vrijdag 16 november 2012

Hitflits: goud voor One direction en Kinderen voor kinderen; tweede #1 voor Robbie Williams


Hoewel zijn optreden, vorige week vrijdag tijdens de live show van The voice of Holland, niet geheel zuiver was, belonen de kopers Robbie Williams wel met een #1-hit. Nadat ‘Candy’ vorige week eindelijk na acht weken de top 10 bereikte, stoot het nu door naar de eerste plaats van de Single Top 100. En daarmee scoort hij, tien jaar na ‘Feel’ in 2002, zijn tweede #1-hit.

Niet alleen solo, maar ook in totaal, want in ons land heeft geen enkele Take that single de eerste plaats bereikt. ‘Back for good’ kwam in 1995 tot de tweede plaats, twee keer. Geen dubbelhit dus voor Robbie bij ons zoals deze week wel bij de Britten, want zijn album ‘Take the crown’ moet al na één week het veld ruimen voor … zie de albumsnippers!

Overigens is die #1 van Robbie Williams van korte duur, want vandaag verschijnt ‘Ze lijkt net niet op jou’, de nieuwe single van Nick & Simon. De single verschijnt in een drieluik met in totaal negen nummers van het Carré concert dat het duo in september gaf bij de release van het album ‘Sterker’. Volgende week meer daarover.

Terug naar de singlelijst van deze week, waarin de rest van de top 5 vast zit: ‘Skyfall’ van Adele (op #2), ‘Let her go’ van Passenger (#3), ‘Diamonds’ van Rihanna (#4) en ‘Gangnam style’ van Psy (#5). ‘Sla je armen om me heen’ van Jan Smit ft. Roos van Erkel, dat vorige week, dankzij een zestal instores terug naar #1 steeg, zakt deze week naar de zesde plaats.

Onderweg naar een plek in die top 5 is ‘Wallpaper’ van Staygold feat. Style of Eye & Pow, dat in de derde week van 17 naar #8 stijgt. Dat zal 3FM dj Gerard Ekdom goed doen, want hij draait het nummer, afgelopen week Megahit, zo’n beetje elk uur. Ekdom won afgelopen donderdag de Gouden Radioring voor zijn programma ‘Effe Ekdom’. Daarnaast kreeg hij voor het tweede achtereenvolgende jaar de Zilveren  radioster voor beste mannelijke presentator. Die van beste vrouwelijke presentator ging naar Kristel van Eijk van Q-music (voorheen dj op 3FM).

Van de 18 eersteweeks noteringen deze week, komen er vier uit de eerste liveshow van The voice of Holland:
#19 Marjet van den Brand: Dichterbij dan ooit
#23 Leona Philippo: I just want to make love to you
#33 Tessa Belinfante: Pride (in the name of love)
#73 Babette van Vugt: Where have you been
En dan te bedenken dat het er 12 meer hadden kunnen zijn, want in de eerste live show zaten maar liefst 16 liedjes. Naast deze vier staat ‘More’ van `Sandra van Nieuwland nog steeds genoteerd, op #25, van #13.

Vanavond komen weer 16 liedjes aan bod, waaronder Sandra van Nieuwland met haar versie van ‘Keep your head up’ van Ben Howard. Zal het haar weer lukken om daar ook een #1-hit mee te scoren? Volgende week weten we het. Overigens staan alle 32 liedjes ook op 2 cd’s. Vanavond is Emeli Sandé te gast in The voice of Holland. Haar single ‘Beneath your beautiful’ samen met Labrinth gaat van 41 naar #15.

Het restant eersteweeks noteringen:
#21 Party Piet Pablo: Zwarte pieten style (Sinterklaasversie van ‘Gangnam style’ van Psy)
#42 Mr. Polska: Hausa wausa
#44 Gebroeders Ko feat. DJ Willem de Wijs & Feest DJ Bas: De blauwe stier, bewerking van ‘Het dorpscafétje’ van Jantje Koopmans uit 1987 (#48)
#46 Don Diablo feat. JP Cooper: The artiest inside
#47 Wildstylez feat. Niels Geusebroek: Year of summer
#51 Grad Damen: Zolang ik lichtjes in jouw ogen zie
#56 Dikdakkers: Bobsleelied
#57 #LoesenCharly: Het was me alles waard
#61 Eric Prydz: Every day
#80 Henk Damen: Ik heb genoeg van jou
#93 VanVelzen: Sing sing sing
#96 Kayaman met Tjerk: Sluit jezelf niet af
#98 Olly Murs feat. Flo Rida: Troublemaker
#100 David Guetta feat. Taped Rai: Just one last time

Albumsnippers

Zoals reeds vermeld is Robbie Williams zijn eerste plaats kwijt in de Album Top 100. Na één week lijdt ‘Take the crown’ een gevoelig verlies, niet absoluut (het zakt naar de tweede plaats), maar wel relatief. Het album verkoopt iets meer dan een kwart van de nieuwe #1, ‘Take me home’, het tweede album van de Britse boyband One direction. Hun vorige album ‘Up all night’ staat deze week precies een jaar genoteerd en stijgt van 27 naar #18. Hoogste plaats was #7, op 26 november 2011, datum van binnenkomst.

