vrijdag 17 augustus 2012

Hitflits: Jan Smit verkoopt ruim 2x volledige top 10 uit

Met een gigantisch overwicht op ‘Every kingdom’ van Ben Howard, knalt ‘Vrienden’ van Jan Smit binnen op de eerste plaats van de Album Top 100. Daarmee scoort Jan na ‘Ik zing dit lied voor jou alleen’ (5x in 1997), ‘JanSmit.com’ (3x in 2005), ‘Op weg naar geluk’ (7x in 2006), ‘Stilte in de storm’ (2x in #2008) en ‘Leef’ (1x in 2010), zijn zesde #1-album. Sinds ‘Op weg naar geluk’ uit 2006, komen al zijn #1-albums daar ook op binnen.

Het verschil met het album van Ben Howard (teruggestegen vanaf #3), is afgerond 93%. Zo’n overwicht op de #2, is niet meer voorgekomen sinds 23 september 2006. Toen ging het tussen ‘Rodus & Lucius’ van Rowwen Hèze, dat naar de tweede plaats zakte en … ‘Op weg naar geluk’ van Jan Smit! Absoluut gezien is de vergelijking niet helemaal terecht, want de aantallen liggen nu veel lager. Toen werden er van ‘Op weg naar geluk’ zo’n 140.000 uitgeleverd, nu zijn dat van ‘Vrienden’ slechts 25.000, waarvoor Jan vorige week een gouden plak kreeg.

De rest van de Album Top 100 deze week, met ondermeer ‘Für einen Tag’ van Helena Fischer, de #1 vorige week en nu op #3, scoort maar een fractie van het #1-album. Als je de verkopen van de nrs. 2 – 9 bij elkaar telt en dat met 2 vermenigvuldigt, benader je het aantal dat er van ‘Vrienden’ is verkocht. En dus kunnen we stellen dat Jan Smit ruim 2x de volledige top 10 uitverkoopt.

dubbelslag

‘Vrienden’ knalt niet alleen op #1 binnen in de Nederlandse albumlijst. Jan scoort er ook een #1-notering mee in Vlaanderen. Het is daar nog maar zijn tweede #1-album. De eerste was, net als bij ons, ‘Ik zing dit lied voor jou alleen’ (2x in 1997). Maar het feest kan niet op voor Jan in Vlaanderen, want ook zijn single ‘Zingen, lachen, dansen’ met de Romeo’s, bonustrack op het album ‘Vrienden’, staat sinds deze week #1 in de Vlaamstalige hitparade van Radio 2 (bij ons op #175). Het is na ‘Ik zing dit lied voor jou alleen’ (2x in 1997), zijn tweede #1-hit.

Nog even de andere eersteweeks noteringen op een rijtje:
#6 Dead can dance: Anastasis
#60 Kinks: BBC-sessions: 1964 – 1977
#100 Roxy music: The complete studio recordings

De Midprice Top 50, een lijst met goedkopere albums, wordt nog steeds aangevoerd door ‘Het beste van Guus Meewis’ door Guus Meeuwis. Het album staat voor de zesde week op #1, op de hielen gezeten door ‘Into the wild – original soundtrack’ van Eddie Vedder, op ruim 1,5%. De hoogste eerstweeks is ‘Who you are’ van Jessie J op #22. Afgelopen zondag was ze één van de vele artiesten die optrad tijdens de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen in Londen. Ook de Pet shop boys profiteren daarvan met de binnenkomst van het album ‘Ultimate’ op #40 en Pink floyd met ‘A foot in the door – best of’ op #44.

Singles

Vorige week lukte het ze om uitsluitend op basis van de download binnen te komen op #1. De afgelopen week kwam de cd-single uit, normaliter voldoende om genoeg fans te mobiliseren. Maar zou hen dat, met ‘Sky on fire’ van de Handsome poets, hijgend in de nek, ook lukken? Het antwoord is ja. ‘Alles overwinnen’ van Nick & Simon blijft #1 in de Single Top 100. Het overwicht op ‘Sky on fire’, dat wel het meest is gedownload, is 8%.

Een serieuze bedreiging voor bovenstaande nummers, is ‘One day / Reckoning song (Wankelmut remix)’, dat in de vijfde week van 15 naar #3 sprint. Het nummer is de komende week de 3FM Megahit en heeft een link met de Olympische spelen.

Olympische hits

Van de vele artiesten die optraden tijdens de slotceremonie, weet een drietal het optreden te verzilveren in een notering:
#6 George Michael: White light
#35 Emeli Sandé: Read all about it prt. III
#81 Muse: Survival
Zowel George Michael als Muse gaan op herhaling. In de nieuwe Megaman, meer over de nummers die (opnieuw) scoren door de Olympische spelen.

Het restant eersteweeks noteringen:
#64 René Schuurmans: Als het weekend is
#87 Florence + the Machine: Spectrum
#88 Conor Maynard: Vegas girl
#100 Zazi: Turn me on

Naast de Olympische hits, besteden we in de nieuwe Megaman ook ruim aandacht aan alle debutanten, acts die nog niet eerder een notering hadden in de Single Top 100. Daarnaast huldigen we een Nederlandse artiest die zijn 20e hit scoort. Maar eerst gaan we dit weekend genieten van subtropische temperaturen, en dat in Nederland! Denk er wel aan om voldoende te drinken en smeer je goed in!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten