belgische act, want Gotye is de Vlaming Wally de Backer. Kimbra Johnson is afkomstig uit Nieuw Zeeland.

Gotye  passeert deze week ‘Kabouterdans’ van Kabouter Plop, dat  (inclusief twee kerstweken) 66 weken stond genoteerd. Tijd om eens te kijken welke records ‘Somebody that I used to know’ nog meer heeft te slechten, wil het nummer de langt genoteerde hit aller tijden worden. Hier volgt de top 10 van langst genoteerde nummers, met tussen haakjes het aantal weken plus de hoogste plaats:

  1. Black eyed peas: I gotta feeling (108/#3)
  2. Adele: Rolling in the deep (80/#1)
  3. B-yentl: No one but you (67/#8)
  4. Gotye feat. Kimbra: Somebody that I used to know (67/#1)
  5. Kabouter Plop: Kabouterdans (66/#10)
  6. Laura Jansen: Use somebody (62/#8)
  7. Adele: Someone like you (59/#1)
  8. Snow patrol: Chasing cars (58/#21)
  9. Caro Emerald: A night like this (57/#1)
  10. Nick & Simon: Rosanne (55/#3)
Afgelopen zaterdag gaf Gotye (zonder Kimbra) een concert in de Heineken Music Hall in Amsterdam, dat maar matig is bezocht.

Elz Bakker heeft er alle vertrouwen in

Elz Bakker: Een tweede kans (75)

‘Een tweede kans’ van Elz Bakker, had de opvolger kunnen zijn van ‘Speel toch geen spel met mij’ dat in 2004 een weekje op #82 stond. Dat is het niet, want sindsdien heeft Elz nog  drie hits gescoord, waarvan ‘Laat mij voor jou de laatste zijn’, het verst kwam. (#30 in 2011).  ‘Een tweede kans’ is dus eigenlijk haar vijfde kans! Maar Elz heeft er alle vertrouwen in, want niet voor niets heet haar nieuwste album ‘Alles komt goed’!

Ahoy

In 2009 verklaarde haar platenbaas Riny Schreijenberg van platenlabel YNOS Music: ‘We willen Elz als een merk neerzetten. Het streven is, dat zij binnen drie jaar in Ahoy staat.” We zijn drie jaar verder en Elz heeft vijf noteringen op haar naam staan. Maar of dat genoeg is voor Ahoy …. 

Feed me wilde wat anders dan drum 'n bass muziek

Feed me & Christal fighters: Love is all I got (78)

Tot vandaag ging Crystal fighters als one-hitwonder door het leven. Immers, alleen ‘Plage’ werd een hit: #9 in juli 2011. Als gevolg daarvan bereikte het album ‘Star of love’ de 36e plaats. Het is november 2012, de zomer is allang voorbij, en het Spaans/Britse gezelschap laat weer van zich horen, middels het nummer ‘Love is all I got’. Eigenlijk liften ze mee op Feed me, want het is zijn nummer.

Achter Feed me gaat de Brit Jonathan Gooch (Hertfordshire, 22 augustus 1984) schuil. Eigenlijk gebruikt hij de aliases Spor en Unicorn, maar daaronder maakt hij vooral drum 'n base muziek. Hij wilde eens wat anders, bedacht in 2008 de naam Feed me, en bracht in 2010 het album ‘Feed’s me big adventure’ uit. Wat hij waarschijnlijk niet wist, is dat er sinds 2007 al in het noordwesten van Engeland, ook een band bestaat met de naam Feed me. Die maken bluesmuziek, dus die liggen (nog) niet zo wakker van hem. Of zouden zij het ook niet weten?

Robert den Brok vind alles ‘Super duper’

Robert den Brok: Super duper (87)

Met ‘Vind ik leuk!’ (#68 in juni), speelde feest dj/zanger Robert den Brok uit Vinkel (geboren in Berghem op 8 februari 1969), in op de beursgang van Facebook, dat $100 miljard opleverde. Wat hij toen nog niet kon weten, was dat vlak daarna, het bedrijf werd aangeklaagd door een groep gebruikers wegens schending van hun privacy en een eis neerlegde van $15 miljard. We zijn er nog niet achter met wat ‘Super duper’, binnen op #87, een link heeft. Vast niets met Facebook! Sinds 1 juni 2009 is Robert mede-eigenaar van LB Entertainment Groep.

Emeli Sandé krijgt erkenning

Emeli Sandé: Clown (97)

Ze schreef al voor anderen, maar dit jaar is ze ook zelf doorgebreken als zangeres. Vorige  week zondag, 4 november 2012, ontving ze daarvoor de beloning. Tijdens de M(usic) O(f) B(lack) O(rigin) awards, was Adele Emeli Sandé de grote winnaar. Voor Sandé was het drie keer scheepsrecht, want het was het derde jaar dat ze voor een MOBO-award was genomineerd, maar nu voor het eerst als zangeres.

erkenning

Emeli Samdé: “Dat ik er nu weer ben en in de prijzen val, toont mijn progressie.” En ze won ook nog eens in drie categoriën: beste zangeres, beste r&b/soul act en beste album voor ‘Our version of events’. En dat laatste betekende het meeste voor haar. Sandé: “Ik wilde erg graag de award voor beste album winnen. Dat betekent dat mensen mijn werk erkennen als belangrijk.” Haar album is op dit  moment het bestverkochte album in het Verenigd Koninkrijk en is de andere Adele, met ‘21’, ruim gepasseerd. Dus een clown, titel van haar zesde hit en vijfde dit jaar, is Adel Emeli Sandé allerminst!

Wolter Kroes leidt orkest

Wolter Kroes: Meer dan ooit (98)

Afgelopen donderdag heb je Wolter Kroes kunnen zien in de rol van dirigent van het Metropole Orkest in het programma ‘Maestro’. In dat programma moeten acht bekende deelnemers in acht weken tijd leren dirigeren. Elke week valt er ééntje af, presentatrice Brecht van Hulten doet aanstaande donderdag niet meer mee.


Als je meedoet aan zo’n programma is het handig om gelijktijdig een nieuwe single uit te hebben. Zo ook Wolter Kroes met ‘Meer dan ooit’, die vorige week zondag, 4 november, langs ging bij Life4you om over het tv-programma te praten én zijn nieuwe single te zingen. Alleen nieuw is niet helemaal nieuw, want het nummer, geschreven door Axel Lindelauf (voormalig lid Volumia!), was in 2008 al een hit voor Leenderd (#67). Kijken hoe ver Wolter, die volgend jaar zijn 25-jarig jubileum viert, er mee komt.

Opvallend dat de clip uit 2008 van YouTube is verwijderd, maar er op 30 oktober opnieuw is opgezet door de dinnerstite Showbiz Village, waar Leenderd Garcia Moes bij betrokken is.