Van ‘Take me home’ zijn meer dan 25.000 exemplaren besteld, dus goed voor een gouden plak. Hun single ‘Live while you’re young’ gaat in de zevende week weer omhoog, van 33 naar #17. Zes weken geleden kwam het binnen op de derde plaats.

gouden kinderen

Nog meer goud werd er, afgelopen zondag in het Jeugdjournaal, vergeven aan Kinderen voor kinderen voor het album ‘Hallo wereld’ waarvan er ook echt meer dan 25.000 stuks zijn verkocht. Het is de eerste gouden plaat sinds ‘Kinderen voor kinderen 19’ dat in 1998 de 7e plaats bereikte. Destijds moest je voor een gouden plaat nog 50.000 exemplaren verkopen.
Van de vorige week zaterdag uitgezonden liveshow van ‘Hallo wereld’, verschijnt vandaag, 16 november 2012, de DVD. De opbrengst van ‘Hallo wereld’ (single, album en DVD) gaat naar My book buddy, een organisatie die kinderbibliotheken opzet in ontwikkelingslanden.

Net als in de Single Top 100 vind er ook in de albumlijst een grote schoonmaak plaats. Maar liefst 28 albums ruimen het veld en daar komen 19 albums voor teug die we nog niet eerder in de lijst zagen, de rest gaat op herhaling. Behalve One direction op #1, is er nog een hoge binnenkomer in de top 10:
#4 Rolling stones: Grrr! Greatest hits, ouwe meuk dus in het 50e jaar van de band, met uitzondering van twee nummers: ‘Doom and gloom’ (#43, van #94) en ‘One more shot’.

En dan het restant:
#12 Christina Aguilera: Lotus
#13 Green day: !Dos!, opvolger van ‘!Uno! (#8 in september). In januari volgt ‘!Tré!’
#15 Lana Del Rey: Born to die – the paradise edition
#16 Anastacia: It’s a man’s World, eerste album in vier jaar tijd van Anastacia Lyn Newkirk, met tien covers van onder andere Foo fighters (‘Best of you’), Guns ’n roses (‘Sweet child o’mine) en Kings of Leon (‘Use somebody’)
#24 Soundgarden: King animal
#28 Deftones: Koi no yokan
#35 Eros Ramazzotti: Noi
#44 Rod Stewart: Merry Christmas, baby

In 2011 zette hij zijn liedjes op YouTube onder de naam the Weeknd. Later hoorden we daar ene Abel Tesfaye (Toronto, 16 februari 1990) achter zat. Na drie mixtapes komt hij nu met ‘Trilogy’, binnen op #48. Daarop staan nummers van de mixtapes, maar dan wel geremasterd plus drie nieuwe nummers.

#49 de Kast: Dreamflecht yn die tijd
#57 Elvis Presley: Prince from another planet
#61 Whitney Houston: I will always love you: the best of Whitney Houston, naast alle hits (30 stuks) staat er één nieuw nummer op: ‘Never give up’. Daarnaast is haar stem op ‘I look to you’ gemengd met die van R. Kelly, die het nummer op haar begrafenis zong.
#70 Twilight Saga: Breaking dawn part 2

The New London Chorale is een project van de Brit Tom Parker, dat vooral bewerkingen maakt van klassieke componisten. Mozart, Schubert en Verdi zijn de revu reeds gepasseerd. 2013 is het 200ste geboortejaar van de Italiaanse componist Giuseppe Fortunino Francesco Verdi, dus genoeg reden om nog een keer composities van Verdi te bewerken. Dat doet hij niet alleen, maar samen met Gordon Neville, Janet Mooney, Lance Ellington en Jennalee James, The City of London Choir en The Royal Phiharmonic Orchestra op het album ‘Viva Verdi’, binnen op #80.

#93 Kathleen: Dag Sinterklaasje

Als je volledige naam Brian Peter George St. John le Baptiste de la Salle Eno luidt, dan is het meer dan logisch dat je een korte roepnaam kiest zoals bijvoorbeeld Brian Eno. Eno, geboren op 15 mei 1948 in het Britse Woodbridge, Suffolk, is vooral bekend van zijn tijd bij Roxy Music en zijn samenwerking met David Bowie op de ‘Berlin’-triologie. Daarnaast produceerde hij drie albums van Talking heads en zeven van U2 en werkte hij met diverse muzikanten.
Je vraagt je af waar de man de tijd vandaan haalt, want sinds 1973 heeft hij zestien studioalbums en acht ambient albums uitgebracht. ‘Lux’, binnen op #99, valt onder de laatste groep. De term ambient is halverwege de jaren ’70 door Eno zelf geïntroduceerd om zijn eigen soort van omgevingsmuziek te beschrijven. Het woord ambient komt uit het Latijn ‘ambire’ en betekent rondgaan. Het gaat Eno om het scheppen van subtiele geluiden die de luisteraar zowel insluiten als veranderen.

Tot slot nog een kijkje in de Midprice Top 50, de lijst met goedkopere albums. Daarin moet Mumford & suns met het album ‘Sigh no more’ opnieuw een veer laten. Dat doen ze ten gunste van André Hazes met ‘Alle 40 goed’, dat in de 37e week van de vijfde plaats komt. Niet zonder reden natuurlijk, want de afgelopen week stonden de media bol van de musical ‘Hij gelooft in mij’. In de ‘gewone albumlijst’ gaat de box ‘De Hazes 100’ uit 2006, op herhaling op #41.

De eerste Sinterklaashit, Carnaval/Apres-ski hits, dancehits, er zit van alles bij. Dat moet wel een interessante Megaman opleveren. Wij gaan aan de slag, zodat deze er na het weekend weer fris bij staat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten