vrijdag 22 juni 2012

Hitflits: Jannes ‘Op volle kracht’ naar #1; Echte vrienden terug naar #1

Pech voor Justin Bieber, want in de week dat hij met ‘Believe’, zijn derde studioalbum komt, verschijnt ook ‘Op volle kracht’, het nieuwe album van Jannes. Als dat er niet was geweest had Bieber zijn eerste #1-album in Nederland gescoord. Nu moet hij genoegen nemen met een tweede plaats, waarmee het album al wel zijn bestgenoteerde is. ‘My world 2.0’ bereikte twee jaar geleden de vierde plaats en ‘Under the mistletoe’ stond in november 2011 een weekje op de tiende plaats.

‘Op volle kracht’ van Jannes is dus de nieuwe #1 in de Album Top 100. Niet verwonderlijk, want vorige week vrijdag werd het album gepresenteerd in ‘De bonte wever’ in Assen, dat tevens een avond voor de fans was. Naast het album + handtekening kreeg de koper ook nog een speciaal cadeautje van Jannes.
‘Op volle kracht’ verkoopt ruim een vijfde meer dan ‘Believe’ van Justin Bieber. ‘Op volle kracht’ is het vijfde #1-album van Jannes, die alle vijf vanuit het niets op #1 binnenkwamen. De vier voorgaande, ‘Als het zonnetje schijnt’ (2005), ‘Laat me vrij …’ (2006), ‘Mijn naam is … Jannes’ (2007) en ‘De nieuwe van …’ (2009) stonden allen één week bovenaan.

Hoewel dus statistisch gezien ‘Op volle kracht’ het ook niet langer dan één week op #1 zal volhouden, doet Jannes er alles aan omdat te voorkomen. Donderdag deed hij een instore bij Blokker in Emmen, die zeer goed bezocht is. Dus wie weet, staat zijn album volgende week ook nog #1. De enige act die dat nog kan voorkomen is Linkin park met hun album ‘Living things’, dat sinds vandaag te koop is.

Na twee albums als LeLe (met Pièt Par’ra) en drie als P. Fabergé met de Jeugd van tegenwoordig, komt Pepijn Adriaan Lanen als Faberyayo met zijn eerste soloalbum. ‘Coco’ heet het, komt binnen op de 38e plaats en is een ode aan zijn gelijknamige vriendin. Het album is geproduceerd door Tim van Berkestijn alias Benny Sings.

Pepijn: “Mijn eerste idee achter deze samenwerking was een EP van 4 tracks die allemaal een beetje over huiselijkheid gingen. Dat zou dan ‘Thuis’ gaan heten. Maar op een gegeven moment zaten we op de 5 of 6 nummers en toen was het Thuis gevoel veel meer verworven met de liefde, ook inhoudelijk qua nummers. Toen werd dat voor mij ook de logische titel. Bovendien is het ook gewoon een fijne titel voor een album. Margriet of Irene was weer een heel ander verhaal geweest.”

Op #62 komt ‘The idler wheel is wiser than the driver of the screw and whipping cords will serve you more than ropes will ever do, kortweg ‘The idler wheel …’ binnen. Het is het vierde studioalbum van de 34-jarige Amerikaanse zangeres Fiona Apple McAfee Maggart.
Fiona heeft nu al de prijs voor langste albumtitel in de Nederlandse albumhistorie: niet minder dan 94 tekens! Aan het album werkte onder andere Maud Haggert, haar 3-jaar oudere zuster Amber McAfee Haggart mee.

De volgende albums komen ook voor het eerst kijken:
#34 Smashing pumpkins: Oceania
#42 Glen Hansard: Rhythm and repose, soloalbum van de voorman van de Ierse the Frames en the Swell season
#64 Flower kings: Banks of eden, Zweedse rockgroep
#92 Marina and the diamonds: Electra heart
#95 Daniel Barenboim: Beethoven for all – symphonies 1-9

Voor we overgaan naar de singlelijst die ook een nieuwe #1 kent, kijken we nog even naar de Back Catalog Top 50, de lijst met oudere albums. Daarin blijft ook deze week ‘Sign no more’ van Mumford & sons de bovenste beste, nu voor de derde week. Er is maar één echte binnenkomer en dat is ‘The essential Elvis Presley’ van … Elvis Presley.

We hadden het al verklapt: de Single Top 100 heeft een nieuwe #1. ‘Samen’ van René Froger, dat vorige week net voor de wedstrijd tegen Portugal naar #1 steeg, zakt deze week als een baksteen naar de 42e plaats. Maar het nummer gaat nog niet zo hard onderuit als ‘Viva Hollandia’ van Wolter Kroes, dat vier jaar geleden van #1 naar #52 zakte. Met nog twee weken te gaan, komt deze week ‘Endless summer’, het officiële EK-2012 nummer, van Oceana binnen op #93. Meer over de (teloorgang van) EK-hits in de nieuwe Megaman.

Hoewel het aan het begin van de week wel een beetje duidelijk was wie de nieuwe #1 zou worden, was dat halverwege de week allerminst. De strijd ging toen tussen twee voormalige #1-hits: ‘Balada’ van Gusttavo Lima en ‘Echte vrienden’ van Jan Smit & Gerard Joling. Uiteindelijk winnen de twee vrienden de strijd, en ook nog met een redelijke voorsprong van ruim 10% op ‘Balada’.

Het is de vraag of Smit & Joling ook nog een vierde week bovenaan redden, want gestegen van 7 naar #3 is ‘Feel the love’ van Rudimental feat. John Newman, dat gebruikt wordt door Studio Sportzomer. En anders zal Gusttavo Lima nog wel een poging ondernemen!

Van de drie binnenkomers in de top 10, is er eentje die er nog niet eerder in stond. Dat is ‘Tacata’ van Tacabro dat in de vierde week van 16 naar #4 gaat.

Over naar de andere eersteweeks noteringen van deze week:
#37 Byentl: Already gone [NL]
#48 Y.S.: Uhh uhh [NL]
#74 San cisco: Awkward
#76 Nils van Zandt feat. Yes-R: Dirty midns [NL]
#80 Berget Lewis: Zwart wit [NL], winnares ‘De beste zangers van Nederland’
#81 Morrison: What we do best [NL]
#83 R.i.o. feat. Nicco: Party shaker
#87 Only seven left: Higher [NL]
#88 Keane: Sovereign light café
#90 Arjon: Schudden [NL]
#94 Jason Mraz: The freedom song
#100 Cheryl: Call my name, de snelst verkopende Britse #1 dit jaar

We zetten de hits weer op een rijtje en na het weekend kun jij dat lezen in een nieuwe Megaman.

zondag 17 juni 2012

Megaman bij week 24 – 16 juni 2012

Welkom bij de Megaman, waarin veel over de EK-hits:
- René Froger scoort de grootste
- René Schuurmans maakt de populairste en
- de ‘Bondscoach’ laat een EK-housenummer maken
Daarnaast ook aandacht voor:
- de twintigste notering van Usher
- de echtscheiding van Katy Perry
- Drukwerk die opkomt voor gedupeerden en
- Mattanja Joy Bradley, voor wie niets onmogelijk is
Dat en nog meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

Tweede #1-hit voor René Froger

René Froger: Samen (1) *** eerste week op #1 ***

“Ik ben helemaal door het dolle heen en wil iedereen enorm bedanken voor de steun”, meldde René Froger afgelopen vrijdag toen hij hoorde dat zijn nummer ‘Samen’ naar de eerste plaats was gestegen van de Single Top 100. Ook Jan Dulles van 3js deelde in de feestvreugde: “Ik sta dus ook op een in principe, aangezien ik ook heb meegeschreven”.

kwartet

‘Samen’ van René Froger is de vierde #1-hit die een EK tot nu toe heeft opgeleverd. Onder de andere drie zit een komische artiest, eentje die niet meer leeft, maar sinds 2008 wel elk jaar scoort en een artiest die ook dit jaar een gooi deed naar de EK-hit van 2012. Hier volgen ze alle vier:
1980 – André van Duin & het Nederlands Elftal: Nederland, die heeft de bal
1988 – Andre Hazes & het Nederlands Elftal: Wij houden van Oranje
2008 – Wolter Kroes: Viva Hollandia (EK-versie)
2012 – René Froger: Samen
Opvallend dat aan twee van de vier EK-hits, in 1980 en 1988, het toenmalige Nederlands Elftal meewerkte. Kroes scoorde met een van origine Duitstalig nummer en Froger doet het met een eigen nummer. Tot nu toe is 1988 het enige jaar waarin Oranje ook Europees Kampioen werd. Het nummer van Hazes bereikte dan ook twee weken na het behalen van de beker de eerste plaats.

langste tijd

‘Samen’ is na ‘Alles kan een mens gelukkig maken’ dat René met het Goede doel opnam in 1989, zijn tweede #1-hit. Zo’n lange tijd tussen twee #1-hits, 8491 dagen, is nog niet eerder voorgekomen. Tot deze week was dat 7511 dagen, voor ’99 Luftballons’ van Nena (op 19 maart 1983) en ‘Anytime, anywhere, anytime’ van Nena & Kim Wilde (op 18 oktober 2003). Als we kijken naar de tijd tussen de eerste en tweede #1-hit, boekt ‘Samen’ ook het hoogste aantal dagen, met als goede tweede 7511 dagen voor Nena en op #3 de Kelly family met 6139 dagen voor ‘David’s song (who’ll come to me)’ (op 12 januari 1980) en ‘I can’t help myself (I love you, I want you)’ (op 2 november 1996).

Oorspronkelijk is ‘Samen’ geen nummer dat speciaal voor het EK is geschreven. Ruim een half jaar geleden, in november 2011, zong Froger het nummer tijdens de presentatie van zijn album ‘Froger’. Toen werd er ook bijgezegd dat het nummer niet op het album zou komen, maar dit jaar zou worden uitgebracht. Dus wellicht had Froger het nummer toch al voor het EK bedoeld?

ING reclame

Kort daarna namelijk is de deal met ING tot stand is gekomen; ‘Samen’ wordt gebruikt voor de EK-commercial van ING, hoofdsponsor van het Nederlands elftal, dat als thema heeft ‘Oranje zijn we allemaal’. Nick Jue, ceo ING Nederland: “We willen met de campagne een bijdrage leveren aan het Oranjegevoel in Nederland. ‘Samen’ van René Froger is een op en top ‘feel good song’, die juist die saamhorigheid en het ‘Oranje zijn we allemaal’-gevoel feilloos weergeeft.”
Op de Facebook-pagina van ING is het nummer al vanaf het begin af aan (in mei) gratis te downloaden. Al na één week stond de teller op 80.000, waarvoor Froger destijds al een award kreeg uitgereikt. Aanvankelijk zou het nummer kort gratis verkrijgbaar zijn, maar vanwege het succes is, na overleg met Froger en zijn platenmaatschappij, de actie verlengd. Het nummer kan echter nog steeds gratis worden gedownload.

vertrouwen

Vier jaar geleden riep René: “Ik kan als echte voetballiefhebber een EK niet voorbij laten gaan zonder een lied” en dus kwam hij in 2008 met het André Hazes nummer ‘Bloed, zweet en tranen’, dat de tweede plaats bereikte. Over ‘Samen’, zijn 54e notering, zei hij een maand geleden: “Het is een echt voetballied, het ademt voetbal. Samen sta je sterk, we gaan er voor, nu moet het gebeuren, dat gevoel. Ik heb er vertrouwen in!”

EK voetbalhits 2012 (7)

Nou, we hadden ons dit EK wel anders voorgesteld. Eerst het verlies tegen de Denen (0-1) en vervolgens werd Oranje ingemaakt door de Duitsers (1-2). Zondagavond was de beslissende avond voor het al dan niet doorgaan naar de kwartfinales. De wedstrijd werd echter verloren met 2-1 van Portugal, terwijl Duitsland van Denemarken won met 2-1. Dus Oranje heeft het volledig aan zichzelf te wijten.

Het Nederlands Elftal mocht er dan niet klaar voor zijn, het Nederlandse supporterslegioen wel. En dat vertaalt zich in niet minder dan veertien EK-nummers, waarvan er tien overblijven van vorige week. Eerst de harde kern van tien:

#1 (2) René Froger: Samen (zie ook daar)
#4 (4) Wolter Kroes & Yes-R & Ernst Daniël Smid: Ben je ook voor Nederland? (De geluksvogeltjesdans)
#6 (12) Edwin Evers, Johan Derksen & Wilfrd Genee: Helden
#9 (14) Gebroeders Ko: Oranje springt
#14 (18) Wilfred Genee & Johan Derksen: Nederland is helemaal oranje
#24 ( 8) Tim Leon: Oranje kampioen
#28 (24) Armin van Buuren: We are here to make some noise
#70 (34) Dikdakkers: Klap maar in je handen
#80 (67) Johnny Gold feat. Lee Towers: Ga door
#92 (49) Dries Roelvink: Oeeh … roept heel Oranje!!

Naast twee nieuwe spelers, komen er ook twee oude bekenden langs. ‘Orange glow’ van Danny Vera, dat stamt uit 2010 en dus eigenlijk gekoppeld is aan het WK-voetbal. Vera, huisartiest van het tv-programma ‘VI international/ VI Oranje’, speelt het nummer sindsdien en scoort daarmee. In 2010 stond het twee weken genoteerd met als hoogste plaats #77. Dit jaar gaat het nummer op herhaling op #93.

De andere voetbalhit die op herhaling gaat, is ‘Wij houden van Oranje’ van André Hazes & het Nederlands Elftal, de meest succesvolle EK-hit aller tijden. Het nummer stamt uit 1988 en krijgt sinds 2008, tijdens elk EK of WK, een notering. De noteringen tot nu toe:
1988: #1
2008: #14
2010: #16
2012: #48

reservebank

Vorige week kwamen Danny de Munk feat. DJ Galaga met ‘We brullen voor Oranje’ op de reservebank terecht en daar blijven ze deze week: op #108. Ze zitten daar niet alleen, want deze week komt daar Los Angeles the voices met ‘Hart van een leeuw’ bij, vorige week nog onderdeel van het hitelftal op #91, deze week op #110.

grootste hit voor René Schuurmans

René Schuurmans feat. Factor 12: Oranje de kleur van ons hart (11) *** hoogste eersteweeks ***

“Ik vind het altijd fantastisch om te zien hoe het hele land nog maar in de ban is van één ding. Hoe we massaal achter Oranje gaan staan. Jong, oud, vrouwen, mannen, arm en rijk, een aantal weken is er geen onderscheid tussen wie of wat dan ook. Er wordt vaak gezegd ‘sport verbroedert’ en ik denk dat het ook echt zo is. In het nummer ‘Oranje de kleur van ons hart’ probeer ik dat unieke ‘wij’ gevoel te bezingen”.

Aldus René Schuurmans vorige week vrijdag (8 juni), tegen Edwin Evers in diens radioprogramma ‘Evers staat op’, toen hij hoorde dat zijn liedje ‘Oranje de kleur van ons hart’, was verkozen tot ‘beste EK-nummer’ van 2012. Zowel van de luisteraars (37%) als van de jury (15 punten, het maximum), kreeg het nummer de meeste stemmen. De jury bestond uit André Ooijer, Willem van Hanegem en voorzitter Evert ten Napel.
De hele week waren er dagwinnaars en op vrijdag koos het team van ‘Evers staat op’ de wildcard en dat werd het liedje van René Schuurmans. Samen met de EK-nummers van René Froger (‘Samen’, 14%), Wolter Kroes c.s. (‘Ben je ook voor Nederland’, 24%), Gebroeders Ko (‘Oranje springt’, 6%) en het Feestteam (‘Hij gaat weer mee’, 19%), streed hij om de eerste plaats.

Schuurmans had voor zijn EK-nummer, het nummer ‘Laat de zon in je hart’ genomen, dat al twee keer eerder een hit was: in 2007 (#18) en in maart van dit jaar (#25) als ‘Laat de zon in je hart 2012’. ‘Laat de zon in je hart’ is een cover van het gelijknamige nummer van Willy Sommers uit 2006.
Oranje de kleur van ons hart’ is nu de grootste hit van René Schuurmans. Tot deze week was dat ‘Blij dat ik leef’ (#12 in 2009). Hij nam het EK-nummer op met het Brabantse feestorkest Factor 12, waar onder andere Jumbo-directeur Frits van Eerd deel van uitmaakt, die trompet speelt. Factor 12 was pauzeact bij de Toppers en is ook te horen op ‘Oranje springt’ van de Gebroeders Ko, deze week op #9.

‘Bondscoach’ laat EK-housenummer maken

Bart van Merwijk: Koekoek (39)

‘Eén van de 16 miljoen bondscoaches, een tikkeltje cynisch, flauw en flamboyant’, zo omschrijft de persoon die zich voordoet als Bart van Merwijk, en naar het schijnt uit Appelscha afkomstig is. Hoewel hij als uitvoerende wordt opgevoerd van het nummer ‘Koekoek’, heeft hij er niet aan meegewerkt.

Merwijk is alleen de initiatiefnemer van het nummer. Een tijdje geleden benaderde hij DJ David Mills (= Eelco Ladan) en DJ BigBooming Bart (=Bart van Hylckana) met een wel heel apart verzoek: ‘Maak een kneuter van een houseplaat, met een knipoog naar de voetbalwereld.’ Hij wilde er geen geld aan verdienen en dus werd afgesproken dat eventuele verdiensten naar KiKa (kinderen kanker vrij) zouden gaan.

Vervolgens kwamen de dj’s op het idee om in het nummer ‘Koekoek’ te verwerken, naar de uitspraken van Sport1-verslaggever Sierd de Vos, dat de nodige hilariteit veroorzaakte door de mannen van VI Oranje. Mills ging er mee aan de gang en op vrijdag 8 juni, klokslag 5 uur, net voor de start van het EK, kwam de track beschikbaar op iTunes, dat na een week binnenkomt op #39.

nog een koekoek

Overigens is Bart van Merwijk niet de enige die ‘Koekoek’, de uitspraak van de Vos , in een EK-nummer gebruikt. Ook Justine Pelmelay en Kleintje pils gebruiken het in hun nummer ‘Met Holland op het EK 2012’, op de melodie van ‘De uil zat in de olmen’.

what’s in a name

De naam Bart van Merwijk komt niet uit de lucht vallen. In 2010, ten tijde van het WK-voetbal in Zuid-Afrika, had 538-dj Edwin Evers in zijn imitatie van Frank de Boer, het telkens over Bart van Merwijk in plaats van Bert van Marwijk, zoals de bondscoach van het Nederlands Elftal heet.

parodie

En over Evers gesproken, ook dit jaar heeft hij de broertjes de Boer weer geïmiteerd. Deze keer maakten ze een andere versie van ‘Ben je ook voor Nederland’, de EK-hit van Wolter Kroes, Yes-R en Ernst Daniël Smid. De broertjes maakten daarvan ‘Ben je nog voor Nederland?’, niet al te positief dus, maar met een optimistisch einde. De tekst hiervoor zou afkomstig zijn van zanger Robert den Brok en een vriend, die deze aan Evers hebben gestuurd, die daarop de parodie maakte. Robert is bekend van zijn hit ‘Vind ik leuk!’, deze week op #68.

Big Sean speelde zich in de kijker voor Kanye West

Justin Bieber feat. Big Sean: As long as you love me (33)

Brengt Justin Bieber nu elke week een nieuwe track uit? Daar lijkt het wel op, aangezien hij vorige week een notering binnenhaalde met ‘All around the world’ feat. Ludacris (deze week gezakt van 52 naar #75) en de week daarvoor ‘Die in your arms’ (deze week na slechts twee weken verdwenen). Daarnaast staat hij nog steeds met ‘Boyfriend’ genoteerd, in de twaalfde week gezakt van #70 naar #72. Alle vier de nummers zijn afkomstig van zijn derde studioalbum dat sinds vrijdag in de (digitale) schappen ligt. Dus daarna zal het wel afgelopen zijn met die kortstondige hitjes.

Dankzij Bieber, scoort Big Sean wel mooi met ‘As long as you love me’ zijn eerste hit. Sean Michael Anderson (Santa Monica, Californië, 25 maart 1988), zoals zijn volledige naam luidt, werd opgevoed door zijn moeder en grootmoeder in West-Detroit. Sean bekwaamde zich in hiphop en werkte wekelijks mee aan programma’s van WHTD, een in Detroit gevestigd hiphop radiostation.

Kanye West

Maar het balletje ging pas echt voor hem rollen, toen hij in 2005 een Freestyle deed voor Kanye West, die te gast was bij een ander radiostation. In eerste instantie was West niet onder de indruk, en zelfs een beetje geïrriteerd. Het duurde dan ook twee jaar, eer Sean een platencontract op zak had bij Good Music, het label van Kanye West. Na diverse mixtapes, en raps op platen van West en Chris Brown, verscheen in 2011 ‘Finally famous’, het debuutalbum van Big Sean. Daar ziet het nu echt naar uit!

twintigste notering voor Usher

Usher: Scream (43)

‘Climax’ van Usher deed de naam geen eer aan, want het nummer piekt al op #82, deze week op herhaling. Hoger zal het nummer ook niet komen, want zijn album ‘Looking 4 myself’ is uit (deze week binnen op #4), dus dan zal daar meer de aandacht naar uitgaan. ‘Scream’, zijn nieuwe single doet het in de eersteweek al beter dan ‘Climax’, want het nummer, zijn twintigste notering, komt binnen op #43.

Katy Perry zingt over haar echtscheiding

Katy Perry: Wide awake (74)

Wat is dat toch met de hits van Katy Perry de laatste tijd? Sinds ‘Firework’, #6 in januari 2011, heeft ze geen grote hit meer gescoord. Van de vier die daarna kwamen, was de hoogste notering #24 (‘Last Friday night (t.g.i.f.)’, in augustus 2011). Om het succes van haar album ‘Teenage dream’ (#6 in 2010) nog wat te verlengen, werd in maart van dit jaar het album opnieuw uitgebracht, als ‘Teenage dream: The complete confection’, met wat extra remixen en een paar nieuwe nummers. Daarvan is ‘Wide awake’, binnen op #74, het laatste nieuwe nummer. Het nummer zal te zien zijn in de documentaire concertfilm ‘Katy Perry: part of me’.

echtscheiding

‘Wide awake’ is een nummer dat gaat over haar echtscheiding met Russell Brand, waarmee ze veertien maanden getrouwd is geweest. Dat het nummer op ‘Teenage dream: The complete confection’ belandde, is geen toeval. Omdat ze wist dat door de heruitgave, het zeker acht maanden zou duren eer ze weer de studio in zou gaan voor de opnames van een nieuw album, besloot ze om ‘Wide awake’ nu op te nemen. Ten tijde van een nieuw album zou het nummer zijn glans verloren hebben, omdat ze dan weer anders in haar vel zit.

Duo Espada: met dank aan Mega piratenfestival

Duo Espada: Duizend keer (76)

Duo Espada komt voort uit het stemmingsorkest Espada, waar Henk en Siska deel van uitmaakten. Tot 1979 maakte Henk Wolbers (drummer/zanger) deel uit van de Esperando’s. Siska zat van 1980 tot 1984 bij Espada. Op 12 april 2008 tradt Espada sinds lange tijd weer op tijdens het Mega piratenfestijn in Onstwedde. Dat beviel zo goed dat Henk en Siska sindsdien het Duo Espada vormen.

‘Duizend keer’ is geschreven door Sieka ‘Siska/Ciska’ Wilts (Vlagtwedde, 15 mei 1955), die al als klein meisje wist dat ze zangeres wilde worden. Op haar vijftiende kreeg ze van haar broer een gitaar en nam ze gitaarles. In 1974 reageerde ze op een advertentie van een band die een zangeres zocht. Dat bleken de Nightbirds te zijn, waarna de groep al snel Siska en de Nightbirds ging heten, waarvoor ze diverse nummers schreef. Daarna maakte ze deel uit van de Rainaldo’s totdat ze in 1980 bij Espada kwam. Ze schrijft ook voor anderen, waaronder haar dochter Trijntje die als Sasja Velt optreedt.

Chris Brown weer op de vuist

Chris Brown: Don’t wake up (77)

Het was een tijdje rustig rond Chris Brown, sinds het stuklopen van zijn relatie met Rihanna. Brown kon zich weer richten op de muziek en stond dit jaar met drie nummers in de Single Top 100, waarvan ‘Turn up the music’ het verst kwam: #30. ‘Don’t wake up’ is zijn veertiende notering en derde single afkomstig van zijn vijfde studioalbum ‘Fortune’ dat eind volgende week verschijnt.

Dan is publiciteit mooi meegenomen, maar vast niet als het om geweld gaat. Afgelopen woensdag ging Brown op de vuist met rapper/producer Drake, naar het schijnt om Rihanna, waar ze wel eens vaker over twisten.

Sam Sparro maakt ons vrolijk

Sam Sparro: Happiness (81)

Vier jaar geleden is het alweer dat de Australiër Samuel Frankland Falson, onder zijn artiestennaam Sam Sparro, de hit ‘Black and gold’ scoorde (#47 in 2008). Het duurde dan ook tot dit jaar dat Sparro met zijn tweede album kwam, ‘Return to paradise’, deze week op #80. Daarvan is ‘Happiness’ de eerste single die al sinds februari te horen is en al door onze zuiderburen werd beloond met een eerste plaats! En gelukkig scoort het nummer nu ook bij ons, want hier worden wij vrolijk van!

Santa rosa mist EK-hit

Santa rosa: Leven en laten leven (83)

We hadden eigenlijk verwacht dat Santa rosa zou scoren met een EK-liedje, want dat hebben ze ook uitgebracht, met de veelzeggende titel ‘Nix meer aan te doen’. In 2006 scoorde Santa rosa hun eerste hit met ‘Viva Hollandia’ (#59), inderdaad twee jaar voordat Wolter Kroes er met zijn voetbalversie een #1-hit uithaalde.
‘Leven en laten leven’ heeft niets van doen met het EK-voetbal, maar misschien wel alles met de switch die de feestband gemaakt heeft door een contract te tekenen met platenmaatschappij RoodHitBlauw. Het nummer werd opgenomen in de Duitse platenstudio. Santa rosa bestaat uit Mauricio Guerra Lopez, Jusso Whistler, Bas van RijckeVorsel, Henk Maas en Willem Vogels. De laatste drie zijn ook apart als Santa rosa te boeken.

Voor Mattanja Joy Bradley is niets onmogelijk

Mattanja Joy Bradley: Beautiful imperfections (88)

In 2010 nam de Brabantse Mattanja Joy Bradley samen met muzikanten van de Dijk en Kane een aantal nummers op. Ook stond ze al in het voorprogramma van Kane en Amy Winehouse. Als je met zulke gerenommeerde artiesten mag samenwerken, moet je wel heel wat in je mars hebben. ‘Niets is onmogelijk voor hen die willen’ , is dan ook haar lijfspreuk, die in het Latijns op haar rechterarm staat getatoeëerd: ‘Nil volentibus arduum’. Binnenkort zal ze zelfs het onderwerp zijn van een film! Tijd om kennis te maken met deze eigenzinnige vrouw.

Mattanja Joy Bradley (Veldhoven, 1981) heeft het muzikale talent niet van een vreemde. Haar Nederlandse moeder en Britse vader (Steve Bradley), zaten ook in een band. Niet vreemd dus dat Mattanja, dat ‘Gift van God’ betekent, zangeres wilde worden. Op haar zestiende trok ze de wijde wereld in en trad veel op in binnen en buitenland.

Volgens eigen zeggen maakte ze slechte keuzes qua vriendjes, woonde een tijdje in Groot-Brittannië en raakte in de drugs en feestscène verzeild. Door al die ervaringen leerde ze veel dingen over zichzelf, die ze van zich afschrijft in haar liedjes. Mattanja: “Je kunt beter je fouten en ellende onder ogen komen in plaats van er voor weg te lopen.”

Ze was een tijdje zangeres van Karma Bonita, dat een album opnam dat echter nooit is uitgebracht. Sinds 2005 is Mattanja leadzangeres van Bradley’s circus, waarmee ze drie cd’s heeft gemaakt. Daarnaast timmert ze nu ook solo aan de weg en dat is niet onopgemerkt gebleven. 3FM riep haar in april en mei uit tot Serious talent, waardoor ze veel aandacht kreeg. DJ Rob Stenders probeert een optreden voor haar te regelen op Lowlands. Eind dit jaar moet haar eerste album uit komen, dat in oktober vooraf gegaan zal worden door een tweede single.

Mattanja is één van de dertig artiesten die geselecteerd zijn voor ‘De beste songwriter van Nederland’, een nieuw muziekprogramma door Giel Beelen. De eerste opnames hebben al plaatsgevonden en Mattanja zal te zien en te horen zijn in de uitzending van maandag 2 juli, half negen Nl3.

Drukwerk komt op voor gedupeerden

Drukwerk: Je loog tegen mij 2012 (89)

Eind 1981 scoorde Drukwerk hun eerste hit met ‘Je loog tegen mij’ dat in drie weken tijd de eerste plaats bereikte van de toenmalige Nationale Hitparade, de voorloper van de huidige Single Top 100 en daar zes weken doorbracht. Oorspronkelijk was het nummer onder de titel ‘Terug naar Troje’, een punkliedje, bestemd voor de groep Door mekaar. Die veranderde het in een ballad en zette het op de elpee ‘Voor mekaar’. Vervolgens schaafde Drukwerk het nummer nog wat bij en gaf het de titel ‘Je loog tegen mij’.

