vrijdag 17 augustus 2012

Hitflits: Jan Smit verkoopt ruim 2x volledige top 10 uit

Met een gigantisch overwicht op ‘Every kingdom’ van Ben Howard, knalt ‘Vrienden’ van Jan Smit binnen op de eerste plaats van de Album Top 100. Daarmee scoort Jan na ‘Ik zing dit lied voor jou alleen’ (5x in 1997), ‘JanSmit.com’ (3x in 2005), ‘Op weg naar geluk’ (7x in 2006), ‘Stilte in de storm’ (2x in #2008) en ‘Leef’ (1x in 2010), zijn zesde #1-album. Sinds ‘Op weg naar geluk’ uit 2006, komen al zijn #1-albums daar ook op binnen.

Het verschil met het album van Ben Howard (teruggestegen vanaf #3), is afgerond 93%. Zo’n overwicht op de #2, is niet meer voorgekomen sinds 23 september 2006. Toen ging het tussen ‘Rodus & Lucius’ van Rowwen Hèze, dat naar de tweede plaats zakte en … ‘Op weg naar geluk’ van Jan Smit! Absoluut gezien is de vergelijking niet helemaal terecht, want de aantallen liggen nu veel lager. Toen werden er van ‘Op weg naar geluk’ zo’n 140.000 uitgeleverd, nu zijn dat van ‘Vrienden’ slechts 25.000, waarvoor Jan vorige week een gouden plak kreeg.

De rest van de Album Top 100 deze week, met ondermeer ‘Für einen Tag’ van Helena Fischer, de #1 vorige week en nu op #3, scoort maar een fractie van het #1-album. Als je de verkopen van de nrs. 2 – 9 bij elkaar telt en dat met 2 vermenigvuldigt, benader je het aantal dat er van ‘Vrienden’ is verkocht. En dus kunnen we stellen dat Jan Smit ruim 2x de volledige top 10 uitverkoopt.

dubbelslag

‘Vrienden’ knalt niet alleen op #1 binnen in de Nederlandse albumlijst. Jan scoort er ook een #1-notering mee in Vlaanderen. Het is daar nog maar zijn tweede #1-album. De eerste was, net als bij ons, ‘Ik zing dit lied voor jou alleen’ (2x in 1997). Maar het feest kan niet op voor Jan in Vlaanderen, want ook zijn single ‘Zingen, lachen, dansen’ met de Romeo’s, bonustrack op het album ‘Vrienden’, staat sinds deze week #1 in de Vlaamstalige hitparade van Radio 2 (bij ons op #175). Het is na ‘Ik zing dit lied voor jou alleen’ (2x in 1997), zijn tweede #1-hit.

Nog even de andere eersteweeks noteringen op een rijtje:
#6 Dead can dance: Anastasis
#60 Kinks: BBC-sessions: 1964 – 1977
#100 Roxy music: The complete studio recordings

De Midprice Top 50, een lijst met goedkopere albums, wordt nog steeds aangevoerd door ‘Het beste van Guus Meewis’ door Guus Meeuwis. Het album staat voor de zesde week op #1, op de hielen gezeten door ‘Into the wild – original soundtrack’ van Eddie Vedder, op ruim 1,5%. De hoogste eerstweeks is ‘Who you are’ van Jessie J op #22. Afgelopen zondag was ze één van de vele artiesten die optrad tijdens de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen in Londen. Ook de Pet shop boys profiteren daarvan met de binnenkomst van het album ‘Ultimate’ op #40 en Pink floyd met ‘A foot in the door – best of’ op #44.

Singles

Vorige week lukte het ze om uitsluitend op basis van de download binnen te komen op #1. De afgelopen week kwam de cd-single uit, normaliter voldoende om genoeg fans te mobiliseren. Maar zou hen dat, met ‘Sky on fire’ van de Handsome poets, hijgend in de nek, ook lukken? Het antwoord is ja. ‘Alles overwinnen’ van Nick & Simon blijft #1 in de Single Top 100. Het overwicht op ‘Sky on fire’, dat wel het meest is gedownload, is 8%.

Een serieuze bedreiging voor bovenstaande nummers, is ‘One day / Reckoning song (Wankelmut remix)’, dat in de vijfde week van 15 naar #3 sprint. Het nummer is de komende week de 3FM Megahit en heeft een link met de Olympische spelen.

Olympische hits

Van de vele artiesten die optraden tijdens de slotceremonie, weet een drietal het optreden te verzilveren in een notering:
#6 George Michael: White light
#35 Emeli Sandé: Read all about it prt. III
#81 Muse: Survival
Zowel George Michael als Muse gaan op herhaling. In de nieuwe Megaman, meer over de nummers die (opnieuw) scoren door de Olympische spelen.

Het restant eersteweeks noteringen:
#64 René Schuurmans: Als het weekend is
#87 Florence + the Machine: Spectrum
#88 Conor Maynard: Vegas girl
#100 Zazi: Turn me on

Naast de Olympische hits, besteden we in de nieuwe Megaman ook ruim aandacht aan alle debutanten, acts die nog niet eerder een notering hadden in de Single Top 100. Daarnaast huldigen we een Nederlandse artiest die zijn 20e hit scoort. Maar eerst gaan we dit weekend genieten van subtropische temperaturen, en dat in Nederland! Denk er wel aan om voldoende te drinken en smeer je goed in!

dinsdag 14 augustus 2012

Megaman bij week 32 – 11 augustus 2012

Met ingang van deze week heeft de Megaman een andere opzet. Niet langer zullen alle eersteweeks noteringen een eigen stukje krijgen. De nadruk zal komen te liggen op die acts die nog niet eerder genoteerd stonden. De andere ken je immers al en daar valt vaak niet zoveel meer over te melden.

Daarnaast kijken we ook naar noteringen waar iets bijzonders mee is, vanwege een bijzondere combinatie, nummer, evenement of iets dergelijks. De komende weken zal een en ander nog z’n vorm moeten krijgen, dus geef ons even de tijd. Op deze manier hopen we je nog meer wetenswaardige informatie te geven over de hits van het moment.

Deze week besteden we natuurlijk aandacht aan de negende #1-hit van Nick & Simon, hiphoppers die Doe maar nummers tweede leven geven en drie nummers die dankzij zowel een film, tv als reclame alsnog een hit worden.

De Megaman.

Nick & Simon scoren eerste #1 op basis van downloads

Nick en Simon: Alles overwinnen (1) *** hoogste eersteweeks / eerste week op #1 ***

Vorige week kondigden we met volle overtuiging aan, dat ‘Alles overwinnen’ van Nick & Simon de nieuwe #1 zou worden. Naarmate de week vorderde werd er al bij voorbaat in rap tempo aan de poten van de nieuwe #1 gezaagd door ‘Sky on fire’ van Handsome poets. Uiteindelijk weten Nick & Simon hen voor te blijven, maar of dat een tweede week lukt, is nog maar de vraag. En dus mag het duo deze week met ‘Alles overwinnen’ hun negende #1-hit bijschrijven, maar dat ging niet zonder slag of stoot.

iTunes

Op vrijdag en zaterdag, de eerste twee dagen dat het nummer gedownload kon worden, stond het bovenaan de iTuneslijst. Daarna zakte het nummer vrij snel tot buiten de top 10. Gelukkig voor Nick & Simon dat ze niet afhankelijk zijn van iTunes, want anders hadden ze de #1 wel kunnen vergeten.

alleen downloads

Veel van hun fans downloaden de nummers namelijk niet bij iTunes, maar bij andere downloadplatforms, zoals Muziekkopen.nl. En dat zorgt er mede voor dat ‘Alles overwinnen’ toch #1 komt. Sowieso worden via dat soort sites veel meer Nederlandstalige nummers verkocht. iTunes moet het vooral hebben van buitenlandse acts, talentenjachten en tv-optredens. Al met al is deze #1-hit volledig bereikt dankzij de download en dat is voor het eerst. ‘Wijzer (dan je was) (Symphonica in Rosso versie)’, hun vorige #1-hit uit 2011, kon niet zonder de cd-single en enkele signeersessies.

cd-single

Daarover gesproken. Sinds vrijdag is er ook een cd-single van ‘Alles overwinnen’, met de gebruikelijke extra’s: twee covers plus de clip van ‘Alles overwinnen’. Die cd-single zullen ze hard nodig hebben om de eerste plaats te behouden. Dus zullen ze er alles aan doen, waaronder een aantal signeersessies. Dat zal echter niet voldoende zijn om #1 te blijven tot 21 september, wanneer hun album ‘Sterker’ uitkomt. Daarvan verschijnen twee configuraties. De luxe versie komt met een bonus-DVD ‘Wisseloord sessies – deel 2, de tracks’.

Wie er volgende week ook #1 zal staan, zeker is het dat ‘Balada’ van Gusttavo Lima dat niet weer zal zijn. Na acht weken op #1 maakt het nummer een flinke duikeling naar de vijfde plaats.

Hiphoppers geven Doe maar nummers tweede leven

Doe maar, Kraantje pappie & Postmen: Alles gaat voorbij (21)

Twaalf jaar geleden, op ‘Als niet alles’ met Brainpower (#19 in 2000), ging Doe maar al een keer een samenwerking aan met een rapper of een hiphopper. Op ‘Alles gaat voorbij’ doet Doe maar het met Kraantje pappie & Postmen. Het nummer was in 1983 de b-kant van ‘1 nacht alleen’, dat de zesde plaats bereikte. Kraantje pappie kent Doe maar via zijn moeder die hem een verzamelaar van de groep in zijn hand duwde, toen hij nog met een Gameboy zat te spelen. Postmen, die ‘Alles gaat voorbij’ produceerde , nam in 2000 al een nummer van Doe maar op: ‘De bom’, samen met Def Rhymz en goed voor 2e plek.

nieuw nummer

Aanleiding voor de samenwerking nu, is een nieuw nummer van Doe maar, waarvoor de groep de eerste regel zelf aanleverde. Daarna kon iedereen reageren en dat is massaal gedaan. Per dag kwamen er wel zo’n 1500 – 1600 regels binnen. En toen ontstond het idee om samen met rappers oudere nummers van Doe maar op te gaan nemen. Artiesten van Top Notch en Noisa, de hiphop labels van Nederland, reageerden daar zeer enthousiast op.

album

Op 14 september volgt een heel album van Doe maar liedjes door Kraantje Pappie, Winne, Rico, Fresku, Sticks, Kubus, Gers Pardoel, Kempi, Postmen, Sef (geproduceerd door Spinvis) en Extince. Een aantal van hen zullen een gastoptreden verzorgen tijdens de vier Doe maar concerten, die ze geven in het kader van ‘Symphonica in rosso’, in oktober in het Gelredome in Arnhem. Daarnaast zijn er plannen om met allen een concert te geven in Paradiso of ergens anders.

HP helpt Nero aan hit

Nero: Promises (80)

Zowel ‘Una mattina’ van Ludovico Einaudi (op #97) als ‘Porque te vas’ van Jeanette (op #85) scoort dankzij een film, de ene in de bioscoop de ander door uitzending op tv. ‘Promises’ van Nero wordt een jaar later, dankzij een reclamespot voor de Envy 4 ultrabook van HP, alsnog een hit.

Nero is het Britse duo Daniel Stephens en Joe Ray uit Northwood, een wijk in Londen. Beide zijn geboren in 1984, en kennen elkaar al van jongs af aan. Joe speelde klassieke gitaar en Daniel speelde, aangemoedigd door zijn vader, cello. Het bleef echter niet bij deze instrumenten, beiden ontdekten de elektronische muziek en computers. Op hun zeventiende zetten ze op de slaapkamer van Daniel een eigen studio in elkaar en maakten de ene na de andere track.
‘Space 2001’ was in 2004 het eerste nummer dat ze als Nero uitbrachten. Eind 2010 waren ze genomineerd voor ‘BBC sound of 2011’, dé lijst van de BBC radio, met de beloftes voor het nieuwe jaar. De nominatie leverde veel publiciteit én airplay op.

Op ‘Promises’, dat stamt uit augustus 2011, wordt de zang verzorgd door Alana Watson, die sinds 2008 bij Nero zit. Zij kent Daniel en Joe al zo’n tien jaar en in eerste instantie was Nero voor haar een hobbyproject. Sinds het succes dat vorig jaar begon, is Nero ook voor haar een fulltime baan. Haar inspiratiebronnen zijn onder anderen Kate Bush, Joni Mitchell, Thom York (zanger Radiohead), Michael Jackson en Skin (zangeres Skunk anansie).

Er zijn diverse remixen van ‘Promises’, maar die van Skrillex (die ook wordt gebruikt in de reclamespot van HP), vind ze de beste. Sonny John Moore alias Skrillex, schreef de piano-intro van het nummer in een paar minuten, terwijl Nero voor het nummer zelf tussen de 2 en 3 uur nodig had!

Brigitte Nijman wil Willeke Alberti achterna

Brigitte Nijman: De mooiste dag (82)

Na in 1991 te zijn afgestudeerd aan de ‘Academie voor lichte muziek’ in Hilversum, werd Brigitte Nijman (Den Haag, 12 juli 1970), aangenomen als leadzangeres bij de theatergroep Jeans. Dat was het begin van een carrière waarbij ze vooral veel zong in musicals (‘Evita’, ‘Grèase’, ‘Evita’ enz.).

Willeke Alberti

Toen Brigitte Nijman in het theaterseizoen 2006/2007 in de jubileumvoorstelling ‘Willeke Alberti Goud’ zong, wist ze het. Zij wilde ook een carrière als zangeres: Mensen raken met mooie melodieën en aansprekende teksten en geheel op haar eigen manier. Sinds 12 juli 2012, haar 42e verjaardag, is daar een begin mee gemaakt middels een platencontract. Nu is er haar eerste single ‘De mooiste dag’ en voor volgend jaar maart staat een eerste album gepland.

Zomergast bezorgt Jeanette alsnog een notering

Jeanette: Porque te vas (85)

Het kan raar lopen met een nummer. In 1974 bracht de Britse zangeres Jeanette het nummer
Porque te vas’ uit, dat het bij ons net niet redde; de hitparade besloeg nog maar 30 noteringen in plaats van nu 100.

film

Twee jaar later werd het nummer een internationale hit, doordat het een aantal keren voorkomt in de film ‘Cría cuervos’ van de Spaanse regisseur Carlos Saura. Tijdens zowel het filmfestival van Cannes als op het filmfestival van Berlijn was de jury lovend over de film en kende het een speciale prijs toe, waardoor ‘Porque te vas’ internationaal aansloeg. Wereldwijd zijn er meer dan 6 miljoen stuks van het nummer verkocht.

tv

Internationaal, want in ons land ging het nummer niet in de herkansing. Die krijgt het nu wel, dankzij vertoning van de film op tv, vorige week zondag, 5 augustus 2012, in het VPRO-programma ‘Zomergasten’. Daarin mag een gast 3 uur lang fragmenten laten zien die een bepaalde betekenis voor hem of haar hebben, waarna de avond wordt afgesloten met de keuzefilm. Gast was die avond de Nederlandse historisch sociologe Jolande Withuis en de film ‘Cria cuervos’ met daarin ‘Porque te vas’ van Jeanette. En dit keer scoort het nummer wel, zei het nog lang niet bij de bovenste 30.

Helaas voor Withuis, heeft ze de film niet kunnen zien, want halverwege de avond werd ze getroffen door een hardnekkige aanval van migraine en moest verder verstek laten gaan. Op een later tijdstip zal ze opnieuw aanschuiven bij presentator Jan Leyers, voorheen zanger van de Belgische band Soulsister, en zal ze de film alsnog kunnen zien.

Jeanette heet eigenlijk Janette Dimech, geboren op 10 oktober 1951 in Londen. Haar ouders, een Spaanse moeder en Congolese vader, hadden een import en exportbedrijf, waardoor ze veel in het buitenland verbleef, vooral in Chicago en Los Angeles. Vanaf haar twaalfde, na de scheiding van haar ouders, ging ze met haar moeder in Barcelona wonen.

Ze leerde gitaar spelen, ging eigen liedjes schrijven en zong die in de studentenband Pic-nic. Eind jaren zestig stopte de band, en verhuisde ze met haar man, een Hongaarse voetballer, naar Wenen. Daar werd ze moeder van een dochter en leefde een huiselijk bestaan. Rond 1971 haalde HISPAVOX, haar platenmaatschappij, haar over terug te komen naar Barcelona.

Janette of Jeanette

Ze nam het nummer ‘Soy rebelde’ op, alleen op de hoes werd haar naam verkeerd gespeld, geen Janette, maar Jeanette. Na Spanje werd het nummer ook een succes in Frankrijk (in het Frans) en Japan (in het Japans!). Dus het zou nu niet slim zijn om haar naam aan te passen en dus liet ze het daarbij. Jeanette bracht diverse singles en albums uit, in 1996 verscheen haar laatste album ‘Sigo rebelde’. Voor vorig jaar stond een comeback album van Jeanette gepland. Wellicht dat het alsnog komt, nu ‘Porque te vas’, dat ‘Omdat je gaat’ betekent, alsnog succes heeft.

Ludovico Einaudi scoort hit via soundtrack

Ludovico Einadi: Una mattina (97)

Hoewel we Ludovico Einaudi nog niet eerder tegenkwamen in de Single Top 100, is hij niet geheel een onbekende. Al 18 weken lang staat hij namelijk in de Album Top 100, niet als uitvoerend artiest, maar als één van de artiesten op de soundtrack bij de Franse film ‘Intouchables’. Met maar liefst vier nummers, is hij daarop goed vertegenwoordigd. Daaronder ook ‘Una mattina’, dat binnenkomt op #97. Ludovico Einaudi (Truijn, 23 november 1955) is een Italiaanse pianist/componist, die het pianospelen van zijn moeder heeft geleerd.