dinsdag 5 februari 2008

Amy nu ook alleen met ‘Valerie’

Mark Ronson feat. Amy Winehouse: Valerie (1)
Amy Winehouse: Valerie (9)


Door het oog van de naald gingen ze deze week, Mark Ronson en Amy Winehouse. Bijna de hele week waren ze hun #1-notering kwijt aan ‘Bleeding love’ van Leona Lewis. Maar het zijn de download van ‘Valerie’ in combinatie met de fysieke import cd-single, die er voor zorgt dat ze de #1-positie behouden. Voor de derde week staat deze versie van ‘Valerie’ op de eerste plaats van de Single Top 100, ook al is het met een klein verschil op de #2, ‘Catwalk criminal’ van Kane.

‘Valerie’ geïmporteerd

Zoals je weet heeft ‘Valerie’ van Mark Ronson feat. Amy Winehouse de eerste plaats bereikt, uitsluitend op basis van downloads. Het nummer werd populair door de 3FM Serious request actie eind december, waar het één van de meest aangevraagde nummers was. Toch bracht platenmaatschappij SONY BMG Nederland het nummer hier niet op cd-single uit. Dus was de liefhebber wel verplicht om de track te downloaden. Tot voor kort, want inmiddels is er ook een fysieke cd-single verkrijgbaar. Niet bij Sony BMG Nederland, maar bij SONY BMG UK, waar de track wel op cd-single is uitgebracht. Dus tellen imports mee voor de Single Top 100?

“Natuurlijk”, zegt Michel Admiraal, senior chartmanager bij GfK Mega Charts tegenover Entertainment Business. “Ondanks dat het hier een Engelse release betreft, tellen de verkopen wel mee voor de Nederlandse hitlijsten. We tellen de hoeveelheden cd-singles gewoon op bij de downloads. Het feit dat de single niet door SONY BMG Nederland is uitgebracht en de inkomsten dus aan het Nederlandse kantoor van de major voorbijgaan, heeft daar geen invloed op. De titel, het liedje, is uit bij de Nederlandse platenmaatschappij. In welke configuratie die verkrijgbaar is, is voor de hitlijsten niet van belang. Ook op albumniveau worden imports meegeteld, ik zie het verschil niet. Alle marktpartijen kunnen de single in Engeland bestellen. En dus worden de reglementen van GfK Mega Charts nageleefd, die inhouden dat een single breed voor de retail (de cd-winkels) verkrijgbaar moet zijn.

De andere kant van Amy Winehouse

Behalve de versie van Mark Ronson feat. Amy Winehouse, komt er deze week nog ‘Valerie’ de Single Top 100 binnen. Op de negende plaats komt de versie van Amy zelf binnen, aanvankelijk samen met ‘Hey little rich girl, een b-kantje in Groot-Brittannië van ‘Back to black’. In oktober werd ‘Valerie ’ een track op zich en kwam tot #37 in de Britse hitparade; de versie met Mark Ronson haalde daar de tweede plek.

Rest wel de vraag waarom deze track nu pas een notering krijgt, en de andere weken gewoon is meegeteld bij de track met Mark Ronson? Daar komen we dan ook zeker op terug.

Na de soloversie van Amy Winehouse, is er nog een versie van ‘Valerie’ op komst. Het origineel van the Zutons uit 1996 is ook weer onder de aandacht van SONY BMG, en dus staan er binnenkort wellicht drie versies van het nummer in de Single Top 100.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten