vrijdag 8 februari 2008

Amy belaagt door Leona Lewis en Lenny Kravitz

Aanstaande zondag komt ze niet naar de Grammy awards, omdat ze geen visum krijgt voor Amerika. Het zal de aandacht rond Amy Winehouse alleen maar doen vergroten. Ook deze week slaat ze alle aanvallen af. Kane dat vorige week met ‘Catwalk criminal’ binnenkwam op #2, zakt nu al weg naar de vierde plaats. En ook Leona Lewis laat het afweten, nadat ‘Bleeding love’ vorige week van zestien naar #3 steeg. Het nummer boekt weliswaar een plaatsje winst, maar relatief gezien zakt het nummer 15%. Ook geen bedreiging hoeft ze te verwachten van het ‘Konijntje’ van aka the Junkies de top 10, dat naar #6 stijgt. En ook voor Anouk, die met ‘I don’t wanna hurt’ naar de tiende plaats stijgt, hoeft ze (nog) niet bang te zijn.

Records worden deze week gebroken door Henk Damen die met ‘Ik wil jou voor altijd’ naar de dertiende plek stijgt en daarmee zijn grootste hit scoort. In 2002 kwam ‘Jouw tranen komen veel te laat’ slechts tot #26. En ook Nickelback scoort hun grootste hit. Dertien weken staat ‘Rockstar’ genoteerd, en al die tijd kwam het nummer niet verder dan de één en twintigste plaats. Deze week komt daar verandering in, want het nummer stijgt naar de veertiende plaats. ‘Photograph’ kwam in 2005 tot de zestiende plek.

Flinke stijgers zijn er in de tweede week van ‘Als ik jou zie’ van Syb (van 48 naar #23), ‘F*cking niet normaal’ van King Jaap (van 58 naar #29), ‘Lucky all my life’ van Racoon (van 88 naar #33) en ‘Stuk’ van Partysquad! (van 57 naar #33).

De hoogste binnenkomer komen we pas tegen op #44, de Nederlandse band Moke met ‘Heart without a home’, het titelnummer uit de film ‘Tbs’. ‘Thrill’ van de Nederlandse producers Ernesto vs Bastian, komt daar net onder binnen op #45. Het optreden bij Paul de Leeuw werpt zijn vruchten af, want ‘Come in from the cold’ van Marc Broussard komt binnen op #61. Verder komen in de rangorde 51-75 de volgende nummers binnen: Ralvero met ‘Wicked’ (op #62), ‘Change’ van Sugababes (op #64), ‘Disco lies’ volgens Moby (op #70) en ‘Alleen met jou’ van Vangrail (op #73).

En in het onderste kwart zien we ‘Jij moet verder’ van René Froger (op #77), de Vlaamse zanger Melee met ‘Built to last’ (op #81), ‘Kom van die kruk af’ van Carrousel people (op #88), ‘Girl you know’ van Gmaduro (op #91), ‘Denk aan jou’ van Gio (op #92) en ‘Skinny jeans’ van Le le, van de jongens van de Jeugd van tegenwoordig (op #96).


Ook in de Mega Album Top 100 houdt Amy Winehouse standt met ‘Back to black’. Drie binnenkomers in de top 10. Op #2, maar wel op ruime afstand van Amy, staat Lenny Kravitz met ‘It’s time for a love revolution’. Twee plaatsen lager scoort Jack Johnson met ‘Sleep through the static’, en op de negende plek ‘Bok ‘m d’r op’ van Mooi wark.

De dames doen het deze week goed. Op #31 komt Mary J. Blige binnen met ‘Growing pains’, op #58 ‘Detours’ van Sheryl Crow en op #88 Liz Wright met ‘The orchard’. Daar tussenin zien we ‘Collected’, een verzamelalbum van 10CC (op #33) en ‘Pistola’ van Willy deVille (op #37). Bijna onderaan, op #98, komt ‘Lucky’ van Nada surf binnen. Waar ze inderdaad ‘Lucky’ mee mogen zijn.

Dat zijn de cijfers in de Single Top 100 en Album Top 100. Maandag krijg je ook de feiten erachter en nog meer in een nieuwe Megaman.

dinsdag 5 februari 2008

Megaman 2 februari 2008

Welkom bij de Megaman van 2 februari 2008, waarin we de andere kant van Amy Winehouse horen, Kane 2008 claimt, Syb uit de Kast komt en we twee dansje moeten leren. Dit en nog veel meer over de Single Top 100 en Album Top 100 in deze nieuwe Megaman!

Amy nu ook alleen met ‘Valerie’

Mark Ronson feat. Amy Winehouse: Valerie (1)
Amy Winehouse: Valerie (9)


Door het oog van de naald gingen ze deze week, Mark Ronson en Amy Winehouse. Bijna de hele week waren ze hun #1-notering kwijt aan ‘Bleeding love’ van Leona Lewis. Maar het zijn de download van ‘Valerie’ in combinatie met de fysieke import cd-single, die er voor zorgt dat ze de #1-positie behouden. Voor de derde week staat deze versie van ‘Valerie’ op de eerste plaats van de Single Top 100, ook al is het met een klein verschil op de #2, ‘Catwalk criminal’ van Kane.

‘Valerie’ geïmporteerd

Zoals je weet heeft ‘Valerie’ van Mark Ronson feat. Amy Winehouse de eerste plaats bereikt, uitsluitend op basis van downloads. Het nummer werd populair door de 3FM Serious request actie eind december, waar het één van de meest aangevraagde nummers was. Toch bracht platenmaatschappij SONY BMG Nederland het nummer hier niet op cd-single uit. Dus was de liefhebber wel verplicht om de track te downloaden. Tot voor kort, want inmiddels is er ook een fysieke cd-single verkrijgbaar. Niet bij Sony BMG Nederland, maar bij SONY BMG UK, waar de track wel op cd-single is uitgebracht. Dus tellen imports mee voor de Single Top 100?

“Natuurlijk”, zegt Michel Admiraal, senior chartmanager bij GfK Mega Charts tegenover Entertainment Business. “Ondanks dat het hier een Engelse release betreft, tellen de verkopen wel mee voor de Nederlandse hitlijsten. We tellen de hoeveelheden cd-singles gewoon op bij de downloads. Het feit dat de single niet door SONY BMG Nederland is uitgebracht en de inkomsten dus aan het Nederlandse kantoor van de major voorbijgaan, heeft daar geen invloed op. De titel, het liedje, is uit bij de Nederlandse platenmaatschappij. In welke configuratie die verkrijgbaar is, is voor de hitlijsten niet van belang. Ook op albumniveau worden imports meegeteld, ik zie het verschil niet. Alle marktpartijen kunnen de single in Engeland bestellen. En dus worden de reglementen van GfK Mega Charts nageleefd, die inhouden dat een single breed voor de retail (de cd-winkels) verkrijgbaar moet zijn.

De andere kant van Amy Winehouse

Behalve de versie van Mark Ronson feat. Amy Winehouse, komt er deze week nog ‘Valerie’ de Single Top 100 binnen. Op de negende plaats komt de versie van Amy zelf binnen, aanvankelijk samen met ‘Hey little rich girl, een b-kantje in Groot-Brittannië van ‘Back to black’. In oktober werd ‘Valerie ’ een track op zich en kwam tot #37 in de Britse hitparade; de versie met Mark Ronson haalde daar de tweede plek.

Rest wel de vraag waarom deze track nu pas een notering krijgt, en de andere weken gewoon is meegeteld bij de track met Mark Ronson? Daar komen we dan ook zeker op terug.

Na de soloversie van Amy Winehouse, is er nog een versie van ‘Valerie’ op komst. Het origineel van the Zutons uit 1996 is ook weer onder de aandacht van SONY BMG, en dus staan er binnenkort wellicht drie versies van het nummer in de Single Top 100.

2008 wordt het jaar van Kane

Kane: Catwalk criminal (2)

‘Believe it’ was in 2006 het laatste hitfeit van Kane. Dat nummer kwam op #4 binnen, en dat was ook gelijk de hoogste notering. Het jaar daarvoor had de groep drie top-10 noteringen, waaronder twee #1-hits, ‘Something to say’ en ‘Fearless’, die beide op #1 binnenkwamen. En in 2003 kwamen ze met ‘Rain down on me/Before you let me go (met Ilse Delange)’ binnen op de derde plek. Deze week maakt Kane de top 3 vol, door met ‘Catwalk criminal’ binnen te komen op de tweede plaats. Afgelopen zaterdag zongen ze het nummer live in ‘Mooi! Weer de Leeuw’, waarin Dinand wel heel anders klinkt dan op de plaat.

Na een adempauze van bijna twee jaar waren de verwachtingen hoog gespannen toen Kane aankondigde met nieuw werk te komen. In de nieuwjaarsnacht presenteerden ze, gelijk na het vuurwerk, op de Erasmusbrug in Rotterdam, hun nieuwe single ‘Catwalk criminal’ en speelde een half uur lang de sterren van de hemel. Volgens Kane is de single, die een heel ander Kane-geluid laat horen, “dat ding waar we zo naar op zoek zijn geweest. Het is stijlvol, het rockt en it makes you wanna dance!” Ze hopen dan ook dat 2008 hun jaar wordt. Dinand: “ We hebben bijna twee jaar lang niets gedaan, 2008 wordt van ons. We gaan het jaar claimen". Op 28 juni staat Kane in de Kuip in Rotterdam en niet de Rotterdamse Ahoy zoals eerder gemeld.

Het nummer, hun vijftiende notering, is de voorloper van het negende album dat op 28 april uitkomt. Het album wordt momenteel opgenomen in de Allaire Studios in New York’s Catskill Mountains. Naast Dennis van Leeuwen en Dinand Woesthoff, de vaste basis van Kane, werken ook Sterling Campbell en Gail Ann Dorsey aan het album mee. Sterling heeft z’n sporen reeds verdiend bij onder anderen UB40, Tina Turner en Duran duran. Gail Ann speelde bas bij The the, Gwen Stéfani en Tears for fears. Zelf bracht ze ook een aantal albums uit en scoorde een hit in 1989 met ‘Where is the love?’ (#47). Beide muzikanten maken deel uit van de begeleidingsband van David Bowie.

3js brengen ode

3Js: Watermensen (8)

Met ‘Net alsof’ bereikten de 3Js in juni net de top 10. Het nummer kwam op die plaats binnen en zakte daarna direct. We hopen niet dat dit ook met ‘Watermensen’, hun vijfde notering, gaat gebeuren. Het zal echter niets meer uitmaken, want nu al scoren ze hiermee hun grootste hit. ‘Watermensen’ is een ode aan de Nederlander en zijn strijd tegen het water. Het nummer is het titelnummer van het gelijknamige album dat in juli een weekje op de zesde plaats stond en deze week gestegen is naar #60.

Anouk nu overal verkrijgbaar

Anouk: I don’t wanna hurt (21)

Twee weken geleden kwam ‘I don’t wanna hurt’ van Anouk binnen op #44. Vorige week was het nummer echter nergens meer te bekennen, en dat heeft veel reacties opgeleverd op onze blog. ‘GfK Mega Charts zou met twee maten meten door de track uit de Single Top 100 te weren’. Deze week keert ‘I don’t wanna hurt’ terug in de Single Top 100, op #21, op basis van de download en de fysieke cd-single. En dus vroegen we de samenstellers van deze lijst wat er nu precies aan de hand is met dit nummer?

In de week dat de track binnenkwam, was het noch op singledownload, noch op cd-single verkrijgbaar. De notering op #44 was geheel toe te schrijven aan de downloads van de albumtrack, en dat had niet mogen gebeuren. De regel is dat als een track op cd-single en/of fysieke single wordt uitgebracht, dat dan pas de verkopen worden meegenomen. En niet dus van de albumtrack, zoals nu wel is gebeurd. Het moment van het uitkomen van de download en/of de fysieke single bepaalt dus wanneer de verkopen worden meegeteld.

René Schuurmans nog net op tijd voor het carnaval

René Schuurmans: Handen in de lucht (30)

‘Handen in de lucht’ van René Schuurmans is nog net op tijd binnen voor het meetellen van de grootste carnavalshit van 2008. Want afgelopen weekend is dit volksfeest in de provincies onder de grote rivieren losgebarsten! Het nummer is voor René zijn elfde notering en de opvolger van ‘Maria’ dat in september tot #54 kwam. Zijn grootste hit is nog altijd ‘Als ik haar zie’ uit juni 2004, en goed voor een dertiende plek.

Syb komt uit de Kast

Syb: Als ik jou zie (48)

Na zijn Engelstalige uitstapje met de band Spanner keert Syb weer terug tot het Nederlandstalige repertoire met de single ‘Als ik jou zie’. Tien jaar lang, van 1992 – 2002, was hij dé stem en hét gezicht van de Kast. In die tijd scoorde hij daarmee niet minder dan een en twintig hits, waaronder zes top 10-noteringen. In 2002 trok Syb de stekker uit de groep. “We waren klaar met elkaar. Ik was een productiemachine, deed een kunstje. Ik wilde meer up-tempo songs, terwijl we merkten dat alleen ballads hits werden. Dus moesten daar meer van komen. Ik wilde uit dat keurslijf breken.’’ En dus begon hij met Kast-lid Nico Outhuijse de Engelstalige band Spanner, dat een radiohitje had met ‘Wonderful world’ (#65 in 2003).

De afgelopen jaren was Syb van der Ploeg (Dokkum, 15 juni 1966) ook met andere projecten bezig. In 2005 ging hij op tournee met de groep Kayak, dat de rockopera ‘Nostradamus: Fate of man’ bracht. In 2006 was hij de vaste vervanger van Henk Poort die Rembrandt van Rijn speelde in ‘Rembrandt de musical’. Datzelfde jaar vond in Leeuwarden een eenmalig reünieconcert plaats van de Kast. Vorig jaar deed Syb samen met Mirjam Timmer en Julian Thomas het project Westcoast motel, dat de populairste Amerikaanse West Coast nummers bracht.

Maar na vijftien jaar veel Engelstalige nummers te hebben gezongen vond Syb het een logische stap om weer Nederlands te gaan zingen. “Ik heb weer inspiratie voor een Nederlandstalige plaat. Ik ben liedjesmaker, en dan komt het vanzelf”. Persoonlijk had hij liever een andere single gehad, maar hij is tevreden met ‘Als ik jou zien’, dat hij schreef met zijn gitarist Jeff Zwart. Het nummer gaat over zijn achtjarige dochter: “Als ik haar zie dan wordt ik ontzettend blij”. Niet zonder reden, want Syb heeft vele pieken, maar ook dalen gekend in zijn leven. Waaronder een doodgeboren tweeling. Daarnaast lijdt zijn vriendin Jennifer aan lymfklierkanker. En ook zakelijk gezien ging het hem niet altijd voor de wind. “Ik heb geen dubbeltje aan De Kast overgehouden, moest mijn huis verkopen. De rechtszaak tegen de voormalige manager van de groep loopt nog steeds. Ik ben er door veranderd. Mijn leven was louter presteren. Ging over lijken, werkte me leeg. Maar er is meer, weet ik nu. Ik geniet nu van het leven. Weet: de tijd is te kort om je talent te verkwisten, maar ook om te doen wat je niet leuk vindt.” Sinds 19 januari loopt de tournee ‘Alles uit de kast en meer!’ Volgende maand verschijnt het album ‘Heilig vuur’.

‘The shuffle’ verdringt jumpstyle

the Melbourne shufflers: The shuffle (51)

Net zo goed als dat de Megaman niet uit Groot-Brittannië komt (ook al is daar wel iemand die zich zo noemt), komen the Melbourne shufflers ook niet uit Melbourne, Australië. The Melbourne shufflers komen gewoon uit Nederland. Daarachter zitten Joris van Dijk, Michel Clerx en Bob Sandee, ons wel bekend als Sonic solutions uit Roosendaal. In september scoorden ze nog met ‘When will I be famous’ door Fraser dat niet verder kwam een honderdste plaats. In 2006 was het wel raak met ‘Nasty creep …’ (#26) Joris en Michel maakten met DJ Kicken. In opdracht van de Lawine boys maakten ze ‘Als we gaan dan gaan we met z’n allen!’ (#41 in 2007). En bij ons een klein hitje (#76 in 2002), maar in Vlaanderen goed voor 20.000 stuks verkochte exemplaren van ‘The logical song’. The Melbourne shufflers zijn vier jongelui uit Nederland: Ben, Brian, Evette en Kevin.

The Melbourne shuffle’ is een nieuwe dansrage en moet de jumpstyle gaan verdringen. Dit keer komt het niet uit België, maar uit Australië. Eind jaren ’80 ontstond in Melbourne een nieuwe dans die geënt was op house en techno muziek. Qua dans lijkt het op de ‘Moonwalk’ van Michael Jackson, maar dan op een beat van 145 bpm en daarbij moet je ook nog op dezelfde plaats blijven staan. Op het internet zijn talloze filmpjes te vinden. Daarnaast is er een documentaire gemaakt over deze dans.

Al met al iets heel anders dan ‘The shuffle’ uit 1976 van Van McCoy of die van Soulja boy.

Ontbreken van succes leidt tot pinguïndans

Schiffie & Co: De pinguïndans (52)

Wel uit Vlaanderen afkomstig, is ‘De pinguïndans’ van Schiffie & Co. Schiffie = Patrick Schiffelers (Heerlen, 29 augustus 1976) en Co = Ruud (op het podium), Don Ramon (producer) en Henri Kicken (dj en broer van Patrick Kicken, dj op Veronica. Schiffelers deed mee aan Idols-3 (in 2005) en X-factor(in 2006). Doordat dit zonder succes bleef, is hij zijn eigen weg gegaan, dat resulteerde in ‘De pinguïndans’. Behalve de clip, is er ook een animatiefilmpje van beschikbaar.

SRV-mannen houden het nog even op

SRV-mannen: Ojee! (er staat een rij voor de wc)(55)

Van de zeven noteringen scoorden ze er drie als de SRV-Männer, en vier als SRV-mannen. Die Männer gebruikten ze voor hun Duitstalige hits zoals ‘Und jetz kommen die Kanonen’ (#64 in 2002). Twee jaar daarvoor is het allemaal begonnen voor de feestact de SRV-mannen die je niet moet verwarren me de gelijknamige bluesgroep uit Arnhem, die bestond van 1992 – 1995.

In 2000 gingen Roel, Jules, Mikan, Stan, Giel en Thijs voor de grap de studio in om ‘Naar voren, naar voren’ op te nemen. Het werd geen hit maar dat gebeurde wel twee jaar later met ‘Und jetz kommen die Kanonen’.

O jee! (er staat een rij voor de wc)’ is de achtste notering en daarvoor leenden ze van twee nummers.
Ten eerste ‘Polonaise Hollandaise’ van Arie Ribbens uit 1982; althans de eerste regel: “Wij vieren feest, dus weg met de malaise, dus is het tijd voor de polonaise” werd nu “Wij vieren feest, dus weg met de malaise, want nu het tijd voor”. En dan volgen de trompetjes uit ‘Samir’s theme’ van Deboniar Samir (#63), dat ook al twee keer eerder werd gecoverd door King Amir (#69) en Franky B & da Robsta (als: ‘Rockin’ with the best), #33). Allen stonden vorig jaar gelijktijdig genoteerd.

Lange Frans trekt zich terug

the Partysquad! feat. Dio, Sef, Sjaak & Reverse: Stuk (Stuk – uit de film ‘Alibi’)

Eigenlijk zou Lange Frans het titelnummer van de film ‘Stuk’ van Johan Nijenhuis leveren. Hij had een nummer gemaakt en iedereen was daar enthousiast over, ook regisseur Johan Nijenhuis. Toch wilde Johan ook een nummer van the Partysquad in de film, maar dat was volgens Lange Frans niet de afspraak en dus trok hij zijn track terug. Daar komt nog bij dat volgens Lange Frans hij ook vrij laat op de hoogte was gesteld dat er nog een track zou komen, en dat vond hij niet zo netjes. Johan heeft dit toegegeven in de uitzending van Giel: “Sorry dat het zo gegaan is, het had veel chiquer gekund”. Lange Frans reageerde daarop met “Het is fijn dat je dat zegt, meer kan ik daar ook niet mee”. Het is dan ook nog onzeker of hij nog juridische stappen tegen Johan zal ondernemen. Overigens is Lange Frans wel in de film te zien, zij het maar 25 seconden!

Intussen heeft the Partysquad met een heel gevolg met ‘Stuk’, wel het titelnummer te pakken van de film ‘Alibi’. De film is een romantische komedie met onder andere Egbert Jan Weeber die ook in de clip van ‘Stuk’ is te zien, en gaat 14 februari in premiére. ‘Stuk’ is de achtste notering voor the Partysquad die bestaat uit DJ Jerry (Jerry Leembruggen) en MC Ruben (Ruben Fernhout). Met ‘Ben je down (TMF awards 2006 anthem)’ scoorde the Partysquad feat. Jacqueline (Krezip), Extince & Caprice in 2006 de grootste hit. De track, die alleen op download beschikbaar was, stond twee weken genoteerd: 4 en #35.

King Jaap: niet normaal, wel slim

King Jaap: F*cking niet normaal (58)

Aan de ene kant begrijp je niet hoe iemand met een iq van 123 meedoet aan een programma als ‘De gouden kooi’. Maar eigenlijk is het gewoon slim, want met zijn gespeelde gedrag houdt hij iedereen voor de gek en misschien levert het hem wel de hoofdprijs op. We hebben het natuurlijk over King Jaap die zegt Jaap Amesz te heten, geboren op 6 september 1982 in Brielle. Er zijn echter ook aanwijzingen dat het zou gaan om acteur Jaap Otterloo, een pseudoniem van Jaap Caneel.

Wat wel zeker is dat King Jaap de derde ‘Gouden kooi’ bewoner is die een hit scoort. Brian (met ‘Wat je doet’, #34) en Huub (‘Nooit meer naar huis’, #28) gingen hem voor. Daarnaast werd vorig jaar ook een notering behaald door Sinharaja vs DGK met ‘This is my house’ (#26)

Italiaan covert Elton John

Marco Demark ft. Casey Barnes: Tiny dancer (59)

‘Tiny dancer’ is een nummer van Elton John uit 1971, dat in de Amerikaanse lijst tot nummer #42 kwam. De Italiaanse dj/producer Marco Demark was nog niet eens geboren toen Elton John het nummer opnam. Maar wellicht kende Marco de versie wel van Ben Folds .

Marco draait al sinds zijn twaalfde plaatjes, en maakte zijn debuut in de clubs op vijftienjarige leeftijd. Zijn eerste productie was ‘You got to know’ geproduceerd door Mark Munro. In 2002 maakte Marco drie nummers met de eveneens Italiaanse dj Blade. Twee jaar later verkocht Marco zo’n 10.000 exemplaren van het album ‘Ghetto paradise’. Zijn versie van ‘Tiny dancer’ wordt in de clubs veel gedraaid en is nu ook commercieel verkrijgbaar, met als voorlopig resultaat #59. Zoals vele dancenummers, is hier ook al weer een remix van uitgebracht.

Eenentwintigste hit voor onvolwassen Britney Spears

Britney Spears: Piece of me (62)

Het persoonlijke nieuws rond Britney Spears overheerst het nieuws betreffende haar comeback. Afgelopen zaterdag is haar vader, James Spears, benoemd tot bewindvoerder over zijn dochter. Hij heeft nu de bevoegdheid om het bezoek voor Britney te beperken en dag en nacht bewaking voor haar te regelen. Ook krijgt hij volledig toegang tot haar medische dossier. Verder heeft hij een volmacht om alles te doen wat nodig is om liquide middelen, waaronder creditcards veilig te stellen. Vrij vertaald: Britney staat volledig onder toezicht van haar vader. Aanleiding tot deze beslissing is de opname van Britney, afgelopen donderdag in een ziekenhuis in Los Angeles, waar ze onder psychiatrisch toezicht is geplaatst. Het was de tweede keer dat zij werd opgenomen. De 26-jarige zangeres is in een neerwaartse spiraal gekomen sinds haar scheiding van Kevin Federline in november 2006. Door haar bizarre gedrag is zij ook de voogdij over haar zoontjes Jayden James (1) en Sean Preston (2) kwijtgeraakt.

Tja, we hadden graag willen melden dat ze met ‘Piece of me’ haar vierde #1-hit scoorde. Helaas, na ‘Gimme more’ dat in november tot #35 kwam, scoort ‘Piece of me’, haar tweeëntwintigste notering, voor alsnog tot #62. Dus we kunnen niet echt spreken van een geslaagde comeback.

maandag 4 februari 2008

Adele volgt Mika op

Adele: Chasing pavements (63)

In de Britse hitparade is het Adele weer niet gelukt om met ‘Chasing pavements’ de eerste plaats te bereiken. Voor de derde week moet ze genoegen nemen achter ‘Now you’re gone’ van Basshunter feat. DJ Mental Theo, dat daar inmiddels vier weken bovenaan staat. Wel is het Adele gelukt om met haar album ‘19’, vanuit het niets, op #1 te komen.

Die titel ‘19’ slaat volgens Adele Laurie Blue Adkins (Tottenham, Noord-Londen, 5 mei 1988) op het leven dat een negentienjarige leidt. Volgens Adele is het een album vol trieste poëtische teksten over vreemdgaan en dingen die je graag wilt, maar niet krijgt. Zo op het eerste gezicht niet echt iets om vrolijk van te worden. Het zou dan ook kunnen gaan over haar moeder, die bijna negentien was toen ze van Adele beviel. Haar vader heeft Adele nooit gekend, ofschoon ze wel weet wie hij is. Een scheepswerker uit Wales.

Op haar elfde leerde Adele de muziek kennen van onder meer Destiny’s child, Faith Evans, P. Diddy, maar ook van Etta James, Eva Cassidy en Ella Fitzgerald. Adele deed ze allemaal na, maar dan wel op haar eigen manier. Op haar veertiende ging ze naar de BRIT opleiding, waar de leerlingen alle training krijgen op zang, theater en dansgebied. Katie Melua, Kate Nash en Amy Winehouse hebben deze trainingen ook gevolgd. Adele weet dan ook goed wat ze wil, namelijk artiest worden! Maar ze wil ook leven als elk negentienjarig meisje, die van een glaasje houdt, en een sigaretje. Muzikaal gezien doet ze van zich horen op haar eigen MySpace pagina. Doordat de single ‘Hometown glory’ beperkt leverbaar was, kon het geen grote hit worden. Het levert haar wel een contract op bij XL Recordings, het label van haar goede vriend Jack Penate. Ook wint ze op 13 december 2007 de Brit Awards Critics Choice Prize van de BBC. Vorig jaar tipte de BBC Mika, en we weten wat daar van gekomen is …

Eerste hit voor labelbaas

Dj Glenn B: Carnival de Brazil (80)

Na veel remixen voor onder andere Dj Galaga, T-spoon, Gerard Joling en Tiësto is het nu tijd ook zelf een hit te scoren. ‘Carnival de Brazil’, nieuw op #80, is beloning naar werken, want het is al zijn negende single. Wel was hij één van de drie schrijvers van ‘Feel the shit’ van El Guapo, dat in november tot #58 kwam.

Dj Glenn B, echte naam Gleen Beense, heeft samen met Carlos Baasaron (medecomponist van ‘Carnival de Brazil’), het dancelabel B-bass opgericht. Andere hits op dit label zijn onder andere RKM & Glenn Domingo met ‘Bounce for Dana’ (#72 in oktober) en DJ Steady vs DJ Idriss met ‘Chicas’ (vorige week nog op #59).

Album Racoon ook in Amerika uit

Racoon: Lucky all my life (88)

Tien hitsingles en drie hitalbums, dat is tot deze week de hitscore voor Racoon. ‘Lucky all my life’ is de elfde notering en de voorloper van het album ‘Before you leave’. Dat album zal ook in de Verenigde Staten worden uitgebracht. En dat is te danken aan een subsidie van het Ministerie van WVC. Zanger Bart van der Weide: “Het kost ontzettend veel geld om daar iets van de grond te krijgen. Als je daar dan nog niks hebt, is het geweldig dat daar dan subsidie is om dat steuntje in de rug te geven.” Vorig jaar stond Racoon drie weken lang in het voorprogramma van de Amerikaanse rockband Lemonheads, van zanger Evan Dando. “Dertienduizend kilometer met vijf stinkende gasten in een busje en dan heel Amerika door”, lacht Van der Weide. “Dat ik op hetzelfde podium heb gestaan als waar Guns ‘n Roses is begonnen. Aan dezelfde bar heb gezeten als waar Neil Young kledderdronken is geweest. Dat zijn dingen die je als muzikant niet licht zal vergeten.”

Zo vader zo dochter

Jan Keizer & Nelly: Geef mij je lach (89)

In november verscheen ‘Geef mij je lach’, het eerste Nederlandstalige album van Jan Keizer. Daarop staan nummers van Henk Westbroek, Belinda Meuldijk, Jan Rot, Guus Meeuwis en Robert Long. Zelf schreef Jan Keizer (Volendam, 3 april 1949) ook een aantal nummers, waaronder ‘Zij is er niet meer’, dat gewijd is aan actrice Frédérique Huydts, met wie hij ooit te gast was in Villa Felderhof. “We zouden een duet gaan zingen, maar dat mocht helaas niet zo zijn, ze overleed op mijn verjaardag. Ze was een enorm positief, inspirerend mens: ik moest gewoon een nummer over haar schrijven.”

Voor ‘Geef mij je lach’ schreef voormalig BZN-zanger alleen de muziek, de tekst is van Paula Patricio, vrouw van Henk Temming en schrijfster van tal van liedjes. Jan zingt het nummer met zijn dochter Nelly. Eigenlijk wilde Jan helemaal geen duetten op zijn album, maar toen hij het nummer met zijn vrouw en dochter besprak, miste er wat aan, een vrouwenstem. Daarop vroeg Nelly haar vader waarom zij het niet mocht doen. “Ik zei ja, je hebt wel zangles, maar ik wil toch even met je repeteren”, zei Jan toen. “Ik moet weten of het klikt, of het bij elkaar klinkt. Dat hebben we gedaan en dat klinkt heel mooi.” Jan is wel bang dat zijn dochter teleurgesteld zal raken als zij de sprong waagt in de muziekwereld. “Ik ben altijd een beetje de remmende factor bij haar. Ze denkt dat ik het haar niet gun, maar dat is niet zo.”

‘Geef mij je lach’ is na ‘Ça vas pas changer le monde’ (#77 in 2000), de tweede solohit van Jan Keizer. De tweede track op ‘Geef mij je lach’ is het nummer ‘De lage landen’, dat Robert Long kort voor zijn overlijden schreef. “Ik durfde iemand als Robert Long eigenlijk niet te bellen. Bang dat je ‘sodemieter op’ te horen krijgt. Maar het klikte. Robert vond het een eer. Ik ging ervan uit dat hij niet meer aan mij had gedacht, maar zijn partner vond wel degelijk het liedje dat voor mij was bestemd.”

Johnny Crockett schreeuwt het uit

Johnny Crockett: Theme from shout (94)

Op #83 staat ‘Get down (again)’ van Avant garde, waarvoor Johnny Crockett de remix maakte. Met ‘Theme from shout’ scoort Johnny Crockett nu zelf. Maar het is niet zijn eerste notering, want, zoals we vorige week al meldden, is Johnny Crockett niemand anders dan Koen Groeneveld, Dj Boozywoozy, één van de Klubbheads. Naast Johnny Crockett bediende Koen zich (samen met Addie van der Zwan) ook van de alter ego’s Drunkenmunky en Hi_tack. En zoals verwacht is ‘Theme from shout’ geen eigen nummer.

Dit keer koos Koen voor de #1-hit van Tears for fears uit 1985. Het nummer is geschreven door Ian Stanley en Roland Orzabal. Roland schreef het in zijn kamer, gebruikmakend van een kleine synthesizer en een drummachine. Nadat hij het refrein afhad, liet hij het aan Ian Stanley horen en producer Chris Hughes. Roland: “Ik zag het slechts als een goede albumtrack, maar de anderen waren er van overtuigd dat er een wereldhit inzat. Het nummer is geen dertien in een dozijn, maar meer een politiek protest. Het nummer kwam eind december 1984 uit in een tijd toen een groot aantal mensen zich zorgen maakte over de nadagen van de Koude oorlog.” Volgens Curt Smith “handelen mensen vaak zonder na te denken over de gevolgen”. Van ‘Shout’ verschenen destijds vijftien verschillende
remixen.

Album Top 100:

In de Album Top 100 hoeft blijft Amy Winehouse de #1, keert Joe Jackson terug met een popalbum en doet Guido het zonder Marco.

Amy Winehouse: Back to black (1)
Voor de derde week blijft ‘Back to black’ van Amy Winehouse de bovenste beste van de Mega Album Top 100. Alleen heeft zich flink moeten inleveren ten opzichte van de #2. Dat is deze week ‘1011001’ van Ayreon (zie ook daar). Toch hoeft ze daar niets van te duchten. Een echte bedreiging zou ‘It’s time for a love revolution’ van Lenny Kravitz kunnen zijn, dat afgelopen weekend verscheen.

Ayreon: 10111001 (2)
Hoogste eersteweeks is ‘10111001’ van Ayreon op #2. Ayreon is het project van Arjen Anthony Lucassen (Hilversum, 3 april 1960). Voor dit project dat in 1998 startte, speelde hij in de rockband Vengeance. In 1998 verscheen het eerste Ayreon project ‘Into the electric castle’, dat in 2000 opgevolgd werd door de twee albums ‘Universal migrator 1 – The dream sequencer’ en ‘Universal migrator 2 – Flight of the migrator’. De doorbraak voor Ayreon kwam in 2004 met het album ‘The human question’ dat tot #7 kwam.

Joe Jackson: Rain (12) Joe Jackson zit deze maand dertig jaar in het vak. In februari 1978 kreeg hij zijn eerste platencontract, en bracht het album ‘Look sharp’ uit met daarop de hitsingle ‘Is she really going out with him?’. Daarna verschenen diverse albums, waarvan ‘Night and day’ uit 1982 wel het hoogtepunt was. Lange tijd leek Joe verloren voor de popmuziek, omdat hij zich in de richting van de jazz bewoog. Maar Joe is weer terug op het popfront met het album ‘Rain’.

