vrijdag 28 maart 2008

Hitlflits: Duffy is al (half) binnen!

Zoals verwacht stijgt ‘Mercy’ van Duffy naar de eerste plaats. Daarmee is zij de eerste van de nieuwe lichting singer-songwriters uit Groot-Brittannië die op #1 komt. Vooralsnog lukte dat Adèle en Amy MacDonald niet. Aan het begin van de week voerde hij nog de midweek aan, maar door het achterblijven van de download (#27 tegenover #1 van Duffy), moet hij genoegen nemen met een derde plek. Wij hebben het over ‘Betekenis’ van Jeroen van der Boom. Daarmee moet hij zelfs ‘Valerie’van Mark Ronson feat. Amy Winehouse voor zich dulden, dat weer gestegen is naar #2, en 24% achterloopt op 'Mercy' van Duffy.

John Marks feat. Blane is met ‘What do you say’ hard op weg om zijn grootste hit te evenaren, ‘Can you feel it’ uit juni 2007 (#10), want zijn laatste hit stijgt naar #13. Ook Rob van Daal is lekker op weg, en weet nu al met ‘Leven lukt me niet met jou’, gestegen van 38 naar #25, zijn grootste hit te scoren. Andere stijgers zijn ’t Is voorbij’ van Dirk Meeldijk (nog lang niet dus) op #35 (van 60), ‘What do you say to the dj 2008’ van DJ Galaga vd DJ D.e.k. op #45 (van 86) en ‘Rockstar’ van Nickelback op #40 (van 61), maar dan wel in de twintigste week!

Over naar de binnenkomers, zestien in getale. Net niet de hoogste is Krezip met ‘Everybody’s gotta learn sometimes’ op #37, dat voorkomt in de film ‘Alles is liefde’. Het is hun vijftiende hit. Een plaatsje daarboven, op #36, komt ‘Fiesta elektronika’ van Alp vs outwork binnen, dat een vleugje Balkanbeat in de Single Top 100 brengt.

Voordat we het ‘dancegeweld’ induiken, aandacht voor de 28-jarige zangeres Sarah Bareilles die met haar vrolijke ‘Love song’ slechts binnenkomt op #57, maar nog veel hoger zal komen. Het nummer stamt al uit juni 2007, was al een top 5-hit in Amerika en eindelijk waait het succes over naar Europa.

Dance doet het deze week goed met nummers van Leon Bolier met ‘Ocean drive boulevard’ (op #47), Quinten de Rozario met ‘Dropdead crazy gorgeous’ (op #61) en Mondotek met ‘Alive’ (op #73). Niels van der Zande laat zich Nils van Zandt noemen en gaat een samenwerking aan met Shana Wood, die al enkele hits in Duitsland scoorde. Het eerste resultaat ‘Be with you’ komt binnen op #72. De Franse dj David Guetta laat weer van zich horen op ‘Delirious’ op #88. En ook Kat Deluna feat. Elephant man kan niet stilzitten: ‘Whine up’ zien we op #93. Tenslotte is er nog hiphop van Flo-rida ft. Pain met ‘Low’ op #75.

Op Nederlandstalig gebied dienen zich vier acts aan, waarvan drie bekend. Van het album ‘Wij zijn de smurfen’ van de Smurfen, is het titelnummer op single uitgebracht (een cover van 'Don't stop the music' van Rihanna) en scoort op #74. Ook ‘Wieringerwaard’ van Rob de Nijs (binnen op #80), is geen eigen nummer, maar een Nederlandstalige bewerking van ‘Les lacs du Connemaras’ van Michel Sardou uit 1982. Het nummer is nu voor de vierde keer een hit. In juni is het EK voetbal en de eerste voetbalhit is een feit: ‘Viva Hollandia’ van Wolter Kroes op #94. Liegen dat het gedrukt staat, maar dan op de hoes van de eerste hit van Vincent de Jong. Zijn ‘1000 x gelogen (Yes!!)’ komt binnen op #77.

Resten nog twee binnenkomers: Dennis (nu zonder beugel) met ‘My own little bubble’op #99 en Shane Shu met ‘The way she talks to me’ dat de hekkensluiter op #100 is.


In de Album Top 100 blijft Amy Winehouse de toon zetten met haar album ‘Back to black’, dat nu elf weken bovenaan staat. Daarmee is ze de eerste zangeres die het lukt om langer dan tien weken aaneengesloten op #1 te staan. Voor de tweede week moet Duffy met 'Rockferry' genoegen nemen met een tweede plek. Wel boekt het album relatief gezien enige winst: van 84 naaar 90%. Hoogste binnenkomer is Counting crows met ‘Saturday nights and Sunday mornings’ op #5.

‘Nine in the afternoon’, de single van Panic at the disco wil nog niet echt doorbreken (het nummer stijgt in de derde week van 90 naar #86). Met het album ‘Pretty.odd.’ gaat het beter; het komt binnen op #41. De broertjes Max en Igor Cavalera komen sinds 1995 (‘Roots’ het laatste album van Sepultura), met een nieuw project Cavalera conspiracy, waarvan ook Soulfly gitarist Marc Rizzo en Gojira bassist Joe Duplantier deel uitmaken. Het album ‘Inflikted’ komt binnen op #44.

Les Raconteurs, het hobbybandje van Jack White van de White stripes heeft de smaak te pakken en komt met het tweede album ‘Consolers of the lonely’ binnen op #55. De single ‘Twiedeliedie’ is inmiddels op de terugweg (deze week gezakt naar #97), dus tijd voor nieuw werk van Charlène. Haar vierde album ‘Hé hallo’ scoort op #64.

Zou het komen door ‘Let’s dance to Joy division’ van the Wombats dat de muziek van de Britse Indie band Joy division weer in de belangstelling staat? Want waar komt anders het verzamelalbum ‘The best of’ ineens vandaan, binnen op #100?

Komende maandag kun je alle feiten achter de hits in de Single Top 100 en Album Top 100 nog eens nalezen in een nieuwe Megaman.

donderdag 27 maart 2008

Waar en onwaarheden

Gezien de vele reacties op de midweek, die echter ook over andere zaken gingen, geven we hierbij een korte reactie:

Allereerst:
Alle reacties zijn welkom, maar onze blog leent zich niet voor reacties onderling, waar een ander niets mee heeft. Neem dat dus met de betreffende persoon op.

Alle reacties worden door ons gelezen. Vanwege omstandigheden hebben we een tijdje geen gelegenheid gehad om hier goed aandacht aan te kunnen schenken; binnenkort zullen we dat weer oppakken.

Jammer dat meerdere mensen anoniem reageren. Want zo lijkt het alsof telkens dezelfde persoon reageert, maar met meerdere tongen spreekt. Komt de duidelijkheid niet ten goede.

Dan inhoudelijk:

- de enige lijsten die wij plaatsen zijn de Single Top 100 en Album Top 100; deze stonden tot afgelopen zondag nog op de blog, daarna hebben we de link opgenomen naar www.dutchcharts.nl. Daar staan alle hitlijsten van GfK Dutch Charts
- midweeklijsten houden wij niet ineens achter, simpel omdat wij ze nog nooit op de blog hebben gepubliceerd. Er zijn genoeg wegen om daar aan te komen.
- hetzelfde geldt voor de download top 50; behoudens een enkele keer dat deze op onze blog stond
- veel mensen waren het afgelopen weekend al sinds vrijdag vrij en hebben hun tijd elders doorgebracht, waardoor het aannemelijk is dat er minder is gedownload. Er zijn ook nog andere dingen in het leven. Sowieso is er deze week een verkoopdag (de maandag) minder
- de Midweek is een indicatie van hoe de uiteindelijke lijsten er uit kunnen gaan zien. Op basis van die gegevens (meestal op woensdag), doen wij een voorspelling. Aangezien er nog twee verkoopdagen komen (waarin ook instores kunnen zitten) en 2/3 van de downloads, kan het nog alle kanten opgaan.

Binnenkort zullen we ook op andere reacties reageren.

De Megaman.

woensdag 26 maart 2008

Midweek: Duffy komt er aan!

Met een weekje vertraging zien we aanstaande vrijdag Duffy alsnog naar #1 stijgen met ‘Mercy’. Dat betekent dat Jeroen van der Boom het met ‘Betekenis’ (nog) niet gered heeft, hoewel zijn single wel staat te trappelen, het nummer zal naar #2 stijgen. Twee nummers maken kans om de top 10 binnen te komen: ‘The girl you lost to cocaine’ van Sia (waarvan nu ook het origineel uit is) en Kelly Rowland met ‘Work’.

De invloed van het Paasweekend, waardoor mensen minder met muziek zijn bezig geweest (denk aan downloaden), en één verkoopdag minder, laten een rustige midweek zien. Echt hoge binnenkomers hoef je vrijdag dan ook niet te verwachten. De meeste kans voor een positie bij de bovenste dertig heeft Krezip met hun versie van the Korgis-hit ‘Everybody’s gotta learn sometimes’. Daarnaast zijn het vooral de dancehits die de toon bepalen: Leon Bolier met ‘Ocean drive boulevard’, Mondotek met ‘Alive’ (waarop de nieuwste rage techtonik beoefend wordt), Nils van Zandt ft. Shana Wood met ‘Be with you’ en Quinten de Rozario met ‘Dropdead crazy gorgious’.

Tegenwicht komt er van twee kanten. Rob de Nijs met ‘Wieringerwaard’ en de Amerikaanse zangeres Sarah Bareilles met ‘Love song’.


In de Album Top 100 zou het een dubbelslag kunnen worden voor Duffy met ‘Rockferry’; nog een kleine sprint en ze stoot Amy Winehouse met haar album ‘Back to black’ van de troon. Binnenkomers zijn er van Panic at the disco met ‘Pretty.odd’, Cavalera conspiracy met ‘Inflikted’ en the Skills met ‘Midnight boom’. En wellicht dat onderin in de albumlijst Charlène met ‘Hé hallo’ nog binnenkomt. Maar pin ons er niet op vast.

Vrijdag worden de definitieve lijsten samengesteld. Dan zijn wij er ook weer met een nieuwe Hitflits, en zullen we zien of het Duffy gelukt is.

maandag 24 maart 2008

Megaman bij week 12 – 22 maart 2008

Welkom bij de nieuwe Megaman, waarin Nikki nipt aan de leiding blijft, Duffy twee keer tweede is, Dennis Bax én Maribelle een Gouden-kooi-liefde hebben en Amy Winehouse zes nieuwkomers van zich af weet te schudden. Dit en nog veel meer over de hits in de Single Top 100 en Album Top 100in een nieuwe Megaman!

Laatste week aan kop voor Nikki

Nikki: Hello world (1) *** derde week op #1 ***

Jamai stond zeven weken op #1, Boris stond vier weken bovenaan, Raffaëla hield het zes weken aan kop uit, maar Idolswinnaar nummertje vier, Nikki, heeft alle geluk van de wereld dat ze deze week een derde weekje aan de leiding van de Single Top 100 heeft binnengesleept. Slechts één procentje voorsprong houdt ze over aan het eind van de week; concurrente Duffy hijgt haar al in de nek.

‘Mercy’ van Duffy verkoopt al twee keer zoveel downloads als ‘Hello world’ van Nikki; in de Download Top 50 staat ‘Hello world’ deze week slechts op #7. Dat Nikki tóch nog bovenaan staat, heeft ze te danken aan haar downloads van de vorige week, want die tellen deze week ook nog voor een gedeelte mee, en toen waren de rollen exact omgedraaid, met het dubbele aantal downloads voor ‘Hello world’ vergeleken met Duffy’s ‘Mercy’. Bovendien verkoopt de fysieke single van Nikki nog altijd het beste van allemaal.

Optredens
Nikki’s eerste album staat momenteel gepland voor oktober. Het album zal naast eigen materiaal van Nikki ook nummers van schrijvers John Ewbank en Fluitsma en Van Tijn bevatten. Daarnaast heeft de plaat ook nog buitenlandse inbreng. Tegen die tijd onderneemt Nikki ook een solotour. Momenteel treedt Nikki samen met haar medefinalisten van Idols, Nathalie en Charlene, op. Tot eind juni staan inmiddels meer dan honderd optredens gepland. Zoals het megaconcert dat ze gaat geven in haar thuisfront Sint-Michielsgestel. Bij dat concert zijn er ook optredens van Nathalie en Charlene, maar vanzelfsprekend gaat de meeste aandacht uit naar Nikki.

En dan te bedenken dat Nikki een paar jaar geleden nog te licht werd bevonden voor een Idols-avontuur. Ze deed mee aan de tweede serie en werd door de jury die een eerste selectie maakte (echt niet iedereen verschijnt voor Jerney & co) zonder pardon weggestuurd. “Ik zei het daarna nooit meer te proberen, want het deed mijn ego geen goed.”

Australië
“Ik heb altijd gezongen en volgens mijn moeder nog voordat ik kon praten. Zingen is nog steeds mijn passie en nog meer dan dat zelfs, want als ik zing dan leef ik, voel ik contact met anderen. Dan krijgt alles een extra dimensie. Ik sta zelfs graag met blote voeten op het podium, dan voel ik het contact nog intenser. Op mijn negende begon ik met optredens en vanaf mijn elfde zong ik al met een jeugdpopgroep genaamd Minipops. Dat was in Australie, waar ik tien jaar gewoond heb. In Nederland deed ik eerst mee aan talentenjachten, om vervolgens in verschillende bands op te treden, waardoor ik de nodige ervaring heb opgedaan. Zo zou je mij het beste kunnen omschrijven: Een op en top podiumbeest op zoek naar optimaal contact met mijn publiek. Het liefst wil ik na een optreden dat iedereen huiswaarts keert met het gevoel dat ze een geweldige ervaring hebben gehad, want dan pas ben ik tevreden...”

John Marks grootste stijger

John Marks feat. Blain: What do you say (19)

De grootste sprong deze week wordt gemaakt door John Marks feat. Blain met ‘What do you say’. Het nummer maakt een sprong van 58 plaatsen, van 77 naar #19. Vorige week was de track uitsluitend op download beschikbaar, maar deze week komt iedereen die het vertrouwde plaatje in de hand wil hebben, ook aan zijn trekken; het is nu ook overal in de platenzaken te koop. John Dirne, de echte naam van John Marks, zal echter nog wel even moeten volhouden, wil het nummer ook zijn grootste hit worden. Eerst moet hij ‘Insanity’ van een jaar geleden nog voorbij, dat tot #17 kwam. Lijkt ons niet al te moeilijk. En dan wordt het een flinke sprint trekken naar #10, waar ‘Can you feel it’ in juni 2007 eindigde. Wellicht dat we over een aantal weken dit heugelijke feit kunnen melden.

Rob van Daal op zoek naar personeel

Rob van Daal: Leven lukt me niet zonder jou (38) *** hoogste eersteweeks ***

Hoogste nieuwkomer; we weten niet of Rob van Daal dat ooit verwacht had, maar de Megaman in ieder geval niet... ‘Leven lukt me niet zonder jou’ is deze week binnen op #38, en daarmee blijft Rob slechts één positie verwijderd van zijn hoogste notering ooit, ‘Geef mij maar jou’ uit 2004.

Van Daal is een laatbloeier; pas op z’n veertigste was hij toe aan zijn debuuthit. Inmiddels zijn we zes jaar en vijf noteringen verder. Reden genoeg voor Rob om een groots optreden aan te kondigen. Op 6 april gaat het al gebeuren, maar de exacte locatie is lang geheim gehouden. De Megaman brandde al tijden van nieuwsgierigheid: wordt ‘t de Kuip, wordt ‘t het Gelredome, wordt ’t de ArenA? Nee, niets van dat alles; Rob van Daal gaat optreden in... Jaiselings Royal Palace in Wernhout! Kan ook leuk zijn... De Megaman gaat TomTommen om te kijken waar dat ligt.

Wil je trouwens deel uitmaken van de entourage rondom Rob van Daal, dan heb je nu je kans; Rob is nog op zoek naar een chauffeur voor in het weekend, en naar een ervaren roadmanager. Brieven met foto kunnen naar Van Daal zelf in Raamsdonksveer.

Grad Damen zoekt en vindt het juiste repertoire

Grad Damen: Mag je dochter mee op stap (40)

Om de twee jaar scoort Grad Damen (Breda, 4 december 1983) een grote hit. In 2002 was dat ‘Selina’ dat tot #5 kwam. Twee jaar later scoorde Grad opnieuw een top 10-notering, met de ‘Demis Rousson medley’, goed voor een achtste plek. Twee jaar geleden was het opnieuw raak, met ‘Vanavond’, dat weliswaar net niet de top 10 haalde: #12. Maar wellicht dat ‘Mag je dochter mee op stap’, zijn twintigste notering, wel weer die kant op gaat. Het nummer komt deze week binnen op #40 en is een van de veertien liedjes van het album ‘Kom weer bij mij’, dat hij opnam met Emile Hartkamp en Norus Padidar. Twee jaar hoorden we niets van Grad Damen. In die tijd zat hij even niet lekker in zijn vel en ging op zoek naar zichzelf en de muziek die bij hem past. Die heeft hij gevonden: het is het volkse repertoire wat hij het liefste zingt en het beste bij hem past. Kortom, er is dus niets veranderd. Behalve dan dat Grad op 16 januari voor de tweede keer vader is geworden, van zoontje Louistje. In 2005 werd hij al vader van Heintje.

Gio op tournee

Gio: Denk aan jou (41) *** hit op herhaling ***

Elke week zijn er wel nummers in de Single Top 100 die op herhaling gaan: plaatjes die na een afwezigheid van een of meerdere weken opnieuw binnenkomen. Over het algemeen besteden we daar dan ook weinig of geen aandacht aan. Voor ‘Denk aan jou’ van Gio maken we deze week een uitzondering. Het is niet zomaar een hit op herhaling, want het komt terug binnen op #41. Vanaf 9 februari stond het nummer drie weken genoteerd: 92,82 en #64. Daarna verbleef ‘Denk aan jou’ drie weken in de Bubbling Under, de wachtkamer van de Single Top 100. De reden voor de hoge binnenkomst op #41 is een aantal instores die Giovanni Jap-Ngie vorige week deed. ‘Denk aan jou’, schreef hij zelf, samen met Tony Verdult.

Dennis Bax maakt kindje in Gouden kooi

Dennis Bax: Laat me vrij zijn (57)

De Megaman heeft ’t nog nooit gezien, maar in sommige kringen schijnt ‘de Gouden kooi’ een erg populair programma te zijn. Persoonlijk is de Megaman niet geïnteresseerd in programma’s waarin voornamelijk geruzied, gescholden, gevochten, gekonkeld en ‘gerommeld’ wordt. Maar ja, er komen inmiddels al wél vier hitsingles vandaan, dus we zullen toch bij moeten blijven.

Na Huub (#28 in oktober vorig jaar met ‘Nooit meer naar huis’), Brian #34 in oktober vorig jaar met ‘Wat je doet’ en King Jaap (#29 in februari met ‘F*cking niet normaal’) is het nu de beurt aan Dennis Bax. De 25-jarige Dennis uit Alphen is al een tijdje op zoek naar een sterrenstatus. Zo deed hij al mee aan de zangwedstrijd ‘Popstars the rivals’, maar daar strandde hij vlak voor de liveshows. In juni vorig jaar probeerde hij het daarom via de Gouden kooi. Ook dat plezier was maar van korte duur: in november werd hij er al door zijn huisgenoten uitgestemd. Maar ondertussen had Dennis daar (ondanks de geruchten omtrent zijn vermeende homosexualiteit) een vriendinnetje opgedaan; medebewoonster Nadia, inmiddels ook al weggestemd, is vijf maanden zwanger van hem; op 1 augustus wordt de kleine verwacht.

Slaat de titel van Dennis’ single op zijn tijd in de Gouden kooi? “Nee. Nou, alleen de zin: ‘ik zit in een kooi’ dan. Mijn single gaat over gevangen zitten in een liefdesrelatie. Niet mijn relatie met Nadia hoor; het lied is geschreven door Kees Tel, die ook Gerard Jolings ‘Maak me gek’ maakte. Echt goed dus. Ik ben blij dat ik uit de Gouden kooi ben trouwens; Jaap is wel oké, de rest is allemaal hypocriet...”

Voor nog meer Gouden-kooi-nieuws zie de notering van Maribelle op #79.

Zweedse housemaffia lijft jazzmuzikant in

Axwell + Sebastian Ingrosso vs Salem al Fakir: It’s true (68)

Axwell (Axel Hedfors) en Sebastian Ingrosso kennen we al een tijdje als deel van de Zweedse housemaffia, waartoe ook Eric Prydz behoort. Samen of met anderen scoren ze de ene na de andere dancehit. ‘It’s true’ is een nummer van de Zweeds-Syrische Lars Salem al Fakir, geboren op 27 oktober 1981. Zijn vader komt uit Damascus, Syrië, zijn moeder uit Zweden. Salem leerde op zijn vierde viool en op zijn veertiende tourde hij door Rusland. In Zweden teruggekomen studeerde Salem jazzpiano. Tijdens de studie werkte hij samen met onder andere zangeres Robyn. Samen met zijn broer Nassim maakte hij een tijdje deel uit van het FakirKarlsson trio, dat samenspeelde met andere jazzmuzikanten. In de herfst van 2006 bracht hij zijn eerste single, ‘Dream girl’, uit. Begin vorig jaar verscheen ‘This is who I am’, zijn debuutalbum. Het album was opgenomen in zijn kelder en slaapkamer en op de hoorns na, doet Salem alles op het album zelf. In oktober werd hij in Zweden uitgeroepen tot beste nieuwkomer, en in januari kreeg hij vier awards tijdens de Zweedse Grammy awards.

Op dat album stond ook het nummer ‘It’s true’, dat al snel de aandacht kreeg van Axwell en Sebastian. Zij namen het melancholieke gedeelte van het origineel en voegden hier hun eigen sound aan toe. Deze versie werd zeer goed ontvangen in de clubs. Inmiddels zijn er nieuwe remixen gemaakt, waaronder die van Dabruck & Klein.

Al weer een triootje voor James Blunt

James Blunt: Carry you home (75)

Zes hits heeft James Blunt bij deze achter zijn naam staan; drie van elk album dat hij heeft uitgebracht. ‘Carry you home’ is de derde single van zijn cd ‘All the lost souls’. Eerder al scoorde hij met ‘1973’ (#3 in september) en ‘Same mistake’ (#48 in december). Na ‘Carry you home’ staat er nog een single op stapel; dat wordt ‘I really want you’.

‘Carry you home’ is geschreven door James zelf, samen met de Zweedse producer Max Martin. Het tweede nummer op de cd-single is een cover van ‘Young folks’, oorspronkelijk van Peter, Bjorn & John. De opname van Blunt is uit een live-sessie op BBC Radio 1.

Party animals bestaan vijftien jaar en zoeken vijfde groepslid

Party animals: Electricity / Party animals vs the Opposites: Dom, lomp & mellow(77)

‘Electricity’ was in 1979 de eerste single voor O.M.D., wat staat voor Orchestral manoeuvres in the dark. Dat duo bestond uit Andy McClusky & Paul Humphries. In 1982 hadden de twee hun grootste succes met ‘Maid of Orleans (the waltz Joan of Arc)’: #1. Anno 2008 is het de verjongde versie van de Party animals, die het nummer van een happy hardcore-sausje voorziet. Daarnaast staan er op de cd-single nog drie nummers: ‘Dom lomp & mellow’, waarbij ‘Dom lomp en famous’ van the Opposites door Dj Danjgo is gemixt met ‘Have you ever been mellow’, de eerste (#1-)hit van Party animals in 1996. Verder ook nog ‘F*cked up my w*rld’ en ‘Industrial friends’. Het laatste nummer is volgens de kenners het beste nummer. Op dat nummer gaan de Party animals terug naar het begin toen ze nog echte hardcoremuziek maakten. Er is zelfs een vinylversie van de cd-single verschenen onder de titel ‘Industrial friends’.

Feestjuh!
‘Electricity’ is de vijftiende hit voor de Party animals, die dit jaar twaalf en een half jaar bestaan. Op oudejaarsdag 1995 vond op een feestje in Zuid-Limburg het eerste live-optreden plaats van de Party animals, die toen nog bestonden uit Dennis West, Evert van Schumbag, David Adam (alias MC Remsy) en Paul Gromme. Daarna was het een komen en gaan van groepsleden. Elk jaar gingen er wel een of twee Party animals weg en kwamen er weer vervangers bij. Wat altijd gebleven is, zijn de producers Jeroen Flamman en Jeff Porter (Flamman & Abraxas). Eind volgende maand verschijnt er een jubileum-cd van de Party animals. En voor de zomer wordt een landelijk fandag georganiseerd. Fans noemen zich liever ‘member’.

Reserve Party animal
Party animal zijn is zwaar en verantwoordelijk. Denk je eens in, al die (gabber)feesten die je moet aflopen! Vandaar dan ook dat ze op zoek zijn naar een vijfde lid. Daarvoor is een heuse talentenjacht opgezet. De eerste, op 22 februari in Apeldoorn, leverde Tjalling op. Aanstaande zaterdag, 29 maart, is de tweede voorronde in Zaal Takens in Balkbrug. De finale is op 21 juni. Wat moet een Party animal minimaal kunnen? Je moet tussen de 16 en 25 zijn, alle (vijftien) hits kennen, in de regio Amsterdam/Almere wonen of over eigen vervoer beschikken. Daarnaast is het meegenomen als je over MC-talent beschikt. Tenslotte kun je je benen moeilijk stil houden en heb je een flexibele baan of studie. Als je aan al deze vereisten voldoet, dan kun jij de vijfde Party animal worden door je op te geven via info@partyanimals.nl.

Maribelle verlaat Volendam

Maribelle: Jouw ogen (79)

Elf jaar geleden stond Maribelle voor het laatst in de hitparade; dat was met ‘Geef mij je hand’ dat niet verder kwam dan #94. Daarvoor scoorde ze vier hits, waarvan ‘Marionette’ (#13 in 1981) haar grootste was. Met dat nummer werd ze tweede tijdens de Nationale voorronde voor het Eurovisie Songfestival; eerste werd Linda Williams met ‘Het is een wonder’. Drie jaar later probeerde Maribelle het opnieuw, en nu met succes; ze mocht ons land op het Eurovisie Songfestival vertegenwoordigen en ze werd dertiende. Nog steeds jammer van die roze strik op haar buik; die zou haar jarenlang de bijnaam 'het paasei' opleveren...
Maar haar inzending, ‘Ik hou van jou’, #21 in 1984, werd een klassieker; het is daarna onder meer gecoverd door Gordon (1992), Dana Winner (1996) en Roxeanna Hazes (2007).

Maribelle werd geboren op 4 april 1960 als Marietje Kwakman in Volendam. Al op jonge leeftijd zong ze in diverse koren. Haar zang viel manager Jan Buys op, die een plaatopname regelde met medewerking van Peter Koelewijn. Dat werd ‘Laat het altijd vrede zijn’ met het Volendams operakoor. Haar grote doorbraak had er kunnen komen als zangeres van BZN. Hád, want na een demo-opname van ‘Mon amour’ besloot ze, vooral vanwege haar jonge leeftijd (16 jaar), om daar niet de zangeres van te worden. Vervolgens zong Annie Schilder het nummer in en scoorde BZN haar eerste en enige #1-hit. Marietje nam daarop haar eerste eigen plaatje op, ‘Het is weer een morgen’ onder de naam Anne Marie.

In 1978 voelt ze zich wel oud genoeg om zangeres te worden van een groep. Dat wordt Spryng, dat ze opricht met, inmiddels haar echtgenoot, Jan Buys. In die tijd neemt ze ook de naam Maribelle aan. In 1981 wordt ze gevraagd voor het Eurovisie Songfestival, en daarvan kennen we de afloop. Zowel aan Spryng (in 1991) als aan het huwelijk met Jan Buys (in 1993) kwam een einde.

Sinds vorig jaar heeft ze een relatie met Nicolaas Streefkerk, voormalig bewoner van televisievilla ‘de Gouden kooi’. Onlangs liet ze weten Volendam in te ruilen voor Alkmaar. “Op het moment dat ik de beslissing nam was ik alleen en ik hou niet van saai. Op Volendam is het uitgaansleven alleen maar voor de jeugd en in Alkmaar heb je erg leuke jazzcafeetjes en ik heb er ook vrienden wonen.” Een nieuwe start dus op relatie- (Nicolaas) én op muzikaal gebied (‘Jouw ogen’) voor Maribelle. De single werd haar op 6 maart uitgereikt door Jan Keizer, voormalig zanger van… BZN. “Het is een ritmisch nummer dat precies het positieve gevoel uitstraalt dat ik nu van binnen heb”, zei de zangeres bij de uitreiking. Het nummer is geschreven door Edwin van Hoevelaak, die ook nummers schrijft voor onder andere Nick & Simon (‘Kijk omhoog’) en Jeroen van der Boom (‘Betekenis’).

DJ Galaga poetst klassieker op

DJ Galaga vs DJ D.E.K.: What do you say to the dj 2008 (86)

Nou wat dacht je van “kun jij de nieuwste plaat van DJ Galaga vs DJ D.E.K. voor me draaien?” Maar nee, het antwoord moet zijn ‘Fuck you!’, volgens de heren zelf. Het nummer stamt al uit 2000, toen Marco Leeuwis, afkomstig uit Oss, begon als DJ Galaga. Toen was dat echter nog een tweemansproject, samen met Hans Dekkers. Volgens Marco was het nummer overal een klapper, van Oostenrijk tot Thailand, van Nederland tot Brazilië. Maar een hit bleef uit. Na die eerste track gingen Leeuwis en Dekkers ieder huns weegs; Leeuwis maakte van DJ Galaga een soloproject en Dekkers ging door als DJ D.E.K.

Hoe het met DJ Galaga afgelopen is, dat weten de hitparadevolgers; begin deze eeuw scoorde hij drie fraaie top 30-noteringen. DJ D.E.K. draaide ondertussen zijn plaatjes in de ‘Achterhoek ArenA’, een discotheek in Dinxperlo. De afgelopen drie jaar was hij daarvan zelfs de eigenaar. Onlangs is Dekkers daar echter vertrokken. “Er wordt gesleuteld aan de koers op een manier die ik niet bij mij vindt passen.” In het Branbantse plaatsje Budel begint hij opnieuw; hij krijgt de gelegenheid om van een bestaande discotheek een ‘kleine Arena’ te maken. “Daar past duizend man in, in de Achterhoek ArenA vijfentwintighonderd. Die in Budel is een slagje kleiner.” Dekker is niet met stille trom vertrokken: afgelopen zaterdag, 22 maart, draaide hij op een groot afscheidsfeest voor het laatst zijn platen in Dinxperlo. Ook DJ Galaga (de twee zijn altijd vrienden gebleven) was van de partij.

Ondertussen is de allereerste plaat van de dj’s Galaga en D.E.K. samen weer uit de kast getrokken en opgepoetst tot een nieuwe versie. Er is ook nog een versie gemaakt door da Cloot, waarin ook delen van het nummer ‘Back by dope demand’ van King Bee langskomen.

Film over Missy Elliott

Missy Elliott: Ching-a-ling (97)

Missy Elliott is volwassen, althans als we kijken naar het aantal hits, want ‘Ching-a-ling’ is haar 21ste notering. Qua albums is ze nog lang niet zover, want ze is nog maar toe aan haar zevende album. ‘Ching-a-ling’ is daarvan de voorloper, en het is tevens het thema van de film ‘Step up 2 the streets’, geproduceerd door Timbaland. Drie weken geleden kwam Tania Christopher feat. Yung craze binnen met ‘Show me’. Zij mocht speciaal voor de Nederlandse markt het thema inzingen. Missy deed het voor de Amerikaanse markt.

filmpje
In juni 2006 kondigde Universal pictures aan met een film te komen over Missy Elliott. De filmmaatschappij had de rechten gekocht van het levensverhaal van Melissa Arnette (Missy) Elliot, geboren op 1 juli 1971 in Portsmouth, Virginia. Regisseur wordt Diana Houston, die tevens met Missy het script schrijft. Producer Timbaland werd benaderd om mee te doen, maar weigerde omdat de film te dramatisch zou worden; Missy heeft niet echt een leuk leven achter de rug. Inmiddels heeft hij toegezegd zijn beslissing te heroverwegen, als Missy kans ziet om nog andere acts te strikken, zoals Ginuwine en rapper Magoo. Het is nog niet zeker of Missy zichzelf zal spelen.

Naast haar eigen nummers is ze ook actief met en voor anderen. Met de Oekraïnse zangeres Ruslana, winnares van het Eurovisie Songfestival 2004 met ‘Wild dances’, nam ze het duet ‘The girl that rules’ op. Daarnaast werkt Missy aan nieuw materiaal met onder anderen Whitney Houston, Monica, Janet Jackson en Amy Winehouse.

Alicia Keys weer op North sea jazz

Alicia Keys: Like you’ll never see me again (98)

Vandaag, maandag 24 maart 2008, geeft Alicia Keys een concert in Ahoy Rotterdam. Ze tourt op het moment door Europa ter promotie van het album ‘As I am’, deze week op #29 in de Mega Album Top 100. Sinds het album ‘Songs in A minor’ in 2001 en de #1-hit ‘Fallin’’ heeft ze wereldwijd 41 miljoen albums verkocht. Naast zangeres, componiste en pianiste, is ze ook mede-eigenaar van ‘The oven studios’, een opnamestudio in Long Island, New York. De andere eigenaar is haar muzikale partner, Kerry ‘Krucial’ Brothers, waarmee ze ook het nummer ‘Like you’ll never see me again’, haar twaalfde hit, schreef.

Mocht je geen kaartje hebben kunnen bemachtigen voor het concert in Ahoy, dan niet getreurd. Alicia komt terug naar Nederland, in juli, om op te treden op het North sea jazz festival eveneens in Ahoy. Tevens treedt dan Herbie Hancock op. Beide artiesten stonden ook al in 2004 op hetzelfde festival, dat toen nog werd gehouden in Den Haag. Uit Nederland komt Room eleven naar Rotterdam.

Album Top 100: Amy Winehouse niet te verslaan

In de Album Top 100 staat Amy Winehouse tien weken bovenaan, maar er zijn maar liefst zes nieuwkomers, allemaal binnen in de top 10, die op haar kroon azen. Duffy komt het dichtste bij, maar ook gerenommeerde namen als Rob de Nijs, Bryan Adams of de Smurfen doen een gooi naar de koppositie. Junkie XL zal het een zorg zijn; hij is met zoveel dingen tegelijk bezig dat albumverkopen hem nog het minst interesseren...


Amy Winehouse: Back to black (1)
De single ‘Valerie’ levert met de week wat in (inmiddels op #3), maar het album ‘Back to black’ van Amy Winehouse weet van geen wijken. Voor de tiende week is het album de bovenste beste in de Album Top 100. Vorige week was het Racoon dat met ‘Before you leave’ de grootste kans maakte om #1 te komen; er waren immers meer dan 30.000 stuks van uitgeleverd. Maar nee: Racoon kwam toen net tekort. Deze week doet Duffy een poging met ‘Rockferry’ (zie ook daar).

De laatste keer dat een album meer dan tien weken op #1 stond, was in 2005. ‘Piece by piece’ van Katie Melua stond elf weken bovenaan, maar dan wel in twee sessies: 9 en 2 weken. Voor een album dat meer dan tien weken onafgebroken bovenaan stond, moeten we terug naar begin 2004. Vanaf 18 oktober 2003 stond ‘’n Ons geluk’ van Frans Bauer zelfs twaalf weken bovenaan. Maar het record aantal weken onafgebroken op #1 staat al sinds 1980 op naam van BZN met het album ‘Grootste hits’, dat veertien weken aan de leiding ging. Dus nog even volhouden Amy!

Óf ze het ook vol kan houden, dat is nog maar de vraag, want inmiddels begint de concurrentie wel érg op te dringen: maar liefst zes albums tegelijk komen deze week in één klap binnen in de top 10!

Duffy: Rockferry (2)
Duffy heeft deze week de ondankbaarste plek te pakken in de hitparade: zowel in de Single Top 100 als in de Album Top 100 strandt ze op een tweede plaats, vlak onder de leidster. In de albumlijst is het verschil wat groter dan dat ene procentje dat haar bij de singles van de koppositie scheidt. ‘Rockferry’ heeft 16% achterstand op Amy’s ‘Back to black’. De titel van Duffy’s album is afgeleid van het dorpje Rock Ferry, een buitenwijk van Birkenhead, een kilometer of vijf van Liverpool vandaan. Volgende week wordt een spannende week voor de zangeres uit Wales; nu heeft ze nog twee ondankbare tweede plaatsen in Nederland, maar volgende week kunnen dat twee glorieuze eerste plaatsen zijn!

Room eleven: Mmm... gumbo? (3)
Hun eerste album, ‘Six white Russians and a pink pussycat’, was vernoemd naar een cocktail, maar op hun tweede plaat hebben de leden van Room eleven hun aandacht verlegd naar eten: ‘Mmm… gumbo?’ verwijst naar een stevig gerecht uit de Amerikaanse staat Louisiana. De muziek is grotendeels hetzelfde gebleven, maar waarom ook niet?: hun debuutalbum heeft inmiddels de platina status. Voor de nieuwe plaat had zangeres Janne Schra stoute plannen: ze stuurde een emailtje naar haar idool, Dayna Kurtz, in New York. Of Dayna zin had in een duetje? Nou, dat had ze, en ze wilde ook wel een handje helpen bij het opnemen van het album. De hele band kwam dus in New York terecht, om de plaat op te nemen in de Kaleidoscope studio van Kurtz’ vaste producer Randy Crafton.

Rob de Nijs: Chansons (6)
Voor het eerst sinds negen jaar staat Rob de Nijs weer eens met een album bij de bovenste tien. In 1999 kwam het album ‘Ballades’ zelfs tot de tweede plaats. Vorig jaar nam Rob het nummer ‘Één melodie (This melody)’ op met de Franse zanger Julien Clerc, dat tot #88 kwam. Geen hoogvlieger dus, maar wel de aanloop naar een volledig album met vertalingen van Franse nummers, waaraan twee jaar is gewerkt. Zo werd ‘Les lacs du Connemara’ van Michel Sardou ‘Wieringerwaard’ en ‘Paris s’eveille’ van Jacques Dutronc werd ‘Parijs ontwaakt’. Je ziet dat het ene lied een heel andere inhoud krijgt, en het andere bijna letterlijk is vertaald. De vertalingen zijn van Belinda Meuldijk en Jan Rot. ‘Chansons’ is het 31ste album van Rob dat een notering krijgt. Twaalf daarvan bereikten de top 10, waarvan ‘Pur sang’ zelfs twee keer (info met dank aan André Lageveen).

2008 is het jubileumjaar van Rob. Hij is niet alleen 65 jaar jong, maar zit ook nog meer dan 45 jaar in het vak. Vorige week zondag, 16 maart, vond in Carré in Amsterdam het jubileumconcert plaats met het Metropole orkest. Tijdens het concert maakte de burgemeester van Anna Paulowna (waaronder ook Wieringerwaard valt), bekend dat er een tulp naar Rob de Nijs zal worden vernoemd. Tevens kreeg de zanger uit handen van Ron Stoeltie, de muziekmanager van Radio 2, een plakkaat uitgereikt voor de verkoop van meer dan 1 miljoen albums in Nederland. Waarmee proficiat!

Bryan Adams: 11 (8)
Over het nieuwe album van Bryan Adams is al net zo weinig te vertellen als over Bryan Adams zelf... ‘The groover from Vancouver’ maakt al een kwart eeuw muziek, maar hij is beduidend minder vaak in het nieuws dan, pak ‘m beet, Britney Spears of Amy Winehouse. De spannendste vraag die journalisten dan ook aan Adams voor konden leggen (en dat is geen grapje), is: “Waarom heb je je nieuwe plaat ‘11’ genoemd?” Het antwoord van Bryan was een grote verrassing voor de Megaman: “Het is mijn elfde studioalbum met nieuw materiaal, dus afgezien van livealbums, soundtracks en verzamelaars. Ik heb verder niet nagedacht over andere betekenissen van het cijfer 11. Er zijn vast al drommen mensen speculeren over de titel, maar echt: wat mij betreft is er geen verborgen boodschap.”

de Smurfen: Wij zijn de smurfen! (10)
De afgelopen week meldde AH dat alle 29 miljoen ‘smurfen’(!) op zijn. Sinds 18 februari voerde de grootgrutter een actie met de blauwe poppetjes, waarbij je er eentje kreeg bij elke € 15,--. Dat heeft AH goed gesmurfd, want het leverde maar liefst € 435miljoen op! De actie is niet geheel toevallig, want dit jaar bestaan de kleine poppetjes vijftig jaar. Het kon dan ook niet uitblijven dat er ook een heel album met liedjes zou verschijnen. Dat is er nu, ‘Wij zijn de smurfen!’, binnen op #10. Sinds 1995 is dit het negende album met smurfenliedjes, en het zesde dat een top 10-positie behaalt. Op ‘Wij zijn de smurfen!’ staan versmurfte covers van liedjes als ‘Don’t stop the music’ van Rihanna (werd ‘Wij zijn de smurfen!’), ‘Relax, take it easy van Mika (werd ‘Daar gaat ie weer’) en ‘Maak me gek’ van Gerard Joling (werd ‘Hens aan dek’).

Van Morrison: Keep it simple (16)
Van de meeste artiesten kunnen we wel zeggen hoeveel platen ze gemaakt hebben, maar bij Van Morrison, de 62-jarige bard uit Ierland, zijn we bijkans de tel kwijt. Volgens de Megaman is ‘Keep it simple’ zijn vijfendertigste album. Het is het eerste in negen jaar tijd waarop alleen composities van zijn eigen hand staan, op alle tussenliggende albums was telkens minstens wel een cover te vinden. Om zijn nieuwe plaat te promoten, gaf Van the Man vorige week een exclusief liveconcert op de Britse radiozender BBC 2. Morrison is sowieso een druk mannetje: hij geeft nog altijd zo’n honderd concerten per jaar. En dat is niet niks voor een man die in de jaren ’70 en ’80 amper in concertzalen te vinden was vanwege podiumangst...

Sarah Brightman: Symphony (20)
Je kunt je bijna niet voorstellen dat Sarah Brightman (Berkhamstead, Hertfordshire, 14 augustus 1960) popzangeres is geweest. Haar carrière begon in 1979 met het hitje ‘I lost my heart to a starship trooper’ als Sarah Brightman & Hot gossip, bij ons een weekje op #50. Daarna legde ze zich toe op musicals, onder andere ‘The phantom of the opera’, speciaal voor haar geschreven door haar toenmalige man Andrew Lloyd Webber. Na haar scheiding ging ze over op opera; ze heeft dan ook een stembereik van drie octaven. In 1992 brak ze wereldwijd door tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Barcelona, waar ze het nummer ‘Amigos para siempre (Friends for life)’ zong met José Carreras (#7). Vijf jaar later strikte ze een andere zanger, Andrea Bocelli, voor het duet ‘Time to say goodbye (con te partirò)’, goed voor een vijfde plek. Op ‘Symphony’, deze week binnen op #20, is opnieuw een aantal beroemdheden te horen. Een oude bekende, Andrea Bocelli, maar ook Fernando Lima en Kiss-zanger Paul Stanley in het nummer ‘I will be with you’, het thema van de tiende ‘Pokémon’ film. Wereldwijd verkocht Sarah Brightman meer dan vijfentwintig miljoen cd’s en twee miljoen dvd’s, waarmee ze ‘s werelds best verkochte sopraan aller tijden is.

Junkie XL: Booming back at you (59)
Junkie XL, ofwel Tom Holkenborg, heeft een nieuw album uit, maar eigenlijk interesseert hem dat geen moer: “Flikker muziek maar het internet op! Ik wil dat mijn muziek als een soort virus de wereld over gaat, of dat nu via illegale downloads is, via iTunes, een game of via een cd. Zo’n cd is nu eigenlijk een heel duur visitekaartje geworden.” Holkenborg woont sinds vijf jaar aan de Amerikaanse westkust en besteedt driekwart van zijn tijd aan het componeren van muziek voor games en films. De overgebleven tijd is voor zijn project Junkie XL. “Ik neem mijn muziek niet zo serieus meer, het zijn momentopnames. Je bent zo goed als het laaste wat je doet.”

De tracks heeft hij vooraf uitgebreid getest op zijn fans, door ze te draaien op de internationale dansvloeren, en door zijn fans via internet te laten schieten op nummers in wording. “Ik vind dat ze daar recht op hebben. Sommige collega’s vinden het verschrikkelijk, die willen twee jaar lang met rust gelaten worden in hun studio.” Wanneer een nummer af is, is het dezelfde avond al op Myspace te downloaden. Holkenborg ziet het allemaal als gratis promotie. “Aan elektronische muziek hangt een cultuur die zo akelig snel werkt, daar kan de platenindustrie niet tegenop!”

Ane Brun: Changing of the seasons (85)
Ane Brunvoll heet ze voluit, en exact twee weken geleden vierde ze haar 32e verjaardag. In 1976 werd ze geboren in het Noorse Molde, maar vanaf 2000 woont ze in Zweden. Ze heeft haar eigen platenmaatschappijtje, DetErMine records, en is toe aan haar tweede album, na haar debuut ‘Spending time with Morgan’ uit 2003.

Elbow: The seldom seen kid (94)
De Megaman kende het bandje nog niet, maar de groep Elbow, afkomstig uit Manchester, bestaat al zo’n jaar of elf en is toe aan zijn vierde album. De indierockers brachten hun debuut uit in 2001 en schreven in 2004 een aardig feit op hun naam: ze waren de eerste Britse band die een tournee door Cuba maakten. De titel van het album is de bijnaam van een vriend van de bandleden, Bryan Glancy, die in 2006 plotseling overleed. Het slotnummer van het album, ‘Friend of ours’, is aan hem opgedragen.

DutchCharts.nl