vrijdag 4 juni 2021

Hitflits: eerste dubbelslag voor Olivia Rodrigo: #1 single én #1-album

Vorige week waren de Italianen van Måneskin met ‘Zitti e buoni’ haar net voor, maar deze week pakt Olivia Rodrigo alsnog de eerste plaats in de Single Top 100 met ‘Good 4 U’. Daarmee scoort de Amerikaanse zangeres na ‘Driver’s License’, tot nu toe dé hit van het jaar, haar tweede #1-hit. Dat op zich is al een prestatie, want het zijn tevens haar eerste hits!
Daarnaast schrijft Rodrigo deze week hitgeschiedenis, want ook haar album Sour staat bovenaan de Album Top 100. #1 in single én albumlijst, heet een dubbelslag. Op zich niets bijzonders, want dat gebeurt wel vaker. Maar met 18,75 jaar is Olivia Rodrigo wel de jongste zangeres ooit die dat lukt. Bij de mannen is het Jan Smit die dat hitfeit in 1997 op zijn naam zette met de single ‘Ik Zing Dit Lied Voor Jou Alleen’ en het gelijknamige album. Nu eerst over naar de hits van deze week met de
 
SINGLE TOP 5
 
1. (2)) Olivia Rodrigo: Good 4 U (eerste week op #1)
2. (1)   Måneskin: Zitti e buoni (op 16,55%)
3. (5)   Snelle & Maan: Blijven Slapen
4. (4)   Ronnie Flex & Emma Heesters feat. Kris Kross Amsterdam: Alles Wat Ik Mis
5. (25) Måneskin: I Wanna Be Your Slave
 
Na de #1-hit vorige week met ‘Zitti e buoni’, de eerste Italiaanstalige #1 sinds ‘Perdono’ van Tizziano Ferro in 2002, scoort Måneskin deze week nog een top 5-notering. ‘I Wanna Be Your Slave’, ook afkomstig van het album Teatro d'ira: Vol. I en #2 in de Album Top 100, stijgt naar de vijfde plaats. Daarmee blijkt de groep meer te zijn dan ‘de winnaar van het Eurovisie Songfestival 2021’.
Hun nummers worden ook door andere liefhebbers (misschien wel mensen die helemaal niets met het liedjesfestival hebben) massaal gestreamd. Dat blijkt ook uit de winst van ‘Coraline’, dat in de tweede week van de 92e naar de 63e plaats stijgt. Daarnaast scoort de band een vierde notering met ‘Beggin’’, afkomstig van de EP Chosen uit 2017, dat binnenkomt op de 83e plaats. Måneskin is veel meer dan een Songfestival band.

Eurovisiehits (2)
 
Vorige week scoorde Måneskin met ‘Zitti e buoni’ de hoogste van niet minder dan 20 (!) nummers van Eurovisiekandidaten. Van de 20 blijven er deze week nog 11 over. Hier volgt het Eurovisie elftal:
 
#2 (1) Måneskin: Zitti e buoni (Italië)
#15 (3) Barbara Pravi: Voilà (Frankrijk)
#34 (15) Daði & Gagnamagnið: 10 Years (IJsland)
#51 (19) Go_A: Shum (Oekraïne)
#53 (16) Gjon's Tears: Tout l'univers (Zwitzerland)
#56 (22) Blind Channel: Dark Side (Finland)
#61 (31) Elena Tsagrinou: El Diablo (Cyprus)
#67 (36) Destiny: Je Me Casse (Malta)
#76 (44) Efendi: Mata Hari (Azerbaijan)
#83 (45) Stefania: Last Dance (Griekenland)
#84 (30) Jeangu Macrooy: Birth Of A New Age  (Nederland)
 
Het verzamelalbum Eurovision Song Contest – Rotterdam 2021, dat vorige week de eerste plaats terugpakte in de CompilationTop 30, heeft die deze week weer moeten inleveren bij Hitzone 97, dat de opmars weer voortzet. De Eurovisie-cd wordt nog gepasseerd door A Stat Of Trance 2021 van Armin van Buuren dat binnenkomt op de tweede plaats.
 