Michiel Borstlap: Eldorado (39)
Pianist Michiel Borstlap is van 1966, dus was hij acht jaar oud, toen het album ‘Eldorado’ van ELO verscheen. De kans is dus klein dat hij dit album kent. Op zijn nieuwste album ‘Eldorado’ heeft hij zich sterk laten leiden door het kunst- en vliegwerk van reclamecomponist Reinder van Zalk. Michiel trad en treedt met jazzgrootheden als Herbie Hancock op, maar ook met Trijntje Oosterhuis. Op dit album is Edsilia Rombley te gast. Zijn grote voorbeeld is zijn overleden oom Heppe de Moors. Die wist het allemaal mooi vorm te geven: de combinatie tussen het abstracte leven (kunst/muziek) en de alledaagse dingen.

the Mars volta: The bedlam in Goliath (42) ‘The bedlam in Goliath’ is het vierde studioalbum van de Amerikaanse band the Mars volta. Eind 1999 richtten gitarist Omar Rodriguez Lopez en zanger Cedric Bixler Zavala de band op, met de bedoeling om vernieuwende punk/rock muziek te maken waarbij alles mogelijk zou zijn. Daarvoor zaten beide in de punkband At the drive-in, maar hadden het daar helemaal mee gehad. Keyboardspeler Ikey Owens en drummer Jon Theodore sloten zich bij de twee aan en the Mars volta was een feit. ‘The bedlam in Goliath’ is weer een conceptalbum, waarbij centraal de thema's liefde, moord, een bezeten ‘spirit board’ en een geest genaamd Goliath staan. Op 6 maart ku je in 013 in Tilburg zien hoe ze dit op een podium tot uitdrukking brengen.

Guido’s orchestra: Red passion (44)
Als je naar ‘Symphonica in rosso’ bent geweest, ken je het 40-koppige Guido’s orchestra, want zij begeleidden Marco Borsato. Dirigent is Guido Dieteren (Heerlen, 17 april 1974). Hij wilde al van jongs af aan dirigent worden, Hij heeft het musiceren dan ook niet van een vreemde. Zowel zijn vader, grootvader en overgrootvader waren dirigent. Guido begon in 1998 een eigen muziekproductiebedrijf ‘Grazioso Music Productions’ (het huidige Revi Music). Behalve Marco Borsato trad hij op met Alessandro Safina, Tom Parker, Johnny Logan, Lucie Silvas en Andrea Bocelli.

José James: The dreamer (57) Uit Minnesota komt jazz-zanger José James. ‘The dreamer’ is zijn debuutalbum. Via de radio kwam hij in aanraking met jazzgrootheden als Duke Ellington, John Coltrane en John Davis, en hij was direct om. Hij weet dus van alles van oudere jazz, maar verwerkt ook hiphop in zijn muziek zoals Ice Cube en A tribe called quest.

Marc Broussard: S.O.S.: save our soul (58) Vanuit het zuidelijke Lousiana komt zanger Marc Broussard. Twee weken geleden trad hij op in ‘Mooi! Weer de Leeuw’. ‘S.O.S.: save our soul’ is het derde album van Marc, waarop hij een aantal covers brengt van Marvin Gaye (‘Inner city blues’) en Otis Redding (‘I’ve been loving you too long’). Marc debuteerde vijf jaar geleden met ‘Momentary setback’, wat hem een contract opleverde met Island records, waar ‘Carencro’ verscheen. Het succes bleef echter uit en dus verhuisde hij naar het label Vanguard. Aangezien hij zelf nog niet zoveel eigen nummers heeft, werd gekozen voor dit album met merendeel covers.

Zucchero Fornaciari: All the best (64)
Twaalf jaar geleden verscheen het verzamelalbum ‘The best of Zucchero’, dus het werd wel weer tijd voor een nieuwe verzamelaar. Met dertien Nederlandse hits op zijn conto is dat album er nu: ‘All the best’, met heel veel covers. Onder die achttien nummers zitten drie nieuwe nummers: ‘Wonderful life’, ‘You are so beautiful’ en ‘I won’t let you down’, dat op single is uitgebracht. Op 20 april komt Zucchero ‘sugar’ Fornaciari naar Ahoy in Rotterdam in het kader van zijn tournee ‘All the best’.

Avantasia: The scarecrow (65) Na Ayreon, het project van Arjen Anthony Lucassen op #2, komt er nog een album binnen gekoppeld aan een project. Dat is Avantasia, het project van Tobias Sammet, zanger van de Duitse powermetalband Edguy. Hij maakte een power/symphonic metal opera over de fictieve wereld Avantasia.

Blaxtar: Chronozbaäl (81)
Blaxtar is het alter ego van tekstdichter en rapper Kevin de Randamie uit Zwolle. In 2006 verscheen het debuutalbum ‘Ozmoses’ op zijn eigen label Raen music. Eind 2006 wint Blaxtar de Grote prijs van Nederland in de categorie hiphop/r&b. In 2007 wordt er hard gewerkt aan naamsbekendheid, met optredens op Noorderslag en Lowlands. Tevens wint hij een Essent award. Op ‘Chronozbaäl’ concentreert hij zich naar eigen zeggen op het thema tweestrijd.