Na ‘Je loog tegen mij’ volgden nog dertien hits, en probeerde zanger Harry Slinger het meermalen solo, maar zonder succes. Wel scoorde hij een hit in 1985 met ‘’t Is weer fijn langs de lijn’ met het Nederlands Elftal (#27), een nummer dat de toenemende agressie rond het voetbalveld moest afremmen. In 1989 was de koek op en besloot Drukwerk er mee te stoppen en deed eind 1990 nog een afscheidstournee langs de theaters. Slinger ging intussen verder en trad vanaf 2000 op als Harry Slinger en Drukwerk, waarbij hij begeleid werd door Next one uit Volendam.

zo vader zo zoon

Vorig jaar besloten vader Harry en zoon Bram Slinger ‘Je loog tegen mij’ opnieuw op te nemen. De directe aanleiding was niet het 30-jarig jubileum van ‘Je loog tegen mij’, maar een optreden van Bram (toetsen) en Mike Floris (gitaar) op een zomerfeest in Westzaan. Kort daarna werd Bram gevraagd om een band te regelen voor het jubileumconcert van het Zaandijks Fanfare Corps.
Mike kende hij al en bij de twee voegden zich Erik Bes (bas) en George Menkveld (drums). Naast nummers van the Beatles en the Rolling stones, wilden ze ook nummers van Drukwerk spelen. Daar hadden ze de bladmuziek voor nodig en dat regelde Bram met zijn vader Harry. Na een aantal repetities vroegen de jongens of Harry gastzanger wilde zijn. Dat wilde Harry wel, want dan zou hij samen met zijn zoon op het podium staan en dat was een stille wens. Het optreden was een groot succes en meerdere volgden als Drukwerk 2012.

nieuwe versie

Eerder dit jaar schreef Harry de nieuwe versie van ‘Je loog tegen mij 2012’, met een andere tekst, maar met hetzelfde refrein. De tekst is nu een aanklacht tegen de handelwijze van verzekeringsbedrijven tegenover gepensioneerden. Aanvankelijk werd het nummer alleen gebruikt in een spot van Brand new day, als algemene aanklacht tegen verzekeraars.

Maar sinds mei richt de band zich op verzekeraar Aegon, dat pensioenverzekeraar Optas heeft overgenomen, en daardoor onvoldoende geld heeft voor gepensioneerden. Harry: “Het is schrijnend te zien dat de politiek aan de leiband van de financiële markt loopt. Het wordt tijd dat dat ophoudt. Voor deze havenarbeiders, maar ook voor andere gedupeerden van financieel bedrog.” De opbrengst van het nummer gaat naar het actiecomité van de havenarbeiders.

Rita Ora zingt nummer wat bestemd was voor Rihanna

Rita Ora feat. Tinie Tempah: R.i.p. (95)

‘R.i.p.’, mede geschreven door Drake, was bestemd voor ‘Loud’, het vijfde album van Rihanna met als werktitel ‘I’m ready for you’. Rihanna zat echter op dat moment (in 2010) in een relatiecrisis met Chris Brown en liet het nummer liggen. Toen Rita de demo van Drake hoorde, was ze geraakt door het onderwerp.

Het nummer gaat over een zelfstandige, bewuste vrouw die weet wat ze wil: gaan voor de man van haar dromen en zorgen dat hij snel zijn vorige relatie vergeet. Vandaar de titel ‘R.i.p.’, afkomstig uit het Latijns, Requiesat in pace, dat ‘rust in vrede’ betekent. En in het Engels is het ‘rest in peace’. Met andere woorden, hij moet geen aandacht meer aan zijn vorige liefde besteden.
Dat zelfvertrouwen sprak Rita Ora aan, en dat wil ze ook uitstralen op haar eerste album ‘Ora’, dat in september uitkomt en waar ze zo’n twee jaar aan heeft gewerkt. Op het album wilde ze één gastartiest en dat werd Tinie Tempah, met wie ze ‘R.i.p.’ opnam. Ze koos hem, omdat hij Brits is, ze vooral naar Britse popmuziek luistert en hij de juiste persoon is voor het nummer.

In ‘R.i.p.’ wordt een sample gebruikt van het nummer ‘Heartbeat’ van de Nigeriaanse zangeres Nneka uit 2008. Het duo Chase & Status maakte daar een remix van en die vormt de basis voor ‘R.i.p.’, dat in mei de eerste plaats bereikte van de Britse hitparade.