Zo meteen de albumstanden, nu de andere eerste weeks noteringen van deze week
 
#65 Justin Wellington and Small Jam: Iko Iko
Dit nummer werd al in 2017 uitgebracht, maar scoort nu pas dankzij een dansje op het sociale platform TikTok. De oorsprong van ‘Iko Iko’ ligt in 1953 bij het nummer ‘Jock-A-Mo’, geschreven door James "Sugar Boy" Crawford. Hij nam het nummer op met zijn Cane Cutters. Twaalf jaar later, in 1965, werd het nummer, toen als ‘Iko Iko’, bekend in de uitvoering van de meidengroep the Dixie Cups.
 
Er zijn diverse versies van het nummer, waaronder die van Dr. John, Belle Stars en zelfs Captain Jack, maar geen haalde een notering in ons land. Het dichtste bij kwam Natasha England in 1982, alleen toen bestond de hitparade nog uit 50 nummers.
 
De versie die nu voor het eerst scoort is van, de in Papoea-Nieuw-Guinea geboren, zanger Justin Wellington. Hij nam ‘Iko Iko’ op met Mosten Hani en Heston Kiu alias het duo Small Jam, afkomstig van de Solomon Eilanden.
 
#85 Imanbek / Sean Paul / Sofía Reyes: Dancing On Dangerous
 
#92 Galantis, David Guetta & Little Mix: Heartbreak Anthem
Eerste single van het Britse Little Mix zonder Jesy Nelson die de groep in december 2020, na tien jaar, verliet. Onlangs maakte ze bekend dat ze vertrok vanwege online pesten over haar lichaam.
 
#98 Vegedream: Ramenez la Coupe à la Maison
Net als ‘Iko Iko’ van Justin Wellington and Small Jam (zie #65), is ‘Ramenez la Coupe à la Maison’ van Vegedream ook al een paar jaar oud. Het nummer stamt uit 2018 en werd gebruikt om het wereldkampioenschap te vieren van het Franse nationale voetbalelftal dat jaar.
De titel betekent dan ook ‘breng de cup naar huis’. Achter Vegedream zit de 28-jarige Sachtela Evrard Djedje uit Orléans. Met ‘Ramenez la Coupe à la Maison’ scoorde hij in eigen land zijn eerste en enige #1-notering.
 
ALBUMS
 
Na vier albums, waaronder het #1-album Pass It On (in 2015), wilde Douwe Bob zijn vijfde album opnemen in Nashville, Tennessee, waar zijn grote voorbeeld vandaan komen:
Kris Kristofferson, Merle Haggard, James Taylor, Jim Croce, Bob Dylan en the Eagles. Corona gooide echter roet in het eten en dus werd het Nederland. Samen met Bertolf Lentink, Mischa Porte en producer Daniël Lohues nam hij het album Born To Win, Born To Lose op.
Achteraf heeft Douwe Bob nog nooit zoveel plezier gehad in het maken van een album. ‘Thuiskomen’, zo voelt het voor hem, waarbij ‘thuis’ slaat op het land van de Americana/Country. Born To Win, Born To Lose, dat ook verkrijgbaar is in een gelimiteerde oplage van 1250 op clear vinyl, komt binnen op de derde plaats van de Album Top 100 en is het vijfde top 10-album van Douwe Bob.
 
ALBUM TOP 5
 
1. (1)   Olivia Rodrigo: Sour (tweede week op #1)
2. (2)   Måneskin: Teatro d'ira: Vol. I  (op 29,99%)
Hun album Il Ballo Della Vita stijgt van de 21e naar de 11e plaats
3. EW  Douwe Bob: Born To Win, Born To Lose
4. HH  Taylor Swift: Evermore
Afgelopen week verscheen de vinylversie van Evermore (#3 in december 2020), dat nu de eerste plaats pakt in de Vinyl 33, de eerste voor Taylor Swift.
5. (3)   Justin Bieber: Justice
 
Resten nog de andere nieuwe noteringen
#8 Moby: Reprise
Zijn eerste hit scoorde hij met ‘Go’ (#9 in 1991). Vijftien hits volgden, maar hoger dan een 12e plaats zat er niet meer in (‘Feeling So Real’ in 1994). Op Reprise, het 19e studioalbum van Moby, speelt hij akoestische en orchestrale bewerkingen van nummers uit zijn ruim 30-jarige carrière. Daarbij wordt hij begeleid door het Budapest Art Orchestra, een strijkkwartet en gast-artiesten Skylar Grey, Kris Kristofferson, Víkingur Ólafsson en Gregory Porter.
 
#14 Dotan: Satellites
Derde album en opvolger van het #1-album 7 Layers uit 2014. Als het weer mag, gaat Dotan op tournee door Europa, te beginnen met een rondje Italië, waarna optredens volgen in Warschau, Praag, Parijs en Utrecht.
 
#18 Kosso & Dorentina: Beauty And The Beast II
Beauty And The Beast bereikte in 2020 de zevende plaats
 
#25 Bertolf: Happy In Hindsight
Zesde notering voor Bertolf Lentink en zijn eerste sinds First & Then (#8 in 2015). Happy In Hindsight is tevens de titel van zijn nieuwe tour.
 
#41 Architrackz: Surinaams Goud
#48 Blackberry Smoke: You Hear Georgia
 
#91 David Bowie: The Width of a Circle
Dubbel-cd met op de eerste cd 14 nummers die David Bowie en the Tony Visconti Trio speelden in februari 1970 in ‘The Sunday Show’ van de Britse BBC-dj John Peel. Op de tweede cd staan bijzondere opnames en mixen. The Width of a Circle is een nummer dat Bowie in 1969 opnam voor het album The Man Who Sold The World.

Tenslotte nog het volgende.

Afgelopen woensdag, 2 juni, overleed Herman Stok op 93-jarige leeftijd aan kanker. Stok werd vooral bekend als presentator van het legendarische muziek tv-programma ‘Top of Flop’, waarin de nieuwste singles werden voorgelegd aan een jury.

Maar Herman Stok was ook een radioman. In 1961 nam hij op Hilversum II de presentatie van ‘Tijd voor Teenagers’ over van Dick van ’t Sant. Vanaf 1963 werd in het programma wekelijks een hitparade uitgezonden, de eerste wekelijkse hitparade op de Publieke Omroep gebaseerd op verkochte singles.

Tegen 1969 was ‘Tijd voor Teenagers’, waarin inmiddels de top 10 van de Parool Top 20 was opgenomen, zijn tijd voorbij. Co de Kloet, bedenker en producer van het programma in het boek 'Tijd voor Teenagers':  “Het programma had zijn dienst bewezen. Popmuziek was een volledig geaccepteerd verschijnsel geworden.“ Daarop werd besloten met het programma te stoppen. 

nieuwe hitlijst 

De opvolger van de Parool Top 10 werd een nieuwe hitparade, de LP Top 10, voorloper van de huidige Album Top 100. De eerste uitzending was op zaterdag 17 mei 1969 tussen 13.20 – 14.00 uur op Hilversum II, het tijdstip van ‘Tijd voor Teenagers’. De presentator: Herman Stok. In tegenstelling tot wat er altijd is gemeld (ook door ons), is niet James Last Op Klompen van James Last het allereerste #1-album, maar Nashville Skyline van Bob Dylan.



Toen wij hem enkele jaren geleden spraken over de Nederlandse elpeelijst, vertelde Stok dat de lijst een idee was van Co de Kloet, die opnieuw de productie deed. De contacten met de platenzaken waren er nog uit de tijd van de top 10 van Tijd voor Teenagers. Alleen werden ze nu gebeld voor de verkoop van elpees.

Tot en met 4 oktober 1969 wordt de lijst uitgezonden op Hilversum II. Daarna wijzigt het omroepschema en daarmee ook de zendtijd van de VARA op dit tijdstip en valt er qua uitzending een gat tot en met 29 november. Vanaf 6 december 1969 pakt Hilversum III de lijst weer op en wordt deze geïntegreerd met de Top 30 op deze zender en afgedrukt in het Vrije Volk. Stok was toen al geruime tijd te horen op Hilversum III, onder andere met ‘Mix’.